Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNy seværdighed i Sintra - Sintra Mitos e Lendas

Sintra er en af Portugals uspolerede perler, der er som taget ud af et eventyr!

Byen er berømt for sin romantiske arkitektur, som sætter det mystiske og det fantastiske i fokus.

Søg hotel i Sintra.

Nu inviterer den nye attraktion Sintra Mitos e Lendas (Sintra Myter og Legender) på en historisk rundrejse ind i mystik, hemmeligheder og romantik ved hjælp af litteratur, historie og musik i det gamle Sintra.

Arkitekter, manuskriptforfatter, historikere, designere og specialister i multimedie, 3D-effekter, hologrammer har sammen skabt denne nye seværdighed, Sintra Mitos e Lendas.

sintra mitos e lendas

17 forskellige stop på Sintra Mitos e Lendas
Rejsen begynder i en elevator, der er dækket med forskellige billeder af byen, og man er omgivet af lyden fra skoven med lav belysning.

Gennem rejsen besøger man 17 forskellige områder, der hver især bliver fortalt med et særligt twist.

Den reelle tur begynder på tredje sal, hvor man får følelsen af, at man er klatret helt op til toppen af Sintra Mountain. En fortæller introducerer legenderne og taler om tidspunktet, hvor Penhas (klipperne) blev skabt.

På anden sal kan man interagere med historiske begivenheder og legender gennem touchscreens og en animeret film på lærred. 

Find lejlighed tæt på Sintra

Livagtigte historier
Man bevæger dig videre til første sal, hvor legenden om Graven af de to brødre bliver fortalt gennem hologrammer.

Her kommer historierne til live, idet man bliver aktør i spillet. Man løber gennem skoven, hvor man skal undgå forhindringer og fange nogle af tingene i sagnene.

I området, der er forbeholdt forfattere, som har været forført af magiske Sintra, er der animerede portrætter, der alle fortæller om deres erfaringer og oplevelser af byen.

I 4D rummet møder man legenden Our Lady igennem multisensorisk oplevelse, supplereret af særlige vind- og duft-effekter.

Nye eventyr venter i kælderen. Her bliver man inviteret om bord på et skib, der bliver nøje overvåget af Adamastor, mens man er omgivet af det svulmende hav!

Besøget afsluttes i det magiske grønne område med lyden af skoven.

En oplevelse for alle
Oplevelsen er designet til alle aldersgrupper. Såfremt man har nedsat hørelse eller syn, tilbyder Sintra Mitos e Lendas en lydguide eller tablet med undertekster, der beskriver handlingen og omgivelser.

Dette giver alle mulighed for at nyde besøget til fulde.

Sintra Mitos e Lendas er ikke Sintras eneste seværdighed, tværtimod. Den pragtfulde by tilbyder et hav af seværdigheder, blandt andet Dronning Amelias slot Palacio da Pena, slotsparken Parque da Pena, naturparken Monserrate Park, det mauriske slot Castelo dos Mouros og klosteret Convento dos Capuchos.

Foruden national paladset Palacio Nacional de Sintra, nationalparken Cascais-Sintra Nature Park, fantastisk arkitektur Quinta da Regaleira og Sintras museum for moderne kunst museu de Arte Moderna. Læs mere om Sintra seværdigheder.

Lokation og åbningstider
Attraktionen er beliggende i hjertet af Sintra på Praça da Republica no 23. Fra den skønne kystby Cascais er rejsetiden små 30 min. i bil eller lidt længere tid, hvis man vælger at tage bus 403 eller 417 fra Cascais busstation til Sintra.

Holder I ferie i Lissabon er afstanden fra Lissabon til Sintra kun ca. 30 minutter i bil og ca. 45 minutter med tog fra Rossio togstation i Lissabon.

I Sintra kan man desuden benytte bus 434, der stopper ved mange af Sintras seværdigheder. 

Lej billig bil til Sintra.

Sintra Mitos e Lendas har åbnet for besøgende hver dag fra 09.30-18.00. Entrébilletterne koster 4,50 euro pr. voksen, hvor pensionister og studerende slipper med 3,50 euro. Børn (fra 6-15 år) har adgang for 2 euro, mens børn op til 5 år har gratis adgang.

Din vurdering:Palmela Vinfestival 2015 – Festa das Vindimas 3-8 september

Byen Palmela syd for Lissabon sætter hvert år alle sejl til for at fejre vinhøsten.

I 2015 løber festlighederne fra 3. til 8. september.

Program for Vindimas de Palmela 2015
Årets program for vinfestival i Palmela er vanen tro omfattende.

Se program (portugisisk).

Palmela vin-høstfesten afholdes i 2015 for 53. gang. 

Skønhedskonkurrence,  optog og koncerter
Man gør ikke noget halvt i Palmela, når festen for vinhøsten skal planlægges.

Inden festival-ugen går igang er der blevet udvalgt kandidater til festival-ugens skønhedskonkurrence.

Hvert år kåres ‘Rainha da Festa’ – årets dronning - i forbindelse med 2015 vinfestivallen i Palmela på festivallens gallaaften d. 2. september.

Hertil kommer underholdning og optrædende hver aften i Palmela by, tyreløb i bymidten (afspærret), optog gennem byen, koncerter og meget andet. I Palmela er høstfesten ikke kun til ære for turister, men udgør årets højdepunkt.

                            Optog – Festa das Vindimas i Palmela 2014

Castelo de Palmela
Et andet vigtigt element under Festa das Vindimas er Palmela middelalder-borgen Castelo de Palmela, som til dagligt fungerer som Pousada.

Der er i 2015 investeret i ny nattebelysning af borgen.

Pousada’et i Palmela har karaktér af luksushotel med fænomenal udsigt over hele Setubal og i godt vejr er der også udsigt til Lissabon.
 

  
Portugal-ferie i Palmela tæt på Lissabon
Man kan på Portugalnyt reservere værelse på Pousada de Palmela. Der er tale om en oplevelse i form af overnatning på intet mindre end et slot med meter-tykke mure.

For dem, der gerne vil opleve Pousada de Palmela uden at bruge en formue, er der en hyggelig café på slottet med, efter danske forhold, rimelige priser - en udmærket udfulgt fra Lissabon, som kan kombineres med Arrabida-stranden.

Prøv i øvrigt at checke priser på slots-overnatning lidt uden for sæsonen – en fyrstelig nat på slottet i Palmela kan af og til fås til samme pris som et værelse på et 3 eller 4-stjernet hotel i Lissabon.

Book overnatning på slottet i Palmela (Pousada Castelo de Palmela)

I festival-perioden skal man være tidligt ude for at reservere overnatning på Pousada de Palmela.

Langt billigere og med egen pool, kan vi tilbyde familievenligt feriehus til leje tæt på Palmela.

Fakta om Palmela på Setúbal
Palmela er en mellemstor by med omkring 60.000 indbyggere.

Med kun 25 km til Lissabon er Palmela et oplagt udflugtsmål for turister, som rejser til Portugal for at bo i Lissabon i ferien.

Byen Palmela ligger på Setúbal-halvøen, som er kendt for sin skønne natur; herunder den pragtfulde strand ved Arrabida

                  Portinho da Arrábida stranden

Tæt på Palmela ligger Portugals største virksomhed Autoeuropa, som er en VW-samlefabrik, der blandt andet producerer VW Sharan, VW Eos og VW Scirocco biler til hele verden.

Palmela-området har en relativ stor udenlandsk (ikke portugisisk) befolkningsandel med både hollændere, englændere, tyskere, franskmænd, danskere, svenskere og ikke mindst ukrainere.

Din vurdering:Sensommer i Algarve - August-September

Algarve er ifølge statistikken et af de mest solrige områder i Europa. Faktisk er der flere solskinstimer her end i Californien.

I sensommeren – august og september er der tale om mellem 9,5 og 11,5 timers sol om dagen.

Lej feriehus i Algarve

I disse to måneder bliver der på intet tidspunkt koldt – ikke hvis man er vant til danske sensommer temperaturer.

Den laveste nattetemperatur ligger på mellem 17 og 18°C, og den højeste dagtemperatur ligger på mellem 27 og 29°C.

Udover de høje temperaturer, falder der heller ikke meget nedbør i området omkring Algarvekysten.

Gennemsnitligt set er der 1-2 regnvejrsdage pr. måned i august og september.

Vantemperaturen ved Algarvekysten er desuden højest i sensommeren og sniger sig op på 20°C. Dette kunne alt sammen danne nogle gode rammer for en sensommerferie i det sydportugisiske.

Læs mere om vejret i Algarve

Nogle af de mest populære områder ved Algarve inkluderer Albufeira, Carvoeiro, Praia da Rocha og Tavira.

  

Albufeira
Byen er en af de mest populære blandt turister grundet dens placering ved kysten. Turistområderne i Albufeira er groft sagt opdelt i to områder; Areias de São João og The Old Town.

Areias de São João er også kendt som ’The Strip’. Areias de São João er meget natkluborienteret. Her ligger en del restauranter, barer og diskoteker, og området er derfor meget populært blandt unge.

The Old Town ligger ned til stranden, hvor den gamle by i Albufeira ligger. Her skal man dog forvente at møde en del turister – dog flest i sommermånederne.

Derudover gør det gode vejr også at der er rig mulighed for at tage i vandland, hvis det er at foretrække fremfor at bade i havet. Der ligger to vandlande i området omkring Albufeira; Aqualand og Slide&Splash.

Udover at tage i vandland ligger der også en Zoomarine i byen, hvor det er muligt at komme ud og svømme med delfiner

Se også: Albufeira på Algarvekysten

Carvoeiro
Hvis man dog tilgengæld nyder at tage en tur på stranden, er der adskillige strande at vælge imellem i Carvoeiro. Hele 12 for at være mere præcis.

Book feriebolig

En af de nævneværdige må være Praia de Marinha, som har en meget ikonisk klippeformation. Ofte bliver billeder af netop denne strand brugt som reklamefremstød for Portugal.

Stranden Praia da Benagil er ligeledes meget scenisk med klippeformationer, hvor stranden ligger i en hule i klippen, men med et naturligt ’ovenlysvindue’.

benagil beach 

Se også: Carvoeiro på Algarvekysten

Praia da Rocha
Praia da Rocha er en Strand et par kilometer syd for Portimão. Dem, der kommer og besøger stranden er alle fra børnefamilier til unge turister til ældre.

Lej feriebolig ved Praia da Rocha

I området er der rigtig meget at opleve; dette inkluderer delfin-spotte-ture, en tur på det gamle fort Santa Catarina de Ribemar eller Forte de São João de Arade, et spil black-jack på Algarve Casino eller et besøg hos den lokale fiskerby, Ferragudo.

Se også: Praia de Rocha

Tavira
Hvis det virkelig er solskinstimerne og strandene, der trækker i én, så er Tavira den perfekte destination.

Som udgangspunkt er solen her længere og temperaturen er altid lige et par grader højere end andre steder i Portugal. Derudover har Ilha de Tavira nogle af Algarvekystens allerbedste strande.

Udover temperaturen og strandene er Tavira ofte billigere end nogle af de andre områder så som Albufeira, Lagos og Portimão.

Læs mere: Tavira – det autentiske Algarve

 

Din vurdering:Nye hoteller i Lissabon

Turismen i Portugal er i massiv stigning.

Efter at turistindtægter i 2014 stod for 10% af Portugals BNP, skønnes det at andelen i 2015 stiger til 15,8%. Og med det stigende antal turister følger åbning af flere nye hoteller i Lissabon.

Se også:
Kraftig stigning i turister, som rejser til Portugal.

H10 Duque de Loule
Dette 4-stjernede, spanskejede hotel tilbyder 89 værelser tæt på Praça Marques de Pombal.

Bygningen har indtil år 1890 fungeret som kloster, men er sidenhen blevet restaureret og skal nu fungere som hotel.

Interiøret er designet af den spanske indretningsarkitekt Lázaro Rosa-Violán. Hotellet er i klassiske blå og hvide farver med et moderne twist.

På hotellet er der også mulighed for at holde møder eller andre events og kan huse op til 80 deltagere.

Derudover har hotellet en fantastisk tagterrasse, Limao Chill-Out Terrace, på 10. etage med fantastisk udsigt ud over Tagus. Hotellet ligger desuden i gåafstand til Avenida de Liberdade.

Avenida de Liberdade er en 1,1 km lang gade, der er modelleret efter boulevarderne i Paris og hvor mange designerbrands har deres butikker. Den bliver anset som værende den 35. dyreste gade i hele verden.

Søg hoteller i Lissabon.

InterContinental Estoril
Vest for Lissabon ligger byen Estoril. Og her, helt ude ved Atlanterhavet, på den ’Portugisiske Riviera’, eller ’Coast of Kings’, som det også bliver kaldt, ligger det 5-stjernede InterContinental Estoril.

Her er 59 værelser, 2 suiter, mødefaciliteter, spa og fitness. Hotellet ligger et stenkast fra den togstation, der forbinder kystbyerne, Lissabon og Lissabons lufthavn.

On-site restauranten giver gæsterne mulighed for at smage traditionel portugisisk mad, hvilket inkluderer deres berømte portugisiske fisk og skaldyr.

InterContinental Estoril

Santiago de Alfama
På den berømte gade, Rua de Santiago, hvor det siges, at Christopher Columbus blev gift og hvor Caminho Português de Santiago starter, ligger dette 5-stjernede hotel, Santiago de Alfama.

Beliggenheden gør hotellet perfekt for den nysgerrige rejsende. Hotellet ligger direkte under Saint Georgs slot og lige over det berømte view point, Miradouro de Santa Luzia.

Gaderne her er meget smalle og nogle bygninger kan dateres et årtusinde tilbage.

Desuden er denne bydel hjem for fado musikken, og her kan ofte høres en fado musiker, der spiller eller synger i gaderne eller i hjemmet med vinduet åbent.

Pousada på Praca do Comércio
Det er dog ikke kun de luksuriøse og moderne hoteller, der opføres i Lissabon.

Pousada er den portugisiske betegnelse for kro, og er typisk et sted, der ikke kun tilbyder overnatning med lækker mad og vin, men ovenikøbet gør det i autentiske og historiske omgivelser.

Dette er ideelt for turister, der gerne bor et mere kulturrigt sted, hvor bygningen har en historie at fortælle. Pousadaerne er typisk omdannet fra at være et gammelt slot, en herregård eller en anden historisk bygning.

Pousada finansieres af den portugisiske stat, og er med til at værne om de ældre og særlige bygninger.

Den nyeste i rækken blandt Pousadaer i Lissabon åbnede i juni 2015 og ligger i Praça de Comércio. Bygningen er en gammel Pombaline bygning og har førhen været brugt af ministeriet for interne affærer og politiet.

Det nye Pousada er en del af Pestana Hotel Group.

Læs mere om Pousada Lissabon

Din vurdering:IKEA PT vs. IKEA DK

Trods IKEAs meget standardiserede sortiment er der alligevel altid foretaget små justeringer, for at tilgodese målgruppen i det pågældende land.

Dette gør sig også gældende i Portugal.

Tæpper… masser af tæpper i Portugal
Tæpper tæpper tæpper… og flere tæpper. Tæpper i lange baner…

Der er et stort udvalg af tæpper i IKEA i Portugal, hvor man finder stribevis af tæpper i alle farver, størrelser, former og udskæringer. Et udvalg, der er væsentligt større og anderledes end i DK.

Portugiserne har en ’thing’ for tæpper. De elsker tæpper! Og kan ikke få nok. Man har typisk et tæppe i entréen, under spisebordet, under sofaarrangementet, i gangarealet, i soveværelset og selvfølgelig et absorberende tæppe i badeværelset.

IKEA restaurant velbesøgt I Portugal
Restauranten i Alfragide IKEA i Portugal adskiller sig fra de danske IKEA’er, forstået på den måde, at mange lokale kommer til IKEA udelukkende for at nyde et måltid mad.

Restaurant arealet er en tand større end i Danmark og der er tilmed en tilstødende kaffe/kage bar, der imødekommer portugisernes elskede lille, stærke og forfriskende espresso!

Food afdeling i Portugal
I Portugal har man differentieret sig fra de danske IKEA’er ved at etablere en food afdeling. Her kan man købe svenske varer, heriblandt småkager, fisk i mange afskygninger (herunder laks og sild), rysterugbrød og rysteboller.

Rystebrød og rysteboller er en karton, hvor alle ingredienser til henholdsvis rugbrød og boller er tilsat, og man blot skal tilsætte vand, herefter ryste og til sidst sætte i ovnen. Selvfølgelig er der også mulighed for at købe IKEAs berømte specialiteter som frikadeller og kanelsnegle, der er elsket af mange verden over!

Pristjek sovesofa
Priserne varierer selvfølgelig. En Friheten, skiftebo hjørnesovesofa koster 2.799 kr. i Danmark, og er en anelse dyrere i Portugal, hvor hjørnesovesofaen koster 3.205 kr. (429€).

En Bestå opbevaring med skuffer, selsviken højglans/hvid koster 2.040 kr. i Danmark, men er til gængæld billigere i Portugal, hvor prisen ligger på 1.645 kr. (220€)

IKEAs fremtidsplaner
I skrivende stund er der tre IKEA varehuse i Portugal i henholdsvis Loures og Alfragide i Lissabon-området samt ‘Mar Shopping’ i shopping centeret i Matosinhos nord for Porto. Der er pt. planer om at udvide med et varehus, der skal ligge i Algarve og gerne skulle slå dørene op næste år. Læs mere.

Der er fem IKEA varehuse i Danmark i henholdsvis Gentofte, Taastrup, Aarhus, Odense og Aalborg. Den næste i rækken er et varehus tæt på Fisketorvet i KBH, og måske bliver det rygtede IKEA varehus i Esbjerg en realitet!

Ny IKEA i Esbjerg
Gennem flere år er rygterne gået på, at IKEA vil udvide til Esbjerg. Der er sågar oprettet en facebook gruppe, der hedder ”IKEA til Esbjerg”, som blot vidner om omfanget af rygterne. Tilbage i april 2015 fik rygterne hurtigt ben at gå på efter en ansøgning fra City Nord Retail Park til Plan & Miljøudvalget.

Der ansøges om placeringen af to store udvalgsvarebutikker, der skal være mellem 5.000-8.000 kvadratmeter og mellem 15.000-40.000 kvadratmeter. Parkeringsarealerne og butikkerne kræver i alt 90.000 kvadrater svarende til 9 hektar.

Dog er rygterne ikke blevet bekræftet. Udvalgsformand John Snedker udtaler til avisen Jyske Vestkysten, at byen er stærkt interesseret i, at IKEA etablerer et varehus i Esbjerg, da dette vil forøge Esbjergs handelsopland og tiltrække dem, der normalt kører til Århus eller Odense.

Din vurdering:Planlægger du rejse til Portugal - så husk at se 'portugisisk aften' på DK4 torsdag d. 27. august

Drømmer du om at tage til sydens sol i Portugal, kan du allerede nu få en sneak peek af, hvad du kan forvente!

Nyd efterårsferien ved Algarvekysten

Aften i Portugals tegn
D. 27. august kommer til at stå i det portugisiske tegn på DK4, hvor du fra kl. 19.35-22.50 bliver taget med på en rejse gennem landet. Læn dig tilbage og nyd turen!

Du starter i landets hovedstad Lissabon, hvorefter du bevæger dig mod middelalderbyen Óbidos, gennem universitetsbyen Coimbra, forsætter mod portvinens hjemby Porto og afslutter rejsen med et besøg i tempelriddernes by Tomar.

Se central feriebolig i Porto.

I løbet af de seneste par år har Portugal entusiasten Frantz Howitz lavet en række fantastiske udsendelser om Portugal! Howtitz er dansk tv-journalist

Programmerne har omhandlet en bred vifte af emner - lige fra natur og historie til emner som musik og kultur.

Torsdag d. 20. august kl. 21.30 på DK4 vil der være endnu en udsendelse om Portugal, denne gang fra den historiske by Tomar ang. portugisiske kulturperler.

Et sneak peek på program om byen Tomar

Planlægger du rejse til Lissabon?
Lissabon tilbyder en masse forskellige seværdigheder og oplevelser. Går rejsen til Lissabon, skal Fonte Luminosa måske på listen over 'ting-vi-skal-se'. Fonte Luminosa er et spektakulært springvand, hvor der er mulighed for at iføre sig en regnjakke og gå ind under vandmasserne. Se video af springvandet.

Find billige flybilletter til Portugal.

I Lissabon kan man også opleve en kæmpe mad-mekka. Den gamle markedsplads Mercado da Riberira i byens Cais do Sondré kvarter er blevet forvandlet til en række kvalitetsrestauranter, der er samlet undet ét tag, hvor familiens medlemmer kan købe mad fra hver sin yndlings restaurant og stadig få mulighed for at sidde sammen og spise. Læs mere  

Man kan også besøge Lissabons svar på Den Blå Planet, nemlig Lissabon Oceanarium, der er blevet kåret til det næstbedste Oceanarium i verden. Læs mere om Ocenarium + entrebilletter 

Din vurdering:Selfie med Cameron på EasyJet fly til Algarve

En 16-årig teenager fik sig en overraskelse på EasyJet flyet på vej til Portugal, da hun opdagede at David Cameron også var ombord!

Selfie med David Cameron
I alt hemmelighed tog 16-årig Ashleigh selfies og billeder af David Cameron, der sad og nød sine Pringles chips ombord på lavprisselskabet EasyJet.

Han er på ferie med sin familie på Algarvekysten, men tog tilbage til UK for at deltage i VJ mindefest i weekenden. På flyturen tilbage til Algarvekysten så en ung teenager sit snit til at tage et selfie med David Cameron.

Den unge pige tweetede på Twitter, hvor hun skrev ”Premierministeren var 3 sæder fra mig og spiste Paprika Pringles. Hjælp mig” og tilføjede "Guys, jeg græder han spiste Pringles"

Camerons tilstedeværelse på EasyJet fly har mødt stor undring og vakt opmærksomhed. Blandt andet skriver Willie Yarbrough på Twitter ”Hvordan er det overhovedet muligt? Det er ikke engang første klasse! Tiderne må være hårde for UK”

Se billederne hos Mirror

Surferøre og FitFlops
I sidste uge fik David Cameron en infektion i øret og blev behandlet for otitis, der også er kendt under navnet ”surfer’s ear”.

Han er blevet set i FitFlops i løbet af sin ferie. FitfFlops er designet til at aktivere muskler og tone lår, læg og bagdel.

Din vurdering:Rekordantal turister i Lissabon - turismen i Portugal i massiv stigning

Der er delte meninger om den markante stigning i antallet af besøgende i Lissabon.

Turismen i Portugal i massiv stigning
Indtjeningen på portugisiske hoteller steg med næsten 17 procent i starten af feriesæsonen i juni, og antallet af udenlandske besøgende er steget med 10 procent siden sidste år ifølge National Statistics Institute (INE)

Turismen har stor indflydelse på Portugals indkomst. Ifølge en rapport fra Henrique Ameida fra Bloomberg.com er Lissabon den hurtigst voksende destination i hele Sydeuropa.

På nuværende tidspunkt står turismen for 10 % af Portugals bruttonationalprodukt (BNP), og tallet har været stigende siden 2011.

I årets første seks måneder er antallet af turister, der bor på hoteller i Portugal steget med 9 procent til 4,5 millioner, én million alene i juni måned.

Pink Street - Rua Rosa
Det, der for årtier siden var byens glemte område, er nu blevet en af turisternes favoritter! Faktisk er Rua Nova do Carvalho blandt 12 ”Favorite Streets” i Europa ifølge New York Times.

Der er tale om floden ved Cais do Sodre, Rua Novo Carvalho, der tidligere var domineret af skumle og snuskede sidegader med en række bordeller, der var fyldt med sømænd og lokale.

I 2011 fik kvarteret en make-over. De snuskede bordeller blev omdannet til hoteller, lejligheder, restauranter, barer og butikker. Ydermere blev hovedvejen lukket for trafik og blev malet pink og fik tilnavnet Pink Street!

Siden make-overen har Pink Street været velbesøgt af lokale og særligt turister - både i dagtimerne og om natten!

Det er en kæmpe fordel for butiksejerne, restauratørerne og udlejerne, der nyder godt af det massive turistboom! En bartender på Champanharia do Cais i Pink Street siger ”I disse dage er 70-80 procent af gæsterne turister. Business er fantastisk!”

Se lækker ferielejlighed i Graca, Lissabon

Lokales frustration i Pink Street
At bo der er en anden sag siger de lokale. ”Det er blevet værre” siger Isabel Sa da Bandeira, der bor 100 m. fra Pink Street og leder en organisation kaldet ”People Live Here”, der har til formål at minde autoriteterne om fastboerne.

Mange af beboerne i Lissabon forsøger at presse det offentlige til at opsætte regler svarende til dem, der er opsat i Barcelona. Der har man en grænse for antallet af åbninger af hoteller, hvilket gør det muligt at kontrollere og begrænse antallet af turister.

Isabel Sa da Banderia udtaler også ”Kvarteret og området var i dårlig stand, men vi kunne sove om natten, fordi alt foregik bag lukkede døre. Nu er festen alle steder”

Mange af fastboerne i Lissabon føler sig forsømt af det offentlige, da de føler, at det offentlige sætter turisterne i første række og ikke tilgodeser de fastboende. Den store ændring har drevet mange af langtidslejerne væk.

Langtidsudlejning af boliger i Lissabon
Et af de store issues er langtidsudlejningen af boliger. I forbindelse med Portugals hjælpepakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) var en af betingelserne, at landet gradvist skulle udfase langtidsudlejningen af boliger.

Gennem adskillige årtier har langtids lejerne haft en form for beskyttelse. Beskyttelsen gør, at lejerne betaler en ualmindelig lav husleje og udlejeren har ikke mulighed for at foretage en prisstigning.

Udlejerne har ikke interesse i at vedligeholde bygningerne grundet den lave husleje, og lejerne sidder i faldefærdige lejligheder, men ønsker ikke at flytte grundet den lave leje.

Det massive boom kan føre til en udvandring af fastboerne mener Vasco Morgado, formand for Santo Antonio bydel, der omfatter flere af Lissabons historiske kvarterer.

Sporvogn 24 - Tram Tour
Sporvogn nr. 24, der kørte op til Lissabons berømte bakker, indstillede tjenesten for to årtier siden og siden har lokalbefolkningen krævet dens tilbagevenden. Lokalbefolkningen blev hørt, og i maj optog Tram Tour (tidl. sporvogn 24) sin rute igen.

Tram Tour blev til ikke til glædens gensyn, som man havde håbet. I stedet blev lokalbefolkningen tilsidesat til fordel for turisterne, der nu benytter sig af ruten.

En tur koster 6 euro, hvilket er mere end dobbelt så meget, som andre city transport. Prisen og turisternes tilstedeværelse har medvirket til, at den ældre befolkning har set sig nødsaget til at gå.

Stigende salgspriser
Der er ingen tvivl om, at turismen er en væsentlig faktor i Portugals økonomi, og den skønnes at komme til at omfatte 15,8 % af landets BNP i 2015.

Med stigningen i turismebranchen følger der en masse goder. Salgspriserne målt på kvadratmeter er steget med 60 procent i nogle områder af Lissabon siden 2011, siger Paulo Silva, leder af ejendomsmægler konsulentfirmaet Aguirre Newman i Lissabon.

Se fantastisk penthouse lejlighed i Alcantara, Lissabon

Dette gør det attraktivt for ejerne af bygninger, der ønsker man at sælge til udenlandske investorer eller udleje direkte til turister for korte ophold, da dette giver væsentlige flere penge på lommen.

Eduardo Abreu, partner i Lissabon Neoturis turisme konsulentfirma siger "Men Lissabon beboerne er nødt til at lære at leve med turister. Hvis man tager til London, Paris eller New York vil man altid finde tusindvis af turister steder som Piccadilly Circus, Eiffeltårnet og Times Square. Det er uundgåeligt.”

I skrivende stund er der endnu ikke lagt nogen plan for det massive turistboom, men turist embedsmændene har erkendt, at der skal foretages nogle ændringer.

Din vurdering:Eksperiment: Reaktioner på homoseksuelt par i Lissabon

Et homoseksuelt par fra Lissabon har netop lavet et eksperiment, der illustrerer portugisernes holdning til homoseksuelle par.

Det homoseksuelle par Lorenzo og Pedro havde set eksperimenter fra henholdsvis Rusland og Ukraine, hvor et homoseksuelt par holdt hinanden i hånden på gaden. Eksperimentet resulterede i krænkelser, spark og overfald, hvilket bliver vist i videoen nedenfor.

Det portugisiske par blev forbavsede over eksperimentets resultat og udtalte ”Resultatet i Moskva og Kiev er så primitivt, sørgeligt og modbydeligt. Det er som om, de stadig lever i 1920.”

Eksperimentet i Lissabon
Parret besluttede sig for at afprøve eksperimentet i Lissabon og demonstrere, hvordan folk burde forholde sig, når de møder et homoseksuelt par på gaden.

De tog til Lissabon i tre dage, hvor de filmede reaktionerne i forskellige områder af byen.

Resultatet i Lissabon var en helt anden oplevelse.

Reaktion på homoseksuelt par i Lissabon

Holdningsændring omkring homoseksuelle
Der er sket en markant udvikling inden for området omkring homo-ægteskaber og folks generelle holdning til homoseksuelle - dog primært i de større byer og i områder med mange udlændinge.

Gay Pride Parade og #LoveWins hashtagget er begge glimrende eksempler på udviklingen de seneste par år.

Historien bag Gay Pride Parade
Homoseksuelle har gennem flere århundreder været vant til undertrykkelse, overgreb og krænkelse. I de fleste lande var homoseksualitet forbudt, da det blev betegnet som en psykisk sygdom - hvilket det stadig gør i mange lande, og gjorde i Danmark indtil 1981.

I 60’erne var The Stolewall Inn et insted for drag queens, homoseksuelle og samfundets svageste grupper. Mødestederne blev ofte spoleret af politirazziaer, hvor man risikererede fængsel og offentlig skandale, såfremt man blev fanget.

Vendepunktet for homoseksuelle
D. 28. juni 1969 var der - igen - politirazzia, men denne gang var anderledes. De samfundssvage grupper gjorde modstand, og tilskuerne forenede sig med de homoseksuelle, hvorefter der var ballade i flere uger med gadekampe og barrikader.

Dette defineres som første gang, hvor de homoseksuelle kæmpede imod undertrykkelsen.

Det oprør blev markeret med parader allerede året efter, og siden har man fejret Christopher Street Day, der har udviklet sig til navnet Gay Pride Parade.

#LoveWins hashtag på Twitter
#LoveWins nåede 6,2 millioner tweets inden for seks timer efter Højesterets afgørelse om homo-ægteskaber: Afgørelsen, der væltede forbuddet mod homo-ægteskaber i 13 stater i USA.

LoveWins hashtagget er nok et af de mest brugte hashtag. Da hashtagget peakede, var der 35.000 tweets pr. minut med #LoveWins. 3 timer senere fortsatte tweetsene, dog med 20.000 tweets pr. minut.

Din vurdering:Kontorleje-priser i Lissabon er stigende ifølge Colliers – i Warszawa, Kiev, St. Petersborg og Minsk falder priserne

Lissabon er blandt de storbyer i Europa med den højeste procentvise stigning i prisen på kontorlejemål.

Den internationale erhvervsmægler Colliers har undersøgt priserne i en række byer og tendensen er klar.

Prisfald i Rusland, Ukraine og Polen
I store russiske byer, i Kiev (Ukraine) og i Minsk (Hviderusland) falder priserne på kontor-kvadratmetre som følge af den økonomiske situation. Største fald over de sidste 12 måneder ses i Kiev med minus 6,5% og i St. Petersborg med minus 6,4%.

I Warszawa er prisen for kontorlejemål også faldet (med 4,2%) over de sidste 12 måneder. Warszawa er speciel derved at prisfaldet i høj grad skyldes at der bygges nye kontorbygninger i den polske hovedstad i et omfang, som markedet ikke på kort sigt kan nå at udnytte. Der er sågar sat kontorbyggerier i stå I Warszawa, fordi der er mangel på lejere.

Resten af øst- og centraleuropa har nogenlunde status quo på kontorlejepriser bortset fra Bratislava i Slovenien, hvor priserne er steget med hele 6,9% over de sidste 12 måneder.

Kontorlejemål i sydeuropa stiger i pris 
I Madrid har stigningen i priserne været på beskedne 2%, mens priserne på kontor-m2 i Barcelona-området er steget 2,8%.

Den italienske forretningsby Milano har oplevet stigninger på 2,5%. Lissabon fører an i Sydeuropa med en stigning i priserne på leje af kontor på 4,0%.

Største prisstigninger på kontorlejemål i Europa
Belfast oplevede den største stigning i Europa med 6,9% over de sidste 12 måneder (til og med første halvår 2015) skarp forfulgt af Bratislava (også 6,9%) og med Manchester (4,6%) og Lissabon (4,0%) på de næste pladser.

Undersøgelsen omfatter kontorlejemål i såkaldte prime-locations; dvs. centralt beliggende kontorer af høj kvalitet i de største byer.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »