Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOplev Lissabon før jordskælvet i år 1755 på Museu da Cidade i Lisboa

Det store jordskælv i Atlanterhavet syd for Portugal og efterfølgende tsunami i år 1755 forandrede Lissabon for altid.

Jordskælvet fandt sted om formiddagen den 1. november 1755 et par hundrede kilometer sydvest for Portugals sydvestligste punkt Cabo São Vicente.

Enorme ødelæggelser efter tsunami
Udover at kræve 30.000-40.000 liv alene i Lissabon, blev dele af midtbyen herunder i det nuværende Baixa område fuldstændig raseret.

Først blev Lissabon udsat for ét af de kraftigste skælv i Europas historie, der efter sigende kunne mærkes helt til Finland. Jordskælvet nåede måske op på 9 på Richter Skala'en.

Omkring 40 min. efter jordskælvet blev Lisboa ramt af hele tre på hinanden følgende tsunami'er forårsaget af jordskælvet, som udover at rydde store dele af det nedre Lissabon for bygninger desuden satte gang i et stort antal brande.

Nogen historikere mener at Lissabon jordskælvet i år 1755 i alt kostede op mod 100.000 lisboetter livet.

Op mod 85% af bygningerne i Lisboa, som dengang var væsentlig mindre end i dag, blev ødelagt.

Lissabon før år 1755 på Museu da Cidade
Blandt de bygninger, der blev knust under jordskævet, var det nybyggede operahus i Lissabon også kaldet Phoenix Opera’en. Desuden blev utallige slotte, biblioteker og kirker herunder Lissabons daværende domkirke flammernes bytte.

Også det daværende Lissabons største hospital i Rossio bydelen blev fuldstændig ødelagt.

På Lissabons bymuseum Museu da Cidade har man bygget en 3-dimensional model af Lissabon, som ved hjælp af computerteknologi lader gæsterne gå rundt i gaderne i Lissabon, som de så ud før den 1. november 1755.

Der er lagt rigtig mange timer i via gamle dokumenter og tegninger at genskabe Lissabon, som byen oprindeligt stod. 

Man finder Museu da Cidade på adressen Campo Grande, 245 tæt på metrostationen Campo Grande.

Se også: Oversigt over de bedste museer i Lissabon.

Herunder optagelser fra åbningen af den nye 3D model af Lissabon fra før jordskælvet i år 1755:

Din vurdering:Lissabon hoteller med udsigter – eftermiddags-te på Hotel Chiado og VIP aften-stemning på Sheraton

Lissabon ligger ved Tejo flodens udløb og blev oprindeligt opført på 7 høje.

Siden har byen spredt sig i alle retninger. Et særligt kendetegn ved det moderne Lissabon er de mange og ofte stejle bakker i byens centrum.

Man mærker det mest om sommeren, hvor en travetur rundt i Lissabon kan give masser af motion, såfremt man ikke vælger den rigtige rute.

Der er dog med de mange elevadorer (faste elevatorer ofte af udseende som en sporvogn) taget højde for at ikke alle nyder at forcere de stejleste skråninger til fods.

Hoteller med udsigt i Lissabon
For turister i Lissabon er de mange udsigtspunkter, der på portugisisk kaldes miradouros, populære seværdigheder. Der findes ofte en café og et par restauranter tæt på.

En anden mulighed er at opsøge ét af de Lissabon hoteller, hvor man udnytter en god beliggenhed til at lave en café og restaurant på øverste etage.

De fleste af Lissabons hoteller med café eller restaurant ‘på taget’ er relativt ukendte for Lissabons turister, selv om mange ofte passerer forbi dem på gadeplan flere gange dagligt. Som altid i Portugal er der nemlig ikke nødvendigvis så stor fokus på at fremhæve dén slags herligheder, idet man synes at tro at alle kender dem.

Udsigtspunkter i bymidten
Under en rundtur i august 2010 til Lissabons ‘skyline-hoteller’ fik vi alle steder uden undtagelse at vide, at hotellerne havde meget få turister i café’en/restauranten på tagetagen – og stort set kun udlændinge, såfremt der var tale om hotellets egne gæster.

Det er i denne forbindelse værd at bemærke at hotellerne i Lissabon meget gerne vil have flere gæster i restaurationen på toppen. De fleste steder er der i øvrigt både ude og inde-servering. Det er overhovedet ikke nødvendigt at bo på hotellet, men på de dyrere steder såsom Sheraton Hotel forventes der dog normal pæn ‘turist’-påklædning.

Herunder billeder fra et udvalg af Lissabons hoteller med udsigt. Se mere om Lissabon hoteller med udsigt nedenfor:

Café-Bar BA på Bairro Alto Hotel
Bairro Alto Hotel er ét af Lissabons dyrere 5-stjernede hoteller. Man finder den statelige gule hotelbygning på adressen Praca Luís de Camões 2.

Udefra ser Bairro Alto Hotel egentlig ikke så eksklusiv ud, men beliggenheden overfor Café Brasileira i Lissabons hippe Chiado shoppingkvartér fejler ikke noget.

På toppen af Hotel Bairro Alto finder man Café-Bar BA, som ikke er særlig stor, men til gengæld med placeringen tæt på vandet (Tejo-floden) har en formidabel udsigt – måske den bedste i Lissabon.

Café-baren åbner allerede kl. 12.30. Der er relativt dyrt med ‘danske’ priser fra 4,50 euro for en øl. Cocktails er Hotel Bairro Altos specialitet med 19 varianter på kortet. Man kan naturligvis også bestille forfriskninger uden alkohol herunder drinks og is-te.

Hotel Chiado
Ikke langt fra Hotel Bairro Alto ligger Hotel Chiado.

Tag-esplanaden er fantastisk og relativt ukendt. På Hotel Chiado er priserne desuden mere overkommelige end på Hotel Bairro Alto. En kande te koster eksempelvis 3 euro. Der er i øvrigt et meget stort udvalg af netop te på Hotel Chiado, hvor man sidder og overskuer Lissabon på store træstole.

Hotel Chiado café’en på 8. sal  har en andeles fantastisk udsigt over mod São Jorge borgen og de gamle Alfama-Castelo kvarterer.

Adressen er Rua Nova do Almada 114. Hotel Chiado er mere café end bar og har et stort udvalg af portugisiske vine. En øl fås fra 4 euro, mens café-menu’en er ganske rimelig prissat.

Indenfor I tagetagen findes en stor og særdeles hyggeligt indrettet lounge.

Hotel Chiado café’en åbner kl. 11.30.

Sky Bar på Tivoli Hotel i Lissabon
I det 5-stjernede Tivoli Hotel på shopping-gaden Avenida da Liberdade 185 findes øverst oppe på bygningen en ganske stor åben tagterrasse.

Her er der plads til over 100 gæster, og der er desuden indrettet hyggekrog, hvor udsigten er endnu bedre.

På Sky Bar er der udendørs DJ om aftenen og restaurant-område indenfor.

Restaurant Terraco på Tivoli Hotel er ikke det billigste sted at spise ude i Lissabon, men nøjes man med en øl på tagterrassen slipper man med 4 euro. Der er også en udendørs-menu, hvor man blandt andet kan få salat-retter (usædvanligt i Lissabon).

Sky Bar på Tivoli Hotel Lisboa ligger et godt stykke fra Tejo-floden, så udsigten er knap så fantatisk. Til gengæld er der kig ned på Lissabons største trafik-knudepunkt Marquês de Pombal rundkørslen i nordlig retning, der med sin statue af marquis’en med en løve i midten i sig selv er en seværdighed.

Tivoli Sky Bar er en oplevelse og er genåbnet for nyligt hver dag fra  kl. 17.

Panorama Pianobar på Hotel Sheraton
I den dyre ende af skala’en finder man udsigtsbaren Panorama på ét af Lissabons top-10 hoteller.

Det imponerende Sheraton Hotel er populært blandt forretningsfolk med dyr smag.

Som turist i Lissabon kommer man som regel ikke naturligt forbi denne kolos af en bygning i det mondæne Saldanha område i det nordlige Lissabon.

Panorama på Sheraton er et lukket område med et stort vinduesparti, men så absolut et besøg værd. Om aftenen er udsigten over Lissabons lyshav ‘second-to-none’ fra Panorama – blandt andet fordi Sheraton Hotel er beliggende tæt på ét af de højeste punkter i Lissabon og i sig selv er én af Lissabons højeste bygninger.

Det fremgår på Panorama’s ruder, hvad man ser. Afstandene er store, så indtrykket er størst om aftenen. Måske derfor åbner Panorama først kl. 19 (kl. 18 om sommeren).

Billigt er det ikke på Shraton. Man slipper ikke uden om at bruge minimum 10 euro (alle drinks minimum 14 euro). En øl koster 6,50 euro. Til gengæld er der i løbet af aftenen underholdning med pianist og sangerinde og service-niveauet er førsteklasses.

Man finder Panorama Pianobar på Sheraton hotellet på adressen Rua Latino Coelho 1 (metro station Picoas).

Se også: Oversigt over anbefalelsesværdige hoteller i Lissabon.

Din vurdering:Portugal og Spanien VM i fodbold - kl. 16 falder afgørelse af World Cup 2018 værtsskab

Efter at alle kandidaterne onsdag præsenterede deres bud på verdensmesterskabet I fodbold 2018, er det den 2. december 2010 op til FIFA’s bestyrelse at afgøre, hvor World Cup 2018 i fodbold skal afholdes.

Der er store økonomiske interesser forbundet med VM-arrangementet.

Kandidaterne til World Cup 2018 er:

  • Holland og Belgien (sammen)
  • England
  • Rusland
  • Portugal og Spanien (sammen)

Se også Bid-report for Spanien-Portugal (åbner som pdf).

Allerede i 2008 blev buddet fra Spanien og Portugal indleveret. Se 2008 artikel

World Cup 2022 kandidater
Også World Cup 2022 værtsskabet bliver afgjort d. 2. december i Zurich.

Her er kandidaterne til VM 2022:

  • Japan
  • USA
  • Qatar
  • Sydkorea (Korean Republic)
  • Australien

Som sædvanligt har FIFA gjort meget ud af beslutningerne, som er et helt lille event i sig selv.

Afgørelsen om Portugal og Spanien bliver VM værter findes omkring kl. 16 dansk tid (kl. 15 portugisisk tid).

Se også www.fifa.com .

UPDATE: 2. december 2010

Rusland vandt værtsskabet for World Cup 2018 i fodbold.

Din vurdering:Julegaveide 2010 - iPad kan købes i Portugal og Danmark fra 1. december

Apples nye tablet-computer iPad har siden slutningen af maj kunne købes i en række europæiske lande.

IPad til salg i Portugal
Fra den 1. december er iPad også mulig at købe i Portugal.

Den nye julegave-ide 2010 til relativt velbelåede givere kan blandt andet fås i elektronik-kæderne Worten og FNAC.

Ipad forhandles eksempelvis i Centro Comercial Columbo (Columbo indkøbscentret) i Lissabon og i NorteShopping indkøbscenteret i Porto. I begge disse centre har Apple den 1. december kl. 22 arrangeret Ipad launch events.  

Priser på iPads
Priserne på iPads i Portugal starter ved 499 euro for billigste model.

Man kan som i Danmark, hvor iPad ligeledes introduceres officielt den 1. december (som julegave-ide), vælge mellem 16GB, 32GB og 64GB versioner af den nye Apple ‘gadget’, som enten kan fungere via Wi-Fi eller i en dyrere version via Wi-Fi 3G.

Nogen analytikere mener at Ipad lignende produkter også benævnt ‘tablets’ snart vil overtage omkring 10% af markedet for computere.

Kritikere mener at det er svært at anvende iPad’en til at læse fra i længere tid på grund af skærmens begrænsninger – specielt i sollys.

Herunder Apple promotion video for den nye julegave-ide 2010:

Din vurdering:Lisbon Maraton 5. december 2010 – tusindvis af løbere fra hele Europa samles i Lissabon

Ét af Europas mest populære maratonløb afholdes den 5. december 2010 i Lissabon.

Samtidig med det godt 42 kilometer lange maraton-løb afholdes der et halvmaraton på 21 kilometer og desuden et såkaldt minimaraton på 6 kilometer uden for konkurrencen.

Se også: verdenrekord i halvmaraton sat i Lissabon.

Lissabon Maraton ruten
Lisbon Maraton ruten går gennem det centrale Lissabon ved Praca do Comercio og Rossio.

Inden da har løberne været omkring Benfica/Monsanto parken og desuden en tur længere vestpå uden for Lissabon i Belém før der igen returneres til centrum og derfra løbes tilbage op mod målet i Lissabons nordøstlige del.

Start og mål for maraton-ruten i Lissabon er Estadio 1° de Maio (stadion) – se kort over ruten .

Specielt de sidste 3-4 kilometer af Lisbon Maraton er hårde, idet strækningen fra Tejo-floden op til stadion er op af bakke. Det er 25. gang af Lisbon Maraton afholdes.

Se mere om det store løbe-event på Lisbon Maraton hjemmesiden .

Herunder video fra Lisbon Maraton 2009 indeholdende interview med nogen af de udenlandske deltagere:

Din vurdering:Flere unge portugisere vil emigrere – ufleksibelt arbejdsmarked i Portugal forhindrer karriere

Flere portugisiske nyuddannede unge forventes at emigrere til udlandet i de kommende år.

Stor jobsikkerhed eller det modsatte
Ifølge engelske The Telegraph er mange unge i Portugal trætte af landets fodslæbende økonomiske vækstrater i forhold til resten af Europa.

Det er ikke svært for de portugisiske unge at regne ud at de kommende år sandsynligvis ikke byder på de store muligheder i hjemlandet.

De nye stramninger af statens budget gør levevilkårene i Portugal endnu sværere for unge portugisere, som med stor sandsynlighed kan se frem til perioder uden arbejde, og såfremt et arbejde findes, vil det ofte være temporært og til en meget lav løn.  En startløn på 1100 til 1300 euro per måned for en universitets-uddannet ingeniør er ikke unormalt.

Som nyansat i Portugal får man meget sjældent tilnærmelsesvis de samme vilkår, som de ældre medarbejdere har, og mange ender med på papiret at arbejde selvstændigt på de såkaldte ‘recibo verde’ kvitteringer. Denne ‘ansættelsesform’ indholder så godt som ingen sikkerhed for at beholde jobbet.

Undtagelsen er børn af rige familier, men her har mange som tradition at lade de unge studere i udlandet efter at have gået i ofte dyre udenlandske privatskoler i Portugal. Efter studierne lader man ofte den unge indgå i familiens business-aktiviteter i Portugal og i udlandet – med mindre den veluddannede unge finder sig et godt job i eksempelvis England, Schweiz eller USA.

Udfordring for Portugals regering
Én af de største udfordringer for den portugisiske regering er de mange offentlige ansatte, som sidder med relativ høj løn i forhold til resten af samfundet og desuden gennem årene for en dels vedkommende har fået forhandlet sig til store privilegier såsom fri bil og lignende.

Disse privilegier til mellemledere og professionelle i det offentlige ligger ofte langt over niveauet i det private portugisiske erhvervsliv. De ofte midaldrende eller ældre medarbejdere har en meget stor grad af jobsikkerhed og kan reelt set ikke fyres på grund af ekstremt gode fratrædelsesforhold. Samtidig er der ikke indbygget store incitamenter til at udvikle sig fagligt, men istedet nok mere til at skabe yderligere administration.

Man kan således argumentere for at de ældre generationer i Portugal kva deres modvilje mod reformer tvinger de yngre generationer til at udvandre i store tal.

Se også: Portugisere emigrerer til udlandet (artikel fra 2008)

Modvilje mod forandring på Portugals arbejdsmarked
Portugals regering risikerer imidlertid stor vrede fra mange portugisere, hvis man ‘piller’ ved arbejdsmarkedets stive fratrædelsesordninger.

Det er dog efterhånden ved at være et spørgsmål om Portugal har råd til at lade være.

De offentlige ansattes fagforeninger foranstaltede i samarbejde med fagforeninger i den private sektor den største generalstrejke i mands minde den 24. november 2010 som udtryk for arbejdernes utilfrdshed med regeringens besparelser.

Portugisere i Danmark
Også i Danmark finder man en del portugisiske emigranter.

Som portugiser i Danmark kan man finde information på hjemmesiden Portuguesesnadinamarca.com  .

Din vurdering:Jose Mourinho og Real Madrid til El Clásico i Spanien – Cristiano Ronaldo versus Messi på TV Canal9

De traditionsrige møder mellem Spaniens to bedste fodboldklubber, også kaldet El Clasico, er blevet endnu mere interessante end sædvanligt set med portugisiske øjne.

Portugal har nemlig to af de absolutte hovedpersoner i form af stjernen Cristiano Ronaldo og træner-ikonet José Mourinho med til fodboldfesten i Spanien.

José Mourinho i Real Madrid og i Barcelona
Kampen El Clasico står som sædvanligt mellem topklubberne Barcelona og Real Madrid i 'La Liga' Spanien.

Den portugisiske træner Jose Mourinho gør sig ingen illusioner om Barcelona fan-verdenens tanker om ham.

Han ved at han vil være en hadet mand på Nou Camp stadion i Barcelona mandag aften – det ligger i kortene, når man træner ærkerivalerne fra Real Madrid.

Mourinho vil aldrig blive accepteret på Nou Camp
Jose Mourinho har desuden forbrudt sig mod Barca regel nummer 1:  Spil aldrig mod dit eget hold (dvs. Barcelona).

Selv om Mourinho aldrig som sådan har snøret støvlerne for Barcelonas førstehold, har han optrådt som hjælpetræner og oversætter for den legendariske manager Sir Bobby Robson og dennes efterfølger som træner i Barcelona i skikkelse af hollænderen Louis van Graal.

Den unge Mourinho arbejdede således for Barcelona i perioden 1996-2000. Det har Barcelonas fans på ingen måde glemt.

Hvad der gør Mourinho's situation i forhold til Barcelona endnu mere umuligt, er at han sammenlagt som træner for Inter i 2009 tævede Barcelona ud af semifinalen i Champions League - som Mourinho og Inter derefter vandt. Se mere om 'Mourinho's smukkeste nederlag' på Nou Camp i Barcelona i 2009. Inter tabte 1-0 i Barcelona, men vandt samlet 3-2.   

Cristiano Ronaldo mod Messi på Canal9
Hvad der yderligere gør kampen interessant er at verdens to formodentlig bedste fodboldspillere mødes, når Cristiano Ronaldo fra Portugal (Real Madrid) og Lionel Messi fra Argentina (Barcelona) stiller op overfor hinanden.

Se også interview med Michael Laudrup om Barcelona-Real Madrid kampen og de to stjernespillere på Sporten.dk.

Se kampen El Clásico i TV på Kanal9 fra kl. 21
Inden kampen har Cristiano Ronaldo scoret 14 mål i La Liga i Spanien. Messi har scoret 13 gange. Se den aktuelle Topscorer i La Liga i Spanien.

El Clásico Barcelona-Real Madrid kampen i La Liga spilles den 29. november 2010 fra kl. 21.00.

Kampen kan ses i TV på kanal ‘Canal9’.

Din vurdering:Estoril oplever renaissance – flere turister på Lissabonkysten ved Estoril i oktober 2010

Efter en periode med stagnerende turisme-statistik tiltrækker Estoril i Portugal igen flere turister.

Markedsføring og flere kongresser i Estoril
Estoril havde 18% flere overnatninger i oktober 2010 i forhold til samme måned i 2009, meddelte chefen for Estorils turistorganisation per november 2010.

Her bør man bemærke at Estoril turistorganisationen også omfatter det langt større Cascais-område, herunder de kendteste golfbaner i Portugal.

Byerne Estoril og Cascais på Lissabonkysten udgør ‘Portugals Riviera’ – omend både antallet af turister, VIP’s og ikke mindst priserne på Lissabonkysten er langt lavere end på Riviera’en i Frankrig og Italien.

Se også: BMW inviterer små 8000 personer til Cascais-Estoril.

Estoril mellem Cascais og Lissabon
Da Estoril stadig er et bedre internationalt brand, fokuseres der naturligvis stadig meget på Estoril – på trods af at byen Estoril er langt mindre end den nærmest sammenvoksede ‘storebror’ Cascais.

Med lokal-kendskab er det måske bedre at betragte de to byer (og desuden det mellemliggende mondæne Monte Estoril) som én by og ét ferieområde.

Se billeder fra det familievenlige Cascais-Estoril (deriblandt det berømte Kasino i Estoril).

Herunder ‘Miami-Vice style' video fra Estoril-Cascais:

Din vurdering:Madeira vin – dansk vandrehistorie om at vinstokke fra Holmen reddede vinproduktion på Madeira

Af og til dukker der historier op om dansk-portugisiske relationer, som lyder sandsynlige, men som ikke svarer overens med virkeligheden.

Én af disse historier er at de gule sporvogne i Lissabon er de gamle sporvogne fra København. Det er simpelt hen forkert – ingen af Lissabons sporvogne har så vidt vides nogen sinde kørt i København. 

Vandrehistorien om Madeira vinstokke fra Holmen
En anden vandrehistorie omhandler Madeira vinen og det faktum at der findes vinstokke i Nyboder i København, som stammer fra Madeira.

Her er der til dels hold i virkeligheden (for der ér vinstokke fra Madeira i Kuglegården på Arsenaløen og i Nyboder), men den gode historie er tilsyneladende blevet ‘forbedret’ i en grad, så den ikke længere holder 100% vand.

Madeiras vinstokke fra Holmen - En myte?
På en del danske hjemmesider kan man finde information om, hvordan danske sømænd reddede Madeiras produktion af den kendte hedvin Madeira.

Efter sigende ifølge myten skulle nogen af de ‘danske’ vinstokke af sorten Malvasia på Holmen i København via en dansk konsul på Madeira sidst i 1800-tallet været blevet sendt tilbage til Madeira for at redde Madeiras vinproduktion efter at de lokale vin-træer på Madeira havde været angrebet af sygdom.

Historien fortælles flere steder på nettet, men måske særligt poetisk på Navalhistory.dk .

Europaklip på P1 undersøgte myten om Madeira vin fra Danmark
I radioprogrammet Europaklip, sendt den 5. december 2009, var der blandt andet et indslag af journalist Ole Brink, som havde været en tur på Madeira for at undersøge sagen om de ‘danske’ vinstokke.

Vandrehistorien er tilsyneladende så kendt at selv turistkontoret på Madeira havde hørt om den – fra danske turister. En lignede historie fortælles desuden om Malvasia-vinstokke fra Australien. Sandheden er nok snarere at podninger fra vinstokke i Portugal, USA (og nogen mener Cypern), var med til at redde Madeira vin.

Man kan til gengæld så med en vis ret argumentere for, at den oprindelige Madeira vin (drue) er mere ‘ægte’, når den kommer fra København, end den nuværende fra Madeira.

Ole Brink fik talt med en portugisisk vinhistorie-professor på Madeira og efter hjemkomst med orlogs-historiker Hans Christian Bjerg I København. Den tidligere danske overarkivar har undersøgt sagen indgående i marinens arkiver og tilbageviser historien.

Man kan se mere om indslaget på Europaklip-hjemmesiden . Desværre er den direkte afspilnings-funktion p.t. i uorden, men hvis man klikker XML til højre og derefter på udsendelsen fra den 5. december 2009, vil langt de fleste computere automatisk starte en MP3 afspilning af programmet om redningen af Madeiras vinstokke.

Dansk-portugisiske relationer
Har man interesse i dansk-portugisiske relationer, er der i øvrigt en bog på vej skrevet af Fernando C. Kvistgaard om netop dette emne.

Se mere om den historisk interessante bog 'Venskaber og Stridigheder gennem Tiderne' på Lusodana-hjemmesiden.

Herunder youtube-video om Madeira vinens historie:

Din vurdering:Tommy Hilfiger har besøgt Portugal – ny modetøj shopping-mulighed i Colombo centeret i Lissabon

Den amerikanske modeskaber Tommy Hilfiger har været i Portugal i forbindelse med 25 års jubilæet for det succesfulde amerikanske modetøjs-brand.

Tommy Hilfiger var på sit 2-dages besøg i Portugal med til åbningen af den fjerde dedikerede portugisiske Tommy Hilfiger butik. De øvrige Tommy Hilfiger forretninger I Portugal findes i Lissabon, Cascais (Cascais Shopping) og i Porto.

Se mere om Tommy Hilfiger shopping i Portugal på Hilfiger hjemmesiden.

Mange muligheder på et kriseramt marked
Senere i forbindelse med besøget afholdt Hilfiger-koncernen konference, hvor den nu 59-årige grundlægger blandt andet fortalte om starten på Hilfiger imperiet for 25 år siden.

Tommy Hilfiger kan godt li’ konkurrencer og har tidligere medvirket som dommer i en talent TV-serie for designere i USA – lidt a lá The Apprentice i England.

I Lissabon delte Hilfiger præmier ud til vindere af en kreativitets-konkurrence afholdt blandt design-elever på Faculdade de Arquitetura de Lisboa.

Blandt Hilfigers ‘guldkorn’ til de unge studerende var at ‘hemmeligheden’ bag Tommy Hilfigers succes med brands som Tommy Hilfiger, Hilfiger Denim, Red Label, Tommy Girl, True Star og Tommy Hilfiger for The Home for modetøjs-mærkene vedkommende er at forsyne kunderne med varer af god kvalitet til en fornuftig pris.

Modeskaberen, hvis forretningstalent er velkendt, lagde ikke overraskende vægt på at de unge designere ud over de kreative fag også udvikler deres talent for ‘business’ og for at drive en effektiv virksomhed. 

I kriseåret 2009, udtalte Hilfiger, havde modetøjs-brandet Tommy Hilfiger det bedste år nogen sinde.

Se også: Udsalg i Lissabon.

Tommy Hilfiger til Lissabon direkte fra København
Det irsk-amerikanske modeikon ankom til Lissabon direkte fra København, hvor han den 11. november var dommer i endnu en Hilfiger design konkurrence i forbindelse med 25-års jubilæet.

Se mere om Tommy Hilfiger prisuddeling i København på EPN.

Besøget i Portugal afsluttedes med jubilæumsfest i Lissabon på Hotel Pestana Palace.

Herunder Tommy Hilfinger forår-sommer kollektion / spring-summer collection 2011:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »