Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkHu Jintao ønsker tættere økonomisk samarbejde med Portugal – Kinas præsident afslutter besøg

Den kinesiske præsident Hu Jintao har afsluttet sit officielle besøg i Portugal.

Hu Jintao i Lissabon
I en tale i Lissabon søndag den 7. november 2010 udtrykte Hu Jintao ønske om at forstærke kinesisk-portugisiske handelsmæssigt samkvem uden dog at komme ind på Kinas tilbud om at købe portugisiske statsobligationer.

Hu Jintao vil gerne fordoble samhandelen mellem Kina og Portugal inden år 2015. Samtidig vil Hu Jintao gerne forstærke det handelsmæssige samkvem med andre portugisisk talende lande herunder naturligvis med Brasilien, hvor Kina allerede er har store interesser.

I de første 9 måneder af året er samhandelen mellem Kina og Portugal allerede steget med 40,7% i forhold til samme peirode i år 2009. Den kinesiske eksport er steget over 60% til omkring 550 millioner US$ (ca. 720 millioner euro). Der er dog stadig en langt større import af varer fra Kina til Portugal, end den anden vej.

Fra Portugal vil virksomhederne EDP, Portugal Telecom og BCP Millenium banken blive involveret i de nye aftaler, som blandt andet omhandler vedvarende energi og turisme.

Interessen fra Kina i vedvarende energi er ingen tilfældighed. Der foregår under Hu Jintao et målrettet og med stor sandsynlighed succesfuldt forsøg fra Kinas side på at blive verdens førende inden for f. eks. vindmøller. Se også artiklen 'Kina sætter grøn dagsorden' på Information

Kina tilbyder at købe statsgælds-obligationer  
Spørgsmålet om kinesisk køb af portugisiske statsobligationer blev berørt i et Reuters-inverview med den kinesiske vise-udenrigsminister Fu Ying, som i Lissabon gentog det kinesiske tilbud om at købe portugisisk gæld.

I forbindelse med det kinesiske besøg lod handelsdelegationen også vide at man fra Kinas side via China Power Holding International (CPI) er interesseret i at købe en andel i den store portugisiske virksomhed EDP, der blandt andet har interesser i Brasilien, USA, Spanien og den tidligere portugisiske koloni (nu kinesisk område) Macao.

Se også: Kinas politik i Europa.

Den 8. november blev der på DR's Orientering på P1 bragt en udsendelse om Kina's politik i Europa. 

Hu Jintao interesseret i BPI banken
Hu Jintao og den kinesiske ledelse lod efter hjemkomsten via Bank of China forstå at man gerne fra kinesisk side vil købe en andel i Portugals 3. største bank BPI.

Hovedårsagen er BPI bankens filialnet i Angola i Afrika. Angola er meget vigtig for Kinas import af olie.

Se også: Kinesiske interesser i Angola.

Ordrer til franske virksomheder fra Kina
Inden ankomsten til Portugal besøgte Kinas præsident Hu Jintao og den kinesiske handelsdelegation Frankrig.

Franske virksomheder fik i forbindelse med det kinesiske besøg lovning på ordrer for i alt 16 milliarder euro.

Din vurdering:Danisco lukker fabrik i Portugal – produktion af E410 baseret på Johannesbrødtræet flyttes til Spanien

Den Danisco ejede fabrik ved navn Industrias de Alfarroba Lda i Faro i Algarve er i oktober 2010 lukket.

Danisco har siden 1952 ejet fabrikken, der producerede levnedsmiddel-ingredienser på basis af ærte-lignende frugter fra carob-træet, der på dansk også kaldes Johannesbrød-træ.

Med lukningern bliver 38 medarbejdere arbejdsløse. Danisco flytter i stedet produktionen til Valencia, hvor selskabet har en lignende fabrik.

E410 fra carob-træet
Carob-træet – som kan ses på haveABC.dk – har meget næringsrige frugter, der blandt andet kan anvendes som erstatning for sukker.

Blandt carob-frugtens andre egenskaber er at saften er tyktflydende og derved kan fungere i eksempelvis frugtjuice, dressinger, baby-mad og andre madvarer til at skabe den rette konsistens. Ofte males frugten til mel, før den sælges til levnedsmiddelvirksomhederne.

Det naturlige produkt kaldes også Locust bean gum på engelsk og ses ofte tilsat i madvarer i form af betegnelsen E410 additiv.  

Man kan også finde udtræk frugten fra Johannesbrød-træet i så forskellige produkter som kosmetik, is, medicinalvarer, tekstiler og papir.

Victus Industrial Farense eneste carob-fabrik
Med Danisco fabrikkens flytning af produktionen til Spanien er det kun Victus Industrial Farense fabrikken i Faro tilbage i Portugal.

Heldigvis planlægger man her at øge produktionen kraftigt fra de nuværende 1500 tons årligt til op mod 4000 tons i 2013, så de 14 tilbageværende arbejdspladser i denne industri i Algarve skulle være sikret.

Victus Industrial Farense blev grundlagt i 1944, og der bliver i løbet af 2011 opført en ny fabrik til erstatning for den gamle.

Virksomheden eksporterer til blandt andet Japan, USA, England, Holland og Belgien.

Anvendelse af Johannesbrød træets frugter
Den danske betegnelse for carob-træet stammer fra den bibelske fortælling om Johannes Døberen, som overlevede i Palæstinas ørken på frugter fra carob træet (Johannesbrød træet).

Herunder 2 stk. youtube-video fra Californien med instruktioner i, hvordan man selv kan anvende Johannesbrød-træets frugter til pandekager og slik:


Din vurdering:Besøg Nordportugal - Vingården Quinta do Carrenho i Douro producerer Dona Berta vine

I nærheden af den lille by Vila Nova de Foz Côa eller blot Foz Côa ligger én af Portugals mange mindre vingårde med stort potentiale.

De omkring 20 hektarer ligger smukt i omkring 500 meters højde i Foz Côa dalen omkring 70 kilometer fra den spanske grænse og ca. 4 timers kørsel fra Lissabon.

Vin fra Quinta do Carrenho
Vinene fra den lille vingård Quinta do Carrenho i Douro kaldes Dona Berta.

Der produceres ca. 50.000 flasker vin årligt, og i modsætning til mange andre vingårde udgør de hvide vine en stor andel.

Se vinene på Dona Berta hjemmesiden (kun portugisisk)

Fra international forretningsmand til vinbonde i Douro
Værtsparret Fernanda og Hernani Verdelho er særdeles berejste.

Efter i mange år at have arbejdet for en stor portugisisk virksomhed i mange egne af verden, valgte ingeniøren og hans kone at satse på Quinta do Carrenho.

At det netop blev denne vingård i Nordportugal knytter der sig en særlig historie til.

Hernanis Verdelho’s farfars bror havde for mange år siden købt jorden, og der var også blevet grundlagt en vingård.

Den næste generation havde dog ladet det hele forfalde, så der lå et meget stort arbejde i at få alt genskabt fra bundet og, med Verdelho familiens sædvanlige flid, yderligere udviklet.

Nu til dags bruger familien Verdelho halvdelen af tiden i Lissabon og resten på den lille vingård i Nordportugal ved Foz Coa.

Fernanda og Hernani Verdelho og deres Dona Berta vine har som regel stand på den store årlige Vinmesse i Lissabon i november. 

Herunder video fra det billedskønne Foz Côa område i Nordportugal:

Dona Berta vine på gode restauranter i Lissabon
Nu er vinproduktion ikke noget, man starter fra den ene dag til den anden, og markedsføring og salg til udlandet kan også være en tidskrævende og bekostelig affære.

Foreløbig nøjes Dona Berta vinene derfor med at kunne købes primært på restauranter i Portugal.

Blandt de mere prominente kunder i Lissabon-området kan nævnes Restaurant Gemelli, Restaurant Virgula, Restaurant Eleven (Michelin stjerne), Hotel Sheraton Lisboa, Hotel Ritz Four Seasons og Quinta da Marinha i Cascais.

Dona Berta vinene kan også fås på Azorerne. Se liste over restauranter med Dona Berta vine på menu-kortet.

Der produceres også en udmærket portvin på Quinta do Carrenho – dog indtil videre kun til vingårdens eget forbrug herunder til besøg på vingården.

Besøg vingård i Douro og oplev den specielle stemning i Nordportugal
Quinta do Carrenho er fortsat en lille vingård og har ikke offentlig besøgstid.

Det forhindrer dog ikke værtsparret i at arrangere rundvisning og vinsmagning. Til dette formål har man indrettet et hus på vingården som en lille restaurant, hvor besøgende kan opleve vinene i deres rette element sammen med veltilberedt mad fra Nordportugal.

En dag på vingården med rundvisning og stor middag (ofte med værtsparret) kan arrangeres for selskaber med min. 15 personer. Henvendelse kan ske til Portugalnyt på info@portugalnyt.dk .

Der er et stykke vej op til Foz Côa fra Lissabon, så derfor er det en god idé at overnatte i området eller alternativt gøre hold i eksempelvis Porto.

Billeder fra besøg på Dona Berta vingård i Nordportugal

Din vurdering:Ryanair ruter fra Jylland sommer 2011 – Billund-Faro rute til Portugal foreløbig sløjfet

UPDATE: Ryanair genoptager ruten Billund-Faro

Det irske lavprisselskab Ryanair har annonceret sine ruter for sommer 2011 – eller i hvert fald nogen af dem.

De jyske rejsende til Portugal fra Billund til Faro Lufthavn holdes indtil videre på pinebænken, idet Ryanair tilsyneladende ikke har tænkt sig at genåbne Billund-Faro ruten, der lukkede i efteråret 2010.

Dermed er tre ruter til Portugal fra Danmark lukket i løbet af kort tid.

Det drejer sig om Transavia ruten København-Faro, Cimber-ruten København-Lissabon og altså Ryanair-ruten Billund-Faro.

Stadig billige flybilletter til Portugal
Man kan dog stadig flyve direkte til Portugal med TAP fra København til Lissabon og med Norwegian’s rute til Faro i Algarve ligeledes fra København.

Af og til kan man desuden finde særdeles billige flybilletter Portugal med et stop på vejen i Amsterdam, Frankfurt eller lignende.

Se også: Find billig flybillet til Portugal

Det er sandsynligt at Ryanair, som med det nye sommer 2011 program også har nedlagt ruterne fra Billund til Brindisi og Marseilles, vil åbne et par ruter mere i 2011 fra Billund end allerede annonceret.

Ryanair ruter fra Billund
Her flyver Ryanair på fra Billund i sommeren 2011:

 • Alghero Ryanair rute– fra marts 2011
 • Alicante Ryanair rute – hele året
 • Edinburgh Ryanair rute – fra marts 2011
 • Girona (Barcelona) Ryanair rute – hele året
 • London-Stansted Ryyanair rute – hele året
 • Málaga Ryanair rute – hele året
 • Malta Ryanair rute – fra marts 2011
 • Milano-Bergamo Ryanair rute – fra marts 2011
 • Pisa Ryanair rute – fra marts 2011
 • Rom Ryanair rute – hele året
 • Trapani-Sicilien Ryanair rute – fra marts 2011

Ryanair ruter fra Aarhus
Fra Aarhus flyver Ryanair til følgende sommer 2011 destiantioner:

 • Girona (Barcelona) Ryanair rute – fra marts 2011
 • London-Stansted Ryanair rute – hele året
 • Málaga Ryanair rute – fra marts 2011
 • Oslo (Rygge) Ryanair rute – fra marts 2011

Se også: Ryanair gebyrer

Kilde: Billind Lufthavns nyhedsbrev 5. november 2011

Bemærk at Ryanair er kendt for at åbne og lukke ruter med stor hast. Check derfor altid om en given rute med Ryanair er aktiv.

Din vurdering:Estoril Film Festival 2010 5-14 november - John Malkovich i Estoril kongrescenter

Estoril Film Festival er blevet afholdt siden 2007.

Årets Estoril Film Festival 2010 begynder fredag aften den 5. november med galla-åbning på Casino Estoril for særligt indbudte gæster.

Film på Estoril festivallen
Eventet i Estoril kongrescenter bag casino’et, der samlet menes at have kostet omkring 700.000 euro at afholde i 2009, byder på et væld af film i forskellige genrer.

Den i USA kontroversielle filmmand Roman Polanski er én af hovednavnene. Man kan blandt andet se ‘Knife in The Water’ af Roman Polanski fra 1962.

I filmfestivallens officielle konkurrence for nye film lægges der vægt på nytænkning og kreativitet. Se deltagerne i Estoril Film Festival 2010 konkurrencen, der dog ikke nødvendigvis er festivallens vigtigste event.

Masterclass med John Malkovich
Som på tidligere års Estoril Film Festival afholdes der master classes med kendte filmfolk.

På Estoril Filmfestival 2010 kan man blandt andet opleve John Malkovich, som i øvrigt er medstifter af det kendte Diskotek Lux i Lissabon.

Se mere om det omfattende program på Estoril Filmfestival 2010 hjemmesiden.

Herunder youtube-video fra Estoril Film Festival 2009 galla-åbningen i Estoril Casino:

Din vurdering:Lissabon vinmesse 5-8 november - Encontro com o Vinho e Sabores 2010 i Lisboa kongrescenter

Årets største vinmesse i Portugal afholdes i weekenden 5-8 november i Lisboa kongrescenter i Belém (på kystvejen Avenida da India).

På messen kan man stifte bekendtskab med et meget stort antal producenter fra de fleste af Portugals i alt 29 vinområder (inklusiv områder på Azorerne og Madeira).

Vinsmagning i Lissabon
Entré er som sædvanlig 10 euro.

For denne beskedne pris får man et glas udleveret og mulighed for at bruge hele dagen på at gå rundt til de forskellige stande og smage på portugisisk hvidvin, rødvin, rosé, vinho verde, portvin og andre portugisiske hedvine.

Se også: Vinområder i Portugal

Eventet er velbesøgt og åben for offentligheden fredag, lørdag og søndag.

Mandag er reserveret professionelle branchefolk.

Åbningstider:

 • Fredag 5. november kl. 18-22
 • Lørdag 6. november kl. 14-20
 • Søndag 7. november kl. 14-20

Portugiserne er gerne sent på den, så der er bedst plads ved standene til vinsmagning, hvis man dukker op på vinmessen inden for de første par timer af åbningstiden.

Se også: Vind en rejse til Portugal med Portugisisk Vinkælder i Odense

For de mest enthusiastiske gæster på den store vinmesse i Lisboa, arrangeres der special-smagninger af dyrere vin for en pris af 30 euro – se program.

Det er vin-magasinet Revista de Vinhos, der står som arrangør af messen.

Herunder youtube-video med portugisiske vine præsenteret af producentforeningen ViniPortugal på en vinmesse i England:

Din vurdering:Vestas store portugisiske kunde EDP Renovavais ramt af højere finansieringsomkostninger

I 2010 modtog den danske vindmølleproducent sin på det tidspunkt hidtil største ordre.

Ordren kom fra portugisiske EDP Renovavais også kaldet EDP-R. EDP-R er blandt andet aktiv inden for finansiering og opsætning af vindmølleparker rundt omkring i verden herunder Spanien, Portugal, Polen og USA.

Se også: Største Vestas ordre nogensinde (april 2010)

Højere finansieringsomkostninger sænker resultat
I de 9 første måneder af år 2010 har EDP-R måtte se sit overskud betydeligt beskåret, skriver Bloombergs.

I forhold til samme periode i 2009 faldt resultatet (net operating income) med 68% til 22,2 millioner euro.

Årsagen er blandt andet øgede finansieringsomkostninger herunder i forbindelse med vindmølle-projekter. Der er ifølge EDP-R tale om næsten en fordobling af finansieringsomkostninger i EDP-R, som dog også har øget sit finansieringsbehov til 2,9 milliarder euro.

I år 2010 søsætter EDP-R projekter med en kapacitet på i alt 1,1 gigawatt. Som følge af de øgede omkostninger har EDP-R valgt at reducere den årlige ny-kapacitet til 0,8 og 0,9 gigawatt i 2011 og 2012.

Se mere på EDP-R hjemmesiden (engelsk).

Din vurdering:Underskud og offentlig gæld i Portugal, Danmark, England, Sverige, Tyskland, Italien, Polen m.fl.

Danmarks Statistik har udgivet en oversigt over EU landenes statgæld i 2009.

Statsgælden er udregnet som procent af de enkelte landes bruttonationalprodukt dvs. samlede økonomiske aktivitet. Desuden foreligger underskuddet i år 2009 i de enkelte lande i procent af det samlede statsbudget.

Portugal med stor gæld
Tallene er offentliggjort den 3. november 2010. De viser at Portugal er blandt de lande med størst underskud på statens budget, men ikke med en samlet gæld i den tungeste klasse.

Grækenland er særdeles dårligt placeret på både statsgæld i procent af BNP og offentligt underskud i 2009.

Dansk økonomi er placeret i den bedre del i forhold til de øvrige lande både med hensyn til statsgæld og underskud på de offentlige finanser i år 2009.

Se også: PIIGS landene i EU

Udfra tallene findes følgende ranglister for gæld i Europa:

Offentligt underskud i procent af BNP i år 2009 i EU lande

 • Underskud Irland 14,4%
 • Underskud Grækenland 13,6%
 • Underskud England 11,4%
 • Underskud Spanien 11,1%
 • Underskud Letland 10,2%
 • Underskud Portugal 9,3%
 • Underskud Litauen 9,2%
 • Underskud Rumænien 8,6%
 • Underskud Slovakiet 7,9%
 • Underskud Frankrig 7,5%
 • Underskud Polen 7,2%
 • Underskud Cypern 6%
 • Underskud Belgien 6%
 • Underskud Tjekkiet 5,8%
 • Underskud Slovenien 5,8%
 • Underskud Holland 5,4%
 • Underskud Italien 5,3%
 • Underskud Bulgarien 4,7%
 • Underskud Ungarn 4,4%
 • Underskud Malta 3,8%
 • Underskud Østrig 3,5%
 • Underskud Tyskland 3%
 • Underskud Danmark 2,7%
 • Underskud Finland 2,5%
 • Underskud Estland 1,7%
 • Underskud Sverige 0,9%
 • Underskud Luxembourg 0,7%

Se også: Offentlige underskud i EU lande i 2010.

Samlet offentlig gæld i procent af BNP ultimo 2009 i EU lande

 • Offentlig gæld Italien 116%
 • Offentlig gæld Grækenland 115,1%
 • Offentlig gæld Belgien 96,2%
 • Offentlig gæld Ungarn 78,4%
 • Offentlig gæld Frankrig 78.1%
 • Offentlig gæld Portugal 76,1%
 • Offentlig gæld Tyskland 73,4%
 • Offentlig gæld Malta 68,6%
 • Offentlig gæld England 68,2%
 • Offentlig gæld Østrig 67,5%
 • Offentlig gæld Irland 65,5%
 • Offentlig gæld Holland 60,8%
 • Offentlig gæld Cypern 58%
 • Offentlig gæld Spanien 53,2%
 • Offentlig gæld Polen 50,9%
 • Offentlig gæld Finland 43,8%
 • Offentlig gæld Sverige 41,9%
 • Offentlig gæld Danmark 41,4%
 • Offentlig gæld Letland 36,7%
 • Offentlig gæld Slovenien 35,4%
 • Offentlig gæld Slovakiet 35,4%
 • Offentlig gæld Tjekkiet 35,3%
 • Offentlig gæld Litauen 29,5%
 • Offentlig gæld Rumænien 23,9%
 • Offentlig gæld Bulgarien 14,7%
 • Offentlig gæld Luxembourg 14,5%
 • Offentlig gæld Estland 7,2%

Det er værd at bemærke at et land som Tyskland, der i år 2010 klarer sig pænt med høj økonomisk vækstrate, bærer rundt på en temmelig stor statsgæld på niveau med Portugal målt i % af BNP.

Se også: Konkurrenceevne i EU lande i 2010

Kilde: Danmarks Statistik

Din vurdering:Champions League deltager Barcelona i Sporting Clube de Braga fly til København

Den spanske storklub FC Barcelona var den 2. november 2010 i København for at spille Champions League kamp.

Resultatet blev 1-1 efter en velspillet kamp, hvor FC København satte sig i respekt og havde det fornødne held til at modstå presset fra Messi og co.

Med portugisisk fodboldfly til København
Normalt flyver FC Barcelona med sponsoren Turkish Airlines, men det tyrkiske selskab havde desværre ingen fly ledige.

Derfor endte Barcelona med at ankomme i portugisiske Sporting Braga’s officielle fly fra det portugisiske leasingselskab HIFly.

Det 194 personers Airbus A310-304 er specielt derved at der står Sporting Clube de Braga på siden, og flyet bærer desuden Braga fodboldklubbens logo i stort format på halen.

Se billede af Braga flyet i rødt og hvidt med kende-bogstaverne CS-TEX fra selskabet HiFly fotograferet i Lissabon lufthavn.

Braga i Champions League
Braga spiller i øvrigt selv i Champions League i 2010 gruppespillet – for første gang nogensinde i klubbens historie.

Efter at have fået tæv 6-0 af Arsenal i London i første Champions League kamp, vandt Sporting Clube de Braga overraskende 2-0 hjemme over Partizan fra Beograd i Serbien.

Braga møder den 3. november endnu engang Partizan i CL gruppe H – denne gang på udebane, så man må formode at klubbens fly allerede er landet i Serbien.

Se også: Resultater og stilling i Champions League 2010-2011 .

Din vurdering:Formel 1 Portugal - måske får Portugal igen et F1 Grand Prix

Den nye Algarve Motorbane ved Portimão i Sydportugal havde allerede i 2009 succes med at få 6 Formel 1 teams til at teste på det 200 millioner euro dyre anlæg.

Kronen på værket vil være igen at få et Formel 1 Grand Prix i Portugal og der er gode chancer, forlyder det i portugisiske aviser.

Formel 1 i Portugal
Det sidste Formel 1 løb i Portugal blev kørt på Estoril banen ved Lissabon i 1996.

Siden har specielt tilskuerfaciliteterne på Estoril banen få kilometer nord for Cascais fået lov at forfalde. Estoril ligner med andre ord i tilskuer-mæssige henseende en bane fra 1980’erne, selvom der dog er opgraderet på kørernes sikkerhed.

Der køres stadig MotoGP motorcykel-løb og GT-løb i racervognsklassen på Estoril, og mange teams og bilproducenter anvender Estoril som testbane herunder til dæktest, model introduktioner til pressen, kører-kurser m.v.

Estoril banen har altid været en spændende bane for kørerene med en langside med høj hastighed og sving med niveauforskelle. Hertil kommer at Estoril banen ligger i et vindblæst område, der også stiller store krav til kørerens evner.

Formel 1 test i Algarve i Sydportugal
Den nye Formel 1 godkendte bane i Algarve, som officielt kaldes Autodromo do Algarve, har lagt billet ind på at få et Grand Prix til Portugal. Det vil sandsynligvis tage tid, inden dette kan blive en realitet.

Foreløbig er det målet at få Ferrari, McLaren, Red Bull og de øvrige store F1 teams til igen at teste i Algarve midt i februar 2011.

Se også: Indvielse af Autodromo do Algarve

International motorsports hovedorganisation FIA afgører på et team-møde den 11. december 2010, hvilken testbane, der skal anvendes i februar. Der er store penge på spil idet de store teams på 3 dage forventes at spendere omkring 10 millioner euro på hotelophold, bespisning, leje af bane osv.

På den positive side i forhold til en dag at få et Formel 1 Grand Prix til Portugal, menes FIA’s nye formand Jean Todt at støtte Algarve banens kandidatur.

Såfremt Formel 1 banen i Algarve udvælges som testbane til februar testen 2011, vil det være et stort skridt på vejen til et Formel 1 Grand Prix i Portugal.

Herunder video fra Autodromo do Algarve under indvielsen i 2008, hvor Toro Rosso team’et stillede op med en Formel 1 racer til lejligheden:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »