Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMoody’s nedgraderer Portugals kreditværdighed

Moody's Sovereign Risk Group har med virkning fra 13. juli 2010 nedsat Portugals såkaldte credit rating.

Nedsættelsen fra Moody’s er på to trin fra Aa2 til A1.

Tidligere i 2010 har både Fitch og Standard & Poor’s, som udgør de to øvrige internationale kreditvurderingsselskaber, nedsat Portugals kreditværdighed.

Se også: Portugals credit rating nedgraderet af S&P

Der er bred enighed blandt økonomer om at den seneste nedjustering igen – ligesom tidligere justeringer - kan få betydning for Portugals evne til at optage lån på de internationale finansmarkeder.

Samtidig lægger nedjusteringen yderligere pres på en i forvejen relativ svag euro.

Svag men stabil portugisisk økonomi
Moody's anfører at Portugals økonomi er svag og at det ikke ser ud til at ændre sig med mindre de seneste tiltag fra regeringen (herunder moms og skattestigninger) virker på kort og mellemlang sigt.

Der kan endda blive tale om at Portugal bliver nødt til at gennemføre flere besparelser, mener flere økonomer.

Om reaktionen på de internationale finansmarkeder bliver signifikant er svært at sige. De foreløbige meldinger tirsdag morgen d. 13. juli var at justeringen var ventet og ikke får den store effekt.

Da Grækenland blev nedjusteret kraftigt i starten af 2010 blev Portugal i stor udstrækning ramt af 'Grækenlands slipstrøm' idet specielt amerikanske investorer ikke altid skelner så meget mellem det ene og det andet sydeuropæiske land.

Moody’s udtaler i forbindelsen med nedjusteringen at Portugals økonomi anses for stabil, og der ikke forventes at komme yderligere justeringer fra Moody's på Portugals rating i de næste 12 måneder.

Relateret artikel:
De portugisiske banker

Din vurdering:Portugal underkendt i sag om ‘Gyldne Aktier’ – hør Eva Henningsens indslag i Orientering på P1

EU retten i Luxembourg har i juli 2010 underkendt den portugisiske regering.

Sagen drejer sig om den portugisiske regerings veto mod af virksomheden Portugal Telecom frasælger sin andel i den brasilianske mobiloperatør VIVO.

Forbud mod at anvende ‘Gyldne Aktier’
Den portugisiske stat sidder fra gamle dage med en mindre aktiepost i Portugals største televirksomhed Portugal Telecom, der som virksomhed svarer lidt til TDC i Danmark – altså et gammelt monopol, som er privatiseret.

Salget af en andel i den meget succesfulde investering i Brasilien til spanske Telefonica gik imidlertid i hårdknude, da regeringen i Portugal valgte at blokere for salget på trods af overvældende flertal blandt aktionærerne for at sælge.

Se også: Portugisisk veto mod VIVO-salg.

Ifølge Portugal Telecoms vedtægter kan den portugisiske regering nemlig blokere for beslutninger kva sit ejerskab af såkaldte ‘gyldne aktier’. Aktierne er et levn fra dengang Portugal Telecom (PT) var en statsvirksomhed.

EU har imidlertid handlet hurtigt i denne sag. Ved EU domstolen i Luxembourg er Portugals regering blevet underkendt. Sagt med andre ord, så er anvendelse af ‘gyldne aktier’ ulovligt ifølge EU.

Årsagen er at ‘gyldne aktier’ er i strid mod EU’s regler om fri bevægelighed for kapital indenfor fællesskabet.

Portugisisk bekymring over frasalg
Den portugisiske regering overvejer nu, hvordan sagen kan vindes på anden måde.

Samtidig er der fornyede forhandlinger mellem Telefonica og PT om en løsning på tvisten, som måske kan tilfredsstille den portugisiske regering.

Portugals regering er meget bekymret over at ét af de mest succesfulde ‘portugisiske’ projekter i udlandet er ved at blive overtaget af et udenlandsk selskab. Man ønsker med andre ord at beskytte nationale interesser.

Samtidig er det uden tvivl en torn i øjet på Lissabon at det drejer sig om et projekt i den tidligere koloni Brasilien, som Portugal traditionelt har de stærkeste forbindelser med.

Portugal Telecom sagen – hør mere på Orienterings P1
Den danske journalist Eva Henningsen, som er bosat i Portugal, har produceret et indslag om sagen til Dr’s Orientering på P1.

Læs og hør mere på Orientering på P1 – man kan starte indslaget om Portugal Telecom direkte her.

Din vurdering:Hugh Hefner chokeret over Portugal – Playboy Portugal afprøver grænser for frisind

Den aldrende playboy og magasinejer Hugh Hefner (det er ham med alle damerne) har via sin Public Relations direktør udtrykt officiel bestyrtelse over seneste udgave af Playboy Portugal.

Årsagen er den portugisiske redaktørs seneste påfund.

Playboy Portugal hylder Saramago
Magasinet Playboy udkommer hver måned i 26 lande.

I Portugal blev magasinet introduceret i marts 2009.

For at hylde provokatøren og Nobel-litteraturprismodtager José Saramago, som døde for nyligt, er Playboy Portugal udkommet med titlen på Saramago’s måske mest provokative bog: ‘Evangeliet ifølge Jesus Kristus’ på forsiden – på portugisisk: ‘O Evangelho Segundo Jesus Cristo’.

I denne bog lader Saramago Jesus have menneskelige fejl og lyster.

Det er dog langt værre for Playboy koncernens amerikanske hovedkvartér at Playboy Portugal på forsiden af juli nummeret afbilleder Jesus sammen med en yndig delvis påklædt, men dog relativ tækkelig kvinde.

En sådan grad af frisind er andeles utænkelig i store dele af det religiøse USA.

Playboy Portugal bankes på plads
Det kendte softporn magasin har store problemer.

Internettet har reduceret salget af Playboy Magazine på verdensplan til en brøkdel af, hvad man solgte i 1980’erne og 1990’erne.

Der er dog ingen tvivl om at juli udgaven af Playboy Portugal vil få det henslumrende magasin til at gå som varmt brød – i det mindste i Portugal.

Måske vil Playboy Portugal Juli 2010 nummeret endda blive et såkaldt ‘collectors item’.

Det forlyder at Playboy koncernen er så chokeret over den portugisiske Playboy ledelse, at man ifølge Examiner.com vil terminere licensaftalen med den portugisiske udgiver.

Hugh Hefner’s Vice President of Public Relations Theresa Hennessy udtalte ifølge Examiner.com at ‘"We did not see or approve the cover and pictorial in the July issue of Playboy Portugal. It is a shocking breach of our standards’.

Og så til billederne – her på video-klip fra TV stationen SIC:

Din vurdering:‘Nattog til Lissabon’ film optages i 2011 – Instruktør er danske Bille August

Én af de bedst sælgende romaner, hvor Portugal, Lissabon og det portugisiske sprog indgår som vigtige elementer, skal filmatiseres.

Den danske instruktør Bille August er udset til at lede arbejdet med den 10 millioner $ dyre film baseret på bogen ‘Nattog til Lissabon’ af Pascal Mercier – som på originalsporget tysk hedder ‘Nachtzug nach Lissabon’.

Filmen må forventes at skulle optages on location i både Lissabon og Zürich. Arbejdet påbygyndes i starten af år 2011.

Der er endnu ikke oplysninger om filmens bærende skuespillere og hovedrolleindehaver.

Se også artikel på Screen Daily.

Nattog til Lissabon
Nattog til Lissabon er historien om en midaldrende schweizisk universitetslærer, som springer ud af sin normale støvede hverdag og ved tilfældighedernes spil går på opdagelse i en gammel stolt portugisisk modstandsmands liv i Lissabon.

Romanen er i den danske oversættelse på 478 sider ikke sådan lige at komme igennem. Nattog til Lissabon er et litterært værk med et utal af citater, digte og henvisninger til nyere portugisisk historie.

Nattog til Lissabon giver til gengæld som belønning for læserens tålmodighed et godt indblik i portugisisk kultur og levevis under og efter diktaturet 1932-1974 i Portugal, hvor økonomiprofessoren António de Oliveira Salazar indtil sin død i 1968 stod i spidsen for Estado Novo (den nye stat).

På et andet niveau er Pascal Mercier’s værk tillige et studie af menneskets natur og psykologi.

Estado Novo i Portugal
Estado Novo var reelt en diktaturstat, hvor tortur af politiske modstandere ikke var et ukendt fænomen.

Den ‘oplyste’ og fagøkonomisk dygtige diktator Salazar var dog på mange måder afgørende for den stærkt forbedrede levestand, som de fattige i Portugal oplevede i perioden.

Salazar formåede desuden at holde Portugal neutral under 2. verdenskrig.  

Se også anmeldelser af Nattog til Lissabon.

Din vurdering:Cristiano Ronaldo rygter – dansk mor til Ronaldos søn? - Cristianos Facebook uden svar

Den dyreste og kendteste portugisiske fodboldspiller brillierede meget lidt under fodbold-VM 2010, hvor Portugal røg ud efter kampen i ottendedelsfinalen mod Spanien.

Cristiano Ronaldo har istedet sat alle sejl til for at gøre sit privatliv interessant.

Efter netop at have lanceret en ny Cristiano Ronaldo Facebook-side, proklamerede den unge portugiser fra Madeira at han skulle være far.

Har Ronaldo betalt for baby?
Der var dog en lille uventet krølle på historien idet Cristiano Ronaldo tilsyneladende ikke påtænker at dele forældrerollen med barnets mor på normal vis.

Istedet er identiteten på barnets mor – i hvert fald indtil videre – en hemmelighed.

Det har straks affødt spekulationer i den samlede kulørte verdenspresse om moren skulle være Paris Hilton, en amerikansk rugemor, en dansk pige fra et ‘fling’ i København, en russisk undertøjsmodel eller noget helt femte.

Specielt den russiske undertøjsmodel (som for tiden er Cristianos kæreste) virker ikke til at have været fuldt underrettet på forhånd, så det er nok ikke hende, som er mor til den nye Ronaldo Junior.

Herunder et udpluk af historier om Cristiano Ronaldos søn og ikke mindst sønnens hemmelige mor:

Herunder Facebook indlægget fra Cristiano Ronaldo, hvor familieforøgelsen offentliggøres:

Din vurdering:A Whale oil skimmer – ombygget fra olietanker til olieopsamler på portugisisk værft i Setúbal

Under en olieboring på havbunden i den Mexikanske Golf skete der d. 20. april 2010 et uheld på en boreplatform.

Riggen Deepwater Horizon havde en såkaldt blowout med deraf følgende eksplosion, som udover at tage livet af 11 personer forårsagede et ukontrollabelt olieudslip på havbunden i den Mexicanske Golf, som i juli 2010 endnu ikke er under kontrol.

Olieselskabet BP i knibe
Deepwater Horizon ulykken har givet olieselskabet BP en gigantisk opgave.

Dels skal olieudstrømningen på havbunden 1500 meter under havoverfladen standses hurtigst muligt, og dels skal BP rydde op efter det største olieudslip i amerikansk farvand nogen sinde.

BP (og udlånt materiel/mandskab fra andre olieselskaber) har ikke effektivt kunnet inddæmme katastrofen, som truer med at ødelægge store dele af livet i havet, forurene strande og dermed ødelægge mulighederne for turisme i de naturskønne kystområder i de amerikanske stater Lousianna, Missisippi, Alabama og Florida.

A Whale – oil skimmer
En kendt skibsreder fra Taiwan har uden at have en aftale med BP fået ombygget ét af sine mange tankskibe, som i juli 2010 er ankommet til den Mexikanske Golf.

Det ombyggede skib, som nu hedder A Whale, har inden da været 10 dage på værftet Lisnave i Setúbal i Portugal for blandt andet at få indbygget ‘gæller’ i den ene side til olieopsamling.

A Whale er et enormt fartøj på 340 meter og registreret i Liberia. Se billede a A Whale.

Projektet har fået stor opmærksomhed – se eksempelvis Huffington Post.

Skibsredder med sans for presseomtale
Skibets ejer hedder Nobu Su. Han er ejer og grundlæggger af rederiet Taiwan Maritime Transport (TMT), som i alt har en flåde på over 70 skibe.

Nobu Su har med vanlig sans for PR formået at få en overvældende presseopmærksomhed med A Whale.

Om skibet, som skibsreder Nobu Su sandsynligvis har haft i ‘overskud’ i et kriseramt marked, kan gøre en forskel, vil vise sig i løbet af de næste uger.

Afventer myndigheders godkendelse
Først skal A Whale ombygningen dog godkendes til indsats i golfen.

Man er fra de amerikanske myndigheders side lidt vervøse ved tanken om at den olie, som A Whale måtte samle op, vil blive spyttet ud igen sammen med overskydende vand. Konstruktørerne forsikrer dog at systemet, som er indstalleret i Portugal, kan seperere olie og vand og dermed virke som en form for ‘græsslåmaskine’ på olieudslip i havoverfladen.

Andre kritikere mener, at hvad et skib som AWhale kan gøre er minimalt, idet størstedelen af spildolien allerede ligger under overfladen.

Herunder video med forklaring af, hvordan A Whale virker (AFP video):

 

Herunder CNN video med udsigt fra A Whale tankeren:

Din vurdering:Lissabon temperaturer på 37 grader mandag den 5. juli 2010 ifølge DMI

Årets foreløbig varmeste dag bliver mandag den 5. juli.

DMI spår 37 grader i Lissabon, hvilket er 10 grader over den normale temperatur i juli.

Portugals meteologiske insitut mener at temperaturen i Lissabon når helt op omkring 39 grader.

I Santerém området nordøst for Lissabon ventes temperaturer op til 42 grader.

Lissabon temperaturer høje ugen ud
Allerede den 4. juli 2010 blev der målt temperaturer i Lissabon på 38 grader.

Det meget varme vejr varer til sidst på ugen, hvor temperaturen falder til mere normale 25-28 grader.

Se også: Vejret i Lissabon

Drik masser af vand og husk solcreme og solbriller
Med så høje temperaturer er det vigtigt at drikke mere vand end normalt.

Samtidig forventes det at UV strålingen, som ikke har noget at gøre med temperaturen, bliver meget høj (niveau 9-10 ud af 11) i følgende områder:

  • Bragança
  • Coimbra
  • Évora
  • Faro /Algarvekysten
  • Funchal, Lisboa
  • Penhas Douradas
  • Sines
  • Viana do Castelo
  • Santa Cruz
  • Ponta Delgada.

Ovenståede hovedområder dækker hele Portugal. Faktisk er det kun på øen Terceira på Azorerne, hvor der ikke er udstedt højt UV-strålingsvarsel.

UV stråling er skadelig for huden, så det er vigtigt at dække sig til og bruge solbriller og solcreme.

Se også UV-strålingsvarsel fra Portugals Meteologiske Institut.

Din vurdering:Ronaldo far - Ronaldo har fået en søn - ifølge Twitter...

En lang række danske medier lige fra DR.dk til EB.dk og utallige internationale medier rapporterer i dag at Cristiano Ronaldo skal være far.

Se også (opdateret 19. juli 2010):
Cristiano Ronaldo har barn med amerikansk servitrice.

Det er Ronaldo selv, der har spredt budskabet om at han skal have en søn. Ronaldos søn skulle dog efter sigende være "hemmelig", idet moderen til Ronaldos søn ønsker at være anonym.

Rygtet er spredt via Ronaldos egen Facebook-side samt Ronaldos Twitter-profil, og de fleste medier mener derfor, at rygtet skulle tale sandt.

Se også: Rygter om rugemor eller dansk mor til Ronaldos søn.

På Ronaldos Facebook-side er der allerede indløbet over 16.000 kommentarer og over 40.000 personer har tilkendegivet, at de "synes godt om nyheden".
Det må vist være ny Facebook-rekord.

Cristiano Ronaldos Twitter besked lød:

“It is with great joy and emotion that I inform I have recently become father to a baby boy. As agreed with the baby’s mother, who prefers to have her identity kept confidential, my son will be under my exclusive guardianship. No further information will be provided on this subject and I request everyone to fully respect my right to privacy (and that of the child) at least on issues as personal as these are.”

Hvis rygtet taler sandt vil det nok være stort set umuligt for Ronaldo at holde identiteten på moderen til Ronaldos søn hemmelig ret længe. Tiden må vise om historien har noget på sig - eller om hans konti er blevet hacket...

Se også:  Facts og rygter om Cristiano Ronaldo 

Din vurdering:Anders Fogh Rasmussen i Lissabon - stort NATO topmøde i november 2010 i Portugals hovedstad

Natos øverste politiske chef, den tidligere danske statsminister Anders Fogh, var fredag d. 2. juli 2010 i Lissabon.

Formålet med NATO general sekretærens besøg var at planlægge det store NATO topmøde samme steds, som finder sted 19-20 november 2010.

Se også: Barack Obama kommer til Lissabon.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen er mødet ét af de vigtigste i forsvarsalliancen NATO’s 61 år lange historie.

Under besøget mødtes Anders Fogh med såvel premierminister Sócrates som udenrigsminister Luís Amado fra Portugal.

Sidstnævnte blev der afholdt en pressekonference sammen med , hvor Anders Fogh Rasmussen blandt andet lykkeønskede den nye militære chef i Afganistan General David Petraeus med udnævnelsen og udtalte sin støtte til den erfarne militærmand.

Anders Fogh Rasmussen besøgte også et af Lissabons universiteter. Se mere information om Anders Foghs tale på Universidade Católica Portuguesa (UCP).

Både Danmark og Portugal var blandt de 12 lande, som grundlagde Nato i år 1949.

Se også: Emner på NATO topmødet i Lissabon.

USA og Europa i NATO
på NATO topmødet i november vil alliancens partnere blandt andet diskutere alliancens fremtidige stategiske grundlag.

Der er i USA stigende utilfredshed med at Europa ikke deltager helhjertet i alliancens operationer, men i stedet lader USA klare ærterne og betale regningen.

Herunder forsvarsanalytiker professor Sean Kay i et kritisk foredrag om ‘Nato’s Strategic Concept’:

Din vurdering:Arbejdsløshed stigende i Portugal

I maj 2010 steg arbejdsløsheden i Portugal til 10,9% af arbejdsstyrken.

Ifølge EU’s statistiske kontor Eurostat er det en stigning på 0,1 %-point fra de 10,8% arbejdsløshed, som Eurostat registrerede i april 2010.

De 10,9% udgør den højeste arbejdsløshed, som Eurostat har registreret i Portugal.

EU har ca. 10% arbejdsløshed
Også i forhold til de øvrige EU lande ligger Portugal højt. Gennemsnittet af EU27 landenes arbejdsløshed var i maj 2010 på 9,6%, mens de gamle EU lande EU16 havde en gennemsnitlig arbejdsløshed på 10%.

I maj 2009 – altså for et år siden – var arbejdsløsheden i Portugal ifølge Eurostat på 9,3%.

Portugals egen nationale statistik INE offenliggør kun arbejdsløshed på kvartalsbasis. Sidste kvartal (Q1 2010) viste en arbejdsløshed på 10,6% ifølge INE.

Spanien hårdt ramt af arbejdsløshed
Nabolandet Spanien er blandt de hårdest ramte lande med en arbejdsløshed på 19,9% – kun overgået af Letland med 20%.

Ungdomsarbejdsløsheden (under 25 år) i Spanien var i maj måned 2010 på hele 40,5%.

Relateret artikel: Mileuristas i Spanien

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »