Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMonsterfisk i havet ud for Portugal

For nylig opdagede en række dykkere en klumpfisk, der mere lignende en alien mere end noget andet, man finder i havet.

Fotograf Miguel Pereira opsnappede det enorme dyr ved Portugals kyst på en ekspedition og var i stand til at fotografere den.

Klumpfisk, der også kendt under det engelske navne Sunfish og Mola mola, er verdenshavenes tungeste benfisk. Den kan veje op til 2,5 tons.

Klumpfisken på videoen er faktisk over gennemsnit størrelsen. En klumpfisk kan vokse op til 3 meter høj og 4 meter tværs over finnerne.

Se videoen af enorme klumpfisk i Portugal

Fakta om klumpfisk, sunfish og Mola mola
Kært barn har mange navne - dette gør sig også gældende for klumpfisken. På latinsk hedder klumpfisken milesten, hvilket er en glimrende beskrivelse af fiskens facon og måde at bevæge sig på.

På engelsk hedder klumpfisken sunfish og månefisk på norsk, hvilket giver god mening i forhold til klumpfiskens ageren. I og med klumpfisken er langsom, får den let parasitter.

Bliver det for generende, lægger klumpfisken sig i vandoverfladen og soler sig mens den venter på mågerne. Mågerne sørger at klumpfisken bliver så god som ny, foretager en form for peeling og fjerner de mange parasitter.

Klumpfiskens unger - størst frugtbarhed
Nogle dyr bruger kort tid på at opfostre og pleje deres unger, og derfor får disse dyr ofte relativt mange. Konsekvensen af dette er, at ikke alle ungerne ikke er stand til at klare sig selv og derfor dør inden de bliver voksne.

Klumpfisken er i denne kategori og er muligvis ét af de dyr i verden, der har størst frugtbarhed. Klumpfisken har et enormt afkom, hvor hunnen kan gyde op mod 300 millioner æg pr. sæson - dog er det kun få af æggene der overlever og bliver voksne.

Heldigvis er klumpfisken blandt de mest harmløse større fisk og er en af dykkernes favoritfisk. Dog kan den enorme klumpfisk forvolde skade på en mindre båd.

Din vurdering:Lissabon Lufthavn - den tredje hurtigst voksende i EU

Eurostat lancerede d. 7. oktober 2015 en analyse af EUs lufthavne og passagerantal.  

I 2014 rejste 879,4 millioner passagerer med fly i EU. Dette er en stigning på 4,4 procent sammenlignet med 2013 og en stigning på 16,9 procent i forhold til 2009.

Ifølge Eurostat udgør Intra-EU tranport 44,1 procent af det totale antal af flypassagerne i EU, efterfulgt af extra-EU transport på 38,1 procent, hvor national transport udgør mindre end 1 ud af 5 passagerer, hvilket er svarende til 17,7 procent.

Antallet af flypassagerer 2014
Den største stigning i antallet af passagerer er i Grækenland, Luxembourg, Polen og Portugal.

Grækenland har oplevet en stigning på 16,3 procent, efterfulgt af Luxembourg med 12,2 procent. Polen er vokset med 10,5 procent, mens Portugal er steget med 9,6 procent.

Læs mere: Franskmændene elsker Portugal

Top 30 lufthavne i EU - Portugal lufthavn
Den højeste stigning blandt top 30 lufthavnene er registeret i henholdsvis Athen, Bruxelles, Lissabon og London Stansted.

Ifølge Eurostat analyse ses en stigning på 21,8 procent i Athen, efterfulgt af Bruxelles som er vokset 14,6 procent. Lissabon Lufthavn er steget med 13,3 procent og London Stansted er vokset med 11,7 procent.

Dette gør Portugal, Lissabon Lufthavn til den tredje hurtigst voksende lufthavn i EU.

Ifølge National Statistics Institute (INE) er indtjeningen på Portugals hoteller steget med ca. 17 procent allerede i begyndelse af juni 2015 og antallet af udenlandske besøgende er vokset med 10 procent siden 2014.

Turistmen er en afgørende faktor for Portugals indkomst. I skrivende stund udgør turismen 10 procent af Portugals BNP, hvilket har været stigende siden 2011. For at sætte det i perspektiv kan her nævnes, at de første seks måneder af 2015 boede der 4,5 millioner turister på de portugisiske hoteller - og én million alene i juni måned.

Der er delte meninger om denne massive stigning, og denne holdning deler vandene blandt portugisiserne. Læs mere: Delte meninger om turismen i Portugal.

Ferie i Portugal
Stik af fra hverdagen og nyd en skøn uges ferie i det sydeuropæiske. Rejs til Portugal og kom hjem med en solbrun kulør. I kan tage på Rejsemesse i Øksnehallen d. 16-18. oktober i København og få input til jeres næste rejse til Portugal. Læs mere om Rejsemessen 2015.

Lissabon ferie - Lissabon Lufthavn
Lissabon byder på en kombineret storby - og strandferie. 

Oplev Lissabons seværdigheder ved at tage en af de ikoniske sporvogne, der tager dig med rundt til byens fantastiske perler, herunder Arco da Rua Augusta (Lissabons triumfbue), Pink Street, Bairro Alto, Elevador de Santa Justa og Castelo de Sao Jorge.

Læs mere: Lissabon seværdigheder

Foruden den skønne by Belem med Mosteriro dos Jeronimos (Jerominos kloster), Præsidentpaladset der også kaldes Det Lyserøde Palads, Torre de Belem (Belem tårnet) og Monumentet for de Opdagelsesrejsende.

De mest eventyrlige strande findes i Estoril og Cascais, hvor man finder den ene strand efter den anden. Læs mere: Strande Estoril og Cascais.

Ferie på Algarvekysten
Algarvekysten lokker med 23 grader og minimum 8 solskinstimer i oktober, og desuden er det billigere at stikke af fra hverdagen og nyde efterårsferie på Algarvekysten.

Havet indbyder med 19-20 grader, hvilket er forholdsvis højst sammenholdt med juli og august, hvor vandtemperaturen ligeledes ligger på 19-20 grader.

Tager I syd på i oktober, er der rig mulighed at aktivere børnene i Zoo Marina og Europas vandland Slide&Splash.

Læs mere om Algarve.

Endvidere kan I spille golf på Algarves golfbaner i det perfekte vejr, der hverken er for koldt eller varm i oktober. Er i til surf, vindsport og gokart kan Algarve også efterkomme dette behov - særligt i Sagres og Lagos.

Funchal i efteråret
Madeira rygtes for udelukkende at tiltrække det grå guld. Men sandheden er, at Funchal har seværdigheder og aktiviteter for hele familien. Her kan man opleve Ronaldo Museum, Mercado dos Lavradores, de gamle kvarterer Sé, Sao, Pedro, Santa Maria og Zona Velha.

Læs mere om Funchal, Madeira.

Din vurdering:Landskamp Danmark mod Portugal - dansk startopstilling

Torsdag d. 8. oktober 2015 træder Danmarks landhold ind på Braga Stadion i Portugal til et brag af en fodboldkamp.

Danmarks landhold kan ikke afgøre udfaldet alene.

En dansk sejr over Portugal betyder, at Albanien skal have seks point mod Serbien og Armenien for at overhale Danmark i gruppen.

Derfor skal Danmark - selv med en sejr - håbe på pointtab for Albanien.

Læs mere om landskampen mellem Danmark og Portugal

Tilbage i 2008 vandt Danmark 2-3 over Portugal. Kan Danmark gøre det igen?

Portugal har to kampe til at sikre point og direkte kvalifikation til EM. Det portugisiske landshold skal med landstræner Fernando Santos i spidsen blot sikre sig uafgjort mod Danmark for at kvalificere sig til slutrunden.

Portugals landstræner Fernando Santos er manden, der fik jobbet efter Paulo Bento, som blev afskediget umiddelbart efter 0-1 nederlaget mod Albanien på hjemmebane.

Den karantæneramte Tiago er igen tilbage på banen sammen med Joao Moutinho. Willam Carvalho og Pepe er begge ramt af skader og deltager derfor ikke i aftenens opgør mod Danmark.

Line-up/startopstilling Danmark mod Portugal
Allerede tirsdag d. 6. oktober havde Morten Olsen lavet startopstillingen og besluttet hvilke 11 spillere, der skal stå overfor Cristiano Ronaldo og co. i landskampen mellem Danmark og Portugal.

Christian Eriksen, Simon Poulsen og Thomas Kahlenberg er alle med i truppen igen efter at have siddet over på grund af skader.

Dog har Morten Olsen afsløret, at Simon Kjær og Daniel Agger får ansvaret for Cristiano Ronaldo.

Danmark forventes at stille med en 4-2-3-1 opstilling i kampen mod Portugal.

Ifølge oddsforum vil Danmarks startopstilling bestå af Kasper Schmeichel, der bliver sat på kassen og skal afværge scoringer fra Ronaldo og co. I midterforsvaret vil vi finde Simon Kjær i en duo med Daniel Agger. På venstrebacken står valget mellem Brøndbybacken Riza Durmisi og PSVs Simon Poulsen.

På midtbanen ses Christian Eriksen, der for nyligt er tilbage i truppen efter en knæskade, sammen med Michael Krohn-Delhi.

Ved sin side har Eriksen og Krohn-Delhi enten alt andet end lige Pierre Emile Højbjerg og William Kvist. På toppen har vi Nicklas Bendtner, mens højrekanten er fyldt med muligheder. Det kunne være Yussurf Poulsen eller Lasse Vibe.

Odds oversigt for Danmark - Portugal
Bookmakerne har Portugal som storfavorit. Oddsene på en Portugal sejr giver lige fra ca. 1,5 - 1,75 igen, mens oddsene på en dansk sejr giver ca. 5,5 gange igen.  

Morten Olsen har udtalt til TV2 Sport, at Portugals landshold er andet end bare Cristiano Ronaldo - det er et godt fodboldhold. Fokusset skal være på forsvaret. Det er vigtigt, at vi er kompakte, kan regne med hinanden og lavet et godt arbejdsraseri.

Kampfakta om Danmark - Portugal
Spillested: Estádio Municipal de Braga, Braga

Kampstart: Torsdag klokken 20.45 (19.45 portugisisk tid)

Dommer: Mark Clattenburg, England

På tv: Kanal 5

Din vurdering:Efterårsferie-billeje Lissabon - gode råd og vejledninger

Billeje er på de fleste destinationer i Sydeuropa blevet langt billigere.

Generelt er listeprisen på Lissabon-billeje også faldet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på sine billeje-betingelser, der helst skal læses grundigt igennem.

Hertil kommer forsikringer, man skal have styr på - og siden billeje-regler hos nogle selskaber og i visse situationer kan medføre ekstra betaling, er det en god ide at sætte sig ind i de regler, der gælder, for det selskab (Hertz, Avis, Europcar eller lignende), man booker hos

Alle disse ting vil vi danne et overblik over nedenfor. Først og fremmest gælder det om at finde ud af, hvilke biler, der er tilgængelige i den ønskede lejeperiode.

Find billig billeje i Portugal 

Volkwagen Golf 

VW Golf er ofte billig at leje i Lissabon Lufthavn © foto: portugalnyt.dk

Søgemaskinen Cartrawler sammenligner priser og betingelser fra et meget stort antal biludlejningsfirmaer og finder de bedste tilbud på billeje.

Til at starte med indtaster man afhentnings-og afleveringsstedet - det kan f.eks. være Lissabon Lufthavn. Derefter indtastes dato og tidspunkt, samt hvilket land, man er bosat i.

Når det er gjort, bliver søgeresultaterne listet op, og det er nu muligt at udvælge sig netop den type bil, man ønsker at leje.

Generelt ved billeje - vejledning om betingelser
Uanset hvor og hos hvem, man lejer en bil er der nogle råd, der altid gør sig gældende, og er gode at have i baghovedet. Det vigtigste råd er at læse lejebetingelserne igennem - og grundigt.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at læse betingelserne og ikke blot vinke af, at man ’har læst og accepteret vilkår og betingelser’.

Det er netop her, alle reglerne for udlejningen står skrevet. Som ung er det særlig vigtigt at læse inden booking - mange udlejningsfirmaet forlanger nemlig at man som det absolutte minimum er 21 år for at kunne leje en bil - og faktisk foretrækker de, at man er fyldt 25.

Ofte skal man betale et gebyr for at ville leje en bil, og man er i alderen mellem 21 og 24 år (gebyret kan f.eks. lyde på 6 EUR pr. dag).

Hvis ikke man har hæftet sig ved det, kan udlejningsfirmaet forbeholde sig retten til ikke at udlevere bilen. Gebyret for en ung chauffør betales i øvrigt lokalt, og ikke ved online booking

Forsikringsbetingelserne er også vigtige at læse - i tilfælde af at der skulle ske noget med bilen. Alle biler på Cartrawler-søgemaskinen, som anvendes på Portugalnyt.dk , er fuldt lovligt forsikrede med ansvar- og kasko.

Mange steder vil man, ved skranken, blive tilbudt ekstra forsikringer, og det er op til en selv at vurdere, om man synes det er nødvendigt. Den ekstra forsikring dækker mod standardforsikringens selvrisiko, som meget ofte er lig det beløb, man får blokeret i sikkerhedsdepositum - se nedenfor.

For flere detaljer om dækning er det vigtigt at se policen, inden man tegner eventuel ekstraforsikring (selvrisikoforsikring).

Ved booking af billeje på www.portugalnyt.dk bliver man altid tilbudt ekstra selvrisiko-forsikring, men man kan naturligvis køre fuldt lovligt uden.

Siger man ja tak til denne ekstra-forsikring, skal man naturligvis bare takke nej ved skranken, hvor det lokale billeje-selskab såsom Avis, Hertz, Interrent, Sixt m.fl. også gerne vil sælge en ekstra forsikring.

Toyota Auris billeje

Toyota Auris stationcar til leje fra Drive On Holidays © foto: portugalnyt.dk

Vigtigt at nævne er også, at det er normalt at udlejningsfirmaerne blokerer et beløb på foreviste kreditkort, når man får stukket nøglerne i hånden.

Det er et sikkerhedsdepositum, og pengene bliver ikke trukket på kortet - med mindre det specifikt angives i lejebetingelser ved længere lejeperioder at der midlertidigt hæves og ikke blot blokeres et beløb på foreviste kreditkort

Det er blot for at sikre at man passer på bilen - hvilket de fleste gør, så snart deres egne penge er i klemme. Her er det også væsentligt at nævne, at mange biludlejningsfirmaer kun accepterer 'rigtige' kreditkort - man kan således komme ud for at der hos nogle billeje-selskaber ikke accepteres VISA-Dankort.

Læs mere om kreditkort ved billeje her

Portugal billeje - gode råd
Den første ting, man bør undersøge og tage stilling til, inden man booker, er om biludlejningsfirmaet er et on- eller et off-site firma. Forskellen på de to begreber er, at et on-site biludlejningsfirma har kontor i lufthavnen - i Lissabon lufthavn har Europcar, Goldcar, Hertz (m), Sixt, Avis, Budget, Guerin og Enterprise on-site konterer.

Et off-site firma har ikke kontor i lufthavnen, men har det ofte i nærheden. Det betyder noget angående tidsforbrug, om det er det ene eller det andet.

I Portugals lufthavne skal man være opmærksom på, at der er et gebyr på 15 EUR når man lejer bil hos et off-site firma - gebyret betales lokalt.

Når man lejer hos et off-site firma bør man medregne transporttid mellem kontoret og lufthavnen. Nogle gange vil der være en shuttlebus, der forbinder de to, andre gange kommer de ud med bilen i lufthavnen, men hvorom alting er, bør man medregne ekstra tid kontra når man henter og afleverer hos et on-site firma.

Rutevejledninger og andre informationer angående afhentning/udlevering af bilen vil stå i den voucher, man får efter at have booket sin bil.

Den skal man huske at have med, når man henter bilen. Den fungerer som en slags tilgodebevis, der berettiger dig til at få udleveret en bil mod biludlejningsfirmaets modtagelse af voucheren.

Nogle af de ting, der også kan afføde spørgsmål er blandt andet brændstofsbetingelserne i lejekontrakten. Det første, man skal være opmærksom på her, er om man får bilen med fuld tank og afleverer med fuld tank, om man får den med fuld og afleverer med tom tank, eller om den hedder kvart/kvart.

Specielt fuld/tom-princippet kan skabe problemer. Med mindre det er skrevet i voucheren, får man ikke refunderet penge for det benzin, man ikke har fået brugt.

Og man betaler normalt også separat for den tank benzin, der følger med til at starte med.

Brændstofsbetingelserne ændrer sig fra tid til anden - så for at sikre sig, er det en rigtig god ide at tjekke med medarbejderen ved skranken inden man får nøglerne i hånden. Sådan undgår man bedst uventede udgifter.

Hvor langt må man køre i en lejebil?
Det næste, man skal være opmærksom på, er om der er en kilometerbegrænsning i lejekontrakten. Som oftest er der, ved billeje i Lissabon, fri kilometer med i prisen - det betyder at man kan køre ligeså langt, man lyster.

Af og til, er der en begrænsning på f.eks. 250 km pr. dag. Det betyder ikke, at man SKAL stille bilen ved 250 km på en dag - det betyder ganske enkelt, at hvis man har bilen i eksempelvis 5 dage, at så må man have kørt 1.250 km i alt, når man afleverer bilen.

En ting er selve afstanden - men der kan også være regler for, hvor man må køre i bilen. Hvis man lejer en bil fra Lissabon, kan det være, man kunne tænke sig at køre et smut til Spanien, der trods alt kun ligger små 230 km fra den portugisiske hovedstad.

VW Polo biludlejning 

Guering billeje VW Polo - økonomiklasse lejebil i Portugal © foto: portugalnyt.dk

Fra Lissabon til Sevilla er der 450km, hvilket er en 4-timers køretur. Afstanden mellem Lissabon og Madrid er 625km eller omkring 5 ½ time, hvor det er 650km eller omkring 6 timer, der adskiller Malaga og Lissabon.

Her er det vigtigt at tjekke, om det er tilladt at krydse landegrænser i udlejningsbilen - det står skrevet i lejebetingelserne under Rejse på tværs af lande- eller statsgrænser.

Kørsel i Portugal - betalingsveje
Når man lejer bil i et andet land, end man er vant til at køre i, er det vigtigt at undersøge, hvordan trafikkulturen er. I Portugal er kulturen en anelse anderledes end den er i Danmark.

Portugisere er lidt mere varmblodede end i Danmark - og det smitter af i trafikken. Man skal være forberedt på at de kører mere aggressivt end danskere gør - de kører ofte tæt og med en småtung højre fod.

Når man kører i Portugal, skal man også være forberedt på at støde på betalingsveje - her betaler man et gebyr for at få lov til at fortsætte sin færd. Beløbet varierer fra told til told.

Lissabon priser på billeje - efterårsferie uge 42
Den danske efterårsferie ligger uden for højsæsonen i Portugal.I den travle Lissabon Lufthavn er der stadig masser af turister i uge 42, men Lissabon billeje-priserne topper som regel i august, og i oktober er de som regel allerede faldet meget.

Hold efterårsferie i Lissabon

Ser man på den populære Ford Fiesta klasse, der også kaldes økonomi-klasse (billeje-klassen under VW Golf), er der i Lissabon Lufthavn rigtig fornuftige efterårsferie-tilbud på lejebiler.

Per oktober 2015 kunne man eksempelvis leje en VW Polo fra kun 448 kroner for en hel uges Lissabon billeje (i uge 42). Det er meget billigt.

Bemærk at der som regel ved de billigste lejebiler i Lissabon Lufthavn er tale om tilbud fra off-site biludlejningsselskaber som Interrent, Multiauto, Mastercar eller Goldcar.

En kort tur i shuttle bus er således nødvendig både fra og til udlejningsstationen.Hvis man har brug for en større 7-personers MPV/minivan, er de rigtig billige tilbud sværere at finde.

VW Sharan lissabon

VW Sharan er blandt de mest populære udlejningsbiler i MPV klassen i Lissabon Lufthavn

Til efterårsferien 2015 i Lissabon kunne man booke en VW Sharan for godt 2100 kroner for hele uge 42 (lørdag til lørdag). For ikke så mange år siden ville samme store lejebil have kostet 4000-5500 kroner per uge.

Også ved leje af store familiebiler må man dog ty til off-site selskaberne for at finde de billigste tilbud - og sørg for at være tidligt ude med at booke, da antallet af billige MPV lejebiler i Lissabon Lufthavn er begrænset.

Foretrækker man afhentning ved skranken i lufthavnen, er prisen som regel højere. I 2015 startede Lissabon Lufthavn efterårsferie billeje-priserne ved skranken inde i lufthavnen (eksempelvis MPV-leje ved Sixt, Hertz eller Avis) for de store familiebilers vedkommende i oktober uge 42 ved omkring 3000 kroner per uge.

Din vurdering:Ronaldo med dansk model-flirt?

Den portugisiske stjerne er i øjeblikket ’the talk of the town’ - ikke på grund af hans seneste scoring på grønsværen, men til gengæld på grund af en scoring udenfor fodboldbanen.

Det rygtes at Ronaldo dater Maja Darving - en 19-årig, dansk model.

Rygterne er opstået efter de to angiveligt ved flere lejligheder har befundet sig de samme steder.

Faktisk var Darving på spansk badeferie med en veninde - på opfordring af Ronaldo, som havde bedt den danske skønhed at komme til Madrid. Parret er ikke blevet set sammen - eller rettere; de er ikke blevet fotograferet sammen.

Maja Darving i Madrid
Dog har de, ifølge begge deres Instagram-profiler, været rasende tæt på hinanden under opholdet.

Maja Darving og hendes veninde var indlogeret i en stor villa 20 km fra den spanske hovedstad, hvor de også havde adgang til en båd ved søen Pantano de San Juan.

Samme dag som Darving og veninden lagde billeder op fra en bådtur på søen, har Ronaldo lagt en billede ud af sig selv i badebukser - ved selvsamme sø.

Cristiano Ronaldo Maja Darving 

Da Ronaldo og resten af Real Madrid teamet gæstede Malmö for nylig, var den danske model også at finde på tilskuerrækkerne.

Selvom det virker meget overbevisende, at Ronaldo har fundet sig en dansk flirt, afviser Maja Darvings agent alle rygter om at der skulle være noget om snakken. Den danske presse har haft fat i modellen, men uden held; hun ønskede ikke at udtale sig om sit kærlighedsliv. Officielt har Ronaldo været single siden bruddet i januar med en anden model - russiske Irina Shayk.

Moderen til Ronaldos søn
Det er ikke første gang, Ronaldo er sat i forbindelse med en dansker - sidst var for 5 år siden da hans søn, Cristiano Ronaldo Jr. blev født. Rygterne omkring moderen var mange, og en af teorierne var, at en dansk pige fra et ’fling’ i København var moderen til barnet.

Læs mere om moderen til Cristiano Ronaldos søn

Det er dog aldrig blevet offentliggjort, hvem der er mor til Cristianos søn, da han har den fulde forældremyndighed, og moderen ønskede at være anonym.

Fødslen offentliggjorde Ronaldo på sin Facebookside, hvor han anmodede alle om at respektere hans og sønnens ret til privatliv - og i gjorde øvrigt opmærksom på at der ikke ville blive givet informationer omkring moderens identitet.

Din vurdering:Francesinha - specialitet fra Nordportugal med fransk forbindelse

Én af Porugals mest berømte retter er Francesinha.

Nogen vil nok mene Francesinha ikke er en værdig repræsentant for det portugisiske køkken.

Rejser man til Portugal, skal man prøve at smage den berømte ret Francesinha.

Særligt i det nordlige Portugal i byen Porto er retten udbredt, idet retten rygtes at stamme fra byen.

Den nordportugisiske ret Francesinha er - efter sigende - opfundet af den portugisiske Daniel David Silva.

Han boede mange år i Frankrig, hvor han arbejdede på en fransk restaurant.

Francesinha

Daniel David Silva tog tilbage til sit hjemland Portugal og fik arbejde på A Regaleira restaurant. Her forsøgte at tilberede forskellige variationer af den franske specialitet ’croque monsieur’ ved at tilføje lokale ingredienser, hvilket resulterede i retten, som i dag kaldes Francesinha. Ordet Francesinha betyder ’små franske’.

Ingredienser i Francesinha - Nordportugals mest berømte ret
Som regel er francesinha en kaloriebombe, der kan få enhver McDonalds menu til at se sund ud. Salat hører sig absolut ikke til i forbindelse med den nordportugisiske specialitet, men pommes fritter ses ofte.

Francesinha kommer især til sin ret, som 'dagen-derpå' mad og er særdeles populær i den nordlige del af landet, hvorimod man i Lissabon og på Algarvekysten er mere til de portugisiske burger-varianter 'pregos' og 'bifanas'.

Hovedingredienserne i Francesinha består typisk af to skiver brød, en mør okse - eller kalvesteak, ost, pølser og skinke. Og vigtigst af alt: Sovsen. Den hemmelige ingrediens er sovsen, der tilberedes efter kokkens fantasi og herefter hældes over sandwichen, inden den sættes i ovnen. Somme tider bliver der tilsat pommes frites og et æg på toppen af sandwichen.

Sovsen kan blive tilberedt af alt - lige fra øl, hvidvin, portvin, hummersuppe, laurbær, tomatpuré, til brandy, smør, oksebouillon eller piri piri.

Francesinha I

Men i dag findes retten i tusindvis af afskygninger, idet der efterhånden er mange forskellige fortolkninger af retten. Der er sågar lavet en vegatar-Francesinha.

Hvor finder man den bedste Francesinha i Porto?
Går ferien til Porto finder du et utal af restauranter, der serverer Francesinhas.

Café Santiago er ét af mest berømte steder at prøve Francesinha. Grundet stedet popularitet har sønnen af restaurant-ejeren, åbnet en søster-restaurant for at imødekomme den enorme efterspørgsel. Man finder Café Santiago på Rua de assos Manuel 198, 4000-382 Porto, Portugal.

Du kan prøve Francesinha på føderestauranten Restaurane a Regaleira, hvor specialiteten selvfølgelig er Francesinha. A Regaleira ligger på Rua do Bonjardim 87, 4000-124 Porto, Portugal. Et andet alternativ er Cufra, der foruden at være kendt for sin Francesinhas, var én af Portos første fiskerestauranter. Cufra ligger på Avenida da Boavista 2501, 4100-119 Porto, Portugal.

Går rejsen til Campo Alegree området, er Capa Negra II et besøg værd. Restauranten er berømt for Francesinhas, der findes i et væld af udgaver. Capa Negra II ligger på Rua do Campo Alegre 191, 4150-177 Porto, Portugal.

På Portos shopping gade, Rua de Santa Catarina ligger Bufete Fase. Dette sted severer Francesinhas i et åbent køkken, hvilket betyder at man kan se sin mad blive tilberedt. Restauranten findes på Rua de Santa Catarina 1147, 4049-050 Porto, Portugal.

Man kan også slå et smut forbi Santa Francesinha og smage den nordportugisiske ret Francesinha, der ligger på Praca Dos Poveiros 72, 4000-393 Porto, Portugal.

Francesinha II

Hvor finder man den bedste Francesinhas i Lissabon?
Man behøver ikke at rejse til Porto for at smage Francesinha - den findes nemlig på mange forskellige caféer og restauranter. Lige som i Porto er der et væld af muligheder for at smage Francesinhas på restauranter i Lissabon.

Aflæg Fulgor et visit i forbindelse med din rejse til Lissabon - her er der også Francesinhas på menukortet. Fulgor restauranten findes på Avenida Dr. Julio Dantas n02 1070-095 Lissabon, Portugal. Lucimar er én af restauranterne, der byder på Francesinhas. Restauranten ligger på Rua Francisco Tomas Da Costa 28, Bairro Santos Ao Rego, 1600-093 Lissabon, Portugal.

Man kan også besøge restauranten Dom Tacho for at afprøve Portos specialitet Francesinha. Restaurant Dom Tacho finder man på Rua David de Sousa 19A, Lissabon, Portugal. Slår man et smut forbi madmekkaet Mercado Da Ribeira i hjertet af Lissabon, kan man hos den portugisiske gourmet specialist Miguel Castro E Silva få Francesinha.

Andre portugisiske specialiteter
Du kan også forsøge dig med andre portugisiske specialiteter, som bacalhau og lulas. Klipfisken bacalhau, som kan sammenlignes med smagen af torsk, kommer i et utal af forskellige versioner. Én af de mest typiske Bacalhau retter, er bacalhau à brás, der består af hakket klipfisk, oliven, persille og tyndskårne pommes frites.

Lulas er én af de bedste fiskeretter i Portugal, og fås også i flere variationer - blandt andet lulus grelhadas og lulas recheadas. Retten lulas grelhadas består af grillet cuttlefish (tiarmet blæksprutte) med smørsovs, citron, laurbærblade og kogte kartofler, mens lulas recheados er en stuffed version. Læs mere om lulas.

Man kan også springe ud i polvo a lagareiro, der er stegt blæksprutte med sugekopper eller friturestegt blæksprutte i retten choco frito.

Din vurdering:Portugisisk valgresultat – regeringskoalision går tilbage, men får stadig flere stemmer end PS-socialisterne

De portugisiske vælgere har talt.

Som det første land, som tidligere har modtaget EU-hjælpepakke, og dermed har været nødt til at gennemføre særdeles hårde besparelser, har regeringen, som har stået for besparelserne, fået opbakning.

Der er dog tale om en mindre opbakning end tidligere, men trods alt er Pedro Passos-Coelho’s centre-højre regeringskoalisionen efter valget stadig den største politiske fløj i portugisisk politik.

PS-socialisterne har vundet stemmer i forhold til sidste Portugal valg i 2011, men kun omkring 4 procent-point.

Regeringsmagt kan skifte
Hvis oppositionen, som i realiteten ledes af PS-socialisterne, vælger at samarbejde med den stærkt spare-kritiske yderste venstrefløj, kan det dog vise sig at Portugals regeringskoalision alligevel falder.

Stemmetallene gav følgende procent-fordeling ved valget i Portugal d. 4. oktober 2015:

- PSD og CDS-PP regeringskoalisionen    38,3%

- PS-socialistene                                        32,4%

- Venstreblokken BE                                   10,2%

- Kommunister/grønnne PCP/CDU              8,3%

- Andre                                                         7,1%

57% af de stemmeberettigede afgav deres stemme ved valget.

I de 38,3% til regeringskoalisionen er medtaget 1,51% stemmer på PSD på Madeira og på Azorerne, der formelt set ikke er i regeringskoalision. Mange steder ses resultatet for regeringen derfor som 36,8% af stemmerne.

Både kommunister/grønne og måske specielt Venstreblokken BE fik et godt valg og vil uden tvivl medvirke til at presse PS's politik meget mere til venstre, hvis PS-formand António Costa vælger at anvende det knebne venstreorienterede flertal.

Portugals præsident har luftet muligheden for at danne en regering hen over midten, men ingen af partilederne har før valget været klar til at diskutere denne mulighed

Flere besparelser i Portugal?
Portugal er endnu ikke ‘out of the woods’ efter en økonomisk set katastrofal regeringsførelse fra tidligere PS og PSD regeringers side (før EU-redningspakke 2011).

På trods af mange besparelser, er der stadig ekstremt mange gamle privilegier, overdrevet bureaukrati og general slendrian i store dele af den offentlige sektor i Portugal.

World Economic Forum opgør i en survey befolkingerne i de rige landes opfattelse af deres eget land. Her opnår Portugal at blive vurderet til at have den 7. dårligste økonomistyring (most wasteful spending) i den offentlige sektor ud af sammenlignelige lande.

Din vurdering:FIFA rangliste oktober 2015

Det portugisiske fodboldlandshold er blevet rangeret, som det fjerde bedste landshold næstefter Belgien, Tyskland og Argentina per oktober 2015.

Læs: Hvordan beregnes FIFA-rangliste?

Det danske landshold er placeret bedre end nabolandene Norge og Sverige. Danmark er rykket seks pladser ned, og er placeret på en 28. plads.

Norge er den helt store højdespringer og er hoppet 35 pladser op ad rangstien og ligger på en 34. plads. Det svenske landshold er rykket 9 pladser ned og er placeret på en 45. plads.

Læs mere Ronaldo - The Movie

Holland ligger på en skuffende 14. plads næstefter Rumænien, Schweiz og Østrig.

 

Land

Points

1

Argentina

1419

2

Tyskland

1401

3

Belgien

1387

4

Portugal

1235

5

Columbia

1228

6

Spanien

1223

7

Brasilien

1204

8

Wales

1195

9

Chile

1177

10

England

1161

Oversigt over FIFA-rangliste på FIFA.

Din vurdering:Ronaldo - The Movie

Den 2-minutters lange trailer til Cristiano Ronaldos film viser udpluk fra Ronaldos liv.

Vi bliver taget på en rejse gennem hans barndom, karriere og privatliv.

Men det er ikke bare en overfladisk fortælling. Vi kommer helt tæt på fodboldstjernen og ser og høre, hvad han har ofret for at nå til tops.

Se Ronaldo narre folk i Madrid

I 14 måneder har et filmhold fulgt den 30-årige Ronaldo på helt tæt hold - både privat og i det offentlige rum. 

Ronaldo - The Movie er produceret af skaberne af en anden imponerende sports dokumentar ’Senna’ om Ayrton Senna og Amy Winehouse filmen ’Amy’.

Læs Ronaldos næste projekt

Se traileren til Ronaldo The Movie

I traileren ser man et glimt af Lionel Messi, der blikker og peger i retningen af kameraet. Er det mon et hint om, at filmen vil behandle rivaliseringen mellem de verdensberømte fodboldstjerner?

I forbindelse med Ronaldo filmen har Cristiano Ronaldo udtalt, at den ikke er manipulerende eller fiktion, men viser derimod mennesket bag den kendte verdensstjerne - uden filter. Desuden har han sagt, at 'Ronaldo - The Movie er god mulighed for mine fans for at lære mig bedre at kende'

Dokumentaren har premiere mandag d. 9. november i London.

CR7 Museum I Funchal
Kan man ikke få nok af Real-stjernen, kan man gå på opdagelse i Ronaldos Museum i Funchal. Her kan man komme helt tæt på stjernen - få historier om hans barndomsliv, karriere og privatliv.

Man kan også beundre de 170 pokaler, de tre Golden Shoes og tre Golden Balls, der ligeledes står i udstillingen på Ronaldos CR7 Museum. Udstillingen dækker over trofæer fra hans start i Sporting Lissabon, til skiftet til Manchester United og til hans nuværende klub Real Madrid.

Endvidere kan man iagttage billeder og videoer, der alle illustrerer Ronaldos liv på og udenfor fodboldbanen. Forevig besøget ved at tage et billede sammen med en af hans mange voksstatuer.

CR7 Museet findes på Princeesa Dona Amelia N10, 9000-019 Funchal i Portugal.

Læs mere om CR7 museet + seværdigheder i Funchal

Din vurdering:Efterårsferie er Lissabon-ferie

Hold efterårsferie i Lissabon (uge 42).

Lissabon er efter sigende en af verdens smukkeste storbyer. Men kigger du efter i krogene eller bevæger dig uden for de turistdominerede områder, får du en helt anden oplevelse af Lissabon.

Lej bil i Lissabon Lufthavn

Byen er ekstrem kontrastfyldt. Ved første øjekast ser du de smukke hoteller, der rejser sig så højt øjet kan række, men ved siden af står en faldefærdig bygning, der egentligt hører hjemme i et slumkvarter. Men dér, der bor de lokale.

Det er utrolig spændende at bevæge sig ned gennem de smalle, snørklede gader og opleve de lokales hverdag og den specielle atmosfære.

Lissabons sporvogne
Det skramler og hyler, når den passere hjørnet, og dér ser man den - som taget ud af en gammel film. Sporvognen.

Sporvogn Lissabon

Sporvognene er Lissabons varemærke og er næsten svarende til Eiffeltårnet i romantikkens by, Paris.

Når du hopper ombord på en sporvogn, vil du blive taget med på en rejse gennem Lissabons seværdigheder.

Et hvin fra sporvognen indikerer et stop og en kæmpe menneskemængder myldrer ind i vognen, indtil der er propfyldt med lokale og turister.

De rumlende sporvogne fører dig gennem de bumblende, smalle og stejle gader mellem de skæve og ukurante huse, hvor vasketøjet blafrer fra balkonerne.

Husk at holde på hat og briller. Det er nemlig ikke altid let at gennemskue, hvornår chaufføren stopper og starter vognen. Sporvognene bliver igangsat med et ryk, mens chaufføren hiver i håndtaget og drejer på jul.

Sporvognene er den mest effektive måde at komme rundt på i Lissabon - og dette er lommetyvene også klar over, så pas på dine værdier, særligt hvis du rejser til Lissabon i efterårsferien (uge 42) eller i sommermånederne.

Sporvognene har været det mest ideelle transportmiddel i Lissabons små gader siden 1873, hvor den første sporvogn blev sat i aktion. Dog har sporvognene været elektriske udgaver siden 1901.

Der var hele 27 linjer i midten af 1950’erne, men i dag er der kun fem af linjerne tilbage.

Arco da Rua Augusta - Lissabons triumfbue
På Arco da Rua Augusta ligger pladsen Praca do Comercio, som er blandt Europas største pladser.

Triumfbuen Lissabon 

Besøg Lissabons triumfbue og få fortællingen om triumfbuens historie - fra den første sten blev lagt efter Lissabons jordskælv i 1755 til det færdige byggeri i 1875. Tag elevatoren og få en smuk udsigt over den enorme plads Praca do Comercio, Baixa og Sé katedralen.

Lad dig forføre af Celestin Anatole Calmels' skulpturer og andre historiske personligheder som Vasco da Gama, der er blevet skabt af Victor Bastos.

Den smukke plads Praca do Comercio er omgivet af paladser på tre af siderne og den fjerde side skråner ned mod floden Rio Tejo. Ved floden er der ofte levende musik og folk, der nyder en kold øl eller en forfriskende is på 'trappen', der fører ned mod Rio Tejo. I midten af Praca do Comercio ses rytterstatuen af Kong José 1.

Billige flybilletter til Lissabon

Udsigtspunkter i Lissabon
Oplever du Lissabon i efterårsferien til fods, vil du hurtigt opdage, at byen er fyldt med bakker - og massere af slagsen. Lissabon er bygget på syv høje, hvilket giver - udover ømme og trætte lægmuskler - en masse flotte udsigtspunkter.

Elevador de Santa Justa
Skån dine stakkels lægmuskler og tag 32-meter tættere på himlen på få sekunder med elevatoren i hjertet af Lissabon.

Santa Justa

Når du når toppen, kan du lade blikket panorerer over Tejo-floden og Baixa-kvarteret tage.

Det særprægende transportmiddel er opført af Raul Mesnier du Ponsard, der var elev hos den verdensberømte tårnkonstruktør Gustave Eiffel, der er manden bag Eiffeltårnet i Paris. Find elevatoren på Rua da Ouro/Rua do Carmo.

Castelo de Sao Jorge
Besøger du Castelo de Sao Jorge borgen, vil du opleve den smukkeste udsigt.

Castelo de Sao Jorge

Du får udsigt over byens tage, Tejo-floden, den store Kristus-figur og 25. Abril broen (den røde bro). Ponte 25. de Abril ligner tilnærmelsesvis den ikoniske Golden Gate Bridge ved San Francisco.

Belem
I den skønne by Belem finder du en række historiske og betydningsfulde perler. Fantastiske parker, havnepromenade og spændende attraktioner. Seværdighederne i Belem byder på muséer, kloster, kulturcenter, præsident residens m.m. Holder du efterårsferie i Lissabon, er Belem et besøg værd!

Belem overview

Jerominos klosteret Belem
Jerominos kloster går også under navnet Mosteiro dos Jeronimos. Jerominos kloster er et glimrende eksempel på Portugals storhedstid. Det udsmykkede gotiske kloster huser både over klosterbygninger, en række kongegrave, sarkofager og en overdådig kirke.

I kirken står sarkofagen med Vasco da Gama (1469-1524), der fandt søvejen syd om Afrika til Indien tilbage i 1498. Klosteret blev opført i 1502 af Kong Manuel I. Adressen er Praco do Imperio.

Præsidentpaladset i Belem
Under din efterårsferie/ferie i Lissabon kan du også aflægge præsidenten et besøg. Eller i hvert fald præsidentpaladset, Palacia de Belem.  

Præsidentpaladset går også under navnet Det Lyserøde Palads, grundet sin lyserøde facade. Tidligere var paladset kongeslottet, men senere blev det omdannet til et hospital og i dag fungerer Palacia de Belem, som residens for den portugisiske præsident.

Torre de Belem - Belem tårnet
Et stenkast fra Jerominos kloster finder du Torre de Belem, der kan oversættes til Belem tårnet.

Torre de Belem 

Belem tårnet er det iøjnefaldende fort, der var en central del af forsvaret. Området har stor historisk betydning og den enestående militærarkitektur har sendt den velbesøgte seværdighed Belem tårnet på UNESCOs verdensarvsliste.

Bevæger du dig ind i Belem tårnet og helt op på toppen, har du en skøn panoramaudsigt over havet og dele af Belem by. Tårnet blev designet i 1514.

Monument for de Opdagelsesrejsende Belem
Går du langs Tejo floden kommer du til Monument for de Opdagelsesrejsende (Padrao dos Descobrimentors).

Monoment for opdagelsesrejsende

På siden står der en række af Portugals nobilis med Infante D. Henrique (Henrik Søfareren) i spidsen. Henrik Søfareren, der levede fra 1394-1460, er kendt for at være manden bag de første portugisiske opdagelsesrejser.

I 1420 opdagede han Madeira, Acorerne blev tilføjet til listen i 1427 og Kap Bojador i 1434. Foruden Kap Verde i 1450'erne, i 1455 Kap Vert, Gambia River året efter og Kap Palmas ved Liberia i 1460.

Det er Henrik Søfarerens fortjeneste, at man i årene efter hans død, sejlede syd om Afrika og fandt søvejen til Indien.

Foruden at igangsatte udforskningen af verdenen, ændrede Henrik Søfareren verdenskortet ved at etablere en navigationsskole, der skulle uddanne astronomer, skibsbyggere og kartografer.   

Til trods for Henrik Søfaren ikke var en del af ekspeditionerne, er han en mændene bag Portugals koloni imperium. Monumentet blev bygget i 1960.

Bo i Alfama Lissabon i efterårsferien

Pasteis de Belem
Når du besøger Lissabon, må du endelig ikke gå glip af den berømte kage pasteis de nata.

Pasteis de Nata  

Pasteis de nata er Portugals mest berømte kage og er lavet på en hemmelig opskrift. I Belem ligger det berømte bageri Pasteis de Belem, og her kan du smage den lune kage med den vidunderlige creme. Antiga Confeitaria de Belem ligger på Rua de Belem nr. 84-92.

Hvor går man i byen i Lissabon?
Er du en af de heldige, der skal på en uges efterårsferie i Lissabon? Bairro Alto, Alcântara, Docas, EXPO-området og Pink Street er svaret på den gode bytur. Her er der barer, diskoteker og fado-klubber ikke en mangelvarer.

Bairro Alto

Alcântara/Santos er karakteriseret ved din livlige stemning og sine utallige natklubber, men der er dog også mulighed for at nyde en drink i mere afslappende omgivelser.

Bairro Alto/Chiadao er et hit blandt de fleste. Her forvandler gaderne sig fra restauranter og caféer om dagen til barer og diskoteker om natten.

I Docas (Doca de Santo Amaro), der er et af de mest livlige steder at gå i byen i Lissabon, vil du få en mindeværdig bytur. Forstil dig et væld af restauranter, barer, caféer og diskoteker, der ligger tæt ved den smukke Tejo-flod ved lystbådehavnen.

Expo-området, der ligger et stenkast fra midtbyen er endnu et alternativ. På Parque das Nacoes finder du et hav af trendy barer, restauranter og et par enkle diskoteker, der ligger lige ned til vandet og tæt ved Oriente Stationen.

Rua Nova do Carvalho (nuværende Pink Street) var tidligere det glemte område, der var fyldt med snuskede bordeller og skumle sidegader med stripklubber. Men Rua Novo Carvalho har fået en overhaling og er nu blandt 12 ’Favorite Streets’ i Europa ifølge New York Times.

I 2011 blev det slumagtige kvarter forvandlet til hoteller, lejligheder, caféer, butikker, barer og restauranter og vejen blev malet pink - deraf navnet Pink Street. Pink Street er nu blevet en sikker vinder, der sikrer en vellykket bytur.

Vejret i Lissabon
Med mere end 3000 årlige solskinstimer, er du næsten garanteret en solrig ferie, såfremt du rejser til Lissabon i foråret, sommeren og efteråret.

Lissabons vejr er påvirket af Golfstrømmen, der sørger for, at varmen sjældent bliver ubehagelig, som den hurtigt kan blive i andre storbyer på samme længdegrad.

Streets of Lisbon

Den årlige mængde nedbør er 600 mm. fordelt på 100 dage - primært fra oktober til marts.

Fra slutningen af maj starter Lissabons sommer. Her er mængden af nedbør minimal, antallet af solskinstimer stiger og temperaturen øges.

Vejret i oktober Lissabon har behagelige temperature og omkring 8-9 dage med regn.

Den gennemsnitlig max. temperatur er på 22 grader og minimum 14 grader, mens vandtemperaturen stadig indbyder til en strandtur. Ønsker du en kombination af badeferie og storbyferie i efterårsferien, vil Lissabon være det oplagte valg.

Holder du efterårsferie i Lissabon, kan du se frem til et solrigt vejr uden regn.

· Mandag d. 12 oktober: 26 grader med solskin

· Tirsdag d. 13. oktober: 24 grader med solskin

· Onsdag d. 14. oktober: 24 grader men overskyet

· Torsdag d. 15. oktober: 19 grader med kombination af sol og skyer.

· Fredag d. 16. oktober: 23 grader og overvejende overskyet

· Lørdag d. 17. oktober: 23 grader og solskin

· Søndag d. 18. oktober: 23 grader og solskin

Vejrudsigten er fra AccuWeather.com d. 2. oktober kl. 10.00

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »