Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk‘Frit Fald’ hædret i Portugal med CICAE prisen – film af Rudolf van den Berg vinder af Den Gyldne Delfin

På Festroia International Filmfestival i Setúbal uddeles ‘Den Gyldne Delfin’.

Se vinderne på filmfestivallen i 2011 på Troia filmfestivallens hjemmeside.

Filmfestivallen har eksisteret siden 1985 og har til formål at fremme film fra mindre filmproducerende lande. Grænsen er flydende, men film fra lande, der producerer under 30 film årligt kan tilmelde sig.

Se også: Danske film til Festroia Filmfestival 2010.

Årets Gyldne Delfin pris til ‘Tirza’
Vinder af Festroia International Filmfestival blev den hollandsk/belgiske instruktør Rudolf van den Berg med filmen Tirza.

‘Tirza’ er navnet på hovedpersonens forsvundne datter. Filmen om en faders desperate søgen foregår i stor udstrækning i Namibia.

Herunder trailer til ‘Tirza’:

‘Frit Fald’ af Heidi Maria Faisst
Den danske instruktør Heidi Maria Faisst deltog på Setúbal festivallen med filmen Frit Fald.

Filmen hander om en teenage-pige, hvis mor kommer ud fra fængslet.

Louise har boet 3 år hos sine langt mere stabile bedsteforældre.

Da Louises mor kommer ud af fængslet efter en dom for at besidde narkotika, fortsætter hun sit udsvævende liv med masser af fester, stoffer, alkohol og flygtige bekendtskaber. Teenage-datteren fascineres af moderen, som hun i hemmelighed opsøger for at vinde hendes kærlighed.

‘Frit Fald’ blev hædret med CICAE prisen i Setúbal.

CICAE er den europæiske paraplyorganisation for niche-biografer og filmfestivaller. Efterhånden har CICAE også fået medlemmer uden for Europa.

Se mere om CICAE.

I år 2001 vandt den danske film 'Italiensk for Begyndere' af Lone Scherfig Den Gyldne Delfin i Setúbal.

Herunder trailer til ‘Frit Fald’:

Din vurdering:Portugals nye premierminister på monkey-class til Brussel

Portugals nyudnævnte regeringsleder Pedro Passos Coelho er den 23-24 juni 2011 til EU topmøde i Brussel sammen med unionens øvrige statsledere.

Ingen privat jet til Portugals regering
Som ét af de få lande i EU har premierministeren og hans følge i Portugal normalt rejst med rutefly til møder i udlandet.

Som noget nyt bad Portugals nye premierminister Pedro Passos Coelho om at få billetter til økonomiklasse i forbindelse med juni-topmødet i Brussel.

Passos Coelho er bevist om signalværdien og har udtalt til pressen at i fremtiden vil alle rejser inden for EU ske på økonomi-klasse.

På spørgsmålet om dette også vil gælde regeringens øvrige medlemmer og dens embedsmænd, var svaret at det gjorde det naturligvis.

Se også: Portugals statsfinanser forbedret i maj.

EU topmøde med Grækenland og Kroatien i fokus
Blandt hovedemnerne på de europæiske regeringslederes møde er den forventede godkendelsen af endnu en hjælpepakke til Grækenland samt at bane vejen for Kroatiens optagelse i EU-samarbejdet.

Kroatien forventes at blive medlem af EU i juni 2013.

Til forskel fra, da Bulgarien og Rumænien blev medlemmer, er der i Kroatiens tilfælde ikke nogen umiddelbare forhindringer af økonomisk eller administrativ art, og det forlyder allerede fra EU-topmødet at Kroatien bliver stillet en hurtig optagelse i udsigt.

Med Kroatien når EU-samarbejdet op på 28 lande.

Din vurdering:Andre Villas-Boas fra Portugal udnævnt til ny træner for Chelsea – Jose Mourinhos lærling lander topjob

Fodboldklubben Chelsea i England har fået ny manager, som cheftræneren kaldes på de kanter.

Den nye manager hedder André Villas-Boas og er portugiser fra Porto i Nordportugal.

Villas-Boas har tidligere arbejdet i Chelsea og kender engelske forhold og fodboldmentalitet særdeles godt.

Se engelsk interview med Villas-Boas på Youtube.

Yngste og mest succesfulde træner i Portugal
Allerede den 20. juni 2011 var kontrakten ved at være klar til den nye Chelsea manager.

Beslutningen om at Chelsea ejer Roman Abramovich satser på den kun 33-årige portugiser til at lede sit hold af velbetalte superstjerner blev en realitet, da fodboldklubben FC Porto offentliggjorde til den portugisiske børs (som man skal, når man er børsnoteret) at man ville lade Villas-Boas gå for et beløb af 15 millioner euro.

Samtidig blev assistenttræner Vitor Pereira forfremmet til at lede FC Porto.

Sejre på stribe i Portugal
André Villas-Boas er lidt af et fænomen i en verden fuld af store ego’er, storslåede sejre og ofte lynhurtig konsekvens i form af en fyreseddel til de top-managers, der kommer ind i en stime af nederlag.

Boas-Villas gik ubesejret gennem den portugisiske liga-turnering 2010-2011 med FC Porto.

FC Porto vandt desuden Liga-Cup turneringen i Portugal. 2011 var også året, hvor den yngste træner nogenside vandt en stor europæisk turnering, da FC Porto besejrede Braga i Dublin i finalen i Europa League turneringen.

De mange sejre i en ung alder, Villas-Boas erfaring fra Chelsea og ikke mindst Boas-Villas umiskendelige spiller-tække er, hvad den russiske olie-oligark og forretningsmand Abramovich satser på at hente til Chelsea.

Opvokset i Porto uden at spille meget fodbold
Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas er den unge løves fulde navn.

Han blev født i Porto i Nordportugal og boede rent tilfældigt med sine forældre i samme opgang som den legendariske Bobby Robson, der på dette tidspunkt i 1994 var træner for FC Porto.

Den unge Luís André var allerede som teenager meget interesseret i fodbold og kunne finde på at give sine ide’er om holdsætning til Bobby Robson, som han havde opbygget et tillidsforhold til.

Robson, der i 1994 flere år tidligere i perioden 1982-1990 havde været manager for det engelske landshold, var imponeret over den unge mands viden og kendskab til engelsk, Robson hjalp derfor Villas-Boas til at få en trænerlicens for unge i Skotland.

Inden Robson kom til Porto, kunne man i øvrigt ske at møde ham og Sporting Lissabon holdet i Cascais på Lissabonkysten,  hvor den kendte Beefeaters Sportsbar var ét af tilholdsstederne.

Lærling hos The Special One – tiden med José Mourinho
Snart fik Villas-Boas den tjans, som med stor sandsynlighed spillede den største rolle for hans karriere inden han blev træner for Porto.

Inden prøvede Villas-Boas dog i 2000-2001 kræfter med at træne The Virgin Islands fodboldhold, men flyttede snart tilbage til Portugal.

Bobby Robsons assistent´; den senere så berømte portugiser José Mourinho tog den unge mand under sine vinger og med et godt stykke vej som assistenttræner for Robson i Porto og Barcelona. Senere  blev Mourinho selv manager for Porto og derefter for Chelsea og Inter; med Boas-Villas som asistent. 

I 2009 vendte Boas-Villas tilbage til Portugal for at  træne Académica da Coimbra; på dette tidspunkt en klub i stor fare for nedrykning fra den bedste portugisiske række.

De fleste mener at Villas-Boas mere eller mindre egenhændigt reddede Académica fra nedrykning, og i FC Porto blev den unge mand med den betydelige internationale erfaring bemærket, da der  pludselig var en ledig plads som manager.

Resten er historie. Ikke siden José Mourinho førte Porto til sejr i Champions League i år 2004 er det gået så godt for FC Porto, som under André Boas-Villas ledelse.

Roman Abramovich som chef
Der hviler et enormt pres på Boas-Villas skuldre i Chelsea.

Roman Abramovich er kendt for at være en utålmodig og egenrådig herre, der ikke giver sine managers lang snor – med mindre de sikrer en sejr i hver kamp.

Det taler dog til den nye træners fordel at Abramovich kender ham i forvejen, og måske også at Abramovich allerede har begået én fejl med en talentfuld portugiser ved at lade José Mourinho gå, inden det reelt resultatmæssigt var nødvendigt.

Herunder engelsk TV-indslag om den nye Chelsea-træner, der naturligvis i slutningen af juni 2011 er den helt store fodboldmæssige nyhed på de Britiske Øer:

Din vurdering:Portugal har Europas højeste indtag af fisk og skaldyr per indbygger

Årligt spiser den gennemsnitlige portugiser 58,5 kilo fisk.

Til sammenligning er danskernes gennemsnitsforbrug 7,9 kilo. med andre ord spiser Portugiserne mere end 7 gange så meget fisk som danskerne.

Det Portugisiske gennemsnitstal gør samtidig også at portugiserne er europamestre i indtag af alt godt fra havet.

De er faktisk langt foran naboen Spanien, som ellers er verdenskendt for deres skalddyrs paella og fisketapas. Med det høje indtag af fisk, er Portugal et af fire nationer i verden hvor kosten er bygget på fisk. Når man siger sådan, mener man simpelthen at det er fundamentet i kosten på samme måde som durumhvede er det for syditalienerens pasta og pizza passion.

Japan er stadig i en liga  for sig med hensyn til fisk. Solens rige har ikke blot sin egen store fiskeindustri, men står også for omkring 31% af al verdens fiskeimport.

Bacalhau har en helt særlig historie i Portugal
Selvom Portugal ikke kommer i nærheden af Japan m.h.t. fiskeimport, så er man stadig ret godt med i Portugal, og der kan drages en del paralleller med Japan. Lige som Spanien har Portugal også en stor og veludrustet fiskeflåde. Men samtidig har Portugal i lange tider importeret store mængder fisk.

Den traditionelle portugisiske ret bacalhau er et godt eksempel.

Se også: Jule-traditionen bacalhau i Portugal.

Bacalhau er blevet kåret som den Portugisiske nationalret og findes på menukortet på enhver Portugisisk restaurant med respekt for sig selv. I spøg, og ironisk selvindsigt, kan en portugiser godt finde på at fortælle dig at en god husmor bør kunne tilberede bacalhau på 365 forskellige måder - 1 måde for hver dag i kalenderåret. Det er lidt opslidende krav til en husmor, men muligt da der er cirka 1000 forskellige opskrifter på retten, hvilket også siger noget om menneskelig opfindsomhed og nok allermest om Portugisisk kærlighed for fisk.

Men det bliver lidt et paradoks, når man får at vide at bacalhau er torsk og ofte saltet som klipfisk. Det interessante ved det, er at der overhovedet ikke findes torsk i Portugisiske farvande. Det er derfor ingen overraskelse at Portugal altid har søgt at holde gode forbindelser med navnlig Norge fordi Norge er en stor torskeeksportør.

Se også: Norge promoverer bacalhau og sushi i Portugal.

Andet godt fra havet på portugisisk manér
Bacalhau er ikke det eneste Portugiserne kan tilberede, når det kommer fangst ind fra havet.

Mange retter har fisk og skaldyr som en væsentlig bestanddel. Sværdfisk er som forskellige arter fladfisk også populære.

Choco, som endeligt ikke skal forveksles på menukortet med chokolademousse, er den lokale variant af små blæksprutter. Her er opfindsomheden stor og choco kan smage forrygende godt. Rent untagelsesvis kan den også være sej som slangen til et cykeldæk, såfremt kokken er løbet tør for talent.

Når man ser på fisk som ingridiens i kosten, så ser det alt sammen ret fornuftigt ud så længe at det ikke resulterer i rovfiskeri på et globalt plan.

De umættede fiskesyrer i fisk er ikke med til at tilstoppe ens blodcirkulation til på samme måde som mættede fedtsyrer i f.eks. svine- og oksekød. Det gør at fisk er en god kilde til både protein og fedtstof. Fisk indeholder desuden D vitamin, hvilket er svært at få naturligt på anden vis.

Den Portugisiske passion for fisk og skalddyr er ikke helt tosset
Det bliver ofte hævdet at den lange gennemsnitlige levealder som Japanerne nyder er et direkte resultat af deres kost bestående af fisk og grøntsager.

Der er naturligvis andre fordele ved at spise fisk. For eksempel har flere videnskabelige undersøgelser omhandlende Omega 3 fedtsyrer påvist at DHA EPA har en gunstig indvirkning på specielt børns hjerneudvikling. Det er måske heller ikke så overraskende givet at vores hjernebark bliver bygget af bl.a. DHA fedtsyrer.

Der er en anden vigtig fordel ved fisk. Alt andet lige er det svært at blive fed på en kost rig på fisk, så længe at man spiser fornuftige portioner og i øvrigt er fornuftig med resten af ens kost.

Kilder:
PESSOA, M.F.; MENDES, B.; OLIVEIRA, J.S. CULTURAS MARINHAS EM PORTUGAL

Engelske BBC: ‘Global Fish Consumption hits record high’

Din vurdering:Cristiano Ronaldo barnedåb i kirke på militærbase ved Lissabon

Cristiano Ronaldo og hans forlovede Irina Shayk har i al stilfærdighed holdt barnedåb ved Lissabon.

Cristinao Junior blev døbt i Alcochete på den modsatte side af Tejo-floden i en kirke, der tilhører en militærbase.

Som årsag til det usædvanlige valg af dåbskirke angives Ronaldo familiens høje krav til sikkerhed.

Se historien på News of The World.

Ferie i Troia resortet ved Lissabon
Tidligere på ugen kunne man se den lille familie og Irina Shayk’s søster Tatiana samlet ved stranden tæt på Lissabon.

Se billeder af Cristiano og Cristiano Junior fra strandturen ved ferie-resortet Troia på Daily Mail.

Cristiano og Irina i Tyrkiet
Inden barnedåben og miniferien i Portugal var Cristiano Ronaldo og Irina Shayk et smut i Tyrkiet, hvor de boede på det berømte Çırağan Kempinski Hotel i Istanbul.

Se video fra ankomsten til Tyrkiet efter at kendisparret var landet i deres private jet:

Din vurdering:Portugals statsfinanser blev forbedret i maj 2011 – udgifter bremset og skatteindtægter stiger

De allerede indførte besparelserne på pensioner og lønninger til offentlige ansatte i Portugal er ved at gøre deres virkning.

I maj 2011 faldt statens udgifter med 7,2%.

Højere skatteindtægter
Samtidig steg skatteindtægtene til staten i Portugal med 6%; især på grund af momsforhøjelsen til 23% for normale varer.

Samlet set stiger Portugals statsgæld dog stadig både i absulutte beløb samt som procent af Portugals bruttonationalprodukt.

Der er med andre ord stadig et solidt underskud på statsbudgettet i Portugal.

Gæld når snart 100% af BNP i Portugal
I 2007 udgjorde den portugisiske statsgæld 68% af landets bruttonationalprodukt. I 2009 var statsgælden steget til ca. 78% af BNP.

I år 2010 var dette tal steget yerligere til 93%.

EU-kommissionen forventer at Portugals statsgæld når op på 101,7% af BNP i 2011 og topper på 107,4% i år 2012.

Se også: PIIGS landenes økonomiske problemer.

Ny regering skal sætte flre besparelser i værk
Portugals nye regering, der formelt tiltræder den 21. juni 2011, skal som sin første vigtige opgave udmønte betingelserne i aftalen om den økonomiske hjælpepakke til Portugal i flere besparelser.

Se sparekatalog for 2011 i Portugal.

Først på listen står salg af aktieposter i flere store delvist statsejede virksomheder.

Din vurdering:Daniel Wass starter skadet i den portugisiske liga – Benfica på storindkøb

Daniel Wass og det øvrige U21 landshold havde en særdeles uheldig dag mod Island den 18. juni.

Se Daniel Wass profil på U21 landsholdet.

U21 landsholdet tabte 1-3 til Island og kommer dermed ikke med i semifinalen i U21 EM turneringen, der spilles i Danmark.

Daniel Wass skadet 
Den dårlige dag for U21 landsholdet blev endnu værre for den fremtidige Benfica back Daniel Wass.

Sandsynligvis må Wass indstille sig på en pause på mindst 6 uger efter at have fået et skade på ledbåndet på den yderste side af anklen.

Daniel Wass måtte bæres fra banen 12 minutter før tid.

I Benfica er man selvsagt ikke så glade for udviklingen, men kontrakten er underskrevet, så Wass må starte i Benfica med en skade. Se artikel på Tipsbladet.dk.

Benfica start som skadet
Den portugisiske Zon Sagres liga begynder i august, men holdene samles til træning lang tid for inden.

Den 30. juni 2011 offentliggøres kampplanen for efterårssæsonen i den portugisiske bedste række ved en ceremoni i Porto, der overlegent vandt den portugisiske liga 2010-2011.

Nye Benfica spillere 
Udover købet af Daniel Wass fra Danmark har Benfica har været på indkøb i Brasilien.

Den offensive midtbanespiller Bruno César Zanaki kommer fra klubben Corinthians i São Paulo og starter i Benfica i efterårssæsonen. Cesár har tidligere spillet sammen med Sporting spilleren Liedson, der nu er portugisisk statsborger og spiller på landsholdet.

Også argentineren Enzo Perez slutter sig til Benfica truppen fra sommeren 2011. Perez er angrbsspiller, og Benfica har betalt € 5,5 millioner for at overtage 100% af rettighederne (Benfica havde allerede 50%) til den argentinske landsholdsspiller.

Fra Portugal er den 23-årige midtbanespiller Nuno Coelho fra klubben Académica ny i Benfica.

På målmandsposten har Benfica indkøbt brasilianeren Artur Moraes fra Braga i Nordportugal. Moraes bliver med stor sandsynlighed førstemålmand på Benfica-holdet efter stor succes med Braga i Europa League turneringen.

Nuno Gomes forlader Benfica
Benfica har valgt ikke af forny samarbejdet med den mangeårige stamspiller, angriberen/offensiv midtabenspiller Nuno Gomes.

Nuno Gomes har spillet 12 sæsoner for Benfica og er efterhånden blevet 35 år.

Gomes har altid været et stort hit hos de portugisiske kvinder og har scoret hele 162 mål for Benfica i 401 kampe.

Salg af Fabio Coentrao til Real Madrid ikke afgjort
Den spanske storklub Real Madrid kunne mægtig godt tænke sig at overtage venstre back/venstre wing Fábio Alexandre da Silva Coentrão.

Der er dog ingen enighed om transfor endnu. Real Madrid foretrækker en byttehandel med en delvis betaling, mens Benfica mener at betalingen skal falde kontant på det fulde beløb – hvor omkring 30 millioner € har været nævnt.

Din vurdering:Sporting Lissabon sat i forbindelse med bud på Nicklas Bendtner

Den danske stjerne-forward Nicklas Bendtner har i den senereste tid ikke fået meget spilletid hos sin engelske klub Arsenal.

Rygtet vil vide at Bendtner er på vej til at blive solgt, idet Arsenal efter Bendtners langvarige skade ikke har plads til danskeren i stamtruppen.

Niklas Bendtner måske til Lissabon
Ifølge Nicklas Bendtners far Thomas Bendtner, der også fungerer som agent for sin søn, er der faldet et bud fra Sporting Lissabon på efter sigende 7 millioner britiske pund.

Sporting benægter dog buddet og angiver at ‘intet bud for Bendtner er sendt til Arsenal’.

At historien måske alligevel har noget på sig kan man se af at A Bola fodboldavisen endnu ikke har trykt nogen afvisning fra Sportings side, men kun refererer Thomas Bendtners oplysninger.

Den tyske klub Dortmund har også været sat i forbindelse med Niklas Bendtner, og her er interessen nok mere reel.

Stijn Schaars til Sporting Lissabon
Sporting Lissabon har netop i juni 2011 afsluttet købet af hollænderen Stijn Schaars.

Den hollandske landsholdsspiller Stijn Schaars er midtbanespiller og således ikke en direkte konkurrent til forwarden Bendtner.

Din vurdering:NATO effektiviserer kommando-struktur – Nedlæggelse af Joint Force Command Lisbon

Nato sammenlægger en lang række større enheder i Europa.

Formålet er primært at spare penge og at gøre NATO mere effektivt og tidssvarende.

Resultatet af NATO’s spareinitiativ vedtaget på NATO topmødet i Brussel den 9-10 juni 2011 er at forsvarsalliancen får 4 hovedkvarterer (HQ’s) mindre og  3 kommando’er (command elements) mindre.

NATO Joint Force Command Lisbon i Oeiras lukker
I alt 7 større NATO ledelsesenheder vil således lukke.

Den største ændring set med portugisiske briller er at Joint Force Command Lisbon (JFCL) i Oeiras ved Lissabon vil blive sammenlagt og flyttet til NATO hovedkvartererne (som nu kaldes Joint Force Headquarters) i Naples, Italien og i Brunssum, Holland.

På tværs af landegrænserne i Europa vil der ske lignende sammenlægninger og nedlæggelser.

Desuden vil kommando-strukturen mellem nogen NATO afdelinger blive ændret ikke mindst med baggrund i erfaringer fra NATO aktionen i Libyen.

I alt vil man samlet set i NATO spare ca. 30% på antallet af ansætte, således at der i den fremtidige struktur vil være  ca. 8.800 i modsætning til tidligere godt 13.000 ansatte.

Se også artikel fra 2008 om NATO i Oeiras.

Nye NATO hovedkvarterer i Lissabon
Fra Naples i Italien  flyttes headquarters of Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO – ofte omtalt som SFN) til Lissabon.

SFN er en maritim operationel kommando og én af NATO samarbejdets stående flådestyrker med mulighed for at reagere hurtigt (rapid response force).

Se artikel om to af NATO’s stående flådestyrker.

Også NATO CIS (Communications and Information Systems Group) vil blive flyttet fra Napoli (Naples) i Italien til Lissabon – dog i en langt mindre udgave, idet en stor del af aktiviteten vil blive flyttet ud til de aktive kommandoer.

Se også: NATO pressemeddelelse om NATO Command Structure Review (åbner som pdf).

Den beskæftigelsesmæssige effekt for Portugal af ændringerne i NATO-strukturen er endnu ukendte, men sikkert er det at rigtig mange udstationerede NATO medarbejdere vil flytte fra Lissabonkysten til andre lande.

NATO i Oeiras har en stor positiv økonomisk virkning på Lissabonkysten; ikke mindst på områdets internationale skoler og for udlejere af huse.

 

Din vurdering:Minister-liste for ny regering i Portugal offentliggjort

Den nye portugisiske regering bestående af koalissions-partnerne PSD og CDS-PP er en realitet.

De 11 ministre udgør Portugals 18. regering efter diktaturets fald med Nellikerevolutionen i Portugal i 1974.

Med kun 11 ministre i den nye regering udover premierministeren redures antallet af ministre i Portugal kraftigt fra de 16 ministre i Sócrates-regeringen 2009-2011.

Følgende ministre er fredag den 17. juni 2011 blevet udnævnt:

 • Premierminister: Pedro Passos Coelho. PDS (leder af center-højre partiet PSD)
 • Udenrigsminister: Paulo Portas, CDS-PP (leder af det kristeligt-liberale parti CDS-PP)
 • Finansminister: Vitor Gaspar, uafhængig
 • Økonomiminister: Álvaro Santos Pereira, uafhængig
 • Indenrigsminister: Miguel Macedo, PSD
 • Justitsminister: Paula Teixeira da Cruz, PSD
 • Forsvarsminister: José Pedro Aguiar Branco, PSD
 • Undervisningsminister: Nuno Crato, uafhængig
 • Socialminister, Pedro Mota Soares, CDS-PP
 • Sundhedsminister: Paulo Macedo, uafhængig
 • Landbrugsminister: Assunção Cristas, CDS-PP
 • Minister for parlaments-emner/koordinations-minister: Miguel Relvas, PSD 

 

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »