Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal rejser fra 549 kroner i oktober med Ryanair – sidste Billund-Faro fly i 2010 på tilbud

Der er stadig billige rejser til Portugal fra Billund. 

Det irske lavprisselskab Ryanair indstiller dog i vinterhalvåret flyvningerne til Algarve lufthavnen Faro i Portugal fra Billundm Lufthavn.

Sidste flyafgang fra Billund til Faro i år er 29. oktober 2010.

Billige rejser til Portugal
For dem, som selv kan arrangere hotel eller ferielejlighed, tilbyder Ryanair fra onsdag den 22. september rejser til Portugal fra kun 549 kroner for en returbillet inklusiv lufthavnsskatter.

Til prisen skal dog tillægges bagagegebyr, betalingsgebyr m.v. Tilbuddet gælder onsdag-torsdag indtil midnat den 23 september 2010.

Se mere om ferie i Algarve.

Arranger selv rejser til Portugal
Der kan være mange penge at spare ved selv at arrangere rejser til Portugal. Som hovedregel kræver det dog at man sørger for at købe flybillet på det rigtige tidspunkt, når priserne er lavest.

Et hotel i Algarve kan i oktober findes til særdeles rimelige penge.

Portugal rejser i oktober har desuden dén fordel at antallet af turister er langt lavere end i juli, august og september.

Se også: Hyggeligt danskejet hotel i Algarve. Priserne på det lille, men særdeles anbefalelsesværdige Praia da Rocha hotel starter ved 70 euro per overnatning i oktober 2010 (2 personer med morgenmad).

Temperatur-mæssigt er man sikker på fint vejr det meste af tiden i Portugal i oktober – specielt hvis man vælge Algarve, som destination.

I oktober måned ligger temperaturen i det sydlige Portugal på omkring 23 grader i gennemsnitstemperatur midt på dagen – af og til højere. Badevandet er godt varmt efter en lang sommer og der kan forventes omkring 8 timers sol dagligt.

Se mere om Algarve-temperaturer i oktober.

Billigt Algarve hotel til Portugal rejser
Et andet godt hotel i Algarve med meget let adgang til stranden er det 4-stjernede Hotel Garbe, som for nyligt har ændret navn til Holiday Inn Algarve.

Hotel Garbe ligger bogstaveligt talt på stranden (i første række) i byen Armação de Pêra mellem de lidt mere kendte feriebyer Albufeira og Carvoeiro.

En overnatning (dobbeltværelse) i oktober 2010 fås fra kun 76 euro for to personer inklusiv morgenmad. Med havudsigt starter priserne dog ved 102 euro.

Se mere om priser på overnatning på Algarvekysten på Hotel Garbe i oktober .

Relaterede artikler:
Fuglekigger-tur i oktober i Algarve
Tips om billige Portugal rejser (artikel-oversigt)

Herunder promotion video fra Algarve:

Din vurdering:Skoleskibet Danmark på Azorerne - ankommer til Lissabon omkring 1. oktober 2010

Det 60 meter lange skoleskib Danmark lægger i starten af oktober til ved kajen i Alcântara i Lissabon ved Tejo flodens nordlige bred (Lissabon-siden).

Der er adgang for offentligheden til skibet om eftermiddagen 2-3 oktober 2010 - se mere.

Lissabon bliver dermed sidste stop før skibet returnerer til flådestationen i Frederikshavn, hvor Skoleskibet Danmark har base.

Se også: Skoleskibet Danmark's hjemmeside.

Skoleskibet i Ponte Delgada og på øen Terceira
Det danske skoleskib ankom til Azorerne den 15. september og tilbragte 4 dage i Ponte Delgada, som er den største havneby på øen São Miguel.

Efter 4 dage fortsatte skibet med de 15 besætningsmedlemmer og 80 elever til øen Terceira, hvorfra der efter planen sejles videre til Lissabon senere den 21. september.

Inden skibet nåede til Azorerne gjorde det en afstikker til Cadiz i Spanien, hvor man lå i havn 2-5 september 2010. I den forbindelse var man i slutningen af august nødt til at bruge skibets motorer til fremdrift for at nå til Cadiz, da der i den farvandet syd for Spanien vest for Gibraltar var totalt vindstille og meget varmt.

Skoleskibet Danmark
Den danske stat besluttede i starten af 1930’erne at bygge et skoleskib til erstatning for det tidligere skoleskib København, som gik tabt efter i 1929 at være forsvundet sporløst.

Skoleskibet Danmark stod færdigt i år 1932 og er en relativ moderne konstruktion i stål.

Sejlskibet, som af type er en tremastet fuldrigger, anvendes af de maritime skoler i Frederikshavn herunder maskinmesterskolen og søfartsskolen. Samlet set hedder uddannelsesinstitutionen MARTEC. Se mere om MARTEC i Frederikshavn.

Se også: Skoleskibet Sagres fra Portugal.

Skoleskibet i Lissabon i oktober
Skoleskibet Danmark forventes at være i Lissabon med fuld besætning i det meste af oktober 2010. Det forlyder endvidere at 'Danmark' skulle blive liggende i Lissabon helt indtil juli 2011, dog med stærkt begrænset besætning.

Der er som altid mulighed for at anvende skibet til møder, receptioner mv. af større eller mindre art. Overskuddet går til skibets drift og vedligehold samt til uddannelse af skibets elever.

Mere information om priser og muligheder for events på Skoleskibet Danmark kan fås på Den Danske Ambassade i Lissabon ved henvendelse i handelsafdelingen.  

Grundfos event på skibet Atlantis i Cascais
Møder og konferencer på gamle sejlskibe er populære.

I september 2010 var skibet Atlantis hjemmehørende i Amsterdam på kort visit i Cascais på Lissabonkysten.

Her lå det til kaj ved yderste mole og var øjensynligt del af et event arrangeret af den danske virksomhed Grundfos, som har en stor afdeling i Portugal.

Se også www.grundfos.pt.

Herunder billeder af Atlantis i Cascais Marina:

Din vurdering:Transavia lukker alle ruter fra Danmark – hollandsk-fransk flyselskab forlader det danske marked

Det fransk-hollandske lavprisselskab Transavia lukker sine resterende flyruter fra Danmark, skriver Dr.dk.

Årsagen er dårlig økonomi som følge af overkapacitet på det danske marked.

Transavia har ruter til bl.a. Malaga, Barcelona, Nice og Rom. Desuden har selskabet fløjet til Portugal (Faro lufthavn i Algarve) i sommerperioden.

De resterende ruter vil fortsætte indtil 1. november. Passagerer til senere fly vil få refunderet deres billet.

Nogen ruter vil måske forsætte indtil 1. april 2011 for at flyselskabet kan overholde sine forpligtigelser overfor rejsearrangører.

Se mere på DR.dk.

Direkte fly til Portugal
Fra Københavns lufthavn flyver lavprisselskabet Norwegian til Algarve (Faro).

Ryanair flyver til Faro i Algarve fra Billund – dog med pause fra sidst i oktober. I foråret 2011 forventes Ryanair at genoptage flyvningerne.

Cimber-Sterling og det portugisiske luftfartsselskab TAP flyver direkte fra Købenahvn til Lissabon.

Se også: Find billig flybillet til Portugal.

Din vurdering:Paulo Bento ny landstræner for Portugal

Den 41-årige portugiser Paulo Bento overtager ansvaret for Portugals fodboldlandshold, skriver nyhedsbureauet AFP.

Paulo Bento er født i Lissabon og har i to perioder i årene 2004-2005 og 2005-2009 været træner for Sporting Lissabon.

Paulo Bento’s træner-karriere
Bento’s trænerkarriere i Sporting, som han selv spillede for i fire år indtil 2004, var succesfuld.

Specielt i den portugisiske liga havde han succes med at føre Sporting til sejre over såvel FC Porto som ærkerivalerne fra Benfica i Lissabon.

De mange vigtige sejre gav Bento tilnavnet ‘Papa-Taças’, hvor Papa står for far/mester og Taças er det portugisiske over for cups eller mesterskaber.

Det lykkedes også for Paulo Bento at kvalificere Sporting til Champions League i 2008. Her løb holdet dog ind i en pinligt afklapsning med den totale målscore 1-12 i to kampe mod Bayern München i den såkalte ‘round of 16’, men ret beset var det godt klaret af Sporting at gå videre fra gruppespillet.

I 2009 spillede Sporting 1-1 hjemme mod Ventspils fra Letland i Europa League gruppespillet, og dette magre resultat fik presset til at stige så meget at Paulo Bento trådte tilbage. Sporting endte dog med at vinde sin gruppe i Europa Leaguen.

Fakta om Paulo Bento
Paulo er en udpræget forsvars-ekspert (han var selv defensiv midtbanespiller) og han har desuden et godt forhold til mange af de nuværende landsholdsspilere.

Der er i Portugal gjort en del grin med Bento's relativt 'stille' facon. Han bliver sjældent ophidset.

Bento har desuden fået kritik af at satse på 'kedeligt' spil. Det er blandt andet derfor at relativt få dårlige resultater var nok til at tvinge ham til at opsige sit job hos Sporting.  

Paulo Bento ses af mange fordboldeksperter i Portugal som en overgangsfigur og får kontrakt til og med år 2012 dvs. inklusiv EM 2012.

Første opgave er EM kvalifikations-kampen den 8. oktober i Porto i Nordportugal mod det danske landshold. Fire dage senere gælder det Island på udebane.

Se også: Stilling i EM kvalifikationen .   

Mourinho utilfreds med Real Madrids ledelse
På rygtestadiet forlyder det at José Mourinho ikke er tilfreds med Real Madrids ledelse, som har forbudt ham at træde til som midlertidig træner for det portugisiske landshold.

Mourinho mener at han alligevel ikke har noget at lave i de 9 dage, hvor der spilles landskampe.

Udaftil har Mourinho dog udtalt at det er Real Madrid ledelsens ret at bestemme, hvad han må lave.

Din vurdering:‘Seja Feliz no Martim Moniz’ – afrikanske rytmer 18. sept. i Lissabon kl. 15.30 med danske Mads Hoff

På Martim Moniz pladsen i Lissabon (ved Hotel Mundial og sporvogn nr. 28 holdepladsen) er der lørdag den 18. september og søndag den 19. september 2010 koncert med bands fra en række lande.

Den danske Lissabon-baserede musiker Mads Hoff er til stede med det afrikansk inspirerede band Draska – som kan høres her.

Bandet Draska
Draska spiller rytmisk musik med europæiske og vestafrikanske rødder.

Herunder en præsentation af bandet:


Koncerten med Mads Hoff og Draska den 18. september i Lissabon starter kl. 15.30.

Hele lørdagen er der koncerter på Martim Moniz pladsen.

Klokken ca. 18 er der eksempelvis brasiliansk musik med Dinho Zamorano og band – hør mere her.

‘Seja Feliz no Martim Moniz’ fortsætter søndag den 19. september.

Se hele programmet for den internationale musikfestival i Lissabon.

Din vurdering:Cascais Endless Nights – koncerter, samba, jazz, lysshow og oplevelser for børn i Cascais 18. sept

Cascais sommer-turistsæsonen er ved at være overstået.

Inden de mange gæster på golfrejser til Lissabonkysten for alvor ankommer i efteråret, afholder Cascais et aften-event i bymidten med titlen Cascais Endless Nights.

Indian summer i Cascais 2010
I 2010 har sommeren været særdeles lang og varm i Portugal.

Cascais har stadig midt i september måned op til 25 grader midt på dagen og rigeligt med sol til at ligge på stranden. De relativt høje temperaturer forventes at fortsætte hele den næste uge.

Byen Cascais ligger ca. 35 kilometer vest for Lissabon. Det tager en god halv times tid med kystbanen fra Cais de Sodré stationen i Lissabon at køre til Cascais (togbillet 1,65 euro). En taxi koster typisk 30-35 euro.

Cascais Endless Nights  - den 18. september
I Cascais bymidte er der aktiviteter følgende steder:

 • foran Hotel Baia ved fiskerihavnen
 • for enden af den lange gågade ved stationen
 • på det nye torv ved fiskeri-auktionen (Largo Cidade da Vitória)
 • på Largo de Camões (centrale torv med udeservering)
 • i byparken foran taxi-standen (Jardim Visconde da Luz)
 • på Avenida Valbom (vejen fra stationen til centrum)
 • på 5. oktober pladsen (foran rådhuset ved siden af Baia Hotel)

Alle steder er der små eller store scener med optrædende.

Til underholdning for børn er der blandt ansigtsmaling, ‘tatoveringer’ , hårfletning og balloner. Området Jardim Visconde da Luz er dedikeret til børnefamilier.

Som altid i Cascais er offentlig underholdning gratis.

Koncerter i Cascais
På den store scene foran Hotel Baia optræder sangeren Verónica Larrene og bandet TR3moços.

Der er desuden optrædende sambadansere og en saxofonist på Cascais Endless Nights, der starter kl. 18.30 og slutter omkring kl. 24.

Se også: Program for 18. september på Camara Municipal Cascais (bystyrets hjemmeside).

Herunder billeder fra en gåtur rundt i Cascais:

Din vurdering:Europa League 2010-2011 – gruppespil kampe og resultater i EL gruppe A, B, C, D, E, F, G, H, I , J ,K og L

I Europa League turneringen 2010-2011 deltager 2 portugisiske hold (Sporting Lissabon og FC Porto) og fra Danmark Odense Boldklub (OB) i gruppe H.

Europa League er den næstfornemste europæiske forboldturnering og blev indtil 2009 kaldt Europa Cup’en.

De i alt 48 hold spiller i 12 grupper i Europa League gruppespillet.

Europa League ‘Round of 32’
De to bedste hold går videre fra hver Europa League gruppe – i alt 24 hold.

Desuden går i alt 8 hold videre fra alle 3.-pladser i gruppespillet i Champions League til Europa League playoff kampene i den såkaldte Europa League Round of 32.

Der trækkes modstander ved lodtrækning (med seedning), hvorefter der spilles ude og hjemme. Bemærk at hold fra samme gruppe eller land ikke kan spille mod hinanden i Round of 32.

Europa League ‘Round of 16’ - ottendedelsfinalen
De samlede vindere går videre til ‘Round of 16’.

Her er lodtrækningen uden begrænsninger. Vinderne går videre indtil 2 hold spiller finale i Dublin onsdag den 18. maj 2011.

Kampplan for Europa League Gruppespil 2010

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe A:
16. september 2010
Saltzburg-Manchester City - resultat 0-2
Juventus-Lech – resultat 3-3

30. september 2010
Lech-Saltzburg - resultat 2-0
Manchester City-Juventus - resultat 1-1

21. oktober 2010
Manchester City-Lech - resultat 3-1
Saltzburg-Juventus - resultat 1-1

Europa League 4. november 2010
Lech-Manchester City - resultat 3-1
Juventus-Salzburg - resultat 0-0

EL 1. december 2010
Manchester City-Salzburg - resultat 3-0
Lech-Juventus - resultat 1-1

Europa League kampe 16. december 2010
Salzburg-Lech - resultat 0-1
Juventur-Manchester City - resultat 1-1

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe B:
16. september 2010
Aris-Atlético – resultat 1-0
Leverkusen-Rosenborg – resultat 4-0

30. september 2010
Rosenborg-Aris - resultat 2-1
Atlético-Leverkusen - resultat 1-1

21. oktober 2010
Atlético-Rosenborg - resultat 3-1
Aris-Leverkusen - resultat 0-0

Europa League 4. november 2010
Rosenborg-Atlético - resultat 1-2
Leverkusen-Aris - resultat 1-0

EL kampe 1. december 2010
Atlético-Aris - resultat 2-3
Rosenborg-Leverkusen - resultat 0-1

Europa League kampe 16. december 2010
Aris-Rosenborg - resultat 2-0
Leverkusen-Atlético Madrid - resultat 1-1

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe C:
16. september 2010
Lille-Sporting Lissabon – resultat 1-2
Levski-Gent – resultat 3-2

30. september 2010
Gent-Lille - resultat 1-1
Sporting Lissabon-Levski - resultat 5-0

21. oktober 2010
Sporting-Gent - resultat 5-1
Lille-Levski - resultat 1-0

Europa League 4. november 2010
Gent-Sporting - resultat 3-1
Levski-Lille - resultat 2-2

EL kampe 1. december 2010
Sporting-Lille - resultat 1-0
Gent-Levski - resultat 1-0

Europa League kampe 16. december 2010
Lille-Gent - resultat 3-0
Levski-Sporting Lissabon - resultat 1-0

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe D:
16. september 2010
Dinamo Zagreb-Villarreal – resultat 2-0
Club Brugge-PAOK – resultat 1-1

30. september 2010
PAOK-Dinamo Zagreb - resultat 1-0
Villarreal-Club Brugge - resultat 2-1

21. oktober 2010
Villarreal-PAOK - resultat 1-0
Dinamo Zagreb-Club Brugge - resultat 0-0

Europa League 4. november 2010
PAOK-Villarreal - resultat 1-0
Club Brugge-Dinamo Zagreb - resultat 0-2

EL kampe 2. december 2010
Villarreal-Dinamo Zagreb - resultat 3-0
PAOK-Club Brugge - resultat 1-1

Europa League kampe 15. december 2010
Dynamo Zagreb-PAOK - resultat 0-1
Club Brugge-Villarreal - resultat 1-2

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe E:

16. september 2010
AZ Alkmaar-Sheriff – resultat 2-1
Dynamo Kiev-BATE – resultat 2-2

30. september 2010
BATE-AZ Alkmaar - resultat 4-1
Sheriff-Dynamo Kiev - resultat 2-0

21. oktober 2010
Sheriff-BATE - resultat 0-1
AZ-Dynamo Kiev - resultat 1-2

Europa League 4. november 2010
BATE-Sheriff - resultat 3-1
Dynamo Kiev-AZ - resultat 2-0

EL kampe 2. december 2010
Sheriff-AZ - resultat 1-1
BATE-Dynamo Kiev - resultat 1-4

Europa League kampe 15. december 2010
AZ-BATE - resultat 3-0
Dynamo Kiev-Sheriff - resultat 0-0

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe F:
16. september 2010
Sparta Praha-Palermo – resultat 3-2
Lausanne-CSKA Moskva – resultat 0-3

30. september 2010
CSKA Moskva-Sparta Praha - resultat 3-0
Palermo-Lausanne - resultat 1-0

21. oktober 2010
Palermo-CSKA Moskva - resultat 0-3
Sparta Praha-Lausanne - resultat 3-3

Europa League 4. november 2010
CSKA Moskva-Palermo - resultat 3-1
Lausanne-Sparta Praha - resultat 1-3

EL kampe 2. december 2010
CSKA Moskva-Lausanne - resultat 5-1
Palermo-Sparta Praha - resultat 2-2

Europa League kampe 15. december 2010
Sparta Praha-CSKA Moskva - resultat 1-1
Lausanne-Palermo - resultat 0-1

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe G:
16. september 2010
Anderlecht-Zenit – resultat 1-3
AEK-Hajduk Split - resultat 3-1

30. september 2010
Hajduk Split-Anderlecht - resultat 1-0
Zenit-AEK - resultat 4-2

21. oktober 2010
Zenit-Hajduk Split - resultat 2-0
Anderlecht-AEK - resultat 3-0

Europa League 4. november 2010
Hajduk Split-Zenit - resultat 2-3
AEK-Anderlecht - resultat 1-1

EL kampe 1. december 2010
Zenit-Anderlecht - resultat 3-1
Hajduk Split-AEK - resultat 1-3

Europa League kampe 16. december 2010
Anderlecht-Hajduk Split - resultat 2-0
ARK-Zenit - resultat 0-3

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe H:
16. september 2010
Stutgart-Young Boys - resultat 3-0
Getafe-OB – resultat 2-1

30. september 2010
OB-Stutgart - resultat 1-2
Young Boys-Getafe - resultat 2-0

21. oktober 2010
Young Boys-OB - resultat 4-2
Stuttgart-Getafe - resultat 1-0

Europa League 4. november 2010
OB-Young Boys - resultat 2-0
Getafe-Stuttgart - resultat 0-3

EL kampe 1. december 2010
Young Boys-Stuttgart - resultat 4-2
OB-Getafe - resultat 1-1

Europa League kampe 16. december 2010
Stuttgart-OB - resultat 5-1
Getafe-Young Boys - resultat 1-0

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe I:

16. september 2010
Debrecen-Metalist – resultat 0-5
PSV Eindhoven-Sampdoria - resultat 1-1

30. september 2010
Sampdoria-Debrecen - resultat 1-0
Metalis-PSV - resultat 0-2

21. oktober 2010
Metalis-Sampdoria - resultat 2-1
Debrecen-PSV - resultat 1-2

Europa League 4. november 2010
Sampdoria-Metalist - resultat 0-0
PSV-Debrecen - resultat 3-0

EL kampe 1. december 2010
Metalinst-Debrecen - resultat 2-1
Sampdoria-PSV - resultat 1-2

Europa League kampe 16. december 2010
Debrecen-Sampdoria - resultat 2-0
PSV-Metalins - resultat 0-0

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe J:
16. september 2010
Karpaty-Dortmund – resultat 3-4
Sevilla-PSG - resultat 0-1

30. september 2010
PSG- Karparty - resultat 2-0
Dortmund-Sevilla - resultat 0-1

21. oktober 2010
Dortmund-PSG - resultat 1-1
Karpaty-Sevilla - resultat 0-1

Europa League 4. november 2010
PSG-Dortmund - resultat 0-0
Sevilla-Karpaty - resultat 4-0

Europa League 2. december 2010
Dortmund-Karpaty - resultat 3-0
PSG-Sevilla - resultat 4-2

Europa League kampe 15. december 2010
Karpaty-PSG - resultat 1-1
Sevilla-Dortmund - resultat 2-2

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe K:
16. september 2010
Napoli-Utrecht – resultat 0-0
Liverpool-Steua - resultat 4-1

30. september 2010
Steua-Napoli - resultat 3-3
Utrecht-Liverpool - resultat 0-0

21. oktober 2010
Utrecht-Steua - resultat 1-1
Napoli-Liverpool - resultat 0-0

Europa League 4. november 2010
Steua-Utrecht - resultat 3-1
Liverpool-Napoli - resultat 3-1

Europa League 2. december 2010
Utrecht-Napoli - resultat 3-3
Steua-Liverpool - resultat 1-1

Europa League kampe 15. december 2010
Napoli-Steua - resultat 1-0
Liverpool-Utrecht - resultat 0-0

EL gruppespil kampe og resultater i gruppe L:
16. september 2010
Besiktas-CSKA Sofia – resultat 1-0
FC Porto-Rapid Wien - resultat 3-0

30. september 2010
Rapid Wien-Besiktas - resultat 1-2
CSKA Sofia-FC Porto - resultat 0-1

21. oktober 2010
CSKA Sofia-Rapid Wien - resultat 0-2
Besiktas-FC Porto - resultat 1-3

Europa League 4. november 2010
Rapid Wien-CSKA Sofia - resultat 1-2
FC Porto-Besiktas - resultat 1-1

Europa League 2. december 2010
Sofia-Besiktas - resultat 1-2
Rapid Wien-FC Porto - resultat 1-3

Europa League kampe 15. december 2010
Besiktas-Rapid Wien - resultat 2-0
FC Porto-CSKA Sofia - resultat 3-1

Din vurdering:Lissabon vært for stort arkitektur-event - Lisbon Architecture Triennial – ‘Let’s Talk About Houses’

I perioden 14. oktober 2010 til 16. januar 2011 er Portugals hovedstad Lissabon vært for den iberiske halvø’s største event inden for arkitektur og design af bygninger.

Lisbon Architecture Triennial er en blanding af udstillinger, konferencer og foredrag – alt sammen omhandlende arkitektur.

Se også: Moderne arkitektur i Nordportugal.

‘Lets Talk About Houses’
Triennalet om arkitektur tager udgangspunkt i et digt af den i Portugal kendte poet Herberto Helder de Oliveira fra Madeira, som er én af de fremmeste nulevende digtere i Portugal. Se mere om Herberto Helder.

Et triennal er et ikke kommercielt event, som hvert 3. år finder sted i en bestemt by eller i et bestemt område – som regel er fokus i et triennal en bestemt kunstart.

Huset som et link mellem mennesker og arkitektur
Det centrale tema i det store 3-måneders event er husets rolle som forbindelsesled mellem arkitektur og menneske - specielt med udgangspunkt i moderne arkitektur.

I Lissabon vil tre udstillingslokationer i tre måneder koncentrere sig om arkitektur.

Det drejer sig om Lissabons Elektricitetsmuseum ved hovedvejen ‘Marginal’ i det vestlige Lissabon, Lissabons nationale museum for moderne kunst i Chiado bydelen i Lissabon (Museu Nacional de Arte Contemporânia) og Centro Cultural i kystbyen Cascais vest for Lissabon.

Der vil sideløbende blive afholdt konferencer med deltagelse af kendte arkitekter fra ind- og udland.

Se mere om udstillingen på Museu do Chiado og på www.trienaldelisboa.com, som også indeholder arkitektur-triennalets program (åbner som pdf).

Herunder video med moderne arkitektur fra Lissabon:

Din vurdering:Fodbold rangliste september 2010 – Portugal beholder 8. plads - Mourinho rygter

Se også: FIFA verdensrangliste - december 2010

.....................................................

FIFA fodboldranglisten offentliggjort per 15. september 2010 har stadig Portugals landshold rangeret blandt verdens absolut bedste.

Det varer dog ikke ved, såfremt holdet ikke forbedrer sin statistik.

De sidste to kampe er således endt med cifrene 4-4 mod Cypern og 1-0 til Norge (i Norge).

Netop Norge er månedens højdespringer på FIFA fodbold ranglisten – naturligvis for at slå Portugal. Norge er nu nummer 14, hvilket er et spring op af listen med hele 8 pladser.

Danmark bevarer plads nummer 29.

De 10 bedst placerede hold på septembers FIFA rangliste er følgende:

 1. Spanien
 2. Holland
 3. Tyskland
 4. Brasilien
 5. Argentina
 6. England
 7. Uruguay
 8. Portugal
 9. Egypten
 10. Chile

Se mere på FIFA’s hjemmeside.

Mourinho måske erstatnings-landstræner
Formanden for det portugisiske fodboldforbund Gilberto Madail er den 16. september i Madrid for at bede om hjælp hos træner-ikonet José Mourinho.

Der mangler efter Carlos Queiroz afskedigelse en landstræner i Portugal til at 'sidde på bænken' i kampen mod Danmark i Porto d. 8. oktober.

José Mourinho har netop overtaget manager-posten i Real Madrid og fik en tiltrængt 2-0 sejr i Champions League mod Ajax d. 15. september.

I Mourinhos allerførste kamp som Real Madrid træner blev det kun til 0-0 mod Michael Laudrups Mallorca.

Din vurdering:Braga på Emirates Stadium i Champions League – Arsenal møder ‘Arsenal do Minho’ 15. september

Storklubben Arsenal fra London med skadede danske Nicklas Bendtner møder den 15. september kl. 20.45 dansk tid (19.45 lokal og portugisisk tid) undertippede Sporting Clube de Braga fra Nordportugal.

Braga i Champions League for første gang
Fodboldklubben Braga er i Champions League gruppespillet for første gang nogen sinde.

Det er imidlertid ingen tilfældighed at det netop er klubben fra Nordportugal, som dermed bliver ligestillet med traditionsrige portugisiske klubber som Sporting, Benfica og FC Porto, som alle tidligere har deltaget Champions League turneringen for de bedste europæiske klubhold.

Braga har Portugals sandsynligvis mest enthusiastiske hjemmepublikum, og byen er udover sine mange kirker mest kendt for netop sin fodboldkultur.

Se også: Dansk firma med til at designe ‘The Quarry’ stadion i Braga.

Arsenal do Minho
I Braga blev kimen til deltagelse i Champions League i år 2010 lagt allerede i 1920, da træner Jozef Szabo efter en tur til Highbury stadion i England (Arsenals daværende hjemmebane) proklamerede at Braga skulle skifte sin daværende grønne klubdragt ud med rød-hvide Arsenal-style farver.

Træneren var nemlig overmåde imponeret af Arsenal og måtte derfor forsøge at gøre så meget rigtigt (som Arsenal), som muligt. Man navngav endda byens ungdomshold til ‘Arsenal do Braga’.

Da Braga desuden går for at være en religiøs by, er det ikke nogen overraskelse at de for katolikker vigtige bibelske figurer Jomfru Maria og jesus-barnet indgår i klubbens våbenskjold – som i øvrigt ligner bystyrets i Braga meget. Fodboldklubbens emblem er dog naturligvis i rødt og hvidt.

Fascinationen af engelske Arsenal har siden udskiftningen af klubfarverne været høj – man ynder i Braga at sammenligne sig med ‘The Gunners’ i London, som man har meget stor respekt for.

Det er derfor på mange måder en meget speciel oplevelse for Braga’s ledelse og spillere at netop Arsenal i England bliver første modstander i Champions League nogensinde for fodboldklubben fra Minho provinsen i Portugal.

Se også: Resultater og stillinger i Champions League 2010 grupper

Små chancer for Braga i England
Manager Arséne Wenger’s tropper i London har ikke den store tiltro til at portugisiske SC Braga vil kunne true sit forbillede.

Den danske angriber Nicklas Bendtner, som fortsat er skadet, har ikke overraskende udtalt at man ubetinget forventer en hjemmesejr.

Arsenal stiller med et hold, som udover Bendtner også må undvære spillerne Robin van Persie, Theo Walcott og Abou Diaby, der alle er skadede.

På trods af de mange skader giver bookmakerne kun odds på 1,25-1,30 ved hjemmesejr. Skulle Braga gå hen og vinde, vil det udløse gevindst (odds) på 10-13 gange indsatsen.

Til Braga’s fordel taler den imponerende andenplads klubben opnåede i den portugisiske liga i 2009-2010 sæsonen. Braga slog i kvalifikationen til CL gruppespillet såvel Celtic som Sevilla fra Spanien ud. Se optakt til kampen på Arsenal.dk.

Herunder intro til fodboldens mini-Arsenal i Nordportugal:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »