Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals Præsident Cavaco Silva giver den siddende regering endnu en chance

Den portugisiske præsident Cavaco Silva støtter den siddende centrum-højre regering, og udelukker dermed valg i utide efter Portugals nylige politiske krise.

Læs også: Politisk krise i Portugal - både finansminister og udenrigsminister går af i utide

Cavaco Silva måtte fredag den 19. juli erkende at det ikke kunne lykkes for for regeringspartierne PSD og CDS at blive enige med PS (største oppositionsparti) om en aftale, der skulle sikre enighed om den politiske linje gennem krisen (samt en aftale om gældsafvikling) med Portugals største oppositionsparti.

Derfor opstod der påny analytiker-tvivl om hvorvidt Portugal fortsat ville kunne leve op til kravene fra den såkaldte trojka om tilbagebetaling af lån fra hjælpepakken.

Læs også: EU hjælpepakke til Portugal vedtaget i EU (2011)

Mandag skulle trojkaens 8. gennemgang af Portugals økonomi have startet, men den er nu udsat til slutningen af august og starten af september.

Søndag holdt Præsident Cavaco Silva en tv-tale, hvor han afviste at der ville blive udskrevet nyvalg. Cavaco fremhævede at han stolede på at den siddende regering bedst kan føre Portugal gennem den aktuelle krise-situation, eftersom de siddende regeringspartier har givet "solide garantier" for at den eksisterende økonomiske linje fastholdes. Cavaco Silva lagde dog også vægt på at han også fremover vil lytte oppositionens budskaber, samt at han vil gøre sit til at undgå yderligere politisk krise.

Efter Cavaco Silvas udmeldinger har renten i Portugal stabiliseret sig og aktiekurser er steget markant.

Din vurdering:Hoteller i Portugal i fremgang - størst stigning i antal overnatninger i Algarve og på Madeira

Krisen i hotel-branchen i Portugal er aftaget en smule i løbet af de første 5 måneder af 2013.

Særligt antallet af udenlandske turister, der vælger at overnatte på portugisiske hoteller, er steget mere end forventet med hele 8,4%. Således har ca. 740.000 udenlandske hotel-gæster overnattet på hotel i Portugal i den opgjorte periode fra januar - maj 2013.

Til gengæld er antallet af nationale portugisiske turister på hoteller i Portugal faldet med 5% i den samme periode til ca. 194.000 hotel-overnatninger.

Sammenlagt er der dog ifølge Portugals Statistik fortsat tale om en samlet stigning på 4,3%.

Det er særligt et øget antal turister fra Irland, England og Tyskland, der er årsag til stigningen.

Alene i maj øgedes antallet af turister fra Irland med hele 40,8%, hvilket tyder godt for de vigtigste højsæson sommermåneder fra juni - september.

Det eneste fald, der kunne konstateres var i antallet af overnattende turister fra Italien, der faldt 10,6% i perioden.

Antallet af overnattende turister fra det vigtige naboland Spanien steg blot 2,5%.

Hoteller på Algarve og Madeira melder om størst stigning i antallet af overnatninger
På Madeira steg antallet af overnatninger med 5,9%, mens stigningen var 5,5% på Algarvekysten.

Eneste registrerede fald i antal hotel-overnatninger var i Alentejo og Centro med fald på henholdsvis 3,5% og 3,2%.

Relateret side: Find billigt hotel i Portugal

Din vurdering:Portugisisk cykelrytter vinder etape i Tour de France - Rui Costa, Movistar

16. etape af Tour de France 2013 blev i overbevisende stil vundet af den portugisiske rytter Rui Costa fra cykelholdet Movistar.

Den 26-årige portugiser var bedst i et 26 mand stort udbrud, og på den sidste stigning trak Rui Costa fra og kørte solo i mål i Gap 42 sekunder foran udbrudsgruppen.

I udbrudsgruppen kæmpede Rui Costa bl.a. mod profiler som verdensmester Philippe Gilbert fra BMC og Thomas Voeckler fra Europcar.

Blandt de 26 ryttere i udbrudet var der dog ingen trusler mod den gule trøje som fortsat indehaves af Chris Froome fra Sky Procycling.

Rui Costa ligger efter dagens flotte præstation nr. 20 i den samlede stilling Tour de France 2013.

Det er anden gang at Rui Costa vinder en etape i Tour de France. Tilbage i 2011 vandt han 8. etape.

Rui Costa, hvis fulde navn er Rui Alberto Faria da Costa, er bedst kendt for at have vundet Schweiz Rundt i både 2012 og 2013. Han stammer fra Póvoa de Varzim i Portugal.

Din vurdering:Flere millionærer i Portugal - skattefordele for udlandske pensionister og gyldent visum til rige udlændinge

Trods den økonomiske krise i Portugal bliver der fortsat flere millionærer med bopæl i Portugal.

Det amerikanske konsulentfirma Capgemini konstaterer i deres årlige undersøgelse af rigdom, at antallet af dollar-millionærer (765.000 euro) i Portugal fortsat er stigende.

I 2012 var der 10.750 dollar-millonærer i Portugal, hvilket er en stigning på 350 i forhold til året før, svarende til en stigning på 3,4%.

Capgemini vurderer at stigningen skyldes øget opsparing og fremgang på aktiemarkedet i Portugal.

I opgørelsen indgår kun likvide midler samt aktier, obligationer, investeringsbeviser m.v. Værdi af fast ejendom, offshore-konti m.v. er derfor ikke medregnet.

Mange rige pensionister flytter til Portugal - nye skattefordele
Med nye skattefordele målrettet rige udenlandske pensionister må antallet af millionærer forventes at stige yderligere de kommende år.

Pensionister der flytter til Portugal kan ansøge om at blive fritaget fra at betale skat på private pensionsindkomster fra deres hjemlande ved bosættelse i Portugal. Øvrige indtægter vil dog fortsat blive beskattet efter de normale portugisiske skatteregler.

Gyldent Visum til rige udlændinge uden for Europa
Portugal har desuden gjort det muligt for rige udlændinge (der stammer uden for EU) at få opholdstilladelse i Portugal mod at de investerer større beløb i virksomhed eller ejendom i Portugal. Ordningen går under kaldenavnet "Det Gyldne Visa" og har allerede bl.a. tiltrukket mange rige kinesere og russere til Portugal, som via en opholdstilladelse i Portugal også opnår adgang til at opholde sig i øvrige Schengen-lande i Europa i op til 90 dage hvert halve år (uden at skulle søge om yderligere visum).

For at opnå et gyldent visum i Portugal skal man opfylde ét af tre investeringskrav der skal opretholdes i minimum 5 år:

  • Køb af fast ejendom i Portugal til en værdi af minimum 500.000 euro
  • Overførsel af kapital på minimum 1.000.000 euro dedikeret til investering i virksomhed i Portugal
  • Oprettelse af mindst 10 permanente arbejdspladser i Portugal

Milliardærer i Portugal - 3 portugisere på Forbes liste over verdens rigeste
På Forbes årlige liste over milliardærer i Portugal findes tre portugisere: Americo Amorim, Eliseo Alexandre Soares dos Santos og Belmiro de Azevedo.

Højst placeret ligger Americo Amorim, der er nummer 316 (nummer 242 i 2012) på Forbes liste over verdens rigeste personer i 2013. Til sammenligning er Danmark repræsenteret med 6 milliardærer på Forbes liste over verdens rigeste. LEGOs Kjeld Kirk Kristiansen er placeret som Danmarks rigeste som nr. 158.

Din vurdering:Hedebølge i Portugal medfører historisk højt elforbrug og lavere produktivitet

Under den seneste weekends hedebølge, med over 40 grader mange steder i Portugal, blev der sat ny rekord for el-forbrug i en sommer-weekend i Portugal.

Rekord-forbrug af elektricitet og temperatur-advarsler i Portugal
Ifølge det portugisiske energiselskab REN blev der i den første weekend i juli 2013 således forbrugt mere end 17% mere elektricitet end i en normal sommer-weekend i juli. Det skyldes naturligvis at air-condition anlæg, ventilatorer og køleanlæg har været sat på ekstra hårdt arbejde i de fleste portugisiske hjem og virksomheder.

Forbruget var helt oppe på 135 Gigawatt per time. Hedebølgen medførte desuden røde temperatur-advarsler i flere områder af Portugal, og et markant mersalg af ventilatorer og aircondition-anlæg.

Prisen for elektricitet i Portugal er steget markant under krisen, og for mange portugisiske familier vil den kommende større hedebølge-elregning blive svær at betale.

Temperatur over 35 grader medfører 20% fald i produktivitet
De fleste føler sig nok mindre effektive når arbejde udføres i høje temperaturer.

Universitet i Helsinki har i samarbejde med et amerikansk laboratorium (Berkeley Lab) undersøgt hvor meget produktiviteten påvirkes af høje temperaturer. Konklusionen er at den ideele "produktivitets-temperatur" ligger mellem 21 og 24 grader. Undersøgelsen er udført i forskellige kontor-miljøer og konklusionen er at man ved en temperatur på 30 grader bliver 8,9% mindre produktiv, mens man ved temperaturer på 35 grader bliver hele 20% mindre produktiv.

Se hele undersøgelsen her: Effect of Temperature on Task Performance in Offfice Environment (PDF)

Temperaturen i Portugal er nu begyndt at falde, men hedebølgen fortsætter endnu et par dage, hvorefter temperaturerne fra onsdag/torsdag igen skulle blive normale for juli måned i Portugal.

Se også: Vejr og klima i Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »