Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkKorruption i Portugal – marginalt mindre portugisisk korruption i 2010 ifølge Transparency International

Transparency International udgiver hvert år en rapport over verdens landes korruption.

Samtidig udarbejder organisationen et index, der måler de enkelte landes niveau for korruption.

Mere korruption i Danmark og i Europa
Danmark har i flere år været i den absolutte front på området med et korruptionsindex tæt på det maksimale 10 (for ingen korruption).

I 2010 udgaven af Transperancy Internationals korruptionsindex er Danmark fortsat førende, men udviser dog betydelig mere korruption med index 9,3 i 2010 i forhold til for 10 år siden, hvor Danmark ifølge Tranperancy International havde et korruptionsindex på 9,8 (i år 2000 undersøgelsen).

At Danmark ikke er faldet ned i rækken skyldes at udviklingen har været mere eller mindre den samme i mange sammenlignelige lande.

Mere korruption i Portugal
I Portugal er korruptionsindekset 6,0 i 2010, hvilket er marginalt bedre end i 2009, hvor det lå på 5,8. Den lille forbedring giver Portugal en 32. plads blandt verdens lande. Danmark er i 2010 undersøgelsen nummer 1.

Portugal har dog tabt terræn i bekæmpelse af korruption, idet landet i eksempelvis år 2000 lå på et korruptionsindeks på 6,4 – i øvrigt på linje med Japan på en delt 23. plads i verden i år 2000.

Japan har i øvrigt på trods af økonomisk krise forbedret sin position betragteligt over 10 år til korruptions-index 7,8 i 2010 og en samlet 17. plads.

I Portugal har der især været fokus på byggetilladelser, hvor rige portugisiske familier og store virksomheder er blevet afsløret i at have sikret sig betydelige fordele ved hjælp af korruption.

Grækenland korrupt
Grækenland, Rumænien, Bulgarien og Italien er iblandt de mest korrupte lande i Europa.

Landet Grækenland anses af Transparency International for så korrupt at både Columbia og Kina rangerer på linje med Grækenlands bekymrende korruptionsindex 3,5.

4-4-2 systemet i Grækenland
I Grækenland spiller den rigeste del af befolkningen populært sagt efter 4-4-2 systemet.

Ud af hver beregnet skatte-euro til betaling går 4 euro i korruption til en embedsmand, 4 euro beholdes (uberettiget) af borgeren og de resterende 2 euro bliver modvilligt betalt i skat. 

Se mere i skræmmende, men ganske underholdende artikel om omfattende korruption i Grækenland i Børsen fra 16. april 2010.

Se mere på Transparency International.

Din vurdering:Estoril MOTO GP 2010 på TV3 Puls – vinder af årets mesterskab fundet inden løb i Portugal 31 oktober

Jorge Lorenzo er MotoGP verdensmester i 2010.

Det står klart inden sæsonens næstsidste løbsweekend på Estoril banen nord for Cascais i Portugal 29-31 oktober 2010.

Spanieren har 333 point og er dermed urørlig foran nummer to Dani Pedrosa med med 228 point (ligeledes fra Spanien) og Casey Stoner med 205 point.

Jorge Lorenzo dobbelt vinder på Estoril
Den kommende MotoGP 2010 mester har særdeles gode erfaringer i Portugal. I de seneste to år har han vundet Estoril løbet.

I 2009 måtte Jorge Lorenzo dog nøjes med en samlet 2. plads i MOTO GP mesterskabet efter Valentino Rossi.

Netop Valentino Rossi ligger i 2010 blot som nummer 4 med 197 point før Estoril løbet og kan derfor højst håbe på at sikre sig sølvmedaljen i årets MotoGP mesterskab.

De førende kørere inden Estoril løbet i weekenden 29-31 oktober er følgende:

 1. Jorge Lorenzo - Spanien, Yamaha - 333 point
 2. Dani Pedrosa – Spanien, Honda – 228 point
 3. Casey Stoner – Australien, Ducati – 205 point
 4. Valentino Rossi – Italien, Yamaha – 197 point
 5. Andrea Dovizioso – Italien, Honda – 179 point
 6. Ben Spies – USA, Yamaha – 163 point
 7. Nicky Hayden – USA, Ducati – 152 point
 8. Marco Simoncelli – Italien, Honda – 102 point
 9. Randy de Puniet – Frankrig, Honda – 100 point
 10. Marco Melandri – Italien, Honda – 93 point

Se også: Rejser til Portugal og MotoGP i Estoril

Jorge Lorenzo har været næsten urørlig i 2010 med hele 14 polo positions ud af 16 mulige.

Den spanske MotoGP stjerne har for nyligt udtalt at han føler sig godt tilpas på Estoril og glæder sig specielt til at køre for de mange tilrejsende spanske fans, som hvert år besøger Moto GP i Estoril.

I sin tid som 125 cc og 250 cc kører vandt Jorge Lorenzo aldrig på Estoril. Først som ‘rigtig’ Moto GP kører er Estoril banen på det nærmeste blevet hans favorit, og han vil gøre alt for at tilfredsstille ‘hjemmepublikummet’ den 31. oktober.

TV-program - MotoGP 2010 på Estoril på TV3 Puls
Det portugisiske MotoGP løb vises på Sport TV i Portugal.

I Danmark vil TV kanalen TV3 Puls sende fra løbet den 31. oktober fra kl. 13.

Motorcykel-fest i Cascais
I MotoGP weekenden vil man som sædvanligt i byen Cascais tæt på Estoril banen kunne opleve et sandt festfyrværkeri af verdens mest avancerede gadecykler.

MotoGP enthusiaster strømmer til Lissabonkysten og specielt de spanske fans er kraftigt repræsenterede på to hjul.

Din vurdering:Hugo Chavez i Viana do Castelo – Venezuelas præsident plejer forbindelser til Portugal

Den kontroversielle præsident for olielandet Venezuela har været i Portugal.

Formålet med besøget var underskrivelsen af en lang række samarbejdsaftaler mellem Venezuela og Portugal.

I alt underskrev Hugo Chavez ifølge internet-avisen El Universal (Venezuela) ordrer for omkring 1 milliard euro under besøget i Portugal.

God kontakt til Portugal
Præsident Hugo Chavez er kendt for at sætte pris på lande, som på den ene eller anden måde står i opposition til USA – der i øvrigt stadig er Venezuelas absolut største olie-kunde.

Besøget i Portugal var afslutningen på en rundrejse, som blandt andet bragte ham til Rusland, Hviderusland (Belarus), Ukraine, Iran, Syrien og Libyen. I dette selskab er Portugal (måske til dels sammen med Ukraine) langt den mest USA-venlige stat.

Den portugisiske regering har i modsætning til mange andre europæiske regeringer et venskabeligt forhold til Venezuela. Venskabet er en naturlig konsekvens af at op mod 500.000 portugisere og efterkommere af portugisere stadig bor i Venezuela. Desuden synes Hugo Chavez og Portugals premierminister José Sócrates at komme godt ud af det med hinanden på det personlige plan.

Hugo Chavez har store problemer med fattigdom og kriminalitet i Venezuela, som han styrer med relativ hård hånd. Blandt andet bliver han jævnligt af USA og EU beskyldt for brud på menneskerettighederne. Chaves er dog demokratisk valgt i Venezuela, selv om han nogen gange synes at sætte visse demokratiske spilleregler ud af kraft.

Den driftige tidligere officer kan naturligvis godt se at en venskabelig kontakt inden for EU en dag kan blive særdeles værdifuld.

Hugo Chavez på indkøbstur
Formålet med besøget var, udover at forstærke de venskabelige relationer mellem Venezuela og Portugal, denne gang af mere kommerciel karaktér. De to statsledere mødtes i Viana do Castelo i Nordportugal, hvor Portugals største skibsværft ligger. 

Hugo Chavez har med oliepenge større råderum end mange andre mindre lande fra regionen. Venezuela har tidligere indkøbt blandt andet 850.000 computere i Portugal. Se artikel fra 2007.

Denne gang blev det til indkøb af vindmølle- og solcelle-teknologi, aftale om levering af mere olie til Portugal, køb af 1,5 million flere low cost laptops (primært til børn), indgåelse af aftaler om øget samarbejde på landbrugsområdet,  aftaler (rammeaftaler) om bygning af beboelseshuse i Venezuela samt en sandsynlig ordre på 2 skibe til transport af asfalt og yderligere to mindre færger fra værftet i Nordportugal.

Alt i alt ikke en dårlig dag for den portugisiske premierminister José Sócrates, som mødte Hugo Chavez i Viana do Castelo.

Relateret artikel:
Den spanske Kong Juan Carlos beder Hugo Chavez klappe i

Herunder Hugo Chaves i Porto lufthavn, hvor han priser sin gode ven José Sócrates:

Din vurdering:Ronaldo helt til tops på den spanske topscorerliste i La Liga i Spanien - se Ronaldos mål

Se aktuel topscorer i La Liga (Primera División) hos Soccernet 

Det portugigiske fodbold-fænomen Cristiano Ronaldo scorede ikke mindre end 4 mål i lørdagskampen mellem Real Madrid og Racing Santander. 

Dermed strøg Ronaldo helt til tops på topscorerlisten i La Primera Division i Spanien. Ronaldo er nu noteret for 10 mål i 8 kampe, hvilket er hele 5 mål mere end nummer to på den spanske topscorerliste, Lionel Messi fra Barcelona.

Real Madrid vandt med tennis-cifrene 6-1 over Racing Santander. Real Madrid ligger på førstepladsen i La Liga med 20 point, hvilket er ét point mere end ærkerivalerne fra Barcelona.

Se også: La Liga topscorerliste - Ronaldo målrekord og topscorer i La Liga

Se Ronaldos mål på Youtube (Real Madrid - Santander)

Din vurdering:Gastronomi-festival i Portugal – portugisisk mad på Festival Nacional de Gastronomia i Santarém i okt.

Fra 16. oktober til 1. november 2010 afholdes for 30. gang den store gourmét- og gastronomi-festival i Santarém.

Mad fra hele Portugal
I hele perioden vil man i udstillingsbygningen Casa do Campino opleve traditionel portugisisk mad.

Blandt andet vil der være speciel fokus på portugisiske ‘tasquinhas’, som typisk er mindre lokale restauranter lidt a lá det græske køkkens terverna’er, hvor man også kan få serveret drikkevarer uden nødvendigvis at skulle spise. I Danmark ville man nok kalde en ‘tasquinha’ for en kro, men i Portugal er der gerne lidt mere vægt på restaurant-oplevelsen.

Blandt de mange ‘tasquinha’ restauranter, som deltager, finder man:

 • Restaurante “O Costa” – Douro
 • Restaurante “O Porquinho” – Beira
 • Restaurante “Tasca Rasca” – Algarve
 • Restaurante “O Cortiço” – Beira
 • Restaurante “Estelas” – Oeste
 • Restaurante “O Mariñeiro” - Espanha (Galiza)
 • Restaurante “Palhinhas Gold” – Ribatejo
 • Restaurante “O Flor” - Serra da Estrela
 • Restaurante “Torres” – Minho
 • Restaurante “O Lampião” – Alentejo
 • Restaurante “Casa de Pasto José Rego” – Açores
 • Restaurante “O Académico” – Alentejo

Gastronomi-festivallen i Santarém er et stort event og et tilløbsstykke for portugiserne, som ofte går meget op i deres portugisiske madkultur.

Der er knap så meget fokus på at tiltrække turister i dén forbindelse, men festvallens program er dog oversat til spansk.

Hvis man gerne vil smage rigtig velllavet portugisisk mad fra et stort udvalg af lokaliteter, er Santarém festivallen et godt sted at besøge.

Se også: Portugisiske opskrifter på dansk hjemmeside om portugisisk mad.

Kulinarisk festival i Santarém
Åbningstiderner er følgende i perioden 16-31 oktober:

 • mandag til fredag kl. 12-16 og igen kl. 19-24
 • lørdag og søndag kl. 12-24
 • den 1. november dog fra 12 til 19

Indgangsbilletten koster 30 euro.

Flere informationer og kort over Santerém kan findes på festivallens hjemmeside.

Herunder video fra et tidligere års portugisisk mad-festival i Santarem:

Din vurdering:Rejsemesse 2010 i Øksnehallen – større publikumsinteresse og flere rejsebureauer udstiller

Det ser ud til at at Rejsemessen Rejs2010 i Øksnehallen bliver en publikumssucces.

Rejse-sitet Checkin skriver at der allerede er forsolgt over 18 tusind billetter til den københavnske rejsemesse, der afholdes 23-24 oktober 2010 i Øksnehallen tæt på hovedbanegården.

Se også: Rejsebureauer med fokus på rejser til Portugal

Flere udstillere på Rejs2010 i Øksnehallen
Arrangøren Vagabond Rejs (rejse-magasin) har i 2010 flere udstillere med på messen.

Især antallet af krydstogts-rejsebureauer på rejsemessen er steget, men der deltager også flere traditionelle rejsebureauer og hoteller.

Messen i Øksnehallen
Rejsemessen i Øksnehallen er kendt for kvalitetsrejser og en stor del af udstillerne er da også specialiserede rejsebureauer med eksotiske rejsemål på programmet.

På 2010 udgaven af rejsemessen i København kan man dog også møde repræsentanter for velkendte rejsebureauer såsom Star Tour, Baravo Tours og Spies Rejser.

Se den samlede liste over rejsebureauer, som deltager på 2010 messen i Øksnehallen.

Foredrag på rejsemesse i Øksnehallen
Som på sidste års rejsemesse er der også i år et stort foredragsprogram.

Blandt foredragsholderne finder man tidligere udenrigskorrepondent Samuel Rachlin, som (naturligvis) fortæller om at rejse i Rusland.

Se det omfattende foredragsprogram med tidspunkter på rejsemessens hjemmeside.

Din vurdering:Amazon i England leverer gratis til Portugal ved bestillinger over 28 euro i julen 2010

Når gaverne til julen 2010 skal bestilles på nettet kan man i Portugal med fordel overveje at checke priser i England.

Amazon gratis levering til Portugal
Selv på relativt små bestillinger fra 28 euro (udregnet på basis af 25 britiske pund) vil Amazon i England nemlig sende varer til Portugal uden beregning for fragt.

Tidligere kunne man kun købe varer som bøger, video og CD’ere hos Amazon, men sortimentet er nu ganske omfattende med varer inden for følgende kategorier:

 • elektronik
 • computere og computerudstyr
 • ting til hjemmet og haven
 • baby-afdeling
 • smykker og ure
 • tøj og sko
 • kosmetik og skønhedsprodukter
 • gør det selv artikler
 • legetøj
 • software og computerspil
 • bøger, video og musik

Varerne skal bestilles på Amazon.co.uk – hvor man lige nu kan finde en sektion specielt rettet mod kunder i Portugal.

Se også handelsbetingelser for private Amazon kunder i Portugal, Danmark, Norge m.fl. på Amazon.co.uk.

Relateret artikel:
Ebay åbner i Portugal

Din vurdering:Nato topmøde 19-20. november - Ruslands præsident Dmitri Medvedev kommer til Lissabon

Ruslands præsident Medvedev har meldt sin ankomst til Nato topmøde i Lissabon den 20. november.

Der har i lang tid været tilnærmelser igang mellem Nato og Natos tidligere største potentielle trussel Rusland (Sovjetunionen) om et samarbejde om et fælles misilforsvar af Europa.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen udtrykte den 19. oktober tilfredshed med at Rusland vælger at deltage i Natos Topmøde 19-20 november.

Det russiske besøg er også blevet hilst velkommen af blandt andet Tysklands Forbundskansler Merkel.

Angela Merkel gik lidt længere end Anders Fogn med udtalelsen: “I'm very happy that the Russian president will take part in the NATO summit. I'm pleased there is a basic willingness to participate.”

Nato topmøde med verdens topledere
Med den russiske præsidents deltagelse og den amerikanske præsident Barack Obamas deltagelse i både USA-EU topmøde og NATO topmødet, er Lissabon sikret maksimal eksponering i verdenspressen.

Se også: Grænsekontrol genindført under NATO-topmøde.

Novembers Nato Topmøde i Lissabon forventes at blive særdeles velbesøgt af NATO alliancens statsledere. Den russiske præsidents annoncerede deltagelse ved sandsynligvis bidrage hertil.

Se også:
Anders Fogh Rasmussen besøger Lissabon for at forberede Nato Topmøde

Din vurdering:Oktober 2010 FIFA verdenrangliste i fodbold - Portugal fortsat nummer 8

Se nyeste FIFA rangliste FIFA verdensrangliste - december 2010

........................................................................

Månedens FIFA rangliste i fodbold viser få ændringer blandt de bedste hold.

Se også: Stilling i EM kval gruppe H.

Portugal er fortsat nummer 8 foran fremstormende Kroatien (2 pladser frem) og Rusland på 10. pladsen (hele 15 pladser frem).

FIFA ranglisten oktober 2010

 1. Spanien
 2. Holland
 3. Brasilien
 4. Tyskland
 5. Argentina
 6. England
 7. Uruguay
 8. Portugal
 9. Kroatien
 10. Rusland
 11. Egypten
 12. Grækenland
 13. Norge
 14. Chile
 15. Slovenien
 16. Italien
 17. Ghana
 18. Frankrig
 19. Elfenbenskysten
 20. Slovakiet

Danmark er gået to pladser frem til en rangering som nummer 27 på oktober 2010 FIFA ranglisten. Sverige er nummer 36.

Montenegro i topform
Det lille land Montenegro er rykket 14 pladser op på FIFA ranglisten og ligger på en imponerende 26. plads efter at have spillet 0-0 mod England på Wembley og banket Schweiz på hjemmebane. Montenegro fører meget overraskende EM 2012 kvalifikations-gruppe G - se alle EM grupperne.

Se den samlede FIFA rangliste på FIFA’s hjemmeside.

Din vurdering:Vintage Portvin fra restlager – tilbud på Nieport, Taylor, Graham’s, Croft’s m.fl. til engros-pris

Den danske portvins-hjemmeside Portvin.nu bringer løbende nyheder om portvin, portvinssmagninger og beskrivelser af besøg i portvinens hjemland Portugal.

Portvin.nu drives af Henrik Marcussen, som gennem de sidste 10 år har beskæftiget sig med portvin – og i øvrigt smagstestet 600 forskellige af slagsen, foruden alle de øvrige portvine, han har smagt.

Den informative hjemmeside www.portvin.nu er efterhånden et par år gammel og har flere skribenter tilknyttet.

På Portvin.nu er der rig mulighed for ‘nybegyndere’ for at stifte bekendtskab med portvinens verden.

Portvins-viden på Portvin.nu
For de mere erfarne portvins-enthusiaster har Portvin.nu blandt andet en omfattende test-database over portvine, som frit kan afbenyttes.

Der findes desuden et leksikon om portvinsbegreber, oversigt over druetyper, dansk importør-liste, en producenter-oversigt og meget andet.

Restlager af vintage portvin sælges med rabat
Portvin.nu er ikke tilknyttet nogen bestemt importør eller producent.

For nyligt fik modtagere af Portvin.nu’s nyhedsbrev en salgsliste over vintage portvine fra Frederiksberg Vinimport A/S, som tilbydes med betydelig rabat (under engros-pris).

Der er tale om dyre portvine af kendte mærker. Restlageret skal afhændes i forbindelse med en overtagelse af en virksomhed i vinbranchen.

Nedenstående vintage port sælges kun 6 flasker af gangen.

Vintage portvin til salg (så længe lager haves):

 • Niepoort årgang 1997 - Pris 495,00 - 20 % = 396,00 kr. ca. 40 flasker
 • Taylor Vargellas årgang 1995 – Pris 495,00 - 20 % = 396,00 kr. ca. 65 flasker
 • Burmester årgang 1985 - Pris 495,00 - 20 % = 396,00 kr. ca. 110 flasker
 • Quinta do Noval årgang 1985 - Pris 495,00 - 20 % = 396,00 kr. ca. 40 flasker
 • Dow’s årgang 1983 - Pris 595,00 - 20 % = 476,00 kr. ca. 60 flasker
 • Graham’s årgang 1983 - Pris 595,00 - 20 % = 476,00 kr. ca. 80 flasker
 • Taylor’s årgang 1983 - Pris 650,00 - 20% = 520,00 kr. ca. 90 flasker
 • Burmester årgang 1977 - Pris 695,00 - 20 % = 556,00 kr. ca. 40 flasker
 • Croft’s årgang 1977 - Pris 695,00 - 20 % = 556,00 kr. ca. 60 flasker
 • Offley’s Boa Vista årgang 1977 - Pris 695,00 - 20 % = 556,00 kr. ca. 18 flasker

Alle priser er inkl. moms. Vintage portvinene sælges fra privat lager.

Henvendelse om køb af portvin kan ske til

Preben Ehlers tel. +45 26160104, email: p.ehlers@mail.dk
Flemming Stoltze tel. +45 26160103, email: fstoltze@mail.dk

Video-anmeldelse af Taylor Fladgate vintage port
Gary Vaynerchuk testede i august 2009 tre vintage portvine fra Taylor Fladgate.

Den speed-snakkende polsk-amerikanske vin-personlighed ses herunder i sin sædvanlige form:

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »