Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkStålproducent fra Brasilien byder på Portugals største cement-virksomhed

Brasilien er ikke kendt i Europa for sine store virksomheder, men det vil der i de kommende år sandsynligvis blive lavet om på.

Den store stålproducent Companhia Siderurgica Nacional (CSN) med hovedkvarter i Rio de Janeiro er én af de brasilianske giganter, som ønsker en fremtrædende plads på det europæiske marked.

CSN har i slutningen af 2009 budt 3,8 milliarder US$ for den portugisiske virksomhed Cimpor’s aktier.

Cimpor i Portugal
Cimpor er Portugals største cement-producent. En stor del af aktierne (næsten 23%) ejes af entreprenør-virksomheden Teixeira Duarte.

Cementproduktionen finder sted i 13 lande. Cimpor’s næststørste marked er netop Brasilien (19,2%).

Cimpor udgør omkring 4% af værdien af det portugisiske PSI20 indeks. Såfremt overtagelsen går igennem forventes det at Cimpor afnoteres.

Se også oversigt over virksomheder på Euronext-børsen i Lissabon.

Bud fra CSN på Cimpor
CSN har allerede et datterselskab i Portugal ved navn Lusosider, som laver galvaniseret stål.

Cimpors aktiviteter ligger uden for det normale forretningsområde og er en del af CSN’s ekspansions-strategi.

Overtagelsesbuddet lyder på 5% over kursen på Cimpor aktier ultimo 2009.

CSN vil med overtagelsen af Cimpor sikre sig en fod på markedet for cement i landene Portugal, Brasilien, Spanien, Egypten, Sydafrika, Tyrkiet og Kina.

Din vurdering:Nytårshilsen 2010 – Kulturopa video: ‘A city is a place to call home’

De danske aktiviteter og kulturevents i Portugal i 2009 spændte særdeles vidt fra aktiviteterne i Clube Nórdico på Lissabonkysten (som i øvrigt har fået ny hjemmeside) til opførelse af et kunstværk live i Lissabon af danske Joen P. Vedel.

Se alle aktiviteter (løbende opdateret) på:
Events i Portugal.

Caroline Wozniacki i Portugal i 2010
Allerede i februar 2010 vil man kunne opleve den danske tennis-stjerne Caroline Wozniacki og hendes holdkammerater på det danske tennislandshold for kvinder spille om to oprykningspladser i Fed Cup ved Lissabon.

Vi vil også se frem til at høre mere til den danske musiker Mads Hoff, som i nogen år har optrådt i Lissabon. 

Nye flyruter til Portugal fra Danmark
I 2010 forventer vi at endnu flere danskere vil besøge Portugal. Årsagen er blandt andet de to nye lavprisruter med Ryanair og Cimber-Sterling.

Ryanair vil påbegynde flyvninger direkte fra Billund til Faro (Algarve), og Cimber-Sterling vil konkurrere med TAP på ruten København-Lissabon. Se også nytårshilsen fra TAP.

Københavnerne har allerede 2 ruter til Faro (Algarve) med Norwegian og Transavia.

Se mere om flybilletter til Portugal fra Danmark.

Nye informationer om Portugals byer på Portugalnyt i 2010
Portugalnyt, som efterhånden er løbet op i over 5000 sider på nettet, vil i 2010 få tilføjet mere information om de større provinsbyer i Portugal herunder Porto og Douro-dalen.

På den turistmæssige front vil vi blandt andet gøre mere ud af at skrive om golfrejser til Portugal, herunder området omkring Óbidos nord for Lissabon, hvor Portugals sandsynligvis bedste golfbane Praia d’El Rey ligger i skønne omgivelser.

Som altid vil vi løbende skrive om, hvad der sker i Portugal af relevans for skandinaver.

Vi har stadig brug for input, og vi ved at der er mange danskere, som har stor erfaring med Portugal.

Har man lyst til at øse af din viden er Portugal Forum stedet. Er der tale om et interesseområde med megen information eksempelvis portugisiske hunderacer, vin fra Alentejo eller andet meget emnespecifikt, vil vi også meget gerne høre mere – eventuelt med henblik på at lave en side på Portugalnyt om emnet. Skriv til info@portugalnyt.dk.

Herunder nytårshilsen 2010 fra filmproducenten Kulturopa, som ofte er i Portugal:

Din vurdering:Jule- og nytårshilsen fra Portugals lufthavne og det nationale portugisiske flyselskab TAP

De portugisiske lufthavne er statsejede og organiseret under ANA (Aeroportos de Portugal).

I november måned i 2009 havde lufthavnene i Portugal i 2009 haft besøg af små 25 millioner passagerer, herunder 2,2 millioner i lufthavnen i Funchal på Madeira, 100.000 på Porto Santo (ved Madeira) og over 1,1 million passagerer på Azorerne.

Lissabon er dog stadig langt den største lufthavn i Portugal med samlet 12,2 millioner passagerer til og med november 2009.

Se mere om Aeroportos de Portugal.

TAP – Portugals flyselskab
En stor del af de mange gæster fløj med det statslige portugisiske lufthavnsselskab TAP.

Se også TAP hjemmesiden, hvor man bl.a. kan finde tilbud på flybilletter fra København til Lissabon.

God Jul og Godt Nytår fra ANA og TAP
TAP og ANA producerede i 2009 en usædvanlig jule- og nytårshilsen til både kunder, personale og leverandører.

Se den friske og overraskende jule-video optaget live i Lissabon lufthavn:

Din vurdering:Nytårsaften 2010 i Lissabon - Super Bock sponserer nytårs-fyrværkeri

Super Bock er sammen med konkurrenten Sagres Portugals kendteste ølmærker – og Super Bock er i øvrigt delvist ejet af Carlsberg.

Til nytårsaften 2010 er Super Bock sponsor for Lissabons største festfyrværkeri, som går igang kl. 00.00 den 1. januar ved det 70 meter høje Vasco da Gama tårn i det tidligere Expo område i Lissabon.

I alt planlægges 10.000 stk. nytårsfyrværkeri at blive antændt i løbet af 10 minutter. 

Interesserede kan anvende metrostationen Oriente, som er en del af det store Vasco da Gama kompleks, der også omfatter et casino.

Docas og Belém nytårsaften 2010
Underholdningsområdet Docas ved Alcântara får også besøg af Super Bock, som er aktiv til nytår med promotions til festgalde portugisere og turister.

Også på Praça do Comercio samles der traditionelt mange mennesker nytårsaften, men nytårsaften 2009/2010 bliver det svært, da pladsen er gravet op.

Lissabons bystyre har istedet hyret gruppen Xutos & Pontapés til at spille ved Torre de Belém (Jardim de Belém) vest for Lissabon. Se mere om koncerten, som er gratis.

Herunder video fra sidste års nytårsaften i det centrale Lissabon:

Din vurdering:Zara shopping tips til ferien – spændende modetøj i Portugal fra den rigeste mand på den Iberiske halvø

Grundlæggeren af modetøjs-imperiet Zara hedder Amancio Ortega.

En opgørelse over de rigeste mennesker i verden giver Zara grundlæggeren et solidt forspring på den Iberiske Halvø.

Se også: Spar penge på Zara modetøj i Portugal.

Magasinet Examine i Portugal anslår at Zara grundlæggeren har en formue på 16,5 milliarder euro (122 milliarder kroner). Det er lige så meget som den samlede formue hos de 25 rigeste portugisere.

Det amerikanske magasin Forbes mener tillige at Zara ejer Amancio Ortega i 2009 er den 10. rigeste person i verden.

Amancio Ortega er dermed det tætteste man kommer på en ‘spansk Mads Skjern’. Hele formuen er samlet sammen siden 1975, hvor den første Zara butik åbnede i Spanien.

Zara shops i Portugal
Den omfattende Zara kæde er organiseret under det anonyme navn Inditex. Virksomheden er noteret på børsen i Spanien.

Gruppens aktiviteter omfatter foruden Zara også tøj-mærkerne Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarious, Berska, Oysho (lingeri), Zara Home (indretning), Utergüe (assessories) og Tempe (sko).

Læs mere om Zara Portugal 

Man kan ikke finde et shopping center i Portugal længere, som ikke indeholder mindst et par eller tre forretninger tilhørende Zara-gruppen. Der findes totalt i Portugal små 300 butikker.

På verdensplan angav Inditex per oktober 2009 at eje i alt 4530 butikker.

Zara shopping og Zara online shopping
Zara er hovedforretningen i Inditex imperiet.

Strategien er lav pris, god kvalitet i forhold til pris og bredt sortiment med stor udskiftning, som følger moden.

Se den aktuelle Zara-kollektion på Zara.com.

Zara shopping tip: I Portugal er Zara kollektionen ofte billigere end i Danmark – og endnu bedre: Zara linjer i Portugal er langt mere omfattende og har flere ‘vilde’ farver og sko at byde på.

Zara’s succes bygger i stor udstrækning på den spanske mode-virksomheds evne til at sende nye modevarer på markedet i et hidtil uset tempo.

Man bruger få penge på markedsføring. Istedet åbnes der konstant nye butikker på nye markeder i hele verden.

Zara er grundlagt i den nordspanske by La Coruña i Galicien. Efter at have erobret det spanske marked for billigt modetøj i 1980’erne og 1990’erne, åbnede Zara i 1998 den første udenlandske Zara shop i byen Porto i Nordportugal.

Portugal er i 2009 spækket med Zara forretninger (59 i alt) og er på det nærmeste at betragte som hjemmemarked for den spanske koncern. Til sammenligning er der i 2009 kun 3 Zara forretninger i Danmark, som det har været svært at få til at give overskud (tidligere var der 4).

Zara Online Shop åbner på portugisisk i 2010. Se mere om Zara online satsning.

Herunder sommermode 2010 i Gianni Versace kollektions video fra oktober 2009, som Zara uden tvivl vil lade sig inspirere af:


Pull & Bear – et stærkt Zara brand til de unge
Ukendt i Danmark, men Pull & Bear er et af Zara-koncernens hurtigst voksende brands.

Er man ikke fyldt 25 år (eller er ung af sind) og på ferie i Portugal, er den nærmeste Pull & Bear aldrig langt væk. Der er 60 Pull & Bear shops i Portugal ultimo 2009 og inden længe endnu flere.

Pull & Bear står for billigt ungt dynamisk modetøj for unge piger og unge mænd. Brandet symboliseres af et checket blåt logo på sort baggrund - not to miss i shopping centre i Lissabon.

Der er som altid i Zara gruppens forretninger lidt for enhver smag i Pull & Bear – dog med vægt på afslappet teenage tøj og gerne med en ‘urban edge’.

Man anvender kollektionsnavne som Country Grunge, Vicious og Lazy Town. Se kollektionen på Pull & Bear hjemmesiden. Som altid i Zara-universet skifter kollektionerne lynhurtigt.

Mere information om nyheder og kollektioner på Pull & Bear bloggen.

Herunder PR-video fra åbningen af Pull & Berar på Oxford Street i London:

 

Herunder glamourøst Pull & Bear nytårs-mode 2009-2010:

 


Massimo Dutti – Zara luksus-brand til stilbevidste kvinder og mænd
Massimo Dutti er Zara-gruppens mest luksuriøse brand. Vægten er lagt på naturlige materialer og gode kvaliteter.

Oprindeligt var Massimo Dutti en herre-kollektion. I dag findes også en omfattende Massimo Dutti kollektion for piger/kvinder.

Se mere på Massimo Dutti hjemmesiden.

Målgruppen er ældre end hos Pull & Bear. Massimo Dutti brand’et står for trendy uformelt modetøj til alle i tyverne og opefter. Der er også en Massimo Dutti børne-kollektion (for Massimo Dutti kunderne har ofte små børn).

Engelske ord som independent, urban og cosmopolitan er måske, hvad beskriver det ambitiøse og til tider (men ikke altid) klassiske Massimo Dutti brand bedst.

Stilen ligger på mange måder tæt op af Ralph Lauren, men priserne gør heldigvis ikke. Massimo Dutti findes endnu ikke i Danmark, men der er åbnet to butikker i Oslo.

Der er også en undertøjs-linje. Se det hele i Portugal.

Massimo Dutti finder man som oftest i shopping centre i Portugal eller på The High Street i europæiske storbyer. I Portugal sælges Massimo Dutti desuden i egne forretninger på de finere forretningsgader i større byer - primært Lissabon, Porto og Funchal (Madeira). Der er ultimo 2009 godt 40 Massimo Dutti shops i Portugal inklusive den ene på Azorerne og hele fire på Madeira. 

Stradivarius – forward fashion shopping
Det store spanske modetøjs-brand Stradivarius er velkendt i Portugal, hvor der i slutningen af 2009 er 36 Stradivarius butikker.

Stradivarius er en del af Zara-gruppen og henvender sig til unge kvinder, som følger moden og godt kan lide selv at kombinere deres personlige stil.

Se også: E-Stradivarius.com.

Kollektionerne er originale og ungdommelige. Man kan altid finde ‘skæve’ ting, som kan kombineres i en Stradivarious forretning, og priserne er lave i de ofte store meget udsmykkede Stradivarius shops.

Stradivarius er altid med på beatet, og som altid i Zara-gruppen er der stor udskiftning af kollektioner.

Også online er shopping kæden Stradivarius med helt fremme. Man kan lege med alle de nye kollektioner på nettet. Prøv selv at sætte et look sammen på Stra-Diva Fitting room.

Se også Stradivas.com.

Bershka – avantgarde fra Zara-gruppen
Bershka brand’et er som Stradivarius rettet primært mod unge kvinder – for Bershka’s vedkommende med en snert af underground og street fashion.

Hvor Stradivarius følger moden er Bershka brand’et mere avantgarde og eksperimenterende.

Der er også Bershka kollektioner for drenge/mænd.

Se den aktuelle Bershka kollektion.

Man kan høre CD eller læse i magasiner i mange Bershka forretninger.

I Portugal er Bershka yderst populær med 44 forretninger spredt over hele landet (ultimo 2009).

Din vurdering:Art Deco i Lissabon – særudstilling på Gulbenkian Museet indtil 3. januar 2010

Lissabon er berømt for sin blanding af ny og gammel artitektur.

Blandt de nyere stilarter er Art Deco eller decorative art rigt repræsenteret i Portugals hovedstad.

Se også: Gode museer i Lissabon.

Art deco som stilart
Art deco opfattes normalt som elegant og glamourøst uden dog altid at være super-praktisk. Stilarten var populær fra omkring år 1925 indtil 2. verdenskrigs udbrud.

Specielt i USA findes der stadig uendeligt mange art deco bygninger i de større byer. Én af de mest kendte er Chrysler bygningen i New York.

I vore dage kan art deco forekomme tung, ‘påtaget’ moderne og en anelse ‘opstyltet’ – og man glemmer let at stilarten faktisk ikke er mere end 85 år gammel.

Art deco på Gulbenkian
Art deco kommer ikke kun til udtryk i bygninger. Også inden for malerkunst, skulpturer, brugskunst og dagligdags industrielt design var art deco engang særdeles populært.

Det berømte Gulbenkian Museum i Lissabon har indtil 3. januar 2010 en særudstilling om art deco.

Se også anmeldelse på Onculture.

Art deco i Lissabon
Hotel Britania på Rua Rodrigues Sampaio i Lisboa, Cafe Nicolá på Rossio pladsen og Eden Teatro på Praca dos Restauradores er alle gode eksempler på art deco arkitektur i Lissabon.

Eden teatret er nu omdannet til hotel (Vip Eden Lisboa).

Café Nicola er et udmærket sted at iagttage livet i Lissabon fra, men ikke nødvendigvis det billigste. Den portugisiske kirsebærlikør ginja er faktisk hundedyr på Nicola, mens kaffe og fadøl er rimeligt prissat.

Det 4-stjernede Hotel Britania er fortsat blandt de bedste hoteller i Lissabon. Det luksuriøse art deco hotel er berømt for sin uovertrufne service.

Herunder brasiliansk (portugisisk video) om Art Deco med masser af gode eksempler fra hele verden inklusive Portugal:

Din vurdering:Gran Canaria billeje – Tenerife billeje – Madeira billeje – tilbud på udlejningsbiler i syden i 2010

De mest populære solferie destinationer tilbyder i vinterperioden 2010 særdeles billige udlejningsbiler.

Vi har testet, hvad en lille bil i Ford Fiesta/VW Polo størrelse med plads til 4-5 personer og med 5 døre koster at leje i februar ved booking inden nytår 2009/2010.

Gran Canaria billeje i februar
Billigste lille Gran Canaria bil (Peugeot 107 el. lign) koster i februar 2010 fra 770 kroner.

Se mere på: Aktuelle tilbud på Gran Canaria billeje

Skal man op i Ford Fiesta klassen, som er langt mere komfortabel, kan man nøjes med at betale 796 kroner ved billigste billeje tilbud (Peugeot 207 el. lignende) for en uges Gran Canaria billeje. Dette tilbud lover dog ikke 5 døre.

Vil man være sikker på at kunne komme på bagsædet uden at skulle bag om forsæderne, koster billigste Gran Canaria bil fra 856 kroner for en uges billeje (Ford Fiesta eller lignende).

Bemærk at alle 3 ovennævnte tilbud har 0 (nul) kroner i selvrisiko på tyveri og skade. Vores anbefaling ved billeje på Gran Canaria (og andre steder) er altid at checke forsikringsbetingelser under ‘prisdetaljer’.

Alt i alt er det i februar 2010 meget billigt at leje bil på Gran Canaria. Husk dog at booke i god tid.

Tenerife billeje i februar
Tenerife Syd er den mest anvendte lufthavn på Tenerife for danske turister. Priserne på billeje i de to lufthavn Tenerife Syd (TFS) og Tenerife Nord (TFN) er i øvrigt som oftest de samme. Vi har set på Tenerife Syd, som også kaldes Reina Sofia Airport.

Se mere på: Aktuelle tilbud på Tenerife billeje

Billeje på Tenerife er for de mindre udlejningsbilers vedkommende lige så billig som på billeje på Gran Canaria.

Faktisk er de bedste billeje tilbud på Tenerife præcis som på Gran Canaria i februar 2010 (ved booking i december 2009). En Ford Fiesta med 5 døre koster således fra 856 kroner at leje i en uge.

Vil man gerne leje en billig fire-hjulstrækker på Tenerife, er der dog større udvalg på Tenerife end på Gran Canaria.

Anbefaling til sjov billeje på Tenerife i februar 2010: Hvad med eksempelvis at leje en Jeep Wrangler til under 2000 kroner for en uges Tenerife billeje?

Madeira billeje i februar
Madeira hører under Portugal, men er et såkaldt autonomt økonomisk område, hvor blandt andet momsen er lavere (16%). Billeje på Madeira er dog ikke helt så billigt som på Gran Canaria og Tenerife i februar 2010.

Se mere på: Aktuelle tilbud på Madeira billeje

En Ford Fiesta eller lignende med 5 døre koster fra 1349 kroner for en uges billeje (selvrisiko 600 euro på skade og tyveri).

Prisen for at leje en Ford Fiesata i en uge kan synes høj i forhold til prisen på Gran Canaria billeje (eller Tenerife billeje).

Årsagen er at der på de spanske ferieøer (som i resten af Spanien) er mindre skat på indkøb af biler. Det forklarer dog ikke hele forskellen. Madeira har turistmæssigt set klaret krisen bedre og efterspørgslen efter billeje på Madeira er derfor højere.

Anbefaling Madeira billeje: Lejer man bil på Madeira er det værd at overveje at leje en dieselbil, da prisforskellen ofte er lille. For kun et par hundre kroner ekstra (1543 kroner) kan man i februar 2010 leje en Ford Fiesta diesel (eller lignende) i en uge på Madeira. 

Billig billeje sommer 2010 (periode 20-27 juli som eksempel) på Gran Canaria og Tenerife
Gran Canaria, Tenerife og Madeira er udprægede vinterdestinationer, men har også mange danske besøgende om sommeren.

Billeje priser på Gran Canaria er lave til sommer, hvis man booker tidligt. En Ford Fiesta  med 5 døre koster fra 899 kroner for en uges billeje. I den lidt større mellemklasse er der billigt Gran Canaria tilbud: En VW Golf med 5 døre kan fås fra kun 1112 kroner for en uges Gran Canaria billeje i juli.

Madeira billeje er lidt dyrere om sommeren, hvor øen får besøg af mange portugisere, spaniere og englændere. Billigste Madeira bil (set i dec 2009) koster 1702 kroner for en uges billeje (Ford Fiesta 3-5 døre). Med 5 døre koster samme bil i juli 2010 fra 1896 kroner – det begynder at virke små-dyrt for leje af en mindre bil. Måske turister på Madeira til sommer skal vente lidt med at booke bil og se om prsen ikke falder lidt.

Tenerife billeje priser i juli 2010 er særdeles rimelige fra 899 kroner for en Ford Fiesta el lignende med 5 døre (én uges Tenerife billeje).

………………………

Generelt om artiklen:

Alle ovenstående tilbud er set på Cartrawler billeje-søgemaskinen den 26. december 2009. Booking perioden anvendt som sammenligning, hvor intet andet er angivet: 20-27 februar 2010. Lejer: én fører, 30 år. Udlejningssted: Lufthavnen.

Alle billeje-tilbud på Gran Canaria, Tenerife og Madeira i ovenstående artikel inkluderer ansvars- og kaskoforsikring af udlejningsbilen.

Det er mere end sandsynligt at de i artiklen angivne billeje-priser løbende ændrer sig. De billigste billeje-priser på Gran Canaria og Tenerife er dog så lave i februar 2009 at et væsentlige ydeligere fald i prisen på at leje bil på de to spanske ferieøer må anses for usandsynligt.

Artiklen tager ikke højde for alle forskelle i forsikringsbetingelser herunder selvrisiko, forskel i brændstof-regler (fuel policy), forskel i priser for ekstra fører, forskel i priser for ekstra udstyr (eks: GPS eller barnestol) samt eventuelle andre forskelle og begrænsninger. Se alle betingelser under ‘prisdetaljer’ i hvert billeje-tilbud.

Bemærk eksempelvis at man i Spanien (og på Tenerife og Gran Canaria) ofte kommer til at betale for en tank brændstof udover billeje-prisen, hvad enten man bruger en tankfuld eller ej.

Din vurdering:Danmark dyrest - Portugal billigst blandt de gamle EU lande – rapport fra Danmarks Statistik om priser

I den seneste rapport om priser i EU fra Danmarks Statistik vinder Danmark igen.

Forspringet til de øvrige EU lande er endog øget således at priserne i Danmark nu ligger hele 41% over de gennemsnitlige priser i EU.

Portugal billigst blandt de gamle EU lande
Portugal er fortsat det billigste land ud af de gamle EU lande.

I forhold til i Danmark er priserne i gennemsnit 38% lavere i Portugal. Fra portugisisk synspunkt er danske priser 62% højere end i Portugal.

De nye EU lande er dog bortset fra Cypern endnu billigere at leve i.

Se også: Danmarks Statistik pris-sammenligning 2008.

England mærkbart billigere
Det engelske pund er faldet i værdi i det sidste års tid, og der er desuden langt mere konkurrence på dagligvaremarkedet i England.

I prissammenligningen, som i stor udstrækning baserer sig på tal fra Eurostat, er England derfor blevet bemærkelsesværdig billig at bo i som forbruger.

Sammenligningen tager udgangspunkt i en stikprøve af indkøb inklusive moms og punktafgifter i de enkelte lande.

Indeks 100 er det gennemsnitlige prisindeks i EU.

Samlet rangliste for prisniveau i EU:

 1. Danmark prisindeks 141
 2. Irland prisindeks 128
 3. Finland prisindeks 124
 4. Luxembourg prisindeks 119
 5. Sverige prisindeks 115
 6. Belgien prisindeks 111
 7. Frankrig prisindeks 111
 8. Italien prisindeks 106
 9. Østrig prisindeks 105
 10. Holland prisindeks 104
 11. Tyskland prisindeks 104
 12. England prisindeks 100
 13. Spanien prisindkes 95
 14. Grækenland prisindeks 94
 15. Cypern prisindeks 91
 16. Portugal prisindeks 87
 17. Slovenien prisindeks 82
 18. Malta prisindeks 79
 19. Estland prisindeks 78
 20. Tjekkiet prisindeks 73
 21. Letland prisindeks 73
 22. Slovakiet prisindeks 70
 23. Polen prisindeks 69
 24. Ungarn prisindeks 68
 25. Litauen prisindeks 65
 26. Rumænien prisindeks 61
 27. Bulgarien prisindeks 50

Til sammenligning er prisindekset i de øvrige europæiske lande:

 • Norge prisindeks 139
 • Schweiz prisindeks 131
 • Island prisindeks 117
 • Tyrkiet (euro-asien) prisindeks 71
Din vurdering:Caroline Wozniacki og det danske tennis kvindelandshold i Portugal til Fed-Cup 2010 i februar

16 nationer kæmper om oprykning til første division i tennis for kvinder, når der i starten af februar afholdes Fed-Cup på Lissabonkysten.

Se også: Fed Cup resultater fra Portugal.

Fed-Cup for kvinder svarer til Davis Cup for mænd. Der spilles i såkaldte divisioner. Opryknings-turneringer afholdes årligt.

Se også: Fed Cup opbygning.

Det danske kvinde-landshold i tennis
Turneringen finder sted i Complexo de Tenis do Jamor, Cruz Quebrada (område Linda a Velha) få kilometer vest for Lissabon.

Det danske landshold udgøres af:

 • Hanne Skak-Jensen
 • Malou Ejdesgaard
 • Mai Grage
 • Karina Ildor Jacobsgaard
 • Caroline Wozniacki

Holdkaptajn er Maria Rasmussen

De 16 nationer skal kæmpe om 2 oprykningspladser.

Danmarks Fed-Cup modstandere
Danmarks mulige modstandere er Østrig, Hviderusland, Bosnia & Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, England, Ungarn, Israel, Letland, Holland, Portugal, Rumænien, Slovenien, Schweiz og  Sverige.

Se også: Resultat af Fed Cup lodtrækning 2. februar.

Turneringsformat Fed-Cup
Der spilles i 4 puljer af 4 hold. Vinderne spiller mod en anden puljevinder. Kun to hold rykker op.

Startdato for turneringen er 3. februar med lodtrækning 2. februar.

Se mere på Fed-Cup hjemmesiden.

Din vurdering:Flere arbejdspladser i Algarve – IKEA og Ryanair ekspanderer kraftigt

Den svenske møbelkoncern IKEA vil investere 200 millioner euro i et nyt møbelhus ved byen Loulé i Algarve.

IKEA’s Algarve planer ventes at kunne skabe omkring 3000 arbejdspladser.

IKEA i Portugal
Der er endnu ikke givet byggetilladelse, men IKEA har alllerede været på indkøb og sikret sig 40 hektar jord i den centrale del af Algarvekysten.

Bystyret i Loulé er positivt indstillet. Der er hårdt brug for nye arbejdspladser i området.

IKEA kom til Portugal i 2004, hvor det første møbelhus blev åbnet ved Lissabon (Alfragide).

I 2007 åbnede IKEA i Matosinhos ved Porto i et større indkøbscenter bygget af (naturligvis) IKEA.

Se mere om Mar Shopping, som indeholder den største IKEA forretning i Europa.

Allerede i starten af 2010 vil der også være en IKEA at finde ved Loures få kilometer nord for Lissabon.

Udover IKEA møbelhuset i Loulé i Algarve, er der planer om yderligere to IKEA forretninger i Lissabon, to i Porto området og én i Coimbra.

Desuden har IKEA (Swedwood Group) luftet planer om at opføre to fabrikker i Paços-de-Ferreira i Nordportugal. Paços-de-Ferreira er allerede kendt for sin møbelproduktion.

Ryanair satser på Faro Lufthavn
Ryanair vil allerede i foråret 2010 åbne 14 nye ruter fra Faro Lufthavn. Det bringer antallet af Ryanair ruter fra Algarve-lufthavnen i Faro op på 27.

Se også: Ny Ryanair rute fra Billund til Algarvekysten.

Ifølge Ryanair vil Faro blive ny hub for det irske lavprisselskab, som har indikeret af 6 Boeing 737 fly vil få ‘overnatnings-hjem’ i Faro – hvilket vil give arbejdspladser til vedligeholdelses-personale.

Til driften vil der skulle ansættes 150 personer. Ryanair mener desuden at der vil blive burg for 1300 nye ansatte til at servicere det stærkt forøgede antal passagerer.

Den samlede investering mener Ryanair løber op i 280 millioner euro.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »