Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkLej golfkøller i lufthavnen i Portugal

At rejse med golfkøller kan godt være en besværlig affære; de skal slæbes med, enten i bil eller med tog, til lufthavnen og de skal checkes ind (hvilket man snildt betaler i omegnen af 300 kroner for).

Når du er landet og skal finde golfkøllerne igen, følger frygten for, om køllerne er bøjede eller på anden vis beskadigede som følge af hård behandling.

Bekymringen bliver senere efterfulgt af noget, der mest af alt minder om et spil tetris, for at få al bagagen til at kunne være i bilen.

Læs mere om Golf i Portugal

Og hele processen starter forfra på hjemturen. Og bedre bliver det ikke ligefrem, hvis I er flere, der rejser sammen, hvor der pludselig kan være tre-fire gange så meget bagage at holde styr på under rejsen.

Golf Algarve 

Smuk udsigt fra en af Algarvekystens mange golfbaner 

Det er der dog råd for. Firmaet ’Clubs to Hire’, tilbyder deres service 27 forskellige steder over hele verden. Blandt andet er de til at finde i Faro Lufthavn og Lissabon Lufthavn i Portugal.

Clubs to Hire - ideen bag
Firmaet Clubs to Hire har eksisteret siden 2010 og er grundlagt af ireren Tony Judge. Den første lufthavnsshop blev åbnet i Faro Lufthavn, som ligger på Algarvekysten, der er kendt for at være populær blandt golfspillere.

Læs mere om Golfbaner på Algarvekysten

Hans idé byggede på at tilbyde reservation og leje af et fuldt sæt golfkøller, der kunne hentes i lufthavnen eller leveres til golfbanen. Formålet var at gøre op med flyselskabernes høje priser på transport af golfkøller, hvis man ønskede at have dem med sig på sin rejse.

Og man kan være helt rolig ved at leje golfkøller hos Tony Judge - det er nemlig ikke gamle og slidte køller, man får udleveret. Han bestræber sig netop på at have nogle af de nyeste køller til rådighed, for at tilfredsstille sine kunder.

Clubs to Hire Portugal 

Indtil videre har Judge fokuseret på Europa, men med enkelte shops i Asien og Afrika - indtil i sommers, hvor han tog sin forretningside med til USA - nærmere betegnet Orlando, Las Vegas og Arizona.

Processen bag lejen er simpel; på hjemmesiden angiver du hvor, hvornår og hvor længe du ønsker at leje golfkøllerne. Herefter kommer der en række resultater op, hvor det er specificeret, hvilke køller, der er tilgængelige og hvad de koster.

En uges leje af golfkøller i Faro Lufthavn koster typisk €35-€60 (260 - 450 kroner). De tilbyder køller til både mænd, kvinder og børn. Prisen på børnekøller er cirka 185 kroner for en uge i Faro.

Din vurdering:Michelin-stjerner til Portugal restauranter 2016

Michelin-stjernerne er netop blevet tildelt - og Portugal har vundet intet mindre end 17 stjerner!

Portugal har vundet 17 stjerner fordelt på 14 kokke og restauranter.

Algarve har vundet seks af stjernerne, Lissabon er blevet tildelt fire, tre er gået til Porto-området og en enkelt er faldet til Funchals (Madeira) fordel i.

Belcoanto i Lissabon, Ocean i Armacaão de Pêra og Vila Joya i Albufeira har alle fået tildelt to stjerner.

I Carvoeiro i Algarve på restaurant Bon Bon fejrer man sin første stjerne, der er blevet hevet hjem takket være den unge kok Rui Silvestre.

På restaurant L’And Vineyards (Montemor-o-Novo) er man derimod ærgerlig over at have mistet en stjerne.

Mens man på Almancil er ovenud lykkelig for at have genvundet stjernen, restauranten mistede i den forrige udgave af Michelin stars.

Én af de heldige, som har vundet to stjerner, er José Avillez.

Han modtog sin første stjerne, da han var køkkenchef i den historiske Tavares restaurant, der er beliggende i Lissabon. José Avillez plejer at sige ’hver ret fortæller en historie og røre følelserne for dem, der er villige til at prøve det. Stjernekokken udgiver snart en bog - så ønsker at du prøve kræfter af med fantastiske retter, kan dette være et punkt på ønskeseddelen.

Hans Neuer er ligeledes én af dem, der har modtaget to Michelin stjerner.

Han har trænet med Michelin stjernekokke i Berlin, Hamborg og Mallorca, hvorefter han blev sulten efter at vinde en stjerne på egen hånd.

I 2006 begyndte eventyret. Han kom til Ocean Restaurant på Vila Vita Parc resort. Hans Neuer begyndte at eksperimentere i køkkenet og på blot tre år fik han tildelt en Michelin stjerne - og kun to år senere kunne han prale af to stjerner.

Læs mere om Michelin stjerne kokkene i Portugal (engelsk)

Michelin stjernerne bliver tildelt på baggrund af flere faktorer. Kriterierne, som spiller ind lyder på blandt andet på kvaliteten af produkterne, hvor godt tilberedt maden er, smag, kreativitet og forholdet mellem pris og kvalitet.

Se den fulde oversigt over resultaterne for Portugal Michelin Stjerner Portugal 2015 nedenunder.

Restauranter, som har fået tildelt **

· Belcanto (Lisboa), José Avillez

· Ocean (Armação de Pêra), Hans Neuner

· Vila Joya (Albufeira), Dieter Koshina

Restauranter, som har fået tildelt *

· Casa da Calçada (Amarante), Vítor Matos - André Silva

· Eleven (Lissabon), Joachim Koerper

· Feitoria (Lissabon), João Rodrigues

· Fortaleza do Guincho (Cascais), Vincent Farges - Miguel Vieira

· Henrique Leis (Almancil), Henrique Leis

· Il Gallo d’Oro (Funchal), Benoît Sinthon

· Pedro Lemos (Porto), Pedro LEmos

· São Gabriel (Almancil), Leonel Pereira

· Willie’s (Vilamoura), Willie Wurger

· Yeatman (Vila Nova de Gaia), Ricardo Costa

· Bon Bon (Carvoeiro) / Rui Silvestre - ny

Din vurdering:Portugals bedste fodboldklubber topper fornem europarangliste

Det er simpel statistik. Benfica har gennem tiden vundet flest ligakampe i den bedste række af alle hold i seks udvalgte europæiske fodboldligaer.

Porto følger lige efter som nummer to, med Sporting på fjerdepladsen. Det er således Portugals ’Big Three’ som suverænt dominerer listen.

Det er den engelske mediekoncern Sky Sports, som har regnet lidt på det hele og konkluderet, at de 34-foldige Primeira Liga mestre, har gjort det bedst af alle.

The Big Three har altid spillet i bedste række
S.L. Benfica blev grundlagt i 1904 og har spillet i Primera Liga siden ligaens begyndelse i 1934. De har aldrig nogensinde været rykket ud af Portugals fornemste række. Det samme gælder i øvrigt også for Porto og Sporting.

Portugals Primeira Liga - grundlagt 1934
De fem bedste klubber gennem tiden i Portugal er (i parentes: antal vundne sejre i procent):

 1. Benfica (67,66)
 2. Porto (66,01)
 3. Sporting (61,40)
 4. Belenenses (41,48)
 5. Boavista (38,91)

Benfica har været nationale mestre 34 gange og det hjælper også gevaldigt på den fine statistik, som helt konkret fortæller, at Lissabonklubben har vundet 1539 ud af 2271 kampe i den bedste række. Med andre ord, har SLB besejret modstanderne i 67,77 % af alle klubbens kampe i den bedste række siden 1934.

Den samlede Top 20:

 1. Benfica
 2. Porto
 3. Ajax
 4. Sporting
 5. PSV Eindhoven
 6. Real Madrid
 7. Bayern München
 8. Barcelona
 9. Feyenoord
 10. Juventus
 11. Inter
 12. Milan
 13. Manchester U
 14. Atlético Madrid
 15. Liverpool
 16. Arsenal
 17. Parma
 18. Valencia
 19. Twente
 20. Athletic Bilbao

Portugal er Europas femte bedste liga
Det er England, Spanien, Italien, Holland, Tyskland og Portugal der indgår i statistikken og samtlige seks nationer har desuden alle mere end én klub, som har vundet en europæisk turnering.

Portugal ligger nummer fem på UEFA rankings for club competitions ved udgangen af 2015, baseret på klubresultater i europæiske turneringer de seneste fem år.

Bedste hold i Spanien og England
For at sætte Portugals bedste fodboldklubbers resultater lidt i perspektiv, kan man nedenfor se hvordan andre europæiske topklubber som Real Madrid, Barcelona, Manchester U og Liverpool har klaret sig gennem tiden.

Spaniens bedste række - grundlagt 1929
De fem bedste klubber i Spanien gennem tiden:

 1. Real Madrid (59,21)
 2. Barcelona (56,84)
 3. Atlético Madrid (44,96)
 4. Valencia (43,64)
 5. Athletic Bilbao (43,64)

Englands bedste række - grundlagt 1888/89
De fem bedste klubber i England gennem tiden:

 1. Manchester U (47,71)
 2. Liverpool (46,36)
 3. Arsenal (45,36)
 4. Leeds (41,01)
 5. Everton (40,77)

Læs statistikken for fodboldklubberne i Tyskland, Holland og Italien, i Sky Sports udførlige opgørelse.

Din vurdering:Nyd Sangria på ferien i Spanien og Portugal

Sangria er en meget udbredt sommerdrik i Spanien og Portugal. Lignende drinks findes verden over, men EU fastslog i 2014 at ægte Sangria kommer fra den Iberiske halvø, og at ingen andre lande må kalde disse drinks for Sangria.

Læs mere: Ægte Sangria er fra Spanien og Portugal - fastslår EU

Dog er 'Sangria' et forholdsvist fleksibelt begreb, forstået på den måde, at der er adskillige versioner af drinken.

Basis ingredienserne i en Sangria er kold rødvin, sukker, frugt, isterninger og bobler - det kan enten være i form af sodavand, danskvand eller mousserende vin.

Som oftest er der også tilføjet spiritus til blandingen - det kan være brandy, portvin, Martini eller rom, blandet andet.

Sangria indeholder normalvist mellem 4 og 11 % alkohol - procenten afhænger af, om der tilsættes ekstra spiritus - og hvor meget.  

Klassisk Sangria

Den klassiske Sangria - lavet på appelsin, æbler og citron

Som oftest er der også tilføjet spiritus til blandingen - det kan være brandy, portvin, Martini eller rom, blandet andet. Sangria indeholder normalvist mellem 4 og 11 % alkohol - procenten afhænger af, om der tilsættes ekstra spiritus - og hvor meget.

Den klassiske Sangria frugtblanding er appelsin, æbler og citroner, men blandinger som jordbær med rarbarber eller æbler og kanel kan også bruges. Faktisk er det efterhånden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan putte i sin Sangria.

Sangria typer
Som sagt, er der rigtig mange forskellige typer Sangria. Nogle er regionsbestemte, som for eksempel den sydspanske udgave zurra. Denne version er lavet med enten ferskner eller nektariner i stedet for appelsiner, æbler og citroner.

Sangria Blanca er det samme som almindelig Sangria, bortset fra at den er lavet med hvidvin i stedet for rødvin.

Sangria Blanca

Sangria Blanca with a twist - lavet på kiwi og vandmelon

Når der findes så mange forskellige bud på, hvad en Sangria skal indeholde, er det svært at sige, at der er forskel på en portugisisk sangria og en spansk Sangria. Dog indeholder mange af de portugisiske opskrifter både kanel og medrohno brandy i modsætning til de spanske Sangriaer.

Derudover indeholder nogle portugisiske opskrifter også ingredienser som appelsinjuice, Martini og portvin.

Drinken kan også laves som en ’virgin’-udgave - altså uden alkohol. Her skifter man blot vinen ud med druesaft - og tilsætter så danskvand, citronessens og rørsukker. Flere frugter kan naturligvis tilsættes, hvis man ønsker det.

Sådan laver man Sangria
Det gode ved Sangria er, blandt andet, at det faktisk er nemt at lave selv - og drinken er som skabt til sommerfester.

Når man skal lave Sangria, er første skridt at få skåret de udvalgte frugter i skiver eller terninger. Når det er gjort, blandes frugten, vinen og de resterende ingredienser med undtagelse af is og bobler. Blandingen skal derefter have lov at stå på køl minimum en time, men gerne natten over. Lige inden servering tilsættes isen og boblerne.

Ofte, når man bestiller Sangria på barer eller restauranter, kommer det i en enliters kande. Til uformelle arrangementer serveres det ofte i en punchbowl med en stor ske, og en træske, så man også kan fiske frugterne med op.

Sangria Punch Bowl

Sangria Blanca serveret i en punchbowl - perfekt til havefesten

Basisopskriften på en Sangria lyder som følger:

· En flaske god vin (75 cl)

· 2 teskeer rørsukker (brun farin kan også bruges)

· 6 cl spiritus - brandy/portvin/gløgg til rødvin - rom til hvidvin. Martini kan bruges til begge vintyper

· Frugt - kun fantasien sætter grænser for hvor meget og hvilken slags

· Bobler - danskvand, sodavand (helst Sprite eller lignende), mousserende vin kan også bruges

· Isterninger

Gløgg tilfører en rig og fyldig smag til Sangriaen. En god blanding er at tilsætte gløgg, appelsin, lemonade og skåret pære. Pæren vil tilføre noget sødme til drinken.

Tre forskellige slags Sangria - og hvordan man laver dem

Hvis man ikke har mod på, at kaste sig ud i, selv at lave sin Sangria, kan man visse steder, også købe en færdig Sangria-blanding. De rigtige Sangria blandinger kommer dog udelukkende fra Spanien og Portugal. De kan købes enten i store flasker eller i papkartoner.  

Hvor kan man få Sangria?
I Spanien og Portugal er Sangria som sagt meget udbredt - og i særdeleshed om sommeren. Befinder man sig i den nordlige del af den Iberiske halvø, er det oftest kun om sommeren, at drikken er til at få. Her er den til gengæld også at få på selv de mindste restauranter.

Hvis man til gengæld befinder sig på solkysten i Spanien eller Algarvekysten i Portugal, fås drikken næsten helårligt.

Sangria Sommer

Sangria kan indeholde mange frugter som her: citron, blåbær, kirsebær, jordbær, appelsiner, citroner og lime.

Det er dog ikke blot fastlandet, der sælger den populære sommerdrik. Sangria fås også på de fleste barer på de spanske øer - blandt andet på Mallorca, Menorca, Ibiza og de Kanariske ø. Drikken kan også fås de fleste steder på Madeira og Azorerne, som hører til Portugal.

En anerledes og sjov måde at servere sin Sangria på - i en vandmelon

Din vurdering:Billige rejser til Azorerne fra London-Stansted med Ryanair

Find rejser til under 100 kroner!

Prøv selv på Momondo-søgemaskinen

Man kan finde returrejser fra omkring €20 (150 kroner) til London-Stansted fra Ponta Delgada på Azorerne i november.

Fly mellem Ponta Delgada og London-STN november/december
Drømmer du om en uge væk fra hverdagens stress og jag, kan du tage en billig ferie til Azorerne eller London.

Rejser du fra Ponta Delgada, Azorerne d. 28. november 2015 til London Stansted med hjemrejse d. 5. december kan dette gøres fra 20 euro (ca. 150 kroner) med Ryanair.

Flyver du fra London Stansted til Azorerne på samme rejsedatoer som ovenstående, kan du komme på en uges ferie fra £28 (ca. 300 kroner) med Ryanair.

OBS! Ovenstående priser er fundet d. 25. november 2015 kl. 10.00.

Find billige billeje

Værd at se i Ponta Delgada
Er du én af de heldige, som finder billige flybilletter til Ponta Delgada? Eller har du måske alligevel bestilt rejse til Sao Miguel? Så står du måske med spørgsmålet 'hvad skal man se i Ponta Delgada?'

Seværdighederne i Ponta Delgada er mange. Oplev de forbløffende tvillingesøer Caldeira das sete Cidades, der er henholdsvis blå og grøn. De smukke søer er også én af de mest besøgte turistattraktioner.

Husk også at tage i Fogo naturreservat, hvor du kan udforske ildsøen og Caldeira Velha med et vandfald med varme kilder.

Tag dine kære i hånden og gå en tur på den charmende havnepromenade og gå gennem de hyggelige, brolagte gader. Oplev på Praca Goncalo Velho Cabral, hvor både byens rådhus og triumfbyen ligger og beundr' den fineste brostensbelægning på pladsen.

Ponta Delgada er særlig kendt for sine smukke kirker, herunder kan nævnes Covento de Nossa Senhora da Esperanca, Igreja Matriz de Sao Sebastiao og Igreja do Santo Cristo, som helt klart er et besøg værd i Ponta Delgada!

Se mere: Oplevelser i Ponta Delgada

Juletur Ponta Delgada - London-STN december
Vil du gerne opleve en skøn uge i London i julede omgivelser, så har du en oplagt mulighed netop nu. Flyv fra Ponta Delgada til London-STN d. 5. december med hjemrejse d. 12. december fra 18 euro (ca. 135 kroner).

Bor du i London og ønsker at opleve Azorerne, Ponta Delgada kan du flyve fra London til Azorerne d. 5. december til 12. december fra £10 (ca. 106 kroner).

Fly fra CPH til London (LTN)
Tag til London i 6 dage fra 106 kroner!

Trænger du til ren afslapning og afstresning, kan du nyde en uge i London fra 10. december til 16. december for 106 kroner.

OBS! Priserne er udregnet d. 25. november 2015 kl. 11.00

Ferie fra Billund til London-STN
For kun 74 kroner kan du nyde en uge i London med afgang fra Billund Lufthavn!

Har du brug for en pause fra den travle december måned, kan du finde billige flybilletter fra Billund til London. Flyver du til London d 2. december med hjemrejse d. 9. december kan du få turen for blot 74 kroner.

OBS! Priserne er fra d. 25. december 2015 kl. 11.00.

Find billige flybilletter: Momondo-søgemaskinen

Din vurdering:Svævebanen i Porto - tur over Douro-floden

Tag til Porto og prøv svævebanen! 

Lad Teleférico de Gaia tage dig med på en rejse over Portos tage med udsigt over Douro-floden og den gamle bydel.

Tovbanen er ca. 560 meter og tager ca. 5 minutter.

Heldigvis foregår turen i tilpas tempo til, at du kan slappe af og nyde turen samt se flere af Portos seværdigheder.

Togbanen har eksisteret siden 2011 og ligger på sydsiden af Dourofloden.

Den forbinder promenaden ved Cais de Gaia og Dom Luis-bro, som ligger i nærheden af Jardim do Morro metrostation.


Porto togbane - Teleférico de Gaia

Åbningstider og priser svævebane Porto
I højsæsonen (26. april -24. september) har Teleférico de Gaia åbent fra 10.00-20.00. Fra 24. marts til 25. april og fra 25. september til 24. oktober har den åbent fra 10.00-19.00. I lavsæsonen (25. oktober til 23. marts) kan man opleve Porto fra oven fra 10.00-18.00. Desuden er der lukket juleaften.

Prisen for en tur med togbanen i Porto er for one-way trip og retur billet:

 • Voksen: €5 | €8 
 • Børn (5-12): €2,5 | €4

Er man en hel familie, der skal prøve svævebanen, kan man købe en familie billet, der inkluderer: 2 voksne og 1 barn returbillet og desuden får man et ekstra barn med i prisen. Familie billetten koster €20.

Endagstur til Porto på Lissabon ferie
Går turen til Lissabon, kan du med fordel kombinere opholdet med en endagstur til Porto eller med et par dage i byen.

Flybilletterne til Porto er forholdsvis billige fra Lissbon og kan fås fra 150 kr. Tag for eksempel en endagstur til Porto d. 12. marts 2016. Her flyver du fra Lissabon 07.55 og lander 08.50 og vender snuden hjemad kl. 21.50 og lander 22.50.

Sammenlign priser på flybilletter i Momondo søgemaskinen.

Din vurdering:Food-bank Portugal - Banco Alimentar indsamling af madvarer 28-29. november 2015

D. 28. og 29. november 2015 kan du gøre en god gerning og være en del af noget fantastisk!

Madindsamling i Lissabon
Hvert år sidst i november arrangeres en større indsamling af mad i supermarkeder.

I december uddeles pakker med produkter til familier, som er økonomisk presset og pengene er små.

Her står Banco Alimentars frivillige igen i butiksindgangen med poser, hvor du kan fylde den til randen eller bidrage med en dåse makrel i kampen mod fattigdom i Lissabon.

Nedenstående video fra 2010 giver et kort indblik i, hvordan indsamlingen af maden foregår.

Frivillige står klar i butikker som Lidl, Pingo Doce, Jumbo, Minipreco m.v, hvor man kan bidrage ved at smide en enkelt ting eller to mere i kurven.

Produkterne bliver indsamlet direkte fra dem, der handler ind. Her kan man som kunde hjælpe til det gode formål ved at købe lidt ekstra, man så herefter kan give til Food-banken, der står klar til at tage imod varerne.

Det er naturligvis op til den enkelte, om man ønsker at donere produkter eller ej - lige så vel som det er valgfrit, hvor meget man ønsker at donere. En dåse tun er bedre end ingenting og vil helt klart gøre en forskel!

Alle har ret til mad på bordet - Banco Alimentar madindsamling
I løbet af 2014 har ca. 6700 hustande og 18.273 borgere modtaget støtte fra madbanken Banco Alimentar, organisationen som kæmper imod fattigdom i Lissabon.

Mere end 40.000 frivillige var i næsten 2000 forskellige butikker og spørge de respektive butikkers kunder, om de havde interesse i at donere mad.

I 2013 modtog 18.394 personer støtte, i 2012 lød tallet på 17.630 og i 2011 var der 15.182 mennesker.

Når man handler ind til Foodbank er det vigtigt at tage højde for, at det skal være langtidsholdbare madvare. Derfor anbefales det, at man køber produkter som ris, pasta, tun, torskerogn, olie, vaskepulver eller opvaskemiddel.

Din vurdering:Fiske konservers i Portugal - Lissbon fiskekonservers

Fisk på dåse. Er det fattigmandsmad, gourmetmad, souvenirs eller sundt fast food?

Spørger man Regina Ferreica, som driver en 83 år gammelt familiefirma der sælger dåsefisk, er det noget af de ældste og sundeste fast food i verden.

Ydermere hader hun ordet ’gourmet’ og mener, at dåsefisk er simpelt, basalt og billigt mad for alle.

Fernando Machado er enig. Han er direktør for Ramirez dåsefisk butik i Leca da Palmeira i Nordportugal. Ramirez blev etableret i 1853 og er én af de 20 eksisterende butikker.

60 tusind tons dåsefisk om året
I 1938 var der 152 fabrikker i Portugal, som producerede omkring 34 tusind tons dåsefisk om året. I dag er der 20 fabrikker, som laver i omegnen af 60 tusind tons kvalitets dåsefisk.

Industrien beskæftiger mere end 3.500 mennesker og producerer mere end 250 millioner dåser af fisk, hvoraf 70 pct. bliver eksporteret til 70 forskellige lande rundt om i verden.

Canned fish kan købes i alle gourmetbutikker og der er sågar butikker, som udelukkende sælger fisk på dåse.

I dåserne kan der være alt fra sardiner, tun, makrel, tiarmet blæksprutter, ål, muslinger, heste makrel, torsk og ansjoser i saltet vand, olivenolie, tomat, lemon, hot spicy, hvidløg eller løgsaucer.

Én af de mest kendte butikker i Portugal er Mercearia do Minho i Lissabon, der har solgt dåseprodukter siden 1930. I 1942 ændrede butikken navn til Conserveira de Lisboa.

Turister køber fisk på dåse som souvenir
Turister køber lige så mange dåser med fisk som de køber postkort. Ved dette får de både en slags postkost, men også en bid af Portugal. Alle dåser er udsmykket og dekoreret i forskellige farver og motiver.

Loja Portugueza i Lissabon er sådan en butik. Her er halvdelen af kunderne turister og udlændige, som køber fisk på dåse i Portugal som souvenirs.

Loja das conservas
Loja das Conservas Lisbon

The Conserveira of Lisbon er én af de få butikker i Lissabon, der har opretholdt sin originale form, hvor mormor, mor, søn og oldebørn arbejder sammen.

Prøv fiskekonservers på restaurant i Lissabon
Du kan også prøve fiskekonservers på en restaurant. Flere trendy restauranter og barer serverer gourmet retter og lækkert tapas fisk direkte fra dåsen.

Sadine Portugal Cancan
Restaurant Can & Can

Her kan eksempelvis nævnes Can & Can restauranten, som ligger på Praca do Comercio. Her får du serveret den fineste tallerken med dåse gourmet fisk i moderne omgivelser.

Din vurdering:Time Out Global overtager franchise i Portugal og dermed Time Out Mercado da Ribeira i Lissabon

Alle sejl var sat til for at spinde en super-postiv pressemeddelelse, da Time Out Global i november 2015 annoncerede overtagelsen af Time Out Portugal; et selvstædigt franchise af storebror Time Out Global koncernen med base i London.

Men fakta er nok nærmere at Time Out som alle andre trykte medier kæmper gevaldigt med at omstille sig til en tid, hvor både lokale og turister søger al deres information på smartphones og tablets og så vidt muligt undgår at slæbe rundt på papir.

Time Out på skrump – med gratis-udgaver
Udviklingen har gjort at Time Out har set sig nødsaget til at begynde at udgive gratis magasiner til omdeling og fri afbenyttelse på barer, café’er, restauranter og sågar leveret gratis til folks privatadresser.

London-udgaven af Time Out ‘gik gratis’ i september 2012, og april 2015 fulgte Time Out New York efter.

Det koster endnu et par euro at købe de portugisiske udgaver af Time Out, hvor Time Out Lisboa er langt den største publikation. I mindre oplag findes også Time Out Porto og Time Out Algarve på engelsk.

 


Nye tiltag – Time Out Mercado da Ribeira markedet i Lissabon
I Portugal valgte man at gå nye veje, da oplagstallet var under pres.

Det gamle traditionsrige Mercado da Ribeira marked ved Cais de Sodré blev opkøbt og omdannet til food-court. Time Out Mercado da Ribeira åbnede i sin nye inkarnation i 2014 – se artikel 

Måske det kom som en overraskelse for Time Out ledelsen i London at der syntes at være mulighed for under Time Out brandet af drive restaurant.

Salg af aktier i Time Out
Time Out blev startet af en ung studerende, som i 1968 skulle til Frankrig for at studere og være med i ungdomsoprøret i Paris.

Den unge studerende nåede dog aldrig længere end til London, hvor han opdagede at der ikke fandtes en liste over events. Med et lån fra sin tante blev amatør-skribenten selvstændig.

Den unge studerende og grundlægger af Time Out hedder Tony Elliott.

Elliott er per 2015 blevet 63 år. Den succesfulde iværksætter følte sig i 2010 nødsaget til at sælge halvdelen af Time Out aktierne til kapitalfonden Oakley Capital. Medvirkende årsag var at der var blevet oparbejdet en gæld på 10 millioner britiske pund – omkring 100 millioner kroner i Time Out selskabet.

Hvad der førhen i høj grad var et alternativt projekt drevet af gode viljer og med en sund skepsis mod pengemænd og kapitalisme, blev omdannet til en normal kapitalistisk forretning. Tresser-hippien Elliott havde inden da været nødt til at give banken sikkerhed i sit private hus i London for at klare nedgangen i læsertal og annonceindtægter.

Nu har Elliott og Oakley Capital øjensynligt set lyset i Lissabon. Konceptet med en food court er allerede rullet ud i London og New York.

Se historen (frem til 2010) om Time Out grundlægger Tony Elliott på The Guardian.

Din vurdering:Øl i Portugal - en guide til dig

Portugal er Europas 11. største ølproducent. Derudover er Portugal den syvende største eksportør af øl i Europa.

I lang tid var der groft sagt kun to udbydere på det portugisiske marked. De stod tilsammen for 90 % af ølsalget.

Disse to bryggerier hedder Unicer - Bebidas de Portugal S.A. og Sociedade Central de Cervejas S.A.. Bryggerierne eksisterer endnu, og har stadig stor indflydelse på markedet.

I dag er der, inklusiv de to ovenstående, otte bryggerier i Portugal; Sociedade Central de Cervejas, Unicer, Empresa de Cervejas da Madeira, Cereuro, Cervejeira Lusitana, Drink In, Fabrica de Cervejas e Refrigerantes Joao Melo Abreu og Tres Cervejeiros.

Unicer er det største drikkevarefirma i Portugal og blev grundlagt i 1927 i nærheden Porto. 44 % af firmaet tilhører det danske bryggeri Carlsberg. Deres mest populære ølmærke er Super Bock.

Øl 

Super Bock er Portugisernes fortrukne ølmærke, og har en markedsandel på omkring 40 %. Det er desuden også den bedste sælgende portugisiske øl i verden, og kan fås i mere end 20 lande - blandt andet Storbritannien og Japan.

I Portugal sælges øllen i 90 % af landets restauranter og supermarkeder.

Sociedade Central de Cervejas (SCC) blev grundlagt i 1934 i Lissabonområdet, og deres mest populære øl er af mærket Sagres. Siden 2008 er firmaet blevet styret af Heineken.

SCC er den officielle sponsor for Portugals svar på Superligaen; Liga ZON Sagres. Desuden er firmaet også hovedsponsor for en række fodboldhold som Benfica, Braga og Portugals fodboldlandshold. SCC var desuden de første i Portugal, der lancerede den lille ølflaske, som enten indeholder 20 eller 25 cl.

Sådan bestiller du øl i Portugal
Når man er ude på restauranter og barer i Portugal, og man godt kunne tænke sig at bestille en øl, er der nogle ting, man skal vide. Først og fremmest hedder øl Cerveja på portugisisk. For det andet er det også meget godt at vide, at portugisiske øl typisk er stærkere end danske.

Øl bestilling Portugal 

En almindelig dansk pilsner har en alkoholprocent på omkring 4,6 %, hvor en portugisisk pilsner typisk indeholder 5%.

Tit når man skal bestille øl, står størrelserne ikke listet i centiliter, men størrelser har derimod navne.

En lille øl på 20 cl hedder um imperial på restauranter og barsteder i Lissabonområdet. I det nordlige Portugal beder man om um fino, for at få den lille øl. Den lille udgave er ret populær i Portugal - i særdeleshed om sommeren.

Når der bliver så varmt, som der nu engang gør i Portugal om sommeren, er den lille størrelse perfekt. Øllen når ikke at blive hverken varm eller doven, inden man har drukket ud, som man ellers kan risikere med en større øl.

Når man gerne vil bede om en 30 cl øl, skal man bestille um tulipa. En stor øl på 40 eller 50 cl - alt efter hvor man er henne, hedder um caneca.

Hvad koster en øl i Portugal?
Det skal understreges, at priserne naturligvis kan variere - alt efter hvor, man køber sin øl samt i hvilken del af Portugal man befinder sig.

Øl er billigt i Portugal - faktisk af og til billigere end både vand og sodavand på restauranter eller barsteder. Ofte kan man få en imperial for mellem 1 og 2 euro, en tulipa koster i omegnen af 2 euro og en caneca kan fås for mellem 2 og 4 euro.

Dette er de typiske priser på øl på barer og restauranter. Dog er der nogle steder, blandt andet i Lissabonbydelen Bairro Alto, hvor man tit kan få en øl for ned til €0,5. Alle disse priser gælder dog for nationale øl - vil man have en udenlandsk øl, kan det sagtens koste en euro eller to mere.

Supermarked øl 

Køber man øl i supermarkederne, er det også lave priser. I supermarkederne er der også mange forskellige størrelser at vælge mellem. Her kan man købe flasker i størrelser fra 20 cl til 1 liter. Det er ikke sjældent, man ser unge gå med en enliters øl på gaden eller stranden.

I supermarkedet Jumbo, som svarer lidt til Bilka i Danmark, er den billigste øl ofte af mærket Top Beer. En almindelig dåseøl af mærket koster typisk €0,3. Til sammenligning koster en Heineken dåseøl 86 cent. En 1-liters Top Beer koster 88 cent.

Vil man gerne købe de små flasker, fås de typisk som sampak. Disse sampak fås i forskellige størrelser; nogle med 24 flasker, andre med eksempelvis 20, 10 eller 6 styk.

Jumbo har desuden ofte et stort udvalg af drikkevarer - både øl, vand, cider, sodavand og så fremdeles.

Nationale øl varianter
Det er som sagt få mærker, der dominerer markedet, men de fleste ølmærker har til gengæld mange forskellige varianter i deres sortiment. De mest kendte mærker i Portugal er Super Bock, Sagres og Coral. Sidstnævnte bliver brygget på Madeira.

Udover de tre, inkluderer portugisiske ølmærker også Cergal, Cintra, Cristal, Especial, Magna, Melo Abreu Especial, Melo Abreu Munich, Onix, Tagus, Topazio, Zarco, Imperial og Sovina. Som sagt er Super Bock, Sagres og Coral de bedst kendte øl i Portugal.

Super Bock
Super Bock har 13 varianter i deres sortiment. Disse inkluderer en almindelig pilsner, stout, hvede øl og lemonademiks.

Super Bock 

Super Bock Original er en almindelig portugisisk pilsner - dog med 5,2 % alkohol. Deres variant Classic er en stærk pilsner, der indeholder 5,8 % alkohol. Deres Abadia, er en hvede øl - også kaldt en Belgian Abbey. Denne øl indeholder 6,4 % alkohol. Super Bock Stout, er en sød stout med 5 % alkohol.  

Desuden har Super Bock også en mere frisk, sommerlig variant, som de kalder Super Bock Green. Det er pilsner blandet med citronlemonade i - den har et alkoholindhold på 2 %. Denne type kaldes populært for en radler.

Mærker har også en række alkoholfri øl. Super Bock Sem Alcool er en alkoholfri pilsner med under en halv procent alkohol. Deres Sem Alcool Preta er en sort alkoholfri øl ligeledes med under en halv procent alkohol. Den sidste alkoholfri øl i Super Bocks sortiment hedder 0,0 % Regular, og er en helt og aldeles alkoholfri pilsner.

Super Bock laver, ud over øl, også to varianter af drink mix. Den ene er vodka og lemon juice - den anden er caipirinha mix - begge med 6,2 % alkohol og noget for dem, der ikke bryder sig om øl.

Den sidste del af Super Bocks sortiment har de valgt at kalde Selecção 1927. Det er en mere eksklusiv øl, som fås i større flasker og i tre varianter; en Imperial Stout, Cascade Blonde Lager og en Bengal Amber IPA.  

Sagres
Sagres, som er fra Lissabonområdet, og de første, der lancerede miniflaskerne i Portugal, har syv forskellige øltyper i deres sortiment.

Øllen, der blot hedder Sagres, er en almindelig pilsner med 5 % alkohol. Sagres Preta, er en mørk øl, dog blot med 4,3 % alkohol. Deres stærkeste øl i sortimentet er Sagres Bohemia, som er en stærk pilsner med 6,2 % alkohol.

Sagres Øl

Sagres har også lanceret deres bud på en Radler - med i tre forskellige smagsvarianter; øl med henholdsvis lime, lime/ingefær og lime/æble. Den sidste Radler hedder 0,0 % og smager af citron, men er alkoholfri.

Sidst i deres sortiment findes deres alkoholfrie øl - Sagres Sem Alcool, som er en variant med 0,3 % alkohol, der smager nogenlunde som deres almindelige pilsner. Sagres Sem Alcool Preta er en alkoholfri udgave af Sagres’ mørke øl.

Coral
Madeira-øllen Coral kommer i fem forskellige varianter.

Coral Branca er deres originale øl, som er en pilsner med 5,1 % alkohol. Corals Tonica er deres bud på en stout. Denne øl indeholder ligeledes 5,1 % alkohol. Corals Especial er en mildere pilsner, med ’kun’ 4,8 % alkohol.

Coral har to alkoholfri øl i deres produktudvalg; Coral Sem Alcool, som er en alkoholfri udgave af Coral Branca og Coral Tonica Sem Alcool, som er en alkoholfri version af stouten.

Coral Øl 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »