Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkGeneralstrejke i Portugal 24. november 2010 - protester mod besparelser

De fleste offentlige kontorer, tog, fly og busser vil stå stille onsdag den 24. november 2010 i Portugal.

Myndighederne forventer den største generalstrejke i 20 år. Fagforeningerne siger at strejken vil blive den største nogensinde i Portugal.

Tradition for at strejke i Portugal
Om strejken får et rekord-omfang er det svært at sige på forhånd, men fagforeningerne satser på i 24 timer at lamme landets større havne, lufthavne, metroen i Lissabon m.v.

De offentlige ansatte vil gå forrest primært i protest mod tvungne nedsættelser i lønnen, men også mange privatansatte forventes at deltage.

Se hvad strejken i Portugal forventes at omfatte i artikel på avisen Publico (opdateres løbende, men er kun på portugisisk).

De højstlønnede offentligt ansatte har måttet acceptere en nedgang i lønnen på 10% og mange vil se løbnnen beskåret med 5%. For de lavstlønnede offentligt ansatte (under 1500 euro per måned) vil lønnen falde med 3,5%. Mange vil desuden se deres frynsegoder beskåret.

Se mere om besparelser i Portugal i 2010-2011.

Det er langt fra første gang at de offentligt ansatte i Portugal strejker. Eksempelvis lærerne i Portugal er kendt for at bruge strejkevåbenet med jævne mellemrum.

Forstyrrelse for flytrafikken i Portugal
Luftfartsselskabet TAP advarer på sin hjemmeside passagerer om at der den 24. november 2010 vil forekomme rigtig mange aflysninger. Det er stort set kun et antal indgående fly fra Brasilien, Angola, Madeira og Azorerne, som ikke bliver berørt.

Se mere om strejke i lufthavnen i Lissabon på TAP hjemmesiden. 

Også alle andre flyselskaber i Portugal menes at ville aflyse stort set alle afgange på grund af strejke i hele Portugal.

Togdrift under strejken 24. november i Portugal
Der er indtil videre kl. 8.30 aflysninger på 77% af alle togafgange i forbindelse med strejken i Portugal. 

Nogen togruter inklusiv Lissabon-Cascais ruten fortsætter med at køre med 25% kapacitet indtil sen eftermiddag 18.30 (fastsat af retten).  

Irland får EU hjælp – Portugal næste i rækken
Statens økonomi i Portugal er under voldsomt pres.

EU’s hjælpepakke til Irland, som blev bekræftet den 21. november vil måske nok lette presset på eurozonen som helhed.

Det næste land i euro-zonen som kommer under lånemarkedets pres, efter at både Grækenland og Irland har måttet bede om hjælp, er med stor sandsynlighed Portugal.

De allerede vedtagne stramninger i statsbudgettet, der blandt andet inkluderer en 2% moms-forhøjelse til 23%, kan derfor ske ikke at være nok.

Specielt hvis Portugal bliver nødt til at anmode EU om hjælp til at refinansiere sin gæld, vil yderligere besparelser i den offentlige sektor uden tvivl blive nødvendige.

Din vurdering:Fado musik i Porto og Lissabon 25 og 29 november – Oplev Mariza live

Den internationalt berømte fado-sangerinde Mariza gæster i november 2010 sit hjemland Portugal.

Fado musik i Lissabon og Porto
Den 25. november giver hun koncert i Coliseu i Porto og den 29. november kan man på kulturstedet af samme navn (Coliseu dos Recreios) i hovedstaden Lissabon høre Mariza synge.

Inden da har Mariza i november 2010 været på en mini Europa-tour, som har bragt hende til byer i Serbien, Østrig, Tyskland, Rumænien og Schweiz.

Født i Mozambique
Portugals mest berømte nulevende fado-sangerinde er født i Mozambique i 1973 og flyttede som så mange portugisere tilbage til Portugal med sine forældre som 3 årig efter Nellike-revolutionen Portugal, som snart resulterede i koloniernes løsrivelse.

Mariza’s mor er fra Mozambique, og den berømte solist er også tæt knyttet til sin mors fødeland, hvilket blandt andet kommer til udtryk i sangen Transparente, som er en hyldest til Mariza’s mormor. 

Billetter til koncerterne med fado musik af sangerinden Mariza kan købes på Ticketline.

Herunder under Mariza i en optagelse fra Oregon, USA med nummeret Minh’ Alma:


Din vurdering:Missilskjold, atomvåben og krigen i Afghanistan de store emner på NATO Topmøde i Lissabon

USA’s præsident Barack Obama er den 19. november 2010 ankommet til Lissabon.

Han landene fredag formiddag i Lissabon Lufthavn ombord på det berømte præsidentfly ‘Air Force 1’ og er derfra taget til sit hotel i sin medbragte topsikrede limousine 'Cadillac 1'.

Obama skal bo på Hotel Marriott Lisboa i den nordlige del af Lissabon, hvilket betyder afspærring af store dele af ringvejen 2’ Circular.

Også Nato’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er ankommet til Lissabon og har hilst på Portugals premierminister José Sócrates.

Repræsentanter for de i alt 28 NATO-lande skal den 19-20 november drøfte forsvarsalliancens fremtid.

Herunder forlader Barack Obama ‘Air Force 1’ i Lissabon lufthavn (video fra RTP):MIssilforsvar af Europa
Ét af de vigtige emner på NATO topmødet i Lissabon er det planlagte missilforsvar af Europa.

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at nedskyde missiler, inden de rammer deres mål.

Såfremt man opretter et såkaldt missilskjold (militær kapacitet til at skyde missiler ned) i Europa melder spørgsmålet sig, hvilke lande, som skal inkluderes under et sådant skjold – samt desuden hvilke lande, NATO skal betragte som så potentielt ustabile at missiler kan frygtes at blive afsendt derfra.

Tyrkiet, som er et NATO land, har længe argumenteret for at naboen Iran ikke er nogen trussel. Kritikere af denne opfattelse mener at Iran i høj grad været med til at destabilisere Irak samt at den Iranske præsident har udtalt sig i stærkt krigeriske vendinger om Israel. Hertil kommer spørgsmålet om Irans forsøg på at skaffe sig atomvåben – hvilket måske ikke er så urealistisk at antage i og med at ‘hovedfjenden’ Israel besidder atomvåben.

Den store gamle NATO-fjende Rusland er også potentielt interesseret i at blive inkluderet i et missilskjold – i det mindste for den del af Rusland, der ligger i Europa.

Med Ruslands eventuelle inkludering og tættere samarbejde med NATO melder spørgsmålet sig om, hvordan potentielle nye NATO lande som Ukraine og Georgien skal behandles i forhold til ‘storebror’ Rusland, som stadig ser sig selv som magthaver i området. 

Atomvåben – Frankrig imod afskaffelse
Den efterhånden 61 år gamle forsvarsalliance NATO har altid baseret en stor del af sin afskrækkelses-evne på atomvåben.

Specielt i forbindelse med ‘Den Kolde Krig’ var Europa rustet til tænderne med atomvåben eksempelvis på amerikanske baser i Vesttyskland.

Mange lande herunder Tyskland, Holland og Belgien vil gerne af med atom-arsenalet eller vil skære det voldsomt ned.

Det synes Frankrig ikke om. Det franske militær har altid haft en særstilling i NATO med en egen uafhængig atomslagstyrke. Denne mulighed for at drive magtpolitik ser den franske regering ingen grund til at afskrive. Frankrig støttes af nogen af de tidligere østeuropæiske lande, der endnu ikke har 100% tillid til den store nabo i øst. 

Krigen i Afghanistan
Rigtig mange NATO lande er trætte af krigen i Afganistan, som ikke synes at være til at vinde.

Lørdag morgen den 20. november udvidede NATO topmødet til at omfatte alle 48 nationer, der bidrager med styrker i Afghanistan herunder afghanerne selv. Se mere på Washington Post .

En form for tilbagetrækning måske kombineret med en aftale med Taliban i dele af det uregerlige land vil være at foretrække, men vil samtidig kunne ses som et nederlag for NATO i sin første rigtige ‘full scale’ krig på fremmed territorium.

Løsningen på Afganistan-problemet vil stå højt på NATO topmødets agenda, men vil ikke nødvendigvis være noget, man diskuerer åbent og offentligt udover de sædvanlige sluterklæringer.

Fra Danmark deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen, som må formodes at være med i inderkredsen, når Afghanistan situationen skal drøftes.

Danmark er i forhold til sin befolknings størrelse én af de største bidragsydere med mandskab og materiel til NATO's ISAF styrke i Afghanistan.

Se oversigt over deltagende lande i NATO's ISAF styrke i Afghanistan på BBC.

Fremtidig struktur i NATO
NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er i høj grad bevidst om at NATO samarbejdet skal føres ind i en ny fase.

På åbnings-pressemødet i Lissabon talte den tidligere danske statsminister om NATO version 3.0.

Bag den kryptiske betegnelse ligger uden tvivl ønsket om et moderniseret NATO med en mere fleksibel struktur og med sikkerhed også et slankere NATO med færre baser.

Se mere om NATO besparelser på The Guardian.

De fleste lande er med på at NATO skal effektiviseres, men ingen lande (eller lokalområder) har lyst til at miste deres NATO-baser, da de i høj grad bidrager til den lokale økonomi.

Se også: NATO besparelser rammer måske Portugal.

Nyt strategisk koncept for NATO vedtaget
Tidligt om aftenen den 19. november 2010 kunne generalsekretær Anders Fogh Rasmussen præsentere det nye strategiske koncept på NATO topmødet i Lissabon.

Documentet indeholder blandt andet følgende:

- oprettelse af en standard militær styrke, som kan træne fremmede sikekrhedsstyrker, således at NATO hurtigere kan forlade en krig og overlade sikkerheden til lokale partnere

- oprettelse af en standard civil styrke, som kan træde til, når ødelagte civilsamfund skal opbygges efter en krig på fremmed jord og derved etablere demokrati hurtigere

- øget fokus på cyber-angreb på NATO inklusiv på civilsamfund i NATO

Se mere om NATO strategi-dokumentet på Berlingske. Det 11-sider lange dokument kan ses her .

Anders Foghs tale i forbindelse med vedtagelse af det nye strategiske koncept for NATO på topmødet i Lissabon kan blandt andet ses på NATO's hjemmeside.

Din vurdering:Portugals efterretningschef i udlandet fratræder – ung topspion går i protest

Portugals efterretningschef for udenrigsområdet Jorge Silva Carvalho har sagt sit job op.

Beslutningen kommer efter at regeringen har besluttet at nedlægge 7 af tjenestens 11 kontorer i udlandet. Det rammer blandt andet kontorerne i Madrid, Brussel og Cairo.

Det er meget usædvanligt at en spionchef vælger at sige op netop som en meget stor sikkerhedsoperation er igang i forbindelse med NATO topmødet i Lissabon.

Efterretningstjenesten forsikrer dog at chefens afgang ikke vil influere på sikkerheden på topmødet.

Se profil af den snart tidligere spion-chef på SOL (portugisisk)

SIED i Portugal
Den 43-årige Jorge Silva Carvalho har været leder af Portugals efterretningstjeneste i udlandet siden april 2008.

Sied (Serviço de Informações Estratégicas de Defesa) har til opgave at:

 • vurdere trussels-situation fra eventuelle terrorister
 • overvåge organiseret kriminalitet over grænser herunder narko-trafik, illegal indvandring og ulovlig indførsel af kemiske og biologiske våben
 • vurdering af sikkerhedssituationen for portugisere i udlandet
 • overvågning og rådgivning af regeringen i sager af national interesse
 • rådgivning af regeringen i forbindelse med udformning af politik indenfor områderne geopolitik, økonomi, energi og forsvar

Den portugisiske SIED opererer primært i udlandet og kan sammenlignes med det amerikanske CIA og det britiske MI6. Der findes ikke en dansk efterretningstjeneste med udlandet som hovedområde.

SIED refererer direkte til premierministeren i Portugal og ledes på daglig basis af general-sekretæren for SIRP, der er paraply-organ for Portugals to civile efterretningstjenester SIED og SIS (indenrigstjenesten).

Ny spionchef 1. december 2010
Jorge Silva Carvalho begrunder sin aftrædelse med at han vil gøre opmærksom på faren ved beslutningen om besparelser i SIED.

Portugals efterretningstjeneste i udlandet har inden besparelserne træder i kraft omkring 200 medarbejdere rundt om i verden.

Den portugisiske regering er i 2010-2011 stærkt presset af de øvrige EU (euro) lande til at rationalisere og effektivisere sin store offentlige sektor.

Der planlægges at skulle spares 1 million euro (11% af budgettet for 2010) på efterretningstjenesten i Portugal i 2011. 

Allerede den 1. december 2010 tiltræder en ny chef for SIED.

Din vurdering:Topmøde Lissabon – beslutning om NATO kommando-center i Oeiras tages i 2011

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kommer sammen med NATO alliancens repræsentanter til Lissabon 19-20 november.

Se også: Emner for NATO topmødet i Lissabon.

Topmøde i Lissabon
På NATO topmødet i Lissabon skal man blandt andet diskutere NATO’s fremtid.

Der er brug for besparelser og effektiviseringer. Se også artikel i Berlingske: 'NATO på slankekur' .

I en udtalelse til portugisisk presse har Anders Fogh Rasmussen fra NATO hovedkvarteret i Brussel imidlertid sparket spørgsmålet om NATO afdelingen i Oeiras til hjørne.

Ifølge den danske generalsekretær vil beslutningen om, hvorvidt Oeiras Nato operations-centeret skal bibeholdes i én eller anden form først komme i spil i sommeren 2011.

NATO’s mange medarbejdere i Lissabon-området er vigtige for Lissabons private erhvervsliv og skaber desuden en mere international interessant by for udenlandske expats herunder for diplomater.

NATO i Oeiras

NATO-bygningen i Oeiras skimtes i baggrunden - Foto: Portugalnyt

NATO i Portugal
NATO har udover det store operations-center i Oeiras også træningsfaciliteter i Lissabon-bydelen Monsanto.

På det kommende topmøde i Lissabon vil Ruslands præsident også deltage som observatør.

Herunder udtalelse fra Anders Fogh Rasmussen forud for NATO topmøde i Lissabon:

Din vurdering:Portugal-Spanien resultat 4-0 i Lissabon – storsejr til Cristiano Ronaldo og Co.

Det portugisiske fodboldlandshold fik uventet medvind i venskabskampen mod Spanien i Lissabon onsdag aften den 17. november 2010.

Resultat 4-0 til Portugal
Efter en velspillet kamp, hvor Portugal havde overtaget gennem det meste af kampen, vandt hjemmeholdet over de regerende verdensmestre med hele 4-0.

Målscorerne var:

- Hélder Postiga (2 mål)
- Carlos Martins
- Hugo Almeida

Også Cristinano Ronaldo scorede, men på grund af en misforståelse med Nani blev Cristiano’s boldjonglør-mål annuleret for off-side mod Nani. Se video med Cristiano Ronaldo's mål nederst på denne side.

Oprejsning efter nederlag i World Cup 2010
Portugal tabte som bekendt kampen mod Spanien i VM slutrunden med resultatet 1-0 og måtte udgå af turneringen.

Den store sejr mod Spanien i aftenens venskabskamp er derfor ekstra velkommen.

Portugal har spillet 7 gange mod Spanien siden 1991 og har aldrig vundet så stort over Spanien før.

Det sidste mål blev scoret sekunder før tid som et bevis på at Spanien var fuldstændig sat til vægs i 2. halvleg. 

Se video med Portugal-Spanien kampens 4 mål:

 

Herunder Cristiano Ronaldo's annulerede mål i begyndelsen af kampen:

Din vurdering:Shakira koncert i Lissabon – den columbianske sangstjerne i Pavilhão Atlantico 21. november

Shakira er ét af efterårets allerstørste internationale navne i koncertkalenderen i Lissabon.

Shakira koncert i Nationernes Park
Den lille pige med den store stemme giver koncert i koncertsalen Pavilhão Atlantico den 21. november 2010 i samme område af Nationernes Park, hvor NATO topmødet afholdes de to foregående dage.

Der er stadig billetter at få. Priserne starter ved 35 euro. Mere information om billetter på Ticketline.

De bedste plader til Shakira koncerten koster efter portugisiske forhold særdeles dyre 176 euro, men så er man også meget tæt på den sydamerikanske sangfugl.

Se mere om Shakira på Shakira.com .

Shakira’s seneste mega-hit blev anvendt som signatur-melodi for World Cup 2010 i Sydafrika.

Heunder Shakira-video’en This Time For Africa:

Din vurdering:Grænsekontrol genindført mellem Spanien og Portugal i forbindelse med Lissabon Nato topmøde

Schengen aftalen om borgeres frie bevægelighed over grænser til lands og til havs mellem Schengen lande er midlertidigt sat ud af kraft i Portugal.

Årsagen er Nato-topmødet i Lissabon 19-20 november, som kombineres med USA-EU topmøde.

Ved alle grænseovergange er der bevogtning af politi og/eller militær. Rejsende i bil skal forvente køer ved grænsen, og man skal fremvise pas.

Grænsekontrollen ophæves igen den 21. november. 

Se også: Emner på NATO topmødet i Lissabon.

Lissabon topmøde i Nationernes Park
Med omkring 5000 gæster herunder et meget stort opbud af sikkerhedsfolk er Nato topmødet i Lissabon en stor logistisk udfordring for myndighederne.

Topmødet afholdes blandt andet i FIL konferencecenteret i Parque das Naçoes (Nationernes Park) som er delvis afspærret for personer uden adgangskort til området.

Oriente-området og de karakteristiske tårne i Vasco da Gama centeret er i øjeblikket forsidebillede på NATO’s hjemmeside.

Grænsekontrollen er primært indført for at begrænse tilstrømningen af kendte voldelige demonstranter samt naturligvis eventuelle terrorister.

I løbet af formiddagen den 17. november blev 47 udlændinge ifølge avisen Publico nægtet indrejse og 11 blev tilbageholdt for at være i besiddelse af våben, stoffer eller falske dokumenter.

Se også: Anders Fogh Rasmussen byder den russsiske præsident velkommen til Nato-topmøde.

Forstyrrelser for trafikken i Lissabon
Har man ikke noget vigtigt ærinde i Lissabon den 19. og 20. november eller alternativt meget god tid, er det måske en god idé at blive hjemme.

Politiet lukker veje om morgenen den 19. november i Belém og hen af eftermiddagen vil der være afspærringer af hovedvej IP7 og Grilo tunnellen. Vasco da Gama broen må også forventes at være lukket for normal trafik.

Også den 20. november vil der være lukket for trafik på ovennævnte ruter.

Som altid i Lissabon skal man gå ud fra at trafikken bryder totalt sammen (ikke mindst på 25. Abril broen), men situationen vil dog trods alt lettes lidt af at mange offentlige ansatte har fået lov at holde fri under NATO topmødet og derfor ikke vil bevæge sig ind i centrum i bil, som normalt. 

Se også trafikanvisninger og områder med sikkerhedscheck i Lissabon under NATO topmødet på SIC-online (klik frem og tilbage mellem oversigter)

Politiet i Lissabon har øvet sig
Det portugisiske politi har inden topmødet afholdt øvelser i håndtering af demonstrationer, der overskrider reglerne og udvikler sig truende.

Det er stadig tilladt at afholde normale anmeldte demonstrationer – dog ikke i det afspærrede Oriente område.

Under topmødet vil der være opsat øget video-overvågning af hele Oriente området. Politiet har desuden ret til at visitere personer og stoppe og gennemsøge biler i omådet.

Herunder optagelse af en øvelse forud for topmødet i en Metro-station i Lissabon:
 

Din vurdering:Fodboldnyt fra Portugal november 2010 - Ny FIFA rangliste og karantæne til José Mourinho

FIFA ranglisten for november 2010 indeholder meget få ændringer.

De 9 første pladser er uændrede. Først på 10. pladsen klemmer Egypten sig ind foran Rusland, der efter at have vundet 15 pladser i oktober, taber 3 pladser i november.

FIFA rangliste november 2010

 1. Spanien
 2. Holland
 3. Brasilien
 4. Tyskland
 5. Argentina
 6. England
 7. Uruguay
 8. Portugal
 9. Kroatien
 10. Egypten
 11. Grækenland
 12. Norge
 13. Rusland
 14. Italien
 15. Slovenien

Danmark beholder sin 27. plads på FIFA ranglisten. Se mere på FIFA hjemmesiden.

Landskamp mellem Spanien og Portugal 17. november
Samme dag som Danmark spiller mod Tjekkiet møder Portugals landshold Spanien.

Se mere om kampen og holdene til Portugal-Spanien kampen på Benfica’s stadion i Lissabon.

José Mourinho har to spilledages karantæne i Real Madrid
Den 47-årige Mourinho fik den 7. november marchordre af dommer Paradas Romero efter at have råbt ‘go to hell’ efter ham fra sidelinjen i en liga-kamp mod Murcia.

Mourinho inkasserede derefter to spilledages karantæne af det spanske fodboldforbund og måtte love at sige undskyld til dommer Romero.

Det har Mourinho tænkt sig at gøre, men har desuden bemærket at dommer Paradas Romero i gennemsnit uddeler 6 gule kort per dømt kamp og at det var bedre at Mourinho fik karantæne end at en vigtig (Real Madrid) spiller fik det.

Mourinho ikke Messi’s kop te 
I et interview til spansk presse udtalte verdens måske bedste fodboldspiller Leonel Messi, der spiller for ærkerivalen Barcelona i den spanske La Liga, at han ville anse det for vanskeligt at have Mourinho som træner.

Messi tilføjede dog at alle han kender, som arbejder med Mourinho synes om det og har respekt for portugiseren.

Mourinho arbejde faktisk i Barcelona som oversætter tidligt i sin karriere for den karismatiske britiske træner Sir Bobby Robson og senere som assistrent for Barcelona træner Louis van Gaal.

Herunder video med Mourinho på sin nye plads blandt banens normale tilskuere:

Din vurdering:The Good Life – film af Eva Mulvad optaget i Cascais på filmfestival i Amsterdam – se video-trailer

Den danske familien Beckmann i Cascais, der er aktuelle med dokumentaren ‘The Good Life’, er blevet udvalgt til at deltage i den prestigefulde dokumentar-filmfestival IDFA i Amsterdam.

Køb The Good Life video via Portualnyt.

Anne Mette Beckmann og hendes mor Mette er hovedpersonerne i instruktør Eva Mulvads dokumentar med titlen '’Det Gode Liv’.

Se også historien om familien Beckmann i Cascais

Video-trailer fra The Good Life i Portugal
Beckmann familiens liv på samfundets solside i Portugal uden bekymringer – og nogen år efter det stik modsatte, er temaet for den 1 time og 24 minutter lange dokumentar om datteren Anne Mette og hendes mor Mette.

En behagelig tilværelse med swimming pool og tjenestefolk er nu afløst af et liv i en lille lejlighed, hvor mor og datter kun har råd til det allermest nødvendige.

The Good Life er optaget i Cascais i Portugal i 2009-2010. Se danske anmeldelser af Eva Mulvad's film The Good Life. 

På den hollandske filmfestivals IDFA hjemmeside kan man se omtale af filmen.

Instruktør Eva Mulvad
Filmens instruktør er uddannet som TV-tilrettelægger fra Den Danske Filmskole i 2001.

Hun har tidligere produceret TV-serien ‘Hjemmet’, som fik Sten Baadsgaard talentprisen i 2005.

I 2006 vandt hun med filmen ‘Enemies of Happyness’ World Cinema Documentary Award ved Sundance film-festivallen (USA) og desuden den såkaldte Silver Wolf pris for bedste documentar under 60 minutter på IDFA dokumentarfilm-festivallen i Amsterdam.

Blandt Eva Mulvads andre produktioner finder man ‘Kunsten at sælge’ vist på DR2 med ejendomsmægler Rolf Høegh som hovedperson.

Herunder trailer til filmen The Good Life optaget i Cascais:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »