Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals største havne i fremgang - nye investeringer søges fra udlandet

Portugals største havne havde ligesom de fleste andre havne i Europa et år med tilbagegang i 2009.

Antallet af skibe, som lastede og lossede i havnene, faldt i anden halvdel af 2008 og i hele 2009 med den økonomiske krise. Mængden af gods faldt ligeledes i hvad der var den største tilbagegang for sektoren siden år 2004.

Portugals største havne – statistik indtil juli 2010
År 2010 ser derimod ud til at blive et godt år med fremgang for Portugals store havne.

De største havne i Portugal er følgende målt på mængden af gods:

 • Sines – 14,7 millioner tons
 • Leixões (og Douro) – 8,6 millioner tons
 • Lissabon (Lisboa) – 6,8 millioner tons
 • Setúbal – 4,1 millioner tons
 • Aveiro – 2,3 millioner tons
 • Figueira da Foz – 0,9 millioner tons
 • Viana do Castelo – 0,3 millioner tons

Mængden af gods er opgjort for perioden 1/1 2010 til 31. juli 2010 – dvs. årets første 7 måneder. Der er indtil videre i juli 2010 transporteret små 38 millioner tons gods gennem Portugals 7 største havne.

Over 12 millioner tons i Sines havn i Alentejo på Portugals vestkyst udgøres af bulk, herunder primært olie og kul.

Ser man udelukkende på stykgods og containere er Lissabon og Leixões ved byen Porto de største havne i Portugal hver med omkring 3,2 millioner tons i årets første 7 måneder.

Gode udsigter for Portugals havne i 2010
Antallet af fragtskibe, som har anløbet portugisiske havne i 2010 er allerede pænt højt.

Ifølge den officielle statistik på området er transporten (importen) af kul i Portugals havne reduceret, mens mængden af olie og olieprodukter (også primært import) er steget.

Endnu mere interessant er det at mængden af håndteret stykgods og containere målt i ton i juli 2010 steg med 14,1% set i forhold til samme måned i 2009. Over hele året 2010 er stigningen i mængden (i ton) af stykgods og containere (til og med juli 2010) på 8,4% i forhold til samme periode i år 2009.

Man kan finde detaljerede informationer i Instituto Portuário e dos Transportes Marítimos statistik for juli 2010 (åbner som pdf på portugisisk).

Investeringer i havneanlæg i Portugal
Den portugisiske regering har igangsat en investeringsplan på 5 milliarder euro i landets søfarts- og havnesektor.

For yderligere at øge effektiviteten og mulighederne for at håndtere større volumen i Portugals havne, inviteres udenlandske investorer til at byde ind med nye projekter, herunder også indenfor offshore-området.

På Madeira og på Azorerne er der desuden investeringsmæssig fokus på turist- og fiskeriområdet.

Flere detaljer om mulighederne i Portugal for danske investorer kan fås på Den Danske Ambassades handelsafdeling i Lissabon, som omtaler investeringspotentialet i Portugals havne på ambassadens hjemmeside.

Herunder kort over Portugal med markering af landets største industrihavne:View Large ports in Portugal in a larger map

 

Din vurdering:Besøg Skoleskibet Danmark i Lissabon - åbent skib arrangement lørdag-søndag d. 2-3 oktober kl. 14-16

Skoleskibet Danmark anløber Lissabon om få dage, hvor hun vil overvintre.

Besøg Skoleskibet Danmark
I forbindelse med ankomsten til Lissabon vil der være ‘åbent skib’ arrangement på skoleskibet to eftermiddage den 2. og 3. oktober (lørdag-søndag) i tidrummet 14-16 begge dage.

Man finder Skoleskibet Danmark i Lissabon ved Alcântara kajen (containerhavnen) ikke så langt fra underholdningsområdet Docas. Den tremastede fuldrigger vil ikke være til at overse, men ligger dog ovre bag bygninger/containere i industrihavnen.

Se også artiklen: Skoleskibet ankommer til Lissabon.

Billede Skoleskibet Danmark

Skoleskibet Danmark 

Sådan er livet på et skoleskib
Skoleskibet Danmark er en del af en moderne dansk uddannelsesinstitution med base i Frederikshavn.

Driften af skibet blev i 2003 overdraget fra Søfartsstyrelsen til Frederikshavns søfartsskoler, som herefter er blevet til MARTEC.

Der har altid været stor fokus på søfart og skibe i Frederikshavn, hvor man også stadig har en flådestation. Her har blandt andet Kongeskibet Dannebrog hjemme, som i september 2008 kunne ses i Cascais i Portugal.

På MARTEC i Frederikshavn kan man blandt andet uddanne sig til:

 • maskinmester
 • skibsmaskinist
 • skibsmekaniker
 • skibsassistent
 • HF uddannelse inden for søfart

HF-søfart er en HF gymnasial uddannelse, som udover at give adgang til alle videregående uddannelser, specielt er møntet på dem, som gerne vil fortsætte på maskinmester og skibsofficer-uddannelsen.

Et togt med skoleskibet indgår i undervisningen, hvilket er meget usædvanligt for et HF-forløb. Se mere på MARTEC hjemmesiden.

Man kan læse mere om Skoleskibet Danmark på www.skoleskibetdanmark.dk .

For at markedsføre uddannelserne på MARTEC i Frederikshavn er der produceret et antal video-spots - ikke mindst for at rydde lidt ud i gamle fordomme om livet på et skoleskib:

Din vurdering:European Union Contest for Young Scientists 24-29 september 2010 i Lissabon med danske deltagere

EUCYS, som står for European Union Contest for Young Scientists, er åbnet i Lissabon.

I år 2010 er det 22. gang at konkurrencen afholdes. Der tre danske deltagere med i Lissabon.

Promovering af naturvidenskab
En stor del af den fremtidige udvikling og vækst skal efter mange fremtidsforskeres mening komme fra det naturvidenskabelige område.

For at støtte udveksling af erfaringer mellem unge forskere og desuden skubbe deres karriere inden for forskning og teknologi igang, besluttede Europa Komissionen i 1989 at afholde EUCYS første gang.

Eventet har vokset sig større og større, og i 2010 deltager 200 unge forskere med samlet omkring 90 projekter.

EUCYS 2010
Projekterne kunne i perioden oktober 2009 til april 2010 forelægges for de nationale jury’er.

De bedste projekter fra hvert land, kunne efter at de nationale konkurrencer var afholdt i maj 2010, indstille sig til deltagelse i EUCYS 2010 i Lissabon.

For at kunne deltage, skulle man være mellem 15 og 20 år gammel ved afleveringstidspunktet.

Det er tilladt at have tilknyttet en lærer/supervisor/professor.

Der konkurreres inden for områderne:

 • Biologi
 • Kemi
 • Earth Science
 • Økonomi
 • Engineering
 • Miljøvidenskab
 • Computing og IT Science
 • Medicin (Medical Science)
 • Fysik
 • Socials Science

Udover unge fra EU lande, deltager også unge videnskabsfolk fra Brasilien, Kina, Hviderusland, New Zealand, Rusland, Israel, Ukraine, Georgien, Tyrkiet, USA og Sydkorea.

Se mere på EUCYS 2010 hjemmesiden.

Danske deltagere i Lissabon på EUCYS 2010
Fra Danmark deltager tre unge forskere med hver sit projekt.

Rasmus Hilbert Jensen deltager med et biotech-projekt, som går ud på at anvende bakterier til at omdanne organisk materiale til elektricitet. Potentielt kan denne viden anvendes til at behandle spildevand og til at producere energi.

Niels Christian Sanden deltager ligeledes med et biotech projekt, der går ud på at skabe en mikroorganisme, som kan producere brint (og dermed energi) fra sollys og vand. 

Hanne Binder deltager med et fysik-eksperiment, som går ud på at studere pukkelhvalens karakteristiske finner. Hanne mener at kunne føre bevis for at finnernes form, som lang fra synes specielt aerodynamiske, faktisk giver hvalen en bedre fremdrift i vand end en kunstig finne konstureret efter gængse aerodynamiske principper.

Portugisiske deltagere i Lissabon på EUCYS 2010
Fra Portugal deltager to grupper af unge forskere.

Inês Alexandra Costa Marques deltager sammen med Kristoffer De Sá Høg med et miljø-projekt. De to unge portugisere undersøger sandstedsklippe-stykker fra Alentejo og mener at kunne påvise sandets oprindelse ved at undersøge bakterie-aktivitet.

Carla Sofia Medeiros Raposo, Filipe André Rodrigues Amaral og Tiago João Paiva Costa deltager med et medicinsk projekt ved navn Biomonitoring of the Vibroacustic Disease.

Se også liste over projekter på EUCYS 2010 (i kategorien Biokemi).

Forsker-eventet finder sted i det store Elektricitetsmuseum i Lissabon (drives af Portugals største virksomhed EDP) - der er naturligvis også åbent for offentligheden. Se mere om, hvor man finder Elektricitetsmuseet.

Herunder video fra EUCYS 2008, som blev afholdt i København:

Din vurdering:Portugal kandidatland til FN’s sikkerhedsråd 2011-2012

Den 12. oktober 2010 vælger FN nye midlertidige medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd (UN Security Council) til perioden 1. januar 2011 - 31. december 2012.

UPDATE: Portugal valgt til UN Security Council

Valget finder sted på FN’s generalforsamling i FN bygningen i New York.

Fra Vesteuropa og den øvrige vestlige verden (som i FN terminologi også inkluderer Tyrkiet, Grækenland, Canada, New Zealand og Australien) skal der vælges to nye medlemmer til afløsning for Østrig og Tyrkiet.

Der er tre kandidater til de to ledige sæder:

 • Tyskland
 • Canada
 • Portugal

Umiddelbart synes Tyskland at være næsten sikker på valg, mens både Canada og Portugal har omtrent lige gode chancer.

Det gælder om at finde støtter i FN’s generalforsamling af 192 stater for at blive valgt. For Portugals vedkommende har man traditionelt kunne hente støtte blandt andet hos de tidligere kolonilande.

Sikkerhedsrådets opbygning
Sikkerhedsrådet består af i alt 15 medlemmer, hvoraf USA, Rusland, England, Frankrig og Kina er permenente medlemmer og desuden har Veto-ret.

Et land, som sidder i UN Security Council skal altid have en repræsentant i til stede i New York for at rådet kan træde sammen med kort varsel.

Danmark var sidst medlem af sikkerhedrådet i perioden 2005-2006. Portugal var sidst UN Secority Council medlem i perioden 1997-1998.

FN’s sikkerhedsråd har blandt andet mulighed for at udstede resolutioner samt for at sende fredsbevarende militære styrker, der stilles til rådighed af medlemslandene.

Din vurdering:Portugal rejser fra 549 kroner i oktober med Ryanair – sidste Billund-Faro fly i 2010 på tilbud

Der er stadig billige rejser til Portugal fra Billund. 

Det irske lavprisselskab Ryanair indstiller dog i vinterhalvåret flyvningerne til Algarve lufthavnen Faro i Portugal fra Billundm Lufthavn.

Sidste flyafgang fra Billund til Faro i år er 29. oktober 2010.

Billige rejser til Portugal
For dem, som selv kan arrangere hotel eller ferielejlighed, tilbyder Ryanair fra onsdag den 22. september rejser til Portugal fra kun 549 kroner for en returbillet inklusiv lufthavnsskatter.

Til prisen skal dog tillægges bagagegebyr, betalingsgebyr m.v. Tilbuddet gælder onsdag-torsdag indtil midnat den 23 september 2010.

Se mere om ferie i Algarve.

Arranger selv rejser til Portugal
Der kan være mange penge at spare ved selv at arrangere rejser til Portugal. Som hovedregel kræver det dog at man sørger for at købe flybillet på det rigtige tidspunkt, når priserne er lavest.

Et hotel i Algarve kan i oktober findes til særdeles rimelige penge.

Portugal rejser i oktober har desuden dén fordel at antallet af turister er langt lavere end i juli, august og september.

Se også: Hyggeligt danskejet hotel i Algarve. Priserne på det lille, men særdeles anbefalelsesværdige Praia da Rocha hotel starter ved 70 euro per overnatning i oktober 2010 (2 personer med morgenmad).

Temperatur-mæssigt er man sikker på fint vejr det meste af tiden i Portugal i oktober – specielt hvis man vælge Algarve, som destination.

I oktober måned ligger temperaturen i det sydlige Portugal på omkring 23 grader i gennemsnitstemperatur midt på dagen – af og til højere. Badevandet er godt varmt efter en lang sommer og der kan forventes omkring 8 timers sol dagligt.

Se mere om Algarve-temperaturer i oktober.

Billigt Algarve hotel til Portugal rejser
Et andet godt hotel i Algarve med meget let adgang til stranden er det 4-stjernede Hotel Garbe, som for nyligt har ændret navn til Holiday Inn Algarve.

Hotel Garbe ligger bogstaveligt talt på stranden (i første række) i byen Armação de Pêra mellem de lidt mere kendte feriebyer Albufeira og Carvoeiro.

En overnatning (dobbeltværelse) i oktober 2010 fås fra kun 76 euro for to personer inklusiv morgenmad. Med havudsigt starter priserne dog ved 102 euro.

Se mere om priser på overnatning på Algarvekysten på Hotel Garbe i oktober .

Relaterede artikler:
Fuglekigger-tur i oktober i Algarve
Tips om billige Portugal rejser (artikel-oversigt)

Herunder promotion video fra Algarve:

Din vurdering:Skoleskibet Danmark på Azorerne - ankommer til Lissabon omkring 1. oktober 2010

Det 60 meter lange skoleskib Danmark lægger i starten af oktober til ved kajen i Alcântara i Lissabon ved Tejo flodens nordlige bred (Lissabon-siden).

Der er adgang for offentligheden til skibet om eftermiddagen 2-3 oktober 2010 - se mere.

Lissabon bliver dermed sidste stop før skibet returnerer til flådestationen i Frederikshavn, hvor Skoleskibet Danmark har base.

Se også: Skoleskibet Danmark's hjemmeside.

Skoleskibet i Ponte Delgada og på øen Terceira
Det danske skoleskib ankom til Azorerne den 15. september og tilbragte 4 dage i Ponte Delgada, som er den største havneby på øen São Miguel.

Efter 4 dage fortsatte skibet med de 15 besætningsmedlemmer og 80 elever til øen Terceira, hvorfra der efter planen sejles videre til Lissabon senere den 21. september.

Inden skibet nåede til Azorerne gjorde det en afstikker til Cadiz i Spanien, hvor man lå i havn 2-5 september 2010. I den forbindelse var man i slutningen af august nødt til at bruge skibets motorer til fremdrift for at nå til Cadiz, da der i den farvandet syd for Spanien vest for Gibraltar var totalt vindstille og meget varmt.

Skoleskibet Danmark
Den danske stat besluttede i starten af 1930’erne at bygge et skoleskib til erstatning for det tidligere skoleskib København, som gik tabt efter i 1929 at være forsvundet sporløst.

Skoleskibet Danmark stod færdigt i år 1932 og er en relativ moderne konstruktion i stål.

Sejlskibet, som af type er en tremastet fuldrigger, anvendes af de maritime skoler i Frederikshavn herunder maskinmesterskolen og søfartsskolen. Samlet set hedder uddannelsesinstitutionen MARTEC. Se mere om MARTEC i Frederikshavn.

Se også: Skoleskibet Sagres fra Portugal.

Skoleskibet i Lissabon i oktober
Skoleskibet Danmark forventes at være i Lissabon med fuld besætning i det meste af oktober 2010. Det forlyder endvidere at 'Danmark' skulle blive liggende i Lissabon helt indtil juli 2011, dog med stærkt begrænset besætning.

Der er som altid mulighed for at anvende skibet til møder, receptioner mv. af større eller mindre art. Overskuddet går til skibets drift og vedligehold samt til uddannelse af skibets elever.

Mere information om priser og muligheder for events på Skoleskibet Danmark kan fås på Den Danske Ambassade i Lissabon ved henvendelse i handelsafdelingen.  

Grundfos event på skibet Atlantis i Cascais
Møder og konferencer på gamle sejlskibe er populære.

I september 2010 var skibet Atlantis hjemmehørende i Amsterdam på kort visit i Cascais på Lissabonkysten.

Her lå det til kaj ved yderste mole og var øjensynligt del af et event arrangeret af den danske virksomhed Grundfos, som har en stor afdeling i Portugal.

Se også www.grundfos.pt.

Herunder billeder af Atlantis i Cascais Marina:

Din vurdering:Transavia lukker alle ruter fra Danmark – hollandsk-fransk flyselskab forlader det danske marked

Det fransk-hollandske lavprisselskab Transavia lukker sine resterende flyruter fra Danmark, skriver Dr.dk.

Årsagen er dårlig økonomi som følge af overkapacitet på det danske marked.

Transavia har ruter til bl.a. Malaga, Barcelona, Nice og Rom. Desuden har selskabet fløjet til Portugal (Faro lufthavn i Algarve) i sommerperioden.

De resterende ruter vil fortsætte indtil 1. november. Passagerer til senere fly vil få refunderet deres billet.

Nogen ruter vil måske forsætte indtil 1. april 2011 for at flyselskabet kan overholde sine forpligtigelser overfor rejsearrangører.

Se mere på DR.dk.

Direkte fly til Portugal
Fra Københavns lufthavn flyver lavprisselskabet Norwegian til Algarve (Faro).

Ryanair flyver til Faro i Algarve fra Billund – dog med pause fra sidst i oktober. I foråret 2011 forventes Ryanair at genoptage flyvningerne.

Cimber-Sterling og det portugisiske luftfartsselskab TAP flyver direkte fra Købenahvn til Lissabon.

Se også: Find billig flybillet til Portugal.

Din vurdering:Paulo Bento ny landstræner for Portugal

Den 41-årige portugiser Paulo Bento overtager ansvaret for Portugals fodboldlandshold, skriver nyhedsbureauet AFP.

Paulo Bento er født i Lissabon og har i to perioder i årene 2004-2005 og 2005-2009 været træner for Sporting Lissabon.

Paulo Bento’s træner-karriere
Bento’s trænerkarriere i Sporting, som han selv spillede for i fire år indtil 2004, var succesfuld.

Specielt i den portugisiske liga havde han succes med at føre Sporting til sejre over såvel FC Porto som ærkerivalerne fra Benfica i Lissabon.

De mange vigtige sejre gav Bento tilnavnet ‘Papa-Taças’, hvor Papa står for far/mester og Taças er det portugisiske over for cups eller mesterskaber.

Det lykkedes også for Paulo Bento at kvalificere Sporting til Champions League i 2008. Her løb holdet dog ind i en pinligt afklapsning med den totale målscore 1-12 i to kampe mod Bayern München i den såkalte ‘round of 16’, men ret beset var det godt klaret af Sporting at gå videre fra gruppespillet.

I 2009 spillede Sporting 1-1 hjemme mod Ventspils fra Letland i Europa League gruppespillet, og dette magre resultat fik presset til at stige så meget at Paulo Bento trådte tilbage. Sporting endte dog med at vinde sin gruppe i Europa Leaguen.

Fakta om Paulo Bento
Paulo er en udpræget forsvars-ekspert (han var selv defensiv midtbanespiller) og han har desuden et godt forhold til mange af de nuværende landsholdsspilere.

Der er i Portugal gjort en del grin med Bento's relativt 'stille' facon. Han bliver sjældent ophidset.

Bento har desuden fået kritik af at satse på 'kedeligt' spil. Det er blandt andet derfor at relativt få dårlige resultater var nok til at tvinge ham til at opsige sit job hos Sporting.  

Paulo Bento ses af mange fordboldeksperter i Portugal som en overgangsfigur og får kontrakt til og med år 2012 dvs. inklusiv EM 2012.

Første opgave er EM kvalifikations-kampen den 8. oktober i Porto i Nordportugal mod det danske landshold. Fire dage senere gælder det Island på udebane.

Se også: Stilling i EM kvalifikationen .   

Mourinho utilfreds med Real Madrids ledelse
På rygtestadiet forlyder det at José Mourinho ikke er tilfreds med Real Madrids ledelse, som har forbudt ham at træde til som midlertidig træner for det portugisiske landshold.

Mourinho mener at han alligevel ikke har noget at lave i de 9 dage, hvor der spilles landskampe.

Udaftil har Mourinho dog udtalt at det er Real Madrid ledelsens ret at bestemme, hvad han må lave.

Din vurdering:‘Seja Feliz no Martim Moniz’ – afrikanske rytmer 18. sept. i Lissabon kl. 15.30 med danske Mads Hoff

På Martim Moniz pladsen i Lissabon (ved Hotel Mundial og sporvogn nr. 28 holdepladsen) er der lørdag den 18. september og søndag den 19. september 2010 koncert med bands fra en række lande.

Den danske Lissabon-baserede musiker Mads Hoff er til stede med det afrikansk inspirerede band Draska – som kan høres her.

Bandet Draska
Draska spiller rytmisk musik med europæiske og vestafrikanske rødder.

Herunder en præsentation af bandet:


Koncerten med Mads Hoff og Draska den 18. september i Lissabon starter kl. 15.30.

Hele lørdagen er der koncerter på Martim Moniz pladsen.

Klokken ca. 18 er der eksempelvis brasiliansk musik med Dinho Zamorano og band – hør mere her.

‘Seja Feliz no Martim Moniz’ fortsætter søndag den 19. september.

Se hele programmet for den internationale musikfestival i Lissabon.

Din vurdering:Cascais Endless Nights – koncerter, samba, jazz, lysshow og oplevelser for børn i Cascais 18. sept

Cascais sommer-turistsæsonen er ved at være overstået.

Inden de mange gæster på golfrejser til Lissabonkysten for alvor ankommer i efteråret, afholder Cascais et aften-event i bymidten med titlen Cascais Endless Nights.

Indian summer i Cascais 2010
I 2010 har sommeren været særdeles lang og varm i Portugal.

Cascais har stadig midt i september måned op til 25 grader midt på dagen og rigeligt med sol til at ligge på stranden. De relativt høje temperaturer forventes at fortsætte hele den næste uge.

Byen Cascais ligger ca. 35 kilometer vest for Lissabon. Det tager en god halv times tid med kystbanen fra Cais de Sodré stationen i Lissabon at køre til Cascais (togbillet 1,65 euro). En taxi koster typisk 30-35 euro.

Cascais Endless Nights  - den 18. september
I Cascais bymidte er der aktiviteter følgende steder:

 • foran Hotel Baia ved fiskerihavnen
 • for enden af den lange gågade ved stationen
 • på det nye torv ved fiskeri-auktionen (Largo Cidade da Vitória)
 • på Largo de Camões (centrale torv med udeservering)
 • i byparken foran taxi-standen (Jardim Visconde da Luz)
 • på Avenida Valbom (vejen fra stationen til centrum)
 • på 5. oktober pladsen (foran rådhuset ved siden af Baia Hotel)

Alle steder er der små eller store scener med optrædende.

Til underholdning for børn er der blandt ansigtsmaling, ‘tatoveringer’ , hårfletning og balloner. Området Jardim Visconde da Luz er dedikeret til børnefamilier.

Som altid i Cascais er offentlig underholdning gratis.

Koncerter i Cascais
På den store scene foran Hotel Baia optræder sangeren Verónica Larrene og bandet TR3moços.

Der er desuden optrædende sambadansere og en saxofonist på Cascais Endless Nights, der starter kl. 18.30 og slutter omkring kl. 24.

Se også: Program for 18. september på Camara Municipal Cascais (bystyrets hjemmeside).

Herunder billeder fra en gåtur rundt i Cascais:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »