Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkJose Mourinho og Real Madrid til El Clásico i Spanien – Cristiano Ronaldo versus Messi på TV Canal9

De traditionsrige møder mellem Spaniens to bedste fodboldklubber, også kaldet El Clasico, er blevet endnu mere interessante end sædvanligt set med portugisiske øjne.

Portugal har nemlig to af de absolutte hovedpersoner i form af stjernen Cristiano Ronaldo og træner-ikonet José Mourinho med til fodboldfesten i Spanien.

José Mourinho i Real Madrid og i Barcelona
Kampen El Clasico står som sædvanligt mellem topklubberne Barcelona og Real Madrid i 'La Liga' Spanien.

Den portugisiske træner Jose Mourinho gør sig ingen illusioner om Barcelona fan-verdenens tanker om ham.

Han ved at han vil være en hadet mand på Nou Camp stadion i Barcelona mandag aften – det ligger i kortene, når man træner ærkerivalerne fra Real Madrid.

Mourinho vil aldrig blive accepteret på Nou Camp
Jose Mourinho har desuden forbrudt sig mod Barca regel nummer 1:  Spil aldrig mod dit eget hold (dvs. Barcelona).

Selv om Mourinho aldrig som sådan har snøret støvlerne for Barcelonas førstehold, har han optrådt som hjælpetræner og oversætter for den legendariske manager Sir Bobby Robson og dennes efterfølger som træner i Barcelona i skikkelse af hollænderen Louis van Graal.

Den unge Mourinho arbejdede således for Barcelona i perioden 1996-2000. Det har Barcelonas fans på ingen måde glemt.

Hvad der gør Mourinho's situation i forhold til Barcelona endnu mere umuligt, er at han sammenlagt som træner for Inter i 2009 tævede Barcelona ud af semifinalen i Champions League - som Mourinho og Inter derefter vandt. Se mere om 'Mourinho's smukkeste nederlag' på Nou Camp i Barcelona i 2009. Inter tabte 1-0 i Barcelona, men vandt samlet 3-2.   

Cristiano Ronaldo mod Messi på Canal9
Hvad der yderligere gør kampen interessant er at verdens to formodentlig bedste fodboldspillere mødes, når Cristiano Ronaldo fra Portugal (Real Madrid) og Lionel Messi fra Argentina (Barcelona) stiller op overfor hinanden.

Se også interview med Michael Laudrup om Barcelona-Real Madrid kampen og de to stjernespillere på Sporten.dk.

Se kampen El Clásico i TV på Kanal9 fra kl. 21
Inden kampen har Cristiano Ronaldo scoret 14 mål i La Liga i Spanien. Messi har scoret 13 gange. Se den aktuelle Topscorer i La Liga i Spanien.

El Clásico Barcelona-Real Madrid kampen i La Liga spilles den 29. november 2010 fra kl. 21.00.

Kampen kan ses i TV på kanal ‘Canal9’.

Din vurdering:Estoril oplever renaissance – flere turister på Lissabonkysten ved Estoril i oktober 2010

Efter en periode med stagnerende turisme-statistik tiltrækker Estoril i Portugal igen flere turister.

Markedsføring og flere kongresser i Estoril
Estoril havde 18% flere overnatninger i oktober 2010 i forhold til samme måned i 2009, meddelte chefen for Estorils turistorganisation per november 2010.

Her bør man bemærke at Estoril turistorganisationen også omfatter det langt større Cascais-område, herunder de kendteste golfbaner i Portugal.

Byerne Estoril og Cascais på Lissabonkysten udgør ‘Portugals Riviera’ – omend både antallet af turister, VIP’s og ikke mindst priserne på Lissabonkysten er langt lavere end på Riviera’en i Frankrig og Italien.

Se også: BMW inviterer små 8000 personer til Cascais-Estoril.

Estoril mellem Cascais og Lissabon
Da Estoril stadig er et bedre internationalt brand, fokuseres der naturligvis stadig meget på Estoril – på trods af at byen Estoril er langt mindre end den nærmest sammenvoksede ‘storebror’ Cascais.

Med lokal-kendskab er det måske bedre at betragte de to byer (og desuden det mellemliggende mondæne Monte Estoril) som én by og ét ferieområde.

Se billeder fra det familievenlige Cascais-Estoril (deriblandt det berømte Kasino i Estoril).

Herunder ‘Miami-Vice style' video fra Estoril-Cascais:

Din vurdering:Madeira vin – dansk vandrehistorie om at vinstokke fra Holmen reddede vinproduktion på Madeira

Af og til dukker der historier op om dansk-portugisiske relationer, som lyder sandsynlige, men som ikke svarer overens med virkeligheden.

Én af disse historier er at de gule sporvogne i Lissabon er de gamle sporvogne fra København. Det er simpelt hen forkert – ingen af Lissabons sporvogne har så vidt vides nogen sinde kørt i København. 

Vandrehistorien om Madeira vinstokke fra Holmen
En anden vandrehistorie omhandler Madeira vinen og det faktum at der findes vinstokke i Nyboder i København, som stammer fra Madeira.

Her er der til dels hold i virkeligheden (for der ér vinstokke fra Madeira i Kuglegården på Arsenaløen og i Nyboder), men den gode historie er tilsyneladende blevet ‘forbedret’ i en grad, så den ikke længere holder 100% vand.

Madeiras vinstokke fra Holmen - En myte?
På en del danske hjemmesider kan man finde information om, hvordan danske sømænd reddede Madeiras produktion af den kendte hedvin Madeira.

Efter sigende ifølge myten skulle nogen af de ‘danske’ vinstokke af sorten Malvasia på Holmen i København via en dansk konsul på Madeira sidst i 1800-tallet været blevet sendt tilbage til Madeira for at redde Madeiras vinproduktion efter at de lokale vin-træer på Madeira havde været angrebet af sygdom.

Historien fortælles flere steder på nettet, men måske særligt poetisk på Navalhistory.dk .

Europaklip på P1 undersøgte myten om Madeira vin fra Danmark
I radioprogrammet Europaklip, sendt den 5. december 2009, var der blandt andet et indslag af journalist Ole Brink, som havde været en tur på Madeira for at undersøge sagen om de ‘danske’ vinstokke.

Vandrehistorien er tilsyneladende så kendt at selv turistkontoret på Madeira havde hørt om den – fra danske turister. En lignede historie fortælles desuden om Malvasia-vinstokke fra Australien. Sandheden er nok snarere at podninger fra vinstokke i Portugal, USA (og nogen mener Cypern), var med til at redde Madeira vin.

Man kan til gengæld så med en vis ret argumentere for, at den oprindelige Madeira vin (drue) er mere ‘ægte’, når den kommer fra København, end den nuværende fra Madeira.

Ole Brink fik talt med en portugisisk vinhistorie-professor på Madeira og efter hjemkomst med orlogs-historiker Hans Christian Bjerg I København. Den tidligere danske overarkivar har undersøgt sagen indgående i marinens arkiver og tilbageviser historien.

Man kan se mere om indslaget på Europaklip-hjemmesiden . Desværre er den direkte afspilnings-funktion p.t. i uorden, men hvis man klikker XML til højre og derefter på udsendelsen fra den 5. december 2009, vil langt de fleste computere automatisk starte en MP3 afspilning af programmet om redningen af Madeiras vinstokke.

Dansk-portugisiske relationer
Har man interesse i dansk-portugisiske relationer, er der i øvrigt en bog på vej skrevet af Fernando C. Kvistgaard om netop dette emne.

Se mere om den historisk interessante bog 'Venskaber og Stridigheder gennem Tiderne' på Lusodana-hjemmesiden.

Herunder youtube-video om Madeira vinens historie:

Din vurdering:Tommy Hilfiger har besøgt Portugal – ny modetøj shopping-mulighed i Colombo centeret i Lissabon

Den amerikanske modeskaber Tommy Hilfiger har været i Portugal i forbindelse med 25 års jubilæet for det succesfulde amerikanske modetøjs-brand.

Tommy Hilfiger var på sit 2-dages besøg i Portugal med til åbningen af den fjerde dedikerede portugisiske Tommy Hilfiger butik. De øvrige Tommy Hilfiger forretninger I Portugal findes i Lissabon, Cascais (Cascais Shopping) og i Porto.

Se mere om Tommy Hilfiger shopping i Portugal på Hilfiger hjemmesiden.

Mange muligheder på et kriseramt marked
Senere i forbindelse med besøget afholdt Hilfiger-koncernen konference, hvor den nu 59-årige grundlægger blandt andet fortalte om starten på Hilfiger imperiet for 25 år siden.

Tommy Hilfiger kan godt li’ konkurrencer og har tidligere medvirket som dommer i en talent TV-serie for designere i USA – lidt a lá The Apprentice i England.

I Lissabon delte Hilfiger præmier ud til vindere af en kreativitets-konkurrence afholdt blandt design-elever på Faculdade de Arquitetura de Lisboa.

Blandt Hilfigers ‘guldkorn’ til de unge studerende var at ‘hemmeligheden’ bag Tommy Hilfigers succes med brands som Tommy Hilfiger, Hilfiger Denim, Red Label, Tommy Girl, True Star og Tommy Hilfiger for The Home for modetøjs-mærkene vedkommende er at forsyne kunderne med varer af god kvalitet til en fornuftig pris.

Modeskaberen, hvis forretningstalent er velkendt, lagde ikke overraskende vægt på at de unge designere ud over de kreative fag også udvikler deres talent for ‘business’ og for at drive en effektiv virksomhed. 

I kriseåret 2009, udtalte Hilfiger, havde modetøjs-brandet Tommy Hilfiger det bedste år nogen sinde.

Se også: Udsalg i Lissabon.

Tommy Hilfiger til Lissabon direkte fra København
Det irsk-amerikanske modeikon ankom til Lissabon direkte fra København, hvor han den 11. november var dommer i endnu en Hilfiger design konkurrence i forbindelse med 25-års jubilæet.

Se mere om Tommy Hilfiger prisuddeling i København på EPN.

Besøget i Portugal afsluttedes med jubilæumsfest i Lissabon på Hotel Pestana Palace.

Herunder Tommy Hilfinger forår-sommer kollektion / spring-summer collection 2011:

Din vurdering:Estoril Kongrescenter vært for World Yacht Racing Forum 2010 samt yacht producent-konferencer

Estoril kongrescenter er 14-15 december 2010 vært for World Yacht Racing Forum.

Det store arrangement, der forventes at trække mere end 500 deltagere til Estoril, er yacht racing branchens største årlige fælles event.

World Yacht Racing Forum i Estoril er i høj grad et networking event for både deltagere, sponsorer, yacht-producenter og arrangører. Det er tredje gang eventet afholdes.

Her mødes folk fra America's Cup, Volvo Ocean Race, Multi-One Design Circuit, World Match Racing Tour, Barcelona World Race, Vendée Globe, RC44 Circuit, Extreme Sailing Series med flere.

Fælles for dem er at sejler-hobbyen har udviklet sig til forretnings-foretagener i millionklassen (euro), da det kræver en mere end almindelig velpolstret bankkonto at deltage i sejlsportens dyreste klasser.

Estoril konferencer for yachting branchen
Deuden vil der i Estoril blive afholdt sideløbende konferencer for designere og producenter inden for følgende områder:

  • Yacht Racing Design and Technology Symposium
  • International Superyacht Coatings Conference

Estoril Congress Center
Det store kongresscenter I Estoril ligger bag casino’et, 300 meter fra vandet og meget tæt på et stort antal luksushoteller.

Fra Estoril er der kun et par kilometer til den største by på denne del af Lissabonkysten Cascais og knap 30 kilometer østpå til hovedstaden Lissabon.

Se også: Volvo Ocean Race kommer til Lissabon .

Estoril er et populært område at afholde større events og konferencer i. Dels er Portugal stadig langt billigere end de øvrige vestlige lande og dels har Estoril Congress Center opbygget en ekspertise i at håndtere endog meget store events.

Sidst men ikke mindst er Portugal velsignet med et klima, som selv i månederne november, december, januar og februar som regel byder på mindst 5 daglige solskinstimer.

Herunder video fra World Yacht Racing Forum 2009, der blev afholdt i Monaco:

Din vurdering:Jose Mourinho ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud

Den portugisiske succes-træner José Mourinho har accepteret udnævnelsen til ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud.

Ryder Cup 2018 
Verdens mest prestigefulde golfturnering mellem USA og Europa afholdes hvert andet år og planlægges langt ud I fremtiden.

Se planen for Ryder Cup turneringen 2012, 2014 og 2016 .

Mourinho ambassadør på trods af job I Spanien
José Mourinho arbejder I Spanien som træner for storklubben Real Madrid – der i øvrigt lammetævede Ajax med 4-0 I Champions League gruppespillet den 23. november 2010.

Se mere om Real Madrid i Champions League.

Mourinho mener dog nok at han kan støtte sit hjemland mod Ryder Cup konkurrenten Spanien.

Nyt luksus-golfcenter ved Comporta
Den kendte portugiser stammer fra Setúbal-området, der ligger tæt på det nye golfcenter I Comporta, hvor Ryder Cup 2018, såfremt Portugal vinder bud-runden, skal afholdes.

Her åbner den Tom Fazio-designede golfbane Herdade da Comporta, som sammen med Oitavos og Penha Longa banerne på Lissabonkysten og Praia d'El Rey golfbanen ved Óbidos vil være selvskrevet til luksus-golfrejser til Portugal

Den altid selvsikre Mourinho udtalte I forbindelse med udnævnelsen: "To always win and to take Portugals name to the four corners of the world, that is the challenge I set myself each day and that is the goal Comporta is committed to."

Se også:
Jose Mourinho får 2 dages karantæne i La Liga for ukvemsord til dommer.

Din vurdering:Champions League mirakel i Braga – Sporting Clube de Braga tæver engelske Arsenal 2-0 i Portugal

Portugals fodbold-enthusiastby nummer 1 Braga har gjort det igen.

Tirsdag aften den 23. november 2010 lykkedes det Braga at slå selveste Arsenal på hjemmebane i Nordportugal.

Matchvinder blev Bragas stjernespiller Matheus, der scorede begge mål.

Især det sidste mål i et solo-kontraløb var en opvisning, hvor den lille hurtige Matheus udmanøvrerede 3 Arsenal spillere og placerede bolden i venstre trekant uden chance for Arsenal målmand Fabianski.

Braga overrasker i Champions League
Resultatet er tiltrængt revance efter at Braga tabte 6-0 til Arsenal da holdene mødtes i London.

Den nordportugisiske klub er i Champions League gruppespillet for første gang nogen sinde og har nu overraskende vundet 3 kampe.

Arsenal flyver i øvrigt hjem over Spanien lufthavnen Vigo, da alle fly til og fra Portugal er aflyst under general-strejken onsdag.  

Se også: Resultater i gruppespillet i Champions League 2010-2011.

Bendtner udskiftet i Portugal
Den danske landsholdsspiller Nicklas Bendtner havde et par gode indlæg i første halvleg, men gjorde senere i kampen ikke nogen væsen af sig.

I 73. minut blev han skiftet ud med Chamakh, som dog ikke gjorde det bedre.

Braga kan ende med at slå Arsenal ud af Champions League
Resultatet er usandsynligt, men hvis Arsenal taber eller spiller uafgjort i sin sidste Champions League kamp med Partizan, og hvis Braga samtidig vinder mod Shakhtar, er både Shakhtar og Braga videre fra CL gruppespillet.

Det mest sandsynlige forløb er dog at Shakhtar vinder CL gruppe H med Arsenal på andenpladsen.

Shakhtar kan endog, hvis klubben taber stort til Braga ende med at måtte udgå af Champions League gruppespillet. Såferemt Arsenal vinder over Partizan, er Arsenal videre under alle omstændigheder

Din vurdering:Lissabon guide – turen går til Lissabon med Anne-Vibeke Rejser på TV-kanalen DK4

Den danske TV4  rejse-guide Anne-Vibeke Isaksen har været i Lissabon.

Det er der kommet en video-guide til Lissabon og byens seværdigheder ud af.

Anne Vibeke Isaksen har blandt andet besøgt Expo98-området, det mondæne Chiado i det centrale Lissabon, kakkel-museet (Museu Nacional do Azulejo) og har desuden interviewet danske turister i Lissabon.

TV-guiden til Lissabon er sendt på DK4 i 2010. 

Når turen går til Lissabon
Herunder et par danskeres oplevelse af Lissabon som turist-by interviewet ved Sao Jorge slottet:


PS kommentar til video: Der er faktisk mange og specielt mange yngre lisboetter, som taler et ganske udmærket engelsk.

Guide til lissabon - Museu Nacional do Azulejo
Herunder video fra Lissabons kakkel-museum på adressen Rua da Madre de Deus 4 i Lissabon tæt på Santa Apolonia metrostationen.

De typiske portugisiske blå kakler ‘azulejos’ er oprindeligt en hollandsk specialitet. I det gamle konvent Convento dos Cardaes (se billeder) fra før jordskælvet ødelagde Lissabon i år 1755 er kaklerne faktisk malet af en hollænder.

Senere blev de blå kakler dog synonyme med portugisisk kultur.


Rundt i Lissabon – turister i Belém
Belém i Lissabons vestlige del er blandt de mest populære udflugtsområder for lisboetterne.

Her finder man også nogen af Lissabons største seværdigheder – se mere om Belém og herunder Lissabons vartegn Monumentet for de Opdagelsesrejsende.


Portugals Historie – verdenskortet I Belém
En anden Lissabon seværdighed er  ‘kompas-rosen’ på den store dedikerede opdagelses-plads i Belém, der beskriver de portugisiske opdagelsesrejsendes mange ekspeditioner rundt om i verden.

I DK4’s Lissabon Guide er der billeder af kompas-rosen:Vandretur og sporvogne i Lissabon
Når turen går til Lissabon, er en sporvognstur en del af det obligatoriske ‘oplevelses-pensum’ for turister.

Man skal være indstillet på at Lissabons stejle gader og dekorative brosten kræver godt fodtøj.

Anne-Vibeke Isaksen har været en tur med den populære sporvogns-rute (i sig selv en seværdighed) nummer 28 i Lissabon:


DK4’s  guide til Lissabon indledes med en opremsning af Lissabon-fakta.

Den lille video-guide til Lissabon har været vist på TV (kanal DK4)

Se introduktionen til TV-programmet om Lissabon herunder:

Din vurdering:Da Obama besøgte Lissabon – bo som præsidenten på Hotel Marriott Lisboa

Under NATO-topmødet var Barack Obama indlogeret på Marriott hotel i Lissabon.

Den amerikanske præsident boede med hele sit opbud af sikkerhedsfolk på ét af Lissabons kendteste hoteller ved Monsanto parken tæt på 2’ Circular ringvejen i det nordlige Lissabon.

Hotel Marriott Lisboa
Hotel Marrott i Lissabon ligger et lille stykke fra centrum. En taxi dertil koster dog kun ca. 5 euro.

Til gengæld er det let at komme til lufthavnen, der ligeledes ligger få kilometer væk.

Hotel Marriott Lisboa er kendt for at have én af byens bedste store veldisponerede pool-områder.

Værelserne og sengene er store, og det 4-stjernede Marriott hotel er som de øvrige hoteller i den luksuriøse Marriott kæde berømt for sine luksus-puder.

Der er ofte gode tilbud på overnatning på Marriott hotel i Lissabon – se aktuelle tilbud. Man skal dog regne med at benytte taxi ind til byen (de holder lige udenfor).

Hotel Marriott Lisboa ligger tæt på Parque Florestal de Monsanto (Monsanto Parken) og ca. 800 meter fra Sete Rios metro stationen. Marriott Hotel Lisboa er én af Lissabons største hoteller med 577 værelser og gæstes ofte af amerikanske turister.

Herunder præsenterer en enthusiastisk Marriott concierge sin hjemby Lisboa:

 

Obama’s portugisiske familiemedlem
Under besøget i Portugal lod Obama sin vært den portugisiske premierminister José Sócrates forstå at Obama-familien var godt tilfredse med deres nyeste tilføjelse: Den portugisiske vandhund Bo.

Obama udtalte følgende: "….and I understand that there's been a fair amount of interest here, about how my family has been enriched by Portugal as well, specifically Bo, our dog.” og videre lød det fra præsident Obama: “He is the most popular member of the White House", hvor efter statslederne lo.

Se mere om præsidenthunden Bo (uofficiel titel: ‘First Dog’), som var en gave til Obama's datter Malia.

Obama så på elbiler i Portugal
Den amerikanske præsident fik lejlighed til at besigtige elbiler under NATO-topmødet under en pause I forhandlingerne.

Uden for kongresbygningen I Oriente området, hvor NATO topmødet blev afholdt, var der linet elbiler op fra forskellige producenter herunder fra  Ole.

Obama, som er meget interesseret I vedvarende energi, var inde og ’prøvesidde’ en Opel Ampera elbil i Lissabon. Se mere om Opel Ampera på Opels dedikerede hjemmeside.

Herunder Obama med Opel Ampera:

Din vurdering:Spekulationer om Portugal får brug for økonomisk hjælpepakke fra EU

Grækenland, Irland, Portugal og i lidt mindre grad Italien og Spanien er de mest økonomisk pressede lande i euro-zonen.

Se også: PIIGS landene.

Snyd i Grækenland
Den græske stat har allerede fået krisehjælp af EU, og Den Europæiske Centralbank forsøger nu at udrede, hvor galt det står til i Grækenland.

Meget tyder på at det står væsentligt værre til end den græske regering hidtil har villet indrømme.

Hør eksempelvis en lettere chokerende rapport om Grækenlands problemer og forsøg på at skjule dem på Orientering på P1.

Irland ansøgte den 21. november 2010 om hjælp af EU og fik det. Detaljerne i hjælpepakken afklares i løbet af de følgende to uger af november.

Irland og Portugal forskellige
Selv om rygterne om Irlands massive økonomiske problemer overskygger Portugals, er der efterhånden meget som tyder på at Portugal i én eller anden form får brug for en økonomisk redningskrans for at kunne refinansiere sin statsgæld.

Irlands banker har store problemer. Det har Portugals banker slet ikke i samme grad, men en vedvarende høj rente til at refinansiere Portugals statsgæld kan også slå igennem på borgernes økonomi i Portugal (via højere skatter, lavere sociale ydelser samt lavere offentlige lønninger).

Bliver staten i Portugal tvunget til vedvarende at betale høje renter på det internationale lånemarked, vil Portugals banker inden for kort tid kunne mærke kundernes dårligere økonomi med flere tab til følge.

Nogen banker vil desuden ligge inde med andre landes statsobligationer eller eventuelt med udlån til banker i udlandet, der står i en lignende (eller værre) situation. Samtidig vil pengene i tilfælde af panik flyde ud af landet, hvilket vil kunne forstærke udviklingen.

Stor arbejdsløshed i Portugal
Portugals arbejdsløshed blev i tredje kvartal 2010 opgjort til 10,9%, hvilket medvirker til at lægge yderligere pres på en i forvejen særdeles slunken offentlig pengekasse.

De portugisiske offentlige ansatte er stærkt utilfredse med regeringens allerede vedtagne sparepakker.

Se også: Generalstrejke i Lissabon 24. november 2010.

Hjælp fra EU eller hjælp til selvhjælp
I løbet af november 2010 er Portugal gentagne gange blevet nævnt som kandidat til en EU-hjælpepakke.

En sådan hjælp vil imidlertid med stor sikkerhed være forbundet med skrappe betingelser fra EU og Den Europæiske Centralbank, som vil gøre livet for flertallet af landets borgere endnu sværere.

Portugal er derfor ikke interesseret i EU-hjælp, såfremt en sådan situation kan undgås. I den forbindelse har portugisiske økonomer set det som en fordel, hvis det økonomisk mere ustabile land Irland bad om hjælp for at stabilisere den generelle situation i Euro-zonen. Irland har nu kastet håndklædet i ringen og bedt om hjælp.

Spørgsmålet er om Portugal kan komme igennem de sidste uger af 2010 uden at det internationale finansmarked presser renten (risikotillæget) så højt op på nyudstedte portugisiske statsobligationer at Portugal ikke har anden udvej end at gå samme vej som Irland.

Foreløbig holder Den Europæiske Centralbank ECB hånden under de portugisiske bankers finansieringsbehov.

USA's rolle i Europa
Også i USA er man klar over at Portugal og Spanien er i en svær situation, hvilket den amerikanske præsident nævnte på sit nylige besøg i Lissabon.

Barack Obama var lidt usædvanligt til en samtale om Portugals økonomi uden for NATO-topmøde programmet. USA har ingen interesse i et ustabilt euro-område og vil sandsynligvis hellere støtte op (så længe regningen ikke bliver for stor) i forhold til at risikere at euro-samarbejdet bliver flået i stykker af et aggressivt finansmarked. 

Se udtalelser fra Barack Obama (video på BBC) i forbindelse med NATO-topmødet i Lissabon.

Oversøiske lande tilbyder opkøb af portugisisk statsgæld
Både Kina og senest den lille tidligere portugisiske koloni Øst-Timor har tilbudt at købe portugisisk statsgæld – Øst-Timor med midler fra landets oliefond. Det er dog tvivlsomt om eksterne långivere uden for EU vil være løsningen, da lånene uden tvivl vil skulle ydes på markedsvilkår eller i bytte for andre tjenester.

For Kinas vedkommende er der sandsynligvis tale om at man ønsker en (underhåndsaftale om) ejerandel i betydende store portugsiske selskaber indenfor vedvarende energi og telekommunikation (kinesiske strategiske hoved-interesseområder) såsom de portugisiske delvist statsejede EDP, EDP Renovaveis og Portugal Telecom.

Der tales ikke så meget om det i Portugal, men såfremt Portugal bliver tvunget til at bede om hjælp hos de øvrige EU (euro) lande, vil de strejkende den 24. november sandsynligvis inden længe kunne imødese endnu skrappere økonomiske kår.

Se også:
Relaterede artikler om Portugal Økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »