Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMadeira Island Open – PGA golfturnering på Madeira 19–22 maj 2011

Madeira Open for professionelle golfspillere afholdes som en del af Europa-touren på Porto Santo golfbanen.

Porto Santo er en selvstændig ø 50 kilometer nord-nordvest for Madeira og det eneste sted på Madeira, hvor der er naturlige sandstrande.

Madeira Open golf-turneringen
Madeira Open er én af de relativt små turneringer på Europa-touren med præmier for i alt 700.000 euro.

Turneringen har været afholdt på Madeira siden 1993 og siden 2009 på Porto Santo.

Deltagerliste opdateres på PGA-Europatour hjemmesiden.

Øen Porto Santo
Porto Santo er inde i en rivende udvikling. Der satses i høj grad på turisme på den 9 kilometer lange ø, der med et tempereret klima er værd at besøge hele året.

Øen har egen lufthavn, hvor der efterhånden udover forbindelser til Funchal, Lissabon, Porto og Faro også lander charterfly fra England, Tyskland, Spanien, Frankrig og Italien.

Herunder Youtube video fra Porto Santo:

Din vurdering:Hjælpepakke til Portugal - besparelser tager form som betingelser for hjælpepakke fra EU og IMF

De offentlige ansatte kommer til at bære en stor del af besparelserne i Portugal.

Se hjælpepakkens betingelser (opdateret).

Løn og pensionsudbetalinger vil blive beskåret. Nedskæringer på omkring 10% af offentlige ansattes pensionsudbetalinger har været nævnt.

Der vil ifølge avisen Correio da Manha desuden blive tale om at alle offentlige ansatte med en løn over 1500 euro per måned vil bære hovedparten af besparelserne på lønninger i det offentlige.

Udover at gennemføre skrappe besparelser vil den portugisiske stat med meget stor sandsynlighed blive nødt til at afhænde aktieposter i nogen af Portugals største virksomheder for at at skaffe kapital og lette gældstrykket en smule.

Portugals momssats i spil
Ifølge avisen Diario de Noticias vil momsen i Portugal blive sat op endnu en gang – formodentlig til 24 eller 25% for de fleste varer.

Portugal ventes dog at beholde sin differentierede moms, der specielt tilgodeser fødevarer og restaurantbesøg (midterste momssats). Se mere om moms (IVA) i Portugal (før sparepakke gennemføres).

Der er også stor sandsynlighed for at en del af aftalen om hjælpepakke til Portugal vil indeholder elementer om større fleksibilitet på det portugisiske arbejdsmarked.

Det vil med andre ord sandsynligvis blive lettere at afskedige ansatte i Portugal, mener flere aviser.

Se også: Portugals underskud på statsbudgettet sammenlignet med andre lande i EU.

IMF og EU vil desuden sandsynligvis give Portugal lov til at have et underskud på 6% af det offentliges budget i 2011 mod oprindeligt budgetteret 4,3%.

Udsættelse med nedbringelse af budgetunderskud
Ifølge Bloomberg den 2. maj vil Portugal få udsættelse med kravet om stabilitetspagtens max. 3% i underskud på statsbudgettet til år 2015.

Lidt overraskende synes det at være IMF's position at den portugisiske regering ikke skal stramme så hurtigt, som den egentlig havde forventet. At Portugals regering ikke har kunnet overholde tidligere indgåede aftaler om hårde sparekrav, spiller måske ind.

Den portugisiske overgangsregerings aftale med ‘trojka’en’ fra IMF, EU Kommissionen og ECB (Den Europæiske Centrtalbank) vil blive offentliggjort den 4. maj 2011.

Olhos Azuis i Portugal
Fra Den Internationale Valutafond IMF er danskeren Poul Thomsen i Portugal for at forhandle hjælpepakken på plads og har dermed et meget stort medansvar for, hvilke betingelser Portugal får stillet for økonomisk hjælp.

Den 2. maj har IMF, ECB og EU Kommissionen møde med repræsentanter fra Azorerne.

Poul Thomsen fra IMF blev ved ankomst for at par uger siden til Lissabon hurtigt udnævnt af den poirtugisiske presse til ‘O senhor Olhos Azuis’ – d.v.s. ‘Herr Blå Øjne’ eller måske mere mundret på engelsk: ‘Mr Blue Eyes’.

Se flere artikler om Portugals Økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Jose Mourinho i problemer – The Special One står til flere spilledages karantæne

Den portugisiske fodboldtræner José Mourinho, der udover at være kendt for sit store ego, også har en del at have det i med to Champions League mesterskaber med FC Porto i 2004 og Inter Milan i 2010.

Se også: Jose Mourinho ubesejret hjemme i 9 år i træk

Jose Mourinho står for mange portugisere som indbegrebet af arrogance, og den komplicerede personlighed Mourinho har i foråret 2011 endnu en gang bragt sig på kant med den europæiske fodboldorganisation UEFA.

Jose Mourinho tæt på fyreseddel i Real Madrid
Jose Mourinho har på trods af store anstengelser som træner for Real Madrid ikke kunne overvinde Spaniens og verdens måske bedste klubhold Barcelona’s dominans.

I Champions League semifinalen (første runde) blev det til et 0-2 nederlag hjemme i Madrid på Bernabéu Stadion.

Inden da havde Jose Mourinho dog sikret sig en kneben sejr på 1-0 over Barcelona den 20. april I den spanske pokalfinale, hvilket sandsynligvis reddede Mourinho fra en fyreseddel fra Real Madrids ledelse.

Denne sejr kom efter at Real Madrid I november 2010 tabte til Barcelona med hele 5-0 i Barcelona i en kamp i den spanske liga.

Karantæne i vente til Jose Mourinho
Jose Mourinho havde lagt en defensiv taktisk plan i den første semifinale-kamp i Champions League mod Barcelona den 27. april 2011.

Champions League kampen med godt 80.000 tilskuere i Madrid blev formodentligt afgjort, da den portugisiske landsholdsspiller Pepe blev vist ud. Pepe er én af Real Madrids hjørnespillere i forsvaret.

Udvisningen var særlig problematisk, da TV optagelser kunne bevise at Pepe faktisk ikke rørte sin modstander Dani Alves (spiller også på Brasiliens landshold) under en tackling, der ganske vist så meget hårdhændet fra, hvor dommeren var placeret.

Jose Mourinho var ophidset og kunne med sine gestulerende adfærd på sidelinjen ikke accepteres af den tyske dommer Wolfgang Stark, hvorefter dommeren med et rødt kort sendte Jose Mourinho fra trænerboksen over som normal tilskuer. Herfra fortsatte Mourinho imidlertid med at sende papir-beskeder til sit hold, hvilket er ulovligt at gøre som forvist træner.

Sammen med en tidligere betinget advarsel mener flere eksperter at Jose Mourinho står til 3-4 dages karantæne.

Som et modtræk har Real Madrid efter kampen blevet klaget over Barcelona – se artikel på Politiken.

Barcelona-Real Madrid rivalisering ude af kontrol
Rivaliseringen mellem Barcelona og Real Madrid har altid været særdeles altoverskyggende i spansk fodbold – og i nogen grad også uden fodboldbanen for de to metropoler, hvor en stor del af indbyggerne lever og ånder for deres fodboldhold.

Se også: Interview med Jose Mourinho i en langt mere afslappet atmosfære.

Jose Mourinho’s dramatiske pressemøde efter kampen, hvor han luftede muligheden for en konspiration mellem UEFA og Barcelona mod Real Madrid er måske at lege med ilden i en sportslig tvist, der for mange tilhængere I Real Madrid og Barcelona går langt videre end kampen på banen.

The Guardian bragte den 1. april en længere artikel om træner-fænomenet Jose Mourinho: José Mourinho – The Enigma who inspires love and hate .

Også andre internationale trænere har ønsket at få lidt opmærksomhed på Mourinho affæren i spansk fodbold. Det er dog spørgsmålet om det ikke siger mere om disse end om Jose Mourinho selv. Se eksempelvis Guus Hiddinks opfordring til at The Special One siger undskyld på Mail Online. Også danske Morten Olsen (landstræner og tidligere landsholdsspiller) har fundet at Jose Mourinho's opførsel går over stregen.

Se også: Champions League slutspil 2011 . Returkampen i semifinalen i Champions League spilles den 3. maj 2011 - med Jose Mourinho på tilskuerpladserne. Han har på forhånd udbedt sig en VIP logo i Barcelona. Det er 4. kamp mellem de to ærkerivaler Real Madrid og Barcelona i Spanien i løbet af 18 dage.

Se uddrag fra det måske hidtil mest outrære Jose Mourinho pressemøde, hvor The Special One forklarer at han og Real Madrid er oppe mod en ‘konspiration’:

Din vurdering:Billeje Nice, billeje Alicante, billeje Malaga, billeje Faro i Portugal – book bil tidligt og spar penge

Sommermånederne juli og august er højsæson i Sydeuropa.

Hvis man planlægger sin ferie i april eller maj, kan der være mange penge at spare ved samtidig at sørge for at få arrangeret billeje i Nice, billeje i Alicante, billeje i Malaga eller måske en udlejningsbil i Faro Lufthavn i Portugal, som alligevel skal bestilles.

Forskellen i pris, hvis man venter til en uge før afrejse med at bestille lejebil i Nice (eksempelvis) kan være ganske betragtelig.

En billig ferie, hvor man mangler at booke udlejnignsbil, kan pludselig blive en del dyrere, end forventet.

Priser på Nice billeje i Frankrig
Priserne svinger kraftigt med sæsonen på Nice billeje i Frankrig.

Se aktuelle priser på billeje i Nice Lufthavn.

Som udgangspunkt er Nice i Frankrig ikke én af de dyreste destination at leje bil på, men hvis næsten alle udlejningsbiler er udlejet, stiger priserne i Nice Airport ligesom alle andre steder.

Sidst i april 2011 kunne man finde en 5 personers supermini (Ford Fiesta eller lignende) til en uges billeje i Nice sidst i juli måned til lige under 2000 kroner.

I samme lejeperiode (20-27 juli) kunnne man ved booking af lejebil sidst i april 2011 reservere en MPV billeje i Nice Airport fra ca. 3950 kroner (Opel Zafira, VW Sharan eller lignende).

En rigtig minibus (Mercedes Vito, VW Caravelle eller lignende) kunne sidst i april lejes i Nice Lufthavn til perioden 20-27 juli fra små 4950 kroner.

Se også billeje Nice priser, hvis man venter med at bestille til i maj eller juni (opdateres)

Flyruterne til Nice Lufthavn fra Danmark udgøres i sommeren 2011 af selskaberne Norwegian, Cimber og SAs (fra Københavns Lufthavn), der flyver direkte til Nice Lufthavn. Fra Aalborg og Karup flyver Norwegian tillige i sommerperioden 2011 direkte til Nice Lufthavn. Cimber flyver ligeledes direkte fra Billund til Nice Lufthavn i sommerperioden.

Pris-check 28 maj på juli billeje Nice Airport - periode 20-27 juli 2011 - (opdateret)
På en billeje Nice søgning den 28. maj fik vi følgende priser:

En mindre 4-5 personer bil (Ford Fiesta eller lignede) kunne bookes til perioden 20-27 juli 2011 fra 1998 kroner for en uges Nice billeje fra den lokale lufthavn.

Minibus leje i Nice Airport i perioden 20-27 juli kunne ved booking den 28. maj fås fra 6354 kroner (9 personers bus) i for en uges Nice Airport billeje.

Den lidt mindre MPV (VW Touran el. lignende) med plads til 5+2 personer kostede den 28. maj fra 4615 kroner for en uges Nice billeje i samme periode.

Prischeck Nice Airport billeje per 22. juni (lejeperiode 20-27 juli 2011) - opdateret
Det er sent i juni måned blevet mærkbart dyrere at leje store biler i Nice Airport.

 Absolut billigste udlejningsbil i Nice Lufthavn koster nu ca. 1900 kroner for en uge i juli.

En Ford Fiesta eller lignende kan stadig lejes fra omkring 2000 kroner for en uges billeje i Nice 20-27 juli 2011.

En minibus koster derimod hele 9052 kroner for den samme periode for billeje Nice Lufthavn. Det svarer til en stigning på næsten 50% i løbet af en måned - og en voldsom stigning på over 80% i forhold til, hvis man bookede minibus i NIce Airport i maj.

For en MPV i Nice (max 7 personer) slipper man dog ved booking sidst i juni med 6300 kroner for den samme periode.

Priser på Malaga billeje i Spanien
Malaga på den spanske sydkyst er lidt af en joker i billeje-sammenhæng i sommeren 2011.

Se aktuelle priser på billeje i Malaga Lufthavn 2011.

Spanske biludlejningsselskaber har annonceret mangel på udlejningsbiler i påsken 2011, men hvem ved om det ikke blot er en måde at få kunderne til at booke, ligesom danske rejseselskaber af og til annoncerer at ‘nu er alle rejser ved at være solgt’. Viser påske-kampagnen sig at være en succes, kan den sikkert ‘genbruges’ til sommer.

Sidst i april 2011 er billigste udlejningsbil i Malaga lufthavn til leje i perioden 20-27 juli 2011 dog allerede ved at være smådyr efter spanske forhold med godt 1460 kroner for en uges billeje (Peugeot 207, Ford Fiesta eller lignende).

En MPV i VW Touran-klassen kunne sidst i april fås for lidt over 3900 kroner for en uges Malaga billeje (lejeperide 20-27 juli) .

En Minibus i normalstørrelse med plads til op til 9 personer i Malaga Lufthavn kunne sidst i april bookes fra omkring 4450 kroner for en uge i Malaga.

Venter man med at bestille billeje i Malaga Lufthavn i maj eller juni, er der følgende forskelle:

Prischeck - Malaga priser på billeje per 31. maj (lejeperiode 20-27 juli 2011)
De mindre biler til udlejning i Malaga Lufthavn blev faktisk billigere per 31. maj.

En Ford Fiesta eller en Peugeot 207 (eller lignende) kan lejes i perioden 20-27 juli fra kun 1331 kroner - og dette tilbud var endda med 0(nul) i selvrisko på forsikringen.

En lidt større udlejningsbil i Malaga Lufthavn i Golf-klassen kstede per 31. maj 2011 fra 1504 kroner for en uges Malaga billeje (periode 20-27 juli 2011) - altså ikke meget mere end en mindre Ford Fiesta udlejningsbil gjorde ved booking af udlejningsbil i Malaga i maj april måned.

De større MPV biler var per 31. maj også blevet billigere. En MPV i VW Touran klassen kunne fås for 3105 kroner, mens en minibus til 9 perosner til leje i Malaga lufthavn var blevet mærkbart dyrere med priser fra 6600 kroner for en uges Spanien billeje.

Priser på Alicante billeje i Spanien
Alicante Lufthavn i Spanien er blandt de mest populære ferie-lufthavne i Spanien og ofte relativ billig at leje bil i.

I sommeren 2011 koster en lille udlejningsbil i Alicante Lufthavn bestilt sidst i april 2011 stadig kun fra godt 1300 kroner for en uges Alicante billeje (Ford Fiesta eller lignende).

De større biler er allerede i april ved at stige i pris. Har man brug for en MPV med plads til 5 voksne og et mindre barn eller 2 er der i april muliged for at booke denne biltype til leje 20-27 juli fra små 3500 kroner for en uges Multi-Purpose-Vehicle bil til rådighed i Alicante.

Den rigtige minibus med plads til op til 9 personer vil i perioden 20-27 juli med booking sidst i april 2011 koste fra godt 4200 kroner i ALicante Lufthavn.

Se aktuelle priser på sommer 2011 billeje i Alicante Lufthavn i Spanien.

Se, hvad det koster at leje bil i Alicante Lufthavn i 2011, hvis man venter med at bestille til i maj eller juni herunder (opdateres).

Alicante billeje - booking 31 maj med lejeperiode 20-27 juli 2011
I Alicante var prisudviklingen på Spanien billeje mere som forventet med booking sidst i maj.

En Ford Fiesta kostede fra 1363 kroner for en uges Spanien billeje (også i Alaicante var der tilbud på billeje uden selvrisko).

En MPV kostede per 31. maj fra 3915 kroner og en minibus var også i Alicante Luftavn steget kraftigt i pris til små 6600 for en uges Alicante billeje 20-27 juli. 

Priser på billeje i Faro Lufthavn i Algarve, Portugal
Portugal er kendt for sine meget lave priser på billeje uden for sæsonen.

Se de aktuelle priser på billeje i Faro Lufthavn i Algarve.

En lille bil til leje for mindre end 100 euro i en uge i november, december, januar, februar eller marts er ikke noget særsyn hverken i Faro eller Lissabon.

I højsæsonen stiger priserne dog væsentligt, og sommeren 2011 er ingen undtagelse.

Billigste bil i Ford Fiesta klassen til leje i Faro Lufthavn kostede sidst i april 2011 fra 1270 kroner (lejeperiode 20-27 juli). Det var stadig den billigste udlejningsbil i superminiklassen ud af de fire sammenlignede destiantioner Nice Lufthavn, Malaga Lufthavn, Alicante Lufthavn og Faro Lufthavn i denne artikel.

Som regel vedbliver Faro Lufthavn i Portugal at have de billigste udlejningsbiler uanset, hvornår man booker – specielt i forhold til mere ‘upmarket’ destinationer som Nice Airport i Frankrig.

I 2011 kan man sidst i april leje en MPV fra relativt dyre 4700 kroner i Faro Lufthavn med lejeperiode 20-27 juli. Det er ganske meget, men det lader til at der sidst i april ingen små MPV biler er at få, så denne er en større udgave i Ford Galaxy klassen (stadig kun til 7 personer). Der er sandsynlighed for at der senere vil være billigere alternativer i den lille MPV-klasse – også til juli billeje i Faro Lufthavn.

En rigtig minibus er lidt billigere ved booking af billeje i Faro Lufthavn sidst i april med omkring 4600 kroner for en uges leje i juli.

Senere opdaterer vi med priser ved booking af bil i Faro til perioden 20-27 juli (en uge), når booking sker i maj eller juni (opdateres):

Billeje Faro - Portugal per 31. maj 2011 (billeje periode 20-27 juli)
Faro billeje kunne per 31. maj bookes ffra 1231 kroner per uge i en Ford Fiesta - stort set samme pris som ved booking af udlejningsbil i april.

En familie-MPV til 5+2 personer kunne sidst i maj bookes online fra 4654 kroner. Der var tale om en stor MPV med plads til 7 voksne, idet den mindre VW Touran model var midlertidigt 'udsolgt' i lejeperioden 20-27 juli.

Til gengæld var en minibus til 9 personer billigere at leje i Faro lufthavn sidst i maj (lejeperiode 20-27 juli) med priser fra 4566 kroner for en uges Portugal billeje.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alle priser i denne sammenligning af billeje foretaget den 30. april 2011 (og følgende datoer i maj og juni - opdateres) er set på Cartrawler søgemaskinen for billeje. Billeje perioden var i alle tilfælde i højsæsonen i juli (20-27 juli 2011 valgt som eksempel)

Betingelserne kan variere, men ganske mange af bilerne set den 30. april havde en lav selvrisko på forsikringen eller en gratis ekstra fører som tilbud ved tidlig booking. Der er ikke taget højde for andet end pris og bilstørrelse under sammenligningen og priserne kan i sagens natur ændre sig.

Man kan med fordel checke billeje-betingelserne under ‘prisdetaljer’ ved booking af bil. Specielt skal man som kunde være opmærksom på følgende:

a) Selvrisko på billejen på bilens skade- og tyveriforsikring

- Man kan tilkøbe selvriskoforsikring online ved booking for ca. 42 kroner per dag. 
 - Vi plejer at anbefale kunder med billeje-selvrisko over 500-600 euro at tage en selvrisko-forsikring.
-  Alle udlejningsbiler på ovennævnte destiantioner på Cartrawler billeje-søgemaskinen er dog fuldt ud lovligt forsikrede uden ekstra forsikring.
-  Bemærk at de fleste selskabers standardforsikringer  dog ikke dækker følgende: Glasskader, dækskader, tab af nøgle, forkert påfyldning af brændstof og undervognsskader. Med en selvrsiko-forsikring bestilt online ved booking her på siden på Cartrawler-søgemaskinen er man dækket for disse hændelser med op til 3000 euro (dog skal man selv dække de første 900 danske kroner ved parkeringsskader).

b) Kørsel over landegrænser 
-  Ofte vil de billigste udlejningsbiler ikke have lov at køre eksempelvis fra Spanien til Frankrig, men det svinger meget fra selskab til selskab – se mere under ‘prisdetaljer’ på det enkelte billeje-tilbud.

c) Brændstofpolitik
- Spanske billeje-selskaber er kendt for stor opfindsomhed på brændstof-fronten.
- Man kan ske at skulle af levere med tom tank, fuld tank, kvart tank, halv tank – det hele går ud på at kunden ikke får noget tilbage af den (ekstra) regning på en tankfuld brændstof, som mange selskaber udsteder ved afhentning af bilen . Er man opmærksom på de spanske billeje-selskabers ‘kreativitet’ bliver man ikke snydt særligt meget.
- Se mere om en udlejningsbils brændstofbetingelser under ‘prisdetaljer’ på det give billeje-tilbud (specielt i Spanien, skal man kende betingelserne).

d) Kilometer-betaling 
- Kilometer-betaling forekommer yderst sjældent i Sydeuropa, men er normalt i eksempelvis Norge, Danmark, nogen biler i Tyskland og nogen biler i Belgien/Holland.
- Check for en sikkerheds skyld under ‘prisdetaljer’ – der skal stå ‘ubegrænset’ eller Illimited/unlimited på engelsk.

Din vurdering:Kraftigt haglvejr i Lissabon giver hvide veje i Benfica området

Sent fredag eftermiddag den 29. april 2011 blev Lissabon ramt af et kraftigt regnskyl.

Særligt i Benfica området i Lissabon var uvejret kraftigt, og i løbet af ganske kort tid var mange mindre befærdede veje og Benfica stadion dækket af et hvidt lag hagl i så store mængder at børn kunne lege i det.

I visse områder faldt temperaturen en kort overgang helt ned til 5-7 grader, hvilket er særdeles usædvanligt i april måned i Lissabon.

Samtidig var regnen i store dele af Lissabon så kraftig at kloaksystemet blev overbelastet. Det er der til gengæld ikke noget usædvanligt i ved kraftige regnskyl.

Vejret i Lissabon i april 2011
Vejrudsigten for Lissabon siger i øvrigt opklaring fra omkring mandag og temperaturer i de næste 10 dage på mellem 17 og 23 grader i Portugals hovedstad.

Se de usædvanlige billeder fra Benfica og omegn i Lissabon under haglvejret:

Din vurdering:Blomsterfestival Madeira 2011 – oplev Funchal på Madeira i fuldt flor 5-8 maj

Den årlige Blomsterfestival på Madeira afholdes i 2011 fra 5. til 8. maj.

Festa da Flor 2011 er et af årets højdepunkter i hovedbyen Funchal på Madeira, hvor tusindvis af lokale deltager herunder de fleste af byens børn.

Blomsterfestival Madeira 2011

Torsdag den 5. maj – Åbningsdag
Kl. 17 åbner Madeira Blomsterfestival med udstillingen ‘Grønne Hjerter’ i Funchals turist og sports sekretariat SRTT. Udstillingen løber hele blomsterfestival-ugen til 12. maj.

Inden da har der fra midt på eftermiddagen været underholdning i Funchals midte med lokale folklora musikanter. Musikken fortsætter til omkring kl. 20.

Fra ca. kl. 17.30 er der blomster marked og blomster-skulpturer på Avenida Arriaga i Funchal (overfor SRTT).

Desuden åbner torsdag den 56. Blomsterudstilling. Denne hovedattraktion finder man på Largo da Restauração – arrangør er det regionale sekretariat for miljø og narturressourcer (SRA).

Torsdag er også dagen, hvor de berømte blomstertæpper anlægges  på Avenida Arriaga (ved Sé – katedralen, teatret og Loja do Cidadão).

Fredag den 6. maj – underholdning i Funchals gader
Udstillingerne fra torsdag er naturligvis åbne og der er underholdning i Funchals gader fra 10 formiddag til omkring kl 15 af Vamacha Cultural gruppen.

Fra omkring kl. 15 frem til kl. 20 underholder den etniske gruppe Boa Nova Folklore og gruppen Campanário Casa do Povo.

Lørdag d. 7. maj – Håbets Mur af Blomster
Dagens hovedattraktion er den traditionsrige ‘Håbets Mur’ ceremoni, der går ud på at Madeira’s børn hver bringer en blomst til at danne en ‘Håbets Mur’ af farver og dufte.

Børnene går fra kl. 9.00 (formiddag) i procession af ruten: Avenida Arriaga (overfor Jardim Municipal) - Avenida Zarco - Rua Câmara Pestana til Municipal Square (Praça do Município), hvor muren opføres omkring kl. 11.00.

Søndag d. 8. maj – Madeira Blomsterfestival 2011 finale
Søndag den 8. maj er Madeira Blomsterfestivallens højdepunkt.

Der er underholdning hele søndagen fra omkring kl 10 om formiddagen med bl.a. Camacha Casa do Povo Folklore Group og MonteVerde Folklore Group.

Fra klokken ca. 16 er der afsluttende Madeira Blomsterfesival 2011 Parade i Funchal med følgende deltagende trupper (listet med engelske navne):

 • “Hearts in Bloom” – Veteranos da Folia
 • “Dahlias” – Isabel Borges
 • “Imperialis” – Associação Fura Samba
 • “Daisies Garden” – Chico & Companhia
 • “Orchid Gardens” – Fábrica de Sonhos
 • “Madeira – Your Garden” – Escola de Samba Caneca Furada
 • “The Queen Magnólia” – Associação de Animação Geringonça
 • “A Laurel Forest Rose” – João Egídio Rodrigues
 • “An Afternoon in the Garden” – Turma do Funil

Ruten for Madeira Blomsterfestival 2011 Paraden i Funchal er følgende:
Afgang fra Praça da Autonomia (sydlig side) - Avenida do Mar and the Comunidades Madeirenses (sydlig retning) – skift til nordlig bane ved Marina Shopping centeret – op til Rua Dias Leite – rundt i rundkørslen Rotunda do Infante - Avenida Arriaga (nordlig bane indtil the Bank of Portugal (Banco de Portugal) - Avenida Zarco (nordlig bane) - Rua Câmara Pestana og afslutning på Praça do Município (hvor Håbets Mur af blomster står).

Det er i øvrigt samme rute, der anvendes, når der er Karnevalsoptog i Funcahl på Madeira. Se kort i tidligere artikel om Karnevallet på Madeira .

Se også: Madeira Blomsterfestval 2010.

Herunder video fra det afsluttende optog på Madeira Blomsterfestival i 2010:

Din vurdering:Cascais søger personer til frivilligt arbejde - Banco Local de Voluntariado de Cascais på nettet

Borgerne i kommunen Municipal de Cascais har per 14. april 2011 fået mulighed for at melde sig som frivillige på en dertil oprettet hjemmeside.

Ide’en er at organisationer, der udfører frivilligt arbejde i Cascais og omliggende byer, kan rekruttere interesserede via hjemmesiden. Det forventes at ville øge det samlede antal frivillige i Cascais området.

Cascais på Lissabonkysten
Byen Cascais var oprindeligt et lille fiskerleje, som i starten af det 19. århundrede fik en opblomstring, da velhavere og kongelige begyndte at bygge sommerhuse ved den flotte kystlinje.

Siden har kommunen Cascais udviklet sig til at være én af de mest befolkningsrige landkommuner i Portugal.

Cascais kommune omfatter byerne Estoril, Carcavelos, Parede, Alcabideche og det lidt mindre kendte São Domingos de Rana, hvor små 45.000 af Cascais kommunes op mod 190.000 indbyggere bor.

Cascais kommune grænser op til Sintra kommune i nord og Oeiras i øst og optager dermed den vestligste del af Portugal (og Europa).

Municipal de Cascais betragtes i øvrigt som en del af stor-Lissabon.

Behov for frivillige i Cascais
Selv om Cascais populært sagt går for at være én af de rigeste kommuner i Portugal, er der overordentlig stor forskel på at bo i velhaverkvarterer såsom Quinta da Marinha, Quinta da Bicuda eller Quinta da Pedra i forhold til i en lille lejlighed i en boligblok i eksempelvis São Domingos de Rana, Torre bydelen i Cascais eller i ét af de mange gamle faldefærdige små byhuse, der stadig  findes rigtig mange af spredt udover hele Cascais kommune.

Der søges frivillige til at hjælpe såvel unge som gamle, til uddannelse og sociale aktiviteter, til kulturaktiviteter og til at støtte medborgere, som er ramt af fattigdom, handicap eller sygdom.

Alle frivillige bliver optaget i den såkaldte ‘Frivillige Bank’ - Banco Local de Voluntariado de Cascais.

Initiativet er en del af European Year of Volunteering and Active Citizenship 2011.

Se mere om, hvordan man kan blive en aktiv borger i Cascais på www.cascaisvoluntario.org (indtil videre kun på portugisisk).

Flere af Cascais områdets skoler er involveret i projektet. Herunder video med deltagere fra den private St. Julian’s School i Carcavelos:

Din vurdering:Portugals budgetunderskud 2010 på 9,1% – stort underskud i Spanien, Irland, England m.fl.

Efter at IMF og EU udsendinge er kommet til Lissabon for at forhandle økonomisk hjælp til Portugal, er statskassen blevet gjort op.

Opgørelsen viser sig at Portugal fik et underskud på statens finanser i 2010 på 9,1% af bruttonationalproduktet mod det oprindeligt angivne 8,6%, hvilket endda var væsentligt over de 7,3%, som Sócrates-regeringen budgetterede med.

Årsagen til denne regeulering i opafgående retning er blandt andet at staten i 2010 var nødt til at gå ind og støtte den nødlidende bank BPN via Portugals største og delvist statsejede bank CGD. Dette var ikke medregnet i de oprindelige tal.

Det er relativt normalt at der efterreguleres på opgørelser af budgetunderskud, men Portugals regulering var af en relativ betragtelig størrelse.

Portugal i den tunge ende i EU – sammenligning af budgetunderskud
Den portugisiske stat ender dermed som den femte ringeste statsøkonomi af de 27 EU lande målt på budgetunderskud i 2010.

Se også: Offentlig gæld og underskud på statsbudget i EU landene i 2009.

Landene i EU havde i 2010 følgende statslige underskud eller overskud i procent:

 • Irland underskud på statsbudgettet 2010 – 32,4%
 • Grækenland underskud på statsbudget – 10,5%
 • Storbritanien (England, Skotland Wales) underskud på statsbudget – 10,4%
 • Spanien underskud på statsbudgettet – 9,2%
 • Portugal underskud på statsbugettet – 9,1%
 • Polen underskud på statsbudget – 7,9%
 • Slovakiet underskud på statsbudget – 7,9%
 • Letland underskud på statsbudget – 7,7%
 • Litauen underskud på statsbudget – 7,1%
 • Frankrig underskud på statsbudget – 7%
 • Rumænien underskud på statsbudget – 6,4%
 • Slovenien underskud på statsbudget – 5,6%
 • Holland underskud på statsbudget – 5,4%
 • Cypern underskud på statsbudget – 5,3%
 • Tjekkiet underskud på statsbudget – 4,7%
 • Italien underskud på statsbudget – 4,6%
 • Østrig underskud på statsbudget – 4,6%
 • Ungarn underskud på statsbudget – 4,2%
 • Belgien underskud på statsbudget – 4,1%
 • Malta underskud på statsbudget – 3,6%
 • Tyskland underskud på statsbudget – 3,3%
 • Bulgarien underskud på statsbudget 3,2%
 • Danmark underskud på statsbudget – 2,7%
 • Finland underskud på statsbudget – 2,5%
 • Luxembourg underskud på statsbudget – 1,7%
 • Sverige – ingen underskud eller overskud på Sveriges statsbudget, der balancerede
 • Estland overskud på statsbudgettet på 0,1%

Kilde: Eurostat oversigt over budgetunderskud i EU lande fra 26. april 2011 – kan ses som pdf-fil.

Portugal skal ifølge aftale med EU ned på 4,3% i budgetunderskud i år 2011 og 3% i år 2012.

Der er dog i april 2011 spekulationer om at EU og IMF måske lader fristen for at nå stabilitetspagtens max 3% i budgetunderskud i 2012 blive lidt længere, og de 4,3% i underskud 2011 skulle endnu mere sandsynligt kunne få en længere horisont. Se artikel på Reuters.

Din vurdering:Korkhøsten i Portugal – prisvindende kampagne for brug af korkpropper lanceret i USA

I de seneste år er de billigere plastik-propper og metal-skruelåg blevet mere populære blandt vinproducenter, og nogen vinanmeldere er endda hoppet med på vognen og har anbefalet skruelåg.

Miljøvenlig kork slår skruelåg og plastik
Denne udvikling mod plastik og metal står dog til at ændre retning.

Med tydelig understregning af korkens miljøvenlige egenskaber er der oprettet en omfattende hjemmeside ved navn www.100percentcork.org , som forklarer hvordan kork produceres og ikke mindst hvor vigtig korkproduktionen er for miljø, lokalbefolkning og dyreliv den sydligste tørre del af Europa; herunder naturligvis i Alentejo i Portugal.

På 100percentcork siden kan man finde informationer om, hvilke producenter, der anvender kork og hvorfor man skal ‘sniffe’ en korkprop, hvorfor ens ‘date’ vil blive langt mere imponeret, såfremt vinen har klassisk korkprop og desuden kan man deltage i en underskriftsindsamling til producenter af vin, som ikke anvender det langt mere miljøvenlige kork til sine vinflasker.

Herunder én af de mange Youtube-video’er på kampagnesiden om kork-propper og korkproduktion:

Initiativ fra San Francisco
Kampagnen er sat igang af borgergruppen 100% Cork—Citizen Group i San Francisco, Californien og gennemført med hjælp fra bureauet Sitrick And Co. Bagved denne gruppe står 4 større økologiske producenter af vin i Californien samt Portugals organisation af korkproducenter.

Den usædvanlige velintegrerede kampagne på nettet har i 2011 vundet en prisen som Best Advocacy Integrated Ad Campaign for 2011, der uddeles af den amerikanske the Web Marketing Association.

Man fornemmer tydeligt at der står amerikanere bag.

Herunder endnu et eksempel på en Youtube-video produceret til kampagnen – denne med et mere fagligt indhold:

Tur til korkhøsten i Portugal som præmie
Folkene bag 100% kork kampagnen har ønsket at involvere kunderne og den øvige miljøbevidste del af befolkningen.

Man kan udover at skrive under på en opfordring til vinproducenter om udelukkende at anvende kork til propperne også producere sin egen video om kork.

Video-indslag kan ses og bedømmes på Facebook-siden 100% Cork.

Bedste private video-producent vinder en rejse til Portugal for at opleve korkhøsten.

Herunder et af de fantasifulde video-konkurrence bidrag:

Din vurdering:Estoril Open i tennis - Frederik Løchte Nielsen møder Thomaz Bellucci fra Brasilien 26. april 2011

Den professionnelle danske tennisspiller Frederik Løchte Nielsen vandt sin tredje kamp i Estoril Open kvalifikationen og er dermed én af de 32 deltagere i Estoril Open hovedturneringen i mændenes single.

Thomaz Belucci fra Brasilien
Der venter danskeren en svær opgave tirsdag, når han møder verdensranglistens nummer 31; den 23-årige brasilianer Thomaz Bellucci fra São Paulo.

Brasilianeren er seeded som nummer 6 i årets Estoril Open.

Bellucci slog i februar 2011 verdensranglistens nummer 9: Fernando Verdasco fra Spanien, men er dog faldet på verdensranglisten siden han i år 2010 var helt oppe og ligge som nummer 21 på ATP ranglisten.

Kampen spilles fra omkring kl. 11.00 på Centralito banen i Estoril.

Se kampplanen for mændenes single i Estoril Open.

Frederik Løchte Nielsen har med sine 3 sejre i kvalifikationen mere kamperfaring i Portugal end brasilianeren, der dog kommer direkte fra den netop afsluttede Barcelona Open turnering i Spanien, hvor han blev slået ud i første spillerunde af columbianeren Giraldo.

Se mere om Frederik L. Nielsen i Estoril Open 2011.

Frederik Nielsen slået ud i første runde (opdateret)
Frederik Nielsen blev slået ud af Thomas Bellucci med cifrene 7-5 6-1.

Den danske spiller er på banen igen i mændenes double i første runde den 27. eller 28. april.

Se mere på Estoril Open hjemmesiden.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »