Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkCarne de Porco á Alentejana - Traditionel portugisisk ret

Langt de fleste lande med en kystlinje synes efterhånden at have deres egen udgave af Surf and Turf - en ret, der kombinerer kød og fisk eller skaldyr.

I Portugals tilfælde er den ret Carne de Porco à Alentejana (Svinekød fra Alentejo).

Ud fra navnet, skulle man tro, at denne specielle portugisiske ret kommer fra Alentejo regionen, som ligger i det syd-centrale Portugal med Algarve og Spanien som naboer.

Det er imidlertid ikke tilfældet. Retten blev opfundet på Algarvekysten.

Grunden til at man har valgt at kalde retten á Alentejana skal findes i Alentejos og Algarves ry for svinekød.

Carne de porco a alentejana 

Den meget velsmagende ret er speciel på grund af sit indhold; retten består af svinekød i tern, marineret i hvidvin, paprika, hvidløg, laurbærblade, løg, tomater, chili, koriander, en masse af rød peber samt persille.

Når så svinekødet har ligget i marinaden i 6 timer, bliver det stegt, derefter overhældt med marinaden og tilsat små, spiselige muslinger. Hele herligheden serveres typisk i et lerfad med sovs og som tilbehør er der kartofler i tern.

Historien bag Carne de Porco à Alentejana
Navnet antyder, at retten stammer fra Alentejo, og det er der en ganske logisk forklaring på. Denne portugisiske region har altid været meget berømt for sine svin. Det er mere, end man kan sige om Algarve.

Da retten blev opfundet, blev svinene på Algarvekysten fodret med fisk, og derfor ikke opfattedes kødet ikke som specielt velsmagende - i modsætning til svin fra Alentejo regionen. Nogle argumenterer endda for, at muslinger blev tilføjet for at camouflere, at svinekødet smagte af fisk.

Svineindustrien var, og er stadig, en vigtig industri i Alentejo. Blandt andet er regionen kendt for at producere en udsøgt iberisk røget skinke. Andre vigtige industrier inkluderer produktion af oste, pølser, vin og olivenolie. Derudover har kork-, marmor-, og mineindustrien stor betydning for Alentejos økonomi.

Netop derfor er Alentejo blevet indblandet i rettens navn, og dette forvirrer mange, når de får at vide, at det slet ikke er derfra retten stammer.

I og med at Carne de Porco à Alentejana er en meget populær ret i Portugal, kan den fås landet over. Langt de fleste restauranter, der serverer traditionel, portugisisk mad har også denne lækre ret på deres menukort.

Din vurdering:Lisbon & Estoril Film Festival 2015

Op af stolen og afsted - nu er der Lisbon & Estoril Filmfestival! 

Fredag d. 6. november 2015 bliver dørene slået op til den 9. udgave af Lissabon & Estoril Festival.

Filmfestivalen 2015 spænder fra fredag d. 6. november til søndag d. 15. november 2015 og foregår i både Estoril og Lissabon.

Den bliver officielt skudt i gang kl. 19.00 med åbningsfilmen Our Brand Is Crisis af David Gordon Green på Casino Estoril i Estoril.

Det amerikanske komediedrama er en fiktiv beretning.

Our Brand Is Crisis er baseret på Rachel Boynton dokumentarfilm med samme navn fra 2005, der handler om amerikanske politiske kampagne strategier.

Metoder, der blev brugt af Greenberg Carville Shrum HCS i 2002 ved det bolivianske præsidentvalg.


Ovenstående video er en trailer for Our Brand Is Crisis.

Filmen medvirkende stjerner er henholdsvis hovedpersonen Sandra Bullock, Scoot McNairy, Billy Bob Thornton, Anthony Mackie og Ann Dowd.

Saml dine bedste venner og få en mindeværdig oplevelse ved at tage til festival i enten Estoril eller Lissabon eller måske endda begge steder.

Der vil i disse dage blive vist mere end 200 forskellige film fra i alt 37 lande. Dog er Danmark ikke med på listen over film, der vil blive vist til Lisbon & Estoril Filmfestivalen 2015.

Se den fulde programoversigt til festivalen i Lissabon & Estoril.

Foruden de mange film der vil rulle over skærmen, vil der være en række events i form af konferencer, udstillinger, shows, debatter og diverse andre events.

Der er priser helt ned til 3 euro - så hvis man ønsker at deltage i filmfestivalen er det med at slå til! Se mere om billetsalg til Lisbon & Estroil Filmfestival.

Herunder kan du få et overblik de forskellige lande.

Andorra

Israel

Sverige

Argentina

Italien

Schweiz

Australien

Japan

Sydafrika

Belgien

Kina

Sydkorea

Brasilien

Litauen

Tjekkiet

Cambodia

Luxembourg

Tyskland

Canada

Marokko

Tunesien

Columbia

Mexico

UK

Frankrig

Norge

Ungarn

Gabon

Polen

Uruguay

Holland

Portugal

USA

Irland

Rusland

Østrig

Island

 

Vigtige informationer om Lisbon & Estoril Filmfestival 15

 • Hvornår: 6.-15. november 2015
 • Hvor: Lissabon og Estoril
 • Hvad: Mere end 200 film
 • Film fra 37 forskellige lande
 • Billetter fra 3 euro
Din vurdering:Cristina Branco - portugisisk fado sangerinde kommer til København

I april 2016 kan DR Koncerthuset sammen med Copenhagen Jazz Festival præsentere den portugisiske sangerinde Cristina Branco, som er en af den moderne fados helt store stjerner.

Det er ikke første gang, Branco besøger København. Sidste gang var til en absolut udsolgt koncert i Studie 2 til VinterJazz 2015.

Dengang optrådte hun med sange fra sit album ’Idealist’.

Det skønnes, at hun vil optræde med et nyt og endnu unavngivet album, når hun gæster hovedstaden til april.

Som sædvanlig tager Cristina Branco sin egen kvartet med, der består af pianist og co-sangskriver Ricardo Dias, bassisten Bernardo Moreira samt Bernardo Couto, som spiller portugisisk guitar og mandolin.

Koncerten finder sted den 1. april 2016 i DR Koncerthuset, hvor en billet koster mellem 200 og 240 kroner. Billetsalget starter 4. november 2015 klokken 10.

Cristina Branco 

En moderne Amália Rodrigues
Cristina Branco startede ud med at være betaget af jazz og forskellige former for portugisisk musik. Det var lige indtil hendes bedstefar introducerede hende til Amália Rodrigues, som har fået tilnavnet Dronningen af Fado. Herefter gav Branco sig i kast med den traditionsrige genre.

Fado er typisk portugisisk musik, som kan dateres tilbage til 1820’erne - det antages dog, at fadoens historie er meget længere. Den brede opfattelse er, at Fado er klagende melodier og tekster, der handler om havet eller livet som fattig. Rytmerne kan virke meget melankolske, og dog betagende på samme tid.

Ofte handler teksterne om længsel og ulykkelighed, men Branco er kendt for at beskrive både håb og glæde i en ellers sørgmodig genre. En anmelder har blandt andet beskrevet Cristina Branco som værende en fremragende fortolker af fadoens varme, inderlige og tragiske tone med rødder i maurisk sigøjnermusik og portugisiske sømandssviser. Denne anmelder fra Politiken gav hende 5 ud af 6 hjerter sidst hun gæstede Danmark.

Fado i Portugal
Fado blev i 2011 optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv. Takket være stjerner som blandt andet Amália Rodrigues har fado bredt sig til det meste af verden. I Lissabonområdet er fado meget populært, og der findes mange barer og andre fine steder - såkaldte fado-restauranter, hvor der altid spilles fado-musik - ofte er det er band, der spiller på stederne. Maden på disse restauranter koster ofte en smule mere end normalt, men sammen med den kulinariske oplevelse, får man også en kulturel oplevelse.

Læs mere om fadoen i Portugal

Det er ikke usædvanligt at gå gennem Lissabons stejle gader, og høre fado musik fra en nærliggende lejlighed. Nogle gange er det blot en CD, der afspilles - andre gange er det beboeren selv, der sidder og spiller på en portugisisk guitar i vindueskarmen. Sommetider kan man også være heldig at opleve live fado musik i Lissabons sporvogne.

Din vurdering:Algarve golfbaner - blandt de bedste 100 i Europa

Algarve har vist sit værd og demonstreret sin status som værende ét af de bedste golfsteder i Sydeuropa.

7 af banerne på Algarve er blandt Top 100 over bedste golfbaner i Europa 2015 - Top 100 Golf Courses Continental Europe 2015.

Algarve har følgende golfbaner på Top 100 listen.

 • Monte Rei
 • Onyria Palmares
 • San Lorenzo
 • Oceanico Old
 • Quinta do Lago (south)
 • Oceanico Faldo
 • Quinta do Lago (north)

Disse baner har fået tildelt placeringer på henholdsvis plads nummer 14, 21, 28, 44, 58, 89 og 92.

Monte Rei har fået tildelt den bedste plads blandt Algarves baner, og er placeret som nummer 14 på listen.

Banen Monte Rei, der er beliggende i det østlige Portugal i Algarve med par 72 og 7.181 yards, bestræber sig på at ligge i top 10 næste gang.

Både Onyria Palamares og San Lorenzo fastholder deres top-30 placeringer. Onyria Palamas, der ligger i Lagos, består af par 71 og 7.124 yards - den er blevet tildelt en 21. plads. Plads nummer 28 er gået til San Lorenzo, der ligger i Algarve med par 72 og 6.821 yards.


Onyria Palmares

Højdespringeren - golfbane i Algarve springer 22 pladser
Den store højdespringer var Algarves 6.839 yard, Oceanico Old, som er designet af Frank Pennink. Oceanico Old ligger i Algarve med par 73 og 6.839 yards.

Banen er sprunget 22 pladser og nu er placeret på plads nummer 44.


Oceânico Old Course

Quinta do Lago (south) er kommet på en 58. plads. Banen ligger i Almancil med par 72 og 7.100 yards.

Oceanico Faldo var ligeledes at finde på listen, dog på en 89. plads. Golfbanen Oceanico Faldo ligger i Algarve med par 72 og 7.215 yards.

Plads nummer 92 er gået til Quinta do Lago (north), som er beliggende i Algarve med par 72 og 6.776 yards.

Se det store udvalg af golfbaner på Algarve.

Fantastisk at have golfbaner i Algarve blandt top 100
Maria Manuel Delgado e Silva, Algarve Tourism Association golf product manager, har udtalt sig om kåringerne.

Hun fortæller, at det er en ære for Algarve at have så mange baner, der er på listen over top 100 golfbaner i Europa, da det er en af de mest anerkendte ranglister i branchen.

Læs mere: Portugals golfbaner

Se den komplette oversigt over Top 100 golfbaner i Europa 2015.

Din vurdering:CPH:DOX - Portugisiske film til KBH filmfestival 2015

D. 5-15. november 2015 står i filmens tegn i CPH.

I disse 11 dage afholdes CPH:DOX, der er Københavns filmfestival. Blandt de mange film der ruller hen over skærmen i 2015, er der to portugisiske film: ’A Girl of Her Age’ og ’Ronaldo’.

A Girl of Her Age - film ved CPH:DOX filmfestival
A Girl of Her Age er en portugisisk film, der svæver mellem fiktion og dokumenter.

Emnerne er ungdom og voksenliv og et kærestepars vidt forskellige syn på Portugals krise.

Filmen handler om unge Mariana, som er flyttet fra den nordlige del af det kriseramte Portugal og nu er bosat i Lissabon sammen med sin kæreste Alex.

Han tager til New York for at indfri sin drøm om at blive skuespiller, men da han vender hjem igen og mødes med Mariana i det nordlige Portugal, bliver de præsenteret for en lokal myte.

Den fortæller om, hvordan man kan krydse glemslens flod og derefter vil kunne lægge sin fortid bag sig. Mariana og Alex må træffes deres egne valg.

Filmen A Girl of Her Age, der har original titlen Uma rapariga da sua idade, er instueret af Márcio Laranjeira.

Nedenstående video er en trailer til filmen A Girl of Her Age.

Ronaldo - portugisisk film ved CPH:DOX filmfestival
I Rondolo, der er instrueret af Anthony Wonke, får vi en fortælling om Ronaldos liv.

Mød Cristiano Ronaldo, der er elsket af flere millioner verden over - men også er ’hadet’ af lige så mange.

Den særprægede personlighed deler vandene, og for første gang er der et filmhold, der har fået lov til at følge Ronaldos daglige trummerum.

Historie er ikke blot en overfladisk biografi af Cristiano Ronaldo. Vi kommer helt tæt på Real Madrid stjernen, der fortæller ærligt om, hvad han har ofret for at nå til toppen i verdens fodboldelite.

Vi kommer ind under huden og mærket mennesket bag den store verdensstjerne, Cristiano Ronaldo.

Nedenstående video er en trailer til filmen Ronaldo.

CPH:DOX Filmfestivalen i København - Hvem er CPH:DOX?
CPH:DOX er blevet en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler. Filmfestivalen i 2014 havde et besøgstal på 83.900, hvoraf mere end 750 var internationale gæster.

CPH:DOX har formået at tiltrække interesse fra både nationale såvel som internationale medier.

Der er billetter fra 60 kr. Bestil billetter til CPH:DOX Filmfestival.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »