Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPorsche præsenterer ny 2010 model Porsche 911 Turbo på Estoril banen ved Lissabon

Portugals tidligere Formel-1 bane vest for Lissabon er ofte rammen for præsentationer af nye bilmodeller.

Den internationale motorpresse er specielt om vinteren hyppige gæster på Estoril banen, når bilfabrikkerne ved introduktionen af en ny model inviterer på ‘presse-tur med det hele’.

God bane, billigt land og mildt klima
Estoril i Portugal har det rette klima, og de forvente motorjournalister fra Nordeuropa kan godt lide at blive trakteret med et godt hotel på en sol-destination – og helst i et land, hvor prisniveauet er rimeligt, hvilket i øvrigt også tiltaler bilfabrikkerne.

Fra motor-journalisterne (og bilfabrikkerne) er den sædvanlige forklaring derimod, at der er langt bedre betingelser for at tage gode billeder under sydlige himmelstrøg – Year right!

Herunder Bilmagasinets Søren Juul på Estoril banen i Porsche 911 Turbo:


 

Porsche på Estoril
For nyligt var forventningsfulde journalister samlet til Porsche-præsentation på Estoril banen – som det kan ses på video’en nedenfor i andeles strålende solskin.

Anledningen var introduktionen af den nye 2010 Porsche 911 Turbo, som på trods af 500 hestekræfter og en accellerationstid fra 0 til 100 på 3,4 sekunder sagtens kan bruges til at køre til bageren i også.

Om man bør låne den ud til sin teenage-søn er en anden sag.

Porsche 911 Turbo priser
En Porsche 911 Turbo i standardgave koster i Portugal 177.598 euro svarende til 1.321.329 kroner.

I Danmark er Porsche 911 Turbo prisen før der bestiles ekstraudstyr 3.138.984 kroner. Den tyske pris er 145.871 euro svarende til 1.085.280 kroner.

Den nye årgang 2010 Porsche 911 Turbo er i handelen fra november 2009. 

Herunder Porsche 911 Turbo som det tyske magasin AutoBild oplevede den ved første test på Estoril i oktober 2009:


Porsche video med ny 911 Turbo

Herunder PR-video for den nye Porsche 911 Turbo:

Din vurdering:Lissabon rejser populære i 2009-2010 – Lissabon vinder rejse-priser til World Travel Awards

Rigtig mange har fået øjnene op for Lissabon som ferie-destination.

Den pulserende hovedstad Lisboa er stadig relativ ukendt i store dele af Nordeuropa, men flere og flere rejser til Lissabon på storbyferie eller på forlænget weekend.

Se også: Billig weekend-lejlighed i Lissabon.

Lissabon billigste vesteuropæiske hovedstad
Ikke mindst den økonomiske krise har fået de rejsende til at se mere på pengepungen og overveje om hotel-priserne i Paris, Madrid, Rom, London og måske i lidt mindre grad Berlin er værd at betale.

Se også: Portugals lave prisniveau.

Lissabon rejser vinder på World Travel Awards 
World Travel Awards vil gerne være rejsebranchens svar på filmbranchens OSCAR-uddeling.

Det lykkedes dog i år 2009 World Travel Awards at slippe afsted med at afholde et stort arrangement i Lissabon uden at gøre det store væsen af sig i medierne i Portugal.

Til gengæld har marketing-afdelingen fået spredt budskabet om de mange rejse-priser.

Vi kan derfor med stolthed melde at Lissabon vinder i flere kategorier i Europa. Det ligner på det nærmeste ‘aftalt spil’, men Lissabon og Portugal har i 2009 vundet World Travel Awards i følgende kategorier:

 • Rejse-pris: Europe's Leading Botique Resort Villa Joya, Algarve
  Tyskejede Vila Joya indeholder Portugals eneste 2-stjernede Michelin restaurant og ligger vest for Albufeira ved Praia Galé på Algarvekysten –  se Vila Joya hjemmesiden
  Se også: Portugals Michelin restauranter.

 • Rejse-pris: Europe’s Leading City Break Destination Lissabon, Portugal
  Rejser man til Portugal er man sikret godt vejr stort set hele året. I storbyen Lissabon er der mulighed for billig overnatning og masser oplevelser for enhver smag.
  Se mere om Lissabon.

 • Rejse-pris: Europe’s Leading Cruise Destination Lissabon, Portugal
  Rigtig mange amerikanere vælger at rejse til Lissabon og besøge ‘resten af Europa’ med cruise-skib. De lægger til i Alcântara eller længere inde ved Santa Apolonia kajen i Lissabons centrum.

  Også mange Middelhavs-cruise rejser udgår fra Lissabon eller besøger Lissabon. Lissabon har i 2009 overtaget titlen som Leading Cruise Destination fra København. I alt 308 cruise-skibe besøgte i år 2008 Lissabon.

  Se også: Cruise-skibe i Lissabon i 2009 (åbner som pdf).

 • Rejse-pris: Europe’s Leading DestinationLissabon, Portugal
  Tidligere vindere inkluderer London i England (2007 og 2008) og Grækenland i 2006.
  Uddelingen af World Travel Awards blev foretaget i Lissabon og rejser til Lissabon vandt – det må være helt tilfældigt(!)

  Under alle omstændigheder er det utroligt populært at rejse til Lissabon hele året. Tyskere, englændere, frankmænd, hollændere og spaniere finder især vej til Lissabon herunder til den gamle bydel Alfama, hvor man eksempelvis kan overnatte i restaurerede, men indvendigt top-moderne små romantiske ferielejligheder i det oprindelige Lissabon.

 • Europe’s Leading Golf & Leasure Resort - Praia d’El Rey Golf Resort, Óbidos
  Et par resorts i Algarve er sikkert uenige, men de fleste branche-folk i Portugal er ikke i tvivl om at Marriott Praia Del Rey Golf resortet ved Óbidos er Portugals ypperste.

  Se mere om Praia d’El Rey og om booking af billige golf-overnatninger på Praia Del Rey via Portugalnyt. 

Vinderne i World Travel Awards er fundet ved hjælp af et meget stort antal spørgeskema-besvarelser fra ansatte i rejsebranchen i hele verden. Se alle de europæiske vindere til World Travel Awards 2009.

Lissabon-rejser hele året
Vi anbefaler at bestille rejser til Lissabon i forår, forsommer, efterår eller vinter-perioden. For dem, som elsker varme, er hele året inklusive juli og august måned et godt tidspunkt at besøge Lissabon i.

Vil man gerne holde ferie i Portugals hovedstad i juli eller august og ikke er vild med temperaturer i 30’erne, kan det være en god ide at bestille overnatning i kystbyerne Cacavelos, Cascais, Estoril eller måske leje det fantastiske (og mht. pris/kvalitet billige) feriehus i Malveira da Serra ikke langt fra Praia Grande og Guincho strandene.

Det lufter mere ved kysten, og der er desuden næsten altid et par grader eller tre køligere vest for Lissabon, som i juli-august relativt ofte kan have temperaturer over 30 grader.

Se også: Ferieboliger i Lissabon og på Lissabonkysten

Lissabon er særdeles anbefalelsesværdig som vinterdestination for storby- eller weekendferie. Man kan ofte gå rundt uden overtøj i dagtimerne, som i perioden november til februar byder på 5-7 timers daglig sol.

Om aftenen er det dog nødvendigt med en sweater eller en let jakke, men det tunge overtøj skal man lade blive hjemme, for der er sjældent under 8-10 grader i Lissabon selv om natten midt om vinteren.

Lissabon rejser med TAP eller Cimber-Sterling
Rejser til Lissabon kan blandt andet bestilles ved FDM Rejser, eller man kan vælge at arrangere rejsen til Lissabon selv.

Der er daglige fly-afgange til Lissabon med det statsejede portugisiske luftfartsselskab TAP fra København.

Fra maj 2010 flyver lavprisselskabet Cimber-Sterling også to gange ugentligt på København-Lissabon ruten.

Se mere om: Flyruter til Portugal .

Rejse-guide til Lissabon - Fernando Pessoa’s Lissabon
Herunder uddrag af en video rejse-guide til Lissabon med tekst af Fernando Pessoa.

Den usædvanlige rejseguide til Portugals mytiske hovedstad blev udfærdiget på engelsk af Portugals berømte poet Fernando Pessoa, som selv blev født og boede i Lissabon. Rejse-guiden blev først fundet efter fortatterens død i 1935. 

Rejse til Lissabon – Del 1


Rejse til Lissabon – Del 2


Rejse til Lissabon – Del 3


Rejse til Lissabon – Del 4

Din vurdering:Den Danske Ambassade i Lissabon opdaterer på danske kulturelle og sportslige events i Portugal

Den Danske Ambassade i Lissabon - Embaixada da Dinamarca har hjemme på adressen Rua Castilho, 14 C-3, 1269-077 Lisboa.

Ambassaden hører under udenrigsministeriet og er Danmarks repræsentation i Portugal.

Som turist kommer man som oftest kun i kontakt med ambassaden, når uheldet er ude – eksempelvis, hvis man mister sit pas.

Fastboende danskere kan også få udstedt nyt pas (via Danmark) på ambassaden i Lissabon.

Se også: Ny dansk ambassadør i Portugal i 2010.

Dansk kultur i Portugal
Den danske ambassade i Lissabon hører til de mindre europæiske ambassader, men når ambassaden i Lissabon har mulighed for det, støttes danske kulturelle initiativer i Portugal.

På ambassadens hjemmeside kan man følge med i, hvad der sker måned for måned i Portugal, på Madeira og Azorerne på det kulturelle område med dansk vinkel.

Som noget nyt er den danske ambassades kultur-sider opdateret med billeder af tidligere og kommende arrangementer. Der forefindes desuden relevante links til kunstnere og events-hjemmesider med danske kunstnere og sportsfolk.

Kort over Lissabon med Den Danske Ambassade
Den danske ambassade har desuden konsulater i byerne Faro, Funchal (Madeira), Ponta Delgada (Azorerne) og i Porto.

Herunder ses kort over Lissabon med Den Danske Ambassades placering.Se kort over Den Danske Ambassade i Lissabon i større format

Din vurdering:Playoff kampe mellem Portugal og Bosnien-Herzegovina – lodtrækning til VM i Sydafrika 2010

Portugal har igen været heldige.

Ikke blot slog Danmark med sin 1-0 sejr i Parken Sverige ned på tredjepladsen i VM kvalifikations-gruppe 1 og banede vej for en mulig VM kvalifikation med en andenplads i VM gruppe 2.

I de vigtige playoff kampe møder Portugal Bosnien-Herzegovina, som på forhånd ikke levnes mange chancer mod et stjernespækket portugisisk hold.

Af alternativerne Ukraine, Irland og Slovenien, forekommer kun Slovenien at ville være en lettere modstander – specielt efter Irlands fornemme 2-2 kamp mod Italien.

Bosnien-Herzegivina playoff kamp
At afskrive Bosnien-Herzegovina på forhånd vil dog være letsindigt.

I VM kvalifikationen spillede holdet fra Balkan 2-5 hjemme mod Spanien. Samme sted vandt Bosnien-Herzegovina 7-0 over Estland, 4-1 over Armenien og 2-1 over Belgien.

Det tyrkiste landshold klarede 1-1 i Bosnien og måtte nøjes med en kneben sejr på 2-1 på hjemmebane. Tyrkerne endte med at måtte afgive den vigtige andenplads i VM gruppe 5 til Bosnien.

Portugals landshold får derfor sit at se til, men med en FIFA rangering som nummer 42 (bedste FIFA placering nogensiden for Bosnien-Herzegovina er plads 25 i august 2007) er Balkan-holdet trods alt på papiret et niveau under de bedste hold i Europa.

Playoff kampe 11. og 15. november
Følgende hold fik hinanden som modstandere ved de 8 playoff kampe:

 • Portugal – Bosnien-Herzegovina
 • Irland – Frankrig
 • Grækenland – Ukraine
 • Slovenien – Rusland

De første playoff kampe spilles den 14. november. Returkampe (playoff kampe) finder sted den 18. november 2009.

Alle samlede vindere går videre til Sydafrika 2010 VM slutrunden.

Læs også: Portugal - Bosnien: Skal Portugal til VM 2010 i Sydafrika?

Din vurdering:Lusitano-festival den 6-15 november i Golegã – stort São Martinho heste-show i Portugal

Golegã i Ribateiro provinsen godt 100 kilometer nord for Lissabon mellem Santarém og Tomar er også kendt som Portugals heste-by nummer 1.

Hvert år siden 1972 er afholdt Feira Nacional do Cavalo – Portugals nationale heste-festival.

Det store heste event kan dateres tilbage til det 18. århundrede under navnet ‘São Martinho’ – på dansk sankt Martin (eller Morten) efter soldaten Martin, som blev ophøjet til helgen. I Portugal fejres Skt Martin som São Martinho den 11. november.

Et ægte portugisisk event
Heste-festivallen er et traditionsrigt og ganske stort anlagt portugisisk event.

Er man på ferie i Lissabon-området først i november, er det værd at slå et smut til Golegã.

Man kan til São Martinho (11. november) købe ristede kastanjer og água pé (speciel portugisisk vin) i hele Portugal, og det sælges naturligvis i Golegã sammen med andre lokale specialiteter gennem hele festival-festivalperioden fra 6-15 november 2009.

Lusitano heste i fokus
På Feira Nacional do Cavalo festivallen findes mange heste-racer, men den portugiske ‘royale’ hest lusitano’en er i centrum.

Se program (på portugisisk) og mere om Feira Nacional do Cavalo heste-showet på heste-festivallens hjemmeside.

Se også vores dedikerede sider om lusitano-hesten skrevet af dansk lusitano-ekspert.

Herunder youtube video fra Feira Nacional do Cavalo 2008:

Din vurdering:FIFA ranglisten oktober 2009 – Portugal Frankrig, Rusland og Grækenland seeded til playoff kampe

UPDATE: FIFA verdensrangliste - november 2009

Den nye FIFA verdensrangliste i fodbold blev offentliggjort den 16. oktober.

Oktober 2009 FIFA ranglisten trækker mere opmærksomhed end normalt.

FIFA listen fra oktober 2009 afgør nemlog, hvilke hold som spiller playoff kampe som seedede hold – dvs. hvilke, som på forhånd er så stærke at de får lov at spille mod et på papiret svagere hold i playoff kampene.

Playoff kampe i VM kvalifikationen
De fire stærkeste to’ere i VM grupperne blev:

 • Frankrig – nummer 9 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Portugal – nummer 10 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Rusland – nummer 12 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Grækenland – nummer 16 på FIFA ranglisten i oktober 2009

De fire svageste hold, som ikke bliver seeded blev:

 • Ukraine – nummer 22 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Irland – nummer 34 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Bosnien Herzegivina – nummer 42 på FIFA ranglisten i oktober 2009
 • Slovenien – nummer 49 på FIFA ranglisten i oktober 2009

Den 19. oktober foretages lodtrækning om, hvilke seedede hold, som møder hvilke useedede hold. Ukraine er på forhånd anset som den stærkeste modstander blandt de useedede.

Se også: Resultat af lodtrækning til VM playoff kampe.

Der spilles én kamp ude og én kamp hjemme mod det samme hold. De fire samlede vindere af de to møder , som finder sted 14. og 18. november er videre til VM slutrunden i Sydafrika 2010.

FIFA ranglisten oktober 2009

 1. Brasilien
 2. Spanien
 3. Holland
 4. Italien
 5. Tyskland
 6. Argentina
 7. England
 8. Kroatien
 9. Frankrig
 10. Portugal
 11. USA
 12. Rusland
 13. Schweiz
 14. Cameroon
 15. Tjekkiet
 16. Grækenland
 17. Chile
 18. Mexico
 19. Elfenbenskysten
 20. Serbien

Danmark er nummer 27 på oktober FIFA ranglisten efter nederlaget til Ungarn i Parken 14. oktober.

Sverige er nummer 41 og Norge nummer 37 på oktober 2009 FIFA listen.

Din vurdering:Portvinsfestival på Børsen 2. nov – Ana Moura fado + portugisisk vinsmagning på Lousianna 6. nov

Se også: Portvinsfestival på Børsen 1. november 2010
........................................................................

Den årlige portvinssmagning på Børsen finder sted 2. november 2009.

For arrangementet står magasinet Smag & Behag.

Prisen er 225 kroner (200 kroner for Smag & Behags abonnenter), hvilket dækker en 2 timers periode 16-18 eller/og 19-21.

Årets Portvinsfestival på Børsen er usædvanlig derved at Portvinsinstitutet (portvinsproducenternes sammenslutning i Portugal) som følge af begrænset økonomi ikke støtter arrangementet.

Smag & Behag afholder smagningen alligevel, og Henrik Oldenburg fra Smag & Behag lover at der på smagningen vil være flasker af den nye Vintage Portvins-årgang 2007. Se mere om tilmelding.

Se også: Vintage Port 2007.

Ana Moura på Lousianna – samt portvinssmagning 6. november 2009
Fado sangerinden Ana Moura giver koncert på Lousianna i Humlebæk den 6. november kl. 20.

Prisen for at høre én af Portugals kendteste fado-sangerinder er 195 kroner.

I den forbindelse arrangerer Vinport i Espergærde en lille vinsmagning af udvalgte vine i samarbejde med Lousianna. Der vil også være mulighed for at købe portugisisk vin i kasser af 6 flasker.

Se hvordan man bestiller billet til Ana Moura koncerten på Lousianna.

Se også: Ana Moura koncertkalender.

Herunder Ana Moura med ‘O Fado da Procura’:

Din vurdering:Portugal får ny mindretalsregering under premierminister José Sócrates

Torsdag aften den 15. oktober 2009 annoncerede Portugals siddende regeringschef at han danner en ny mindretalsregering.

Samtaler med de øvrige partier i Portugals parlament gav ikke noget resultat, men Sócrates indikerer dog at andre partier har udtrykt interesse i at samarbejde på visse områder med PS-partiet.

Flertal kræver 116 stemmer 
PS partiet sad indtil valget i oktober 2009 på 121 af de i alt 230 pladser i det portugisiske parlament.

Se også resultat af valget 2005.

Situationen har imidlertid ændret sig markant med følgende valgresultat til parlamentsvalget i oktober 2009:

PS – socialisterne (meget lig socialdemokraterne i Danmark): 97 mandater
PSD – socialdemokrater (på nogen områder lig konservative/venstre i danmark): 81 mandater
CDS/PP – kristendemokraterne (fællestræk med de mest konservative del af de konservative i Danmark): 21 mandater
BE – venstreblokken (stor lighed med SF i Danmark): 16 mandater
CDU – koalision kommunister og grønne (nærmeste lignende danske parti er enhedslisten): 15 mandater

Se også: Valgresultatet 2009 til Portugals parlament.

Svært at samle bredt flertal i Portugal
PS partiets hovedmodstander er PSD. Sådan har det været i mange år og retorikken i debatten har i lang tid været temmelig hård.

Samtidig har PS flertals-regeringen 2005-2009 undladt at inddrage PSD i mange større beslutninger, hvilket nogen PSD politikere ikke har glemt.

Det nærmeste parti til at støtte PS under den økonomiske krise er sandsynligvis BE til venstre for PS, men tilsammen har de to partier kun 113 mandater.

Der er derfor udsigt til relativt store besværligheder for José Sócrates såfremt han ikke formår at finde et bredere samarbejde.

Se også: Rygter om øget aktiebeskatning i Portugal som del af nyt regeringsprogram.

TV kanalen SIC har lavet en meget informativ interaktiv side, som viser mandatfordelingen i Portugal siden revolutionen i 1975. Klik på årstallene øverst på siden for at se udviklingen.

Din vurdering:Danske Mikkel Solnado på Radio Commercial hitlisten i Portugal – hør ‘We Can Do Anything’

Radio Commercial er blandt de største radiokanaler i Portugal målt på lyttertal. Her spilles fortrinsvis pop, rock og moderne musik rettet mod et yngre publikum.

Den 15. oktober 2009 har en dansk sanger indtaget 6. pladsen på Radio Commercials hitliste over mest spillede sange.

Mikkel Solnado har faktisk opnået at være nummer 5 på Radio Commercial Hitlisten foran prominente navne som The Pussycat Dolls, Madonna, Black Eyed Peas m.fl.

Mikkel Solnado
Den danske sanger er en del af Gabriel Flies teamet, som holder til i lokaler på Frederiksberg i København.

Gabriel Flies beskriver sig selv som en international full service music production and music publishing company.

Gabriel Flies producerer eksempelvis reklamefilm og video’er med musikindhold til både TV og computerspil.

Med det nye storhit i Portugal We Can Do Anything har Gabriel Flies dog været på arbejde for sig selv.

Herunder musikvideoen til We Can Do Anything optaget i Colombia:

Din vurdering:Rygter om øget aktiebeskatning i Portugal

Den portugisiske finansministerium overvejer en øget beskatning af aktiegevinster.

Som reglerne er i oktober 2009, beskattes kursstigninger med 10%, såfremt aktierne sælges inden et år.

Sælges aktierne efter et år, er kursgevinster i Portugal skattefrie.

Behov for øgede skatteindtægter
Set i lyset af Portugals store budgetunderskud på statens finanser til dels forårsaget af den økonomiske krise, mener et udvalg i finansministeriet med udvalgsmedlem Rui Morais ord at “det er ufatteligt at man i Portugal kan tjene millioner på aktier uden at betale skat”.

I portugisiske medier har der desuden i oktober været forslag fremme om at hæve beskatningen af gevindsten opnået ved korttidseje af aktier fra 10% til 20%.

Den øgede aktiebeskatning, hvis endelige form endnu ikke er besluttet, menes at være en del af det program, som premierminister Sócrates vil fremlægge, når han præsenterer sin nye regering.

Man overvejer desuden i finansministeriet midlertidigt at sænke momsen i Portugal til 19%. Det vil dog først ske, når sikre tegn på at økonomien er i bedring foreligger.

Den siddende finansminister Fernando Teixeira dos Santos forventes at beholde sin post i den nye regering.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »