Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNyt flod-cruise skib på Douro-floden i Nordportugal

Europas største flodkrydstogtskibsselskab, franske CroisiEurope, har søsat deres spritnye skib i Portugal.

Selskabet, som har mere end 30 flodcruise skibe rundt omkring på Europas floder, har navngivet skibet MS Gil Eanes og sejler på Douro-floden i Nordportugal.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve 

MS Gil Eanes er bygget i 2014/2015, er 80 meter langt og 11 meter bredt og har plads til 132 passagerer fordelt i 66 kahytter. Ombord forefindes restaurant, bibliotek, kæmpe lounge og meget mere. Se billeder af skibets interiør.

Ruten går fra Porto til Spanien og tilbage igen, med stop i Regua, Barca d’Alva, Vega de Teron, Ferradosa og Pinhâo.

Borgmesteren af Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, er gudfar til skibet, som blev både velsignet og indviet den 17. april 2015

Video: indvielsen af MS Gil Eanes

Din vurdering:Strande og fiskerlejer i Alentejo og Algarve skal forbedres for 3,9 millioner euro

Der er skrevet kontrakt på at få igangsat arbejder for at udbedre strande, små fiskerlejer, kystsystemer og mindre udkantsområder i det sydvestlige Alentejo og Algarve.

Udbedringen skal hjælpe kyststrækningen til at blive mere modstandsdygtig og samtidig styrke den lokale økonomi og turisme.

Det bekræfter Portugals miljøminister, Paul Lemos, overfor nyhedsbureauet Lusa.

Ifølge Sociedade Polis Litoral Sudoeste, som står bag projektet, kommer der til at ske forbedringer i kommunerne Santiago do Cacém, Sines og Beja ved Alentejo kysten og Lagos i Algarve.

Første fase indebærer genoprettelse og beskyttelse af kystnære systemer i Santo André (Santiago do Cacém), forbedring og udvikling af små byområder i Zambujeira do Mar (Beja) og stranden i Odeceixe (Aljezur).

Økonomien til forbedringerne stammer fra EU-midler, miljøministeriet og kommunerne, som er omfattet af udbedringerne.

Forbedringsarbejdet er en del af et rehabiliterings- og genoprettelsesprojekt over 150 km langs med Alentejo og Vicentina kysten og kommer samlet til at koste godt 40 mio. euro.

Læs artiklen på Observador (portugisisk tekst).

Din vurdering:Forældre har hjemmeboende barn i næsten 30 år i Portugal - antallet af børn under 15 år forventes at falde drastisk frem mod 2050

Ikke mange unge portugisere flytter hjemmefra i en tidlig alder.

Man skal som ungt menneske i Portugal væbne sig med tålmodighed i bestræbelserne på at komme ud og stå på egne ben i egen bolig.

Der er naturligvis indlysende årsager til, at det ikke lige er sådan at komme væk fra mor og far, da uddannelse, job og økonomi for størstedelen af de unges vedkommende ikke ligger lige for, som det ses i mange andre og mere velstillede nationer.

Svært at slippe hjemmefra i Portugal
Tallene, som er fra 2013, blev offentliggjort i en rapport af Eurostat den 16. april 2015. Faktum er, at i Portugal er gennemsnitsalderen på 29 år inden børn forlader forældrenes husstand, fordelt på 30 år for mænd og 28 år for kvinder.

Til sammenligning er gennemsnitsalderen for en dansk kvinde/mand, som flytter fra det fædrene ophav, på 21 år, fordelt på 20,5 for kvinder og 21,4 år for mænd.

I Sverige er gennemsnitsalderen helt nede på 19,6 år og i hele EU var gennemsnitsalderen på 26,1 år i 2013, inden børnene fløj fra reden.

Fald i antal af unge under 15 år
Eurostat, som er EU’s statistikkontor, har i selvsamme rapport, som hedder Facts and figures on youth and children in the EU, også kalkuleret på, at per 2050 har Portugal den laveste andel af børn under 15 år af alle EU’s medlemslande, hvis den negative tendens i fødselsraten fortsætter som nu.

I 1994 var befolkningsandelen af unge under 15 i Portugal på 18,4 procent, i 2014 faldt den til 14,6 og der forventes yderligere et fald helt ned til 11,5 procent når halvdelen af det 21. århundrede er gået.

Gennemsnitsprocenten i EU for de tre førnævnte årstal er på henholdsvis 18,6, 15,6 og et forventet 15,0 for EU's 28 nuværende medlemslande i 2050.

Det er et kolossalt dyk for Portugal. Forklaringen kan måske ligge i tallene for, hvornår man flytter hjemmefra, samt at flere og flere portugisiske unge mennesker fravælger et, to eller måske helt børn overhovedet, når deres egen situation i denne tid ser svær ud. Det er ikke nemt at komme hjemmefra og starte en familie op fra bunden.

Kun ni af de 28 EU lande forventes at forøge antallet af børn under 15 år per 2050 (og dette inkluderer ikke Danmark), mens resten af EU og især Slovakiet, Portugal, Spanien og Irland kan imødese det største fald målt i procentpoint.

Kilde: eurostat (PDF format)

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Din vurdering:‘Rua Rosa’ i Lissabon blandt 12 ‘Favorite Streets’ i Europa på New York Times -

Cais de Sodré området i Lissabon er under stærk forandring til det bedre.

I 2013 blev Rua Nova de Carvalho tæt på Cais de Sodré metro/togstation (forbindelse til Cascais) iklædt en rosa farve og fik i samme anledning kraftigt opgraderet sit image.

Hvad der tidligere var underholdnings-center for nattens mest ‘shady’ personager, er nu (måske mest i dagtimerne) et trendy område med udeservering og rige muligheder for afslapning for hele familien.

Se artiklen ‘12 Favorite Streets in Europe’ på New York Times .

Om aftenen strømmer folk til blandt andet spillestedet Music Box, og 'Rua Cor de Rosa' er faktisk blevet en lyserød konkurrent til det øvrige nærliggende Bairro Alto område lidt længere nord for havnefronten.

 

Din vurdering:Billigt til Oslo fra Lissabon med TAP i resten af 2015 (uden for højsæson'er) – øjebliks-tilbud

Det portugisiske flyselskab TAP Airlines har per 22. april 2015 tilbud på flybilletter fra Lissabon til Oslo-Gardermoen.

Ved at booke rejser med TAP fly til Oslo i perioden enten inden 21. juni eller fly til/fra Oslo i perioden fra 2. august til 14. december, kan billigste flybillet til Oslo tur-retur fra Lissabon komme helt ned omkring 160 euro per person (voksen) inklusiv 1 stk. bagage og lufthavnsskatter.

De 160 euro (små 1200 kroner) forudsætter dog at man booker TAP flybilletter af TAP Discount katagorien, som primært findes til meget tidlige eller meget sene flyafgange fra Lissabon – og i øvrigt må forventes udsolgt inden længe.

Søg billig flybillet til Oslo-Gardermoen (eller til Københavns Lufthavn) på TAP hjemmesiden.

Tilbuddet er set på TAP’s hjemmeside den 22. april, og det fremgår ikke, hvor lang tid man kan booke til denne meget lave pris.

Din vurdering:Billund-Faro rute med Primera Air – sommerrute hver lørdag til Algarve indtil 17. oktober

For dem, som er kede af at Ryanair i 2015 har nedlagt sin sommerrute fra Billund Lufthavn til Faro Lufthavn i Portugal, er der godt nyt.

Primera Air sælger per sommer 2015 flybilletter til direkte flyvninger mellem Billund og Faro på Algarvekysten.

Se priser på:
Flybilletter til Faro fra Billund med Primera Air .

Billigt til Faro med Primera Air
Priserne på flybillet til Faro er særdeles lave. Dog skal man indregne 200 kroner for en kuffurt op til 23 kilo for både ud og hjemrejse (2 x 200 kroner).

Samlet pris for en ruturrejse Billund-Faro med ét stk. bagage løber derfor for de flestes vedkommende op i små 2000 kroner per voksen.

Der er lavere priser på flybillet med Primera Air for børn i alderen 2-11 år, og for børn under 2 år er prisen per flybillet til Portugal nede under 100 kroner hver vej.

Alt i alt ser prisniveauet rimeligt ud, og siden Primera Air er eneste mulighed for direkte forbindelse til Algarve fra Billund, er sommerruten en kærkommen tilføjelse.

Det er sandsynligvis en god ide at booke i god tid med de relativt få afgange (ét Primera Air fly hver lørdag).

Tak for tippet om Primera Air til Lis Jensen, som i Portugalnyts forum gjorde os opmærksomme på den nye mulighed for at flyve til Faro fra Billund.

Bravo Tours og Primera Air
Primera Air ejer i Danmark rejsebureauet Bravo Tours i selskabet Primera Travel Group Scandinavia.

I Sverige driver virksomheden charterbureauet Solresor.

Faro-ruten fra Billund Lufthavn er i øvrigt blot én ud af i alt 13 sommer-destinationer fra Billund Lufthavn, hvor Primera Air sælger flysæder som ‘kun fly’ for at fylde sine charterfly til Sydeuropa op.

Blandt ruterne findes også Billund-Ponta Delgada på Azorerne – samt desuden Primera Air afgange til Azorerne (Ponta Delgada) fra lufthavnene Odense, Aalborg og København.

Din vurdering:Stor ejendomshandel på Algarvekysten‏

Ferieområdet og badebyen Vilamoura i Algarve er blevet solgt til en samlet pris på omkring 200 mio. euro eller små halvanden milliarder kroner. Prisen er ikke officielt bekræftet. Det skriver Algarve Resident, som citerer Diário de Notícias

Største ejendomshandel i 2015
Det er dermed den største ejendomshandel i 2015 og det er endda selvom, at prisen på 200 mio. euro bare er en tredjedel af, hvad Vilamoura blev vurderet til før den igangværende finanskrise.

Vilamoura er Portugals ældste resort og en af de mest populære turistdestinationer i hele Sydeuropa.

Amerikanske købere
Køberne er den amerikanske investeringsfond Lone Star, der har specialiseret sig i at opkøbe færdigudbyggede arealer og områder, som af den ene eller anden årsag lider økonomisk.

Aftalen indebærer flere jordlodder, koncessionskontrakt på Portugals bedste Marina med 825 bådpladser, samt en række allerede opførte ejendomme, men ikke områdets meget berømte golfbaner.

Det samlede areal som Lone Star overtager ’for en slik’ er på 800 hektar eller 8 km2., centreret i den absolutte fineste del af byen omkring marinaen, skriver Popertyshowrooms.com

I 2004 solgte Algarves byggematador og tidligere ejer af resortet, André Jordan, Vilamoura for 360 mio. euro, og han ser trods alt den forholdsvise lave salgspris i dag, som en tillidserklæring fra amerikanerne, der har lovet at styrke og puste nyt liv i byen, via massive markedsføringskampagner og salgsfremstød.

Lej feriebolig i Vilamoura: Stort luksus sommerhus udlejes i Vilamoura

Din vurdering:UEFA Champions League 2015 - interview med FC Porto fan inden Champions League kamp mod Bayern München

FC Porto spiller onsdag aften den første af to kampe mod tyske FC Bayern München i forsøget på at komme videre til semifinalerne i fodboldens Champions League turnering 2014/2015.

Fan interview
Som optakt til kampen i aften den 15. april på Estádio do Dragão, har fan-blogger fra Bayern München, Michel Munger, interviewet sin portugisiske modpart José Carvalho, om betydningen af at være en dedikeret fodboldfan og stærk loyal overfor sin foretrukne klub.

Tyskerne vinder altid
Det er der kommet mange gode pointer ud af, set fra et fan perspektiv. Det er tilsyneladende ikke kun danske fodboldfans, som synes, at tyskerne alligevel altid vinder kampen til sidst uanset hvad. Den humoristiske talemåde om, at ’fodbold består af 22 spillere, en bold og at tyskerne altid vinder til sidst’ kendes også i Portugal.

FC Portos mange titler
José Carvalho giver også et eksempel på, hvad en forholdsvis ung fan af FC Porto har oplevet med sin klub siden 1980: 20 nationale mesterskaber, 12 nationale pokaltitler, 20 supercup titler, to UEFA Champions League titler, to UEFA Cup titler og mere endnu.

Det er underholdende og følelsesladet læsning og helt bestemt ikke med en neutral synsvinkel, når Carvalho blandt meget andet fortæller om at indtage den ydmyge rolle som ‘underdog’, når der skal spilles kampe mod de helt store klubber ude i Europa.

FC Porto møder en af Europas stærkeste klubber, onsdag aften kl. 20.45 med returkamp tirsdag den 21. april 2015 kl. 20.45 i München.

Din vurdering:Svære vilkår for portugisiske arbejdstagere i Angola – tusinder vender hjem

Dyb krise i Angola tvinger inden længe tusinder af portugisiske gæstearbejdere hjem uden penge på lommen

Det bratte fald i oliepriserne i starten af 2015, har tvunget Angola ud i en dyb økonomisk krise og flere virksomheder i den tidligere portugisiske koloni, er på randen af konkurs.

Det anslås, at omkring 100.000 portugisiske statsborger bor og arbejder i Angola, og flere og flere har, på grund af krisen, svært ved at få privatøkonomien til at hænge sammen. Det er nemlig blevet småt med lønudbetalingerne fra de angolanske arbejdsgivere og det tvinger rigtig mange til at søge tilbage til fædrelandet.

Situationen svær for alle parter
Portugals hårdt prøvede økonomi vil inden for kort tid se 10.000 vende hjem for at søge et arbejde, som kan være svært at opdrive. Det vil koste statskassen rigtig mange penge at forsørge dem. Det er et skrækscenarie for både de hjemvendte og staten.

Fagforbundet for bygningsarbejdere i Portugal skal have en samtale med den angolanske ambassadør i Portugal, med henblik på at presse firmaerne i Angola og Angolas regering til at være meget mere opmærksomme på det akutte problem, i stedet for som nu, at lade de portugisiske arbejdere sejle deres egen sø, når virksomhederne fattes penge.

Myndighederne i Portugal er bekendt med, at 2.000 portugisere i Angola er i økonomiske vanskeligheder grundet manglende udbetalte lønninger, men det er kun det officielle tal. Der er formentlig tale om mange flere personer. Regeringen har meldt ud, at de ’overvåger situationen’.

Kilde: Portugal Resident

Din vurdering:Lissabon events sommer 2015

Foråret er ankommet og sommeren er lige om hjørnet. Lissabon er som sædvanlig garant for en stribe gode oplevelser for alle sanser.

Mad, musik og unikke oplevelser går igen i år hånd i hånd i pragtfulde Portugals hyggelige hovedstad.

Læs også: Lissabon shopping - Avenida da Liberdade

Nedenstående events er bare et lille udpluk af de mange begivenheder og arrangementer som finder sted i Lissabon henover sommermånederne i 2015. Men det kan forhåbentlig inspirere til en masse gode og oplevelsesrige stunder.

Find hotel i Lissabon centrum: Hotel do Chiado

Kulinarisk oplevelse: fra havet til bordet
Peixe em Lisboa - Lisbon Fish & Flavours 2015

9-19. april 2015

Den 8. udgave af den traditionelle kulinariske smagsevent i Lissabon er dedikeret til alt det gode fra havet med friskfanget fisk og skaldyr og får igen i 2015 deltagelse af nogle af Portugals bedste restauranter og køkkenchefer, samt internationale gæstekokke fra Spanien, Frankrig og Brasilien.

Den største event af sin slags byder på mange inspirerende oplevelser, som for eksempel tilberedelse af madretter foran publikum, hvor fisk og skaldyrsretter bliver tilberedt med opfindsomhed og nytænkning af professionelle.

10 restauranter har dagligt åbent for gæster mellem kl. 12 og 24. Arrangementet finder sted på Pátio da Galé - Terreiro do Paço i hjertet af Lissabon.

Læs meget mere om programmet for Peixe Em Lisboa 2015.

Klassiske koncerter

Music Days in Belém – Lights, Camera…Music

24.- 26. april 2015

Musikfestivalen Music Days in Belém i det store kulturcenter i Belém, ikke langt fra Lissabon, er en tredages maratonfestival, med fokus på den klassiske musik.

80 arrangementer er der på plakaten og desuden er der mulighed for at opleve den storslåede kulturbygning Centro Cultural de Belém.

Læs mere om arrangementet på VisitPortugal.

Musikalske jazz lækkerier
Estoril Jazzfestival 2015

9-10. og 16-17. maj 2015

Ikke langt fra Lissabon langs med kysten ligger den hyggelige ferieby Estoril, som også lægger navn til Jazzfestivalen. Hele arrangementet finder sted over to weekender i maj i Casino Estoril.

Denne 34. udgave af Estoril Jazz / Jazz in Summer Day byder på navne som Roseanna Vitro, Kenny Werner, Sean Jones og Ricardo Toscana.

Få mere information om programmet på Estoril Jazz 2015.

Kapsejlads på floden

Volvo Ocean Race – Lissabon 2015

Fra 25. maj til 7. juni 2015

Igen i år er Lissabon en del af den verdensomspændende kapsejlads Volvo Ocean Race. Det forventes, at bådene ankommer til Lissabon havn i perioden fra 23. til 27. maj og sejler videre mod Frankrig den 7. juni.

Er man sejlsportsinteresseret eller vil man bare opleve noget ekstraordinært, er 6. juni dagen man bør notere ned, da der er planlagt en parade og en kapsejlads for alle deltagende både, det såkaldte In-Port Race.

Det er et spektakulært syn at se disse fantastiske både konkurrere indbyrdes ned af Tejo-floden. Der er sejlsports-events allerede fra 25. maj, hvor Lissabon officielt åbner sin del af showet.

Se det fulde program for Lissabons del af Volvo Ocean Race 2015.

Rockfestival i varmen
Nos Alive 2015 Lissabon - musikfestival

9-10-11. juni 2015

Lissabons svar på Roskilde festivalen hedder Nos Alive (tidligere Optimus Alive) og er et stort tilløbsstykke for interesserede af moderne rockmusik. Det skal understreges, at det ikke er muligt at overnatte på festivalen, men billetprisen er cirka det halve i forhold til Danmarks største rockfestival.

Find lavpris hotel i Lissabon: Hotel Suiço Atlântico

I 2015 har arrangørerne lavet kontrakter med tidstypiske navne som Muse, The Prodigy, Disclosure og Sam Smith for bare at nævne enkelte. Tidligere har store navne som Depeche Mode, Kings of Leon og Green Day glædet de 80.000 publikummer, der hvert år møder op på de lune sommeraftener i juni. Læs mere om Vejret i Lissabon.

Se hele programmet på Nos Alive 2015.

Fest og musik i gaderne
Dia de Santo António

12. juni 2015

Den traditionelle ’Sardin-Fest’ når sit højdepunkt den 12. juni 2015, med fest og musik i Lissabons gader og stræder til langt ud på morgenen.

Santo António festen starter sidst på eftermiddagen med gadeoptog og parader af udklædte borgere fra forskellige dele af Lissabon. Det hele kulminerer om aftenen på Rossio pladsen i det centrale Lissabon. Denne tradition kaldes også Marchas Populares de Lisboa.

Læs også: Sardiner i Lissabon - sådan fejres Santo Antonio

Men det er ikke bare denne aften, men hele juni måned som er dedikeret til fejring af Santo António, hvor der grilles sardiner og serveres mad og drikke på stort set alle pladser og i de små gader i Lissabon. Det er Portugal når det er mest traditionelt og meget ulig noget man kan opleve i Danmark. Det er en fantastisk oplevelse at se de lokale hygge, synge og danse fra altaner og hustage og i de tætpakkede gader. Læs meget mere om Lissabons bydele.

Video: Trods den lidt dårlige lyd, kan man sagtens fornemme de lokales glæde og hyldest til egen by

Oplev Lissabon i sporvogn
Man kan naturligvis altid køre en tur med den legendariske sporvogn nr. 28 i Lissabons snævre gader i det gamle kvarter, men det er især i forår og sommerperioden, at den synes ekstra populær.

Det hænger naturligvis sammen med et større antal turister finder vej til Portugals hovedstad, men i lige så høj grad også fordi temperaturerne for alvor bevæger sig opad på termometeret og oplevelser bliver altid bedre i solskinsvejr.

Det er en god ferieoplevelse at se de mange seværdigheder undervejs på turen med sporvogn nr. 28. Læs mere om sporvognens seværdigheder langs med ruten.

Læs også: Lissabons historie

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »