Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkVestas offshore aftale i Portugal – flydende vindmølle ud for Nordportugals kyst i år 2011

Den danske vindmøllevirksomhed Vestas har underskrevet aftale med WindPlus om deltagelse i et banebrydende projekt ud for for Portugal.

WindPlus projekt i Portugal
Konsortiet WindPlus er et joint venture ledet af den store portugisiske energi-virksomhed EDP.

I WindPlus indgår flere virksomheder med ekspertise på forskellige områder inden for offshore vindenergi herunder Principle Power Inc. fra USA.

Principle Power Inc. fra Seattle har specialiseret sig i projekter indenfor deepwater offshore vindenergi (dvs. havvindmøller på områder med over 50 meters dybde).

Støtte fra InovCapital
I konsortiet indgår også InovCapital - Sociedade de Capital de Risco, SA, der medvirker til finansieringen.

InovCapital er statsejet og hører under det portugisiske økonomiministerium.

Herunder ses måden, den flydende hav-vindmølle fungerer på:


Flydende Vestas V80 vindmølle
Planen er at opsætte en fuld funktionsdygtig flydende Vestas V-80 offshore vindmølle ud for Portugals kyst i år 2011.

Vestas V80 møllen, der anvendes, har en ydeevne på 2 MW, og erfaringerne med produktion af strøm fra en flydende konstruktion vil blive anvendt på fremtidige projekter.

Den flydende Vestas mølle på havet tilsluttes de eksisterende EDP installationerne i Aguçadoura ved Póvoa de Varzim i Nordportugal.

Konstruktionen er en såkaldt semi-submersible floating structure, hvor møllens platform befinder sig under vandet, men den er ikke fastgjort til bunden.

Testen af den flydende V80-2,0 Vestas vindmølle løber i minimum 12 måneder.

EDP er én af Vestas’s større globale kunder.

Se mere i pressemeddelelse fra Principal Power Inc .

Herunder verdens første flydende offshore vindmølle (test-mølle) opstillet af Statoil-Hydro i 2009:

 

 

Din vurdering:Jose Mourinho ubesejret hjemme ni år i træk – Real Madrid med Cristiano Ronaldo i Champions League

Titlen som ‘verdens bedste træner’ – FIFA Coach of The Year blev i januar 2011 tildelt 47-årige José Mourinho efter sejr i Champions League 2010 med Inter.

The Special One i Champions League
José Mourinho, som ofte går under navnet ‘The Special One’, er i ilden igen tirsdag den 22. februar 2011 i Champions League kampen mod Lyon i Frankrig.

Se også:
Five Ways Real Madrid can beat Lyon på Goal.com.

Netop Lyon har den spanske kongeklub Real Madrid dårlige erfaringer med.

Så sent som i 2010 var den franske klub årsagen til at Real Madrid måtte forlade Champions League turneringen allerede i ‘Round of 16’ (ottendelsfinalerne).

Real Madrid er i øvrigt blevet slået ud i netop Round of 16 i hele 6 år i træk. Dén statistik er det José Mourinho’s fornemste opgave at ændre på.

Til at hjælpe sig har han den pensionerede franske stjerne Zinedine Zidane, som arbejder som konsulent for Real Madrid.

Se også: The Special One på Sesenta Sport.

Jose Mourinho uden hjemme-nederlag i 9 år
I februar 2011 slog José Mourinho en bemærkelsesværdig rekord i ikke at have tabt en hjemmekamp i 9 år.

Sidste gang José Mourinho måtte skuffe et hjemmepublikum med et nederlag var da FC Porto tabte hjemme 2-3 til ukendte Beira Mar i den portugisiske liga.

Champions League kampe med Cristiano Ronaldo
Udover verdens bedste træner har Real Madrid også én af verdens bedste fodboldspillere i Cristiano Ronaldo, som ligger i stadig kamp med Barcelona’s Lionel Messi om at være topscorer i den spanske liga.

Se også: Topscorer i La Liga.

Cristiano har dog kun inden Lyon-Real Madrid kampen kun nettet  4 gange i 2010-2011 Champions League turneringen.

Kampe og resultater i Champions League slutspil 2011

Lyon-Real Madrid kampen spilles kl. 20.45 tirsdag aften den 22. februar 2011.

Herunder Jose Mourinho interview fra 10. februar 2011 inden kampen Lyon-Real Madrid:

Din vurdering:Lissabon hotel priser lavere i 2011 – bo billigt i Lissabon centrum

Virksomheden Trivago har udsendt statistik over hotel-priser i Europas hovedstæder og større byer.

Lissabon hotel-priser 2011
Statistikken viser at overnatningsprisen på et hotel i Lissabon i gennemsnit er faldet med 7% fra januar 2010 til januar 2011.

Prisen for et Lissabon hotel-værelse for to personer (standard dobbeltværelse) er i 2011 typisk mellem 69 og 81 euro per nat.

I starten af år 2010 var prisen på hotelovernatning i Lissabon ifølge Trivago mellem 71 og 85 euro i snit.

Største prisfald på hoteller i Europa
Venedig i Italien tog i februar 2011 det største fald med priser hele 23% under februar 2010 niveau.

Athen hotel-priser faldt også kraftigt i perioden. Et dobbeltværelse i Grækenlands hovedstad koster i februar 2011 typisk mellem 70 og 82 euro per nat. Dermed er prisen på Lissabon hotel-overnatning en anelse billigere i Lissabon.

Bucarest hoteller i Rumænien kommer ind på tredjepladsen med prisfald på 9%.

De øvrige største fald i overnatningsprisen på Hotel finder man i Lissabon (minus 7%), København (minus 7%) og Rom (minus 5%).

Stigninger i hotel-overnatnings priser
I den anden ende af skala’en er det i februar 2011 blevet væsentligt dyrere at bo på hoteller i London (plus 10%) og Barcelona (plus 9%) i forhold til februar 2010.

Se graf over udviklingen i hotelovernatnings-priser i Europa (åbner som pdf) baseret på Trivago booking statistik.

Billigt hotel i Lissabon centrum
Blandt de mest populære hoteller i Lissabon centrum finder man:

Se flere Lissabon hoteller i centrum i prissammenlignings-artikel af Lissabon hoteller fra oktober 2010.

Din vurdering:BBC sender indslag om økonomien i Portugal - optræk til EU hjælpepakke

Den bredt respekterede britiske nationale TV-station BBC har i februar 2011 været en tur i Portugal for at lodde steminingen under Portugals økonomiske krise.

BBC Newsnight program om Portugal
Det er naturligvis ikke første gang at BBC er i Portugal, men det virker som om at den ellers normalt grundige research hos Europa’s måske mest seriøse kanal er glippet et par steder.

BBC Newsnight presenter Paul Mason fortæller blandt andet om at momsen i Portugal er steget til 23%, hvilket er korrekt, men sunde madvarer og andre essentielle produkter og serviceydelser er stadig kun belagt med 6% og restaurantbesøg med eksempelvis 13% moms – lavere end i England (20% for restaurantbesøg). Det nævnes der ikke noget om.

Se også: Priser i Portugal.

Paul Mason fortsætter med at fortælle om en tvungen lønnedgang for de offentligt ansatte på 10% for nyligt – det er er også korrekt, men kun for det bedst lønnede mindretal i den offentlige sektor.

Samtidig bruges der udtryk som ‘no riots on the streets yet’ og ‘lose all resemblence of control’ om Portugal og det øvrige Sydeuropa, hvilket nok er at dramatisere en anelse for meget.

At motorvejene i Portugal meget sjældent er travle (Paul Mason må have været tidligt oppe for at undgå kø’er og tage billeder af Vasco da Gama broen) er måske sandt nok – bare ikke i Lissabon.

Godt interview med portugisisk produktionsvirksomhed
Småfejl og udeladelser forhindrer dog ikke BBC programmet i at være særdeles relevant i sin konklusion af at der er brug for markant nytænkning i Portugal.

Eksempelvis indeholder programmet om Portugal et godt interview med lederen af en lille (tidligere mellemstor) portugisisk produktionsvirksomhed.

Portugals problemer
Mange problemer i Portugal er opstået på grund af de stive strukturer på arbejdsmarkedet og det offentlige og deraf ofte manglende vilje til omstilling.

Man kunne måske hos BBC have brugt lidt mere krudt på at spørge ind til, hvad der gøres for at forbedre den mangelfulde skatteinddrivelse fra en stor del af erhvervslivet.

Man kunne måske også have prøvet at få et svar på, hvordan Portugal kan få has på den udbredte småkorruption med byggetilladelser, ibrugtagningstilladelser og lignende. Se artikel om korruption i Portugal.

Under en eventuel hjælpepakke fra EU, som med stor sandsynlighed kommer, vil ‘udrykningsholdet’ fra ECB og IMF sandsynligvis også interessere sig for, hvad de mange efter portugisisk standard relativt vellønnede ansatte i den offentlige sektor i Portugal egentlig går og bedriver, og om man eventuelt kunne sætte tempo’et lidt op nogen steder.

For de unge nyuddannede i Portugal er det kilde til megen frustration at der stort set aldrig er nogen ‘åbninger’ til gode stillinger, idet man i Portugal traditionelt beholder sit job til man pensioneres – uanset om man egentlig er dygtig til det eller ej. Årsagen er at ansatte efter en årrække reelt ikke kan afskediges med mindre virksomheden lukker. Se hvorfor unge portugisere emigrerer til udlandet.

Blandt portugiserne er der i starten af 2011, som BBC programmet så rigtigt fremhæver, en udbredt 'no hope' opfattelse af den økonomiske situation.

Herunder det 10 minutter lange BBC-program:

Din vurdering:WhoMadeWho i Lissabon 28. april 2011 - dancable rock på Music Box i Cais de Sodré

Det danske dancable-rockband Who Made Who kommer til Lissabon.

Koncert i Lissabon med Who Made Who
Koncerten er en del af programmet den 28. april på spillestedet Music Box Lisboa i Cais de Sodré i Lissabon.

Cais de Sodré kan på nogen områder sammenlignes med Vesterbro i København, omend Cais de Sodré endnu er knap så trendy at bo i.

Allerede den 26. februar 2011 kan man på samme spillested høre danske Kiss Kiss Kiss, som for en periode er flyttet til Portugal.

Se mere om Kiss Kiss Kiss koncert i Lissabon.

WhoMadeWho i Lissabon
Det danske band WhoMadeWho består af Jeppe Kjellberg (guitarist), Tomas Barfod og Tomas Høffding (forsanger).

Efter besøget i Portugal tager WhoMadeWho videre til Spanien og Frankrig.

Se mere om WhoMadeWho.

Herunder video med WhoMadeWho med ‘Space To Rent’:

Din vurdering:Katy Perry i Lissabon – California Dreams Tour koncert søndag den 20. februar

Pop-idolet Katy Perry fra USA giver søndag koncert i Lissabon.

Katy Perry kvart portugiser
Den verdensberømte Katy Perry er igen i Portugal.

I forhold til sit første besøg i Portugal i år 2009 er Katy Perry nu en etableret superstjerne.

Hun er desuden i en alder af 26 år netop blevet gift med den kontroversielle britiske stand-up komiker Russell Brand.

Katheryn Elizabeth Hudson har portugisiske og tyske rødder på sin mors side af familien, men er opvokset i ‘hippi-paradiset’ Santa Barbara i Californien i en præstefamilie. Hun fik derfor i sin opvækst lejlighed til at stifte indgående bekendtskab med gospel-traditionen.

Koncerter i Lissabon
Katy Perry koncerten, der indleder ‘California Dreams Tour’ finder sted på Campo Pequeno i Lissabon fra kl. 20.

Herunder optagelse med Katy Perry i Lissabon fra 2009:

Din vurdering:Britisk turist i Lissabon giver håb for 53-årig mand med sjælden sygdom

Den nu 53-årige José Mestre fra Lissabon blev født med en sygdom, som allerede fra barnsben ændrede hans ansigt betydeligt.

Ansigt deformeret gennem hele livet
Mestre’s familie forsøgte forgæves at få læger i Portugal, Spanien, Tyskland og England til at operere, men ingen var villige til at tage opgaven, da José Mestre var teenager.

Lægerne afslog dels fordi operationen var meget vanskelig og risikofyldt, og dels fordi Mestre’s mor insisterede på at indgrebet skulle foregå uden blodtransfusioner som følge af de religiøse regler for Jehovas Vidner.

Efter at have arbejdet som parkeringsvagt i Lissabon, blev sygdommen efterhånden så alvorlig at Mestre ikke kunne se på det ene øje og desuden havde svært ved at spise og sove.

Britisk turist med hjertet på rette sted
Man kunne ikke undgå at lægge mærke til ‘elefantmanden’ på gaden i Lissabon, idet hans ansigt var så svært angrebet af tumorer at udtrykket ‘manden uden ansigt’ måske var den bedste beskrivelse.

På en ganske almindelig dag i Portugals hovedstad Lissabon blev José Mestre på gaden kontaktet af den britiske turist Peter, som havde set et program om en plastikkirrugs behandling af en lignende sygdom på TV-kanalen Discovery.

Det lykkedes Peter via email at få skabt kontakt med Dr. Mckay McKinnon, som indvilligede i at se patienten under et seminar i Lissabon i 2008.

Den amerikanske ekspert havde aldrig set så svært et tilfælde af hemangioma.

Operationer med godt resultat
Dr. McKinnon tilbød at operere og det portugisiske sundhedsvæsen indvilligede i at betale for udgifterne.

José Mestre fik i alt 3 store operationer i Chicago på St. Joseph Hospitalet.

Mestre’s lillesøster ledsagede sin bror under rejsen til USA, og har gennem hele forløbet været hans primære støtte.

Den britiske turist er der ikke kontakt med, men Peter omtales af familien som deres ‘Skt. Peter’ – en engel, der såfremt alt går, som det skal, med stor sandsynlighed reddede José Mestre’s liv.

Siden efteråret 2010 har José Mestre været tilbage i Lissabon.

Dokumentarfilmen ‘The Man Who Lost His Face’ 
Søndag aften den 20. februar 2011 vises på Discovery-kanalen TLC en dokumentar om José Mestre.

Se den fulde historie om José Mestre, hans søster og Dr. McKinnon på ABC.news, hvor der også er en video om familien Mestre’s rejse til Chicago.

Din vurdering:Algarve Cup for kvindelandshold i fodbold 2-9 marts 2011 – finale på Faro Stadion

Algarve Cup er verdens største foldbold-træningsturnering for kvindelandshold.

USA er favorit med sejre i Algarve Cup turneringen i 3 ud af de sidste 4 års turneringer. I 2009 lykkedes det dog Sverige at vinde Algarve Cup turneringen med USA på andenpladsen.

Det bedste danske resultat i Algarve Cup daterer sig tilbage til 2007 og 2008, hvor det danske kvindelandshold begge gange blev nummer 2.

Kvindelandsholdet har aldrig vundet Algarve Cup, men har til gengæld deltaget i træningsturneringen siden starten i 1994.

Algarve Cup 2011
I 2011 er det 18. gang Algarve Cup turneringen afholdes, og 12 lande er tilmeldt.

Følgende lande deltager i Algarve Cup 2011 for kvindelandshold i fodbold:

 • Gruppe A
  USA
  Japan
  Finland
  Norge

 • Gruppe B
  Sverige
  Kina
  Island
  Danmark

 • Gruppe C
  Portugal
  Chile
  Wales
  Romania

Kampene spilles som noget nyt på stadions spredt ud over hele Algarve; herunder i byerne Lagos, Loulé, Vila Real de Santo António, Ferreiras, Albufeira, Olhão, Parchal, Quarteira og Faro.

Finalen i Algarve Cup spilles dog som sædvanlig på Faro Stadion, der også er det største stadion på Algarvekysten med plads til 30.000 tilskuere.

Stilling i Danmarks kampe i Algarve Cup
Den øjeblikkelige stilling i de aktuelle kampe i Algarve Cup'en kan følges på Womenssoccerunited hjemmesiden.

Turneringsformat
Som sædvanligt spiller hvert hold 3 indledende kampe i Algarve Cup’en i de respektive grupper.

Herefter spilles endnu en kamp om den endelige placering.

På forhånd er gruppe A og B seeded højere således at gruppe C hold ikke vil spille placeringskampe mod hold fra gruppe A og B.

Kampplan Algarve Cup 2011
Herunder angvelse af kampe med fed skrift, hvor det danske kvindelandshold spiller Algarve Cup i perioden 2-9 marts:

2. marts 2011
Gruppe A:
Norge-Finland – resultat 2-1
Kl. 18 på Estádio Municipal i Lagos

Gruppe A:
USA-Japan – resultat 2-1
Kl. 15 på Estádio Municipal i Vila Real de Santo António 

Gruppe B:
Sverige-Island – resultat 1-2
Kl. 15 på Estádio Municipal i Loulé

Gruppe B:
Kina-Danmark – resultat 0-1 - holdopstilling på DBU.
Kl. 15 på Parque Desportiva da Nora i Ferreiras
Theresa Nielsen scorede efter kun 30 sekunders spil. Se omtale af Kina-Danmark kampen på DBU hjemmesiden.

Gruppe C
Portugal-Wales – resultat 3-1
Kl. 18 på Estádio Municipal i Vila Real de Santo António

Gruppe C:
Rumænien-Chile 2-0
Kl. 15  på Estádio Municipal i Lagos

4. marts 2011
Gruppe A:
Japan-Finland resultat 2-1
Kl. 15 på Estádio Municipal i Lagos

Gruppe A:
USA-Norge resutat 2-0
Kl. 15 på Estádio Municipal i Vila Real de Santo António

Gruppe B:
Island-Kina resultat 2-1
Kl. 15 på Estádio Municipal i Albufeira

Gruppe B:
Danmark-Sverige resultat 1-3 - se omtale af kampen på DBU's hjemmeside.
Kl. 15 på Estádio José Arcano i Olhão

Gruppe C:
Portugal-Chile resultat 0-0
Kl. 18 på Estádio Municipal i Vila Real de Santo António

Gruppe C:
Wales-Rumænien resultat 2-1
Kl. 18 på Estádio Municipal i Lagos

7. marts 2011
Gruppe A:
Norge-Japan 0-1
Kl. 15 på Estádio Municipal Bela Vista i Parchal

Gruppe A:
USA-Finland 4-0
Kl. 15 på Estádio Municipal i Quarteira

Gruppe B:
Kina-Sverige 0-1
Kl. 15 på Estádio José Arcano i Olhão

Gruppe B:
Danmark-Island 0-1
Kl. 15 på Estádio Municipal i Lagos

Gruppe C:
Kina-Wales 1-2
Kl. 18 på Estádio Algarve i Faro

Gruppe C:
Portugal-Rumænien 1-1
Kl. 18 på Estádio Municipal Bela Vista i Parchal

9. marts 2011
Gruppe C kamp on 11. pladsen
Rumænien-Chile - resultat 1-1 og derefter 5-6 i straffesparkskonkurrence
Kl. 10.30 på Estádio Municipal Bela Vista i Parchal

Gruppe C kamp om 9. pladsen
Finland-Portugal - resultat 1-2
Kl. 11 på Estádio Municipal i Loulé

Algarve Cup 2011 - kamp om 7. pladsen
Kina-Wales - resultat 2-1
Kl. 11 på Estádio Municipal i Albufeira

Algarve Cup 2011 – kamp om 5. pladsen
Norge-Danmark - resultat 0-0 - Norge vandt straffesparkskonkurrencen med 5-4
Kl. 11 på Parque Desportiva da Nora i Ferreiras - se kommentarer på DBU.dk

Algarve Cup 2011 – kamp om tredje-pladsen
Japan-Sverige 2-1
Kl 13.30 på Estádio Municipal Bela Vista i Parchal

Championship – finalen i Algarve Cup 2011
USA-Island - finaleresultat 4-2
Kl. 17 på Stadium Algarve i Faro

Din vurdering:Madeira Karneval 2-8 marts 2011 – stor fastelavnsfest med optog og underholdning i Funchal

Karnevallet på Madeira falder sent i 2011.

Se også: Madeira Karneval 2012.

Datoen for karneval på Madeira
Som altid afholdes karnevallet som en overflods-fest med dans og farver før fasten, der ifølge gammel kristen tradition varer i 40 dage (eksklusiv søndage), hvorefter der er påske.

Aske-onsdag markerer starten på fasten, og fastelavn - eller i de katolske lande karnevallet - slutter derfor dagen før.

Denne dag kaldes i engelsktalende lande også også for Shrove Tuesday eller Pancake Day. I Danmark var navnet i gamle dage Hvide Tirsdag.

I år 2011 løber karnevallet på Madeira fra 2. til 8. marts.

Se mere om Mardi Gras og karnevallets oprindelse i Italien i karnevals-artikel fra 2008.

Påske afgørende for karnevallets tidpunkt
I virkeligheden er det påsken der bestemmer, hvornår karnvallet afholdes - eller i alt fald karnevallets sidste dag.

Påskens placering bestemmes udfra at påskedag altid er den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. I 2011 er påskedag søndag den 24. april, mens påskedag i 2010 faldt allerede den 4. april og i 2009 endnu tidligere. Faktisk kan påskesøndag umuligt falde senere end 25. april, så påsken 2011 falder meget sent.

Selv om fastelavn eller karnevallet således altid har været 100% bestemt af den kristne kirkes højtider, har kirken alle dage været meget skeptisk overfor denne ‘hedenske’ fest, hvor pøblen slår sig løs i gaderne – mere eller mindre uden hæmninger.

Madeira oplevelser til Karneval i Funchal
Nu til dags er karnevallet de fleste steder naturligvis langt mere civiliseret. På Madeira er karnevallet lidt af et udstyrsstykke, og blandt de største fester i året.

Til 2011 karnevallet på Madeira er tema'et 'Magisk Skov'.

Madeira karnevallets absolutte hovedattraktion er det store optog lørdag aften gennem gaderne i Funchals centrum. Se ruten i artikel om Madeira Karnevallet fra 2010.

Processionen af lokale flot udklædte Madeirenses (folk fra Madeira) finder sted lørdag aften den 5. marts fra kl. 21.00.

Program for karneval i Funchal på Madeira
For dem som rejser til Madeira i starten af marts er der hele ugen 2-8 marts optrædende i gaderme, koncerter og underholdning i det centrale Funchal.

Se program for karneval på Madeira 2011 fra Madeiras turistorganisation (åbner som pdf)

Herunder video-indtryk fra 2010 karneval på Madeira:
Din vurdering:U-21 håndboldherrelandsholdet spiller mod Portugal i Nordportugal i marts 2011

Det danske U21 herre-håndboldlandshold rejser i marts til Nordportugal for at spille to landskampe mod Portugals U21 hold.

Kampene finder sted den 11. og 12. marts 2011 i byen Resende.

Resende i Nordportugal
Omgivelserne omkring Resende er særdeles betagende.

Byen ligger på den sydlige bred af Dourofloden mellem de større byer Porto og Viseu.

Resende kaldes også for Portugals ‘kirsebærhovedstad’.

Årets højdepunkt i Resende har siden år 2002 været Kirsebærfestivallen, der normalt finder sted i sidste weekend i maj måned.

Udtagne spillere til Portugal U21 håndboldlandskampene
Følgende 16 unge håndboldspillere er udtaget til turen til Portugal:

Nikolaj Pedersen, Stoholm IF 
Alexander Lynggaard, Nordsjælland H.
Jonas Hansen, Skanderborg Håndbold 
Jonas Porup, Lemvig
Patrick Wiesmach Larsen, Team Tvis
Benjamin Jakobsen, Skanderborg Håndbold
Morten Vium Troelsen, Stoholm IF 
Mads Larsen, Nordsjælland Håndbold
Kasper Olsen, FIF 
Simon Birkefeldt, Odder Håndboldklub
Magnus Bramming, Nordsjælland Håndb.
Michael Damgaard Nielsen, Team Tvis
Rasmus Carlsen, AaB Håndbold
Anders Zachariassen, SønderjyskE
Mikkel Saad, AG København
Martin Larsen, AaB Håndbold (HU19)

Se mere på Dansk Håndboldforbunds hjemmeside

Herunder Youtube-video fra Kirsebærfestivallen i Resende i Nordportugal:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »