Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEstoril Open i tennis på Lissabonkysten 23 april til 1. maj 2011

Estoril Open 2011 afholdes fra den 23. april på Estàdo Nacional i Oeiras tæt på Estoril vest for Lissabon.

Tennisstjerner til Estoril Open 2011
I forhold til Estoril Open 2010 er årets fornemste tennisturnering I Portugal knap så stjernespækket.

Hos herrerne deltager blandt andet Robin Söderling fra Sverige, Juan Martin del Potro fra Argentina og Fernando Verdasco fra Spanien.

Kvindernes turnering har deltagelse af blandt andet Alisa Kleybanova (Rusland), Jarmila Groth (Australien), Klara Zakopalova (Tjekkiet) og Anastasija Sevastova (Letland).

Tennis verdensranglisten
De højst rangerende tennisspillere på verdensranglisten er at finde hos herrerne i Estoril.

Se verdensranglisten i tennis for herrer (ATP).

Ingen af de 20 højst rangerende kvindelige tennisspilelre deltager i Estoril – se verdensranglisten i tennis for kvinder (WTA).

Se mere på Estoril Open hjemmesiden.

Priserne for at se Estoril Open starter ved 15 € for tilskuerpladser på centre court.

Herunder finalen i Estoril Open 2010 mellem Albert Montanes og portugisiske Frederico Gil:

Din vurdering:Ingen lette løsninger I Portugal – EU Kommissær Olli Rehn opfordrer politikere til at stå sammen

Den igangværende forhandling om en redningsplan for Portugals skrantende økonomi er speciel derved at Portugals højst rangerende politikere er på valg inden længe.

Portugal til valg midt I hjælpeaktion
Alle parlamentsmedlemmer og partier forsøger i sagens natur at sælge sig bedst muligt over for vælgerne inden valget den 5. juni 2011.

Uheldigvis koliderer promoveringen af parti-interesser og enkeltpersoners valgkamp med Portugals måske vigtigste forhandling siden landets optagelse i Det Europæiske Fællesskab i år 1986.

Se også: Danske Poul Thomsen leder Valutafondens delegation i Portugal.

Komissær Olli Rehn med løftet pegefinger
Den finske EU finanskomissær har i lyset af portugisiske toppolitikeres udmeldinger fundet det på sin plads at bemærke at Portugal ikke har tid til for meget ‘internt fnidder’ i forhold til den langt vigtigere opgave det er at redde landet fra statsbankarot.

Mere præcist udtalte den respekterede Olli Rehn i starten af ugen at: "Let's not have a public dialogue every day -- let's focus on the work preparing the programme,".

Se også: EU Kommissærer 2009-2014.

Barroso skruer bissen på om nødvendigt
Også fra EU Kommissionsformand Barroso lød der en utvetydig opfordring til Portugals politikere om at trække i arbejdstøjet og se at blive enige.

Portugal bliver tvunget til at hæve skatterne, skære kraftigt ned på de offentlige udgifter herunder fyre offentlige ansatte og desuden sælge ud af de statsejede og delvis statsejede virksomheder.

Det kommer med andre ord til at gøre ondt rigtig mange steder i Portugal; herunder på store grupper af vælgere.

Baroso udtalte at han håber at portugisiske partiledere vil være deres ansvar voksent eller på engelsk: "will assume their responsibilities”, hvilken er en meget hård formulering fra en Kommissionsformand til toppolitikere i et EU-medlemsland.

Portugiseren Jose Manuel Barroso distancerer sig dermed sandsynligvis med fuldt overlæg fra sine landsmænd for at kunne varetage sit embede bedst muligt og ikke give andre kritiske EU-medlemsstater grund til at kunne beskylde ham for at beskytte Portugal.

Finansministre opfordrer til konsensus
Også formanden for euro-zonens finansministre har følt behov for at opfordre til portugisisk enighed i forhandlingen om EU’s hjælpepakke.

Jean-Claude Juncker fra Luxembourg; en veteran i det europæiske samarbejde og en højt respekteret EU-politiker udtalte at "The national honour of Portugal ... should push the principal Portuguese parties to turn their focus away from the election campaign and back towards national and European demands".

Torsdag den 14. april var PS-partiet afdeling på Madeira ude med en melding om at socialisterne på Madeira ikke syntes Portugal skal tage imod en hjælpepakke, da det vil forringe de sociale vilkår.

Det er i parantes bemærket naturligvis Portugal selv, der har bedt om hjælp fra EU, og Madeira har længe nydt godt af fordelagtige aftaler med Lissabon på blandt andet skatteområdet.

Din vurdering:Danske Poul Thomsen til Portugal som leder af Den Internationale Valutafonds mission

Med omkring 20 års erfaring er Poul Thomsen én af de højst placerede danskere i den internationale finansverden.

I modsætning til sine kolleger i de store finanshuse, hvoraf mange arbejder i London, New York eller Zürich i store private børsnoterede virksomheder, har Poul Thomsen ansvaret for en afdeling under International Monetary Foundation (IMF) med hovedkontor i Washington D.C.

Den erfarne topøkonom står for valutafondens udrykningshold, som er en funktion under den selvstændig finansielle institution IMF oprettet af verdenssamfundet I 1945.

Den Internationale valutafonds opgave
Når en stat er i økonomiske problemer er IMF (Internatinal Monetary Foundation) som regel at finde i en nøgleposition, når omverdenen beslutter at hjælpe med at restrukturere gæld og stramme budgetterne.

I alt 187 lande deltager som medlemmer i valutafonden.

Portugal i behov for økonomisk støtte
Med den portugisiske regerings anmodning om økonomisk hjælp den 6. april, var den europæiske del af valutafonden’s involvering givet på forhåpnd.

Der var forventning om at Irlands IMF udsending Ajai Chopra ville skulle lede forhandlingerne om betingelser for hjælp til Portugal, men istedet blev det den 55-årige dansker Poul Thomsen, der blandt andet har været med til at indgå låneaftaler med Grækenland, Island, Ukraine, Rumænien, Rusland og eks-Jugoslavien.

Poul Thomsens team fra IMF skal sammen med repræsentanter fra Europa Kommissionen og Den Europæiske Centralbank forsestå oprydningen i Portugal.

EU-kommissionen stiller blandt andet med den tyske chefforhandler Jürgen Kröger. Fra Den Europæiske Centralbank møder den ligeledes tyske chefforhandler Rasmus Ruffer op i Lissabon.

I fællesskab skal de tre diplomater formulere forslag til en aftale med Portugals regering. Opholdet i Lissabon forventes at vare ca. 2 uger.

Aftalens ordlyd bliver dog først offentliggjort efter valget til det portugisiske parlament den 5. juni 2011.

Lynlån ydet til Portugal
Foreløbig har Portugal fået kreditter stillet til rådighed på ca. 80 milliarder euro af de øvrige EU lande for at kunne klare sig i tiden indtil den endelige aftale om restrukturering af gælden og ikke mindst långivernes krav om besparelser er på plads.

Se mere om Portugals anmodning om økonomisk hjælp.

Herunder udtaler Poul Thomsen sig i forbindelse med IMF´s deltagelse i redningen af Islands økonomi:

Din vurdering:Algarve oplevelser for børn – sandskulpturer I Portugal på FIESA 2011 fra 15. april

Algarve stranden Armaçao de Pêra er én af de mest populære turistområder på den centrale del af Algarvekysten.

Se mere om Armaçao de Pêra.

Tema FIESA 2011 – Animal Kingdom 
Ved den lille by Pêra få kilometer fra stranden på vejen mod byen stationsbyen Algoz (ad E524 vejen mellem Pêra og Algoz) er et område blevet fyldt med sand.

Preofessionelle skulptører er i gang med at skabe en fantasiverden af dyr

Hjælp med at forme dyrere af sand
Det er 9. gang at FIESA udstillingen af sandskulpturer afholdes i Algarve.

Udstillingen har egen hjemmeside – dog kun på portugisisk.

I år kan publikum hjælpe med til med at forme sandet til dyr på udstillingen i perioden 15. april til 15. juni.

FIESA holder åbent hver dag fra 10.00 til 20.00 gennem sommerperioden indtil 14 .september.  Fra 15. juni til 15. august kan man nyde de belyste sandskulpturer helt frem til kl. 24.00.

Entre er 4,50 € for børn mellem 6 og 12 år og 8 € for voksne. De mindste børn under 6 år kommer gratis ind.

Se kort over området i artikel om FIESA 2009

Herunder video fra FIESA 2010 i Algarve:

Din vurdering:REMAX ejendomsmæglerkæden i udviddet samarbejde med portugisiske banker

De store portugisiske banker Caixa Geral de Depositos (CGD), Santander Totta (hovedkontor I Spanien), Montepio og Banco Espirito Santo har indgået aftale med REMAX ejendomsmæglerkæden I Portugal.

REMAX skal sælge flere af de mange ejendomme, som bankerne har været nødt til at overtage efter at kunder ikke har kunne betale afdrag og renter.

Der er ifølge REMAX CEO Beatriz Rubio tale om yderligere 2000 ejendomme udover de ca. 1500, som REMAX allerede markedsfører for bankerne.

Rabat på ejendomme
I forbindelse med aftalen, som er indgået af bankerne for at rydde op I den altfor store inaktive portefølge af ejendoimme på bankernes balancer, vil mange ejendomme blive udbudt med betydelig rabat.

Bankerne står parat med op til 100% finansiering til nye købere. De ekstra 2000 primært lejligheder og huse vil kunne ses hos Remax fra slutningen af april måned 2011.

Din vurdering:FC Porto og Benfica vandt overbevisende – stor aften i Europa League for portugisisk fodbold

Første runde i kvartfinalerne i Europa League turneringen den 7. april 2011 viste stor klasse fra de tilbageværende 3 portugisiske klubhold.

FC Porto – Spartak Moskva 5-1
De russiske gæster i Porto kom ud for et sandt storvejr, der endte i 5-1 til FC Porto.

Porto’s columbianske spiller Falcao scorede 3 portugisernes mål; deraf ét i overtid.

Se også kommentar på Ekstrabladet: Russisk bjørn pelset i Porto.

FC Porto er i øvrigt allerede portugisiske mestre i 2010-2011 sæsonen.

Benfica – PSV Eindhoven 4-1
I Lissabon havde Benfica besøg af PSV Eindhoven fra Holland.

Gæsterne fik meget lidt at skulle have sagt, da Benfica fik gang i scoringen efter 37 minutters spil.

Selv på PSV’s egen hjemmeside anser man en semifinaleplads som usandsynlig.

Dynamo Kiev – Braga 1-1
Braga fra Nordportugal var som det eneste af de tre portugisiske Europa League hold på udebane i første runde af Europa League 2011 kvartfinalerne.

Dynamo Kiev er selv for de allerbedste klubhold i Europa en formidabel modstander hjemme i Ukraine – så meget mere imponerende er det at det lykkedes Braga at klare 1-1 på Valeri Lobanovki stadion i Ukarines hovedstad Kiev.

Se kommentarer til Dynamo Kiev-Braga kampen på Goal.com.

I den fjerde kvartfinalekamp vandt Villarreal hjemme 5-1 mod Twente. Der er returkampe i Europa League kvartfinaler den 14. april.

Herunder FC Porto’s 5 mål mod Spartak Moskva:

Din vurdering:The Good Life film fra Portugal som teaterstykke - premiere i år 2012

Filmen ‘The Good Life’ fik stor succes i Danmark med Mette og Anne Mette Beckmann i rollerne som sig selv i deres vante omgivelser i Cascais.

Nu er teaterforlaget Nordiska på vej til at sætte The Good Life op som teaterstykke.

En interessant historie med teater-potentiale
Ifølge Jette Due fra teaterforlaget Nordiska er historien om fortidens mange penge og den stærke kontrast til de to kvinders nuværende vilkår en så god historie at man har købt rettighederne til teaterstykket.

Stykket bliver et kammerspil baseret på Eva Mulvads film ‘The Good Life’ og får præmiere i slutningen af år 2012, skriver Danmarks Radio torsdag den 7. april 2011.

Se også:

- The Good Life premiere i Danmark

- Anne Mette Beckmann i Cascais

- Anmeldelser af filmen The Good Life

Herunder live debat om filmen The Good Life fra februar 2011:

Din vurdering:Portugal beder om EU-hjælpepakke – Portugals økonomi i recession

Den 6. april kl. 19 gik den afgående premierminister i Portugal José Sócrates på TV for at bekendtgøre at den portugisiske regering beder EU om finansiel hjælp.

Dermed følger Portugal i Grækenlands og Irlands fodspor og må sandsynligvis acceptere relativt hårde betingelser for en EU-hjælpepakke.

EU-hjælpepakke allerede klar
EU har længe haft repræsentanter for Den Europæiske Centralbank ECB i Lissabon for at forberede en eventuel redningskrans til Portugals næsten tomme statskasse.

De seneste dages politiske uro og premierminister José Sócrates aftrædelse i starten af april har fremskyndet udviklingen, som de fleste dog efterhånden anså for uundgåelig.

Detaljer om hjælpen og ikke mindst hjælpens betingelser vil blive offentliggjort i løbet af april.

Se også omtale af Portugals anmodning om en hjaelpepakke på Forbes.com og på BBC i England.

Lederne af Portugals største banker har i løbet af april 2011 alle talt for at bede om hjælp. Et beløb på 80 milliarder euro er nævnt som værende nok til at lette trykket på Portugals statskasse.

Imens har kreditvurderingsbureauerne til stadighed nedgraderet Portugals kreditværdighed med høje renter på optagelse af lån i udlandet til følge. Se mere om Portugals kreditværdighed.

Portugals økonomi i recession
Der ventes et fald i den økonomiske aktivitet i Portugal på mellem 1% og 1,5% i 2011 i forhold til 2010.

Se også BBC program om Portugals økonomiske problemer.

Herunder taler José Sócrates om regeringens beslutning:

Din vurdering:Cascais på Lissabonkysten vært for Americas Cup – AC45 katamaraner til Portugal i august 2011

Americas Cup World Series består i 2011 af tre regatta’er på udvalgte destinationer.

Americas Cup regatta i Portugal
I august 2011 vil Cascais på Lissabonkysten være vært for ét af årets mest prestigefulde sejlsportsarrangementer.

Americans Cup World Series regatta’erne sejles i nyudviklede AC45 katamaraner.

Med en topfart på op til 30 knob (ca. 55 km/t) er en AC45 katamaran blandt de hurtigeste sejl-drevne fartøjer, der findes.

AC45 overgås dog af storebror AC72 katamaranen, der anvendes til Americas Cup Match Race Challenge mellem den regerende mester (sejlklub) og udfordreren.

Den 6 mand store besætning på en AC45 katamaran sidder ofte med kun ét skrog i bølgerne. Kontrollen med en så hurtiggående katamaran med en vægt på kun omkring 1400 kilo og en mast på 21,5 meter er forbeholdt erfarne sejlere, der er vant til at reagere hurtigt.

Se mere på America's Cup hjemmesiden.

America’s Cup World Series 2011
Americas Cup regattaen i Cascais 6-14 august er en del af Americas Cup World Series, der udover at promovere den ‘rigtige’ Americas Cup Challenge (afholdes hvert 3. år) også tjener til at træne de deltagende teams før Louis Vuitton Cup challenger serien.

De to øvrige Americas Cup World Series regattaer afholdes i Plymouth, England 10-18 september 2011 og i San Diego, USA i oktober 2011.

Herunder video med den nyudviklede katamaran AC45 bådtype:

Din vurdering:Moodys, Fitch og Standard & Poor’s nedgraderer Portugal endnu en gang

Den portugisiske stats økonomi blev den 5. april 2011 endnu engang nedgraderet af Moody’s, der nu ansætter Portugals kreditværdighed til ratingen Baa1.

I forbindelse med Moody’s nedgradering fra A3 niveauet bibeholder Moody’s negative forventninger og afviser ikke en yderligere nedgradering.

Portugals statspapirer er hos Moody’s to trin fra såkaldt ‘junk status’, der er den populære beskrivelse af højspekulative investeringer, hvor man som investor skal forvente meget høje renter for at løbe risikoen.

Se mere om Moody’s kredit-ratings.

Nedgradering af Portugals rating hos Fitch
Kreditvurderingsbureauet Fitch nedgraderede den 1. april 2011 Portugal til BBB-, hvilken på Fitch-skala’en er den laveste såkaldte investment grade rating – med andre ordet skridtet før ‘junk status’.

Fitch bibeholdt negative fremtidsudsigter.

Nedgradering af Portugals rating hos Standard & Poor’s
Sidst i marts nedgraderede Standard & Poor’s Portugals kreditrating til BBB-. Dermed er de portugisiske papirer et trin fra ‘junk status’ på S&P kreditvurderings-skalaen.

S&P bibeholder negative fremtidsudsigter.

Afgørende datoer for Portugal
Portugal udsteder løbende statsobligationer til at refinansiere gæld.

Den 15. april og 15. juni 2011 er dato’erne for to større salg af portugisiske obligationer til en pålydende værdi af i alt 9 milliarder euro.  De to milliarder udbydes den 15. april.

Der er valg i Portugal den 5. juni 2011.

Fremtidsudsigter for Portugal
Den økonomiske fremtid for Portugal er usikker.

Renten på 5-årige portugisiske statsobligationer er i starten af april 2011 tæt på 10%.

Revisions- og konsulentvirksomheden Ernst & Young mener at den portugisiske økonomi står til en negativ økonomisk vækst på 1,1% i 2011.

Samtidig vurderer Ernst & Young at Portugal bliver nødt til at bede om en hjælpepakke fra ECB (Den europæiske centralbank) og IMF (Verdensbanken).

Portugals gældsproblemer er tirsdag den 5. april forsidehistorie på Financial Times.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »