Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAzorerne får nye fly – Azorernes flyselskab SATA finansierer fly med hjælp fra EIB

Azorernes flyselskab SATA har fået stillet et lån på 37 millioner euro til rådighed på favorable vilkår af Den Europæiske Investeringsbank EIB.

Pengene skal bruges til køb af 4 nye fly, som skal afløse SATA’s nuværende British Aerospace ATP indenrigsfly på Azorerne.

Se SATA flyselskabet aktuelle flåde.

De nye turbo-prop fly forventes også anvendt på ruter fra Azorerne til Madeira og Gran Canaria.

På udenrigsruter til USA og Europa benytter SATA allerede de moderne (jet)flytyper Airbus A310 og Airbus A320.

Afgange direkte til Azorerne fra København
SATA starter flyvninger fra København til Ponta Delgada på Azorerne den 17. februar 2010. Der er afgange hver torsdag 16.45 fra København.

Den anden vej afgår SATA flyet kl. 09.00 og ankommer til København kl. 15.55.

Se mere om Flybillet til Azorerne og Madeira.

SATA fly til Madeira fra København
SATA flyver også direkte til Madeira fra København.

Fly til Madeira afgår mandag første gang den 25. januar 2010. SATA Københavns-flyet til Madeira afgår 15.40 fra Kastrup.

Returflyet fra Funchal, Madeira til København flyver ligeledes om mandagen kl. 09.00 fra Funchal.

Se mere om de direkte ruter fra københavn ruter til Azorerne og Madeira med flyselskabet SATA på den nye SATA hjemmeside.

Herunder et SATA Airbus A320-200 fly ved take-off fra Madeira:

Din vurdering:Hotel i Portugal blandt de 500 bedste hoteller i verden

Et enkelt hotel i Portugal er med på det amerikanske Travel & Leasure magasins 2010 Top 500 liste over verdens hoteller.

Æren går til hotel Convento do Espinheiro ved byen Évora.

T&L Top 500
Travel & Leasure medtager kun de absolut bedste hoteller i verden, og indenfor hotelbranchen er det derfor en ære at blive nævnt på listen.

I årets T&L Top 500 er der således kun et enkelt portugisisk hotel og slet ingen hoteller fra hverken Danmark, Norge eller Sverige. Se de bedste hoteller i Europa.

Afstemningen om bedste hotel finder sted blandt magasinets læsere. Årets absolut bedste hotel ligger i øvrigt Sydafrika og hedder Bushmans Kloof Wilderness Reserve.

Se også: Book billigt hotel i Portugal.

5-stjernet Portugal hotel i topklasse - Convento do Espinheiro i Évora
Portugals bedste hotel er et ombygget 1500-tals konvent (kloster) omkring 3 kilometer uden for byen Évora i Alentejo regionen små 140 kilomer fra Lissabon.

Convento do Espinheiro er naturligvis et 5-stjernet hotel og er desuden en del af Starwood hotel-kæden.

Se mere om hotel Convento do Espinheiro.

Priserne starter fra omkring 1300 kroner for én overnatning (2 personer) i dobbeltværelse. Der 82 luksus-‘normal’ værelser og 10 suiter i Évora-hotellet, hvis bygninger er fredede.

Hotel Convento do Espinheiro scorer højt i T&L Top 500 listen med 87,5 point, og ligger dermed point-mæssigt over kendte hoteller som Hotel Dorchester (83,91 point) og Hotel Ritz (83,77 point), begge i London.

Se også: Luksushotel i Lissabon.

Bryllupsrejse tilbud - Honeymoon weekend på luksushotel i Portugal
Til bryllupsrejsen har Convento do Espinheiro sammensat en særlig pakke.

Honeymoon pakken på det eksklusive hotel i Portugal omfatter:

 • 2 overnatninger i luksusværelse (suite) med formidabel udsigt over Évora
 • Morgenmad serveret i klosteret
 • Luksus-spa behandling til hende
 • Luksus-spa behandling til ham
 • Champagne og jordbær serveret i suiten
 • Bentley med chauffør til rådighed under hele opholdet
 • Guided tour i Évora (morgen)
 • Guided tour til den kendte vingård Herdade do Esporão ved Évora
 • Luksus-dinner med tilhørende vine i egen suite - med egen violinist

Samlet pris: 3000 euro – svarende til omkring 22.000 kroner. Se mere on Honeymoon-package.

Herunder video fra Portugals bedste hotel:

Din vurdering:Brasiliens turistorganisation bruger 15 millioner årligt på at promovere Brasilien i Portugal

For Brasilien tilhører Portugal gruppen af mest interesante europæiske lande, forlyder det fra Brasiliens store stand på BTL rejsemessen i Lissabon.

Hvert år bruger den brasilianske regering 3 millioner US$ svarende til 15 millioner kroner i Portugal på at promovere Brasilien som turistland.

Portugiserne udgjorde i år 2008 den 6. største gruppe af turister målt på nationalitet.

Over 222.000 turister fra Portugal besøgte i 2008 Brasilien.

Blandt de øvrige europæiske lande med høj turisme-prioritet for Brasilien er Spanien, Frankrig, Tyskland, England og Italien.

Fly til Brasilien fra Portugal
Det portugisiske flyselskab TAP har 10 ruter fra Portugal direkte til Brasilien.

I alt er der i 2010 hele 56 fly-ruter mellem de to portugisisk talende lande.

Brasilianske turister i Portugal
Turismen går også den modsatte vej over Atlanten.

I 2008 var Brasilien det 8. vigtigste land for Portugal turistmæssigt set.

TAP transporterede i alt omkring 1.234.000 millioner passagerer (enkeltrejser) i 2008 mellem de to lande.

Fald i omsætningen i turistindustrien i Portugal efter 2 gode år
I Portugal faldt den samlede omsætning fra turistindustrien i 2009 ifølge Portugals Statistik (INE) med ca. 5% efter en 12,7% stigning i 2007 og en stigning i 2008 på omkring 2,5%.

Din vurdering:PIIGS lande - Portugals økonomi, Irlands økonomi, Italiens økonomi, Grækenlands økonomi og Spaniens økonomi

Kreditvurderingsselskabet Moody’s har midt i januar 2010 advaret Portugal om at man må stramme statsbudgettet, hvis landet skal undgå en nedjustering af kreditværdigheden og forhindre at skulle betale højere renter på lån.

Det såkaldte spread (risikopræmie til udlåner) er allerede 6 gange så stort på græske statsobligationer i forhold til for to år siden. Spread på portugisiske statsobligationer er i samme periode fordoblet.

Se også sammenligning af tyske og portugisiske lånevilkår fra 11. januar 2010 samt artikel i Børsen om gældsbyrden i Portugal og Grækenland fra 15. januar 2010.

Moody’s går så langt som til at advare om ‘economic slow death’, hvis Portugal ikke får gjort noget ved sit store underskud på statens budget.

Se også artikel på Bloomberg.

Stigende dollar som følge af svage euro-lande
I slutningen af 2009/starten af 2010 steg kursen på dollar fra under 5 kroner til op til 5,21 danske kroner (per 22 december 2009), men dog senere til 5,11 danske kroner (per 14. januar 2010). Det skyldes ifølge valutahandlere til dels PIIGS landenes økonomiske situation.

Penge ‘flygtede’ så småt fra euro over i dollar i lyset af nogle euro-landes ustabile gældsforhold.

På dén baggrund mener mange (specielt amerikanske) økonomer at den nærmeste fremtid for euro-zonens lande bliver svær. Se også kommentar fra Desmond Lachman på American Enterprise Institute for Public Policy Reasearch.

PIIGS lande
Forkortelsen PIIGS er den engelske og amerikanske finansverdens små-humoristiske betegnelse for de gældstyngede lande Portugal, Italien, Irland, Grækenland og Spanien.

Fælles for landene er at de alle er med i Euro-samarbejdet, og at de alle individuelt udgør en mindre del af den samlede euro-økonomi. Lagt sammen er der imidlertid tale om en betydelig størrelse.

I gamle dage inden den økonomiske krise slog bunden ud af mange europæiske landes økonomier var betegnelsen PIGS (med ét ‘i’) forbeholdt de sydeuropæiske lande.

Siden har Irland med kraftig gældssætning kvalificeret sig til ‘klubben’, hvorefter gruppen kaldes PIIGS.

Det sydeuropæiske fænomen
Oprindeligt var den udbredte opfattelse at PIGS landenes ufleksible arbejdsmarked, bureaukrati og mangel på udnyttelse af billigere arbejdskraft (udflytning af jobs) i Asien og det tidligere Østeuropa var årsagen til problemerne. Man blev simpelthen ikke i samme grad presset til at udnytte billig arbejdskraft så hurtigt i Sydeuropa som i Nordeuropa.

Oven i købet var der i PIGS landene ringe vilje til at stramme sociale ordninger. Resultatet var et offentligt overforbrug.

Lagt sammen med et i sammenligning med Nordeuopa højt niveau af ineffektivitet (herunder skattesnyd og korruption) var Sydeuropas ‘sygdom’ på forhånd diagnosticeret som selvforskyldt af de rigere lande i Nordeuropa.

Se også Newsweek artikel fra 2008: Why Pigs Can’t Fly.

Med det økonomiske mirakel-land Irland, som nyt medlem af PIIGS klubben, er årsagen til alle dårligdommende ikke længere så entydige at definere.

Irland blev indtil 2007/2008 betragtet som en økonomisk succeshistorie, hvor det var lykkedes at hæve levestandarden og den økonomiske aktivitet målt per indbygger op i den europæiske superliga.

Europas syge mand 
En overgang var Portugal blandt økonomer og politikere på europæisk plan kendt som ‘Europas syge mand’ – specielt lige efter en artikel i The Economist i april 2007.

Portugal fik ringe del i opsvinget sidst i 1980’erne, og ved det økonomiske boom i 2000’erne var Portugal ligeledes bagerst i køen, da de store behagelige vækstrater i Europas økonomier var på deres højeste.

Portugal syntes dengang at være låst fast i ineffektivitet, politisk ubeslutsomhed og afhængighed af EU støttemidler.

Fra omkring år 2008 har nabolandet Spanien dog overtaget den kedelige betegnelse som ‘Europas syge mand’ økonomisk set.

Med en arbejdsløshed tæt på 20% er det relativt rige Spanien i så store problemer at selv lillebror Portugal med små 10% arbejsløshed og større statsgæld i forhold til bruttonationalprodukt isoleret set klarer sig bedre – omend den gennemsnitlige portugiser stadig er mindre velhavende end naboerne på den anden side af grænsen.

Spanien har dog en lavere gældssætning, hvilket er en stor fordel, når krisen kradser.

Portugals økonomi 2010
Offentlig gæld ultimo 2009: 77,4% af BNP (estimat)
Forventet underskud på statens budget 2010: 8,0%
Foventet økonomisk vækst 2010 (2011): 0,3% (1,0%)
Arbejdsløshed: 9,8% (primo 2010) - senere justeret til over 10% primo 2010

Opsvinget i resten af Europa 2000-2008 slog aldrig for alvor igennem i Portugal, og huspriserne holdt sig også i stor udstrækning i ro.

Lønninger for den brede portugisiske befolkning ligger stadig i 2010 på et meget lavt niveau set med europæiske øjne. 475 euro om måneden er mindsteløn i 2010. Nyuddannede fra universitetet skal ofte forvente at tjene 1000-1200 euro om måneden (7500-9000 kroner).

Til gengæld er det nærmest umuligt (uden meget store omkostninger) at afskedige fastansatte medarbejdere.

Indtil finanskrisen i slutningen af 2008 var det lykkedes Portugal at stramme op på de offentlige udgifter og i en kort periode faktisk at kunne bryste sig af at være ‘den sydeuropæiske klasses duks’ med årligt underskud inden for de 3% af BNP fastsat af euro-landene.

Portugals fordele: Lave omkostninger til lønninger, god infrastruktur, stor turistsektor, store naturværdier 
Portugals ulemper: Meget ufleksibelt arbejdsmarked, stor statsgæld, stort årligt underskud på statens budget, få råstoffer, færre børnefødsler, få ‘world class’ uddannelsesinstitutioner, relativ lille middelklasse (specielt i Sydportugal)

Portugal forventer at udstede statsobligationer for mellem 5,5 og 6,5 milliarder euro i første kvartal 2010.

Se mere om Portugals økonomi i forecast fra Europa Kommissionen samt artikler på Portugalnyt om Portugals økonomi (opdateres løbende).

Italiens økonomi 2010
Offentlig gæld ultimo 2009: 114,5% af BNP (estimat) 
Forventet underskud på statens budget 2010: 5,3%
Foventet økonomisk vækst 2010 (2011): 0,7% (1,4%)
Arbejdsløshed: 8,7% (primo 2010)

Italien er totalt set slet ikke så fattigt et land, som det ofte beskrives at være. De rige områder omkring Milano i Norditalien tilhører i forhold til det fattige Syditalien nærmest en anden verden.

I visse områder af Italien er fattigdom dog et stort problem, som i 2008 blev forstærket af prisstigninger på dagligvarer. Regeringen var nødt til at støtte de fattigste befolkningsgrupper.

Den gennemsnitlige italienske borger har ofte stor mistro til staten, og i mange egne har myndighederne svært ved effektivt at drive skatter ind. Hertil kommer at de politiske forhold i Italien ofte er lettere kaotiske. Samlet set præges den offentlige økonomi i Italien ofte af mangel på politisk vilje til at planlægge langsigtet. Se også artikel på Information.

Italiens økonomi er den fjerde største i Europa. Industrien i Italien, som omfatter mange store virksomheder, har været igennem en omstrukturering som følge af øget konkurrence. Ikke alle har overlevet, men Italiensk industri er langt mere konkurrencedygtig end for 10 år siden.

Italiens fordele: relativ politisk stabilitet (i forhold til normalt i Italien), konkurrencedygtig industri  
Italiens ulemper: Stor statsgæld, lav vækst gennem mange år, færre børnefødsler

Se mere om Italiens økonomi.

Spaniens økonomi 2010
Offentlig gæld ultimo 2009: 53,4% af BNP (estimat)
Forventet underskud på statens budget 2010: 8,5%
Foventet økonomisk vækst 2010 (2011): -0,8% (1,0%)
Arbejdsløshed: 18-19% (primo 2010)

Spaniens økonomi vendte med ét slag i 2008, hvor andre lande bortset fra de sidste måneder af året 2008 klarede sig hæderligt. Spanien blev ramt af at op mod 9% af landets BNP stammer fra byggeriet. Ofte bliver de mest udsatte i det spanske samfund ramt først af arbejdsløshed herunder de mange illegale indvandrere.

I Spanien tvinger situationen staten til at stifte betydelig yderligere gæld for at modvirke følgerne af den meget store arbejdsløshed.

Se også artiklen ‘Spanien – EU’s nye syge mand’ på Information.

Spaniens fordele: Behersket nuværende offentlig gæld, store virksomheder med international succes (eksempler: Zara, Santander Banken)
Spaniens ulemper: Stor arbejdsløshed tæt på 20%, stor ubalance og afhængighed af ejendomssektoren, faldende turistindtægter, kraftig stigende offentlig gæld

Se mere om Spaniens økonomi

Irlands økonomi 2010
Offentlig gæld ultimo 2009: 64,5% af BNP (estimat)
Forventet underskud på statens budget 2010: 14,7%
Foventet økonomisk vækst 2010 (2011): -1,4% (2,6%)
Arbejdsløshed: 14% (primo 2010)

Irlands lempelige selskabsskatter, veluddannede befolkning og generelt liberale vilkår for erhvervslivet kickstartede Irlands økonomi i 1990’erne til stor overraskelse for alverdens økonomer. Irland gik populært sagt fra at være en ‘økonomisk invalid’ til en ‘grøn tiger’ på 10 år (reference til Irland som den grønne ø) – eller som man foretrækker at sige i Irland: Keltisk Tiger.

Arbejdssøgende unge fra de tidligere Østeuropæiske lande strømmede til Irland, hvor næsten alle kunne finde job. Ejendomsmarkedet i Irland på det nærmeste eksploderede i prisstigninger og privatforbruget steg betragteligt.

Nedturen i Irland startede ultimo 2007. Det gik særdeles galt med finanskrisen i 2008, hvilket en dansk virksomhed som Danske Bank fik at føle efter sent i opturen at have investeret i Irland.

Irlands fordele: ‘Can do’ indstilling, stærke IT selskaber har investeret i Irland, lave skatter 
Irlands ulemper: Tab af konkurrenceevne som følge af omkostningsstigninger, mange virksomheder ejet af udlandet herunder USA (som potentielt let kan flyttes), afhængighed af IT selskaber, ubalance på ejendomsmarkedet, relativ stor ulighed mellem rige og fattige og by/landbefolkning

Se mere om Irlands økonomi

Grækenlands økonomi 2010
Offentlig gæld ultimo 2009: 112-114% af BNP (estimat) 
Forventet underskud på statens budget 2010: 12,2%
Foventet økonomisk vækst 2010 (2011): –0,3% (0,7%)
Arbejdsløshed: 9-10% (primo 2010)

Den græske stats økonomi hænger i laser med gallopperende årlige underskud på statens budget.

De fleste økonomer er enige om at Grækenland er i en ‘klassisk’ PIGS situation med for høje offentlige udgifter i forhold til indtægter, politisk uvilje mod at spare, nogen korruption, relativt omfattende skattesnyd osv. osv.

Man kan overveje om svage euro-regler har fristet græske politikere til at lade ‘stå til’ og sende regningen videre til fremtidige græske regeringer – og måske i sidste ende til de øvrige euro-lande.

EU’s ‘krise-team’ har for nyligt været på besøg i Grækenland for at søge at få styr på situationen.

Grækenlands fordele: Lavt omkostningsniveau, stor turistindustri, store naturværdier
Grækenlands ulemper: Kæmpemæssig stigende offentlig gæld, ineffektiv offentlig styring, manglende politisk vilje til langsigtede løsninger

Se mere om Grækenlands økonomi.

Spanien overtager EU formandskab
Til sammenligning forventes et underskud på staten Danmarks finanser på 5,4% af BNP i 2010, en arbejdsløshed på 5,8% og en økonomisk vækst på 1,5%.

Europas for tiden syge mand overtog fra januar 2010 formandskabet i EU efter Sverige.

Blandt de mest presserende problemer er arbejdsløsheden og underskuddet på euro-landenes statsbudgetter. Se og hør mere på Orientering. Danmark overtager formandsskabet for EU i januar 2012 (januar til juni).

Det spanske formandskab fik i øvrigt uventet besøg på egen hjemmeside i forbindelse med overtagelsen af formandskabet – se The Guardian.

Kilder:
Europa Komissionens forecast for alle EU lande (godt interaktivt link)
OECD Economic Outlook november 2009
EU publikationer
Bloomberg
Reuters
Diverse danske og udenlandske aviser

Din vurdering:Alqueva dæmningens vandreservoir fyldt op for første gang nogensinde

I det sydlige indre Portugal i nærheden af byerne Cuba, Beja og Évora ligger Europas største dæmning.

Konstruktionen af Alqueva dæmningen eller på portugisisk Barragem de Alqueva blev sat igang under Salazar styret og blev senere færdigbygget i 1990’erne med støtte fra EU.

Den samlede pris for dæmingen løb op i 6 milliarder kroner. Projektet stod færdigt i år 2002.

Alqueva dæmningen har aldrig levet op til løfterne inden projektet gik igang, men det er der chance for sker nu.

Se mere om dæmningen på: Olivenlunde i Portugal.

Vand fra Alqueva til områdets landbrug
Det var fra starten meningen at den 250 km2 store kunstige sø skulle levere vand til områdets landbrug (primært oliven- og vinproduktion), men på grund af mangel på vand i søen blev vandingsmulighederne meget begrænsede til gene for områdets landmænd.

Nu ser der imidlertid ud til efter kraftige vedvarende regnskyld i Portugal over julen og i begyndelsen af januar at søen for første gang nogen sinde er helt fyldt.

Vandet fra Alqueva dæmningen i Alentejo bliver naturligvis også brugt til at lave strøm.

Selv om man mange steder i Portugal har haft problemer med vand i kældre og parkeringshuse, er der tilfredshed med vandstanden ved Aqueva.

Myndighederne anslår at der nu er nok til 3 års vandforbrug og strømproduktion i den store sø.

Herunder klip fra SIC TV om vandstanden i Aqueva søen:

Din vurdering:Hotel Britania i Lissabon – art deco luksushotel i Lissabons centrum tæt på shopping-gade

Lissabon er kendt for sin blanding af gammelt og nyt.

Et eksempel herpå er det fantastiske Hotel Britania, som er bygget i 1940’erne.

Det lykkedes Portugal at holde sig neutral under 2. verdenskrig, og Lissabon var i krigsårene mellemstation for mange velhavende og flygtninge - såvel som for udenlandske agenter på jagt efter information.

Det gamle Lissabon hotel har oplevet lidt af hvert, men står stadig, som da det blev bygget.

Intet hotel i Lissabon har en art deco udsmykning, som kan matche Hotel Britania. Bygningen er af samme grund fredet.

Se billeder og priser på overnatning på Hotel Britania i Lissabon.

En forlænget weekend på Hotel Britania sidst i februar 2010 koster (torsdag til søndag) fra 390 euro (ca. 2900 kroner) for to personer i dobbeltværelse.

Hotel i Lissabon tegnet af berømt arkitekt
Det klassiske hotel er tegnet af den berømte portugisiske arkitekt Cassiano Branco og ligger 50 meter fra Lissabons fornemste shopping-gade Avenida da Liberdade.

Hotellet syner udover en meget karakteristisk port ikke af så meget udefra. Det er indretningen i tidstypisk art deco stil med højt til loftet, som imponerer.

Udsmykket lakeret træ, spejle, rustfrit stål, crom, granit og dekorativt farvevalg præger lobbyen og hotel-baren. Selv den lille frisør-salon er holdt i autentisk art deco stil på Hotel Britanica.

Se mere om Art Deco i Lissabon

Shopping i Lissabons centrum tæt på luksushotel
Har man lyst til at opleve atmosfæren fra en svunden mellemkrigstid, er Hotel Britania i Lisbon et excellent valg – ikke mindst fordi hotellet på rating-sider som Tripadvisor får særdeles gode anmeldelser for sin service.

Der er i alt 30 værelser på Hotel Britania, som også beskrives som et Boutique Art Deco hotel. Alle værelserne er store og lyse og typisk forsynet med forkromede eller polerede stållamper. Det er muligt at booke rygerværelse.

Man bor meget tæt på shopping fristelser som Emporio Armani, Gant (Flagship Store), Luis Vuitton, Burberry, Furla, Escada, Donaldson (voksen/børnetøj), Lanidor, Fashion Clinic (med Prada, D&G, Miu-Miu, DKNY m.m.), Trussardi etc. etc.

Hotel Britania er et 4-stjernet hotel for den kræsne prisbevidste hotelgæst – eller til de indretnings- og kulturinteresserede gæster i Lissabon.

Se også: Billige hoteller i Lissabon.

Højt service niveau på Hotel Britania
Man kan sagtens finde billigere 4-stjernede hoteller i Lissabon, men næppe mange (hvis nogen) med et højere service-niveau og bedre beliggenhed – der er selvfølgelig 24 timers roomservice.

Gæster tilbydes blandt andet gratis højhastigheds wifi (trådløst internet) på de smukt dekorerede værelser - og der er i øvrigt også en computer til rådighed i lobbyen. Naturligvis er der air condition, og man får også slippers og badekåbe stillet til rådighed.

Adressen på Hotel Britania er Rua Rodrígues Sampaio 17. Der er omkring to kilometer til det store Gulbenkian Museum, 2 kilometer til det imponerende Castelo de São Jorge og 7 kilometer til lufthavnen i Lissabon.

Shopping muligheder er der masser af bogstaveligt talt lige rundt om hjørnet. Lissabons berømte Michelin Restaurant Eleven ligger godt 1 kilometer fra hotellet tæt på den imponerende Marquis de Pombal plads for enden af Avenida da Liberdade.


Se Hotel Britania kort i større format

Din vurdering:Flintstone hus i Nordportugal berømt på internettet

Nyheden om en usædvanlig bygning i Nordportugal gik i 2009 verden rundt som Flintstone Huset i Portugal.

Det usædvanlige hus er bygget omkring fire meget store kampesten i nærheden af byen Fafe i Nordportugal. Se billeder af Flintstone hus i Portugal.

Området Serra de Fafe er rigt på store sten, og Flintstone huset er på mange måder som taget ud af en tegnefilm.

Fra origianal ide til turist-attraktion
Flintstone huset ejes af familien Rodrigues, som byggede Casa do Penedo som feriehus til eget brug.

Stenhuse er normale i mange egne af Portugal, men dog sjældent funderet på fire store sten.

I Portugal er man meget interesseret i at udvikle landturisme (engelsk: rural tourism), og Vitor Rodrigues og familie har tilsyneladende uden at vide det på forhånd ramt hovedet på sømmet. Flintstone huset tiltrækker allerede godt med turister til Fafe 15 kilometer fra Guimarães.

Stenhuset er ikke blot usædvanligt udvendigt. Indenfor er der også kælet for detaljerne i det to-etagers hus - eksempelvis en sofa i træ og beton med en vægt på 350 kilo.

Berømt via internettet
Allerede i 1972 blev konstuktionen af huset påbegyndt af Vitors far, og efter et par år stod huset færdigt.

Først i 2009 blev historien om Flintstone-huset for alvor spredt på nettet med forbløffende resultater til følge.

Arkitekter har udtrykt interesse for bygningen, hvis form og design er integreret meget naturligt med de øde omgivelser.

Turister ses ofte omkring det magiske hus på salto da Lameirinha skråningen, og de lokale er vant til folk udefra, som spørger om vej til huset fra Estrada Nacional 311 (EN311) vejen.

Desværre har der også været hærværksforsøg.

Den overvældende interesse betyder at familien Rodrigues p.t. ikke anvender huset privat, og ‘Flintstone familiens hus’ er nu forsynet med ståldør og panserglas-ruder.

Flintstone Huset i Portugal på video
Selv om billeder af Flintstone-huset ser ud til at kunne være lavet i Photoshop eller lignende er den god nok.

Herunder Flintstone huset på video:

 

Din vurdering:Lissabon feriemesse – den årlige BTL ferie-udstilling i FIL centret 13-17 januar

Feira International de Turismo er navnet på årets største rejsemesse i Portugal, som traditionen tro afholdes i januar måned i Lissabon.

I 2010 er en hel hal dedikeret til spa og termals (spa og kurbade). I de øvrige haller finder man stande fra alverdens destinationer.

I alt 45 lande er repræsenteret på BTL 2010 i Lissabon.

Madeira og Azorerne
Azorerne og Madeira er igen i 2010 repræsenteret på BTL med nogen af de største stande.

Gæste-udstillere Sydafrika og Lissabon
Hvert år sættes særlig fokus på en udenlandsk og en indenlandsk destination på BTL.

I 2010 er Sydafrika valgt (blandt andet som følge af World Cup 2010) som udenlandsk gæste-destination.

Portugals hovedstad Lissabon er den indenlandske gæstedestination og stiller med mere end 500 m2 udstillingsområde med alt hvad hjertet kan begære fra områderne Lissabon, Lissabonkysten (Cascais/Estoril), Mafra, Oeiras og Sintra.

Lissabon vandt i 2009 titlen som Europe’s Leading Destination, Europe’s Leading Cruise Destination samt Europe’s Leading City Break DestinationWorld Travel Awards 2009.

Åbningstider feriemesse i Lissabon
Den 13., 14. og 15. januar er forbeholdt rejsebranchen.

Feriemessen åbner for offentligheden i weekenden 16-17 januar.

Lørdag den 16. januar er feriemessen i Lissabon åben 10.00 til 23.00.
Søndag den 17. januar er feriemessen i Lissabon åben fra 10.00 til 20.00.

Priser: Se mere på BTL hjemmesiden.

Man finder FIL centeret i det gamle Expo område ved Oriente metro-stationen.

Herunder speedy video-optagelse fra BTL 2009:

Din vurdering:Forsinkelser og aflysninger i togdriften i Portugal i perioden 11-16 januar 2010 på grund af strejke


- Strejken er aflyst - opdateret søndag d. 10. januar 2010

......................................................................................

Som følge af strejke blandt medlemmer af fagforeningen Sindicato Nacional dos Maquinistas, har CP (Portugals DSB) varslet uregelmæssigheder i togdriften i Portugal.

Værst skulle det se ud på følgende dato’er:

 • 11. januar 2010 mellem kl. 05.30 og 10.00
 • 13. januar 2010 mellem kl. 05.30 og 10.00
 • 15. januar 2010 mellem kl. 05.30 og 10.00

, hvor mange tog (men måske ikke alle) vil være aflyst.

På de de øvrige dage i tidsrummet 11-16 januar vil der med stor sandsynlighed optræde forsinkelser omend CP regner med at kunne afvikle togdriften i Portugal nogenlunde planmæssigt.

Se mere på de portugisiske statsbaner CP’s hjemmeside (engelsk version), hvor man også kan booke togbillet til hele Portugal og se tidsplaner for afgange.

Din vurdering:Rejser til Madeira 2010 - liste over festivaller og events – oplevelser på Madeira og Porto Santo

Madeiras turistorganisation har udgivet en kalender over de vigtigste festivaller og events på Madeira og øen Porto Santo ved Madeira i år 2010.

Se også Portugalnyts læser-rejser til Madeira:

- rejsen 'Vidunderlige Madeira' - luksus til lavpris
   - se rejsebeskrivelse -
- rejsen 'Madeiras Højdepunkter' - Madeiras naturperler
   - se rejsebeskrivelse -

Madeira byder i 2010 på følgende oplevelser:

 • Madeira Islands Walking Festival
  – se mere om Madeira vandrefestival 2010
  12-16 januar

 • MOF 2010 - Madeira Orienteering Festival – orienteringsfestival på Madeira
  26-28 januar

 • Karneval på Madeira
  Se mere om 2010 Karneval på Madeira
  13-16 februar
  13. februar – Great Allegoric Parade – stor parade i Funchal - hovedattraktionen
  16. februar - Fun Parade – klovnenes parade
  Samlet program følger

 • Madeira Island Open (PGA European Tour) – Madeira (Porto Santo) golfturnering for professionelle
  Afholdes i marts 2010 – dato’er følger
  Se også: Madeira Open 2009

 • Blomsterfestival på Madeira 2010 - Madeira Flower Festival
  15-18 april - se mere om Madeira Blomsterfestival 2010
  17. april - The Wall of Hope Ceremony – Håbets mur ceremoni med deltagelse af Madeiras børn
  18. april – Stor parade gennem Funchal
  Samlet program følger
  Se også: Madeira Blomsterfestival video fra 2008.

 • Atlantic Festival – alle lørdage i juni - dvs. 5,12,19 og 26 juni
  Se mere om Atlanterhavsfestival.
  Alle aftener (lørdage) er der fyrværkeri-konkurrence

 • XXIII Classic Car Rally (FIVA World rally)
  International Federation of Vintage Vehicles (FIVA) arrangerer rally på Madeira med gamle biler
  juni – dato’er følger – se video med de gamle biler på Madeira fra 2008 arrangementet.

  Se også Ralli Vinho Madeira 2010

 • Madeira Wine Rally
  Del af European Rally Championship
  5-7 august
  Der afholdes blandt andet special-prøver i Funchal by
  Se også: Madeira Wine Rally video

 • Madeira Wine Festival – Madeira vin-festival
  Shows og udstillinger i Funchal
  2-5 september
  4. september – vinhøst i distrtiketet Câmara de Lobos tæt på Funchal
  Se også: Madeira Wine Festival 2009 - og Vinfestival på Madeira 2010

 • Columbus Festival – på Ilha de Porto Santo
  Øen Porto Santo fejrer Columbus – blandt andet med ankomst af Columbus’ skib til stranden på Porto Santo
  16-18 september
  Se også: Columbus Festival video fra 2008

 • Jul og Nytår på Madeira 2010/2011
  Julebelysning, julefigurer og udstillinger 26. november til 6. januar 2011
  31. december kl. 24.00 tændes det helt store nytårsfyrværkeri på Madeira
  Se vido med verdens mest omfattende fyrværkeri på Madeira.
Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »