Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkKraftigt haglvejr i Lissabon giver hvide veje i Benfica området

Sent fredag eftermiddag den 29. april 2011 blev Lissabon ramt af et kraftigt regnskyl.

Særligt i Benfica området i Lissabon var uvejret kraftigt, og i løbet af ganske kort tid var mange mindre befærdede veje og Benfica stadion dækket af et hvidt lag hagl i så store mængder at børn kunne lege i det.

I visse områder faldt temperaturen en kort overgang helt ned til 5-7 grader, hvilket er særdeles usædvanligt i april måned i Lissabon.

Samtidig var regnen i store dele af Lissabon så kraftig at kloaksystemet blev overbelastet. Det er der til gengæld ikke noget usædvanligt i ved kraftige regnskyl.

Vejret i Lissabon i april 2011
Vejrudsigten for Lissabon siger i øvrigt opklaring fra omkring mandag og temperaturer i de næste 10 dage på mellem 17 og 23 grader i Portugals hovedstad.

Se de usædvanlige billeder fra Benfica og omegn i Lissabon under haglvejret:

Din vurdering:Blomsterfestival Madeira 2011 – oplev Funchal på Madeira i fuldt flor 5-8 maj

Den årlige Blomsterfestival på Madeira afholdes i 2011 fra 5. til 8. maj.

Festa da Flor 2011 er et af årets højdepunkter i hovedbyen Funchal på Madeira, hvor tusindvis af lokale deltager herunder de fleste af byens børn.

Blomsterfestival Madeira 2011

Torsdag den 5. maj – Åbningsdag
Kl. 17 åbner Madeira Blomsterfestival med udstillingen ‘Grønne Hjerter’ i Funchals turist og sports sekretariat SRTT. Udstillingen løber hele blomsterfestival-ugen til 12. maj.

Inden da har der fra midt på eftermiddagen været underholdning i Funchals midte med lokale folklora musikanter. Musikken fortsætter til omkring kl. 20.

Fra ca. kl. 17.30 er der blomster marked og blomster-skulpturer på Avenida Arriaga i Funchal (overfor SRTT).

Desuden åbner torsdag den 56. Blomsterudstilling. Denne hovedattraktion finder man på Largo da Restauração – arrangør er det regionale sekretariat for miljø og narturressourcer (SRA).

Torsdag er også dagen, hvor de berømte blomstertæpper anlægges  på Avenida Arriaga (ved Sé – katedralen, teatret og Loja do Cidadão).

Fredag den 6. maj – underholdning i Funchals gader
Udstillingerne fra torsdag er naturligvis åbne og der er underholdning i Funchals gader fra 10 formiddag til omkring kl 15 af Vamacha Cultural gruppen.

Fra omkring kl. 15 frem til kl. 20 underholder den etniske gruppe Boa Nova Folklore og gruppen Campanário Casa do Povo.

Lørdag d. 7. maj – Håbets Mur af Blomster
Dagens hovedattraktion er den traditionsrige ‘Håbets Mur’ ceremoni, der går ud på at Madeira’s børn hver bringer en blomst til at danne en ‘Håbets Mur’ af farver og dufte.

Børnene går fra kl. 9.00 (formiddag) i procession af ruten: Avenida Arriaga (overfor Jardim Municipal) - Avenida Zarco - Rua Câmara Pestana til Municipal Square (Praça do Município), hvor muren opføres omkring kl. 11.00.

Søndag d. 8. maj – Madeira Blomsterfestival 2011 finale
Søndag den 8. maj er Madeira Blomsterfestivallens højdepunkt.

Der er underholdning hele søndagen fra omkring kl 10 om formiddagen med bl.a. Camacha Casa do Povo Folklore Group og MonteVerde Folklore Group.

Fra klokken ca. 16 er der afsluttende Madeira Blomsterfesival 2011 Parade i Funchal med følgende deltagende trupper (listet med engelske navne):

 • “Hearts in Bloom” – Veteranos da Folia
 • “Dahlias” – Isabel Borges
 • “Imperialis” – Associação Fura Samba
 • “Daisies Garden” – Chico & Companhia
 • “Orchid Gardens” – Fábrica de Sonhos
 • “Madeira – Your Garden” – Escola de Samba Caneca Furada
 • “The Queen Magnólia” – Associação de Animação Geringonça
 • “A Laurel Forest Rose” – João Egídio Rodrigues
 • “An Afternoon in the Garden” – Turma do Funil

Ruten for Madeira Blomsterfestival 2011 Paraden i Funchal er følgende:
Afgang fra Praça da Autonomia (sydlig side) - Avenida do Mar and the Comunidades Madeirenses (sydlig retning) – skift til nordlig bane ved Marina Shopping centeret – op til Rua Dias Leite – rundt i rundkørslen Rotunda do Infante - Avenida Arriaga (nordlig bane indtil the Bank of Portugal (Banco de Portugal) - Avenida Zarco (nordlig bane) - Rua Câmara Pestana og afslutning på Praça do Município (hvor Håbets Mur af blomster står).

Det er i øvrigt samme rute, der anvendes, når der er Karnevalsoptog i Funcahl på Madeira. Se kort i tidligere artikel om Karnevallet på Madeira .

Se også: Madeira Blomsterfestval 2010.

Herunder video fra det afsluttende optog på Madeira Blomsterfestival i 2010:

Din vurdering:Cascais søger personer til frivilligt arbejde - Banco Local de Voluntariado de Cascais på nettet

Borgerne i kommunen Municipal de Cascais har per 14. april 2011 fået mulighed for at melde sig som frivillige på en dertil oprettet hjemmeside.

Ide’en er at organisationer, der udfører frivilligt arbejde i Cascais og omliggende byer, kan rekruttere interesserede via hjemmesiden. Det forventes at ville øge det samlede antal frivillige i Cascais området.

Cascais på Lissabonkysten
Byen Cascais var oprindeligt et lille fiskerleje, som i starten af det 19. århundrede fik en opblomstring, da velhavere og kongelige begyndte at bygge sommerhuse ved den flotte kystlinje.

Siden har kommunen Cascais udviklet sig til at være én af de mest befolkningsrige landkommuner i Portugal.

Cascais kommune omfatter byerne Estoril, Carcavelos, Parede, Alcabideche og det lidt mindre kendte São Domingos de Rana, hvor små 45.000 af Cascais kommunes op mod 190.000 indbyggere bor.

Cascais kommune grænser op til Sintra kommune i nord og Oeiras i øst og optager dermed den vestligste del af Portugal (og Europa).

Municipal de Cascais betragtes i øvrigt som en del af stor-Lissabon.

Behov for frivillige i Cascais
Selv om Cascais populært sagt går for at være én af de rigeste kommuner i Portugal, er der overordentlig stor forskel på at bo i velhaverkvarterer såsom Quinta da Marinha, Quinta da Bicuda eller Quinta da Pedra i forhold til i en lille lejlighed i en boligblok i eksempelvis São Domingos de Rana, Torre bydelen i Cascais eller i ét af de mange gamle faldefærdige små byhuse, der stadig  findes rigtig mange af spredt udover hele Cascais kommune.

Der søges frivillige til at hjælpe såvel unge som gamle, til uddannelse og sociale aktiviteter, til kulturaktiviteter og til at støtte medborgere, som er ramt af fattigdom, handicap eller sygdom.

Alle frivillige bliver optaget i den såkaldte ‘Frivillige Bank’ - Banco Local de Voluntariado de Cascais.

Initiativet er en del af European Year of Volunteering and Active Citizenship 2011.

Se mere om, hvordan man kan blive en aktiv borger i Cascais på www.cascaisvoluntario.org (indtil videre kun på portugisisk).

Flere af Cascais områdets skoler er involveret i projektet. Herunder video med deltagere fra den private St. Julian’s School i Carcavelos:

Din vurdering:Portugals budgetunderskud 2010 på 9,1% – stort underskud i Spanien, Irland, England m.fl.

Efter at IMF og EU udsendinge er kommet til Lissabon for at forhandle økonomisk hjælp til Portugal, er statskassen blevet gjort op.

Opgørelsen viser sig at Portugal fik et underskud på statens finanser i 2010 på 9,1% af bruttonationalproduktet mod det oprindeligt angivne 8,6%, hvilket endda var væsentligt over de 7,3%, som Sócrates-regeringen budgetterede med.

Årsagen til denne regeulering i opafgående retning er blandt andet at staten i 2010 var nødt til at gå ind og støtte den nødlidende bank BPN via Portugals største og delvist statsejede bank CGD. Dette var ikke medregnet i de oprindelige tal.

Det er relativt normalt at der efterreguleres på opgørelser af budgetunderskud, men Portugals regulering var af en relativ betragtelig størrelse.

Portugal i den tunge ende i EU – sammenligning af budgetunderskud
Den portugisiske stat ender dermed som den femte ringeste statsøkonomi af de 27 EU lande målt på budgetunderskud i 2010.

Se også: Offentlig gæld og underskud på statsbudget i EU landene i 2009.

Landene i EU havde i 2010 følgende statslige underskud eller overskud i procent:

 • Irland underskud på statsbudgettet 2010 – 32,4%
 • Grækenland underskud på statsbudget – 10,5%
 • Storbritanien (England, Skotland Wales) underskud på statsbudget – 10,4%
 • Spanien underskud på statsbudgettet – 9,2%
 • Portugal underskud på statsbugettet – 9,1%
 • Polen underskud på statsbudget – 7,9%
 • Slovakiet underskud på statsbudget – 7,9%
 • Letland underskud på statsbudget – 7,7%
 • Litauen underskud på statsbudget – 7,1%
 • Frankrig underskud på statsbudget – 7%
 • Rumænien underskud på statsbudget – 6,4%
 • Slovenien underskud på statsbudget – 5,6%
 • Holland underskud på statsbudget – 5,4%
 • Cypern underskud på statsbudget – 5,3%
 • Tjekkiet underskud på statsbudget – 4,7%
 • Italien underskud på statsbudget – 4,6%
 • Østrig underskud på statsbudget – 4,6%
 • Ungarn underskud på statsbudget – 4,2%
 • Belgien underskud på statsbudget – 4,1%
 • Malta underskud på statsbudget – 3,6%
 • Tyskland underskud på statsbudget – 3,3%
 • Bulgarien underskud på statsbudget 3,2%
 • Danmark underskud på statsbudget – 2,7%
 • Finland underskud på statsbudget – 2,5%
 • Luxembourg underskud på statsbudget – 1,7%
 • Sverige – ingen underskud eller overskud på Sveriges statsbudget, der balancerede
 • Estland overskud på statsbudgettet på 0,1%

Kilde: Eurostat oversigt over budgetunderskud i EU lande fra 26. april 2011 – kan ses som pdf-fil.

Portugal skal ifølge aftale med EU ned på 4,3% i budgetunderskud i år 2011 og 3% i år 2012.

Der er dog i april 2011 spekulationer om at EU og IMF måske lader fristen for at nå stabilitetspagtens max 3% i budgetunderskud i 2012 blive lidt længere, og de 4,3% i underskud 2011 skulle endnu mere sandsynligt kunne få en længere horisont. Se artikel på Reuters.

Din vurdering:Korkhøsten i Portugal – prisvindende kampagne for brug af korkpropper lanceret i USA

I de seneste år er de billigere plastik-propper og metal-skruelåg blevet mere populære blandt vinproducenter, og nogen vinanmeldere er endda hoppet med på vognen og har anbefalet skruelåg.

Miljøvenlig kork slår skruelåg og plastik
Denne udvikling mod plastik og metal står dog til at ændre retning.

Med tydelig understregning af korkens miljøvenlige egenskaber er der oprettet en omfattende hjemmeside ved navn www.100percentcork.org , som forklarer hvordan kork produceres og ikke mindst hvor vigtig korkproduktionen er for miljø, lokalbefolkning og dyreliv den sydligste tørre del af Europa; herunder naturligvis i Alentejo i Portugal.

På 100percentcork siden kan man finde informationer om, hvilke producenter, der anvender kork og hvorfor man skal ‘sniffe’ en korkprop, hvorfor ens ‘date’ vil blive langt mere imponeret, såfremt vinen har klassisk korkprop og desuden kan man deltage i en underskriftsindsamling til producenter af vin, som ikke anvender det langt mere miljøvenlige kork til sine vinflasker.

Herunder én af de mange Youtube-video’er på kampagnesiden om kork-propper og korkproduktion:

Initiativ fra San Francisco
Kampagnen er sat igang af borgergruppen 100% Cork—Citizen Group i San Francisco, Californien og gennemført med hjælp fra bureauet Sitrick And Co. Bagved denne gruppe står 4 større økologiske producenter af vin i Californien samt Portugals organisation af korkproducenter.

Den usædvanlige velintegrerede kampagne på nettet har i 2011 vundet en prisen som Best Advocacy Integrated Ad Campaign for 2011, der uddeles af den amerikanske the Web Marketing Association.

Man fornemmer tydeligt at der står amerikanere bag.

Herunder endnu et eksempel på en Youtube-video produceret til kampagnen – denne med et mere fagligt indhold:

Tur til korkhøsten i Portugal som præmie
Folkene bag 100% kork kampagnen har ønsket at involvere kunderne og den øvige miljøbevidste del af befolkningen.

Man kan udover at skrive under på en opfordring til vinproducenter om udelukkende at anvende kork til propperne også producere sin egen video om kork.

Video-indslag kan ses og bedømmes på Facebook-siden 100% Cork.

Bedste private video-producent vinder en rejse til Portugal for at opleve korkhøsten.

Herunder et af de fantasifulde video-konkurrence bidrag:

Din vurdering:Estoril Open i tennis - Frederik Løchte Nielsen møder Thomaz Bellucci fra Brasilien 26. april 2011

Den professionnelle danske tennisspiller Frederik Løchte Nielsen vandt sin tredje kamp i Estoril Open kvalifikationen og er dermed én af de 32 deltagere i Estoril Open hovedturneringen i mændenes single.

Thomaz Belucci fra Brasilien
Der venter danskeren en svær opgave tirsdag, når han møder verdensranglistens nummer 31; den 23-årige brasilianer Thomaz Bellucci fra São Paulo.

Brasilianeren er seeded som nummer 6 i årets Estoril Open.

Bellucci slog i februar 2011 verdensranglistens nummer 9: Fernando Verdasco fra Spanien, men er dog faldet på verdensranglisten siden han i år 2010 var helt oppe og ligge som nummer 21 på ATP ranglisten.

Kampen spilles fra omkring kl. 11.00 på Centralito banen i Estoril.

Se kampplanen for mændenes single i Estoril Open.

Frederik Løchte Nielsen har med sine 3 sejre i kvalifikationen mere kamperfaring i Portugal end brasilianeren, der dog kommer direkte fra den netop afsluttede Barcelona Open turnering i Spanien, hvor han blev slået ud i første spillerunde af columbianeren Giraldo.

Se mere om Frederik L. Nielsen i Estoril Open 2011.

Frederik Nielsen slået ud i første runde (opdateret)
Frederik Nielsen blev slået ud af Thomas Bellucci med cifrene 7-5 6-1.

Den danske spiller er på banen igen i mændenes double i første runde den 27. eller 28. april.

Se mere på Estoril Open hjemmesiden.

Din vurdering:Danske Frederik Løchte Nielsen igennem til tredje kvalifikationsrunde i Estoril Open i tennis

Tennisspilleren Frederik Løchte Nielsen fra Lyngby skal møde spanieren Munoz-De La Nava den 25. april i tredje kvalifikationsrunde i Estoril Open.

Kampen spilles på Court 2 i Estoril fra kl. 11.00.

To sikre sejre til Frederik Nielsen
Den 24. april slog 27-årige Frederik Nielsen columbianeren Salamanca (COL) 6-4 6-4, og senere på dagen vandt Frederik Nielsen over portugiseren F. Dias med cifrene 6-4 6-1.

Hvis den danske tennisspiller vinder sin tredje kvalifikationskamp er han med i hovedturneringen i Estoril Open i single.

Frederik Nielsen er allerede kvalificeret i double sammen med svenske Johan Brunström. Den skandinaviske double spiller i Estoril Open første gang mod det spanske makkerpar Marc Lopez og David Marrero den 26. april.

Se mere på Frederik Nielsens egen tennis-blog.

Frederico Gill fra Portugal nummer 64 på verdensranglisten
Portugals bedste mandlige tennisspiller Frederico Gill blev nummer 2 i ATP World Tour Masters 1000 i Monte Carlo i starten af april 2011.

Gill tabte til ATP verdensranglistens nummer to Andy Murray i finalen. Det gode resultat i Monaco, hvor Gill bl.a. vandt over verdensranglistens nummer 35 og nummer 10, gav Gill sin hidtil bedste verdensrangliste-placering.

Se mændenes ATP verdenrangliste i tennis.

Gill er på forhånd kvalificeret til hovedturneringen i Estoril Open.

Se mere om Estoril Open 2011.

Din vurdering:Portugisisk privatforbrug under gennemsnittet i EU

Det europæiske samarbejdes statistiske kontor Eurostat har udgivet en sammenligning af privat og offentligt forbrug i medlemslandene.

Sammenligningen tager udgangspunkt i gennemsnitligt privatforbrug og statsligt forbrug per indbygger i år 2008.

Privatforbrug i Portugal
Blandt unionslandene ligger det private forbrug per indbygger i Portugal med index 86 et godt stykke under gennemsnittet; hele 12 procentpoint lavere end Finlands privatforbrug per indbygger, men dog over privatforbruget per indbygger i eksempelvis Slovenien og Malta. 

Spanien er det mest gennemsnitlige land i EU med et privatforbrug på index 100.

Danmark er i denne forbindelse også meget gennemsnitlig på plads nummer 15 (index 102) foran Sverige (index 101). Man kan i denne forbindelse bemærke at Danmark midt i 1990’erne ifølge Eurostat var et privatøkonomisk set rigere land set i forhold til de øvrige EU lande med en plads som nummer 7-8 på ranglisten for individuelt gennemsnitligt privatforbrug.

Sjovest at være middelklasse i Luxembourg, Schweiz og England
Fra et privatøkonomisk synspunkt er det forbundet med flest fordele at tilhøre middelklassen i landene Luxembourg, Schweiz eller England.

Med en relativ lav marginalskatteprocent for middelhøje og høje indkomster har man i disse lande den største frihed til at bestemme over sin egen indkomst.

Er man rig, kan man formodentlig finde sig til rette økonomisk alle steder.

Der skal dog her bemærkes at har man behov for støtte under sygdom, pasning af børn, pension eller anden offentlig forsørgelse, kan indekstallene for privatforbrug være misvisende i større eller mindre grad.

 1. Luxembourg privatforbrug index 147
 2. Schweiz privatforbrug index 133
 3. Storbritannien (England, Skotland, Wales) privatforbrug index 130
 4. Norge privatforbrug index 124
 5. Cypern privatforbrug index 117
 6. Østrig privatforbrug index 117
 7. Tyskland privatforbrug index 115
 8. Grækenland privatforbrug index 115
 9. Island privatforbrug index 113
 10. Holland privatforbrug index 111
 11. Irland privatforbrug index109
 12. Frankrig privatforbrug index 109
 13. Belgien privatforbrug index 105
 14. Italien privatforbrug index 104
 15. Danmark privatforbrug index 102
 16. Sverige privatforbrug index 101
 17. Spanien privatforbrug index 100
 18. Finland privatforbrug index 98
 19. Portugal privatforbrug index 86
 20. Slovenien privatforbrug index 82
 21. Malta privatforbrug index 77
 22. Tjekkiet privatforbrug index 68
 23. Litauen privatforbrug index 68
 24. Slovakiet privatforbrug index 68
 25. Letland privatforbrug index 62
 26. Estland privatforbrug index 60
 27. Polen privatforbrug index 60
 28. Ungarn privatforbrug index 58
 29. Rumænien privatforbrug index 48
 30. Bulgarien privatforbrug index 43

Kilde: Eurostat tal 2008 for de 27 EU-lande samt Island, Norge og Schweiz.

Bemærk at den økonomiske situation har forbedret sig siden år 2008 i landene Tyskland, Sverige og Polen, som i 2011 må formodes at ligge bedre placeret.

Det modsatte har gjort sig gældende i lande som Ungarn, Spanien, Irland, Grækenland, Island og Portugal.

Din vurdering:Portugiserne bebrejder landets ledelse for de økonomiske problemer

I en meningsmåling på spørgsmålet om, hvem der bærer skylden for Portugals økonomiske problemer peger pilen kraftigt på Sócrates regeringen og Portugals præsident Anibal Cavaco Silva.

Meget afhænger af den måde spørgsmålet stilles på, men hele 86% af 803 adspurgte i april 2011 i en Marktes/TSF undersøgelse i samarbejde med avisen Diário Económico anser landets regering og præsident for at bære hoved-skylden for Portugals økonomiske problemer – og dermed ansvar for at Portugal var nødt til at bede EU om økonomisk hjælp..

Oppositionslederen Pedro Passos-Coelho får en del af ansvaret for situationen af 24% af de adspurgte.

Portugals befolkning i tvivl om løsningen
I en sideløbende meningsmåling forud for valget den 5. juni 2011 i Portugal har vælgerne derimod tilsyneladende tilgivet Sócrates-regeringen.

I alt fald står ex-premierminister José Sócrates’ PS parti til at få hovedparten af stemmerne med 36,1% foran PSD og dens leder Passos Coelho med 35,3%.

Meningsmålingen giver CDS-PP partiet (der formodentlig vil hælde mod en PSD regering) 7,5% af stemmerne, mens det venstreorienterede Bloco de Esquerda (BE) kun mønstrer 6%.

Alt er således fuldstændigt åbent forud for valget i Portugal 5. juni 2011.

Din vurdering:Cristiano Ronaldo matchwinner i El Classico – Barcelona-Real Madrid resultat 0-1

El Classico i spansk fodbold blev afgjort af Cristiano Ronaldo.

I forlænget spilletid efter 0-0 i ordinær spilletid blev den spanske pokalfinale vundet af Real Madrid.

Kampen var på mange måder oprejsning for den portugisiske træner José Mourinho, der endnu engang beviste sit taktiske talent mod Barcelona, som i år 2011 efter mange eksperters mening nok er verdens bedste klubhold.

Cristiano Ronaldo mål på hovedstød
Det afgørende mål faldt 13 minutter inde i den forlængede spilletid.

Efter en lang aflevering fra Alves til Di Maria kunne Cristiano udspille Barcelonas målmand med et perfekt hovestød i fjerneste målhjørne.

Cristiano Ronaldo’s mål blev afgørende, og Real Madrid vandt dermed en fortjent sejr over Barcelona; omend kampen ligeså godt kunne have fået et andet udfald.

Jose Mourinho var øjensynligt tilfreds med resultat 0-1 i Barcelona-Real Madrid kampen på Barcelonas hjemmebane

I næste uge mødes Barcelona og Real Madrid igen i semifinalen i Champions League.

Se mere om semifinaler i Champions League 2011.

Herunder Cristiano Ronaldo’s mål i Copa del Rey:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »