Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkChina Power interesseret i at købe 10% af EDP

Ifølge erhvervsavisen Diário Económico er Kina interesseret i at købe 10% af aktierne i Energias de Portugal (EDP).

China Power – CPI
Det statskontrollerede selskab China Power Investment Corporation (CPI Group) er ét af Kinas største energiselskaber med aktiviteter indenfor vandkraft, traditionelle olie- og kulbaserede kraftværker samt atomkraft. Desuden er CPI Group så småt begyndt at investere i vindkraft.

Medregner man CPI's datterselskaber, dækker China Power mellem 10 og 20 procent af Kinas energiforbrug.

Repræsentanter fra regimet i Kina mødtes med repræsentanter fra den portugisiske regering i Lissabon midt i juli 2011.

Kinas interesse i Portugal
Staten Portugals ejerandel på i alt 25% af aktierne af EDP er til salg som en del af aftalen med EU og IMF om at stille en økonomisk hjælpepakke til rådighed for Portugal.

Kina har tidligere udtrykt ønske om at købe en andel i EDP. Dette anser mange analytikere for at være en del af det kinesiske regimes strategi for opkøb i udlandet inden for specielt områderne energi og højteknologi.

Se også: Hu Jintao besøg i Portugal

Der er sandsynligvis lagt loft over, hvor meget kommunistiske og særdeles pengestærke Kina kan få lov at købe af den attraktive energivirksomhed.

Officielt vil den kinesiske ledelse gerne købe 10% af EDP. Forhandlingerne drejer sig dog foreløbigt om 5%.

Se også: Kinas motiver for opkøb i udlandet.

Din vurdering:Bolig i Portugal - renten på lån til køb af bolig i Portugal forventes at stige

Som følge af staten Portugals svære finansielle situation er der tegn på at det bliver dyrere for private at låne til køb af bolig i Portugal.

Lån til bolig i banken i Portugal
Næsten alle køb af fast ejendom i Portugal finansieres via banklån.

I juli 2011 beregner bankerne sig typisk omkring 1-2 procent-point rente i fortjeneste oven på den officielle EURIBOR rente for de ‘bedste’ gode kunder med lav risiko-profil.

De mere ‘usikre kunder’ beregnes typisk en fortjeneste til banken på op til omkring 6%, mens gennemsnitskunder ofte må betale 4-5,5% til bankens fortjeneste.

Denne fortjeneste kaldes også for ‘spread’.

Hertil skal lægges EURIBOR renten (Euro Interbank Offered Rate), der fastlægges af ECB (Den Europæiske Centralbank) for at få den samlede rente på et boliglån i banken.

Se også: 3000 boliger overtaget af banker på 6 måneder i Portugal

Spread op til 5% point i fremtiden for gode kunder
Da Portugals offentlige gæld og økonomiske problemer har forværret de portugisiske bankers credit rating, er det mere end sandsynligt at den ekstra omkostning for bankerne til at skaffe kapital vil give sig udslag i dyrere boliglån.

Se også: Moodys credit rating af Portugisiske banker i juli 2011.

Præsidenten for Associação Portuguesa de Bancos (APB), António de Sousa udtalte den 20. juli at selv den statsejede bank Caixa Geral de Depósitos (CGD) i øjeblikket betaler mere i ‘spread’ for at skaffe kapital på de internationale finansmarkeder end bankens ‘bedste gode kunder’ i Portugal betaler i ‘spread’ på deres banklån..

Dette forhold mellem bankernes omkostninger og indtægter kan ikke vare ved, og renten på banklån til køb af bolig i Portugal vil derfor stige – måske med 3-4 %-point inden for et par år eller tre.

Ifølge avisen ‘I-Online’ vil et lån på €150.000 stige med omkring €280 per måned, såfremt ‘spread’ i bankerne på kundelån til de bedste kunder hæves omkring 3%-point til 5%. Dette skal ses i forhold til at der i sommeren 2011 betales typisk omkring €700 i ydelse per måned på et sådant lån (30-årigt lån, Euribor-6 mdr baseret).

I nogen banker er der allerede introduceret væsentligt højere udkånsrenter overfor kunderne. BANIF banken i Portugal opererer ifølge Diário de Notícias avisen med Portugals største ‘spread’ for de mindst solide kunder på 6,95%. Crédito Agrícola har et højeste ‘spread’ på 3,82% for kunder med den mindst attraktive risiko-profil. Til denne sammenligning knytter der sig dog andre forhold af betydning, før en kunde accepteres.

EURIBOR ligger i juli 2011 på omkring 1,6% (3 måneder).

Se mere om EURIBOR renten.

Portugal boliglån rente på mindst 8%
Ifølge I-Online tilbyder CGD banken i sommeren 2011 boliglån til typisk 8% i rente (EURIBOR+spread) til normalt gode kunder.

Samtidig betaler CGD næsten det samme i omkostninger for at skaffe pengene.

En mere realistisk rente på boliglån i Portugals største bank ville derfor være 9,5-10,5% for den typiske gode kunde.

Såfremt den højere rente på boliglån i Portugal bliver en realitet, vil det presse priserne på boliger i Portugal yderligere.

Som udlænding i Portugal er det værd at undersøge, om man kan opnå en bedre rente på boliglån i sit fødeland eller i et land, hvor man allerede på anden måde har en bankforbindelse.

Se artikel om boligkøb i Portugal på ‘I-Online’ (portugisisk).

Din vurdering:Daniel Wass forsøges udlejet til franske Évian TG sammen med Benfica spiller José Luis Fernandez

Præsidenten for nyoprykker i den fransk Liga 1 klub Évian TG; også kaldet Evian Thonon Gaillard F.C, er ifølge den franske sportsavis L’Equipe i Lissabon. 

Besøget har til formål at forhandle en aftale med fodboldklubben Benfica.

To spillere skal potentielt lejes ud til Évian TG fra Benfica. Det drejer sig om henholdsvis danske Daniel Wass og portugisiske José Luís Fernandez, der begge er blevet tilovers efter at Benfica har købt rigeligt ind til sæsonen 2011-2012.

Fransk oprykker med uerfarne talenter
Den relativt nye fodboldklub Évian TG blev stiftet i år 2003.

Évian TG vandt den franske Liga 2 turnering i sæson 2010-2011 med et talentfuld hold af unge spillere.

Inden da var Évian TG året forinden før rykket op i Ligue 2 fra Championnat de France National, der betragtes som Frankrigs tredje bedste række.

På vej mod den fornemste franske række Ligue 1 er der blevet investeret meget i spillere, og klubben er er desuden vokset ved sammenlægning med andre klubber i området tæt på den fransk-schweiziske by Genéve.

Den største bedrift for Évian TG til dato er dog sejren på 3-1 over de franske mestre fra Marseille i cup-turneringen Coupe de France i januar 2011.

Din vurdering:Portugals ejendomsmarked - 3000 ejendomme overtaget af banker siden starten af 2011

Mere end 3000 ejendomme i Portugal er blevet overtaget af banker i de første 6 måneder af år 2011.

I Portugal er bankerne hovedfinansieringskilden på boligmarkedet, og derfor overtages huse og lejligheder ofte af banken, såfremt betaling udebliver.

Alene i juni måned er 600 ejendomme blevet overtaget af bankerne, skriver Journal de Notícias den 20. juli.

Porto og Lissabon hårdest ramt
Omkring halvdelen af de overtagne ejendomme ligger i Stor-Lissabon eller Stor-Porto.

Bankerne overtager ofte private boliger med misligeholdte lån for at undgå at huset eller lejligheden går på tvangsauktion.

Banker flyder over med ejendomme
Der er simplet hen så mange misligeholdelser at bankerne er bange for at tabene vil løbe for hurtigt op, såfremt man lader en tvangsauktion finde sted i hvert enkelt tilfælde.

Resultatet er at banker i Portugal ofte ‘ligger inde med’ store ‘lagre’ af usolgte boliger, som enten kan købes eller måske lejes for en rimelig pris.

Er man på bolig-jagt i Portugal , kan det derfor være en god ide at kontakte sin bank (personlig henvendelse er bedst) og forespørge om der måske skulle være en passende bolig til salg eller leje.

Man kan finde portugisere, der mener, at bankerne beholder de bedste ejendomme til sig selv – enten til salg til egne ansatte eller med henblik på salg til gode kunder.

Din vurdering:Overskud på handel med Brasilien i juni – Portugal drager fordel af det lusofone sprogområde

Portugals handelsbalance med Brasilien udviste i juni 2011 et plus på 1 million US-dollars.

Det er første gang siden november 2010 at handlen med Brasilien netto er en overskudsforretning for Portugal målt på omsætning.

Portugal solgte for 55 millioner US-dollars, mens Brasilien eksporterede for 54 millioner USD til Portugal i juni 2011.

Olivenolie, saltet torsk og kobber fra Portugal
I de første 6 måneder af 2011 har olivenolie været den helt store eksportartikel til Brasilien med en andel på 20% af den samlede Brasilien-eksport.

Der bliver også solgt saltet torsk til brasilianerne (11% af omsætning over 6 måneder) og kobber-sulfat er også en stor artikel til den tidligere portugisiske koloni.

Se mere om Olivenolie fra Portugal.

Fra Brasilien hentes der olie
Eksporten fra Brasilien til Portugal faldt kraftigt i juni, men Brasilien må forventes snart igen at have overskud på handlen med Portugal.

Over 40% af Brasiliens eksport til Portugal bestod i de første 6 måneder af 2011 af olie og olie-produkter.

Også sukker-produkter (fra sukkerrør), metaller, soya, majs og kaffe udgjorde betydende varegrupper i eksporten fra Brasilien til Portugal.

Din vurdering:Daniel Wass lejes sandsynligvis ud af Benfica – kampplan for den portugisiske liga 2011-2012

Det danske talent Daniel Wass er kommet i hård konkurrence om højre back pladsen hos Benfica.

Faktisk er konkurrencen så hård at Daniel Wass med stor sandsynlighed må acceptere en periode i et andet land, før han måske får tilkæmpet sig en fast plads på Benfica’s førstehold.

Se artikel om Daniel Wass og Benficas planer om at leje ham ud på Tipsbladet .

Ingen afgørelse om klub til Daniel Wass
Wass kom i starten af 2011 under stort hemlighedskræmmeri på kontrakt med Benfica efter at Brøndby ikke var kommet til enighed med den unge spiller om en forlængelse af kontrakten.

Se også: Benfica på storindkøb .

Daniel Wass er én af mange nye udenlandske spillere, som Benfica har anskaffet til 2011-2012 sæsonen.

Ifølge ‘A Bola’ den 6. juli må spillerne Roberto, Júlio César, Daniel Wass, Carole (fra Frankrigs sub-20 hold), Shaffer, Urreta, Fernández, Kardec, Rodrigo og Mora deles om 3 ledige pladser til udlændinge i brutto-truppen – med mindre nogen af de allerede etablerede 14 udenlandske navne sættes af holdet.

Dette er resultatet af at der ifølge det portugisiske fodboldforbunds regler skal være mindst 8 lokale spillere i brutto-truppen på 27 mand.

Benfica sæson-start
Sæsonen for Benfica i den portugisiske Zon Sagres Liga starter den 14. august 2011 ude mod Gil Vicente F.C. fra Barcelos.

Den samlede kampplan for Benfica 2011-2012 kan downloades som pdf (åbner i seperat vindue).

Din vurdering:Portugisiske banker består stresstest – 7 Portugal banker nedgraderes af Moodys

Den nylige stresstest af de største europæiske banker viste som ventet at et antal spanske banker ikke er særligt velpolstrede.

Til gengæld bestod alle de 4 ‘medvikende’ største portugisiske banker testen; dvs. CGD, BCP, BES+ESFG og BPI.

Tilsammen sidder de 4 på omkring 74% af bank-markedet i Portugal.

Den store Santander Totta bank med 8,5% af markedet deltog i testen via sit spanske hovedkontor og klarede sig ligeledes igennem uden bemærkninger.

Moody’s nedgraderer portugisiske banker
På trods af at helbreds-attesten på de største banker i Portugal således synes i orden, valgte kreditvurderingsvirksomheden Moody’s den 15. juli 2011 at nedgradere 7 Portugal-bankers såkaldte ‘credit rating’.

Denne nedgradering gør det alt andet lige dyrere for bankerne at låne penge hos andre banker.

Nedgraderingen omfatter:

 • Caixa Geral de Depositos (CGD) - long-and short-term senior unsecured debt + deposit ratings var downgraded til Ba1/Not-Prime fra Baa1/Prime-2
 • Banco Espirito Santo (BES): downgraded til Ba1/Not Prime fra Baa2/Prime-2
 • Espirito Santo Financial Group (ESFG): downgraded til Ba2/Not Prime fra Baa1/Prime-2
 • Banco Comercial Portugues (BCP): downgraded til Ba1/Not Prime fra Baa3/Prime-3
 • Banco BPI (BPI): downgraded til Baa3/Prime-3 from Baa2/Prime-2
 • Banco Santander Totta (BST): downgraded til Baa1/Prime-2 fra A3/Prime-2; BST's standalone BFSR downgraded til D+/Baa3 fra C-/Baa2.
 • Caixa Economica Montepio Geral (Montepio): downgraded til Ba2/Not Prime fra Ba1/Not Prime

Den spansk-ejede Santander Totta bank er således ifølge Moodys den bedst vurderede med Banco BPI på andenpladsen blandt de største portugisiske banker.

EU’s stresstest af banker juli 2011 – resultat 
Otte større europæiske banker er ifølge EU’s stresstest af banker i behov for ekstra kapital-indskud.

Det drejer sig om følgende banker:

Spanien:
- Banco Pastor
- Caja de Ahorres del Mediterraneo
- Banco Grupo Caja3
- CatalunyaCaixa
- Unnim

Grækenland:
- EFG Eurobank Ergasias
- Agricultural Bank of Greece

Østrig:
- Österreichische Volksbanken

Det skal bemærkes at to portugisiske banker frivilligt uden for testen planlægger at øge deres kapital.

Din vurdering:Sommer-koncerter i Porto - Casa da Música program for juli, august og september 2011

Casa da Música er beliggende i Portugals næststørste by Porto.

Det futuristiske musikhus blev indviet i år 2005 og er det kendteste moderne bygningsværk i Porto.

Casa da Música ligger I ‘Boavista-rundkørslen’ i den nordvestlige del af Porto Centrum. Området kaldes også for Praça Mouzinho de Albuquerque.

Casa da Música sommer 2011
I sommeren 2011 er der små og store koncerter på programmet inden for et bredt udvalg af stilarter.

Sommerkoncerterne i og uden for på pladsen (udendørs-scene) foran Casa da Música i Porto omfatter blandt andet følgende juli 2011 koncerter:

 • Um DJ na Orquestra – DJ Mason Bates og Orquestra Sinfónica.
  15 Juli kl. 21.00 i Sala Suggia, Casa da Musica
  Entré: €10

 • DJ Bates / Massonic DJ Set
  15. Juli kl. 22.30 på Super Bock Scenen (udendørs)
  Entré: Gratis

 • Cristina Branco
  16. Juli kl. 22.00 i Sala Suggia, Casa da Música
  Entré: €15

 • Frankie Chaves
  16. Juli kl. 22.30 på Super Bock Scenen (udendørs)
  Entré: Gratis

 • Maria Rita
  18. Juli kl. 22.00 i Sala Suggia, Casa da Música
  Entré: €35

 • Alpha Blondy – reggae
  19. Juli kl. 22.00 i Sala Suggia, Casa da Música
  Entré: €10

 • Orquestra de Baixos e Guitarres Eléctricas
  20. Juli kl. 22.30 på Esplanaden foran Portos musikhus
  Gratis

 • Festival Ollin Kan med bl.a. skandinaviske musikere
  22. Juli fra kl. 22.00
  23. Juli fra kl. 22.00
  24. Juli fra kl. 22.00
  De tre koncerter er arrangeret af Clubbing Optimus og finder sted på flere scener
  Entré: €10

 • Digitópia Collective
  27. Juli fra kl. 22.30 på Esplanaden foran Portos musikhus
  Gratis

 • Gruppen Couple Coffee
  28. Juli fra kl. 22.30 på Esplanaden foran Portos musikhus
  Gratris

 • DJ Vicente Abreu med ‘single-plader’
  29. juli fra kl. 22.30 på pladsen foran Musikhuset i Porto
  Gratis

 • Mød ‘Bandas Filarmónica’ – flere orkestre giver koncert
  30. juli kl. 17.00-22.00 på Esplanade-pladsen foran musikhuset i Porto
  31. juli kl. 17.00-22.00 på Esplanade-pladsen foran musikhuset i Porto
  Gratis

 • AUGUST program i Casa da Musica i Porto

 • SEPTEMBER program i Casa da Musica i Porto

Herunder Youtube-video med billeder af Casa da Musica:

Din vurdering:Champions League 2011-2012 kvalifikation – resultat af lodtrækning til CL turneringen for Benfica

Gå direkte til:
Resultater af kampe i CL gruppespillet 2011-2012

FC København møder enten Tallin fra Estland eller Shamrock fra Irland i tredje kvalifikationsrunde til Champions League turneringen.

De øvrige resultater af lodtrækning til Champions League kampe i indledende runde blandt de stærkeste hold blev:

 • Standard Liége-Zürick
 • Twente-Vaslui (Rumænien)
 • Benfica-Trabzonspor (Tyrkiet)
 • Dynamo Kiev-Rubin
 • OB-Panathinaikos

Alle kampe spilles den 26/27 juli med returkampe 2/3 august.

Se det samlede resultat af Champions League 2011-2012 lodtrækningen på UEFA hjemmesiden.

Europa League lodtrækning til kvalifikationen
I Europa League turneringen møder portugisiske Vitória SC fra Guimarães enten FC Midtjylland eller The New Saints fra Wales.

Brøndby møder Ried fra Østrig.

Se det samlede resultat af lodtrækning til Europa League kvalifikationen.

Din vurdering:Særskat i 2011 og annulering af afgiftsfritagelse på 25. Abril broen i august

Den årlige gratis måned for kørsel på 25. Abril broen over Tejo floden bliver annuleret i sommeren 2011.

Traditionelt har det i feriemåneden August været afgiftsfrit at krydse den ældste af Lissabons to broer til det sydlige Portugal.

Se mere om Ponte 25 de Abril.

Ordningen er især et gode for ferietrafikanter på vej til Algarvekysten, som i august 2011 må finde sig i at skulle af med €1,45 i broafgift.

På 25. Abril broen betaler man dog kun broafgift i den ene retning på tilbagevejen mod Lissabon.

Skattestigninger i 2011 – særskatter til at stabiliserer Portugal
Finansminister Vitor Gaspar præsenterede torsdag eftermiddag den 14. juli 2011 en vigtig del af regeringens plan for at inddæmme Portugals gældsproblemer.

I 2011 vil der blive udskrevet ekstra skatter på omkring 3,5% af indkomster over minimumslønnen på 475 euro.

Skatten gælder for alle typer person-indtægter (indtægter underlagt indkomstskat IRS) herunder pensioner og indtægter for selvstændigt erhvervsdrivende.

Den ekstra skat gælder for 2011 indtil 23. december og ventes at indbringe omkring 1 milliard euro i ekstra indtægter.

Vitor Gaspar udtalte at ordningen har til formål at give Portugal økonomisk råderum og reducere budgetunderskuddet indtil virkninger af besparelser på statens budget slår igennem.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »