Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkRekordhøj arbejdsløshed i Portugal - og negativ vækst

Arbejdsløsheden i Portugal er steget til 15,8% i 3. kvartal 2012, hvilket er en stigning på 3,4% i forhold til sidste år.

Der er nu 695.000 arbejdsløse i Portugal. Stigningen er 0,3% højere end forventet af IMF og Portugals regering.

Dermed nærmer Portugal sig en arbejdsløshedsprocent på 16%, hvilket OECD har spået for Portugal i 2013.

Samtidigt har der været negativ vækst i Portugal på hele 3,4% det seneste år, og mange lever nu under fattigdomsgrænsen.

Generalstrejke i Portugal
Den 14. november blev der som i resten af Sydeuropa afholdt generalstrejke i Portugal. Strejken lammede transportsystemer, og mange deltog i protestoptog i Lissabon for at udtrykke utilfredshed med den portugisiske regerings annoncerede nedskæringer.

Manifestationerne i Lissabon udviklede sig voldeligt og politiet måtte tage skrappe midler i brug (herunder slag på demonstranter), for at dæmme op for optøjerne. De stenkastende demonstranter, som foranledigede politiets indgriben, har dog ringe sympati i den portugisiske befolkning generelt.

Se EuroNews indslag om den økonomiske krise i Grækenland og Portugal:

 

 

Din vurdering:Oplev 1500 portugisiske vine i Lissabon - Encontro com o Vinho e Sabores 2012

Det årlige gastronomiske event "Encontro com o Vinho e Sabores 2012" afholdes i Lissabon Kongrescenter i Belém fra den 9. - 12. november.

Kom og smag på et overdådigt udvalg af portugisiske vine, oste, pølser samt smagsprøver til den søde tand. Vin-eventet i Lissabon afholdes i år for 13. gang, og er arrangeret af det portugisiske vin-magasin "Revista de Vinhos". 

Vin-eventet er åbent for offentligheden i weekenden fra kl. 14:00 - 20:00, mens mandag den 12. november er forbeholdt fagfolk så som restauranter, detailhandlere og vinbranchens øvrige aktører.

Ud over smagning af mad og mere end 1500 vine fra Portugal vil der under eventet også blive afholdt madlavnings demonstrationer, og man vil kunne købe portugisisk vin i vinshoppen.

Mere end 350 portugisiske producenter af vine, oste, skinker, pølser og olivenolie vil præsentere deres gastronomiske produkter til forbrugere under "Encontro com o Vinho e Sabores 2012".

Entré-prisen ved indgangen er 10 euro per person.

Spar penge på indgang til vin-messen i Portugal ved bestilling af billet online
Ved bestilling af billetter over internettet kan man købe 2 billetter til én billets pris - og dermed få én gratis billet. 
(Kræver online bank-overførsel via Multibanco).

Benyt dette link: http://www.agora-escolha.com/vinho-e-sabores2012/2/v/wd_509_7

Så snart bank-overførslen er gennemført modtager man en SMS med en billet-kode, der skal præsenteres ved indgangen. 

Der er gratis adgang til messen for børn under 12 år.

Program: Se det fulde program for vin-eventet her

Din vurdering:TAP fik stort overskud i Q3 2012 – opererer dog stadig med underskud

Det portugisiske luftfartsselskab TAP øgede i perioden juli-september (Q3) sit overskud med 29,7% i forhold til samme periode i år 2011.

Med et overskud på 50 millioner euro i højsæsonen (Q3) er det en velkommen forbedring for TAP Airlines, der fremdeles ejes af den portugisiske stat.

Samlet set står årets første 9 måneder dog til at give et underskud på omkring 90 millioner euro efter at januar-juni perioden (Q1-Q2 2012) var usædvanlig dårlig med et underskud på 140 millioner euro.

Det er prmært høje udgifter til brændstof, der presser TAP. I år 2011 blev det samlede resultat et overskud på 3 millioner euro ud af en samlet omsætning på 2,3 milliarder euro.

Se også: TAP blandt statsejede selskaber til salg.

Din vurdering:Skattestigninger i Portugal står til at blive vedtaget - Portugals finanslov for 2013

Den 27. november 2012 forventes de planlagte skattestigninger endeligt vedtaget i forbindelse med godkendelse af finansloven for 2013 – i Portugal kaldet Orçamento de Estado 2013 (OE 2013).

Næstsidste behandling af finansloven for 2013
Onsdag den 31. oktober blev en afstemning afholdt i parlamentet, der sikrer vedtagelse.

For de øgede skatter og besparelser stemte regeringspartierne PSD (socilademokratiet – som venstre elelr konservative i Danmark) og CDS-PP (kristelige demokrater). Imod stemte socilisterne PS, kommunister/grønne PCP og venstreblokken BE.

To medlemmer fra regeringskoalitionen gik imod deres partier: CDS-PP medlemmet Ribeiro e Castro samt social-democrata Guilherme Silva, valgt på Madeira.

Samlet set var 130 medlemmer i det 230 medlemmer store parlament for de ganske betydelige stramninger på statens budget, herunder særdeles kraftige skattestigninger.

Et lille tvivlspunkt står stadig tilbage omkring besparelser for de offentligt ansatte. Her kan en retskendelse potentielt kende en del af de foreslåede sparetiltag ugyldige.

Skattestigninger af uset omfang i Portugal i 2013
En stor gruppe demonstranter var samlet foran parlamentet onsdag aften.

Specielt offentlige ansatte frygter at de endnu engang må holde for med yderligere reduktioner i lønnen.

En del af skattepakke omhandler øget skat på normale lønindkomster (bortset fra de allerlaveste) og øget beskatning af ejendomme; et område, der i Portugal traditionelt har været lempeligt beskattet.

Finansloven for 2013 indeholder (per primo november 2012) blandt andet følgende elementer:

  • en særskat for alle på 4% af lønindkomsten (dog med fradrag af minimumslønnen på 485 euro) – se eksempelvis Online24
  • nye forhøjede normale skattesatser i 2013 og en forenkling til kun 5 skatteniveauer – se eksemplevis Online24
  • generelle besparelser – se eksempelvis liste på Online24
  • Ejendomsskatten stiger – specielt for ejendomme med en værdi over 1 million euro. IMI (ejendomsskat) stiger også for normale boliger
  • Sociale støtteordninger herunder dagpenge bliver sværere at opnå og beløbene sættes ned
  • Beskæringer i pensioner udbetalt af det offentlige (for beløb over 1500 euro) – beskæringer vil andrage mellem 3,5% og 10%.
  • Skat på renteindtægter stiger fra 25% til 26,5%.

Ovenstående er ikke endeligt vedtaget, men står til at blive vedtaget den 27. november 2012.

Andre tiltag indført i 2012 eller tidligere
Også på andre områder strammer Portugal op. Alle overførsler over 1000 euro skal registreres (må ikke være kontante). Man må anvende betalingskort, check eller bankoverførsel til beløb over 1000 euro.

Desuden skal alle overførsler til og fra udlandet registreres inden den 15. i den følgende måned.

Det er blevet ulovligt for forretningsdrivende at udskrive regninger, der ikke er en ‘rigtig’ faktura (en meget anvendt måde at undgå for meget skat på for eksempelvis restaurationer). Køber man en vare eller en serviceydelse som virksomhed skal man registrere sig hos sælger med momsnummer på betalingstidspunktet og således have en faktura.

Skattevæsenet har ret til at se kontoopgørelser i banken på forlangende (uden at spørge konto-haver).

Din vurdering:Spanien og Portugal med på bølgen i vinmæssig sammenhæng – P4 Fyn indslag på Vinmagasinet

De spanske og portugisiske vine er ikke nødvendigvis fadlagrede længere.

Torben Møller Sørensen fra Vinmagasinet på P4 Fyn er vinkender og har i et 5 minutters program fra maj 2012 gode råd til køb af en god flaske vin fra Spanien eller Portugal.

Hør programmet om spanske og portugisiske vine på P4 Fyn.

Vin-event i Lissabon 9-12 november
Vi benytter lige lejligheden til igen at minde om det fortræffelige årlige vinsmagnings-event i november måned i Kongresbygningen i Belém i Lissabon.

Se mere på Encontro com o Vinho siden (portugisisk vinmagasin er arrangør).

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »