Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkTommy Hilfiger har besøgt Portugal – ny modetøj shopping-mulighed i Colombo centeret i Lissabon

Den amerikanske modeskaber Tommy Hilfiger har været i Portugal i forbindelse med 25 års jubilæet for det succesfulde amerikanske modetøjs-brand.

Tommy Hilfiger var på sit 2-dages besøg i Portugal med til åbningen af den fjerde dedikerede portugisiske Tommy Hilfiger butik. De øvrige Tommy Hilfiger forretninger I Portugal findes i Lissabon, Cascais (Cascais Shopping) og i Porto.

Se mere om Tommy Hilfiger shopping i Portugal på Hilfiger hjemmesiden.

Mange muligheder på et kriseramt marked
Senere i forbindelse med besøget afholdt Hilfiger-koncernen konference, hvor den nu 59-årige grundlægger blandt andet fortalte om starten på Hilfiger imperiet for 25 år siden.

Tommy Hilfiger kan godt li’ konkurrencer og har tidligere medvirket som dommer i en talent TV-serie for designere i USA – lidt a lá The Apprentice i England.

I Lissabon delte Hilfiger præmier ud til vindere af en kreativitets-konkurrence afholdt blandt design-elever på Faculdade de Arquitetura de Lisboa.

Blandt Hilfigers ‘guldkorn’ til de unge studerende var at ‘hemmeligheden’ bag Tommy Hilfigers succes med brands som Tommy Hilfiger, Hilfiger Denim, Red Label, Tommy Girl, True Star og Tommy Hilfiger for The Home for modetøjs-mærkene vedkommende er at forsyne kunderne med varer af god kvalitet til en fornuftig pris.

Modeskaberen, hvis forretningstalent er velkendt, lagde ikke overraskende vægt på at de unge designere ud over de kreative fag også udvikler deres talent for ‘business’ og for at drive en effektiv virksomhed. 

I kriseåret 2009, udtalte Hilfiger, havde modetøjs-brandet Tommy Hilfiger det bedste år nogen sinde.

Se også: Udsalg i Lissabon.

Tommy Hilfiger til Lissabon direkte fra København
Det irsk-amerikanske modeikon ankom til Lissabon direkte fra København, hvor han den 11. november var dommer i endnu en Hilfiger design konkurrence i forbindelse med 25-års jubilæet.

Se mere om Tommy Hilfiger prisuddeling i København på EPN.

Besøget i Portugal afsluttedes med jubilæumsfest i Lissabon på Hotel Pestana Palace.

Herunder Tommy Hilfinger forår-sommer kollektion / spring-summer collection 2011:

Din vurdering:Estoril Kongrescenter vært for World Yacht Racing Forum 2010 samt yacht producent-konferencer

Estoril kongrescenter er 14-15 december 2010 vært for World Yacht Racing Forum.

Det store arrangement, der forventes at trække mere end 500 deltagere til Estoril, er yacht racing branchens største årlige fælles event.

World Yacht Racing Forum i Estoril er i høj grad et networking event for både deltagere, sponsorer, yacht-producenter og arrangører. Det er tredje gang eventet afholdes.

Her mødes folk fra America's Cup, Volvo Ocean Race, Multi-One Design Circuit, World Match Racing Tour, Barcelona World Race, Vendée Globe, RC44 Circuit, Extreme Sailing Series med flere.

Fælles for dem er at sejler-hobbyen har udviklet sig til forretnings-foretagener i millionklassen (euro), da det kræver en mere end almindelig velpolstret bankkonto at deltage i sejlsportens dyreste klasser.

Estoril konferencer for yachting branchen
Deuden vil der i Estoril blive afholdt sideløbende konferencer for designere og producenter inden for følgende områder:

  • Yacht Racing Design and Technology Symposium
  • International Superyacht Coatings Conference

Estoril Congress Center
Det store kongresscenter I Estoril ligger bag casino’et, 300 meter fra vandet og meget tæt på et stort antal luksushoteller.

Fra Estoril er der kun et par kilometer til den største by på denne del af Lissabonkysten Cascais og knap 30 kilometer østpå til hovedstaden Lissabon.

Se også: Volvo Ocean Race kommer til Lissabon .

Estoril er et populært område at afholde større events og konferencer i. Dels er Portugal stadig langt billigere end de øvrige vestlige lande og dels har Estoril Congress Center opbygget en ekspertise i at håndtere endog meget store events.

Sidst men ikke mindst er Portugal velsignet med et klima, som selv i månederne november, december, januar og februar som regel byder på mindst 5 daglige solskinstimer.

Herunder video fra World Yacht Racing Forum 2009, der blev afholdt i Monaco:

Din vurdering:Jose Mourinho ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud

Den portugisiske succes-træner José Mourinho har accepteret udnævnelsen til ambassadør for Portugals Ryder Cup 2018 bud.

Ryder Cup 2018 
Verdens mest prestigefulde golfturnering mellem USA og Europa afholdes hvert andet år og planlægges langt ud I fremtiden.

Se planen for Ryder Cup turneringen 2012, 2014 og 2016 .

Mourinho ambassadør på trods af job I Spanien
José Mourinho arbejder I Spanien som træner for storklubben Real Madrid – der i øvrigt lammetævede Ajax med 4-0 I Champions League gruppespillet den 23. november 2010.

Se mere om Real Madrid i Champions League.

Mourinho mener dog nok at han kan støtte sit hjemland mod Ryder Cup konkurrenten Spanien.

Nyt luksus-golfcenter ved Comporta
Den kendte portugiser stammer fra Setúbal-området, der ligger tæt på det nye golfcenter I Comporta, hvor Ryder Cup 2018, såfremt Portugal vinder bud-runden, skal afholdes.

Her åbner den Tom Fazio-designede golfbane Herdade da Comporta, som sammen med Oitavos og Penha Longa banerne på Lissabonkysten og Praia d'El Rey golfbanen ved Óbidos vil være selvskrevet til luksus-golfrejser til Portugal

Den altid selvsikre Mourinho udtalte I forbindelse med udnævnelsen: "To always win and to take Portugals name to the four corners of the world, that is the challenge I set myself each day and that is the goal Comporta is committed to."

Se også:
Jose Mourinho får 2 dages karantæne i La Liga for ukvemsord til dommer.

Din vurdering:Champions League mirakel i Braga – Sporting Clube de Braga tæver engelske Arsenal 2-0 i Portugal

Portugals fodbold-enthusiastby nummer 1 Braga har gjort det igen.

Tirsdag aften den 23. november 2010 lykkedes det Braga at slå selveste Arsenal på hjemmebane i Nordportugal.

Matchvinder blev Bragas stjernespiller Matheus, der scorede begge mål.

Især det sidste mål i et solo-kontraløb var en opvisning, hvor den lille hurtige Matheus udmanøvrerede 3 Arsenal spillere og placerede bolden i venstre trekant uden chance for Arsenal målmand Fabianski.

Braga overrasker i Champions League
Resultatet er tiltrængt revance efter at Braga tabte 6-0 til Arsenal da holdene mødtes i London.

Den nordportugisiske klub er i Champions League gruppespillet for første gang nogen sinde og har nu overraskende vundet 3 kampe.

Arsenal flyver i øvrigt hjem over Spanien lufthavnen Vigo, da alle fly til og fra Portugal er aflyst under general-strejken onsdag.  

Se også: Resultater i gruppespillet i Champions League 2010-2011.

Bendtner udskiftet i Portugal
Den danske landsholdsspiller Nicklas Bendtner havde et par gode indlæg i første halvleg, men gjorde senere i kampen ikke nogen væsen af sig.

I 73. minut blev han skiftet ud med Chamakh, som dog ikke gjorde det bedre.

Braga kan ende med at slå Arsenal ud af Champions League
Resultatet er usandsynligt, men hvis Arsenal taber eller spiller uafgjort i sin sidste Champions League kamp med Partizan, og hvis Braga samtidig vinder mod Shakhtar, er både Shakhtar og Braga videre fra CL gruppespillet.

Det mest sandsynlige forløb er dog at Shakhtar vinder CL gruppe H med Arsenal på andenpladsen.

Shakhtar kan endog, hvis klubben taber stort til Braga ende med at måtte udgå af Champions League gruppespillet. Såferemt Arsenal vinder over Partizan, er Arsenal videre under alle omstændigheder

Din vurdering:Lissabon guide – turen går til Lissabon med Anne-Vibeke Rejser på TV-kanalen DK4

Den danske TV4  rejse-guide Anne-Vibeke Isaksen har været i Lissabon.

Det er der kommet en video-guide til Lissabon og byens seværdigheder ud af.

Anne Vibeke Isaksen har blandt andet besøgt Expo98-området, det mondæne Chiado i det centrale Lissabon, kakkel-museet (Museu Nacional do Azulejo) og har desuden interviewet danske turister i Lissabon.

TV-guiden til Lissabon er sendt på DK4 i 2010. 

Når turen går til Lissabon
Herunder et par danskeres oplevelse af Lissabon som turist-by interviewet ved Sao Jorge slottet:


PS kommentar til video: Der er faktisk mange og specielt mange yngre lisboetter, som taler et ganske udmærket engelsk.

Guide til lissabon - Museu Nacional do Azulejo
Herunder video fra Lissabons kakkel-museum på adressen Rua da Madre de Deus 4 i Lissabon tæt på Santa Apolonia metrostationen.

De typiske portugisiske blå kakler ‘azulejos’ er oprindeligt en hollandsk specialitet. I det gamle konvent Convento dos Cardaes (se billeder) fra før jordskælvet ødelagde Lissabon i år 1755 er kaklerne faktisk malet af en hollænder.

Senere blev de blå kakler dog synonyme med portugisisk kultur.


Rundt i Lissabon – turister i Belém
Belém i Lissabons vestlige del er blandt de mest populære udflugtsområder for lisboetterne.

Her finder man også nogen af Lissabons største seværdigheder – se mere om Belém og herunder Lissabons vartegn Monumentet for de Opdagelsesrejsende.


Portugals Historie – verdenskortet I Belém
En anden Lissabon seværdighed er  ‘kompas-rosen’ på den store dedikerede opdagelses-plads i Belém, der beskriver de portugisiske opdagelsesrejsendes mange ekspeditioner rundt om i verden.

I DK4’s Lissabon Guide er der billeder af kompas-rosen:Vandretur og sporvogne i Lissabon
Når turen går til Lissabon, er en sporvognstur en del af det obligatoriske ‘oplevelses-pensum’ for turister.

Man skal være indstillet på at Lissabons stejle gader og dekorative brosten kræver godt fodtøj.

Anne-Vibeke Isaksen har været en tur med den populære sporvogns-rute (i sig selv en seværdighed) nummer 28 i Lissabon:


DK4’s  guide til Lissabon indledes med en opremsning af Lissabon-fakta.

Den lille video-guide til Lissabon har været vist på TV (kanal DK4)

Se introduktionen til TV-programmet om Lissabon herunder:

Din vurdering:Da Obama besøgte Lissabon – bo som præsidenten på Hotel Marriott Lisboa

Under NATO-topmødet var Barack Obama indlogeret på Marriott hotel i Lissabon.

Den amerikanske præsident boede med hele sit opbud af sikkerhedsfolk på ét af Lissabons kendteste hoteller ved Monsanto parken tæt på 2’ Circular ringvejen i det nordlige Lissabon.

Hotel Marriott Lisboa
Hotel Marrott i Lissabon ligger et lille stykke fra centrum. En taxi dertil koster dog kun ca. 5 euro.

Til gengæld er det let at komme til lufthavnen, der ligeledes ligger få kilometer væk.

Hotel Marriott Lisboa er kendt for at have én af byens bedste store veldisponerede pool-områder.

Værelserne og sengene er store, og det 4-stjernede Marriott hotel er som de øvrige hoteller i den luksuriøse Marriott kæde berømt for sine luksus-puder.

Der er ofte gode tilbud på overnatning på Marriott hotel i Lissabon – se aktuelle tilbud. Man skal dog regne med at benytte taxi ind til byen (de holder lige udenfor).

Hotel Marriott Lisboa ligger tæt på Parque Florestal de Monsanto (Monsanto Parken) og ca. 800 meter fra Sete Rios metro stationen. Marriott Hotel Lisboa er én af Lissabons største hoteller med 577 værelser og gæstes ofte af amerikanske turister.

Herunder præsenterer en enthusiastisk Marriott concierge sin hjemby Lisboa:

 

Obama’s portugisiske familiemedlem
Under besøget i Portugal lod Obama sin vært den portugisiske premierminister José Sócrates forstå at Obama-familien var godt tilfredse med deres nyeste tilføjelse: Den portugisiske vandhund Bo.

Obama udtalte følgende: "….and I understand that there's been a fair amount of interest here, about how my family has been enriched by Portugal as well, specifically Bo, our dog.” og videre lød det fra præsident Obama: “He is the most popular member of the White House", hvor efter statslederne lo.

Se mere om præsidenthunden Bo (uofficiel titel: ‘First Dog’), som var en gave til Obama's datter Malia.

Obama så på elbiler i Portugal
Den amerikanske præsident fik lejlighed til at besigtige elbiler under NATO-topmødet under en pause I forhandlingerne.

Uden for kongresbygningen I Oriente området, hvor NATO topmødet blev afholdt, var der linet elbiler op fra forskellige producenter herunder fra  Ole.

Obama, som er meget interesseret I vedvarende energi, var inde og ’prøvesidde’ en Opel Ampera elbil i Lissabon. Se mere om Opel Ampera på Opels dedikerede hjemmeside.

Herunder Obama med Opel Ampera:

Din vurdering:Spekulationer om Portugal får brug for økonomisk hjælpepakke fra EU

Grækenland, Irland, Portugal og i lidt mindre grad Italien og Spanien er de mest økonomisk pressede lande i euro-zonen.

Se også: PIIGS landene.

Snyd i Grækenland
Den græske stat har allerede fået krisehjælp af EU, og Den Europæiske Centralbank forsøger nu at udrede, hvor galt det står til i Grækenland.

Meget tyder på at det står væsentligt værre til end den græske regering hidtil har villet indrømme.

Hør eksempelvis en lettere chokerende rapport om Grækenlands problemer og forsøg på at skjule dem på Orientering på P1.

Irland ansøgte den 21. november 2010 om hjælp af EU og fik det. Detaljerne i hjælpepakken afklares i løbet af de følgende to uger af november.

Irland og Portugal forskellige
Selv om rygterne om Irlands massive økonomiske problemer overskygger Portugals, er der efterhånden meget som tyder på at Portugal i én eller anden form får brug for en økonomisk redningskrans for at kunne refinansiere sin statsgæld.

Irlands banker har store problemer. Det har Portugals banker slet ikke i samme grad, men en vedvarende høj rente til at refinansiere Portugals statsgæld kan også slå igennem på borgernes økonomi i Portugal (via højere skatter, lavere sociale ydelser samt lavere offentlige lønninger).

Bliver staten i Portugal tvunget til vedvarende at betale høje renter på det internationale lånemarked, vil Portugals banker inden for kort tid kunne mærke kundernes dårligere økonomi med flere tab til følge.

Nogen banker vil desuden ligge inde med andre landes statsobligationer eller eventuelt med udlån til banker i udlandet, der står i en lignende (eller værre) situation. Samtidig vil pengene i tilfælde af panik flyde ud af landet, hvilket vil kunne forstærke udviklingen.

Stor arbejdsløshed i Portugal
Portugals arbejdsløshed blev i tredje kvartal 2010 opgjort til 10,9%, hvilket medvirker til at lægge yderligere pres på en i forvejen særdeles slunken offentlig pengekasse.

De portugisiske offentlige ansatte er stærkt utilfredse med regeringens allerede vedtagne sparepakker.

Se også: Generalstrejke i Lissabon 24. november 2010.

Hjælp fra EU eller hjælp til selvhjælp
I løbet af november 2010 er Portugal gentagne gange blevet nævnt som kandidat til en EU-hjælpepakke.

En sådan hjælp vil imidlertid med stor sikkerhed være forbundet med skrappe betingelser fra EU og Den Europæiske Centralbank, som vil gøre livet for flertallet af landets borgere endnu sværere.

Portugal er derfor ikke interesseret i EU-hjælp, såfremt en sådan situation kan undgås. I den forbindelse har portugisiske økonomer set det som en fordel, hvis det økonomisk mere ustabile land Irland bad om hjælp for at stabilisere den generelle situation i Euro-zonen. Irland har nu kastet håndklædet i ringen og bedt om hjælp.

Spørgsmålet er om Portugal kan komme igennem de sidste uger af 2010 uden at det internationale finansmarked presser renten (risikotillæget) så højt op på nyudstedte portugisiske statsobligationer at Portugal ikke har anden udvej end at gå samme vej som Irland.

Foreløbig holder Den Europæiske Centralbank ECB hånden under de portugisiske bankers finansieringsbehov.

USA's rolle i Europa
Også i USA er man klar over at Portugal og Spanien er i en svær situation, hvilket den amerikanske præsident nævnte på sit nylige besøg i Lissabon.

Barack Obama var lidt usædvanligt til en samtale om Portugals økonomi uden for NATO-topmøde programmet. USA har ingen interesse i et ustabilt euro-område og vil sandsynligvis hellere støtte op (så længe regningen ikke bliver for stor) i forhold til at risikere at euro-samarbejdet bliver flået i stykker af et aggressivt finansmarked. 

Se udtalelser fra Barack Obama (video på BBC) i forbindelse med NATO-topmødet i Lissabon.

Oversøiske lande tilbyder opkøb af portugisisk statsgæld
Både Kina og senest den lille tidligere portugisiske koloni Øst-Timor har tilbudt at købe portugisisk statsgæld – Øst-Timor med midler fra landets oliefond. Det er dog tvivlsomt om eksterne långivere uden for EU vil være løsningen, da lånene uden tvivl vil skulle ydes på markedsvilkår eller i bytte for andre tjenester.

For Kinas vedkommende er der sandsynligvis tale om at man ønsker en (underhåndsaftale om) ejerandel i betydende store portugsiske selskaber indenfor vedvarende energi og telekommunikation (kinesiske strategiske hoved-interesseområder) såsom de portugisiske delvist statsejede EDP, EDP Renovaveis og Portugal Telecom.

Der tales ikke så meget om det i Portugal, men såfremt Portugal bliver tvunget til at bede om hjælp hos de øvrige EU (euro) lande, vil de strejkende den 24. november sandsynligvis inden længe kunne imødese endnu skrappere økonomiske kår.

Se også:
Relaterede artikler om Portugal Økonomi (opdateres løbende)

Din vurdering:Generalstrejke i Portugal 24. november 2010 - protester mod besparelser

De fleste offentlige kontorer, tog, fly og busser vil stå stille onsdag den 24. november 2010 i Portugal.

Myndighederne forventer den største generalstrejke i 20 år. Fagforeningerne siger at strejken vil blive den største nogensinde i Portugal.

Tradition for at strejke i Portugal
Om strejken får et rekord-omfang er det svært at sige på forhånd, men fagforeningerne satser på i 24 timer at lamme landets større havne, lufthavne, metroen i Lissabon m.v.

De offentlige ansatte vil gå forrest primært i protest mod tvungne nedsættelser i lønnen, men også mange privatansatte forventes at deltage.

Se hvad strejken i Portugal forventes at omfatte i artikel på avisen Publico (opdateres løbende, men er kun på portugisisk).

De højstlønnede offentligt ansatte har måttet acceptere en nedgang i lønnen på 10% og mange vil se løbnnen beskåret med 5%. For de lavstlønnede offentligt ansatte (under 1500 euro per måned) vil lønnen falde med 3,5%. Mange vil desuden se deres frynsegoder beskåret.

Se mere om besparelser i Portugal i 2010-2011.

Det er langt fra første gang at de offentligt ansatte i Portugal strejker. Eksempelvis lærerne i Portugal er kendt for at bruge strejkevåbenet med jævne mellemrum.

Forstyrrelse for flytrafikken i Portugal
Luftfartsselskabet TAP advarer på sin hjemmeside passagerer om at der den 24. november 2010 vil forekomme rigtig mange aflysninger. Det er stort set kun et antal indgående fly fra Brasilien, Angola, Madeira og Azorerne, som ikke bliver berørt.

Se mere om strejke i lufthavnen i Lissabon på TAP hjemmesiden. 

Også alle andre flyselskaber i Portugal menes at ville aflyse stort set alle afgange på grund af strejke i hele Portugal.

Togdrift under strejken 24. november i Portugal
Der er indtil videre kl. 8.30 aflysninger på 77% af alle togafgange i forbindelse med strejken i Portugal. 

Nogen togruter inklusiv Lissabon-Cascais ruten fortsætter med at køre med 25% kapacitet indtil sen eftermiddag 18.30 (fastsat af retten).  

Irland får EU hjælp – Portugal næste i rækken
Statens økonomi i Portugal er under voldsomt pres.

EU’s hjælpepakke til Irland, som blev bekræftet den 21. november vil måske nok lette presset på eurozonen som helhed.

Det næste land i euro-zonen som kommer under lånemarkedets pres, efter at både Grækenland og Irland har måttet bede om hjælp, er med stor sandsynlighed Portugal.

De allerede vedtagne stramninger i statsbudgettet, der blandt andet inkluderer en 2% moms-forhøjelse til 23%, kan derfor ske ikke at være nok.

Specielt hvis Portugal bliver nødt til at anmode EU om hjælp til at refinansiere sin gæld, vil yderligere besparelser i den offentlige sektor uden tvivl blive nødvendige.

Din vurdering:Fado musik i Porto og Lissabon 25 og 29 november – Oplev Mariza live

Den internationalt berømte fado-sangerinde Mariza gæster i november 2010 sit hjemland Portugal.

Fado musik i Lissabon og Porto
Den 25. november giver hun koncert i Coliseu i Porto og den 29. november kan man på kulturstedet af samme navn (Coliseu dos Recreios) i hovedstaden Lissabon høre Mariza synge.

Inden da har Mariza i november 2010 været på en mini Europa-tour, som har bragt hende til byer i Serbien, Østrig, Tyskland, Rumænien og Schweiz.

Født i Mozambique
Portugals mest berømte nulevende fado-sangerinde er født i Mozambique i 1973 og flyttede som så mange portugisere tilbage til Portugal med sine forældre som 3 årig efter Nellike-revolutionen Portugal, som snart resulterede i koloniernes løsrivelse.

Mariza’s mor er fra Mozambique, og den berømte solist er også tæt knyttet til sin mors fødeland, hvilket blandt andet kommer til udtryk i sangen Transparente, som er en hyldest til Mariza’s mormor. 

Billetter til koncerterne med fado musik af sangerinden Mariza kan købes på Ticketline.

Herunder under Mariza i en optagelse fra Oregon, USA med nummeret Minh’ Alma:


Din vurdering:Missilskjold, atomvåben og krigen i Afghanistan de store emner på NATO Topmøde i Lissabon

USA’s præsident Barack Obama er den 19. november 2010 ankommet til Lissabon.

Han landene fredag formiddag i Lissabon Lufthavn ombord på det berømte præsidentfly ‘Air Force 1’ og er derfra taget til sit hotel i sin medbragte topsikrede limousine 'Cadillac 1'.

Obama skal bo på Hotel Marriott Lisboa i den nordlige del af Lissabon, hvilket betyder afspærring af store dele af ringvejen 2’ Circular.

Også Nato’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er ankommet til Lissabon og har hilst på Portugals premierminister José Sócrates.

Repræsentanter for de i alt 28 NATO-lande skal den 19-20 november drøfte forsvarsalliancens fremtid.

Herunder forlader Barack Obama ‘Air Force 1’ i Lissabon lufthavn (video fra RTP):MIssilforsvar af Europa
Ét af de vigtige emner på NATO topmødet i Lissabon er det planlagte missilforsvar af Europa.

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at nedskyde missiler, inden de rammer deres mål.

Såfremt man opretter et såkaldt missilskjold (militær kapacitet til at skyde missiler ned) i Europa melder spørgsmålet sig, hvilke lande, som skal inkluderes under et sådant skjold – samt desuden hvilke lande, NATO skal betragte som så potentielt ustabile at missiler kan frygtes at blive afsendt derfra.

Tyrkiet, som er et NATO land, har længe argumenteret for at naboen Iran ikke er nogen trussel. Kritikere af denne opfattelse mener at Iran i høj grad været med til at destabilisere Irak samt at den Iranske præsident har udtalt sig i stærkt krigeriske vendinger om Israel. Hertil kommer spørgsmålet om Irans forsøg på at skaffe sig atomvåben – hvilket måske ikke er så urealistisk at antage i og med at ‘hovedfjenden’ Israel besidder atomvåben.

Den store gamle NATO-fjende Rusland er også potentielt interesseret i at blive inkluderet i et missilskjold – i det mindste for den del af Rusland, der ligger i Europa.

Med Ruslands eventuelle inkludering og tættere samarbejde med NATO melder spørgsmålet sig om, hvordan potentielle nye NATO lande som Ukraine og Georgien skal behandles i forhold til ‘storebror’ Rusland, som stadig ser sig selv som magthaver i området. 

Atomvåben – Frankrig imod afskaffelse
Den efterhånden 61 år gamle forsvarsalliance NATO har altid baseret en stor del af sin afskrækkelses-evne på atomvåben.

Specielt i forbindelse med ‘Den Kolde Krig’ var Europa rustet til tænderne med atomvåben eksempelvis på amerikanske baser i Vesttyskland.

Mange lande herunder Tyskland, Holland og Belgien vil gerne af med atom-arsenalet eller vil skære det voldsomt ned.

Det synes Frankrig ikke om. Det franske militær har altid haft en særstilling i NATO med en egen uafhængig atomslagstyrke. Denne mulighed for at drive magtpolitik ser den franske regering ingen grund til at afskrive. Frankrig støttes af nogen af de tidligere østeuropæiske lande, der endnu ikke har 100% tillid til den store nabo i øst. 

Krigen i Afghanistan
Rigtig mange NATO lande er trætte af krigen i Afganistan, som ikke synes at være til at vinde.

Lørdag morgen den 20. november udvidede NATO topmødet til at omfatte alle 48 nationer, der bidrager med styrker i Afghanistan herunder afghanerne selv. Se mere på Washington Post .

En form for tilbagetrækning måske kombineret med en aftale med Taliban i dele af det uregerlige land vil være at foretrække, men vil samtidig kunne ses som et nederlag for NATO i sin første rigtige ‘full scale’ krig på fremmed territorium.

Løsningen på Afganistan-problemet vil stå højt på NATO topmødets agenda, men vil ikke nødvendigvis være noget, man diskuerer åbent og offentligt udover de sædvanlige sluterklæringer.

Fra Danmark deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen, som må formodes at være med i inderkredsen, når Afghanistan situationen skal drøftes.

Danmark er i forhold til sin befolknings størrelse én af de største bidragsydere med mandskab og materiel til NATO's ISAF styrke i Afghanistan.

Se oversigt over deltagende lande i NATO's ISAF styrke i Afghanistan på BBC.

Fremtidig struktur i NATO
NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er i høj grad bevidst om at NATO samarbejdet skal føres ind i en ny fase.

På åbnings-pressemødet i Lissabon talte den tidligere danske statsminister om NATO version 3.0.

Bag den kryptiske betegnelse ligger uden tvivl ønsket om et moderniseret NATO med en mere fleksibel struktur og med sikkerhed også et slankere NATO med færre baser.

Se mere om NATO besparelser på The Guardian.

De fleste lande er med på at NATO skal effektiviseres, men ingen lande (eller lokalområder) har lyst til at miste deres NATO-baser, da de i høj grad bidrager til den lokale økonomi.

Se også: NATO besparelser rammer måske Portugal.

Nyt strategisk koncept for NATO vedtaget
Tidligt om aftenen den 19. november 2010 kunne generalsekretær Anders Fogh Rasmussen præsentere det nye strategiske koncept på NATO topmødet i Lissabon.

Documentet indeholder blandt andet følgende:

- oprettelse af en standard militær styrke, som kan træne fremmede sikekrhedsstyrker, således at NATO hurtigere kan forlade en krig og overlade sikkerheden til lokale partnere

- oprettelse af en standard civil styrke, som kan træde til, når ødelagte civilsamfund skal opbygges efter en krig på fremmed jord og derved etablere demokrati hurtigere

- øget fokus på cyber-angreb på NATO inklusiv på civilsamfund i NATO

Se mere om NATO strategi-dokumentet på Berlingske. Det 11-sider lange dokument kan ses her .

Anders Foghs tale i forbindelse med vedtagelse af det nye strategiske koncept for NATO på topmødet i Lissabon kan blandt andet ses på NATO's hjemmeside.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »