Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEmigration fra Portugal - Mozambique indfører visumkrav for at begrænse tilstrømningen af portugisere

Den finansielle krise og manglen på arbejde i Portugal har medført at endnu flere unge portugisere emigrerer til andre lande for søge job.

Emigration fra Portugal stiger kraftigt 
Portugal har traditionelt altid haft mange emigranter - en tendens der stammer helt tilbage fra tiden med de store portugisiske opdagelsesrejsende.

Emigration i større skala startede dog først i anden halvdel af det 19. århundrede, hvor den primære motivation for fraflytning ligeledes skyldtes dårlige økonomiske vilkår og mangel på arbejdspladser i Portugal.

Således bor mere end 5 millioner portugisere nutildags udenfor Portugal, hvilket svarer til ca. 1/3 af alle portugisiske statsborgere. Indbyggertallet i Portugal er for øjeblikket ca. 10,6 mio. og arbejdsløsheden er tæt på 18%.

Arbejdsløsheden blandt unge i Portugal er imidlertid på over 40%, hvilket er historisk højt.

Indenfor Europa flytter mange portugisere til Luxembourg, Schweiz, Frankrig og England, men mange flytter også til Amerika.

Særligt søger mange portugisere pt. lykken i de store portugisisk-talende lande som Brasilien, Mozambique og Angola, der alle har oplevet økonomisk fremgang i de senere år.

Mozambique indfører visumkrav - jobsøgere fra Europa sendes retur
Grundet de seneste års økonomiske fremgang i Mozambique rejser flere hundrede unge portugisere hver uge til Mozambiques hovedstad Maputo med en enkeltbillet.

Der bor i forvejen mange portugisere i den tidligere portugisiske koloni Mozambique, og der er gode fly-forbindelser fra Lissabon Lufthavn. Derfor er Mozambique pt. en populær destination for unge portugisere, der ofte i forvejen har relationer til familie eller bekendte i Mozambique.

En del øvrige job-hungrende europæere søger ligeledes mod Mozambique, og derfor har Mozambique nu indført skærpede visumkrav fra alle tilrejsende europæere. Mozambique var tidligere et af de fattigste lande i Afrika, men fund af bl.a. olie og kul, har de seneste år medført stor økonomisk vækst i Mozambique.

Med de strammere visumregler i Mozambique risikerer portugisere og øvrige job-ansøgere fra Europa, at blive afvist ved ankomsten i Maputo Lufthavn, og efterfølgende hjemsendt med fly.

Man skal således ikke længere forvente at kunne få udstedt et turist-visum ved ankomsten, hvis man ikke kan fremvise retur-billet, hotel-reservation m.v. ved ankomst. Det anbefales nu at selv reelle turister anskaffer 30-dages turist-visum inden ankomst til Mozambique.

Nyt visum-system i Mozambique
Ifølge den danske ambassade i Mozambique, træder et nyt visum-system i Mozambique i kraft 6. juni 2013. Det nye visum system C-VIS er baseret på den centrale Schengen visum-database. Det betyder at man ved ansøgning om visum til Mozambique får taget foto og fingeraftryk.

Se også video-indslag og svensk artikel på Expressen.se: De flyr för arbete i Afrika.

Relateret artikel: 17,7% arbejdsløshed i Portugal - Ungdomsarbejdsløshed meget høj.

Din vurdering:Portugisisk er det 5. mest benyttede sprog på internettet

Antallet af internet-brugere, der benytter portugisisk som deres primære sprog, er steget kraftigt de seneste år.

Ifølge nyeste opgørelse fra ITU (International Telcommunication Union) er der nu 83 millioner internet-brugere, der benytter portugisisk sprog, når de surfer på internet.

Dermed er sproget portugisisk kravlet op på en 5. plads blandt de mest benyttede internet-sprog i verden, og har dermed overhalet Tysk (75 mio), Arabisk (65 mio.) og Fransk (60 mio.).

Den kraftige stigning i brugen af portugisisk sprog skyldes naturligvis de mange brasilianere, der de senere år er begyndt at benytte internet.

Brasilien har 194. millioner indbyggere, så der er udsigt til at antallet af portugisisk-talende internet-brugere vil stige yderligere i de kommende år, hvilket kan betyde at japansk også vil blive overhalet. Derudover findes der også et stigende antal internet-brugere i de portugisisk-talende lande Angola og Mozambique. 

Mest benyttede sprog på internettet
Engelsk er fortsat det mest benyttede sprog på internettet, men kinesisk haler kraftigt ind..

Top 3 - mest benyttede sprog online

  1. Engelsk - 565 mio.
  2. Kinesisk - 510 mio.
  3. Spansk - 165 mio.

Relateret artikel: Portugisisk-talende lande

Din vurdering:Easyjet forhandler med piloter for at afværge Easyjet strejke i Portugal

Easyjet har siden 2012 haft base i Lissabon, og har i løbet af det første år rundet 4 millioner passagerer i Portugal - heraf 2 millioner fra Lissabon Lufthavn.

Lavprisselskabet Easyjet flyver også til Madeira fra Lissabon, og siden april 2012 har Easyjet ligeledes fløjet på ruten København-Lissabon.

Se også: Easyjet fly København-Lissabon – billige flybilletter på ny rute til Portugal

Pilot-forhandling - Easyjet ønsker at undgå strejke i Portugal
Easyjet har 130 ansatte i Lissabon - heraf 45 piloter, og er dermed allerede den 2. største operatør i Lissabon Lufthavn.

Piloterne, der er ansat i Portugal, er utilfredse med deres ansættelsesvilkår, som er dårligere sammenlignet med Easyjet-piloters vilkår på øvrige Easyjet baser i Europa.

I marts 2013 strejkede Easyjets piloter i Portugal i 24 timer, men passagererne blev ikke påvirket, da det lykkedes for Easyjet at holde flyene i luften via personale fra andre lande.

Easyjet forhandler aktuelt med den portugisiske pilotforening (Sindicato dos Pilotos da Aviação Civil), der som udgangspunkt kræver ansættelsesvilkår, der er sammenlignelige med de vilkår for løn og arbejdstid, som øvrige Easyjet piloter kan opnå på andre Easyjet baser i Europa.

Din vurdering:Høj badevandskvalitet i Portugal - badevandsrapport for badestrande i Europa

Hvert år offentliggør Det Europæiske Miljøagentur (EEA) i København en badevandsrapport over ca. 22.000 badesteder i Europa - både i hav, søer og floder.

EU's badevandsrapport for 2012 blev offentliggjort i dag af European Environment Agency.

Gennemsnitligt er badevandet af høj kvalitet i Europa, hvor 78% af badevandet har en fremragende kvalitet, og hele 94% af badevandet i Europa opfylder EU's minimumskrav. (en forbedring på 1,8% siden 2011)

Det portugisiske badevand ligger dog i årets undersøgelse væsentligt højere end gennemsnittet med 87% badevand (456 badeområder) med fremragende kvalitet.

Portugal har nogle af de reneste badestrande i Europa
Medregnes kun kystområder i badevandsrapporten (437 badestrande i Portugal - uden portugisiske søer og floder medtalt) opnår Portugals strande hele 91,8% fremragende badevandskvalitet mod et EU-gennemsnit på 81,2%.

Til sammenligning opnår Danmark blot en badevandskvalitet ved kystområderne på 70,9%. 

De to eneste lande i Europa, der opnår 100% rent badevand i undersøgelsen er de areal-mæssigt mindre lande Cypern og Luxembourg.

Se hele rapporten: European Bathing Water quality 2012 (PDF)

Din vurdering:MGP 2013 vindersang - Danmark vinder Melodi Grand Prix 2013 - hør dansk vindersang

Vinder af  Melodi Grand Prix 2013 i Malmø blev Danmark med vindersangen "Only teardrops" af Emmelie de Forest. Emelie de Forest er blot 20 år, og lavede en flot performance i Sverige.

Den danske vindersang ved European Song Contest opnåede ved afstemningen en overbevisende sejr med 281 point fra de 39 lande, der deltog i afstemningen.

Nr. 2 ved MGP 2013 blev Aserbajdsjan med 234 point og nr. 3 blev Ukraine med 214 point.

Hvornår vandt Danmark sidst Melodi Grand Prix?
Ved seneste Melodi Grand Prix i Sverige løb Brødrene Olsen med sejren i Stockholm i år 2000.

Hør MGP vindersang - Danmark Melodi Grand Prix 2013 - "Only teardrops" dansk MGP vindersang
Emmelie de Forest Only Teardrops Youtube:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »