Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSol og varme i weekenden – vejrudsigt for Lissabon og Algarve lover 30 grader

Weekenden 18-20 september 2015 bliver varm og solrig, lover meteologerne.

Lissabon skulle være næsten sikker på temperaturer omkring de 30 grader, og også på Algarvekysten er der udsigt til massser af sol og 28-30 grader lidt afhængig af, hvor man befinder sig i Algarve.

Varmeste steder på Algarve
Tavira, Portimão og byen Silves (lidt inde i landet) får de højeste varmegrader i Algarve omkring 30, mens Albufeira, Faro og andre store turistområder må nøjes med omkring 28 grader.

Fælles for hele Algarvekysten og i øvrigt også resten af kontinental-Portugal er at det holder tørt et godt stykke ind i næste uge, og solen vil skinne fra en skyfri himmel.

Se mere om Algarve-vejret i september måned.
   
Solskin i hele Portugal – Porto temperaturer
I Nordportugal, hvortil efteråret traditionelt ankommer først, er der også udsigt til sol.

Porto får ca. 25 grader og Viana do Castelo 23-24 grader.

I den nordlige del af landet betyder det ikke så meget om man er ved kysten. I eksempelvis Viseu vil der også være ca. 24 grader midt på dagen.

Ser man på de større byer i Sydportugal, vil man langt væk fra det kølende Atlanterhav; eksempelvis i Évora eller i Beja, få det varmeste vejr i Portugal med op til 32 graders varme i weekenden.

Se også: Badevandstemperaturer i september.  
   
Madeira og Azorerne
Både på Madeira og på Azorene er der mindre sandsynlighed for sol hele dagen og temperaturerne når op på 24-25 garder.

På Azorerne er der forecast på regn, men som altid på de grønne øer, vil vejret være stærkt omskifteligt.

Din vurdering:Spis 'Lulas grelhadas' i Portugal - lille blæksprutte-specialitet

Portugals køkken er især spændende inden for fisk og skalddyrsretter.

Én af de bedste peixe (fiske) retter i Portugal er 'lulas'. I september og generelt i efteråret er lulas specielt store og lækre. Lulas er cuttlefish, som på dansk kan oversættes til en tiarmet blæksprutte.

Stegt blæksprutte er en klassisk portugisisk hverdagsret, der med lidt god vilje og uden at smagen overhovedet er i spil, kan sammenlignes med den fantastiske danske ret stegt flæsk, der er elsket af stort set alle danskere.

Lulas i mange afskygninger
Lulas serveres ofte grillede, gerne med smørsovs, laurbærblade, citron og kogte kartofler, andre gange batatas a murro, som på dansk betyder bagt kartoffel.

I Portugal har kokken blot givet den bagte kartoffel ’et par på hovedet’. Denne udgave kaldes lulas grelhadas på det portugisiske menukort.

 lulas grelhadascom

Der findes også en delikat variant af lulas med 'stuffing', der er fyldt med bacon, småstykker af en pølse eller eventuelt rejer, hvor lula'en lukkes og samles med et spyd i toppen. Denne ret hedder lulas recheadas på portugisisk.

lulas recheadas

Bedst af alt: Retten er billig. Lulas koster sjældent mere end €10 på en god restaurant og mange steder kun €6-8. Dog er stuffed version ofte dyrere.

Lulas er en meget lækker spise, når de er veltilberedte - og de portugisiske kokke er rigtig dygtige til at kokkerere lulas.

Retten polvo a lagareiro er en sammenlignelig ret, der består af stegt blæksprutte - ikke lula, men blæksprutten med lange arme og sugekopper.

polvo a lagareiro

Man kan også få friturestegt blæksprutte, der forekommer i retten choco frito, der er en specialitet fra byen Sebubal.

choco frito

Hvis man ønsker at forsøge sig med portugisiske retter i trygge rammer i DK, kan man besøge den portugisiske restaurant Portugalo Restaurant i København.

Den smagfulde portugisiske mad og overådige vin, der serveres hos Portugalo Restaurant, giver en pragtfuld smagsprøve på det portugisiske køkken.

Bonusinfo om den tiarmede blæksprutte
Den tiarmede blæksprutte har otte korte arme og to lange arme. Fisken er i stand til at skifte farve efter omgivelser, nøjagtig som den ottearmede blæksprutte.

tiarmet blæksprutte 

Farveskiftet sker, såfremt fisken føler sig truet og derfor skal se mere frygtindgydende og farlig ud.

En tiarmet blæksprutte lever i kystnære farvande, hvor den svømmer i stimer i dybder fra 20 til 250 meter. Den tiarmede blæksprutte er særlig udbredt i Nordafrika, Middelhavet og Norge.

I vinterperioden findes bestanden på dybt vand ved Portugal og svømmer derefter nordpå, hvor den om sommeren forekommer i store stimer i Nordsøen.

En tiarmede hunblæksprutte kan blive op mod 60 cm, hvorimod hannerne kun kan blive 35 cm. Den maksimale vægt ligger på 1,5 kg.

Din vurdering:Strandparadis i Cascais og Estoril

Den forhenværende fiskerby Cascais tilbyder et væld af forskellige strande.

I begyndelsen af det 20 århundrede var Cascais hjemsted for royale og velhavende europæer.

Byen er i dag kendetegnet ved sine skæve, snørklede gader med charmende restauranter, små butikker og utallige barer.

Slentrer man gennem Cascais gader, oplever man den skønne, autentiske atmosfære med gademusikere og underholdere. 

Læs mere om Cascais og Estoril strande

Eldorado af fantastiske strande i Cascais
Strandene har hver deres kendetegn. Smalle strande, brede strande, vindblæste strande, børnevenlige strande og endda en sandfri strand.

Den sandfrie ’strand’ Piscina Oceânica Alberto Romano er en havpool til dem, der nyder bølgernes livlige bevægelser, men gerne vil undgå at få sand imellem tæerne.  

En anden hyggelig strand er Praia de Santa Marta, som ligger et stenkast fra Cascais Marina, hvor det ikke altid er muligt at få en plads på sandet grundet vandstanden. Derfor benytter mange klipperne og de store sten som solbadningsspot på strandturen.

Baia stranden er en af de mest centrale strande, hvor man kan beundre de flotte sandskulpturer, solbade og tage et spil strandtennis i strandkanten. Bliver man rastlast er man en spytklat fra butikker, caféer og barer, der tilbyder alt godt til ganen og imødekommer shoppegenet.

Hotelværelse Baia Cascais

Bevæger man sig op igennem Cascais gader kommer man til Praia da Rainha, som ligger lige i hjertet af Cascais. Stranden ligger et par trin fra restauranter, butikker og barer. Den skønne strand er omgivet af klipper, der blot forstærker dens fantastiske atmosfære.

Strandpromenaden Cascais til Estoril
På strandpromenaden mellem Cascais og Estoril er der et hav af strande såvel som barer og restauranter. Hvis man har brug for at få brugt noget energi, kan man sagtens benytte strandpromenaden. Her er der nemlig adskillige løbeentusiaster og folk, der anvender de opstillede træningsmaskiner.

Stemningsfyldt ferielejlighed Cascais

Praia da Conceição og Praia da Duquensa sørger for, man ikke keder sig. Her er der en vandhoppeborg ude midt i vandet, mulighed for at leje dykkerudstyr til at udforske havets farverige fisk, vandcykler og paddleboards.

På Praia das Moitas er der ofte forholdsvis høje bølger, der tilgodeser alle børn og barnlige sjæle, der elsker at hoppe i bølger. Dog er bølgerne ikke så høje, som på Guincho stranden.

Central lejlighed Cascais 

Ved den store, børnevenlige strand Praia do Tamari kan man vælge mellem den traditionelle strand med liggestole og parasoller og stranden, der er inddelt i små områder ved hjælp af betongangbroer. De inddelte områder gør blot stranden endnu mere hyggelig.

Seværdigheder Cascais centrum
Man kan også besøge Parque Marcehal Carmona, som er en kæmpe stor park med ridebane, grønne arealer, søer og springvand. Parken giver rig mulighed for at slappe af, læse en bog eller spille en fodboldkamp. Desuden kan man opleve de fritgående påfugle, ænder, fasaner, haner, skildpadder og fisk.

Marinaen er også et besøg værd. Her kan man nyde et veltilberedt måltid mad med front ud til bådene, slottet og vandet.

Lejlighed med pool Cascais

Bevæger man sig væk fra strandene og ud imod Guincho, finder man fyrtårnet Farol Santa Maria, der stadig er i drift og Søfartmuseet Museu do Marrei Dom Carlos, hvor man kan udforske skibsmodeller og skibsvrag.

Desuden kan man opleve en af Cascais små perler, Boca do Inferno, hvor man kan lytte til bølgernes slag mod klipperne i grotten. Man kan også slentre gennem Casa da Guia, der har et stort udvalg af restauranter med pragtfuld udsigt.

Læs mere om Cascais seværdigheder

Afstand Lissabon til Cascais
Strandene ligger ca. 35 km. fra Lissabon. Lejer man en bil, kan man benytte A5 motorvejen, som går direkte til Cascais. Man kan også tage toget fra Cais de Sodre i Lissabon centrum til Cascais for €2,65, hvor der er afgang hver 20. minut.

Din vurdering:Six Senses åbner resort i Portugal

Nu behøver du ikke længere rejse til Thailand, Kina, Maldiverne, Vietnam eller Oman for at opleve atmosfæren på et Six Senses resort.

Six Senses har nemlig slået dørene op til det første hotel i Europa i Nordportugal.  

Her kan du leve i sus og dus med afstressende spa, skønne vandreture, lækker mad med tilhørende vin og udforske vinproducenterne med mulighed for at deltage i vinhøsten.   

Flybillet til Six Senses Portugal 

Det luksuriøse resort Six Senses Douro Vally, der breder sig på hele 2200 kvadratmeter, ligger med udsigt over langstrakte bakker og floden Douro.

Six Senses

Six Senses Douro Vally  

Den smukke renoverede herregård fra 1900 tallet kan prale af 41 gæsteværelser, 9 suiter, 7 større villaer, skønne private pools med udsigt over dalen og haver med betagende udsigter. Foruden Six Senses Spa med 10 behandlingsrum, behagelig opvarmet pool med massage vandstråler og fitnesscenter, der tilbyder en række lokalinspireret terapier.

Six Senses Quinta Panorama

Ovenstående billede illustrerer Quinta Panorama værelset 

Six Senses resort ligger i Douro Valley, hvor man finder det ældste afgrænsede vin område i verden, der er en del af UNESCOs verdensarvsliste. Derfor tilbyder hotellet en bred vifte af forskellige vin-aktiviteter, der blandt andet inkluderer pragtfulde vinsmagninger og besøg ved nogle af de nærliggende historiske vinproducenter.

Six Senses Quintada Pacheca

Quinta da Pacheca vinproducent   

Her vil du blandt andet få mulighed for at udleve drømmen om at være vinproducent, og er du heldig kan du endda deltage i den ældgamle tradition om at stampe druerne før påbegyndelsen af vinhøsten.

Six Senses grape stomping

Drue stamping ved vinproducent 

Det luksuriøse Six Senses hotel er beliggende i Douro Valley i Nordportugal, 90 minutters kørsel fra International Airport Francisco Sá Carneiro i Oporto og fire timer fra Lissabon.

Din vurdering:NAVNESKIFT: Star Tour ændrer navn til TUI - Falk Lauritsen Rejser bliver til Apollo Rejser

Star Tour skifter navn til TUI, og rejseselskabet Falk Lauritsen Rejser rider med på bølgen ved at ændre navnet til Apollo Rejser.

Men frygt ej! Rejserne forbliver uændret.

Star Tour skifter navn til TUI
Rejseselskabet Star Tour har i årevis konkurreret med Spies om at blive rangeret som nr. 1 målt på antallet af solgte rejser. Nu ændrer Spies største rival navn til TUI.

TUI opkøbte Star Tour tilbage i 2000, og har nu valgt at ændre navnet fra Star Tour til TUI.

Navneskiftet kan bunde i, at TUI ønsker at opnå stordriftsfordele, idet selskabet er et verdenskendt rejseselskab, der opererer i mere end 31 lande.

Star Tour blev etableret i DK i 1967 under navnet Fritidsrejser, og først i 1996 skiftede selskabet navn til Star Tour. Navneskiftet fra Star Tour til TUI sker step by step. Først bliver navnet TUI implementeret i de hollandske og belgiske datterselskaber og senere kommer turen til Skandinavien.

I 2013 var Star Tour få marginaler fra at være Danmarks største rejsebureau målt på antal solgte rejser, men måtte se sig slået af Spies Rejser.

Falk Lauritsen ændrer navn til Apollo Rejser
Falk Lauritsen gennemgik et navneskift for en række år siden, hvor rejseselskabet gik fra ’Falke Rejser’ til navnet Falk Lauritsen. I efteråret 2015 foretager selskabet endnu et naneskift.

Falk Lauritsen og Apollo Rejser slår nemlig markedsføringen sammen, og kommer til at opererer under navnet ’Apollo Rejser’.

I 1967 tilføjede Falk Lauritsen ’charterrejser til udlandet’ sin forretningsportefølje. Fra 1991 til 2007 var Falk Lauritsen Rejser en del af Star Tour koncernen (tidl. Team Sterling), før Kuoni Travel i 2007 købte selskabet af svenske Fritidsresor.

Siden Kuoni Travel solgte sine danske rejsebureau aktiviteter i 2015, har Falk Lauritsen og Apollo Rejser tilhørt den tyske REWE Group.

Efterårsferie i varmen
Slip for kulde, blæst og regn: Nyd efterårsferien i det fantastiske Madeira i Portugal.

madeira vandretur

Blomsterøen Madeira er på rig på natur og byder på spektakulære bjerge, der i nogle områder kan være ekstremt stejle. Øen, der er opstået som vulkanø er en populær turistdestination og er velbesøgt af skandinaver.

Madeira byder på pragtfulde sejlture til havets vuggende bevægelser, farverige blomster, frodig natur med grønne eventyrskove, levadaer, naturstier og fantastiske udsigter. Foruden lækre restauranter, spændende og anderledes aktiviteter som canyoning og ridning.

Man kan også være heldig at opleve delfiner, der leger og boltrer sig i havet. Hvis man vil forøge chancen for at opleve delfiner og hvaler, kan man tage med på hval - og delfinsafari til søs.

Læs mere om blomsterøen Madeira

Både Apollo Rejser (Falk Lauritsen) og Star Tour (TUI) tilbyder rejser fra CPH til Madeira, Portugal i efterårsferien.

Din vurdering:World Travel Awards til Portugal

Der var prishøst til The World Travel Awards Europa 2015. Portugal vandt 14 priser og var nomineret til 77 titler i Oscars i europæisk turisme.

Turismo de Portugal blev udnævnt som Europas førende turistbureau.

Algarves prishøst
Algarve kan tage æren for en række af priserne til dette års World Travel Awards.

Prisen for Europas førende strand destination gik til Algarve. The Conrad Algarve fik titlen som Europas bedste luksus resort & spa, og Quinta do Lago vandt Europas førende strand resort hotel.

Bestil flybillet til Algarve 

VilaJoya blev kåret som Europas bedste boutique hotel, og MonteSanto Resort rendte med prisen som det mest romantiske resort.

Algarve

Lissabon, Madeira og TAP også hædret
Lissabon sørgede ligeledes for at hive en række priser hjem.

I Lissabon-området vandt Myriadby SANA Hotels prisen for Europas førende business hotel. Corinthia Hotel Lisbon blev kåret som Europas bedste miljøvenlige hotel og BarrioAlto Hotel rendte med prisen, som Europas førende vartegns hotel til årets Travel Awards 2015.

Book billig bil Lissabon

Madeira tog også del i festlighederne. Choupana Hills Resort & Spa fik tildelt prisen for Europas bedste boutique resort, og The Vine Hotel blev hærdet med prisen for Europas førende design hotel.

Flyselskabet TAP-Portugal var også med til at svinge træbenet til Travel Awards 2015. TAP blev nomineret i seks kategorier, og løb med prisen som Europas bedste flyselskab til Afrika i 2015, Europas førende flyselskab til Sydafrika i 2015 og sidst men ikke mindst prisen for Europas bedste fly magasin.

Priser i Middelhavs kategorien
Prisfesten stopper ikke her. Foruden Europa priserne vandt Portugal to awards i Middelhavs kategorien.

Her blev HotelQuinta do Lago nemlig udpeget som Middelhavets førende hotel, og Quintada Casa Branca vandt prisen som Middelhavets bedste boutique hotel.

Oversigt over Travel Awards 2015

Din vurdering:Novo Banco afhænder investeringsbanken BESI til Hong Kong virksomhed for €379 mio.

Novo Banco, som i august 2014 blev udledt af den tidligere BES bank, skulle have været solgt i slutningen af august 2015. Det skete ikke.

Til gengæld kunne Novo Banco selv annoncere 8. september 2015, at det er lykkedes at afhænde Banco Espírito Santo de Investimento S.A. (BESI) til Hong Kong virksomheden Haitong International Holdings Limited for €379 millioner.

Det hele skal afhændes
Da den portugisiske nationalbank trådte til med en hjælpepakke og delte BES i to halvdele (en god, som fik navnet Novo Banco og en dårlig, som stadig lyder navnet BES og hvor alle aktionærer er samlet), var det med det udtrykkelige ønske om, at det hele skulle afhændes til private investorer, for at geninddrive nogle af de 4,9 milliarder euro, som staten smed ind i bankvirksomheden for at imødegå, at Portugals største privatejede bank skulle lide et gevaldigt krak og falde helt fra hinanden.

Læs også: BES bank i Portugal opdeles i to banker - en god bank og en dårlig bank

Premierminister håbede på en afslutning
Men Portugals nationalbank fik ikke lukket en aftale med den højeste byder på den kriseramte bank, inden den dato, de selv havde sat sig for. Portugal premierminister Pedro Passos Coelho havde ellers håbet på, at afhændelsen af Novo Banco og BES ville være et overstået kapitel, inden det kommende parlamentsvalg den 4. oktober 2015.

Læs også: Historien om den 'portugisiske oligark' Ricardo Salgado og BES bankens krak i sommeren 2014

Nu er man i en forhandlingsfase med en anden kinesisk tilbudsgiver. Nationalbanken har ikke selv offentliggjort navnene på de tre interesserede parter, men det menes at være kinesiske Anbang Insurance Group, det amerikanske investeringsfirma Apollo Global Management, samt endnu et kinesisk selskab ved navn Fosun International, med speciale i forsikring og formueforvaltning.

Din vurdering:Billige flybilleter Lissabon - Porto

Ryanair har resten af året - med få dages undtagelser - billige afgange til Porto fra Lissabon.

En billet tur/retur kommer til at koste €20 (150 DKK) - hver vej til €9,99 (75 DKK).

Der er som sagt få dages undtagelser (nogle fredage, lørdage eller søndage), hvor en billet kan koste €18,01 (135 DKK) pr. vej.

Det fremgår primo oktober af Ryanairs hjemmeside, at der er masser af biletter til den lave pris.

Hvis man sammenligner med andre transportmidler fra Lissabon til Porto er flyrejsen klart det billigste alternativ.
Tog fra Lissabon til Porto koster sidst i oktober €54 (403 DKK) tur/retur.

Turen fra Lissabon til Porto kan også klares med bus. Dette kan komme ned og koste €34 (255 DKK)
- turen tager dog omkring 4 timer, hvorimod flyveturen har en varighed af 55 minutter.

Hvad kan man se i Porto?
Porto er hovedbyen for portvinsproduktionen, hvilket er det, byen i særdeleshed er kendt for. I nærheden af byen ligger ligeledes Douro vindistriktet.

Regionen er øremærket med den højeste vinklassifikation i landet; DOC (Denominição de Origem Controlada).

porto portugal portvin douro 

Selvom dette område også er mest kendt for deres portvinsproduktion produceres der også her ikke-hedvine, hvilke ofte bliver kaldt Douro-vine.

Udover vin, er Porto også kendt for andre kulinariske oplevelser. Den første egnsret hedder Tripas da Moda do Porto og er en stuvning med hvide bønner, kallun, pølser og kød. En anden ret, der har sine rødder i Porto er Bacalhau á Gomes de Sá, som er torsk, æg, oliven, løg og olivenolie. Bacalhau er torsk, der er tørret og saltet.

Ca. 50 km fra Porto ligger byen Braga. Det portugisiske Rom, som byen også kaldes, er kendt for sine bygninger i barokstil. Udover de smukke bygninger i byen er den også anset som værende Portugals største religiøse center.

Porto blev i 2012 og 2014 kåret som Europas bedste destination af ”Best European Destinations Agency”.

Upcoming events i Porto
Der er en del begivenheder i Porto i løbet af efteråret. Disse events omfatter en guldsmeds-og smykkeudstilling, landsholdskamp, Cake Fest, blandt andre. Guldsmeds-, ure- og smykkeudstillingen, Porto Jóia, finder sted 24.-27. september i Exponor i Porto.

Landsholdskampen finder sted 8. Oktober i Braga. Portugals modstandere i denne EM kvalifikationskamp er ingen ringere end Danmark. Kampen fløjtes i gang kl. 20:45 dansk tid - 19:45 lokal tid.

Exponor er også vært for Cake Fest d. 23. og 25. oktober. Cake Fest er en festival, der er med til at hylde og fremvise dygtige konditorer og deres arbejde med dekorering af kager, hvilket er en helt kunst i sig selv.

Portos Lufthavn ligger blot 8 km fra messehallerne Exponor, hvilket gør det perfekt, hvis man finder en bestemt messe eller et givent event spændende, og man har lyst til at tage en endagstur til Porto.

Din vurdering:Badevandstemperatur i september i Portugal

I september danner Portugals badevandstemperatur de perfekte rammer om en badeferie i sensommeren.

Portugals badevandstemperature i september 
Nedenstående tabel viser, at badevandstemperaturen sniger sig op på 20 grader de fleste steder i Portugal i september.

Dette gør sig gældende for både Lissabonkysten, Algarvekysten og Ericeira på Atlanterhavskysten.

Vandtemperaturen er en anelse lavere i Nazaré og Peniche ved Atlanterhavskysten, hvor temperaturen befinder sig på 19,4 grader.

I Nordportugal ligger vandtemperaturen på 17,8 grader i september.

Oversigt over badevandstemperaturen d. 8. september 2015. 

Lokation

Badevandtemperatur
8. september 2015

Lissabonkysten

 

Cascais

20°

Lissabon

20°

   

Algarvekysten

 

Sagres

20°

Lagos

20°

Portimao (Praia da Rocha)

20°

Armacao de Pera

20°

Albufeira

20°

Faro

20°

Tavira

20°

   

Nordportugal

 

Espinho

17,8°

Matosinhos

17,8°

Viano do Castelo

17,8°

   

Atlanterhavskysten
(Portugal litoral)

 

Nazaré

19,4°

Ericeira

20°

Peniche

19,4°

Det er atypisk, at badevandstemperaturen på Algarvekysten og Cascais ligger på samme niveau. Men netop september måned kan vende badevandstemperaturerne på hovedet. 

Vandtemperaturen på Lissabonkysten er nemlig ofte lavere end på Algarvekysten, men dette er ikke tilfældet i ovenstående undersøgelse. I starten af september var 'september drillenissen' på spil igen, i og med badevandstemperaturen i Cascais var beliggende på 21,1 og en anelse højere end på Algarvekysten.

Lissabonkysten
I Cascais findes der er en bred vifte af forskellige strande, der tilbyder noget for en hver smag!

En af de nærmeste strande fra Lissabon er den fantastiske Carcavelos strand, som er en stor og bred strand, der ikke er propfyldt med mennesker. Lækkert feriehus tæt på Carcavelos

Langs strandpromenaden, der går fra Cascais til Estoril, er der et væld af strande, der alle har sit særlige særpræg. Badevandstemperaturen ligger på et tilpas niveau (20 grader), der gør det behageligt at opholde sig i vandet. Læs mere om de forskellige strande i Cascais og Estoril

Algarvekysten
Algarvekysten er populær blandt et utal af danskere. Danskerne strømmer til Algarve, dels fordi Algarve er et af de mest solrige områder i Europa, men samtidig en fantastisk feriedestination.

Nyd sensommeren på Algarvekysten

Selv i sensommeren i august og september er der mellem 9,5 t. - 11,5 t. solskinstimer om dagen og kun ganske få regnvejrsdage. Læs mere om vejret i Algarve.

Nogle af Algarvekystens mest populære områder omfatter Albuferia, Carvoeiro, Tavira, Praia da Rocha og Faro

Nordportugal
I Nordportugal finder man et eldorado af fantastiske strande fra byerne Esposende i nord til Espinoho i syd for Porto. Fra Douro floden (Foz do Douro) og langs kysten til bydelen Matosinhos finder man 5 km med et hav af små strande, der er adskilt ved hjælp af klipper.

Blandt disse findes Homem do Leme, Molhe, Gondarém, Ourigo, Carneiro, Castelo do Queijo, Luz og Ingleses. Læs mere om strandene i Nordportugal

Stranden i Matosinhos er kendetegnet ved sin brede strand, rene badevand, sit fine sand og de mange kolonariske fiskerestauranter. Foruden dette bruges stranden året rundt af surfere, kitesurfere og andre vindsportsentusiaster. Gode surf strande Portugal

Atlanterhavskysten
Nazare er perfekt til en strandferie og kulturoplevelser i de gamle kulturbyer Baltalha og Alcobaca i Portugal. Religionsbyen Nazare fejrer Nossa Senhora da Nazare med optog gennem byen i den religiøse uge ’Romaria’. Ugen finder sted den anden uge i september. Læs mere om Nazaré.

Ericeira er et paradis for surfere og vindsportsentusiaster. Er man ikke til vindsport, kan man solbade eller slentre en tur omkring byens havn eller bevæge sig gennem dens charmende og stejle gader. Bo i lækre omgivelser i Ericeira.

Gennemsnitstemperaturerne ligger på mellem 28 og 30 grader i sommerperioden, men den varme luft fortsætter til midten af november. Læs mere om Ericeira. 

Din vurdering:Kur for Tjernobyl børn - Portugal med sol, hav og ren luft

Natten mellem d.25. og 26. april 1986 blev flere tusinder af menneskers skæbne ændret på et splitsekund.

Atomkraftværket Tjernobyl eksploderede. På trods af det næsten er 30 år siden, er der fortsat bivirkninger hos de ukrainske unge, der voksede/vokser op tæt på det nu forladte område.

Bivirkningerne kan være alt fra hjertekar sygdomme, kræft, hjerte - eller lever problemer, misdannelse, vandskabte børn, grå stær, svækket immunforsvar til åndedrætsproblemer.

Projekt Blue Summer
Blue Summer tilbyder en ’kur’ mod den radioaktive stråling i form af sol, hav, ren luft og lækkert mad. Flere hundrede unge ukrainere kommer hver sommer syd på, hvoraf 34 kom til Portugal i 2015.

En undersøgelse af lægerne på Ivankiv hospital, 45 km fra Tjernobyl, har dokumenteret, at en måneds ferie i Portugal kan forlænge børnenes levetid med et eller to år.

Blue Summer finansierer transport, sygeforsikring og børnene bor hos frivillige familier. Familierne sørger for, at de får dækket de daglige og basale behov.

Der er lavet lignende programmer i Belgien, Frankrig, Spanien, Irland, Tyskland, Italien.

Anya, der er et af Tjernobyl-børnene fra Mussiki, som ligger omkring 40 km fra Tjernobyl, voksede op med at spise frugt og grøntsager fra markerne tæt på sit hjem. Ikke langt fra Anyas beboelsesområde blev flere tusinder evakueret dagen efter tragedien - dem der boede indenfor en radius af 30 km fra Tjernobyl.

Faderen Leito i Anyas værtfamilien har rejst til eksklusion-zonen i 2010. Det, der gjorde størst indtryk på ham var den tavse stemning og de forladte klasselokaler, der stadig var fyldt med bøger og dukker, som var efterladt af byens børn.

Blue Summer blev stiftet tilbage i 2008 af medarbejdere fra Seguros forsikringsselskab, og siden har Pinho på 59 år stået i spidsen for projektet. ”I dag er det forældrene, der har flest sundhedsproblemer, men i morgen er det børnenes tur” siger Pinho.

Tjernobyl ulykken i Ukraine
Der skete en frygtelig ulykke på kernekraftværk i Tjernobyl-atomkraftværk tilbage i 1986. Ulykken blev fortiet. Ingen sovjetiske medier omtalte den tragiske og alvorlige ulykke på atomkraftværet i Tjernobyl.

Dagen efter gik børn, unge og voksne udenfor på gaderne og legede udvidende om, at de blev udsat for radioaktiv stråling - alle der i dag enten er omkommet eller påvirket af eftervirkningerne.

Tjernobyl eksplosionen førte til en kraftig brand, der varede i hele 10 dage. 10 dage hvor gas, røg og uranbrændsel steg op i atmosfæren og forårsagede voldsomme og omfattende skader og eftervirkninger. Foruden de 31 omkomne i eksplosionen, var dyrene og skoven voldsomt ramt. Grå-bynke skov blev omdøbt til Den røde skov.

Den radioaktive sky ramte også områder flere tusind kilometer væk, men områderne i Centraleuropa, det mellemste Sverige, Norge og det sydlige Finland blev hårdest ramt.

Først den 28. april blev der slået alarm, men ikke af de sovjetiske medier, arbejderne på atomkraftværket eller myndighederne. Det var derimod svenskerne, der alarmerede resten af verden. Det svenske atomkraft Forsmark målte radioaktivitet, der var næsten 10.000 gange højere end normalt, og herefter gik historien hurtigt viralt.

Antallet af ofre af eftervirkninger er stadig uvist og varierer fra 4.000-100.000 mennesker, afhængig af hvem man spørger.

Ukraines spøgelsesby Pripyat
Tjernobyls nærmeste by Pripyat er i dag verdens mest radioaktivt forurenede by. Den forladte by besøges kun af turister fra hele verden. Turister, der ønsker at opleve den ukrainske spøgelsesagtige stemning, der hviler over de rustne radiobilder og den faldefærdige karrusel.

Pripyat

De 130.000 mennesker, der engang boede der, blev kørt væk i busser og vendte aldrig hjem igen. I Ukraine er der forbud mod at bosætte sig i en radius på 30 km omkring kraftværket af henhold til sikkerhedsmæssige årsager.

I byen Tjernobyl, der ligger 12 km. fra atomkraftværket arbejder 4.000 mennesker dagligt for at sikre og kontrollere udslippet af radioaktiv stråling. Samtlige arbejdere er udstyret med en geigertæller, der angiver hvor meget stråling, de bliver udsat for og hvornår de skal opholde sig udenfor zonen.

Tjernobyl-atomkraftværket ligger øst ved byen Pripyat, 12 km nordvest fra Tjernobyl, 16 km. fra grænsen til Hviderusland og ca. 110 km. nord for Kiev.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »