Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEksperiment: Reaktioner på homoseksuelt par i Lissabon

Et homoseksuelt par fra Lissabon har netop lavet et eksperiment, der illustrerer portugisernes holdning til homoseksuelle par.

Det homoseksuelle par Lorenzo og Pedro havde set eksperimenter fra henholdsvis Rusland og Ukraine, hvor et homoseksuelt par holdt hinanden i hånden på gaden. Eksperimentet resulterede i krænkelser, spark og overfald, hvilket bliver vist i videoen nedenfor.

Det portugisiske par blev forbavsede over eksperimentets resultat og udtalte ”Resultatet i Moskva og Kiev er så primitivt, sørgeligt og modbydeligt. Det er som om, de stadig lever i 1920.”

Eksperimentet i Lissabon
Parret besluttede sig for at afprøve eksperimentet i Lissabon og demonstrere, hvordan folk burde forholde sig, når de møder et homoseksuelt par på gaden.

De tog til Lissabon i tre dage, hvor de filmede reaktionerne i forskellige områder af byen.

Resultatet i Lissabon var en helt anden oplevelse.

Reaktion på homoseksuelt par i Lissabon

Holdningsændring omkring homoseksuelle
Der er sket en markant udvikling inden for området omkring homo-ægteskaber og folks generelle holdning til homoseksuelle - dog primært i de større byer og i områder med mange udlændinge.

Gay Pride Parade og #LoveWins hashtagget er begge glimrende eksempler på udviklingen de seneste par år.

Historien bag Gay Pride Parade
Homoseksuelle har gennem flere århundreder været vant til undertrykkelse, overgreb og krænkelse. I de fleste lande var homoseksualitet forbudt, da det blev betegnet som en psykisk sygdom - hvilket det stadig gør i mange lande, og gjorde i Danmark indtil 1981.

I 60’erne var The Stolewall Inn et insted for drag queens, homoseksuelle og samfundets svageste grupper. Mødestederne blev ofte spoleret af politirazziaer, hvor man risikererede fængsel og offentlig skandale, såfremt man blev fanget.

Vendepunktet for homoseksuelle
D. 28. juni 1969 var der - igen - politirazzia, men denne gang var anderledes. De samfundssvage grupper gjorde modstand, og tilskuerne forenede sig med de homoseksuelle, hvorefter der var ballade i flere uger med gadekampe og barrikader.

Dette defineres som første gang, hvor de homoseksuelle kæmpede imod undertrykkelsen.

Det oprør blev markeret med parader allerede året efter, og siden har man fejret Christopher Street Day, der har udviklet sig til navnet Gay Pride Parade.

#LoveWins hashtag på Twitter
#LoveWins nåede 6,2 millioner tweets inden for seks timer efter Højesterets afgørelse om homo-ægteskaber: Afgørelsen, der væltede forbuddet mod homo-ægteskaber i 13 stater i USA.

LoveWins hashtagget er nok et af de mest brugte hashtag. Da hashtagget peakede, var der 35.000 tweets pr. minut med #LoveWins. 3 timer senere fortsatte tweetsene, dog med 20.000 tweets pr. minut.

Din vurdering:Kontorleje-priser i Lissabon er stigende ifølge Colliers – i Warszawa, Kiev, St. Petersborg og Minsk falder priserne

Lissabon er blandt de storbyer i Europa med den højeste procentvise stigning i prisen på kontorlejemål.

Den internationale erhvervsmægler Colliers har undersøgt priserne i en række byer og tendensen er klar.

Prisfald i Rusland, Ukraine og Polen
I store russiske byer, i Kiev (Ukraine) og i Minsk (Hviderusland) falder priserne på kontor-kvadratmetre som følge af den økonomiske situation. Største fald over de sidste 12 måneder ses i Kiev med minus 6,5% og i St. Petersborg med minus 6,4%.

I Warszawa er prisen for kontorlejemål også faldet (med 4,2%) over de sidste 12 måneder. Warszawa er speciel derved at prisfaldet i høj grad skyldes at der bygges nye kontorbygninger i den polske hovedstad i et omfang, som markedet ikke på kort sigt kan nå at udnytte. Der er sågar sat kontorbyggerier i stå I Warszawa, fordi der er mangel på lejere.

Resten af øst- og centraleuropa har nogenlunde status quo på kontorlejepriser bortset fra Bratislava i Slovenien, hvor priserne er steget med hele 6,9% over de sidste 12 måneder.

Kontorlejemål i sydeuropa stiger i pris 
I Madrid har stigningen i priserne været på beskedne 2%, mens priserne på kontor-m2 i Barcelona-området er steget 2,8%.

Den italienske forretningsby Milano har oplevet stigninger på 2,5%. Lissabon fører an i Sydeuropa med en stigning i priserne på leje af kontor på 4,0%.

Største prisstigninger på kontorlejemål i Europa
Belfast oplevede den største stigning i Europa med 6,9% over de sidste 12 måneder (til og med første halvår 2015) skarp forfulgt af Bratislava (også 6,9%) og med Manchester (4,6%) og Lissabon (4,0%) på de næste pladser.

Undersøgelsen omfatter kontorlejemål i såkaldte prime-locations; dvs. centralt beliggende kontorer af høj kvalitet i de største byer.

Din vurdering:VisitAlgarve har 45 års jubilæum

Algarves turistorganisation fejrer 45 års jubilæum med en masse forskellige initiativer og spændende, nye tiltag!

Nyd efterårsferien i Algarve

Festlighederne startede tilbage i marts, hvor jubilæumsdagen blev fejret på Ria Park Hotel. Der var blandt andet politisk debat om emnet: Turistme i Alarve fortid, nutid, fremtid.

I forbindelse med fejringen blev der nomineret folk, der har været med til at udvikle og forbedre turismen i Algarve de seneste årtier. Vinderen bliver kåret d. 27. september 2015 på verdens turistdag.

Hotel tæt på strand i Algarve

I forbindelse med jubilæumet er der udarbejdet en video, der har til formål at skildre turisternes oplevelser i Algarve.

VisitAlgarve: Sociale medier i spil!
På Facebook har man mulighed for at samle et sæt af 45 billeder, der alle illustrerer turistdestinationen Algarve.

Blog.turismodaalgarve har kørt ”de 45 mærkeligste spørgsmål fra turister” og udgivet en e-bog på 45 ting, der alle karakteriserer Algarves sjæl.

Din vurdering:Conchita Wurst besøger diskoteket Trump i Lissabon d. 22. august 2015

Den syngende drag queen med det karakteristiske skæg, der repræsenterede Østrig ved det Internationale Melodi Grand Prix i 2014 i København, besøger diskoteket Trump i Lissabon d. 22. august 2015.

Thomas Neuwich, der efterhånden er bedre kendt under navnet Conchita Wurst, vandt med sangen ”Rise like a Phoenix” til Eurovision Song Contest tilbage i 2014.

Protester i Hviderusland
Udvælgelsen af den Østrigske Grand Prix-deltager i 2013 skabte protester i Hviderusland. Her blev der foretaget en underskriftindsamling, der krævede, at tv-stationen BTRC klippede Wurts optræden ud af Eurovision Song Contest 2014.

Underskriftindsamlerne mente, at drag queenen var med til at markedsføre en ”uacceptabel livsstil” og gøre det Internationale Melodi Grand Prix til ”et arnested for sodomi” ifølge netavisen NEWSru.com.

Se Wursts optræden til Eurovision Song Contest 2014 med sangen "Rise like a Phoenix".

Din vurdering:Billig billeje i CPH for udenlandsdanskere

Danskerne, der er bosat i udlandet har en kæmpe fordel, når man taler om billeje i Danmark – særligt i CPH Lufthavn, der netop er blevet kåret som den billigste billejedestination af Post Office i England.

Billig billeje for udlandsdanskere
Det er billigt for udlandsdanskere at leje bil i Danmark!

Er man udlænding med bopæl i udlandet, eller har man ikke en folkeregister-adresse i Danmark, er det billigt at leje bil i Danmark, grundet reglerne om valutabiler. Reglerne gør det muligt for udlandsdanskere at leje tax free/valutabiler til væsentlig lavere pris end en dansker.

Valuta - eller tax free biler er udlejningsbiler, der udelukkende tilbydes til udenlandsdanskere, borgere som er bosat på Grønland og Færøerne og andre borgere bosat uden for Danmark.

Sammenlign priser på leje af bil som udlandsdansker (husk at angive bopæl uden for Danmark)

Det er ellers normalt dyrt for danskere at leje bil i Danmark, da man som dansker med bopæl i Danmark er nødsaget til at leje bil med danske afgifter. Ud over den høje grundpris på bilen, kan man forvente et tillæg på 2-4 kr. pr. kørt km., når antallet af kilometer overstiger en grænse på typisk 80,90 eller 100 km per dag.

Mange danskere vælger derfor at leje bil i Tyskland, når turen går sydpå mod de varmere lande. At leje en tysk udlejningsbil til ferien er ofte billigere, sammenlignet med omkostningerne til afskrivning og slid på ens egen bil.

Se også: Billig Tyskland-billeje fra Flensburg

CPH Lufthavn billigst i car rental test sommer 2015
Københavns Lufthavn er blevet kåret som den billigste biludlejningsdestination per sommer 2015 af Post Office i England.

Ifølge undersøgelsen var det muligt at leje en bil i Danmark for 1.698 kr. i 7 dage, stærkt efterfulgt af Tyskland med en pris på 1.814 kr. og Holland med en pris på 1.896 kr.

Bemærk at ovenstående pris-eksempler inkluderer GPS og ekstra chaufør - uden disse tilvalg kan man nemt leje bil endnu billigere som udenlandsdansker.

I Kastrup Lufthavn er det muligt at leje bil hos bilselskaberne: Europcar, Hertz, Avis, Budget, Sixt og Enterprise. Prisniveauet på de seks udlejningsselskaber svinger gevaldigt, hvilket gør det besværligt at udnævne en af dem som værende den billigste.

Det er ikke kun i KBH Lufthavn, at udlandsdanskere har mulighed for at leje billig bil. Ordningen gælder i hele Danmark, hvilket gør det muligt også at leje billig bil som udlandsdansker i Billund Lufthavn, Karup Lufthavn, Tirstrup Lufthavn og Aalborg Lufthavn samt i de fleste større byer i Danmark.

Portugal dyrest i biludlejningstest sommer 2015
Portugal var at finde i den anden ende af skalaen i Post Office 2015 undersøgelsen, faktisk som den dyreste biludlejningsdestination.

Ifølge undersøgelsen kostede det 3.786 for en uges billeje fra Faro Lufthavn. Den næst-dyreste biludlejningsdestination var Kroatien, hvor en bil i 7 dage kostede 3.745 kr., efterfulgt af Frankrig hvor det kostede 3.060 kr.

Portugals placering kan være påvirket af det stigende antal turister i de seneste par år, der har gjort efterspøgslen større end udbuddet, og derved har skudt prisen i vejret. Desuden er det normalt relativt billigt at leje bil i Faro Lufthavn udenfor højsæsonen, hvor priserne ofte er helt nede i 300-400 kr. for en uges billeje.

Undersøgelsen er beregnet d. 21. juli på baggrund af prisen for en uges billeje i perioden 15-22. august med ekstra selvrisikoforsikring, en GPS, en ekstra chauffør samt prisen for en tank benzin. Prisen er den gennemsnitlige pris af prisen fra tre udvalgte biludlejningsfirmaer i hvert land.

Kilde: Post Office Car Rental Report 2015

Din vurdering:Arbejdsløsheden falder i Portugal

Arbejdsløsheden i Portugal er ifølge EU’s statistiske kontor Eurosat den mest positive udvikling siden 1998. Både den generelle - og ungdomsarbejdsløsheden er faldet markant.

Størst stigning i ungdomsarbejdsløshed i eurozonen
Ungdomsarbejdsløsheden i Portugal er faldet med 3,7 procentpoint siden juni sidste år, så arbejdsløsheden på nuværende tidspunkt ligger på 31,6 procent. Ligeledes faldt unges arbejdsløshed i Spanien i juni, hvor den var på 49,2 procent, sammenlignet med samme måned sidste år hvor arbejdsløsheden var oppe på hele 53,4 procent. Den danske ungdomsarbejdsløshed er faldet fra 12,5 procent til 10,3 procent.

Til gengæld steg unges arbejdsløshed i Italien med 1,8 procentpoint i juni, og landede derfor på 44,2 procent mod 42,3 procent sidste år. Ligeledes steg ungdomsarbejdsløsheden i det kriseramte Grækenland til 53,2 procent i april, hvor den sammenlignet med juni sidste år lå på 49,4 procent.

I alt var der 3.181.000 unge under 25 år arbejdsløse i juni. I skrivende stund ligger ungdomsarbejdsløsheden på 22,5 procent i eurozonen, mens den i landene der ikke er en del af eurozonen ligger på 20,7 procent.

Størst stigning i arbejdsløshed i eurozonen
Eurozonen klarede sig dårligere end resten af EU, når det gælder om beskæftigelse. Siden euroen blev indført tilbage i 2002, har eurolandene haft større arbejdsløshed end de EU-lande, der ikke er en del af eurozonen. De 11 lande hvor den største stigning i arbejdsløshed ses, er alle en del af eurozonen.  

Arbejdsløshedstal fra Eurostat illustrerer, at der i landene udenfor eurozonen var en gennemsnitlig arbejdsløshed på 9,6 procent i juni, mens der i eurolandene var en gennemsnitlig arbejdsløshed på 11,1 procent i juni. 

Grækenland har størst arbejdsløshed
Grækenland er fortsat landet med den største arbejdsløshed, der ligger på hele 25,6 procent, stærkt efterfulgt af Spanien, hvor arbejdsløsheden ligger på 22,5 %. Danmarks arbejdsløshed ligger på seks procent. Tyskland er vinderen med en arbejdsløshed på 4,7 procent, sammenlignet med sidste år hvor den lå på 5 procent.

Generel arbejdsløshed - sæsonjusterede arbejdsløshed i procent

Land

Juni 2014

Juni 2015

Tyskland

5,0

4,7

Tjekkiet

6,1

4,9

Malta

5,8

5,5

Luxembourg

6,0

5,7

Østrig

5,7

6,0

Danmark

6,5

6,0

Spanien

24,5

22,5

Cypern

16,2

16,2

Kroatien

16,9

15,3

Portugal

14,3

12,4

Italien

12,4

12,7

Din vurdering:Regeringskoalisionen haler ind på oppositionen i ny meningsmåling - valg i Portugal

I den første meningsmåling efter at valget til parlamentet i Portugal blev udskrevet, er der næsten dødt løb mellem de to fløje i portugisisk politik.

Det seje træk - med stilfærdig PS-støtte  
Den siddende centre-højre regering har over 4 år ført sparepolitik.

Regeringen har i meget stor grad rettet sig efter anbefalinger fra landets långivere (EU redningspakke på 78 milliarder euro i 2011), og i starten var oppositionen meget tilbageholdende med kritik, da der ligesom ikke var anden udvej ud af det økonomiske rod i Portugal. Et rod, som skiftende centre-venstre og centre-højre regeringer har været lige gode om.

Senere skiftede vinden fra venstrefløjen, og også de relativt moderate socialister i PS-partiet fik mod på at kritisere regeringens dispositioner - måske under inspiration fra Grækenlands nye og stærkt venstreorienterede ledelse, som nægtede at efterkomme EU's krav for at kunne låne (flere) penge.

António Costa ny leder af PS
Det virkede i 2014 som om at socialisterne endelig med en ny populær formand var parate til at tilbagevinde regeringsmagten.

Lissabons tidligere borgmester António Costa har formået at fremstå som et sæt ‘rene hænder’ efter at socialist-partiets tidligere premierminister José Sócrates i snart et år har siddet fængslet under anklager for korruption, skatteunddragelse og hvidvask af penge.

Den siddende centre-højre regering har haft en vis succes med at rydde op. Der er dog stadig masser af korruption rundt omkring i lokale administrationer og ikke mindst i det langsomt arbejdende retssystem i Portugal, og for mange portugisere, er den pågående oprydning under premierminister Pedro Passos-Coelho langt fra tilendebragt.

En meget stor del af landets borgere har imidlertid fået nok at privatiseringer, løn- og pensionsnedgange samt gentagne sparerunder og prisstigninger på offentlige serviceydelser.

Meningsmåling med 1,5%-point forskel mellem blokkene
Socialisterne stod således i lang tid til en sikker valgsejr og dermed ville et systemskifte i portugisisk politik være en realitet.

Seneste meningmåling fra primo august 2015 giver imidlertid blot PS-socialisterne en stemmeandel på 36,3%, mens de to regeringspartier får 34,8% af stemmerne.

Ved det sidste valg vandt de to centre-højre regeringspartier PSD og CDS-PP tilsammen godt 50% af stemmerne.

Alle kan se at det næppe er muligt for nogen fløj at vinde flertal uden at støtte sig til partier længere ude på højre- eller venstrefløjen.

Portugals præsident Anibal Cavaco Silva har derfor opfordret til at de to eller tre midterpartier efter valget i Portugals interesse finder sammen og danner en koalision hen over midten, hvilket ingen af partierne har udtalt sig i positive vendinger om.

De øvrige små-partier får i meningsmålingen følgende stemmetal:

- Kommunister/Grønne: 10%
- Venstreblokken: 5%

Hertil kommer et antal mindre partier.

Som det fremgår vil der for PS-socialisterne potentielt være flertals-muligheder i et samarbejde med venstreblokken BE, kommunisterne og de grønne.

António Costa fører allerede valgkamp på at opgive privatiseringer og indstille sparepolitikken, men spørgsmålet er om den trods alt pragmatiske Costa, når valgresultatet foreligger, ikke hellere vil forhandle hen over midten end at risikere Portugals økonomi endnu engang.

Valget i Portugal afholdes 4. oktober 2015.

Din vurdering:FIFA verdensrangliste august 2015 - hvordan beregnes FIFA ranglisten i fodbold?

Det portugisiske landshold er rangeret som verdens 6. bedste hold næstefter Brasilien og Columbia i FIFA ranglisten for august 2015.

Danmark er blevet placeret på en 25. plads næst efter Island, hvilket er en kæmpe overraskelse. Dog er Danmark bedre rangeret end nabolandene Sverige og Norge, som er placeret på henholdsvis 37. og 68. plads.

En af de største overraskelser er Holland, der er hoppet 7 pladser nedad fra en femte plads og nu ligger på en skuffende 12. plads.

En af højdespringerne på ranglisten er Albanien og Mexico, der hver har hoppet 14 pladser op på rangstien til henholdsvis 22. og 26. plads.

Seneste FIFA rangliste august 2015

Land

Points

1

Argentina

1425

2

Belgien

1244

3

Tyskland

1226

4

Columbia

1218

5

Brasilien

1186

6

Portugal

1177

7

Rumænien

1166

8

England

1157

9

Wales

1155

10

Chile

1124


Pointopgørelse - hvordan beregnes FIFA-ranglisten?

Ranglisten bliver udarbejdet på baggrund af nedenstående faktorer:

- Kampens resultat

- Kampens status

- Modstanderens styrke

- Modstanderens region

- Kampens dato

Kampens resultat: Man får point for kampens udfald, altså om man har tabt, spillet uafgjort, vundet, tabt eller vundet i straffesparkskonkurrence. Hvoraf en vundet kamp udløser det højeste antal point. Herefter ganger man op med kampens status.

Kampens status: Forskellige kampe har forskellig status. VM i fodbold er vigtigst og udløser derfor flest point, hvorimod venskabskampe er mindst vigtige og derfor udløser færrest point. Der skelnes mellem: Venskabskamp, VM-kval og kontinentale kvalifikationskampe, kontinentale turneringer og confederations cup og VM I fodbold. Herefter udregnes modstanderes styrke:

Modstanderens styrke: En sejr mod et lavt rangeret hold, generer ikke nær så mange point, som en sejr mod et højt rangeret hold. Dette beregnes ud fra rangeringsposition.
Herefter udregnes modstanderens region.

Modstanderens region: Her skelnes mellem Europa, Sydamerika, Asien, Afrika, Nord – og mellemamerika samt Caribien eller Oceanien, hvoraf Europa udløser flest point og Oceanien udløser færrest point.

Dato: Her skelnes mellem i løbet af de sidste 12 måneder, 12-24 mdr. 24-36 mdr. 36-48 mdr. Jo længere tid siden kampen er blevet spillet, jo mindre tæller den.

Altså bliver rangeringen udregnet ved hjælp af denne FIFA Rangliste beregningsformel:

Rangering point = 100 (resultat point x kamp status x modstanderens styke x regional styrke x dato)

Din vurdering:Portvinsfestival 2015 på Børsen

D. 2. november 2015 bliver den årlige Portvinsfestival på Børsen i København skudt i gang!

Hvad er Portvinsfestival?
Hvert år afholder Forlaget Smag Portvinsfestival på Børsen i København, hvor fagfolk og portvinsentusiaster samles for at smage forskellige portvine. Arrangementet er for alle. Det er både en god introduktion til portvinens jungle, men ligeledes en mulighed for entusiaster og fagfolk for at smage nye årgange.

Festivalen er fordelt over to tidsrum, henholdsvis kl. 16-18 og kl. 19-21, og på de to timer går man fra stand til stand og smager på de forskellige typer af portvin og forskellige årgange. Ydermere er der ostehandlere i salen, der søger for, man ikke drikker på tom mave.

Der har været udsolgt hvert år siden 2009, hvilket er et bevis på danskernes begejstring for portvin!

Billet til Portvinsfestival 2015
Billetsalget starter mandag d. 10. august. Billetterne bliver revet væk, så man skal være hurtig, såfremt man ønsker at deltage!

Enkel billet: Prisen for en 2-timers periode er 250 kr. inklusiv et festivalsglas fra Spiegelau.

Grupperabat: 225 kr. pr. person ved min. 10 personer. 200 kr. pr. person ved min. 20 personer

Bestil billet til Portvinsfestival 2015

Din vurdering:Se Ronaldo narre folk i Madrid - Cristiano Ronaldo forklædt som hjemløs

Tilbage i januar 2015 tog Real Madrid stjernen Cristiano Ronaldo fusen på folk i Madrid.

I videoen bliver Ronaldo iført paryk, solbriller, skæg og en hættetrøje. Han dribler rundt med en bold og spiller med en lille dreng.

Til sidst signerer Ronaldo bolden og giver den til drengen – imens han lader forklædningen falde og viser, hvem han i virkeligheden er.

I klippet ses det også, at Ronaldo spiller bold med flere forbipasserende, og på et tidspunkt beder han om en piges telefonnummer, hvor han blankt bliver afvist.

Se klippet med Ronaldo som hjemløs: 

Tilsvarende nummer er blevet lavet af den tidligere danske landsholdsangriber Søren Larsen. I videoen bliver han gjort til en 30 år ældre alkoholiker.

Søren Larsen tager på FC Skanderborg træningsanlæg, hvor der er træning for U17-drengene. Her kommer han med tilråb og kommentarerer til spillerne, alt imens han drikker sine øl.

På et tidspunkt beder U17-træneren Søren Larsen om at deltage og vise, hvad han dur til. I begyndelsen er han ufattelig dårlig og lader samtlige bolde gå i mål, og spillerne og tilskuerne griner af ham. Lige indtil Søren Larsen folder sig ud og viser sit fantastiske fodboldtalent og lader forklædningen falde. I slutningen overbringer Søren Larsen spillerne en fantastisk nyhed, nemlig at de er blevet årets fodboldklub.

Se klippet med Søren Larsen som bums:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »