Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDanske sejre i TCR Racing i Portugal – Michel Nykjær og Nicki Thim gjorde rent bord i Algarve

Den i Danmark relativt ukendte TCR Racing Series har afholdt årets 4. løbsrunde i TCR serien på Algarve banen ved Portimão.

Med to danske deltagere fra hvert sit team gik løbet den 10. maj 2015, der blev afviklet over to afdelinger, hen og blev en ubetinget dansk succes.

Kurt Thim’s søn Nicki Thim havde planlagt at køre showløb på Djursland i Supertourismo (heriblandt mod sin far) og var derfor ikke ubetinget begejstret, da hans arbejdsgiver Engstler Motorsport kaldte ham til Portugal med kort varsel – det er jo ikke hver dag man får chancen for at sætte ‘den gamle’ på plads.

Algarve sejre til danske racer-kørere
Med en fornem tidskøsel lørdag i Portugal så det imidlertid lyst ud for Nicki Thims chancer, og han udnyttede til fulde mulighederne og vandt det første løb.

Thim måtte udgå i TCR Racing løb nummer 2 i Algarve, men her blev det til gengæld danske Michel Nykjærs tur til at brilliere med en sejr.

Nicki Thim vandt for Team Engstler Motorsport i en Audi TT racer, mens Michel Nykjær kørte sejren hjem i en Seat Leon fra Team Target Competition. 

Se også: Michel Nykjær hails 'Dream' result

Din vurdering:Verdens bedste vejstrækning ligger i… Portugal!

Portugal har masser af huller i vejene, det ved alle, der har prøvet at køre på mange af Portugals slidte veje.

Men nu har landet fået endnu en fjer oven i den hat, som i forvejen er fyldt med anerkendelser for gode oplevelser.

Biludlejningsfirmaet Avis har kåret strækningen mellem Peso da Régua og Pinhão i Nordportugal til verdens bedste kørestrækning. N-222 skærer sig 27 kilometer gennem Douro-dalens smukke, vinstokkebeklædte terrasseskråninger og har fået prædikatet ’verdens bedste køreoplevelse’.

Portugal har yderligere to andre kørestrækninger med på Avis’ top 25 over ’verdens bedste veje’: N247 fra Sintra til Praia das Maças og N267 fra São Marcos da Serra til Monchique.

Se den samlede top 25 og læs artikel på Daily Mail.

Video: Med Porsche på N-222 gennem Douro-dalens smukke omgivelser

Din vurdering:Portugal i top 20 over bedste lande at blive mor

Det har netop været Mors Dag i Portugal (søndag den 3. maj) og i dag, 5. maj 2015, har Red Barnet offentliggjort en rapport med titlen State of the World’s Mothers 2015, som placerer Portugal som det 16. bedste land i verden at blive mor.

Listen, som omfatter 179 lande, bygger på data for mødredødelighed, børnedødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders deltagelse i politik, skriver Red Barnet i en nyhedsartikel.

Top 20 ser således ud:

01. Norge
02. Finland
03. Island
04. Danmark
05. Sverige
06. Holland
07. Spanien
08. Tyskland
09. Australien
10. Belgien
11. Østrig
12. Italien
13. Schweiz
14. Singapore
15. Slovenien
16. Portugal
17. New Zealand
18. Israel
19. Grækenland
20. Canada

Listen domineres af skandinaviske og vesteuropæiske lande, men rige lande som Frankrig (23), Storbritannien (24) og USA (33) synes at halte noget efter.

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Nederst på listen ligger lande, som kæmper med politisk ustabilitet, naturkatastrofer og elendig økonomi:

169. Haiti og Sierra Leone
171. Guinea-Bissau
172. Chad
173. Elfenbenskysten
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Den Centralafrikanske Republik
178. Den Demokratiske Republik Congo
179. Somalia

Læs hele Red Barnets omfattende rapport (PDF fil). Oversigten over rangeringen af alle lande findes på side 60.

Din vurdering:Nyt flod-cruise skib på Douro-floden i Nordportugal

Europas største flodkrydstogtskibsselskab, franske CroisiEurope, har søsat deres spritnye skib i Portugal.

Selskabet, som har mere end 30 flodcruise skibe rundt omkring på Europas floder, har navngivet skibet MS Gil Eanes og sejler på Douro-floden i Nordportugal.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve 

MS Gil Eanes er bygget i 2014/2015, er 80 meter langt og 11 meter bredt og har plads til 132 passagerer fordelt i 66 kahytter. Ombord forefindes restaurant, bibliotek, kæmpe lounge og meget mere. Se billeder af skibets interiør.

Ruten går fra Porto til Spanien og tilbage igen, med stop i Regua, Barca d’Alva, Vega de Teron, Ferradosa og Pinhâo.

Borgmesteren af Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, er gudfar til skibet, som blev både velsignet og indviet den 17. april 2015

Video: indvielsen af MS Gil Eanes

Din vurdering:Strande og fiskerlejer i Alentejo og Algarve skal forbedres for 3,9 millioner euro

Der er skrevet kontrakt på at få igangsat arbejder for at udbedre strande, små fiskerlejer, kystsystemer og mindre udkantsområder i det sydvestlige Alentejo og Algarve.

Udbedringen skal hjælpe kyststrækningen til at blive mere modstandsdygtig og samtidig styrke den lokale økonomi og turisme.

Det bekræfter Portugals miljøminister, Paul Lemos, overfor nyhedsbureauet Lusa.

Ifølge Sociedade Polis Litoral Sudoeste, som står bag projektet, kommer der til at ske forbedringer i kommunerne Santiago do Cacém, Sines og Beja ved Alentejo kysten og Lagos i Algarve.

Første fase indebærer genoprettelse og beskyttelse af kystnære systemer i Santo André (Santiago do Cacém), forbedring og udvikling af små byområder i Zambujeira do Mar (Beja) og stranden i Odeceixe (Aljezur).

Økonomien til forbedringerne stammer fra EU-midler, miljøministeriet og kommunerne, som er omfattet af udbedringerne.

Forbedringsarbejdet er en del af et rehabiliterings- og genoprettelsesprojekt over 150 km langs med Alentejo og Vicentina kysten og kommer samlet til at koste godt 40 mio. euro.

Læs artiklen på Observador (portugisisk tekst).

Din vurdering:Forældre har hjemmeboende barn i næsten 30 år i Portugal - antallet af børn under 15 år forventes at falde drastisk frem mod 2050

Ikke mange unge portugisere flytter hjemmefra i en tidlig alder.

Man skal som ungt menneske i Portugal væbne sig med tålmodighed i bestræbelserne på at komme ud og stå på egne ben i egen bolig.

Der er naturligvis indlysende årsager til, at det ikke lige er sådan at komme væk fra mor og far, da uddannelse, job og økonomi for størstedelen af de unges vedkommende ikke ligger lige for, som det ses i mange andre og mere velstillede nationer.

Svært at slippe hjemmefra i Portugal
Tallene, som er fra 2013, blev offentliggjort i en rapport af Eurostat den 16. april 2015. Faktum er, at i Portugal er gennemsnitsalderen på 29 år inden børn forlader forældrenes husstand, fordelt på 30 år for mænd og 28 år for kvinder.

Til sammenligning er gennemsnitsalderen for en dansk kvinde/mand, som flytter fra det fædrene ophav, på 21 år, fordelt på 20,5 for kvinder og 21,4 år for mænd.

I Sverige er gennemsnitsalderen helt nede på 19,6 år og i hele EU var gennemsnitsalderen på 26,1 år i 2013, inden børnene fløj fra reden.

Fald i antal af unge under 15 år
Eurostat, som er EU’s statistikkontor, har i selvsamme rapport, som hedder Facts and figures on youth and children in the EU, også kalkuleret på, at per 2050 har Portugal den laveste andel af børn under 15 år af alle EU’s medlemslande, hvis den negative tendens i fødselsraten fortsætter som nu.

I 1994 var befolkningsandelen af unge under 15 i Portugal på 18,4 procent, i 2014 faldt den til 14,6 og der forventes yderligere et fald helt ned til 11,5 procent når halvdelen af det 21. århundrede er gået.

Gennemsnitsprocenten i EU for de tre førnævnte årstal er på henholdsvis 18,6, 15,6 og et forventet 15,0 for EU's 28 nuværende medlemslande i 2050.

Det er et kolossalt dyk for Portugal. Forklaringen kan måske ligge i tallene for, hvornår man flytter hjemmefra, samt at flere og flere portugisiske unge mennesker fravælger et, to eller måske helt børn overhovedet, når deres egen situation i denne tid ser svær ud. Det er ikke nemt at komme hjemmefra og starte en familie op fra bunden.

Kun ni af de 28 EU lande forventes at forøge antallet af børn under 15 år per 2050 (og dette inkluderer ikke Danmark), mens resten af EU og især Slovakiet, Portugal, Spanien og Irland kan imødese det største fald målt i procentpoint.

Kilde: eurostat (PDF format)

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Din vurdering:‘Rua Rosa’ i Lissabon blandt 12 ‘Favorite Streets’ i Europa på New York Times -

Cais de Sodré området i Lissabon er under stærk forandring til det bedre.

I 2013 blev Rua Nova de Carvalho tæt på Cais de Sodré metro/togstation (forbindelse til Cascais) iklædt en rosa farve og fik i samme anledning kraftigt opgraderet sit image.

Hvad der tidligere var underholdnings-center for nattens mest ‘shady’ personager, er nu (måske mest i dagtimerne) et trendy område med udeservering og rige muligheder for afslapning for hele familien.

Se artiklen ‘12 Favorite Streets in Europe’ på New York Times .

Om aftenen strømmer folk til blandt andet spillestedet Music Box, og 'Rua Cor de Rosa' er faktisk blevet en lyserød konkurrent til det øvrige nærliggende Bairro Alto område lidt længere nord for havnefronten.

 

Din vurdering:Billigt til Oslo fra Lissabon med TAP i resten af 2015 (uden for højsæson'er) – øjebliks-tilbud

Det portugisiske flyselskab TAP Airlines har per 22. april 2015 tilbud på flybilletter fra Lissabon til Oslo-Gardermoen.

Ved at booke rejser med TAP fly til Oslo i perioden enten inden 21. juni eller fly til/fra Oslo i perioden fra 2. august til 14. december, kan billigste flybillet til Oslo tur-retur fra Lissabon komme helt ned omkring 160 euro per person (voksen) inklusiv 1 stk. bagage og lufthavnsskatter.

De 160 euro (små 1200 kroner) forudsætter dog at man booker TAP flybilletter af TAP Discount katagorien, som primært findes til meget tidlige eller meget sene flyafgange fra Lissabon – og i øvrigt må forventes udsolgt inden længe.

Søg billig flybillet til Oslo-Gardermoen (eller til Københavns Lufthavn) på TAP hjemmesiden.

Tilbuddet er set på TAP’s hjemmeside den 22. april, og det fremgår ikke, hvor lang tid man kan booke til denne meget lave pris.

Din vurdering:Billund-Faro rute med Primera Air – sommerrute hver lørdag til Algarve indtil 17. oktober

For dem, som er kede af at Ryanair i 2015 har nedlagt sin sommerrute fra Billund Lufthavn til Faro Lufthavn i Portugal, er der godt nyt.

Primera Air sælger per sommer 2015 flybilletter til direkte flyvninger mellem Billund og Faro på Algarvekysten.

Se priser på:
Flybilletter til Faro fra Billund med Primera Air .

Billigt til Faro med Primera Air
Priserne på flybillet til Faro er særdeles lave. Dog skal man indregne 200 kroner for en kuffurt op til 23 kilo for både ud og hjemrejse (2 x 200 kroner).

Samlet pris for en ruturrejse Billund-Faro med ét stk. bagage løber derfor for de flestes vedkommende op i små 2000 kroner per voksen.

Der er lavere priser på flybillet med Primera Air for børn i alderen 2-11 år, og for børn under 2 år er prisen per flybillet til Portugal nede under 100 kroner hver vej.

Alt i alt ser prisniveauet rimeligt ud, og siden Primera Air er eneste mulighed for direkte forbindelse til Algarve fra Billund, er sommerruten en kærkommen tilføjelse.

Det er sandsynligvis en god ide at booke i god tid med de relativt få afgange (ét Primera Air fly hver lørdag).

Tak for tippet om Primera Air til Lis Jensen, som i Portugalnyts forum gjorde os opmærksomme på den nye mulighed for at flyve til Faro fra Billund.

Bravo Tours og Primera Air
Primera Air ejer i Danmark rejsebureauet Bravo Tours i selskabet Primera Travel Group Scandinavia.

I Sverige driver virksomheden charterbureauet Solresor.

Faro-ruten fra Billund Lufthavn er i øvrigt blot én ud af i alt 13 sommer-destinationer fra Billund Lufthavn, hvor Primera Air sælger flysæder som ‘kun fly’ for at fylde sine charterfly til Sydeuropa op.

Blandt ruterne findes også Billund-Ponta Delgada på Azorerne – samt desuden Primera Air afgange til Azorerne (Ponta Delgada) fra lufthavnene Odense, Aalborg og København.

Din vurdering:Stor ejendomshandel på Algarvekysten‏

Ferieområdet og badebyen Vilamoura i Algarve er blevet solgt til en samlet pris på omkring 200 mio. euro eller små halvanden milliarder kroner. Prisen er ikke officielt bekræftet. Det skriver Algarve Resident, som citerer Diário de Notícias

Største ejendomshandel i 2015
Det er dermed den største ejendomshandel i 2015 og det er endda selvom, at prisen på 200 mio. euro bare er en tredjedel af, hvad Vilamoura blev vurderet til før den igangværende finanskrise.

Vilamoura er Portugals ældste resort og en af de mest populære turistdestinationer i hele Sydeuropa.

Amerikanske købere
Køberne er den amerikanske investeringsfond Lone Star, der har specialiseret sig i at opkøbe færdigudbyggede arealer og områder, som af den ene eller anden årsag lider økonomisk.

Aftalen indebærer flere jordlodder, koncessionskontrakt på Portugals bedste Marina med 825 bådpladser, samt en række allerede opførte ejendomme, men ikke områdets meget berømte golfbaner.

Det samlede areal som Lone Star overtager ’for en slik’ er på 800 hektar eller 8 km2., centreret i den absolutte fineste del af byen omkring marinaen, skriver Popertyshowrooms.com

I 2004 solgte Algarves byggematador og tidligere ejer af resortet, André Jordan, Vilamoura for 360 mio. euro, og han ser trods alt den forholdsvise lave salgspris i dag, som en tillidserklæring fra amerikanerne, der har lovet at styrke og puste nyt liv i byen, via massive markedsføringskampagner og salgsfremstød.

Lej feriebolig i Vilamoura: Stort luksus sommerhus udlejes i Vilamoura

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »