TAP har vendt et betragteligt underskud i 2008 på 209 millioner euro til et lille overskud på 59 millioner euro i 2009.
Ledelsen angiver faldende brændstofpriser, selektive nedskæringer på visse ruter og kommercielle tiltag som årsagen til at resultatet er kraftigt forbedret.
Med TAP til Brasilien
TAP er især stærke på ruter til Brasilien og de tidligere kolonier i Afrika, og da Brasilien som land har undgået økonomisk krise, har det været til fordel for TAP i forhold til andre flyselskaber.
Antallet af passagerer faldt 3,4% i 2009, hvilket er et mindre fald end mange andre luftfartsselskaber har oplevet.
Samlet set havde TAP i 2009 stadig det næsthøjeste antal passagerer i et enkelt år nogen sinde med 8,44 millioner passagerer.
Lille underskud i TAP moderselskab
Ser man på de samlede aktiviteter, som hører under TAP Gruppen, kommer virksomheden dog ud med et lille underskud på 3,5 millioner euro.
Det skyldes primært at ejerandelen i bagagehåndterings-virksomheden Groundforce i 2009 er øget.
TAP ville gerne overtage kontrollen med Groundforce, men myndighederne modsatte sig i december 2009 at TAP opkøbte majoriteten af aktierne af konkurrencemæssige hensyn. Herefter faldt værdien af Groundforce.
TAP planlægger nu helt eller delvist at sælge sine aktier i Groundforce.
TAP privatiseres i 2010-2011
Regeringen i Portugal påtænker at sælge sine aktier i det statslige luftfartsselskab.
Det er mere af nød end af lyst at Portugals regering med et stort underskud på statens budget er på jagt efter indtægter.
Se oversigt over ejerforhold i TAP.
Se også:
Euronext Børsen i Lissabon
Din vurdering:
Det store irske lavprisselskab Ryanair vil ifølge engelsk presse i april 2010 endnu en gang overraske med en ‘skjult’ prisstigning på rejser med Ryanair.
Se også: Ny artikel om Ryanair bagage-gebyrer og -regler fra oktober 2013.
Indtil videre har en kuffert med Ryanair kostet 15 britiske pund svarende til 120 danske kroner for en enkeltrejse eller 240 kroner i bagagegebyr for en retur-rejse.
Højere bagagegebyr hos Ryanair i juli og august
Ryanair bagagegebyr sættes i sommeren 2010 op med 33% skriver den engelske avis The Telegraph.
Prisstigningen på bagagegebyr gælder i perioden 1. juli til 31. august – dvs. i højsæsonen sommer 2010.
En kuffert med Ryanair (enkeltrejse) vil derfor i de to travleste feriemåneder sommer 2010 koste 20 engelske pund svarende til 160 danske kroner.
Flyver man, som de fleste, både til og fra feriedestinationen, vil en Ryanair billet derfor som minimum koste følgende i gebyrer:
- 2 x bagagegebyr; i alt 320 kroner
- 2 x web-checkin gebyrer; i alt 80 kroner
Samlet total for Ryanair gebyrer løber op i minimum 400 kroner per person med én kuffert. Hertil kommer for langt de fleste bookinger et ekstra administrations-gebyr på 2 x 5 britiske pund svarende til 2 x 40 kroner lig 80 kroner.
I alt koster en Ryanair flybillet altså i sommeren 2010 som minimum 480 kroner plus flybilletten.
Flybilletten er til gengæld ofte meget billig – og det er naturligvis også flybillet-prisen, som Ryanair reklamerer med.
Det skal tilføjes at Ryanair endnu ikke (per 7. april 2010) har gennemført ændringen i bagagegebyr i juli og august på sin hjemmeside.
Ryanair bagage regler – maksimalvægt af kuffert
Hos Ryanair må man maksimalt pakke 15 kilo i sin kuffert. Det er mindre end hos de fleste andre flyselskaber.
Overvægt koster dyrt. Taksten per kilo hos Ryanair er i april 2010 på 15 britiske pund – eller 120 danske kroner.
Til gengæld må man medtage 2 kufferter af 15 kilo; hver til en normalpris af 120 kroner for en enkelt-rejse – eller 2 kufferter til Ryanairs ‘sommertilbud’ på 160 kroner per kuffert per enkeltrejse i juli og august.
Man kan ikke booke ekstra vægt på nettet. Det skal ske i lufthavnen. Til gengæld er det muligt at indchecke 2 kufferter på nettet.
Check altid ind på nettet med Ryanair
Såfremt man ikke checker ind på nettet inden man flyver med Ryanair (til et gebyr på 40 kroner per enkeltrejse), vil man være nødt til at betale 80 kroner per enkeltrejse ved skranken for at checke ind.
Baggagen har man dog lov at aflevere ved skranken hos Ryanair uden andet gebyr end bagage-gebyret.
Håndbagage regler hos Ryanair – her er det gratis
Man har altid lov til gratis at medtage ét styk håndbagage med Ryanair med en maksimal størrelse (mål) på 55 x 40 x 20 centimeter.
Se regler for Ryanair håndbagage.
Mulighed for ikke at betale gebyr på betalingskort
Ryanair opkræver altid et gebyr på 40 kroner (5 britiske pund) for at betale med Dankort eller kreditkort på nettet.
Man kan dog undgå dette såkaldte administrations-gebyr ved at anvende et Mastercard Prepaid Debit Card – hvilket stort set ingen danskere besidder.
Gebyr for særlig bagage ved Ryanair
På Ryanairs gebyr-side kan man se hvad det koster at medtage sportsudstyr, børn under 2 år (!), musikinstrumenter, vugger/barnesæder m.m.
Se hele perlerækken af Ryanair gebyrer på Ryanair gebyr-hjemmesiden. Det er en god idé at checke gebyr-siden, da Ryanair er kendt for relativt ofte at ændre i sin prissætning af gebyrer. I juni 2007 kostede det eksempelvis 46 kroner at medtage en kuffert på 15 kilo i et Ryanair fly.
Ryanair har ifølge The Telegraph bekræftet at man er i gang med at tale med Boeing om at opsætte møntindkast på toiletterne på Ryanair fly – samt at begrænse antallet af toiletter til ét i et fly med 189 passagerer. Prisen for at gå på toilettet forventes at blive 1 euro eller 1 pund.
Svært at kontakte Ryanair
Hvis man har behov for at komme hurtigt i kontakt med Ryanair som følge af en eventuel fejl i flybillet eller lignende, kan man være i en svær situation.
Ryanair tager som ét af de få selskaber i verden nemlig hverken telefonen eller svarer på emails når det gælder klager. Til gengæld må man gerne faxe til Ryanair. Se Ryanair kontakt-information for klager. Der loves en svartid på gennemsnitligt 7 dage – og svaret kommer på email.
I England har Ryanairs forkærlighed for faxmaskiner fået en gruppe forbrugere til at indsamle oplysninger om, hvordan man kommer i kontakt med Ryanair uden om de normale kanaler. Se liste over email og telefonnumere til Ryanair på Google Group.
De fleste ændringer i ens billet og andre normalt forekommende justeringer af ens Ryanair rejse kan dog let foretages på Manage Booking siden.
Ryanair har succes – men der er en bagside
Ryanair har stor succes og har i de første 3 måneder af 2010 haft et overskud på 310 millioner euro svarende til 2,3 milliarder danske kroner.
Ryan air er på trods af de mange gebyrer stadig blandt de billigste flyselskaber – specielt hvis man ikke medbringer kuffert, hvilket Ryanair åbentlyst opfordrer til at man ikke gør til stor fortrydelse for mange børnefamiler.
Ikke alle lavprisselskaber har det bedste ry, og Ryanair har også haft sine problemer med ‘customer service’.
Efter Ryanair ledelsens synspunkt overholder Ryanair alle gældende regler. Der er dog ingen tvivl om at Ryanair er meget fokuseret på bundlinjen både i forhold til sine kunder og sine ansatte.
Se også: Ryanair ruter til Portugal.
Senest har Ryanair udtrykt stor utilfredshed med forbrugerombudsmanden i Danmark. Ryanair har i februar 2010 klaget til EU Kommissionen og kræver ombudsmandet fjernet efter at han politianmeldte selskabet for vildledende annoncer. Se også artikel på Børsen.
Ryanair Caught Napping fra 2006
Det aggressive irske flyselskab har ved lige dele frækhed og forretningstalent på 25 år formået at vokse sig stort og dominerende.
Som de fleste store virksomheder har Ryanair med det lidet flaterende kælenavn ‘The Irish Cattletruck’ ikke kun fået positiv kritik.
Se udsendelse herunder ved navn ‘Ryanair Caugth Napping’ fra 2006 produceret af Channel 4’s program ‘Dispatches’ i England.
Dispatches kan sammenlignes med DR’s program Kontant.
Det skal understreges at programmet er fra 2006. Mange ting kan have ændret sig, og der blev i øvrigt ikke taget skridt fra myndighederne i Irland eller England i forhold til Ryanair som følge af programmet.
Med Ryanair fra Billund og Århus
Ryanair har i april 2010 i alt 19 ruter fra Danmark (kun fra Billund og Århus).
Fra Billund flyver Ryanair blandt andet til Faro på Algarvekysten i Portugal. Der er afgange mandag og fredag.
Se også: Find billig flybillet til Portugal.
Din vurdering:
Den største feriemåned i Sydeuropa er juli.
Dels ligger sommerferien i de fleste sydeuropæiske lande i juli og august, og dels får lande som Spanien, Portugal og Frankrig besøg af mange turister fra Nordeuropa, som ofte holder ferie i juli.
Skal man leje bil til ferien i de store turist-lufthavne i sommeren 2010, er det en god ide at være tidligt ude.
Cartrawler bil-søgemaskinen finder tilbud fra en lang række udlejningsselskaber herunder Avis, Hertz, Budget, HelleHollis, Europcar m.fl.
Malaga billeje i juli
Biludlejnings-selskaberne i Malagas lufthavn er ofte nogen af de første, som hæver priserne, når højsæsonen nærmer sig.
Der er i april 2010 stadig gode tilbud at finde på billeje i juli måned, men man kan allerede finde selskaber, hvor billigste Malaga udlejningsbil koster over 2000 kroner for en uges billeje.
Helt galt går det, hvis man har brug for en MPV (VW Touran/Opel Zafira el. lignende) med plads til 5-7 personer. Her er lejeprisen hos de fleste selskaber allerede i april 2010 oppe over 4000 kroner for en uges Malaga billeje. Minibusser koster endnu mere.
Søg billeje i Malaga (klik på rødt link)
I Malaga bliver det med stor sandsynlighed ikke billigere af at vente til senere med at booke udlejningsbil til sommerferien. Tværtimod forventes priserne at stige hen mod højsæsonen i juli og august 2010.
Nogen selskabers usædvanligt høje priser på billeje i Malaga skyldes at der er nervøsitet omkring antallet af turister. Bookingerne fra Nordeuropa kommer senere, og biludlejningsselskaberne har (især med økonomisk krise i Spanien) ikke lyst til at købe flere biler til udlejning uden at have kunder til dem.
Nice billeje i juli
I Nice er situationen på billeje-området ikke så usædvanlig som i Malaga. Nice lufthavn er stadig i april 2010 et billigt sted at booke udlejningsbil.
Man kan leje en lille bil i Nice i juli fra omkring 1500 kroner for en uges billeje. Ofte er der særdeles gode tilbud på leje af en VW Golf (eller lignende) med 5 døre og air condition til næsten samme pris.
Søg billeje i Nice (klik på rødt link)
Nice lufthavn Aéroport Nice Côte d'Azur er blandt de mest anvendte af danske turister på ferie i Sydfrankrig.
Også i Nice er billeje-priserne dog så småt ved at stige ved booking til juli 2010. Specielt hvis man gerne vil leje en minibus eller en MPV i Nice, er der allerede ved booking i april langt mellem de gode tilbud.
Faro (Algarve) billeje i juli
For turister på ferie i Portugal er lufthavnen i Faro på Algarvekysten centralt placeret og tæt på alle de kendte ferieområder såsom Albufeira, Carvoeiro, Praia da Rocha, Tavira, Vale do Lobo, Vilamoura, Alvor, Lagos, Monte Gordo m.fl.
Der er godt nyt til dem, som rejser til Portugal.
Billeje i Faro er nemlig stadig rigtig billigt i juli måned ved booking i starten af april.
Søg billeje i Faro (Algarve) (klik på rødt link)
Mindste lejebil i Faro kan i april fortsat bookes for under 1000 kroner for en uges billeje i juli 2010.
En lidt større bil i Ford Fiesta-klassen koster typisk fra omkring 1100 kroner for en uges Faro-billeje.
Har man behov for en minibus er der som regel knap så gode tilbud i Faro. Forvent at priserne for at leje en minibus med plads til 9 personer en uge i juli måned 2010 starter ved godt 4000 kroner. I forhold til de fleste andre ferie-destinationer i Europa er det dog fortsat relatvt billigt.
Søg billig billeje på nettet – se også Holiday Autos og E-Biludlejning
Alle ovennævnte priser var aktuelle på Portugalnyt/Cartrawler bilsøgemaskinen den 6. april 2010 ved booking-periode (billeje) 10-17 juli 2010. Der blev ikke taget hensyn til andre forhold end pris ved sammenligningen.
Hvis man synes, den tilbudte leje-pris på feriebilen virker for høj, er det en god ide at checke priser flere steder.
Prøv f.eks. at kaste et blik på HolidayAutos eller eBiludlejning.g(19710604)a(1417895))
Din vurdering:
Hver dag må folk i udviklingslande gå mange kilometre for at hente vand til madlavning og de daglige gøremål.
Vand er blevet en knap ressource, og tiltagende ørkendannelse truer med at gøre livet endnu sværere for millioner.
Live Earth - Spar på vandet
Den 18. april afholdes der i 192 lande et løb på 6 kilometer for at symbolisere den gennemsnitlige afstand, som tilbagelægges, når der skal hentes vand – typisk af de fattige landes kvinder og børn.
I Portugal finder løbet sted i Lissabon. Det er også tilladt at gå.
Sideløbende med løbet vil arrangørerne informere om måder at spare på vandet på.
Fra Santos til Belém – Run For Water
Live Earth løbet starter i Lissabon-forstaden Santos kl. 11.00 og slutter i Belém.
Se mere om tilmelding på Live Earth Portugal hjemmesiden samt på Live Earth kampagne-siden på Facebook.
Det koster 10 euro at deltage i løbet i Portugal.
Live Earth løb i Danmark
I Danmark afholdes Live Earth løbet i København i samarbejde med Dansk Røde Kors.
Live Earth organisationen
Det er første gang der afholdes Live Earth løb, som i engelsk-talende lande går under navnet Dow Live Earth Run for Water (Dow Chemicals er hovedsponsor).
Siden 2007 har Live Earth afholdt koncerter med nogen af rock- og popmusikkens største navne, som typisk stiller op frivilligt for at støtte Live Earth.
Donationer fra virksomheder og private samt billetindtægter går til organisationer som Global Water Challenge, Lien Aid, A Childs Right med flere.
Herunder PR-video for Live Earth 2010 eventet:
Din vurdering:
Hvidvin er traditionelt ikke, hvad man forbinder med Portugal.
Her er portvinen og de kendte Douro- Dão- og Alentejo-vine næsten altid de fremherskende.
Vinho Verde vin i Netto og Føtex
En undtagelse fra reglen om at portugisiske vine altid er røde er naturligvis de fortrinlige friske vinho verde vine.
Denne grønne frugtagtige vin med relativ lav alkohol-procent fås blandt andet i Netto til 30 kroner (Aveleda Fonte) og i Føtex i en lidt dyrere udgave til 40 kroner (Quinta da Aveleda 2007).
Vinho verde vinen er faktisk hvid i farven som Champagne. Udtrykket den grønne vin indikerer at vinen er frisk og ung. Den er også ofte tappet på grønne flasker. Vinho verde fremstilles med en anelse co2 (fra gæringen) og er derfor perlende, når man skænker op.
Friskheden forstærkes af den let syrlige citronagtige smag og er perfekt til en varm sommeraften.
Er man på ferie i Portugal kan man i alle supermarkeder få en ganske udmærket vinho verde vin til et par euro. Vælger man den allerbilligste vinho verde, er prisen helt nede omkring en euro, men så er kvaliteten også som regel derefter.
Vin-link: Portugals vinområder.
Aveleda vin fra Portugal
Vinho verde vinene fra Netto og Føtex laves som alle andre vinho verde vine i Nordportugal helt oppe i Minho regionen, som grænser mod Spanien.
Aveleda med omkring 190 ansatte ligger ved byen Penafiel omkring en halv times kørsel (35 km) i bil fra Porto.
Over halvdelen af produktionen eksporteres og hele 90% af salget består af hvide vine (hovedparten vinho verde). Hvert år laver Aveleda godt 10 millioner liter vin. Den portugisiske familie-virksomhed har udviklet sig til at være én af Portugals største vineksportører.
Det kan lade sig gøre med et område på 160 hektarer, da man kun producerer omkring 10% af druerne selv. De øvrige 90% købes fra andre vingårde i Minho regionen i Nordportugal.
Se mere om Quinta da Aveleda vinen, som i 2009 fik høj bedømmelse (90 point) af det amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast.
Herunder en præsentation af Aveleda:
Fra samme vinproducent i Portugal kommer desuden vinho verde vinen Casal Garcia, der af og til kan fås i Danmark. Se også indlæg på PortugalForum.
Casal Garcia er populær i Portugal, hvor en flaske koster mellem 2,80 og 4 euro i forretningerne. På restaurant fås den ofte til omkring 8-10 euro for en flaske.
Erfaring er vigtigt i vinbranchen, og det har man på Aveleda vingården til overflod. Allerede i år 1889 vandt en Aveleda vin guldmedalje i Paris.
Se også læser-rejsen ‘Det Klassiske Portugal’ med indlagte vinsmagninger og besøg i Minho.
Vinlink: Palmela vinfestival og Periquita vinen.
Besøg vingård i Nordportugal
Man kan besøge Aveleda vingården, som er flot indrettet som en traditionel stor portugisisk quinta fra starten af 1900-tallet med tilhørende have og små søer.
Se besøgs-rundtur på Aveleda. Aveleda Vingården er nok én af de mest børnevenlige i Portugal. Der er naturligvis også mulighed for at købe vin til gård-priser.
Vingården Aveleda har åbent fra 8.30 til 17.30 mandag til fredag. Bemærk lukket i weekenden samt på helligdage.
Et besøg med 2 vinsmagninger (og dertil lokalt produceret ost) koster 4 euro per person. Guidede besøg kan arrangeres for grupper, hvis man kontakter vingården på forhånd.
Vingården producerer også rødvine og ‘normale’ hvidvine, og disse indgår naturligvis også i smagningerne.
Vin-link: Portugal-vine på Grape Juices bloggen.
At de fleste vinho verde vine i danske forretninger kommer fra én og samme producent er et udslag af koncentrationen i den danske dagligvare-branche - Dansk Supermarked i dette tilfælde.
Der findes naturligvis mange producenter i Portugal af ‘den grønne vin’, som i øvrigt også ofte fås i en rød udgave med samme perlende ‘champagne’-effekt.
Se mere om vinho verde på Aveleda hjemmesiden (engelsk).
Herunder billeder fra vingårdens idylliske have:
Din vurdering:
Det fransk-hollandske lavprisselskab Transavia
har åbnet ny rute fra Porto (Oporto) til Funchal på Madeira.
Transavia-ruten er den første direkte flyrute fra Portugals næststørste by til Madeira.
Priserne for en enkeltbillet starter ved 40 euro svarende til små 300 kroner inklusive lufthavnsskatter. Mange billetter koster dog 60-80 euro.
Transavia flyet til Madeira afgår hele 4 gange ugentligt fra Porto.
Lavprisselskabet Easyjet flyver dagligt til Madeira fra Lissabon. Her starter priserne i april 2010 ved omkring 45 euro for en returbillet.
Transavia flyruter fra Portugal
Transavia har fløjet på Portugal siden 2007 og havde per april 2010 følgende ruter fra Portugal:
- Porto-Madeira (Funchal)
- Porto-Paris
- Porto-Nantes
- Lissabon-Amsterdam
- Faro (Algarve)-Rotterdam
- Faro (Algarve)-Eindhoven
- Faro (Algarve)-Amsterdam
Se også: Søg billig flybillet med Momondo.
Transavia ruter fra Danmark
Trans-avia flyselskabet er langt større i Danmark end i Portugal.
I april 2010 havde Transavia følgende ruter fra København:
- København-Hurghada (Egypten)
- København-Kreta (Chania)
- København-*** (Istrien i Kroatien)
- København-Geneve
Transavia til Spanien
- København-Malaga
- København-Mallorca
- København-Barcelona
- København-Gran Canaria
- København-Tenerife
Transavia til Italien
- København-Napoli
- København-Rom
- København-Venedig
- København-Pisa
- København-Alghero (Sardinien)
Transavia til Østrig
- København-Insbrook
- København-Saltzburg
Transavia til Frankrig
- København-Montpelier
- København-Nice
Desuden flyver Transavia fra Billund til Antalya (Tyrkiet), Geneve og danskernes populære feriedestination Gran Canaria.
Transavia opererer sine flyruter fra København og Billund gennem selskabet Transavia.com Denmark. Der flyves også charterflyvninger for rejseselskaber.
Tidligere havde Trans avia også en rute mellem København og Faro i Portugal.
Herunder letter et Transavia Boeing 737-700 fly fra Faro:
Din vurdering:
I en bygning, som fra gaden ikke syner af meget, ligger én af Lissabons gemte skatte-kister.
Karmelitter-klosteret Convento dos Cardaes er fra år 1681 og blev således indviet før jordskælvet i år 1755, som jævnede store dele af Lissabon med jorden.
Se Lissabon-kloster med guide
Når man kommer ind fra gaden på adressen Rua Eduardo Coelho 1 (tæt på Rua Do Século) sidder der ofte i den lille halvmørke entré en gruppe damer, som ser ud til at hygge sig med hinanden og med at passe på klosteret. Damerne er klosterets guider.
Convento dos Cardaes var altid et nonnekloster inden det i 1990 efter lang tids pause blev museum. Damerne, som for nogens vedkommende er et stykke oppe i årene, er de frivillige medarbejdere, som passer på de gamle ting og viser rundt.
Hver af guiderne har sit sprog-speciale. Dansk er dog ikke på programmet. Rundvisningen, som varer omkring 45 minutter, koster 4 euro for 2 personer.
Udsmykning med blå azulejos fra Holland
Man skal ikke opholde sig længe i det gamle kloster før man ved at her er der tale om noget helt særligt.
Fra entré'en kommer man direkte ind i kirkesalen, som er udsmykket efter alle kunstens regler med blå kakler (azulejos) og malerier herunder loftsmalerier. En meget stor del af udsmykningen er forgyldt og det flotte alter fremstår på det nærmeste som værende fuldstændigt, som lavet af guld.
Alt er dog udskåret i træ, hvilket må have taget år, når man ser de mange detaljer, som håndværkerne har udført.
Guiden fortæller at da klosterets kirke (billede 16, 17 og 18) blev bygget sidst i 1600-tallet var portugiserne ikke så gode til at male kakler, så man bad istedet sagkundskaben på området dvs. den hollandske mester Jan van Oort om at udføre opgaven.
Ud over den flotte kirke har det gamle kloster i barok-stil et meget stort antal rigt udsmykkede rum – herunder nonnernes spisesal (billede 14).
Ydmygt kloster udefra – prangende rigt indeni
Nonnerne i karmelitter-ordenen skiltede ikke offentligt med deres rigdomme.
Dette var typisk for de portugisiske klostre. Til gengæld blev de indre dele af af klosteret Convento dos Cardaes udsmykket i en grad, som virker meget overvældende.
Den sidste abbedisse (forstander i nonnekloster) døde i år 1876, men klosteret vedblev at fungere indtil år 1893, hvor kong D. Carlos fik det lukket.
Inden da blev klosteret beskadiget ved jordskælvet i 1755 og to kvinder (dog ikke nonner) døde efter sigende i klosteret ved denne lejlighed.
Det fantastiske nonne-kloster i Lissabon emmer af fortidens kulturelle rigdom og kirkens økonomiske magt.
Convento dos Cardaes er absolut et besøg værd – også for dem som normalt ikke bryder sig om kirker.
Som afslutning (billede 2) bliver man som gæst inviteret ind i en lille forretning, hvor man kan købe lækker marmelade, portugisisk piri-piri m.v. – alt samme produceret til støtte for driften af klosteret af klosterets guider.
Sådan finder man klosteret
Karmelitter-nonneklosteret ligger i det centrale Lissabon omkring en halv kilometer fra Rossio-pladsen.
Der er åbent hver dag fra 14.30 til 17.30 undtaget søndage og helligdage.
Herunder kort over Lissabon med afmærkning af klosteret Convento dos Cardaes:
Se Convento dos Cardaes i et større kort
Din vurdering:
Den tyskfødte pave Benedict XVI besøger i 2010 Portugal i forbindelse med Fatima-processionerne.
Se også: Religiøse optog i Fatima.
Pavens besøg er imødeset med stor spænding af de mange troende katolikker i Portugal.
Pave Benedict har ikke før været i Portugal i egenskab af pave.
Pavens program 11-14 maj 2010
Det omtattende program for pavens besøg er følgende:
- Ankomst d. 11. maj kl. 11.00 til lufthavnen i Lisboa
- Velkomst-ceremoni i Mosterio dos Jeronimos klosteret i Belém
- Statsmodtagelse i Belém hos Anibal A. Cavaco Silva, president af Portugal
- 18.15 - Messe på Terreiro do Paco pladsen i Lissabons centrum
- 12. maj - Møde med repræsentanter for Lissabons kulturliv i CBB i Belém
- Herefter dinner med præmierminister José Sócrates på det apostolske nunciature i Lisboa
- En helikopter bringer paven til det katolske pilgrims-centrum i Fatima
- 17.30 – Besøg i ‘Chapel of the Apparitions’ i fatima
- 21.30 – Paven velsigner processionen foran ‘Shrine of Fatima’
- Herefter beder paven i ‘Chapel of the Apparitions’
- 13. maj – Messe kl. 10.00 på pladsen foran Fatima basilicaen
- 13.00 – middag med Portugals biskopper og pavens følge
- Om eftermiddagen mødes paven med repræsentanter fra Fatima’s kirkelige organisation
- Senere på eftermiddagen mødes paven andre repræsentanter fra den katolske kirke i Portugal
- 14. maj – Paven flyver i helikopter til Porto
- kl. 10.15 vil paven møde folket på Gran Plaza de la Avenida dos Aliados i Porto
- 13.30 er der afskeds-ceremoni i lufthavnen i Porto
- 14.00 – Pave Benedict XVI flyver tilbage til Rom, hvor han lander kl. 18 lokal tid.
Blæst om den katolske kirkes præster
Den katolske kirke er under skarp kritik i foråret 2010 efter nye afsløringer af pædofile præsters udnyttelse af børn er kommet frem i blandt andet Tyskland, Østrig, Holland, Irland og USA. Også i Danmark kan der være sager på vej.
De irske sager er af en så omfattende karakter at paven den 20. marts 2010 følte sig nødsaget til at undskylde offentligt. Se artikel på Politiken.
Din vurdering:
I april 2010 er der mulighed for at opleve en række norske kunstnere inden for forskellige genrer.
Susanna and the Magical Orchestra
Popduoen Susanna and the Magical Orchestra skal på en mini-turné i Portugal. De spiller følgende steder:
9. april i byen Ovar mellem Coimbra og Porto
(Centro de Arte) kl. 20-22
10. april i Braga (Theatro Circo) kl. 22-23.30
12. april i Lissabon (Teatro Maria Matos) kl. 22-00.00
Se mere om Susanna and the Magical Orchestra .
Herunder ‘Palpatines Dream’:
Pianisten Anne Kaasa besøger Algarve
Den berømte norske piano-pianist Anne Kaasa giver 2 koncerter i Algarve:
14. april i Almancil (Centro Cultural São Lourenço) kl. 19.30-21
17. april i Almancil (Centro Cultural São Lourenço) kl. 19.30-21
Anna Kaasa bor i Portugal og underviser på Escola de Música Conservatório Nacioal de Lisboa – se også musik-skolens flotte hjemmeside.
Solveig Kringlebotn i Centro Cultual de Belém
I slutningen af april kommer sopranen Solveig Kringlebotn på et kort besøg i Portugal.
Den internationalt kendte norske operastjerne synger 25. april kl. 13-14.30 i Centro Cultural de Belém (CCB) under musik-festivallen Dias da Música em Belém.
Det er en god ide at bestille billet i forvejen.
Solveig Kringlebotn giver koncert sammen med orkestret Orquestra Metropolitana de Lisboa.
Mere information om de enkelte koncerter kan findes på den norske ambassades hjemmeside www.noruega.org.pt.
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »