Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkTidligere hjemløs portugiser solgt til Manchester United

Den tidligere hjemløse angrebsspiller Tiago Manuel Dias Correia er blevet solgt til Manchester United for svimlende 7,4 millioner britiske pund – svarende til ca. 68 millioner danske kroner.

Tiago, som går unde kælenavnet Bébé, har efter en opvækst på børnehjem i perioder levet på gaden.

Herved fik det dengang 19-årige talent chancen på Portugals landshold for hjemløse, der deltog i VM for hjemløse i Bosnien.

Bedste spiller til VM for hjemløse
Bébé viste hurtigt sine kvaliteter som målscorer og blev i 2009 på dén baggrund hyret af 3-divisions klubben Amadora ved Lissabon.

Bébé nåede i 2010 at tegne ny kontrakt med den stærke nordportugisiske klub i Zon-Sagres ligaen Vitória de Guimarães. Inden Bébé fik lejlighed til at spille den første kamp, købte Manchester United manager Sir Alex Fergusson Bébé fri.

Carlos Queiroz spottede talentet
Portugals landstræner Queiroz har ageret talentspejder for sin gamle chef fra sin assistent-træner tid i Manchester United.

Under Fergussons nylige Lissbon-besøg, som i øvrigt blev foretaget for at støtte Queiroz som karaktér-vidne i en diciplinærsag om Carlos Queiroz’s behandling af FIFA doping-inspektører før VM, mødte den engelske manager for første gang Bébé og købte ham på stedet.

Se4 også: Fodboldnyt fra Portugal i august 2010.

Hjemløse-VM spilles hvert år. I 2009 vandt Portugal sølv med blandt andet Bébé på holdet. 

Herunder interview på portugisisk med det nye portugisiske fodbold-ikon, som selv har lidt svært ved at tro på at alt er gået så stærkt. Bemærk at her udtaler Bébé sig kort efter at han fik kontrakt med Vitória (inden kontrakten med Manchester United):

 

Herunder første billeder efter kontrakten med Manchester United 5 uger senere:


 

Din vurdering:Nyudnævnt EU ambassadør i USA - João Vale de Almeida mødte Barack Obama

Efter at Lissabon-traktaten trådte i kraft den 1. december 2009 er den tredje-højeste magtposition i EU apparatet posten som High Representative for EU foreign Affairs.

EU’s udenrigstjeneste
Den første ‘rigtige udenrigsminister’ i EU er briten Catherine Margaret Ashton.

Se mere om de nye kommissærer i EU.

Udenrigstjenesten skal forbedre EU’s muligheder for at tale med én stemme i sager, hvor der er interessefællesskab mellem EU landene.

Til dette formål udnævnes under Catherine Ashton et antal EU ambassadører til de lande i verden, hvor EU’s indflydelse anses for vigtigst.

Ledere fra Portugal
På trods af at Portugal er et lille land med begrænset økonomisk formåen, er der tradition for at Portugal leverer ledere på højt niveau til internationale organisationer.

De politiske topledere fra Portugal er ofte valgt som ‘kompromis-løsninger’ mellem de store lande, og er sædvanligvis særdeles kompetente uden at være kontroversielle.

Eksempler på internationale portugisiske ledere er Formand for EU Kommissionen (ét af EU’s to højeste embeder) José Manuel Baroso, den nye Vice President for ECB (Den Europæiske Centralbank) Vitor Constâncio og United Nations High Commissioner for Refugees (Leder af FN’s Flygtningehøjkommisariat) António Manuel de Oliveira Guterres.

EU ambassadør i USA mødtes med Obama
Med udnævnelsen af den nye ambassadør for EU i USA fik Portugal i august 2010 endnu en professionel diplomat på den internationale arena.

João Vale de Almeida blev formelt den nye European Union Ambassador and Head of the EU Delegation i USA ved en ceremoni i Det Hvide Hus den 10. august.

Stillingen kan oversættes med EU’s ambassadør i USA.

João Vale de Almeida er født i Lissabon i 1957 og har tidligere arbejdet for EU Kommissionsformand Baroso og for EU’s High Representative Catherine Margaret Ashton i Brussel.

Se en storsmilende Barack Obama med den første EU ambassadør i USA på Den Europæiske Unions hjemmeside.

Din vurdering:Fodboldnyt fra Portugal august 2010 – FIFA rangliste august - Ricardo Carvalho til Real Madrid

Den aktuelle FIFA verdensrangliste for august måned 2010 ligner til forveksling FIFA ranglisten for juli.

UPDATE: se FIFA verdensrangliste - december 2010

Portugal på 8. pladsen
De 10 højst rangerende hold er følgende:

 1. Spanien
 2. Holland
 3. Brasilien
 4. Tyskland
 5. Argentina
 6. Uruguay
 7. England
 8. Portugal
 9. Egypten
 10. Chile

Se mere på FIFA hjemmesiden.

Ricardo Carvalho solgt til Real Madrid
Den 1,83 meter høje forsvarsklippe Carvalho er med sine 32 år i fodboldmæssig sammenhæng en moden herre.

Real Madrid træner José Mourinho har alligevel tegnet en ny kontrakt for 2 år. Det har den spanske kongeklub efter sigende givet Chelsea 8 millioner euro i transfersum for.

José Mourinho kender sin landsmand særdeles godt fra sin tid som Chelsea Manager. Recardo Carvalho spillede i Chelsea fra 2004 til 2010.

Mourinho-Carvalho samarbejdet går endnu længere tilbage til tiden i FC Porto, hvor Carvalho spillede i perioden 1997-2004 og var en del af stjerne-holdet, som vandt Champions League med netop Mourinho som træner (i perioden 2002-2004). Det var også dengang Mourinho, som bad Carvalho tage med videre til Chelsea.

Ricardo Carvalho har spillet 67 landskampe for Portugal.

José Mourinho har indtil videre købt 5 spillere inden transfer vinduet lukker d. 31. august. Udover Carvalho drejer det sig om Angel Di Maria, Pedro Leon, Sami Khedira og Sergio Canales.  

Se mere om Ricardo Cavalho.

Deco takker af i Europa
Den lille midtbane-strateg Deco returnerer til Brasilien.

Deco, som oprindeligt er brasilianer,  har portugisisk statsborgerskab og opnåede at spille 75 kampe for Portugal i perioden 2003-2010.

Det var ventet at Deco ville afslutte sin europæiske karriere efter VM i Sydafrika.

Deco var som Ricardo Carvalho én af ‘Mourinho’s drenge’ i FC Porto, da den portugiisske storklub overraskende vandt Champions League i 2004. Også Deco tog herefter med træner Mourinho til klubben Chelsea i England.

I Brasilien skal 32-årige Deco spille lidt ‘hyggebold’ for klubben Fluminense i Rio de Janeiro.

Se mere om Deco.

Alex Fergusson i Lissabon for at vidne til fordel for kollega
Den måske kendteste engelske fodboldmanager i en menneskealder Sir Alex Fergusson er i Lissabon.

Årsagen er at hans gamle ven og assistenttræner i Manchester United Carlos Queiroz (Man U assistent-træner 2002-2003 og 2004-2008) er røget uklar med den portugisiske udgave af danske DBU.

Tilsyneladende har Carlos Queiroz udtalt sig nedsættende om anti-doping repræsentanter fra FIFA under forberedelserne til VM.

Udtalelserne skulle have fundet sted under besøg af FIFA repræsentanterne på en træningslejr i det centrale Portugal inden VM. Efterfølgende blev spillerne doping-testet uden at der blev fundet spor af ulovlige stoffer.

Alex Fergusson, som selv kan have ‘a bit of a temper’, er i Lissabon for at bevidne Queiroz personlige egenskaber og meritter som såkaldt karaktér-vidne.

Hvis Carlos Queiroz under høringen i det portugisiske fodboldforbund findes skyldig i anklagerne, risikerer han afskedelse som landstræner for Portugal.

Brøndby trak Sporting i Europa League kvalifikationen
De danske Europa League deltagere har en stor tiltrækning på Sporting Lissabon ved UEFA Europa League lodtrækninger.

Først blev FC Nordjylland trukket og slået ud af Sporting. Som om det ikke var nok, er Brøndby den næste modstander for Sporting i play-off kampene inden gruppespillet i Europa-League går igang.

Brøndby har dog absolut en chance mod Sporting, som i sidste kamp mod FC Nordsjælland i Lissabon viste sig at være til at tale med.

Din vurdering:Transavia rute Faro–København – fransk-hollandsk selskab genoptager flyvninger til Algarve

Lavprisselskabet Transavia genåbner rute fra København til Faro lufthavn i Algarve.

Første Transavia flygang er 11. februar 2011. Der vil være én afgang dagligt fra København og én fra Faro til København samme dag.

Transavia har tidligere fløjet på ruten København-Faro, men indstillede den i starten af 2010.

Muligheden for at booke billet med Transavia fra februar 2011 til Faro er set den 10. august 2010.

BEMÆRK: Senere har Transavia dog lukket ruten fra København til Faro.

Se også: Find billig flybillet til Portugal.

Din vurdering:Tropiske nætter i Portugal – august vejret i Lissabon markant varmere end normalt

Det meste af fastlands-Portugal har i en lille uges tid oplevet en hedebølge, som er længere og varmere end normalt.

I Lissabon-området er det ikke usædvanligt at der årligt et par gange eller tre er 3-4 dage med op til 33-35 grader. Det er derimod sjældent at varmen varer ved i uger i træk.

Se også: Vejr og temperaturtabel for Lissabon.

Vejret i Lissabon i august 2010
Nogen elsker det varme vejr, mens andre er ved at have fået nok.

I Lissabon og på Lissabonkysten (Estoril, Cascais, Carcavelos) har vejret i den første del af august 2010 været varmere end i Sydportugal på Algarvekysten.

Tirsdag aften den 10. august kl. 22 aften stod temperaturmåleren mange steder i Lissabon-området stadig på omkring 30 grader. 

I Lissabon blev der d. 10. august 2010 ifølge avisen Publico målt op til 38 grader.

Varmen i Lissabon ser ud til at vare ved ugen ud – dog med en anelse køligere vejr torsdag og fredag – muligvis kun 26-27 grader. Først omkring d. 17-18 august ventes det at vejret i Lissabon vender tilbage til sine normale temperatur på op til 25-28 grader i august.

Se også: 10 dages vejrudsigt for Lissabon fra Portugals meteologiske institut.

Vejret i Cascais, Estoril og Carcavelos
Når det bliver varmt i Portugal, er det indre af landet stort set altid det varmeste.

I byer som Beja og Évora i Alentejo er 40-42 grader midt på eftermiddagen ikke usædvanligt i august måned.

De meget høje temperaturer når dog sjældent ud til kystområderne.

I august 2010 var det derfor meget usædvanligt at opleve mange tropiske nætter i træk i Cascais, hvor nattemperaturen ofte ikke faldt under 25 grader.

Cascais og området vest og nord for Cascais er i øvrigt specielt derved at der let opstår mange små mikroklima’er. Bevæger man sig blot et par kilometer ud mod Guincho stranden, kan der let være 3-4 grader køligere.

Derimod er Sintra bjergene nord for Cascais-Estoril under en hedebølge nærmest som en opvarmet stenovn. Jo tættere man er på Sintra, desto varmere føles det.

På Lissabonkysten varer hedebølgen formodentlig ikke længere end til og med onsdag d. 11. august.

Se også: 10 dages vejrudsigt for Cascais på Lissabonkysten fra Portugals meteologiske institut.

UV strålings-varsel på Madeira
Mens Lissabon sveder mere end normalt er der behagelige temperaturer op til 28 grader på øen Madeira i Atlanten vest for Nordafrika.

Man bør dog i de kommende dage også på Madeira smøre sig ind i høj-faktor solcreme, anvende løst siddende tøj samt bære hat og solbriller på Madeira, da den ultraviolette stråling er meget høj – faktisk helt oppe på ‘ekstremt’ niveau.

Se også UV-stråling på Madeira (Funchal 3-dages varsel).

Relateret artikel:
Varmeste juli i Portugal siden år 1931.

Din vurdering:Madeira vin – vinfestival 2-5 september i Funchal og Câmara de Lobos

Man har produceret vin på Madeira stort set siden omkring år 1450 efter at øen blev opdaget af portugiserne i år 1419.

Madeira vin fejrer USA's uafhængighed
Oprindeligt blev en meget stor del af Madeiras vin eksporteret til USA og England, hvor den relativt stærke hedvin var populær blandt overklassen.

Det fortælles at da USA’s første præsident George Washington erklærede USA’s uafhængighed d. 4. juli 1776, blev lejligheden markeret med en skål i vin fra Madeira.

Madeira vin i Danmark
Først I mellemkrigsårene fik danskerne og svenskerne for alvor smag for Madeira vin – så meget at de skandinaviske lande udviklede sig til et vigtigt marked for Madeiras vineksportører.

Se også: Winston Churchill's smag for Madeira vin.

Vinfestival 2-5 september 2010 på Madeira
Traditionen tro fejres vin fra Madeira i starten af september med festligheder i hovedbyen Funchal.

Festen omfatter desuden Madeira vin-distriket Câmera de Lobos få kilometer vest for Funchal, hvor der d. 4. september fra kl. 10.00 er vinplukkernes parade.

I Funchals bymidte vil man i hele perioden 2-5 september 2010 kunne opleve musik og dans, smage vin og lokale retter samt se udstillinger om den kendte Madeira vin.

Herunder video med Madeira vinens historie:

Din vurdering:Portugals fokus på udvikling af vedvarende energi emne for stor artikel i The New York Times

Den amerikanske avis The New York Times bragte d. 9. august 2010 en omfattende artikel om Portugals anstrengelser for at udvikle sin energi-sektor til at satse på vedvarende energi.

Portugal langt foran USA på energiområdet
Baggrunden for artiklen ‘Portugal Gives Itself a Clean-Energy Makeover’, hvor Portugal fremhæves som foregangsland, er Obama-administrationens besvær med at få de amerikanske energiselskaber til at trække i samme retning.

Artiklen er en del af serien ‘Beyond Fossil Fuels’ i The New York Times og har undertitlen ‘Lessons from Europe’.

The Times (The New York Times) går for at være de intellektuelle New York'eres foretrukne avis og er dermed måske en anelse mere liberal end de fleste andre store amerikanske aviser.

Efter Wall Street Journal og USA Today er The Times den 3. største trykte avis i USA målt på oplag. 

45% af elforbruget fra vedvarende kilder i Portugal
I artiklen fremgår det blandt andet at Portugal i år 2010 vil nå op på at dække 45% af sit elektricitetsforbrug ved hjælp af vedvarende energi.

Præsident Obama har som mål at 20-25% af elektricitetsforbruget i USA skal komme fra vedvarende kilder i år 2025.

Blandt årsagerne til den store forskel er at Obamas regering har meget mindre at skulle have sagt i forhold til energi-prioriteringen i de enkelte stater i USA.

I visse stater produceres der eksempelvis kul eller olie og her er man ofte mindre interesserede i at overgå til vedvarende energi.

Danmark fremhævet i The New York Times
Også Danmark er nævnt i artiklen som ét af de europæiske lande, som er tæt forbundet med andre landes elnet – eksempelvis Norges, for at kunne udnytte vandkraften i Norge, når der er overskud af den.

For Portugals vedkommende er man endnu ikke så kraftigt forbundet med udlandet, selvom der dog er bygget forbindelser til Spanien.

Se den omfattende og informative artikel om vedvarende energi i Portugal på The New York Times

Relaterede artikler:
Portugals vedvarende energi (artikel-oversigt - opdateres løbende)

Din vurdering:Varmeste juli i Portugal siden år 1931

Juli 2010 slog varmerekord i Portugal.

I de sidste 79 år har højeste gennemsnitstemperatur i fastlands-Portugal ikke været højere end i juli 2010.

Gennemsnits-temperaturen (baseret på højeste temperatur målt per dag) blev i juli 2010 målt til 31,75 grader.

Nogen steder i det indre Portugal blev der enkelte dage målt temperaturer over 42 grader.

Generelt var juli 2010 middel-dagtemperatur 24,2 grader i Portugal. Hvis man sammenligner med juli måned i perioden 1971-2000 som reference, er det ca. 3 grader over normalen.

Se også: Vejret i Lissabon.

Masser af vand i vinteren 2009-2010
Det var også ekstremt tørt i juli med gennemsnitlig nedbør på kun 1,3 millimeter i fastlands-Portugal. Normalen er op mod 14 milimeter regn i juli.

Til gengæld var vinterperioden 2009-2010 særdeles regnfuld.

Vinteren i Portugal 2009-2010 var faktisk den mest regnfulde siden år 1870.

På Madeira var vinteren den mest regnfulde siden man begyndte at indsamle data i år 1865.

Brændvæsenet i Portugal havde travleste juli siden 2005
Den varme sommer har også haft indflydelse på antallet af brande.

Godt 5.500 brande blev registreret i juli måned i Portugal, og selv om mange var små, var antallet af brande 3 gange så højt som i juli 2009, der til gengæld var en relativ stille måned for brandmændene.

Også i august 2010 antændes der i det tørre og meget varme klima mange brande.

Lørdag d. 7. august blev der ifølge nyhedskanalen SIC registreret 477 brande af forskellig beskaffenhed (herunder heldigvis mange små ubetydelige) i Portugal.

Man kan se, hvorledes den øjeblikkelige situation ser ud på ANPC hjemmesiden fra Portugals brandmyndigheder (også på engelsk).

Se også: Opdatering på skovbrande i Portugal i august 2010.

Din vurdering:Bille August flytter et halvt år til Portugal

Bille August opholder sig i starten af 2011 i Portugal.

Her skal han indspille filmen ‘Nattog til Lissabon’, som er stærkt forbundet med Portugals hovedstad.

Bille August flytter til Danmark
I mange år har den internationalt kendte danske filminstruktør boet i London.

Snart flytter Bille August og familie imidlertid tilbage til Danmark, fremgår det af programmet Sommerkväll med Anne Lundberg sendt for nyligt på Sveriges SVT.

Bille August er berømt for blandt andet:

 • Den Gode Vilje
  (originaltitel på svensk: Den Goda Viljan)
 • Åndernes Hus (The House of The Spirits)
  - Åndernes Hus er delvist optaget i Alentejo i Portugal.
 • Smila’s Fornemmelse for Sne
 • Pelle Erobreren

Bille August flytter sammen med sin kone Sara-Marie Maltha til Portugal under optagelserne.

Se også: Pascal Mercier’s ’Nattog til Lissabon’ filmatiseres.

Din vurdering:Algarve oplevelser – Hvid nat i Loulé 28 august og Race of Champions ved Portimão 8-9 august

Byen Loulé på den centrale del af Algarve afholder igen i år ‘Hvid Nat’ i august.

Der festes natten igennem. Alle deltagere er klædt i hvidt.

Den Hvide Nat i Loulé er en slags portugisisk midsommerfest, som markerer afslutningen på årstiden.

Normalt møder der rigtig mange mennesker op – selv omtraditionen først blev startet i år 2007.

I 2010 er ‘Noite Branca’ den 28. august.

Se video herunder fra 2008 eventet i Loulé, hvor hen mod 20.000 lokale og turister deltog:


Race of Champions i Portugal 8-9 august
Normalt afholdes race of Champions på et til lejligheden ombygget stadion.

Race of Champions Algarve 2010 er imidlertid anderledes idet eventet finder sted på en rigtig racerbane – den nye Formel-1 godkendte Autodromo de Algarve ved Portimão.

Banen i Algarve er dog afkortet væsentligt til det intime motorsports-event.

I Race of Champions i Algarve deltager racerkørere fra Portugal, Spanien, Italien og Monaco.

Hvert løb køres med to biler mod hinanden på korte baner i seperate spor med skarpe sving, hvor touring car og rally-kørere ofte har en fordel i forhold til eksempelvis Formel-1 kørere.

Mere information kan findes på Race of Champions 2010 hjemmesiden.

Se også Race of Champions i Porto i 2009.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »