Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkStorbritannien anvender aggressive strategier i forbindelse med rekruttering af sygeplejersker fra Sydeuropa

Et stigende antal af unge, sydeuropæiske studerende bliver fristet af britiske lønninger, da de kan tjene op til tre gange så meget som i deres hjemland.

Sygeplejeledere fra Portugal, Spanien og Italien mener, at NHS (National Health Service) anvender aggressive strategier i forbindelse med rekruttering af sygeplejersker fra Sydeuropa.

Sygeplejersker bliver narret af NHS
Formanden for det spanske Sygeplejerskeråd udtaler til BBC News ”De lyver – de narrer sygeplejersker. En gruppe sygeplejersker tager til et land, lejer en lejlighed og tror, de skal arbejde på et bestemt hospital. Men virksomheden, der organiserer arbejdet, sender sygeplejerskerne til et hospital den ene dag og til et andet hospital den næste.”

Vildledende og misvisende jobs i Storbritannien
En organisation, der repræsenterer britiske rekrutteringsvirksomheder har indrømmet, at nogle bureauers jobs er misvisende og vildledende.

Men hvorfor vælger de unge så at tage imod fristelserne?

Dette svarer en række nyankommne til NHS i West Midlands på i en film med fokus på at tiltrække EU-sygeplejersker. I filmen bliver de spurgt om, hvorfor de forlod Spanien og Portugal, hvortil de adspurgte henviser til karriere, færdigheder, muligheder samt højere lønninger i Storbritannien.

Spanien står for størstedelen af udstedelserne, og sendte sidste år ca. 2.000 sygeplejerelsker til UK.

Portugal har mangel på sygeplejersker
Portugal har selv mangel på sygeplejersker, men alligevel vælger de unge at tage imod fristelserne fra NHS. Vicepræsident for Portugals sygeplejer, Dr. Bruno Gomes fortæller blandt andet til BBC, at nogle rekrutteringsvirksomheder har en meget aggressiv taktik.

Virksomhederne - primært fra Storbritannien - afholder store konferencer på de mange sygeplejeskoler, hvor de studerende blandt andet tilbydes gratis sprogundervisning samt husly for tre til seks måneder.

Se også: Portugisiske sygeplejersker har succes med at finde arbejde i Storbritannien

Portugals stat anvender ca. 25.000€ (ca. 186.000 kr.) på at uddanne hver enkelt sygeplejerske, men i og med en stor andel af de nyuddannede portugisiske sygeplejersker søger udlands, er dette en dyr bedrift for Portugal. Op mod tre tusind forlader landet efter endt uddannelse hvilket betyder, at staten mister 75.000.000€, svarende til omkring 559 millioner danske kroner.

Læs mere på BBC

Din vurdering:Bystrand midt i Lissabon – Praia do Torel

Bystranden Praia do Torel er et initiativ og et projekt, der startede i 2014.

Projektet blev skabt af Santo António bydelen, der ønskede at gøre stranden lettere tilgængelig for dem, der har besvær med at komme til stranden – enten grundet manglede transportmiddel, gangbesvær, har børn eller lign.

OBS! Stranden har åbent hver dag fra d. 1.-31. august fra klokken 10.00-20.00 (senere i weekenden).

Central strand i Lissabon - børnevenlig
Praia do Torel er beliggende i Jardim do Torel - se kort - fem minutter fra Avenida da Liberdade, og der er gratis adgang for alle – den er desuden urolig børnevenlig.

Den er kunstigt opbygget med dybder mellem 90-150 cm. og både sandet og vandet bliver behandlet dagligt, og som på hvilken som helst anden strand, er der ingen mangel på brusere, kiosker eller barer. Ydermere er der parasoller, der åbner muligheden for at trække i skyggen, såfremt dette ønskes.

Se også: Feriebolig centalt i Lissabon

Poolen har en kapacitet på ca. 50 mennesker, hvilket bliver kontrolleret af to livreddere, men rundt omkring poolen (sandet, terrassen og det grønne område) er der plads til ca. 5.000 mennesker.

Aktiviteter på Lissabon bystrand
Stranden udbyder et væld af aktiviteter, blandt andet: Musik, open-air biograf og DJ’s. Der tilbydes også fysiske aktiviteter som: Pilates, klartring, gymnastik, zumba m.m.

Stranden blev indviet sidste år, og havde hele 80.000 besøgende, så mon ikke den er ikke et besøg værd.

Se også andre strande i Lissabon: Carcavelos strand

Din vurdering:Portugiserne skal til valg d. 4. oktober 2015

Portugals to største partier, som er henholdsvis PS og PSD skal stå ansigt til ansigt ved landets næste valg d. 4. oktober 2015, annoncerede Præsident Anibal Cavaco Silva i fjernsynet sent onsdag aften d. 22. juli.

Hvem skal føre Portugal videre og hvordan? Vil befolkningen fortsætte med regeringens nuværende sparepolitikker, der har fået Portugal på rette kurs? Eller ønsker portugiserne at bekæmpe krisen ved at få flere penge mellem hænderne?

Dette får vi svar på d. 4. oktober 2015, hvor der er valg i Portugal.

Hvad vil PSD og CDS/PP?
Landets statsminister Pedro Passos Coelho og den nuværende regering, der består af henholdsvis PSD: Center-højre/socialdemokrater og CDS/PP: Center højre/kristelige demokrater mener, at Portugal skal fortsætte nedskæringerne, der blev vedtaget efter landets 78 mia. euro (582 mia. kr.) redning tilbage i 2011.

Hvad vil PS: Socialisterne?
Socialisterne, som er det største oppositionsparti, ønsker at give befolkningen flere penge mellem hænderne. António Costa, Socialisternes leder, og partiet vil sætte fokus på vækst, skabe midlertidig lempelse af indkomstskat for at stimulere forbruget, samt gøre det mere attraktivt for virksomheder at investere. Desuden vil de gendanne de fire helligdage, som regeringen skrottede med forventning om at forbedre produktionen. Ydermere vil socialisterne overholde de finanspolitiske regler, der er opsat for de 19 eurolande.

En meningsmåling per juni 2015 illustrerer, at socialisterne står til at få et fantastisk valg, idet størstedelen af stemmerne ligger til deres fordel.

Valgresultatet 2011 i Portugal
Ved valget tilbage i 2011 så den procentvise fordeling således ud:

  • PSD (center-højre, socialdemokrater): 38,66 %
  • PS (Socialisterne): 28,05 %
  • CDS-PP (kristendemokrater): 11,71 %
  • CDU (Kommunister/grønne, også kaldet PCD-PEV): 7,9 %
  • BE (venstreorienterede socialister): 5,17 %
  • PCTP/MRPP (kommunistparti): 1,12 %
  • Andre: 6,35 %

PDR er et nyetableret parti, der står til at komme i parlamentet for første gang.

Læs også artiklen: Meningsmåling i Portugal giver PS-socialister svag føring over siddende regering

Portugals økonomiske fremtidsudsigter
Portugal har en svag økonomi, men med udsigt til en relativ lys fremtid, idet de sidste år havde en vækst på 0,9 procent og arbejdsløsheden ligger på 13 procent. Landets offentlige gæld er på omtrent 130 procent af BNP, hvilket rangerer gælden som den tredje højeste i EU. Det forventes ikke, at Portugal kommer ud for en lignende krise, som vi var vidner til i Grækenland tidligere i år, trods den høje gæld.

Din vurdering:Ny Pousada i Lissabon på Praça do Comércio

Navnet Pousada er portugisisk og betyder ”kro”, som også er kendetegnet ved at være et sted, der tilbyder overnatning med lækker mad og vin.

Pousadaerne er en slags hoteller integreret i gamle klostre eller smukke historiske bygninger, og er typisk beliggende på bjergtoppe med udsigt over landskabet.

Der er et stort udbud af Pousadaer i Portugal, som alle tilbyder overnatning i ægte, historiske og kulturrige omgivelser.

Ny Lissabon Pousada - Praça do Comércio
Den første Pousada åbnede dørene i 1942, og siden er omkring 45 fine slotte, herregårde, historiske bygninger blevet omdannet til Pousadaer ved hjælp af den portugisiske stat.

Den sidst ankommende i rækken er Pousadaen fra juni 2015, der er beliggende i Praça do Comércio i en historisk del af Lissabon, Portugal – nærmere betegnet 14 minutter fra Lissabon lufthavn. Bygningen stammer fra det 18. århundrede, hvilket beriger den med masser af historie og portugisisk sjæl.

Et jordskælv i 1755 totalødelagde den portugisiske hovedstad Lissabon, men Marquês de Pombal afgav ordre på, at hele Lissabon skulle reetableres, så denne plads og bygning har en særlig symbolsk betydning. Tidligere blev bygningen anvendt af Indenrigsministeriet og har ligeledes fungeret som politistation. Pousadaen omfatter 90 rum, en restaurant, spa og to mødelokaler med plads til henholdsvis 154 og 143 mennesker.

Pousadaen er en del af Pestana Hotel Group.

Lad videoen tale for sig selv:

Din vurdering:Oplev Fonte Luminosa i Lissabon – per sommer 2015 med mulighed for at gå ind under vandmasserne

I Lissabon-bydelen Alameda finder man parken Alameda Dom Afonso Henriques.

Parkanlægget er opkaldt efter Portugals første konge Afonso I af Portugal og ligger uden for de normale turistområder.

Se også: Portugals kongerække.

Spektakulært springvand i Lissabon
Den store park på mere end 5 hektarer er kendt for sit imponerende springvand.

Dette bygningsværk tilskrives den nu til dels fortrængte periode, som i Portugal går under navnet Estado Novo (1933-1974).

Springvandet Fonte Luminosa er med andre ord ét af de fornemste bygningsværker fra Salazar-tiden, som for de fleste portugisere fremstår som det, det var -  et diktatur, men som for mange i den ældre generation også har en nostalgisk præg over sig.

Fonto Luminosa er belyst om aftenen, og det særdeles store springvand har en særlig aura over sig.

Per juli-august 2015 er det blevet muligt at iføre sig sort regnjakke og gå ind under vandet i Fonte Luminosa via en midlertidig tilbygning udført af arkitekten Marcelo Dantas

Fonte Luminos kan nås via metro-station Alameda, som ligger klods op af parken.

Din vurdering:Portugals største privatejede bank Millennium BCP har igen sorte tal på bundlinjen

Millennium BCP’s nettoresultat for januar til juni 2015 overgik alle forventninger.

Bankens direktør, Nuno Amado, kunne på et indkaldt pressemøde mandag den 28. juli 2015 fortælle, at banken har vendt bøtten og kan fremvise et meget positivt resultat for årets første seks måneder.

Stort overskud
Nettoresultatet på godt 241 millioner euro skal ses i lyset af det kolossale underskud på 62 mio. euro, banken præsterede i tilsvarende periode fra januar til juni 2014.

Millennium BCP har blandt andet haft succes med at hente store gevinster på nettorenteindtægter og portugisiske statsobligationer, samt en kraftig stigning i de såkaldte finansielle marginer på op til 26,6 procent og en nedskæring af bankens driftsudgifter på 3,7 %.

Amado kunne med en vis stolthed i stemmen også fortælle, at bruttoresultatet på kernemarkedet i Portugal for de første seks måneder af 2015, steg med 62,6 % til 423,5 mio. euro.

BCP slap ud af deres interesser i Grækenland på rimelige vilkår, inden grækerne for alvor var i knæ og dermed undgik BCP at lide et seriøst økonomisk tab, som kunne være have været tilfældet, hvis banken stadig havde aktiviteter i Grækenland.

Færre filialer og medarbejdere
Medarbejderstaben er blevet reduceret med 750 medarbejdere, efter gensidig aftale, til nu godt 7600 og antallet af Millennium BCP bankfilialer i Portugal er ligeledes blevet reduceret fra 740 til 691. BCP’s direktør oplyste, at tendensen til at benytte netbank blandt private bankkunder i Portugal (endelig) er ved at stige.

Selvom det forestående valg i Portugal (oktober 2015) måske kan have negativ indflydelse på bankens drift fremover, er direktøren meget fortrøstningsfuld. Han tror på, at banken vedligeholder tendensen i et stærkt konkurrencepræget miljø, både i anden halvdel af 2015 og 2016. BCP har også overgået forventningerne for årets første seks måneder i koncernens afdeling i Polen.

Banco Comercial Português (BCP) er Portugals største bankkoncern på private hænder. Banken blev stiftet af en lang række rigmænd i 1985, da staten gav tilladelse til at starte nye banker i Portugal.

Læs også: Espírito Santo familieoverhoved sat i husarrest - BES bankkrak rulles (måske) op

Din vurdering:Portugal i relativ nem kvalifikationsgruppe frem mod FIFA VM 2018 i Rusland

Det plejer at være Danmark, der er den ene modstander i Portugals kvalifikationsgrupper til EM eller VM i fodbold.

Men denne gang er det Færøerne som får glæde af en tur til varmere himmelstrøg, når kvalifikationen til VM i Rusland 2018 sparkes i gang med første runde 4-6. september 2016.

VM-kval lodtrækning i Rusland
Lodtrækningen til FIFA VM 2018 blev afgjort fredag den 25. juli 2015 i Konstantin-paladset i St. Petersborg.

Portugal, som lå i første seedningslag, glæder sig over en, på papiret, overskuelig kvalifikationsgruppe med modstanderlande fra Schweiz, Ungarn, Letland, Andorra og Færøerne.

Portugal er storfavoritter i gruppe B
Der hersker ingen tvivl om, at de tre sidstnævnte lande anses som kanonføde i enhver fodboldsammenhæng.

Cristiano Ronaldo, der stadig må betragtes som værende et stort aktiv for Portugals fodboldlandshold også til den tid, samt resten af landstræner Fernando Santos’ udvalgte, skal nok anstrenge sig noget mere for at besejre Schweiz og Ungarn.

Læs også: Danmarks EM Gruppe 2016 - Stilling EM Kval Gruppe I med Danmark og Portugal

Samtlige ni gruppevindere går videre og de otte bedste to’er spiller en play-off kamp, hvor de fire vindere kommer til VM. I alt skal Europa spille om 13 pladser ved VM 2018. Fordelingen skete som følger:

Gruppe A: 
1. Holland
2. Frankrig
3. Sverige
4. Bulgarien
5. Hviderusland
6. Luxembourg

Gruppe B: 
1. Portugal
2. Schweiz
3. Ungarn
4. Færøerne
5. Letland
6. Andorra

Gruppe C: 
1. Tyskland
2. Tjekkiet
3. Nordirland
4. Norge
5. Azerbaijan
6. San Marino

Gruppe D: 
​1. Wales
2. Østrig
3. Serbien
4. Irland
5. Moldova
6. Georgien

Gruppe E: 
1. Rumænien
2. Danmark
3. Polen
4. Montenegro
5. Armenien
6. Kazakhstan

Gruppe F:
1. England
2. Slovakiet
3. Skotland 
4. Slovenien
5. Litauen
6. Malta

Gruppe G: 
1. Spanien
2. Italien
3. Albanien
4. Israel
5. Makedonien
6. Liechtenstein

Gruppe H: 
1. Belgien
2. Bosnien Herzegovina
3. Grækenland
4. Estland 
5. Cypern

Gruppe I: 
1. Kroatien
2. Island
3. Ukraine
4. Tyrkiet
5. Finland

Din vurdering:Lissabon succes overføres til London og New York – Mercado da Ribeira er et ’must visit’ for den madglade turist i Portugals hovedstad

En af Lissabons helt gamle handelsmarkedspladser Mercado da Ribeira i byens Cais do Sodré kvarter, nær vandet, er blevet moderniseret i en sådan grad, at ideen nu skal overføres til London og New York inden længe.

Food-Court for feinschmeckere
Konceptet Food-Court, som man efterhånden kender fra mange shoppingcentre, er taget til helt nye og finere gastronomiske højder, efter det britiske magasin Time Out gik ind og bød på den gamle markedsplads og efterfølgende omdannede det til et mekka af god mad til lave priser, endog med opbakning fra mange af landets fineste køkkenchefer, som lægger navn og ry til stedets restauranter.

Alexandre Silva, Miguel Castro e Silva, Henrique Sá Pessoa og Dieter Koschina er bare enkelte at de navne, som gerne står ved, at der bliver serveret god mad i Mercado da Ribeira. Læs om flere af de store navne i artiklen Welcome to the Time Out Mercado da Ribeira.

Køb forskelligt og sid sammen
Kvalitetsrestauranter og fødevarebutikker er samlet under et tag og man finder bare en ledig plads på det store åbne areal i markedshallen, når maden er købt. Man behøver endda ikke købe mad fra samme restaurant for at kunne sidde sammen.

Turister og lokale sidder mellem hinanden på høje stole ved lange, høje træborde og nyder maden, som man kan se blive tilberedt på stedets 20 åbne og travle køkkener. Se billeder fra Mercado da Ribeira, publiceret i artiklen Mercado da Ribeira Time Out – A market that is totally In af Lisboa Cool.

Det skal også nævnes, at McDonald’s, Pizza Hut, Burger King eller lignende IKKE er repræsenteret blandt restauranterne. Man kan dog sagtens få burger, pizza og traditionelle portugisiske retter, men til forskel fra førnævnte fastfoodkæder, er kvaliteten helt i top, til absolut gode priser.

Tag en unik oplevelse med hjem
Rigtig mange turister har fundet stedet (der jo bestemt også skal leve af de mange gæster fra ind- og udland, som skal have et par måltider om dagen) og oplevelsen som gæst er helt unik.

Efter endt spisning besøger man de mange små specialbutikker, som sælger alt fra chokolade til dåsesardiner, eller markedspladsen i hallen ved siden af, som sælger frisk frugt og grønt og kød og fisk og meget andet (har dog ikke samme åbningstider).

Mercado da Ribeira åbningstider og adresse
Time Out Mercado da Ribeira
Avenida 24 de Julho
Lissabon
(Skråt overfor Cais do Sodré togstation, i retning mod byen)

Mandag – onsdag: 10-24
Torsdag – søndag: 10-02

Der er gratis entré.

Konceptet til London og New York
Nu vil Time Out kopiere konceptet til London og New York og de fortæller, at selvom nyhedsværdien i Lissabon har lagt sig (markedet åbnede for lidt over et år siden), så er det stadig meget populært og en god forretning med op til 60.000 kunder om ugen. Derfor er selskabet bag ikke bange for at springe ud i det og forsøge sig i andre dele af verden.

Time Out Mercado da Ribeira er i dag en skønsom blanding af alt det, som magasinet gennem sin levetid har anbefalet sine mange millioner læsere: god kvalitet. Det er ikke helt forkert at sige, at magasinet har bragte dele af det skriftlige indhold i deres papir og onlinepublikationer til levende live.

Video: “The Grand Opening” af Mercado da Ribeira maj 2014

Din vurdering:Turister elsker Algarve - Storbritanniens premierminister på 2015 sommerferie i Portugal for tredje år i træk

Udsigten til endnu et rekordår i Algarve bliver krydret med endnu et sommerferiebesøg af Storbritanniens Premierminister med familie.

For tredje år i træk skal Storbritanniens Premierminister David Cameron holde ferie med kone og tre børn i Portugal.

Læs også: David Cameron holder 2014 sommerferie i Portugal

Alt imens Algarves turistsektor er på vej mod endnu et rekordår i 2015, kan de samtidig se frem til, at David Cameron kommer for at holde en smule ferie i august måned. Cameron var også i Algarve med sin familie i 2013 og i 2014 holdt han ferie i badebyen Cascais, udenfor Lissabon. Læs artikel fra Daily Mail.

Turister glade for Algarve
Algarves turistindustri kan nu sætte næsen op efter endnu et rekordår, for det ser allerede ud til at blive bedre end 2014, som også var et fantastisk år for Portugals sydlige region.

”Det er vores erklærede mål at gøre turister ’hooked’ på Portugal”, sagde landets økonomiminister Pires de Lima, som naturligvis er glad for den positive udvikling. ”Regeringen er stadig fast besluttet på at investere i turistsektoren”, forklarede de Lima til pressen i weekeenden.

Din vurdering:Cascais Municipality køber Estoril racerbanen

Den tidligere så berømte Formel-1 bane på Lissabonkysten ved Cascais er sammen med Estoril Casino stadig, hvad mange i udlandet typisk forbinder med Cascais og Estoril.

Ayrton Senna og Niki Lauda
I sin storhedstid fra 1984-1996 var Estoril banen en fast del af Formel-1 kalenderen og banen, hvor Niki Lauda sikrede sig verdensmesterskabet i 1984 i sæsonens sidste løb.

Niki Lauda blev nummer to efter rivalen Alain Prost og vandt dermed mesterskabet med et halvt points forskel til netop Alain Prost i det tætteste opløb til verdensmesterskabet i F1 nogen sinde.

Ayrton Senna; den karismatiske brasilianske racerkører, som omkom i 1994 på Imola banen ved San Marino, vandt sit første Formel-1 løb på Estoril-banen i 1985.

Dårligt vedligeholdt og uddateret
Som det så tit sker med bygninger i Portugal, fik Estoril banen imidlertid lov at forfalde. Man ville ikke investere i øgede sikkerhedskrav, og Autodromo do Estoril kunne ikke længere godkendes til Formel-1.

Siden 2006 har banen været sat til salg af den statsejede fond Parpublica.

Der afholdes stadig løb på Estoril, som blandt andet er vært for MotoGP og Le Mans Series. Desuden bruges banen som testfacilitet af racer-teams og til præsentation af nye bilmodeller for både presse og salgsmedarbejdere arrangeret og betalt af store europæiske bilproducenter.

Se også: Daimler-Benz sender 12000 mennesker på kursus i Portugal.

Ny ejer Cascais Kommune
Den relativt nye borgmester i Cascais Carlos Carrreira har til den socialistiske oppositions store fortrydelse sat sig i spidsen for at revitalisere Estoril racerbanen og ladet kommunen købe den for 4,9 millioner euro.

Bagved ligger sikkert også et ønske om ikke at se banen forfalde yderligere, og faktisk giver den også nogen indtægter, når den lejes ud.

Spørgsmålet er om man tør gå hele vejen og påny sætte Estoril banen op som kandidat til at være en fast del af kalenderen for det omrejsende Formel-1 cirkus. Navnet, traditionerne og myterne har Estoril-banen så afgjort allerede. Erfaringerne fra den konkurstruede, mega-dyre og næsten nye racerbane i Portimão på Algarvekysten skræmmer.

Herunder vinder Ayrton Senna sit første F1 løb på Estoril i Portugal:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »