Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSaxo Bank stævnet af det portugisiske finanshus Fortune

Sagen om Saxo Banks påståede uregelmæssigheder i afvikling af CFD'ere (Contract For Difference) startede i foråret 2010.

Saxo Bank stævnet ultimo december 2010
Den portugisiske kundes danske advokat Ole Sigetty fra advokatfirmaet Nemeth & Sigetty har i december 2010 afleveret stævning til retten i Lyngby mod Saxo Bank.

Fortune stiller krav om erstatning på 10,6 millioner euro for såkaldt ‘front running’, som Fortune mener Saxo Bank har praktiseret.

Se mere om CFD Trading med Saxo Bank.

Det er Fortunes opfattelse at Saxo Bank har stillet ringere kurser til rådighed og desuden i nogen tilfælde har behandlet finanshusets handler manuelt, hvor der var blevet lovet en automatisk køb/salg process.

På dén måde, mener Fortune, har Saxo Bank fået en kursfordel, som har resulteret i tab for Fortune.

Saxo Bank tilfreds med stævning
Fra Saxo Bank’s side afviser man beskyldningerne og udtrykker tilfredshed med at sagen går videre til retten.

Det er ikke første gang at Saxo er involveret i sager med utilfredse kunder.

Saxo Bank tvister i 2010
Tidligere i 2010 fik Saxo Bank nedlagt fogedforbud mod en anden prominent kunde; svensk-liberneseren Charbel Nader, som havde udtalt sig i kritiske vendinger om banken. Se artikel på EPN.

I en verserende sag er det ikke tilladt for finansielle virksomheder at tage til genmæle om kundeforhold.

En dommer i Sverige gav Saxo Bank ret i at kundens stærke utilfredshed og heraf følgende kommentarer i offentligheden kunne være skadelige for banken, og at kunden derfor måtte afvente sagens udfald ved en domstol.

Den ambitiøse danske investeringsbank blev i december 2010 omtalt i forbindelse med en sag i Australien, hvor Saxo Bank efter en dommers mening måske forsøger at påvirke sagen mod én af sine tidligere samarbejdspartnere, der er gået konkurs.

Saxo Bank har desuden været nævnt i forbindelse med russiske mafia-grupperingers hvidvaskning af penge. Se også Berlingske Business fra april 2010

Din vurdering:Lissabon hoteller med 5 stjerner – sammenligning af billigste topklasse hoteller i Portugals hovedstad

I december 2010 udgaven af The Hotel Price Index er Lissabons 5-stjernede hoteller blandt de absolut billigste.

Hoteller med 5 stjerner for 150 US$
Kun i to andre europæiske hovedstæder kan man finde lavere priser for 5-stjernet luksus.

I Warszawa, Polen og i Tallin, Estland kan man for 150 US$ bo på 5-stjernet hotel.

150 dollars i Lissabon rækker i snit til 4,8 stjerner.

Længere nede på listen finder man:

 • Budapest, Ungarn med 4,7 stjernet hotel for 150 US dollars.
 • Prag, Tjekkiet med 4,6 stjerner for 150 US dollars
 • Dublin, Irland med 4,4 stjerner for 150 dolars
 • Berlin med 4,3 stjerner i gennemsnit for 150 dollars
 • Madrid med 4,2 stjerner for 150 dollars

Et 5-stjernet hotel i København koster som regel langt mere end 150 dollars. Denne pris giver i snit kun 3,4 stjerner i København på linje med hoteller i Barcelona og Amsterdam.

Oslo er det suverænt dyrere sted at overnatte i Europa på hotel i 5-stjernet komfort med gennemsnitligt kun 1,9 stjerner til rådighed for 150 US$.

Lissabon hoteller med 5 stjerner
En del af Lissabons topklasse hoteller er dyrere end de 150 dollars (ca. 840 kroner) per overnatning.

I gennemsnit kostede et dobbeltværelse på 5-stjernede Lissabon hoteller 155 dollars i sommeren 2010. Det er 12% mindre end i Hotel Price Index 2009 undersøgelsen.

Herunder et udvalg af Lissabons prisbillige 5-stjernede hoteller, hvor man ofte kan finde et dobbeltværelse til priser fra 700-850 kroner per nat:


Corinthia Hotel i Lissabon – 5 stjerner
Corinthia Hotel Lisboa ligger tæt på zoologisk have, Amoreiras shopping centeret, Praça de Espanha metro-stationen, Lissabons berømte aquadukt og Calouste Gulbenkian kunst-museet.

Man kan ikke gå ind til centrum fra Hotel Corinthia, men bydelen São Domingo de Benfica er rig på små hyggelige restauranter og med metroen er man i Lissabons centrum i løbet af 10 minutter.

Corinthia er et stort 5-stjernet hotel med 518 værelser (de øverste etager kan kun nås af gæster med nøgle). Hotel Corinthia er meget populært blandt forretningsfolk.

Man kan ofte finde særdeles gode tilbud på Corinthia, der også byder på stort Melo Spa, fitnessrum, indendørs opvarmet pool (hele året), spinning room og mange andre luksuriøse services for hotellets gæster.

Corinthia Hotel i Lissabon lokker ofte med priser helt ned til 70-80 euro for en overnatning i dobbeltværelse.

Se aktuelt tilbud på overnatning på Corinthia Lisboa hotellet.


Eurostars Das Letras Hotel i Lissabon – 5 stjerner
Det relativt ukendte Hotel Eurostars Das Letras ligger i et godt område i det centrale Lissabon tæt på shopping-gaden Avenida da Liberdade og i øvrigt lige ved siden af Den Danske Ambassade i Lissabon.

Fra Eurostar Das Letras er der et par minutter til fods til metrostationen Avenida på den brede Avenida da Liberdade, men man kan sagtens gå de omkring 10 minutter ind til Rossio og Baixa i hjertet af Lissabon.

Hvert af de 107 værelser er dedikeret til en international berømt forfatter. Der findes blandt andet et Fernando Pessoa værelse, et William Shakespeare værelse, et James Joyce værelse, et José Saramago værelse, et Miguel de Cervantes værelse osv.

Priserne på Hotel Eurostars Das Letras er normalt høje (200-400 euro per nat), men ind imellem er der virkelig gode tilbud på dette eksklusive designer-hotel i Lissabon. Vi har set priser på under 100 euro for et dobbeltværelse.

Der er fitness center og sauna på dette luksushotel i ét af Lissabons mest eftertragtede områder.  Se aktuelle priser på Hotel Das Letras Lisboa.


Sheraton Lisboa Hotel – 5 stjerner
Det imponerende Hotel Sheraton i Saldanha området i det nordlige Lissabon er blandt de mest prestigefulde Lissabon hoteller.

På øverste etage finder man Panorama Pianobar, som ved aftenstide har den måske bedste udsigt over Lissabon overhovedet.

Se mere om udsigter fra Lissabon-hoteller.

Sheraton Lisboa Hotel er en dyr fornøjelse, men man kan være heldig i lavsæsonen at finde et dobbeltværelse på dette Lissabon luksushotel fra omkring 120 euro per nat.

Der er alskens luksus-faciliteter på Sheraton Lisboa herunder fitness, spa, stor udendørs swimming pool og meget mere. Bemærk at adgang til pool-området og spa-centeret koster ekstra. Internet/wifi på værelset er også ekstra 19 euro per døgn (per januar 2011).

Man kan godt gå ind til midtbyen i Lissabon fra Sheraton hotellet. Det tager 15-20 minutter. De fleste tager en taxi – de holder lige uden for døren, og metrostationen Picoas er også lige rundt om hjørnet.

Se aktuelle priser for ophold på Sheraton Hotel Lisboa (opdateres).


Tivoli Lisboa Hotel – 5 stjerner

Hotel Tivoli Lisboa ligger på Avenida da Liberdade ikke så langt fra Hotel Eurostar Das Letras.

Det kendte Tivoli Lisboa er tættere på midtbyen; faktisk kun 5 minutter til fods til det centrale Baixa område.

Hotellet har udendørs swimming-pool, som er åben hele året. Gæsterne på Tivoli Lisboa kan frit anvende fitness center og swimming pool.

Priserne på overnatning på dette velestimerede Lissabon Hotel er sjældent under 150 euro for et dobbeltværelse, men man kan dog være heldig at finde værelser på tilbud til 120-130 euro. Om sommeren er det ofte væsentligt dyrere med mindre man booker tidligt.

På øverste etage af Tivoli Lisboa Hotel er der indrettet en stor tagterrasse med udendørs bar.

Se aktuelle priser på overnatning på Tivoli Hotel Lisboa.

Din vurdering:Pakkerejser med moms fra 1. januar 2011 – charter- og pakkerejser stiger med 50-200 kroner

Blandt de nye love i Danmark, der træder i kraft per 1. januar 2011, er en øget beskatning af danske rejsebureauer med pakkerejser på programmet.

En pakkerejse, hvor sælger har en fortjeneste ved at sætte rejsen sammen, vil fra og med det nye år blive pålagt moms.

Se også: Pakkerejser til Azorerne.

Kun moms af fortjeneste på pakkerejser
Momsen på de 25% vil dog kun blive pålagt rejsearrangørens fortjeneste.

Fra branchen har der været nævnt tal fra 50 til 200 kroner per rejse i moms fra år 2011. For dyrere rejser vil der dog sandsynligvis kunne blive tale om større beløb.

Momsbeløbet vil i øvrigt ikke kunne ses på kundens regning, idet rejseselskaberne ikke er forpligtigede til at oplyse momsen overfor kunden.

Der vil kun blive beregnet moms af pakkerejser, hvor flere services indgår; eksempelvis transport og overnatning.

Nogen mindre rejseselskaber har annonceret at ville oplyse momsbeløbet.

Se også: Nye moms-satser i Europa per januar 2011.

Svært at opgøre fortjenesten for rejsearrangører
Momsen vil være opgjort på grundlag af en såkaldt beregnet fortjeneste, som i rejsebranchen ikke altid er så let at opgøre helt præcist, før gæsterne er kommet hjem igen.

For rejsebranchen betyder de nye regler at kunderne alt andet lige kommer til at betale en lidt højere pris for en pakkerejse.

Samtidig får rejsearrangørerne mulighed for at fratrække den indgående moms i den udgående moms på ydelser indkøbt i Danmark, hvilket til dels vil udligne den negative effekt.

Eksempelvis vil rejsebureauer kunne fratrække moms af udgifter til annoncering i Danmark fra år 2011.

Meget billige pakkerejser i 2010-2011
Der har i 2010 været en tendens til øget priskonkurrence i rejsebranchen.

Samtidig er flybilletter, som bestilles i god tid i forvejen, stadig meget billige.

Pakkerejser til Portugal
I Portugal kan en pakkerejse ofte betale sig for kunden, som følge af at rejsearrangøren har bedre priser hos hoteller, flyselskaber og tour-opratører.

Ind imellem er det dog muligt selv at finde meget billige hoteller i Portugal.

Har man samtidig mulighed for at booke en billig flybillet, kan fordelen ved at bestille en samlet pakkerejse være stærkt begrænset.

Se også prissammenligning af pakke-rejse hos Norwegian.

Din vurdering:Shopping i Lissabon - udsalg i Portugal skudt igang 28. december – lavere juleomsætning i 2010

Vinter-udsalget i Portugal begyndte den 28. december 2010.

Se også: Nye Tommy Hilfiger forretninger i Portugal.

Udsalg to gange årligt i Portugal
I Portugal har forretninger lov at have udsalg fra 28. december til 15. februar efter jul (jule-udsalg) samt fra 15. juli til 15. september om sommeren (sommer-udsalg).

Resten af året er det naturligvis også tilladt for forretninger at sætte varer ned i pris.

Saldos, Promoções eller Liquidações
Er man på jagt efter gode tilbud i Portugal, skal man holde øje med ordene Saldos, Promoções og Liquidações i shopping-gadernes butiksvinduer.

Pris-reduktioner uden for de officielle udsalgs-perioder må ikke kaldes udsalg (saldos på portugisisk), men kan istedet eksempelvis omtales som promoções eller liquidações – på dansk promotions/tilbud eller ophørsudsalg.

Ordet Oferta (tilbud) anvendes også i udsalgs-sammenhæng, men indikerer ikke nødvendigvis en prisnedsættelse. Der gør desconto (rabat) derimod. I Portugal er det ikke usædvanligt at der tilbydes 40-70% rabat på en lang række varer i udsalgsperioderne.

Ikke alle forretninger i de forskellige shopping centre starter nødvendigvis udsalg samtidigt, men i eksempelvis Freeport Factory Outlet er juleudsalget 2010 igang per 28. december.

Regler for udsalg i Portugal
På udsalgsvarer (juleudsalg/vinterudsalg og sommerudsalg) skal det fremgå, hvad varen oprindeligt kostede.

En vare købt under udsalg kan normalt ikke byttes, men garantien gælder som på alle andre varer.

Går man på shopping i Lissabon eller i andre store byer i Portugal i udsalgsperioden, bør man væbne sig med tålmodighed eller eventuelt være tidligt oppe. Portugiserne strømmer ind i shopping-centrene fra omkring kl. 11.30 og bliver der gerne hele dagen med store parkerings-problemer til følge.

De første par timer af åbningstiden er der til gengæld ofte relativt stille, idet de fleste portugisere ofte ikke når at komme så tidligt ud af døren.

Portugiserne holdt spare-jul i 2010
De foreløbige meldinger fra Lissabons handelsstandsforening tyder på at jule-salget 2010 kommer til at ligge under 2009 niveau.

Blandt de største shopping-magneter til udsalget omkring Lissabon finder man:

Din vurdering:Billige rejser til Portugal med Norwegian i 2011 – sammenlign priser og find den bedste deal

Flyselskabet Norwegian holder vinter-udsalg af flyrejser til Portugal.

Indtil den 10. januar 2011 er det muligt at booke retur-billetter fra 648 kroner fra København til Faro i Algarve.

Se også: Lej feriebolig i Portugal.

Billigt at arrangere rejsen selv
Hvis man har tid til selv at købe flybillet, bestille udlejningsbil og reservere overnatning er det ofte den billigste måde at arrangere rejsen til Portugal på.

Det er vigigt at få sin flybillet til billigste pris.

Rejser man til Portugal er det nemlig ofte så billigt at overnatte og leje bil, at flybilletten udgør langt den største del af rejsens samlede pris.

Norwegian udsalg af flybilletter indtil 10. januar 2011
Rejser til Portugal i tidsrummet 3. januar til 14 april kan med fordel reserveres inden 10. januar med Norwegian.

En returbillet inklusiv lufthavnsskatter eksempelvis i perioden 8. januar til 15. januar 2011 (til en uges vinterferie i Portugal) kan ultimo december 2010 bookes hos Norwegian for kun 648 kroner per person.

En kuffert (op til 20 kilo) koster 80 kroner per flyvning, såfremt man bestiller online. Samlet pris for kuffert per person er således 160 kroner med Norwegian.

Det er gratis hos Norwegian at betale med Dankort/debetkort. Se også den samlede oversigt over Norwegian gebyrer.

Overnatning i Algarve – book billigt hotel til rejsen til Portugal
I vinter/forår 2011 er der særdeles gode tilbud på hotel-overnatning i Algarve.

Hotel kan også bestilles ved flyselskaberne, som dog ikke altid er de billigste.

Hos Norwegian kan man eksempelvis bestille en samlet rejse til Portugal for to personer (inklusiv 2 kufferter) for 4.098 kroner med overnatning på Hotel Holiday Inn Algarve.

Holiday Inn Algarve hed tidligere Hotel Garbe og er et særdeles udmærket 4-stjernet hotel i Armação de Pêra området mellem byerne Albufeira og Carvoeiro.

Bemærk at den opgivne pris hos Norwegian for fly+hotel er uden morgenmad. Vælger man at opgradere til værelse med morgenmad lyder regningen på 783 kroner ekstra for to. 

Billige rejser til Portugal – find billigste tilbud på overnatning
Bestiller man hotel seperat på eksempelvis Booking.com/Portugalnyt (hvor der er prisgaranti) koster hotelopholdet på Holiday Inn i Algarve for 2 personer inklusiv morgenmad fra 308 euro svarende til 2295 kroner.

Den samlede pris ved selv at bestille bliver derfor 2295 kroner for overnatning (7 dage), 2x648 kroner i flybillet, 2x160 kroner i kuffertgebyr; i alt 3911 kroner.

Bemærk at der er morgenmad på hotellet inkluderet i denne pris.

Billig udlejningsbil i Portugal – check flere udbydere
Flyselskaberne tilbyder ofte at leje bil direkte efter booking af flybillet eller fly+hotel.

En udlejningsbil booket hos Norwegian koster 810 kroner for billigste bil i perioden.

Portugalnyt/Cartrawler billeje søgesiden kan man per 28/12-2010 bestille en bil til kun 308 kroner for en uges billeje 7-15 januar 2011.

Dette er usædvanligt billigt, men der er faktisk ofte penge at spare ved ikke at bestille billeje hos flyselskaberne. 

Prissammenligning på rejser til Portugal (Algarve 8-15 januar 2011)
Samlet pris ved rejse til Portugal med Norwegian er i dette eksempel 4908 kroner for 2 personer med flybillet (Norwegian), hotel (booket ved Norwegian) og udlejningsbil (booket ved Norwegian).

Samlet pris ved selv at arrangere bookinger på eksempelvis Norwegian hjemmeside (flybillet), Portugalnyt/Booking.com (hotel) og Portugalnyt/Cartrawler (udlejningsbil) løber op i 4219 kroner for 2 personer.

Besparelse: 689 kroner – hertil kommer gratis morgenmad i hele ferien, som Norwegian sætter til en værdi af 783 kroner for to personer.

Se mere om Hotel Holiday Inn Algarve.

Herunder video fra Armação de Pêra området, hvor Holiday Inn Algarve ligger:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovenstående prissammenligning er baseret på tilgængelige informationer på Norwegian.com og Portugalnyt.dk per 28. december 2010.

Bemærk at tilbud løbende ændrer sig. Vi tager desuden forbehold for fejl og undladelser.

Ang. prisgaranti på hotel-reservation på Booking.com siden på Portugalnyt: Flere oplysninger kan findes her.

Din vurdering:Flere amerikanere rejser til Portugal – Azorerne, Porto og Lissabon ferie billigt for USA borgere

Portugal har i perioden 2008-2010 kæmpet med et fald i antallet af turister fra europæiske lande.

Specielt englænderne er blevet hjemme i store tal.

Thomas Cook aflyste vinterrejser til Algarve
I november 2010 gik den store tysk-britiske rejseoperatør Thomas Cook så langt som til at slette Algarve som destination i vinterperioden i sine kataloger.

Efter en venlig samtale med regerings-repræsentanter i Portugal gik Thomas Cook dog med til at kompensere portugisiske hoteller for de aflyste bookinger.

Thomas Cook ejer blandt meget andet det i Danmark kendte bureau MyTravel, der i slutningen af 2009 (igen) blev omdøbt til Spies Rejser.

Når store spillere trækker sig i en periode fra et turistområde kan det mærkes. Vinterperioden er ikke højsæson, men specielt i Algarve har man traditionelt mange engelske og tyske feriegæster i den ‘stille’ periode.

Svær tid i Algarve for turistbranchen
Mange virksomheder, der lever af turister, har efter finanskrisens udbrud i 2008 måttet lukke i Algarve som følge af den stærkt øgede priskonkurrence.

Nogen mener eksempelvis at der alene i år 2009 blev lukket op mod 10.000 restauranter i hele Portugal , heraf rigtig mange i Algarve.

Flere amerikanere rejser til Portugal
Amerikanerne derimod strømmer til Portugal.

Det er 10 år siden at der har været så mange turister fra USA i Portugal, som i det forløbne år.

En stor del af årsagen ligger i at priserne i Portugal er langt mere overkommelige end eksemplvis priserne i Italien og Frankrig, som amerikanerne ellers traditionelt har bedre kendskab til som turistlande.

Se også: Sammenligning af priser i lande i Europa.

De amerikanske turister er også glade for at Lissabon eksempelvis kun er 6 timers flyvning fra New York.

Porto er blevet omtalt fordelagtigt i flere amerikanske aviser herunder i New York Times rejse-sektion. Også Azorerne nyder godt af den lidt mere prisbevidste amerikanske turisme i 2010.

Alt i alt er turismen fra USA til Portugal målt på overnatninger steget med omkring 10% i år 2010 og forventes at stige yderligere i år 2011.

Relativt godt år for turismen i Algarve i 2010
På trods af besværlighederne med at tiltrække turister fra de kriseramte lande i Europa, er der fremgang at spore i turisterhvervet i Algarve.

Man justerer i stor udstrækning på overnatningspriserne på hoteller i Algarve-området for at tiltrække gæster, og effekten kan mærkes. Der var i år 2010 markant flere hollændere, brasilianere og en del flere tyske turister i Algarve.

Overskuddet lider derimod under de mange rabatter.

Se også: Find billigt hotel i Portugal.

Resultater er at år 2010 ifølge Portugals Nationalbank samlet set bliver rekordår for omsætning i turistbranchen i Portugal med totalt set næsten 6 milliarder euro i omsætning.

Rejser til Portugal markedsføres kraftigt i England
I London har den portugisiske turistorganisation i 2010 kørt outdoor reklamer for rejser til Portugal på bl.a. de karakteristiske London taxi’er.

Indsatsen for at øge antallet af englændere, som rejser til Portugal i 2011 vil fortsætte med uformindsket styrke.

Algarves turistsammenslutning planlægger at bruge 8,9 millioner euro i år 2011 herunder en stor del på på hovedmarkederne England og Tyskland.

Efter at England hele julen 2010 har oplevet snefald og temperaturer langt under normalen for årstiden, er bookingerne fra engelske turister stækt stigende. Der var sidst i december 2010 allerede solgt langt flere rejser til Portugal, end der var solgt på samme tidspunkt sidste år.

For englænderne er Algarve og Canarie-øerne i vinter/forår 2011 blandt de bedste ‘value for money’ destinationer.

Din vurdering:Rejser til Algarve uden for sæsonen – OB og Brøndby til Atlantic Cup træningsturnering i Faro

Fodboldklubberne Brøndby og OB fra Danmark afholder sammen med klubberne Elfsborg og Helsingborg fra Sverige træningsturnering i Algarve.

Rejser til Algarve for fodboldhold
Atlantic Cup spilles i Algarve nærmere bestemt i byen Faro på Estadio Algarve.

Turneringen afholdes fra 25. januar til 5. februar 2011.

Brøndby's og OB's resultater kan følges på Atlantic Cup hjemmesiden, der er lavet til lejligheden.

Vejret i Algarve i januar-februar
I januar-februar kan man forvente op mod 16-17 grader om dagen i Algarve og ned til omkring 8 grader om natten.

Der er minimum 5-7 timers sol dagligt i gennemsnit om vinteren i Algarve.

Se mere om temperaturen og antallet af solskinstimer i Algarve.

Rejser til Algarve uden for sæsonen
Algarve er særdeles billig at besøge uden for sæsonen.

Mange hoteller holder stadig åbent og tilbyder store rabatter for dem, som rejser til Algarve i januar eller februar.

Først i marts-april kommer der igen flere turister til Algarvekysten og priserne normaliseres langsomt henimod sommerperiordens turistmæssige højdepunkt juli-august.

Se også: Find billigt hotel i Portugal.

Herunder youtube video fra Algarve i januar måned 2007:

Din vurdering:Lissabon oplevelser for børn – skøjtebane på Rossio pladsen i Lisboa åben indtil 9. januar 2011

På Rossio pladsen i det centrale Lissabon er der over jul og nytår mulighed for at løbe på skøjter.

Plastik-is på Rossio pladsen
’Isen’ er af plastik, men for de ikke-skøjtevante børn i Lissabon, er oplevelsen stadig speciel.

15 minutter på skøjter koster 2 euro inkl. leje af skøjter.

Vil man opleve ægte is, skal man til Óbidos, hvor der som en del af Óbidos Juleby 2010-2011 er anlagt en skøjtebane med ‘rigtig’ is.

Karrussel opstillet på Rossio pladsen i Lisboa 
Tidligere var det i Lissabon muligt at tage til den såkaldte Feira Popular underholdningspark, men den lukkede permanent for år tilbage.

Lissabon bystyre har til jule-perioden udover skøjtebanen opstillet en karrussel for børn på Rossio-pladsen, der ligeledes fungerer indtil 9. januar 2011.

Der vil også være indeholding med klovne og jonglører flere gange dagligt på pladsen.

Kritikere mener at tivoli-aktiviteterne ikke hører hjemme på den statelige Rossio-plads i det centrale Lisboa, men det lokale erhvervsliv er til gengæld godt tilfredse med initiativet, som trækker kunder til.

Oplevelserne i Lissabon til jul for børn ikke er gratis, men priserne holdes på et relativt lavt niveau bl.a. som følge af at Santa Casa da Misericórdia sponserer Rossio-aktiviteterne med 70.000 euro.

Herunder video fra Rossio-pladsens midlertidige skøjtebane:

..og herunder samme skøjtebane i privat Youtube-video med Lissabons aftenbelysning i julen 2010:

Din vurdering:Portugals sovereign credit rating nedgraderet af Fitch – Moodys forventes snart at følge efter

Den 23. december 2010 fik Portugals regering endnu engang de økonomiske tommelskruer strammet en anelse, da Fitch nedgraderede Portugals evne til at honorere sine forpligtigelser.

Fitch angiver slapt budget som årsag
Kreditvurderingsbureauet Fitch angav Portugals budget for 2011 som årsag til nedgraderingen.

Det er en kold spand vand i hovedet på regeringen i Portugal, som har strammet meget op og forventer at underskuddet på statens budget i år 2011 kun bliver på 4,6%.

Implicit i Fitch nedgraderingen fra AA- til A+ ligger en tvivl om at dette mål kan nås.

Udover nedgraderingen gav Fitch Portugals økonomiske fremtidsudsigter prædikatet ‘Negatve outlook’.

Moodys følger sandsynligvis efter
En anden af de 3 store kreditvurderingsselskaber Moodys har allerede advaret om at Portugal er på observationslisten for en nedgradering.

Samlet set vil de forringede kreditvurderinger gøre det endnu sværere for Portugal at refinansiere sine lån.

Hjælpepakke fra EU ikke usandsynlig
Midt i december 2010 måtte én af Portugals mellemstore banker BPN bede om kapitalindskud på 500 millioner euro fra den portugisiske stat, som følge af problemer.

BPN blev nationaliseret i november 2008 som følge af problemer opstået i.f.m. finanskrisen. Afgørelsen om øget kapitalindskud tages af Caixa Geral de Depósito banken, som er statskontrolleret og har fået ansvaret for BPN.

Der skal ikke ske særligt mange af dén slags ‘uheld’ før Portugal bliver tvunget til at bede om krisekjælp hos EU.

Sker dette, vil det nuværende 2011 budget – gennemførte stramninger eller ej – sandsynligvis skulle strammes yderligere.

Der vil med stor sandsynlighed være mere aktivitet end sædvanligt i finansministeriet i Lissabon over julen.

Kommer hjælpepakken fra EU, kan den meget vel blive skruet sammen i juledagene, når markederne har lukket.

Portugals største bank bliver nedgraderet (24. december)
Den 24. december blev Caixa Geral de Depósito banken ligeledes nedgraderet at Fitch fra A+ til A.  

Din vurdering:Priser i Portugal – Danmark dyrest i Europa ifølge Danmarks Statistik

I december 2010 har det danske prisniveau endnu engang vundet prisen som det højeste i Europa.

Portugals priser langt lavere end i Danmark
Ifølge Danmarks Statistik var forbruger-priserne opgjort i 2009 i Danmark 45% højere end gennemsnittet i de 27 EU-lande.

Portugals dagligvarepriser (forbrugerpriser) var derimod ca. 10% lavere end gennemsnittet, hvor også meget billige lande som  Polen, Rumænien, Bulgarien m.v. indgår i beregningen.

Sammenligner man priser i Portugal og Danmark direkte vil en portugiser opleve at skulle bruge 62% flere penge i Danmark for at købe de samme varer som i Portugal.

Udfra dansk synspunkt vil turister i Portugal derimod kunne se en besparelse på 38% på budgettet i forhold til de samme varer indkøbt i Danmark.

Portugal billigste ferieland i Vesteuropa
Portugal er ifølge Danmarks Statistik det billigste land i Vesteuropa; en anelse billigere end Cypern.

Eksempelvis koster en kop kaffe de fleste steder på cafe mellem 50 cent og 80 cent (4-6 kroner).

En bus- eller metrobillet koster til en kortere distance koster i Lissabon mellem 90 cent og 1 euro (7-7,50 kroner). Entre til museeer i Lissabon koster ofte mellem 2 og 4 euro for voksne (15-30 kroner), hvis der ikke er gratis adgang.

Et brød fås til ca. 70 cent (5 kroner) og en god liter juice til mellem 1 euro og 1,50 euro (7,50 – 11 kroner). Ost er ofte meget billigt i Portugal, mens andre pålægsprodukter kan være tættere på danske priser.

Se også: Zara modetøj billigst i Portugal.

Priser i Portugal – meget billige restauranter i Lissabon
I praksis er forskellen for danske turister i Portugal endnu større, idet det er meget billigt at gå ud at spise i Portugal.

Vælge man en ‘rigtig’ portugisisk restaurant (også i Lissabon) er det muligt at få et udmærket måltid til 5-7 euro. Vin, øl eller vand koster normalt 1-2 euro på de billigste restauranter og portugisiske tasca’er (små familiedrevne restauranter i Portugal).

På en typsisk gaderestaurant (for turister) vil man for en tre-retters menu med drikkekvarer og kaffe ofte betale 15-20 euro, mens den samme menu (og ofte bedre) rundt om hjørnet, eller hvor der er knap så mange turister, ofte kan findes til 10-14 euro.

Herunder præsenterer en fastboende amerikaner i Portugal, hvordan man finder en god og billig restaurant i Lissabon:


Priser i Europa i 2009 – England har overraskende lave priser
Ser man på listen over EU-landenes forbrugerpriser, overrasker England med lave priser næsten på niveau med Portugal.

 1. Forbruger-priser i Danmark – indeks 145
 2. Forbruger-priser i Schweiz – indeks 138 (uden for EU)
 3. Forbruger-priser i Norge – indeks 136 (uden for EU)
 4. Forbruger-priser i Irland – indeks 126
 5. Forbruger-priser i Finland – indeks 125
 6. Forbruger-priser i Luxembourg – indeks 121
 7. Forbruger-priser i Frankrig – indeks 114
 8. Forbruger-priser i Belgien – indeks 113
 9. Forbruger-priser i Holland – indeks 109
 10. Forbruger-priser i Sverige – indeks 108
 11. Forbruger-priser i Østrig – indeks 108
 12. Forbruger-priser i Tyskland – indeks 106
 13. Forbruger-priser i Italien – indeks 105
 14. Forbruger-priser i Island – indeks 99 (uden for EU)
 15. Forbruger-priser i Spanien – indeks 98
 16. Forbruger-priser i Grækenland – indeks 96
 17. Forbruger-priser i England (Storbritanien) – indeks 95
 18. Forbruger-priser i Cypern – indeks 90
 19. Forbruger-priser i Portugal – indeks 89
 20. Forbruger-priser i Slovenien – indeks 84
 21. Forbruger-priser i Malta – indeks 80
 22. Forbruger-priser i Estland – indeks 77
 23. Forbruger-priser i Letland – indeks 73
 24. Forbruger-priser i Slovakiet – indeks 72
 25. Forbruger-priser i Tjekkiet – indeks 70
 26. Forbruger-priser i Litauen – indeks 66
 27. Forbruger-priser i Tyrkiet – indeks 64 (uden for EU)
 28. Forbruger-priser i Ungarn – indeks 64
 29. Forbruger-priser i Polen – indeks 58
 30. Forbruger-priser i Rumænien – indeks 58
 31. Forbruger-priser i Bulgarien – indeks 50

Kilde: Danmarks Statistik

Se flere artikler om priser i Portugal (opdateres løbende)

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »