Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal kreditvurdering nedgarderet af Fitch og Standard & Poor’s

Den politike uro i Portugal har kostet tillid på de internationale finansmarkeder.

Moody’s nedgraderede allerede den 15. marts 2011 Portugal til A3 med negative forventninger.

Fitch nedgradering til A-
Fitch nedjustering af Portugals såkalde sovereign debt til A- kom den 24. marts 2011 efter at regeringschef José Sócrates havde valgt at kaste håndklædet i ringen.

Denne vurdering er et et fald på 2 niveauer i forhold til den tidligere Fitch A+ kreditvurdering.

Standard & Poor’s nedgradering til BBB
Vurderingen fra den tredje store internationale kreditvurderingsvirksomhed Standard & Poor’s er den ringeste.

Med BBB (i forhold til tidligere A-) er Portugal nu meget tæt på såkaldt ‘junk’ status hos Standard & Poor’s – dvs. papirer, som må forventes med høj sandsynlighed ikke at have fuld værdi.

Både Fitch og Standard & Poor’s har i øvrigt angivet negative forventninger til Portugal.

Det forventes at der afholdes valg i Portugal i maj eller juni.

Kommende sparetiltag i Portugal
Intet er sikkert udover at der vil komme flere besparelser.

Oppositionslederen Pedro Passos Coelho har nævnt en (højeste) momssats på 24% eller 25% som en del af et muligt spareprogram. I marts 2011 er højeste momssats i Portugal 23%.

Din vurdering:Portugals regering træder tilbage – dato for valg kendes sandsynligvis 25. marts

Den portuigisiske regering har besluttet at træde tilbage.

Det stod klart efter at premierminister José Sócrates onsdag den 23. marts ikke kunne få flertal for yderligere spareforslag, der blandt andet ville beskære offentlige ansattes pensioner.

Som følge heraf valgte han onsdag aften at udsende pressemeddelelse om sin afgang.

Sandsynlig krisehjælp fra IMF og EU til Portugal
Portugal er dermed sandsynligvis på vej til at acceptere hjælp fra EU’s krisefond og Verdensbankene (IMF).

På kort sigt vil hjælp udefra stabilisere landets gældssituation, men samtidig står den portugisiske befolkning til at skulle imødese store besparelser dikteret af IMF og ECB;  Den Europæiske Centralbank.

Portugals gældsproblemer er dog ikke værre end at EU og IMF med lethed kan støtte den portugisiske stats finanser i lighed med, hvad der i 2010 blev gjort i Grækenland og Irland.

Der er også stadig en lille chance for at Portugal faktisk formår at klare sig igennem ved egen hjælp, såfremt en ny regering formår at rebe sejlene i den portugisiske økonomi betydeligt.

Opposition har ingen anden udvej end at spare
Årsagen til PS-regeringens afgang var i øvrigt ikke uvilje fra hovedparten af oppositionens side til at spare, men tilliden til José Sócrates og hans ledende ministre har i lang tid været svækket både blandt de venstreorienterede og blandt centre-højre partierne i det portugisiske parlament.

Der er også i befolkningen i Portugal stor utilfredshed med regeringen Sócrates, og oppositionen håber givetvis at et hurtigt valg vil ændre parlamentets sammensætning betydeligt.

Sandsynligvis vil et kommende spare-oplæg fra en ny regering i Portugal indeholde nogen af de samme elementer, som spareforslaget, der blev forkastet den 23. marts 2011.

Se artikler om regeringens afgang i Portugal i marts 2011 på BBC og på Forbes.

Din vurdering:TAP begynder flyvninger fra Lissabon til São Vicente øen i Kap Verde i juli 2011

Det portugisiske flyselskab TAP har allerede ruter til Kap Verde øerne Praia og Sal, som de fleste turister, som rejser til Kap Verde, besøger.

Fra juli 2011 vil det være muligt at flyve med TAP fra Lissabon til øen São Vicente på Kap Verde.

São Vicente i Kap Verde
Den 227 km2 store ø São Vicente (ca. 16 gange 24 km) er blandt andet kendt for at have udmærkede surf-områder – eksempelvis ved São Pedro stranden.

Der er desuden anlagt en 18-huls golfbane på São Vicente, hvis klima året rundt er behageligt varmt omkring 24-26 grader.

Med godt 75.000 beboere er São Vicente på Kap Verde den næstmest befolkede ø efter Santiago, der har omkring 240.000 indbyggere.

Flyruten fra Lissabon forventes udover at styrke turismen på São Vicente også at kunne lette rejsen til Kap Verde for immigranter i Portugal, der besøger familien på São Vicente.

Se mere om tropiske Kap Verde.

Omkring 150.000 immigranter fra Kap Verde lever i Portugal. Den tidligere portugisisk koloni fik selvstændighed i 1975.

TAP vil flyve til São Vicente, der er én af Barlavento øerne (nord-vestlig øgruppe) på Kap Verde, to gange ugentligt.

Mere information om Kap Verde kan findes i Kap Verde artikler (opdateres løbende).

Herunder video med steminings-indtryk fra São Vicente på Kap Verde:

Din vurdering:Sandsynlighed for valg i Portugal i 2011 kraftigt forøget – afstemning om PEC IV

Den politiske situation i Portugal er mere ustabil end sædvanligt.

Mindretalsregering i Portugal siden september 2009
Gennem halvandet år har en PS mindretalsregering ledet af premierminister José Sócrates været garant for en vis stabilitet.

Regeringen introducerede sidst i 2010 ganske skrappe besparelser.

Besparelserne er gennemført, men har vist sig ikke at være nok for at holde underskuddet på de offentlige budgetter nede.

Fejlen er måske i mindre grad den nuværende PS regerings, men nok så meget tidligere portugisiske regeringers (herunder også PS regeringers) manglende mod til at balancere statens udgifter og indtægter – et ikke ukendt mønster i mange andre lande i Europa.

Finanskrise kan tvinge Portugal til at modtage hjælpepakke
I 2008 blev Portugal ligesom resten af verden ramt af finanskrisen, og enhver besparelse har herefter haft den virkning at sætte økonomien yderligere i stå på et tidspunkt, hvor der er brug for fremdrift.

Portugal er således ved at blive ‘tabt bag af vognen’ i forhold til vækstøkonomier som Tyskland og Sverige, som har formået at vende udviklingen.

Samtidig presser de internationale finansmarkeder Portugal i en grad, så landet står i et vadested mellem at klare sig selv eller modtage hjælp fra EU og IMF med dertil hørende meget skrappe betingelser.

Ny regering sandsynligvis ledet af PSD
Såfremt den nuværende regering kommer i mindretal over nye foreslåede besparelser og stramninger – i Portugal kaldet PEC IV (for Programa de Estabilidade e Crescimento nummer 4), vil regeringsleder José Sócrates formodenligt ikke have andre muligheder end at udskrive valg.

Lederen af PSD partiet Pedro Passos Coelho satser på at utilfredsheden med regeringen er så stor at hans centre-højre parti måske kan redde sig op mod halvdelen af pladserne i parlamentet ved et kommende valg.

En meningsmåling i februar 2011 giver PSD gode chancer, men meget kan i det ustabile politiske forår i Portugal nå at ændre sig.

Afstemning onsdag om PEC IV
Med fare for at kaste Portugal ud i en yderligere forværret gældskrise, har Passos Coelho bebuddet at ville stemme imod regeringens spareforslag onsdag.

De fleste øvrige partier i det portugisiske parlament har heller ikke meget til overs for den nuværende Sócrates-regering, hvis liv dermed hænger i en tynd tråd.

Såfremt regeringen i Portugal falder onsdag den 23. marts 2011, er det op til præsident Anibal Cavaco Silva at fastsætte en valgdato.

Se også artikel på Bloomberg.

Din vurdering:Almada ved Lissabon vinder af europæiske miljøtrafikuge 2010 + oplev Cristo Rei

Hvert år siden 2002 har der været afholdt en konkurrence om at være den by i EU, som fremmer alternativer til bilen bedst og fremhæver den positive indflydelse, andre transportmidler kan have for sundhed og miljø.

EU’s miljøtrafikuge – European Mobility Week
Miljøtrafikugen arrangeres af EU og de enkelte byers tiltag bedømmes af uafhængigt panel af trafikeksperter.

Se mere om European Mobility Week, som i 2011 afholdes 16-22 september.

Tidligere års vindere inkluderer Købenahvn (2005), Nantes, Frankrig (2004) og Budapest, Ungarn (2008).

EU’s miljøtrafikuge er en udspringer af Den Bilfri Dag som blev lanceret som ide af den tidligere svenske EU-kommissær Margot Wallström.

For at fejere Milijøtrafikugens 10-års jubilæum satte byen Almada i Portugal alle sejl til og arrangede i september 2010 en uge med masser af aktiviteter herunder en demonstration den 18. september 2010 med gademarkeder, optog med elbiler, cykelmesser, optræden i Almada og meget mere.

Almada benyttede desuden lejligheden til at forbedre infrastrukturen for cyklister og el-køretøjer.

Se mere på EU’s pressemeddelelse om Miljøtrafikuge 2010.

Almada ved Lissabon
Almada ved Lissabon er en by med godt 100.000 indbyggere.

Mange bor i Almada og arbejder i Lissabon eller på Lissabonkysten i de større byer Algês, Carcavelos eller Oeiras.

Årsagen er ofte at priser på boliger og dermed husleje er væsentlig lavere i Almada end på den anden side af Tejo-floden i Lissabon.

Almada er for turister relativt ukendt som by, men er faktisk inbyggertals-mæssigt dobbelt så stor som Horsens i Danmark.

De fleste passerer forbi uden at bemærke Almada på vej over 25. April Broen enten med tog eller i bil.

Cristo Rei i Almada
Almada’s absolutte hoved-seværdighed er Jesus-statuen, som skuer over på den anden side af Tejofloden til Lissabon.

Statuen kaldes i Portugal for Cristo Rei og er med sine 113 meter blandt de højeste menneskeskabte konstruktioner omkring Lissabon.

Cristo Rei i Lissabon blev indviet i år 1959 og er bygget for penge indsamlet blandt borgere i Almada og Lissabon.

Statuen blev bygget som en tak til Gud for at Lissabon undgik krigens rædsler under 2. verdenskrig. Med til historien hører at Cristo Rei nok ikke var blevet bygget med mindre den daværende diktator Salazar havde syntes, det var en god idé.

Man kan ligesom i orrginalen i Rio de Janeiro i Brasilien komme op i ‘tårnet’ og opleve udsigten. Entré er 4 euro. Se mere på Jesus-statuens hjemmeside (også engelsk).

Uanset, hvilket højdepunkt man befinder sig på i Lissabon, vil statuen kunne ses. Det kan den i øvrigt også under de fleste indflyvninger til Lissabon lufthavn.

Herunder video med Almeda statuen af Jesus ved Lissabon:

Din vurdering:Portugal stemmer ja til no-fly-zone over Libyen i FN’s sikkerhedsråd – Gadaffi i portugisisk TV

Portugals deltagelse i FN’s sikkerhedsråd er begyndt med en højspændt situation i Libyen.

Oberst Gadaffi i telt i Oeiras 
Portugal har flere gange haft besøg af Libyens diktator Oberst Gadaffi, som eksempelvis i 2007 under EU-Afrika topmådet i vanlig stil overnattede i sit imponerende telt opstillet ved et fort på Lissabonkysten mellem byerne Oeiras og Carcavelos.

Se mere om Gadaffi besøget i Lissabon i 2007.

Portugal formand for udvalg til indførelse af sanktioner
Allerede i februar 2011 fik Portugal en aktiv rolle i forholdet til Libyen som formand for at udvalg i FN’s sikkerhedsråd, der fik til opgave at formulere sanktioner mod styret med det formål at få regimet i Libyen – i realiteten oberst Gadaffi – til at ophøre med at udøve vold mod en protesterende civilbefolkning.

FN resolution nr. 1970 mod Libyen kan ses på De Forenede Nationers hjemmeside.

Portugal er medlem af FN's sikkerhedsråd i perioden 2011-2012.

Portugal fik besøg af fra Libyen i Gadaffi fly
Den 9. marts 2011 tog tre Libiske fly til bl.a. Malta, Portugal, Brussel og Cairo – øjensynligt på diplomatiske missioner.

Gadaffi gav interview til Portugals nationale TV station RTP
Efter vedtagelsen af no-fly-zone over Libyen gav Gadaffi et kort interview til den portugisiske kanal RTP (svarer til DR i Danmark).

Portugal hører derfor øjensynligt stadig til én af Libyens og Gadaffi’s nærmeste kontakter på det europæiske fastland.

Herunder RTP interview fra 18. marts 2011 med Libyens diktator oberst Gadaffi:

- såfremt video ikke virker, kan interview (på engelsk) ses på følgende RTP-link:


Portugal stemte for en no-fly-zone over Libyen
Den 17. marts vedtog FN’s sikkerhedråd en no-fly-zone over Libyen for at stoppe Gadaffi’s brug af sit luftvåben mod egen befolkning.

Tage Baumann fra P1's orientering har følgende analyse af FN's usædvanlige beslutning og hvad, den indebærer. 

Følgende lande stemte for no-fly-zone over Libyen:

  • Portugal
  • Sydafrika
  • Columbia
  • USA
  • England
  • Frankrig
  • Gabon
  • Bosnien-Herzegovina
  • Libanon
  • Nigeria

Rusland, Kina, Indien, Brasilien og Tyskland afstod fra at stemme.

Det anslås at deltagende lande med Frankrigs og Englands luftvåben i spidsen vil have let ved at håndhæve flyveforbud for Libyens begrænsede antal kampfly.

Danmark har tilbudt at stille med seks F-16 jagere og et Hercules C-130 transportfly til det fælles FN initiativ over Libyen. De danske fly forventes stationeret på Sicilien. Tidligere har danske F-16 piloter trænet i Portugal, hvis luftvåben anvender samme lidt ældre flytype.

En effektiv no-fly-zone kan som følge af Libyens størrelse kræve en tilstedeværelse af op mod 300-500 fly.

Portugal skal ifølge udenrigsminister Luis Amado ikke deltage aktivt i operationen over Libyen, men holder dog muligheden åben for at Portugal bidrager med humanitær bistand.

Din vurdering:Benfica, Braga og FC Porto alle i 2011 Europa League kvartfinaler – lodtrækning 18. marts

Tre kvartfinale-deltagere ud af tre mulige blev resultatet af torsdagens kampe i Europa League 2011 slutspillet.

Se resultater af Europa League slutspil 2011.

Europa League domineret af portugisiske hold
Måske som følge af at både Braga og Benfica blev slået ud i Champions League gruppespillet, er den næst-fornemste fodboldturnering i Europa i marts 2011 nærmest blevet et udstillingsvindue for standarden i den portugisiske liga.

Både Benfica (det var ikke uventet), FC Porto (det var forventet) og sågar opkomlingen Braga fra Nordportugal fik adgangskort til Europa League kvartfinalerne.

Braga eliminerede Liverpool
For Braga’s vedkommende blev det en overraskende samlet 1-0 sejr efter at de rød-hvide også kaldet ‘Portugals Arsenal’ fik 0-0 i returkampen på Anfield Road på Merseyside i Nordengland mod Liverpool.

Danske Christian Poulsen sad på bænken for Liverpool hele 0-0 kampen mod Braga, og Daniel Agger var ikke med i førsteholdstruppen.

Se omtale af Liverpool-Braga kampen på Goal.com op på Sporten.dk.

FC Porto overvandt CSKA Moskva
CSKA Moskva, der er den russiske hærs lokale Moskva-fodboldklub, måtte for anden gang i marts 2011 se sig slået af FC Porto – denne gang med 2-1.

Landsholdspilleren Hulk (han spiller for Brasilien) tog fra starten modet fra de russiske gæster på Estádio Dragão i Porto med et mål efter 50 sekunders spil.

Hulk har i øvrigt navn efter tegneseriefiguren – på grund af sin fysik og firskårne ansigt. I det civile liv hedder han Givanildo Vieira de Souza.

Samlet vandt FC Porto over CSKA Moskva med 3-1.

Benfica på vej tilbage til storhed
En kvartfinaleplads i en stor turnering giver Benfica fornyet håb om at flere års international resultat-tørke måske er forbi.

Benfica vandt samlet over den franske storklub Paris Saint-Germain (PSG) med 2-3. I Paris den 17. marts 2011 blev det dog kun til 1-1, som altså rakte til kvatfinalen.

I sidste sæson (2009-2010) blev Benfica slået ud af Europa League turneringen i kvartfinalen af Liverpool.

Ingen portugisiske hold i Champions League slutspil 2011
Der er ingen portugisiske hold i Champions League slutspil 2011 – og dog!

Med José Mourinho som træner og Cristiano Ronaldo som (den som regel) bedste spiller i Real Madrid – og naturligvis den dyreste - er Real Madrid den mest portugisiske klub i Spanien.

Mourinho kunne den 16. marts sikre Real Madrid Champions league kvartfinale-plads efter en 3-0 sejr hjemme over Lyon (samlet sejr 4-1).

Det var Real Madrids første adgangskort til kvartfinalen i Champions League sammenhæng siden år 2004.

Se også: Resultater af Champions League slutspil 2011 kampe.

Lodtrækning til kvartfinaler i Champions League og Europa League
I lodtrækningen til kvartfinaler i Champions League og kvartfinaler i Europa League er der ingen begrænsninger på, hvilke klubber der kan spille mod hinanden.

Teoretisk set er der således med 3 ud af de tilbageværende 8 hold stor chance for at to portugisiske hold skal spille kvartfinale mod hinanden.

Lodtrækning til kvartfinaler i Champions League og Europa League finder sted i Nyon i Schweiz den 18. marts 2011 fra kl. 12.00 dansk/schweizisk tid.

CL og EL lodtrækningen i Schweiz afgører også, hvilke vindere af kvartfinalerne, der spiller semifinaler.

Se resultat af lodtrækning til CL kvartfinaler samt Europa League resultat af lodtrækning.

Din vurdering:Mooody’s nedskriver Portugals kreditværdighed med to niveauer fra A1 til A3

Endnu en gang er Portugals statsobligationer blevet negativt vurderet.

Denne gang er det kreditvurderingsvirksomheden Moody’s, der har sænket Portugals sovereign rating fra A1 til A3.

Desuden gav Moody’s den 15. marts 2011 Portugal et såkaldt ‘negativt outlook’, hvilket kan læses som om yderligere nedskrivning kan være på vej.

Se mere om Moody’s ratings.

Yderligere spareplaner i Portugal
Fredag d. 14. marts nåede de portugisiske 5-årige statsobligationer en rente på 7,99%, og den 10-årige rente på statsobligationer i Portugal svinger i marts 2011 omkring 7,5-7,7%.

I lyset af den pressede situation har Portugals finansminister Teixeira dos Santos midt i marts introduceret nye spareplaner.

Uden at regeringen er kommet med mange detaljer foreslår den at spare, hvad der svarer til 0,8% af bruttonationalproduktet.

Besparelserne skal blandt andet findes i socialsektoren, og investeringer i infrastruktur skal beskæres.

Statens pensioner over 1500 euro/måned skal beskæres med 10%, og sundhedsvæsenet må også se frem til besparelser.

Indeholdt i planen er også ændringer på arbejdsmarkedet – men de er endnu ikke konkretiseret.

PSD står stærkt i meningsmålingerne
Det største oppositionsparti PSD står særdeles stærkt i meningsmålingerne i marts 2011 i Portugal, og der er tegn på at partiets leder Pedro Passos Coelho overvejer, hvornår han vil stille sig bag dele af den øvrige oppositions opfordring til at vælte PS-mindretalsregeringen.

Mange kommentatorer i udlandet mener at portugiserne står til at indføre kraftige besparelser uanset, hvem der måtte sidde ved roret med regeringsmagten.

Besparelserne kommer i tilgift til de relativt kraftige besparelser i Portugal introduceret sidst i 2010.

Portugal fik støtte til at tage aktive skridt af EU Økonomi-Kommissær Olli Rehn (kommissær for monetære anliggender). Også den tyske kansler Merkel gav sin moralske støtte til forslagene.

Spanien nedgraderet af Moody’s
I starten af marts 2011 blev Spanien nedgraderet et niveau til Aa2, hvilket stadig er en del bedre end Portugal. Se mere på The Telegraph.

Se mere om Moody's nedgradering af Portugal i marts 2011 på Bloombergs.

Relaterede artikler:
Portugals økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Prince Charles og Camilla rejser til Portugal, Spanien og Marokko i marts 2011

Prince Charles og hans kone Camilla, hertuginde af Cornwall rejser til Portugal i slutningen af marts.

Statsbesøget fra England er en del af en rundrejse, der bringer den engelske dronnings søn rundt til hovedstæderne Lissabon, Madrid og Rabat med en afstikker til Sevilla i Sydspanien.

Prince Charles interesser
Den efterhånden 62-årige Prince of Wales er interesseret i promovere samarbejde om at forhindre klimaændinger, og med ham vil desuden være repræsentanter for engelsk erhvervsliv.

I Marokko, hvor Prince Charles gæst hos kong Mohammed VI, er de royale gæster inviteret til byen Fez til religiøse og kulturelle events.

Besøgene i Portugal, Spanien og Marokko finder sted i en 10-dages periode fra 28. marts 2011.

Flådebesøg og officielle middage
I Lissabon vil Prince Charles blandt andet være med til at fejre det langvarige samarbejde mellem de portugisiske og engelske flådestyrker.

I Spanien vil Charles og Camilla være gæster til middag i Madrid hos kong Juan Carlos og dronning Sofia.

Din vurdering:Sne på Madeira – forbigående usædvanligt Madeira vejr i højder over 700 meter

Madeira oplevede 13-14. marts 2011 et meget usædvanligt vejrlig.

I højder over 700 meter faldt der sne og temperaturen svingende mellem 0 og minus 3 grader med isglattede bjergveje til følge.

Det bevirkede at politiet på Madeira forbød nedkørsel for et omkring 30 privatbiler, der var strandet i højderne.

Normalt vil man på Madeira kun kunne opleve sne i over 1500 meters højde.

Snevejr på Madeiras højdedrag
At der er sne på de allerhøjeste tinder på Madeira er ikke så usædvanligt.

Efter at bjergområdet omkring Areeiro/Poço da Neve, Bica da Cana og Paúl da Serra oplevede 15 timer med temperaturer under frysepunktet den 13. marts og 11 timer den 14. marts kunne der visse steder konstateres at moder natur havde kvitteret med ca. 10 centimeter sne.

Man skal tilbage til 1972 for at finde lavere temperaturer på Madeira.

I år 2009 kunne man dog også i perioden 2-3 marts opleve snefald på Madeira, men ikke så meget og med knap så lave temperaturer.

Madeira vejr i Funchal stadig inden for normale temperaturer
I Funchal på Madeira har temperaturen også været lidt lavere end normalt svingende mellem 9 grader (laveste temperatur i Funchal) og 16,3 grader (højeste temeperatur i Funchal) i de sidste dage.

Det portugisiske meteologiske institut forudsiger stigende Funchal temperaturer på Madeira.

Til morgen kl. 8 den 16. marts 2011 var der ca. 10-11 grader i Funchal.

Temperaturen i Funchal forventes at liggge på 19-20 grader midt på dagen indtil torsdag, hvilket i øvrigt er meget normalt for årstiden. Herefter falder temepraturen på Madeira til weekenden. Fredag nat bliver kold i Funchal – måske helt ned til 7 plus-grader. Der vil dog stadig være en dagtemperatur på behagelige 14-16 grader.

Sne-vejr på Madeira  
Man reagerer på sneen på Madeira med en vis overraskelse, men helt uden dramatik.

Det er faktisk interessant for mange lokale – lidt ligesom det er i Lissabon, når befolkningen for en gang skyld med årtiers mellemrum oplever at det sner en smule.

Herunder video med sne på Madeira fra marts 2011:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »