Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals socialister står på spring til at aflyse sparepolitik

Der skal være valg til parlamentet i Portugal i efteråret 2015. 

Måske der er tale om ufunderede valgløfter, men Portugals socialister med den populære nye partileder og tidligere Lissabon-borgmester António Costa i spidsen vil magten - og vejen til magten går ifølge Costa over øgede offentlige udgifter over en bred kam samt indstilling af al privatisering af offentlige virksomheder.

Ikke flere besparelser
Allerede i den tidligere sommer 2015 er fronterne trukket skarpt op med socialisterne i offensiven med et løfte om at såfremt PS og støttepartier til venstre herfor vinder valget, vil den hårde sparekurs, som Portugal i flere år har ført under Passos-Coelho's centre-højre regering, være en saga blot.

Flertallet af portugiserne er trætte af krisen og ikke mindst af besparelserne, men en stor del af befolkiningen er også bange for at såfremt socialistpartiet PS igen får magten, vil alle besparelserne i de foregående hårde år måske være spildte.

De fleste er enige om at Passos-Coelho og hans regering har gjort en indsats for at stramme op i den øverste del af administrationen, hvor nepotisme, vennetjenester og mere lyssky ‘aftaler’ i årevis har floreret. Der er dog meget lang vej endnu før eksempelvis det portugisiske retssystem bliver effektivt, og de ‘brådne kar’ i visse lokale retskredse har endnu frit spil. 

Det hæmmer imidlertid sammenhængskraften i det portugisiske samfund at de rigeste familier i Portugal efterhånden har overstået krisen og fået flere penge mellem hænderne, mens mange længere nede på den økonomiske rangstige og specielt den fattigste del af befolkningen endnu stort set ikke har mærket forbedringer.  

Tidligere premierminister og leder af socialisterne stadig fængslet
PS partiets tidligere premierminister José Sócrates sidder i øvrigt stadig i arresten i Évora og venter på sin retssag anklaget for skatteunddragelse, korruption og hvidvask af penge. Sócrates afslog i juni 2015 et tilbud om at overgå til husarrest med elektronisk fodlænke i eget hjem.

Tidligere premierminister arresteret (nov 2014)

Se mere om planerne hos de fremstormede socialister i Portugal i artikel på The Telegraph fra juni 2015.

Din vurdering:Benfica mister succesfuld træner til Sporting Lissabon – sensationelt jobskifte i portugisisk fodbold

Den mangeårige Benfica træner-manager Jorge Jesus er på vej til ærkerivalen Sporting.

Efter 6 år hos Benfica ser Jorge Fernando Pinheiro de Jesus CV særdeles imponerende ud med 3 mesterskaber og 3 sølvmedaljer i den portugisiske Primeira Liga.

Tilbage til Sporting Lissabon
Den 60-årige Jorge Jesus er tidligere fodboldspiller og let genkendelig på sin hårpragt, der allerede i tiden hos Sporting i 1975-1976 var et kendetegn for midtbanespilleren. Jorge Jesus nåede at score et enkelt mål som professionel for Sporting.

Som manager er Jorge Jesus slået langt bedre igennem end som fodboldspiller.

Med start i fødebyen Amadora (forstad til Lissabon) i 1990 har Jesus efterhånden været træner i 25 år, og det kølige overblik og en vis distance skinner af og til igennem, når det obligatoriske pressemøde efter ligakampe afholdes, og Jorge Jesus forventes at analysere den seneste Benfica-kamp. Man siger det ikke højt foran ikonet, men Jorge Jesus har til tider svært ved at skjule at journalister og pressemøder keder ham.  

Jorge Jesus er den længst siddende træner for Benfica efter 2. verdenskrig.

Skiftet vil sikkert ikke falde i alle Benfica-tilhængeres smag, men til gengæld ser Sporting fans håb for fremtiden. Den pressede klub har med angolanske oliepenge fået et skud adrenalin, og skal nu vise, hvad den kan udrette.

Jorge Jesus får som ny manager for Sporting i 2015-2016 sæsonen efter sigende 6 millioner euro per år. Aftalen løber i 3 år.

Se også artkel på PortuGoal.

Herunder en dokumentar om Jorge Jesus – nylig mester som træner for Benfica i sæsonen 2014-2015.

Din vurdering:Mange klager over Goldcar billeje i Spanien – og nu også i Portugal (lejer biler ud i Lissabon, Faro og Porto lufthavne)

Det spanske biludlejningsselskab Goldcar har på kort tid vokset sig stort på at tilbyde meget lave listepriser på billeje i primært Spanien og sekundært i Portugal, Italien (under navnet Rhodium billeje) og på Malta.

Senest er firmaet også ved at etablere sig i Andorra, Frankrig og i Marokko.

Sammenlign aktuelle billeje-priser i Lissabon Lufthavn 

Klager over Goldcar billeje
Vi har desværre over de senere år oplevet et stort antal klager over Goldcar billeje fra utilfredse kunder.

Klagerne over Goldcar dækker alt fra dårlig service, fejl i faktura, uforståelige gebyrer, høje skjulte gebyrer, ‘aggressiv’ salgsteknik i forbindelse med at pådutte kunder ekstra forsikringer (som de ofte ikke ønsker) og meget lang ventetid ved skranken. Det skal tilføjes at klagerne har været specielt mange ved billeje i Spanien.

Normalt vil vi være varsomme med at trække et enkelt selskab i rejsebranchen frem som synder, da der hos alle selskaber kan ske fejl og forsinkelser, men antallet af klager over Goldcar har i forhold til klager over andre selskaber i billeje-branchen været betydeligt. Det gælder også, hvis man sammenligner med andre lavpris-billeje-selskaber som Firefly og Interrent.

Der synes at herske en kultur i Goldcar Biludlejning om at tilbyde laveste pris i markedet uanset hvad – for derefter at indkræve mere eller mindre ´skjulte´gebyrer for eksempelvis dieselbil (selv om der ikke er bestilt bil med dieselmotor) og benzinpåfyldnings-service (selv om der måske ikke skal påfyldes/efterfyldes benzin).

Man fristes næsten til at tro at det næste Goldcar-gebyr kan blive for at åbne døren til lejebilen.

Til gengæld kan man mange steder i Sydeuropa i juni 2015 leje en bil for omkring 400 kroner for en uge (7 dage) hos Goldcar, hvilket er uhørt billigt og efter vores mening umuligt kan løbe rundt uden betydelige ekstra gebyr-indtægter fra kunderne.

En del af indtægterne udover listeprisen kommer fra Goldcars Flex Fuel Service (vi undres stadig over, hvorledes ordet flex er relevant, når gebyr ikke kan undgås). Scroll ned på siden for at se Goldcar-gebyr satserne i Portugal for Flex fuel Service.   
   
Goldcar billeje i Lissabon er billigt – men er det værd at udsætte sig for behandlingen? 
Der er ingen tvivl om at Goldcar billeje er billigt, når man ser på listeprisen. Meget ofte er Goldcar billigste billeje i Lissabon Lufthavn.

Spørgsmålet er om man vil udsætte sig for en behandling, som i påfaldende mange tilfælde har ført til klager over billeje-selskabet og en sagsbehandlingstid, som måske løber over 4-10 uger eller mere.

Anbefaling billeje Portugal: Vi vil ikke direkte advare mod Goldcar, men har man andet at bruge tiden og sin ferie til end at skændes med sit biludlejningsselskab, kan det være, man skal overveje at vælge et andet selskab. I parantes bemærket har vi brugt rigtig meget tid siden 2011/2012 med at hjælpe kunder med at få penge tilbage efter en Goldcar billeje i Spanien med overcharge.

Se eksempel på nylig klage over Goldcar billeje i Lissabon Lufthavn. Bemærk dog at netop denne type klage måske også sagtens kunne være overgået Avis, Europcar, Guerin, Sixt eller et andet af de mange biludlejningsselskaber i Portugal.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Klager over selskaber i rejsebranchen er udbredte, og mange vælger at lade deres frustratioin få frit løb på internettet.

Som udgangspunkt vil vi ikke medvirke til ‘naming & shaming’ ved at publisere klager over billeje-selskaber eller rejseselskaber på www.portugalnyt.dk, men vi modtager gerne input fra kunder med dårlige oplevelser. Skriv til info@portugalnyt.dk .

Såfremt vi finder at ét eller flere selskaber har et uforholdsmæssig højt antal klager vil vi, som i tilfældet Goldcar, medvirke til at gøre forbrugerne opmærksomme på dette, således at man som kunde kan træffe sit eget valg.   

Din vurdering:Tivoli Hotel-kæden i Portugal og Brasilien står til at blive overtaget af thailandske Minor International

Den kendte Tivoli hotel-kæde i Portugal, som blandt andet består af det velbeliggende 5-stjernede Tivoli Hotel Lissabon på Avenida Liberdade, skal have nye ejere.

Salget er en udløber af skandalen omkring den portugisiske storbank Banco Espirito Santo, der i sidste øjeblik blev omstruktureret og for den sunde del af forretningens vedkommende drives videre af den portugisiske stat under navnet Novo Banco.

Tivoli Hotels
Tivoli hotellerne har på grund af pludselig manglende finansiering været påvirkede af bankens problemer, og da ejerskabet til Tivoli Hotels ligger i et datterselskab ejet af Espirito Santo familien, vil hotelkæden blive solgt som en selvstændig virksomhed for at dække tab.

De 12 Tivoli-hoteller i Portugal ligger fortrinsvis på Algarvekysten (3 hoteller i golfområdet Vilamoura samt i ét Portimão., Lagos og Carvoeiro). Hertil kommer det fornemme Sintra Palácio de Setéas i Sintra-bjergene, Tivoli Lisboa på Avenida da Liberdade, Tivoli Jardim Hotel i Lissabon, Tivoli Oriente i Lissabon. Tivoli Sintra og Tivoli Hotel i Coimbra.

I Brasilien ligger der yderligere 2 Tivoli Hoteller; ét i Bahia provinsen og ét i São Paulo.

Se mere om salget til Minor International i Thailand, der forventes at bibeholde de ca. 1000 arbejdspladser på Tivoli hotellerne i Portugal.

Din vurdering:Benfica er mestre og får samtidig Emirates som ny hovedsponsor

Fodboldklubben Benfica sikrede sig d. 18. maj mesterskabet i den bedste portugisiske række Primeria Liga .

Det er 34. gang at Benfica vinder fodboldmesterskabet i Portugal. Benfica vandt også mesterskabet sidste år.

Se også: Stilling i Primeira Liga

Pokalen kom i hus efter 0-0 mod Guimarães på udebane i en kamp, som mest vil blive husket for hændelser efter kampen.

Op mod måske en halv million mennesker deltog i fejringen i Lissabon. 

Emirates ny trøje-sponsor for Benfica
Benfica kan per 19. maj 2015 indskrive flyselskabet Emirates som bidragyder til klubben.

Teksten ‘Fly Emirates’ vil være at finde på Benfica’s trøjer, ligesom det er hos engelske Arsenal, spanske Real Madrid, tyske Hamburger SV, græske Olympiacos, franske Paris Saint-Germain og italienske AC Milan.

Aftalen med det statskontrollerede flyselskab fra Emiraterne (De Forenede Arabiske Emirater) er 3-årig og starter med 2015-2016 sæsonen. 

Voldsomme optrin efter kampen Guimarães-Benfica 
Et stort antal Benfica fans havde som ventet taget turen nordpå for at hylde deres helte i tilfælde af uafgjort eller sejr.

Det lokale PSP politi var på mærkerne og var flere gange i regulær kamp med uregerlige fans. Værre var at politiet også ser ud til unødigt at have anvendt vold mod relativt fredelige, men dog sandsynligvis højrystede og selskabeligt overrislede fodboldfans. 

Specielt én hændelse kører igen og igen på portugisisk TV:

Din vurdering:Anders Fogh Rasmussen og Gerry Kasparov på Estoril Conference 19-22 maj 2015

Siden 2009 er der hvert andet år blevet afholdt Estoril Conferences i kongrescenteret bag kasinoet i Estoril.

Emnerne, som tages op på Estoril konferencen, er grænseoverskridende udfordringer – og udspringer ofte af globalisering eller andre aktuelle storpolitiske emner.

Estoril Conferences 2015 - emner
Den fjerde Estoril Conferences har som i de tre tidligere overskriften “Global Challenges – Local Answers”.

Blandt emnerne er den græske krise i forhold til EU, den mulige udtræden af Grækenland fra euro’en (Grexit) og den miserable græske økonomi. Tidligere premierminister Georgios Papandreou deltager som taler i Estoril.

Et andet emne er den øgede spænding mellem Den Vestlige Verden og Rusland efter Ruslands annektering af Krim-halvøen fra Ukraine i 2014 og den rusisske støtte og med stor sandsynlighed deltagelse i militære operationer i det østlige Ukraine, som startede i 2014 og stadig finder sted i 2015.

Se mere på Estoril Conferences hjemmesiden.

 

Anders Fogh Rasmussen i Estoril
I 2015 er den tidligere NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen blandt hovedtalerne.

Efter at have været regeringschef i Danmark i perioden 2001-2009 blev Anders Fogh udnævnt til NATO genralsekretær.

Siden 2014, hvor topjobbet for NATO som planlagt overgik til en ny person, har Fogh været selvstændig foredragsholder og sikkerhedspolitisk konsulent i den tunge kategori med sin egen virksomhed Rasmussen Global.  

Garry Kasparov i Estoril
Den russiske skak-stormester Garry Kasparov er en anden af hovedtalerne i Estoril.

Kasparov har efter sin skakkarriere i stigende grad involveret sig i politik og betragtes som én af de førende russiske kritikere af præsident og de-fakto enehersker i Rusland Vladimir Putin. Gasparov har forsøgt at danne et oppositionsparti, men er i Rusland blevet forhindret i at organisere oppositionen. Den folkelige støtte i Rusland til Kasparov, som bor i Kroatien, er dog stærkt begrænset. 

Øvrige talere i Estoril
En lang række talere er internationalt kendte; herunder tidligere formand for EU-kommissionen Durão Barroso.

Se listen af talere . Estoril Conferences arrangeres af bystyret i Cascais og er en del af markedsføringen af Cascais-Estoril som international konferenceby.

Din vurdering:Norge og Portugal styrker samarbejdet inden for hav-relateret forskning og teknologi

Som to søfartsnationer med store nationale havområder og direkte adgang til Atlanterhavet, har Portugal og Norge meget til fælles.

De tætte handelsforbindelser mellem de to lande er for Norges eksports vedkommende stærkt knyttet til salget af norske fiskeprodukter i Portugal – især tørret torsk (klipfisk) og laks. 

I fremtiden vil Norge og Portugal styrke samarbejdet inden for forskning i havmiljø og –teknologi. Det er planen at universiteter i de to lande skal dele viden og indgå aftaler om forskningsprojekter.

Hensigtserklæringen, som blev underskrevet i Oslo i maj, omfatter blandt andet off-shore energi og teknologi, marinebiologi og udnyttelse af havets ressourcer (fiskeprodukter). 

Den portugisiske præsident Anibal Cavaco Silva var til stede i Norge ved underskrivelse af aftalen.

Se mere på Forskningsrådet.no .

Din vurdering:Danske sejre i TCR Racing i Portugal – Michel Nykjær og Nicki Thim gjorde rent bord i Algarve

Den i Danmark relativt ukendte TCR Racing Series har afholdt årets 4. løbsrunde i TCR serien på Algarve banen ved Portimão.

Med to danske deltagere fra hvert sit team gik løbet den 10. maj 2015, der blev afviklet over to afdelinger, hen og blev en ubetinget dansk succes.

Kurt Thim’s søn Nicki Thim havde planlagt at køre showløb på Djursland i Supertourismo (heriblandt mod sin far) og var derfor ikke ubetinget begejstret, da hans arbejdsgiver Engstler Motorsport kaldte ham til Portugal med kort varsel – det er jo ikke hver dag man får chancen for at sætte ‘den gamle’ på plads.

Algarve sejre til danske racer-kørere
Med en fornem tidskøsel lørdag i Portugal så det imidlertid lyst ud for Nicki Thims chancer, og han udnyttede til fulde mulighederne og vandt det første løb.

Thim måtte udgå i TCR Racing løb nummer 2 i Algarve, men her blev det til gengæld danske Michel Nykjærs tur til at brilliere med en sejr.

Nicki Thim vandt for Team Engstler Motorsport i en Audi TT racer, mens Michel Nykjær kørte sejren hjem i en Seat Leon fra Team Target Competition. 

Se også: Michel Nykjær hails 'Dream' result

Din vurdering:Verdens bedste vejstrækning ligger i… Portugal!

Portugal har masser af huller i vejene, det ved alle, der har prøvet at køre på mange af Portugals slidte veje.

Men nu har landet fået endnu en fjer oven i den hat, som i forvejen er fyldt med anerkendelser for gode oplevelser.

Biludlejningsfirmaet Avis har kåret strækningen mellem Peso da Régua og Pinhão i Nordportugal til verdens bedste kørestrækning. N-222 skærer sig 27 kilometer gennem Douro-dalens smukke, vinstokkebeklædte terrasseskråninger og har fået prædikatet ’verdens bedste køreoplevelse’.

Portugal har yderligere to andre kørestrækninger med på Avis’ top 25 over ’verdens bedste veje’: N247 fra Sintra til Praia das Maças og N267 fra São Marcos da Serra til Monchique.

Se den samlede top 25 og læs artikel på Daily Mail.

Video: Med Porsche på N-222 gennem Douro-dalens smukke omgivelser

Din vurdering:Portugal i top 20 over bedste lande at blive mor

Det har netop været Mors Dag i Portugal (søndag den 3. maj) og i dag, 5. maj 2015, har Red Barnet offentliggjort en rapport med titlen State of the World’s Mothers 2015, som placerer Portugal som det 16. bedste land i verden at blive mor.

Listen, som omfatter 179 lande, bygger på data for mødredødelighed, børnedødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders deltagelse i politik, skriver Red Barnet i en nyhedsartikel.

Top 20 ser således ud:

01. Norge
02. Finland
03. Island
04. Danmark
05. Sverige
06. Holland
07. Spanien
08. Tyskland
09. Australien
10. Belgien
11. Østrig
12. Italien
13. Schweiz
14. Singapore
15. Slovenien
16. Portugal
17. New Zealand
18. Israel
19. Grækenland
20. Canada

Listen domineres af skandinaviske og vesteuropæiske lande, men rige lande som Frankrig (23), Storbritannien (24) og USA (33) synes at halte noget efter.

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Nederst på listen ligger lande, som kæmper med politisk ustabilitet, naturkatastrofer og elendig økonomi:

169. Haiti og Sierra Leone
171. Guinea-Bissau
172. Chad
173. Elfenbenskysten
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Den Centralafrikanske Republik
178. Den Demokratiske Republik Congo
179. Somalia

Læs hele Red Barnets omfattende rapport (PDF fil). Oversigten over rangeringen af alle lande findes på side 60.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »