Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkLissabon events sommer 2015

Foråret er ankommet og sommeren er lige om hjørnet. Lissabon er som sædvanlig garant for en stribe gode oplevelser for alle sanser.

Mad, musik og unikke oplevelser går igen i år hånd i hånd i pragtfulde Portugals hyggelige hovedstad.

Læs også: Lissabon shopping - Avenida da Liberdade

Nedenstående events er bare et lille udpluk af de mange begivenheder og arrangementer som finder sted i Lissabon henover sommermånederne i 2015. Men det kan forhåbentlig inspirere til en masse gode og oplevelsesrige stunder.

Find hotel i Lissabon centrum: Hotel do Chiado

Kulinarisk oplevelse: fra havet til bordet
Peixe em Lisboa - Lisbon Fish & Flavours 2015

9-19. april 2015

Den 8. udgave af den traditionelle kulinariske smagsevent i Lissabon er dedikeret til alt det gode fra havet med friskfanget fisk og skaldyr og får igen i 2015 deltagelse af nogle af Portugals bedste restauranter og køkkenchefer, samt internationale gæstekokke fra Spanien, Frankrig og Brasilien.

Den største event af sin slags byder på mange inspirerende oplevelser, som for eksempel tilberedelse af madretter foran publikum, hvor fisk og skaldyrsretter bliver tilberedt med opfindsomhed og nytænkning af professionelle.

10 restauranter har dagligt åbent for gæster mellem kl. 12 og 24. Arrangementet finder sted på Pátio da Galé - Terreiro do Paço i hjertet af Lissabon.

Læs meget mere om programmet for Peixe Em Lisboa 2015.

Klassiske koncerter

Music Days in Belém – Lights, Camera…Music

24.- 26. april 2015

Musikfestivalen Music Days in Belém i det store kulturcenter i Belém, ikke langt fra Lissabon, er en tredages maratonfestival, med fokus på den klassiske musik.

80 arrangementer er der på plakaten og desuden er der mulighed for at opleve den storslåede kulturbygning Centro Cultural de Belém.

Læs mere om arrangementet på VisitPortugal.

Musikalske jazz lækkerier
Estoril Jazzfestival 2015

9-10. og 16-17. maj 2015

Ikke langt fra Lissabon langs med kysten ligger den hyggelige ferieby Estoril, som også lægger navn til Jazzfestivalen. Hele arrangementet finder sted over to weekender i maj i Casino Estoril.

Denne 34. udgave af Estoril Jazz / Jazz in Summer Day byder på navne som Roseanna Vitro, Kenny Werner, Sean Jones og Ricardo Toscana.

Få mere information om programmet på Estoril Jazz 2015.

Kapsejlads på floden

Volvo Ocean Race – Lissabon 2015

Fra 25. maj til 7. juni 2015

Igen i år er Lissabon en del af den verdensomspændende kapsejlads Volvo Ocean Race. Det forventes, at bådene ankommer til Lissabon havn i perioden fra 23. til 27. maj og sejler videre mod Frankrig den 7. juni.

Er man sejlsportsinteresseret eller vil man bare opleve noget ekstraordinært, er 6. juni dagen man bør notere ned, da der er planlagt en parade og en kapsejlads for alle deltagende både, det såkaldte In-Port Race.

Det er et spektakulært syn at se disse fantastiske både konkurrere indbyrdes ned af Tejo-floden. Der er sejlsports-events allerede fra 25. maj, hvor Lissabon officielt åbner sin del af showet.

Se det fulde program for Lissabons del af Volvo Ocean Race 2015.

Rockfestival i varmen
Nos Alive 2015 Lissabon - musikfestival

9-10-11. juni 2015

Lissabons svar på Roskilde festivalen hedder Nos Alive (tidligere Optimus Alive) og er et stort tilløbsstykke for interesserede af moderne rockmusik. Det skal understreges, at det ikke er muligt at overnatte på festivalen, men billetprisen er cirka det halve i forhold til Danmarks største rockfestival.

Find lavpris hotel i Lissabon: Hotel Suiço Atlântico

I 2015 har arrangørerne lavet kontrakter med tidstypiske navne som Muse, The Prodigy, Disclosure og Sam Smith for bare at nævne enkelte. Tidligere har store navne som Depeche Mode, Kings of Leon og Green Day glædet de 80.000 publikummer, der hvert år møder op på de lune sommeraftener i juni. Læs mere om Vejret i Lissabon.

Se hele programmet på Nos Alive 2015.

Fest og musik i gaderne
Dia de Santo António

12. juni 2015

Den traditionelle ’Sardin-Fest’ når sit højdepunkt den 12. juni 2015, med fest og musik i Lissabons gader og stræder til langt ud på morgenen.

Santo António festen starter sidst på eftermiddagen med gadeoptog og parader af udklædte borgere fra forskellige dele af Lissabon. Det hele kulminerer om aftenen på Rossio pladsen i det centrale Lissabon. Denne tradition kaldes også Marchas Populares de Lisboa.

Læs også: Sardiner i Lissabon - sådan fejres Santo Antonio

Men det er ikke bare denne aften, men hele juni måned som er dedikeret til fejring af Santo António, hvor der grilles sardiner og serveres mad og drikke på stort set alle pladser og i de små gader i Lissabon. Det er Portugal når det er mest traditionelt og meget ulig noget man kan opleve i Danmark. Det er en fantastisk oplevelse at se de lokale hygge, synge og danse fra altaner og hustage og i de tætpakkede gader. Læs meget mere om Lissabons bydele.

Video: Trods den lidt dårlige lyd, kan man sagtens fornemme de lokales glæde og hyldest til egen by

Oplev Lissabon i sporvogn
Man kan naturligvis altid køre en tur med den legendariske sporvogn nr. 28 i Lissabons snævre gader i det gamle kvarter, men det er især i forår og sommerperioden, at den synes ekstra populær.

Det hænger naturligvis sammen med et større antal turister finder vej til Portugals hovedstad, men i lige så høj grad også fordi temperaturerne for alvor bevæger sig opad på termometeret og oplevelser bliver altid bedre i solskinsvejr.

Det er en god ferieoplevelse at se de mange seværdigheder undervejs på turen med sporvogn nr. 28. Læs mere om sporvognens seværdigheder langs med ruten.

Læs også: Lissabons historie

Din vurdering:Verdens ældste aktive filminstruktør død - Manoel de Oliveira

Den portugisiske filminstruktør Manoel de Oliveira døde den 2. april 2015 i en alder af 106 år.

Han blev født i december måned 1908 og instruerede sin første film i 1931 i en alder af bare 23 år.

Han var formentligt verdens ældste aktive filminstruktør, da han så sent som i 2014 lavede en kortfilm til Vienna International Film Festival (også kaldet Viennale) på opfordring fra arrangørerne.

83 år er der mellem hans første og sidste film.

Den i Porto fødte Manoel de Oliveira blev i 1940 gift med filmskuespillerinden Maria Isabel Brandão de Meneses de Almeida Carvalhais, ligeledes født i Porto, og var det stadig til hans død i hjemstavnsbyen, 75 år senere.

Læs meget mere om instruktørens filmkarriere i hyldestartiklen Verdens ældste aktive filminstruktør fylder 100 år fra dengang de Oliveira rundede et skarpt hjørne i 2008.

Relateret artikel:

John Malkovich og Portugal – Den amerikanske skuespiller var stærkt begejstret for Manoel de Oliveira og medvirkede i flere af hans film.

Din vurdering:Fodboldsensation: Kap Verde vinder over Portugal

Rigtig mange portugisiske fodboldfans ville helt sikkert ønske at overskriften var en dårlig aprilsnar, men det er den ikke.

Onsdag aften 31. marts 2015 skrev Kap Verde fodboldhistorie i hjemlandet, da de besejrede de tidligere koloniherrer med 2-0, oven i købet i Portugal. Inden gårsdagens møde havde Portugal aldrig tabt en fodboldkamp til et landshold fra Afrika.

Selvom Portugal vandt en fin sejr i lørdags i Danmarks EM kvalifikationsgruppe med 2-1 over Serbien, kunne de ikke besejre den i fodbold sammenhæng upåagtede samling spillere fra den afrikanske øgruppe.

Portugal stillede med tredjebedste mandskab
Den nytiltrådte græske træner for Portugals udvalgte, havde til kampen mod Kap Verde ikke en spiller med fra lørdagens sejr over Serbien og stillede udelukkende med spillere i periferien af den bedste landsholdstrup. Og de var ikke gode nok til at slå et hold, som var meget mere opsatte på at vinde en træningskamp, som måske for spillerne fra Kap Verde havde meget større symbolsk betydning end for Portugals tredjebedste spillere.

Ifølge den portugisiske fodboldavis A Bola betalte Portugal regningen ved at tilføre alt for mange nye spillere. Fans har kvitteret med positive kommentarer som blandt andet lykønsker Kap Verde med den flotte sejr, men er i høj grad også nervøse for kvaliteten af den næste generation landsholdspillere.

På Fifa’s verdensrangliste per 12. marts 2015 ligger Portugal nr. 7 og Kap Verde faktisk ganske imponerende nr. 38. Danmark er nummer 28. Ranglisten toppes af Tyskland, Argentina og Columbia.

Se også: Danmarks EM Gruppe 2016 - Stilling EM Kval Gruppe I med Danmark og Portugal

Din vurdering:Salamander med tusinder af tænder og hovedform som et sammenklappet toiletsæde fundet ved udgravning i Algarve

Endnu et forhistorisk fossil er dukket op i Portugal. Denne gang er der tale om en Metoposaurus algarvensis, eller bare Super-Salamander, en kæmpe kødædende padde. Det skriver The Guardian og dr.dk.

Uhyggelig skabning på korte ben
Salamanderen er af forskere fra universitet i Edinburgh malende beskrevet som at være lige så lang som en lille bil og have en hovedform fladt som et sammenklappet toiletbræt. Oven i det havde den flere tusinde små tænder.

Det er i udgravninger i Loulé, ikke langt fra Albufeira på Algarvekysten, at fundet er blevet gjort. Forskerne mener, at Salamanderen levede ved det der dengang havde været en stor sø og spiste fisk og andet for 220 – 230 millioner år siden, også kaldet Trias-perioden.

Se illustration af Metoposaurus algarvensis, som det tænkes den må have set ud.

Det menes yderligere, at Super-Salamanderen var den første af sin slags i en større gruppe af Metoposaurus padder. Knoglerester af salamanderens slægtninge har vist bidemærker, formentligt fra tidlige dinosaurer, som søgte føde ved søerne.

Som de fleste andre forhistoriske dyr, havde Metoposaurus algarvensis en kropslig sammensætning som vanskeliggjorde dens eksistens. En to meter lang krop på meget korte ben betød, at den ikke kunne komme særligt langt op på land og i fald dens tilhørssted, søen, udtørrede var den prisgivet. Klimaet i Trias-perioden er beskrevet som varmt og tørt.

Kunne ikke tilpasse sig nyt miljø
Salamanderen levede i en tid hvor alle jordens landmasser var samlet i et stort kontinent kaldet Pangæa og det menes, at de fleste paddearter uddøde ved en masseudryddelse for 201 mio. siden, da voldsomme vulkanudbrud og kløfter i jordskorpen ændrede kontinenterne til dem som vi kender i dag, men stadig længe før dinosaurerne led samme skæbne. Forskerne er sikre på, at de miljømæssige forandringer som opstod da Pangæa perioden udløb, var årsagen til Super-Salamanderens undergang, sikkert sammen med mange andre arter.

Området i Loulé er kendt for at have et virvar af knoglerester fra forhistoriske arter og forskerne fortæller, at man endnu kun har opdaget en brøkdel af fortidens eksistenser i udgravningerne. Her er mange arter gået til grunde, da søen tørrede ud.

Relateret artikel: Nyt dinosaur fund i Portugal - igen

Din vurdering:Aktiv ferie: Stand Up Paddle Surfing (SUP) – The Guadiana Challenge – balance i krop og sind

Verdens hurtigst voksende sportsgren på vandet er Stand Up Paddle Surfing (SUP) og Portugal er på forkant med udviklingen, som nu dyrkes af rigtig mange, da det er en sportsgren som træner hele kroppen.

Som at gå på vandet
SUP er blevet beskrevet som det tætteste man kan komme på at ’gå på vandet’ og tilhængere af sportsgrenen fortæller, at det aldrig bliver kedeligt, i modsætning til motionsmaskinerne i de svedige og ofte ildelugtende fitnesslokaler.

Det kræver, at man er god til mental udholdenhed og har en god balanceevne. Fordelen er yderligere, at det samtidigt giver en ’full body workout’, noget man ellers skulle bruge mange kedelige timer i fitnesscenteret på at opnå.

SUP - nem og udfordrende sportsgren
Stand Up Paddle Surfing går i bund og grund ud på at stå oprejst på et langt surfbræt og paddle hen over vandet. Det er ikke en vandcykel, man bare sætter sig op på med pedaler som hjælper på vej, men ene og alene balanceevne og råstyrke som primær drivkraft.

Det siges, at 30 minutter er alt det tager for begyndere, for at kunne stå på egne ben og prøve SUP på egen krop.

I denne sportsgren er det både adrenalinenkicket og fornemmelsen af, at alt går op i en højere enhed – den skønne fred og ro på vandet, med fantastiske naturomgivelser som ydre ramme for den totale indre balance.

Læs også: Stand Up Paddle Surfing Portugal - Aktiv ferie på vandet

The Guadiana Challenge 2015 – de udfordrende faktorer
Den 28. marts afholdes The Guadiana Challenge, en 32 km. lang tur ned af Guadiana floden ved grænsen til Spanien, fra byen Mértola til Alcoutim, en udfordring som tiltrækker mange topatleter og amatører, endda portugisiske kendisser, såsom den 33 årige tidligere model og nuværende skuespiller Rita Pereira.

The Guadiana Challenge er ikke en konkurrence, men mest af alt en 6-8 timer lang, opslidende udfordring for deltagerne ned af floden, som undervejs skal kæmpe med uforudsete hændelser på vandet. Det er ikke til at forudsige om det bliver regn og blæst eller brændende sol og stille vande.

Eksempler på modstand/udfordring fra naturens side:

Vinden: starter man de 32 km. i modvind, kan det være en hård kamp op af ad bakke mod elementerne.

Tidevandet: hvis floden går fra lav- til højvande, skal man kæmpe mod stærke strømme for bare at komme fremad.

Vandstanden: har det regnet meget i dagene inden konkurrencen kan vandstanden være meget høj og urolig, men hvis vandstanden er lav, kan padlerne risikere at skrabe padlen mod sten og klipper på flodbunden og i værste fald skulle gå med brættet hen over tørlagte stykker på floden.

Alle disse udfordringer er med til at skærpe udøveren og gøre en sådan tur, stående på et bræt 32 km ned af Guidiana floden, til et ønske om at vise over for sig selv at man kan – fordi det giver så meget igen, både for kroppen og for sindet.

Det vigtigste er ikke at give op, for man kan ikke bare padle ind til flodbredden og tage en taxa hjem.

Skulle man have lyst til at deltage lørdag den 28. marts 2015 findes mere information her.

Læs også: Paddle Surfing og Sup Yoga i Cascais, Portugal

Prøv SUP alle steder i Portugal
Det er naturligvis ikke alle som har mulighed for at dyrke SUP, men i Portugal er det meget populært og man ser mange Stand Up Paddle Surfere alle steder, hvor det kan lade sig gøre. På floderne, ved strandene, i havneområder med sejlads og i det hele taget der, hvor chancen er størst for at vandet ikke bliver påvirket af høje bølger (som andre surfere helst foretrækker).

Portugal er allerede det førende område for Paddle Boarding og The Guadiana Challenge er bare en opvarmning for de professionelle (og andre som måtte have lyst til at deltage), til konkurrencer i hele verden. Alene i Portugal vil der i 2015 være seks SUP konkurrencer fordelt blandt andet i byerne Porto, Peniche og Lissabon.

Video: De rolige og behagelige omgivelser på Guadiana floden

Din vurdering:Uefa Champions League 2014/2015 lodtrækning - FC Porto møder Bayern München i kvartfinalen

Der blev den 20. marts 2015 trukket lod til kvartfinalerne i årets Champions League, hvor FC Porto som eneste repræsentant for Portugal stadig er med.

Resultatet af lodtrækningen ser således ud:

FC Porto – Bayern München
Paris SG – FC Barcelona
Juventus – Monaco
Atlético Madrid – Real Madrid

Kampen mellem Atlético Madrid – Real Madrid er en gentagelse af Champions League finalen i Lissabon 2014. Real Madrid vandt dengang 4-1 og er altså forsvarende mestre. Ronaldo og co. kan som det første hold nogensinde i Champions League vinde to år i træk.

Første kamp spilles 14/15. april og returkampen spilles 21/22. april.

Der er finale i Berlin 6. juni 2015

Læs også: UEFA Champions League 2015 - FC Porto videre til Champions League kvartfinalerne

Din vurdering:Ord, der ikke bare lader sig oversætte til andre sprog – Hvad betyder…?

Der findes mange ord rundt omkring i verden som kun har en betydning for det enkelte lands befolkning. Disse ord eller udtryk er i de fleste tilfælde umuligt at oversætte med bare et ord til et andet sprog, uden også at skulle forklare meningen.

Det danske sprogs bedste eksempel er selvfølgelig ordet Hygge. Alle danskere ved hvad det indebærer at hygge sig, men det ligger i kategorien direkte uoversættelig.

Underholdningsportalen BuzzFeed har muntret sig med at finde 28 ord i verden, som ikke kan oversættes til engelsk og som derfor bare burde indgå i det engelske sprog som låneord.

Hygge er nummer 15. Flere svenske og norske udtryk ligger også på listen sammen med det portugisiske ord/udtryk desenrascanço, som i den engelske beskrivelse forklares med at improvisere en perfekt løsning i allersidste øjeblik, noget som karakteren Angus MacGyver tilsyneladende praktiserede i 80’er tv-serien, der bare hed MacGyver.

Alle med interesse for det portugisiske sprog kan måske også nikke genkendende til, at der mangler et ord på listen: Saudade.

Man kan heldigvis stadig blive lidt klogere, endda på en underholdende måde.

Din vurdering:UEFA Champions League 2015 - FC Porto videre til Champions League kvartfinalerne

UPDATE 20. marts 2015:

Følgende 8 hold er klar til kvartfinalerne i Champions League 2014/2015:

Porto
Real Madrid
Bayern München
Paris SG
Barcelona
Monaco
Atlético Madrid
Juventus

Selvom programmet for ottendedelsfinalerne i UEFA’s Champions League efterhånden strækker sig over en måneds tid, for at behage så mange tv-seere med så mange live kampe som muligt, er det inden den første runde i knockout fasen er helt overstået lykkedes Portugals tilbageværende kort, Porto, at spille sig videre blandt de sidste otte.

Porto havde et 1-1 resultat med sig fra det første møde i Schweiz mod Basel, inden de tirsdag den 10. marts 2015 løb schweizerne over ende og besejrede dem med overbevisende 4-0 på Dragão.

Porto er det ene af fire hold der har sikret sig videre adgang i verdens bedste turnering for klubhold. De tre andre er de forsvarende mestre fra Real Madrid, som med lidt slinger klarede frisag mod tyske Schalke 04 trods nederlag på Bernabeu, samt Bayern München og den franske hovedstadsklub Paris Saint Germain, som i den forlængede spilletids sidste minutter scorede det forløsende mål mod Chelsea i London. Et mål som sendte franskmændene videre på reglen om udebanemål. Og det var endog med en mand i undertal, idet svenske Zlatan Ibrahimovic fra Pris SG allerede var henvist til omklædningsrummet med (endnu) et rødt kort i bagagen. Udvisningen fik han efter kun lidt mere end en halv times spil. 

Så per 13. marts er følgende klubber klar til UEFA Champions League kvartfinalerne:

Porto
Real Madrid
Bayern München
Paris SG

Følgende kampe skal afvikles 17. og 18. marts 2015, inden Porto finder sin modstander i næste runde:

Barcelona-Manchester City (2-1)
Dortmund-Juventus (1-2)
Monaco-Arsenal (3-1)
Atlético Madrid-Leverkusen (0-1)

I parentes resultatet fra første kamp.

Lodtrækningen til kvartfinalerne finder sted i Nyon, fredag den 20. marts 2015 fra kl. 12.00

Finalen spilles på Berlins Olympiske Stadion den 6. juni 2015.

Din vurdering:Alentejo hvidvin fra Cortes de Cima kåret som verdens bedste i kategorien Dry White Wine

Cortes de Cima Branco 2013 blev valgt til verdens bedste tørre hvidvin ved en af verdens vigtigste vinkonkurrencer: Vinalies Internationales i Paris, Frankrig. Det skriver Correio da Manhã.

Konkurrencejuryen, som i perioden fra 27. februar til 3. marts 2015 smagte på 3500 vine fra 40 lande, tildelte ovenikøbet hvidvinen fra Alentejo den højeste score af samtlige vine i alle kategorier som var repræsenteret i konkurrencen (rødvine, hvidvine, mousserende vine og hedvine).

Druerne til hvidvinen er dyrket på vinproducentens jorde ved atlanterhavskysten nær Milfontes og blandet med druer dyrket på Cortes de Cimas egen vingård. Pris per flasker i de lokale supermarkeder ligger på omkring 10 euro (75 kr.). 9600 flasker blev fyldt op med den nu prisvindende hvidvin i maj måned 2014 og sat til salg i november samme år.

Læs også: Vin fra Portugal

Vinen kan ikke længere købes online, da Cortes de Cima melder den udsolgt på deres hjemmeside, men læs meget mere om fremstillingen af Cortes de Cima Branco 2013.

Som en note til vinelskere skal det bemærkes, at Cortes de Cima vingården drives af et dansk/amerikansk ægtepar, som også fremstiller en fremragende rødvin - en direkte hyldest til forfatteren H.C. Andersen. Læs mere om vinen Homenagem a Hans Christian Andersen.

Din vurdering:50 året for uopklaret mord på Humberto Delgado – beordrede Salazar rival dræbt?

En aprilmorgen 1965 falder to børn over noget, de ikke troede de skulle finde, inden de begav sig ud for at kigge på fuglereder på en mark, nær den spanske landsby Villanueva del Fresno, fem kilometer fra grænsen til Portugal.

Her lå de jordiske rester af den portugisiske, tidligere militærgeneral Humberto Delgado sammen med liget af en brasiliansk kvinde ved navn Arajaryr Campos, Delgados sekretær og elskerinde.

Dette kunne godt lyde som introen på en god kriminalroman, men det er den pure virkelighed og dobbeltmordet er her 50 år efter ikke opklaret til fulde.

Banede vejen for Salazar 
Humberto Delgado var med ved det succesrige militærkup i 1926, som banede vejen for Antonio de Oliveira Salazar, Portugals både afholdte og frygtede diktator gennem mange år.

Ifølge Humberto Delgados barnebarn, som i 2008 udgav bogen Humberto Delgado. Biografia do General Sem Medo (den frygtløse general), blev mordene begået af Salazars hemmelige politi, på diktatorens foranledning.

Humberto Delgado stillede op til præsidentvalget i 1958, som Salazar afholdte proforma, med stor opbakning fra befolkningen (især i Porto). Derfor blev han også anset som fjende af regimet.

Salazar kendte selvfølgelig intet til begivenhederne, som havde udspillet sig i Spanien, hvor Humberto troede han skulle mødes med ligesindede, men i stedet blev mødt af fire hemmelige politifolk.

Denne stærkt politiske forbrydelse mangler stadig en domfældt gerningsmand her halvtreds år efter.

Læs den glimrende artikel på BBC’s hjemmeside.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »