Den største NATO-militærøvelse i 13 år er gået igang på den Iberiske Halvø og i Italien.
NATO-øvelse Trident Juncture 15
Trident Juncture har deltagelse fra 30 lande; herunder Danmark.
Det danske forsvar stiller med i alt 930 mand primært fra II. Panserinfanteribataljon fra Jydske Dragonregiment i Holstebro.
De danske soldater medbringer blandt andet et antal Leopard 2 kampvogne, og desuden bidrager luftvåbenet med et Hercules transportfly og søværnet med en fregat.
I alt omkring 35.000 soldater deltager i øvelsen, som løber fra oktober til november.
Dansk infanteri-enhed under forberedelse af Trident Juncture 15
US Marines er landet i Portugal
Soldater fra den amerikanske flåde gik tirsdag den 20. oktober i land på Pinheiro da Cruz stranden ved Comporta syd for Lissabon.
De to US Navy amfibie-landgangsfartøjer fra USS Arlington medbragte blandt andet Humvee køretøjer, som viste sig at få problemer med at komme frem i det ekstremt fine sand, der findes i netop dette område af Portugal.
Se reportage af Barry Hatton.
Øvelsen i Portugal, Spanien og Italien skal blandt andet teste effektiviteten af NATO Response Force, som blev dannet i 2014.
Faldskærmstropper fra Portugal
Fra Portugal deltager en række forskellige enheder; herunder en tank-enhed med Leopard 2 kampvogne (som de danske), faldskærmstropper, en ingeniørenhed, en luftforsvarsenhed og en artilleri-enhed.
Størstedelen af øvelsen for danske og portugisiske landbaserede enheder finder sted i den sydøstlige del af Spanien ved Albacete.
Danske og portugisiske styrker har ofte trænet sammen i NATO-regi. Der er relativt stort sammenfald mellem de to landes lettere bedagede militære materiel (eksempelvis F-16 kampfly og Leopard-2 kampvogne).
Se mere på Forsvarets hjemmeside.
Din vurdering:
Portugal er hjemsted for nogle af verdens bedste fiskeretter.
Går rejsen til Portugal, må du ikke gå glip af én af de mest populære fiskeretter i Portugal, nemlig Bacalhau à Bras.
Mange betegner Bacalhau som nationalret, idet retten spises overalt i Portugal.
Retten fås på størstedelen af alle restauranter i Portugal. Men er man ikke så heldig at kunne smage den i Portugal, kan man forsøge at tilberede bacalhau a bras selv. Den traditionelle opskrift er simpel og kan tilberedes af stort set alle.
Ingredienserne til den portugisiske specialitet Bacalhau à Bras består primært af saltet klipfisk, kartofler og æg.

Opskrifter på Bacalhau à Bras
Der findes et hav af opskrifter på Bacalhau à Bras. Et populært udtryk siger, at der findes flere Bacalhau opskrifter end der er dage på et år.
Der er to tricky ting ved at tilberede retten bacalhau a bras. Lige som med alle andre retter, der indeholder tørret klipfisk, bliver man nødt til at lade den stå i blød og skifte vandet flere gange for at få saltet ud. Det tager lang tid og kan lugte en smule.
De friturestegte kartofler være noget af et arbejde, hvis man vil have dem hjemmelavet. Dog kan man snyde og købe kartoflerne færdige - disse hedder batata palha.
For at spare jer for at skulle læse mere end 365 opskrifter, nøjes vi med blot at tage udgangspunkt i et par opskrifter på Bacalhou à Bras.
Bacalhau à Bras - opskrift fra finedinninglovers.com
Forberedelsestiden lyder på 20 min og tilberedningstid er ca. 20 min for nedenstående opskrift, der er beregnet til fire personer.
Ingredienser:
· 400 g klipfisk
· 500 g kartofler
· 1 løg
· 6 æg
· 1 hvidløg
· Persille efter smag
· Olie efter smag
· Oliven efter smag
· Salt
· Peber
For at tilberede den portugisiske ret Bacalhau à bras skal den saltet klipfisk ligge i blød, så man herefter kan fjerne skind og ben med sine bare næver og rive klipfisken i små stykker.
Skær kartoflerne i tynde skiver og løgene i fine tyndskårne ringe.
Steg kartoflerne på en pande, sæt dem til side og tør dem med køkkenrulle.
På samme tid steges løgene og hvidløget indtil de er gyldne, herefter tilsættes den saltet klipfisk og tilberedes i fem minutter, indtil det er blevet gennemvædet af olie.
Put kartoflerne i og lad det være under omrøring, mens æggene med salt og peber tilsættes.
Rør rundt i fem minutter og sørg for at slukke for varmen, før æggene størkner og bliver til en omelet.
Nu er Bacalhau à bras klar til at blive serveret. Pynt retten med persille og sorte oliven.
Bacalhau à bras - opskrift fra Kulturrejser.dk
Et andet alternativ er at følge opskriften fra Kulturrejser.dk. Denne bacalhau à bras er baseret på 4 personer.
Ingredienser
· 500 g klipfisk
· 600 g kartofler
· 2 store løg
· 3 fed hvidløg
· 4 æg
· 2 dl. ekstra jomfru olivenolie
· Persille
· Hvid peber
· Salt
· Sorte oliven
· Olivenolie
· Tilbehør: Grøn salat med tomater
Læg klipfisken i en skål med koldt vand og lad den ligge i 24 timer, men husk at skifte vandet et par gange i løbet af døgnet.
Hæld vandet fra klipfisken, og kom den i en gryde med kogende vand og skold fisken i ca. tre minutter. Herefter fjerner du skind og ben fra fisken og river den i små stykker med hænderne.
Kartoflerne skrælles og skæres i tynde strimler og steges i en frituregryde. Herefter hældes pommes fritterne ud på et fad med køkkenrulle, der skal tage det overskyede fedt.
Løgene skæres i tynde ringe og hvidløgene skæres i tern. Herefter steges de på en pande med ekstra jomfru olivenolie. Når de er blevet brunet, tilsættes klipfisken og vendes og brunes nænsomt.
Æggene piskes i en skål og krydres med salt og peber. Pommes fritterne og æggene hældes i panden med klipfisken og det hele steges ved svag varme under konstant omrøring.
Hak persillen og drys den over retten og pynt ed sorte oliven.
Din vurdering:
I Portugal er kager meget populære - det er alt fra chokoladekager til wienerbrød.
Men den mest populære af Portugals mange kager må siges at være Pastel de Nata.
De små, velsmagende kager er en slags æggetærter.
Kagerne er i øvrigt blandt Daniela Ruahs (kendt fra TV-Serien NCIS: LA) favoritter i Lissabon, hvor hun er vokset op.
Læs mere om de kendtes favoritter i Lissabon
Historien bag Pastéis de Belém
Pastéis de Nata er kager, der er lavet i forsøget på at producere de traditionelle Pastéis de Belém.
På Azorerne er de kendt som Quejiadas de Nata.
Kagerne blev opfundet før 1800 tallet af katolske munke fra Jerónimos Kloster (Mosteiro dos Jerónimos) i Santa Maria de Belém.
Dengang var det meget almindeligt at klostrene brugte overskydende æggeblommer til at lave kager og wienerbrød med. Det har resulteret i udbredelsen af søde butterdejskager landet over.
Ikke langt fra klosteret lå der et sukkerraffinaderi. Som følge af den liberale revolution i Portugal i 1820, blev klosteret nødsaget til at sælge de velsmagende Pastéis de Belém gennem raffinaderiet, for at sikre dem selv en slags indkomst.
Klosteret endte dog med at lukke i 1834, hvorefter opskriften blev solgt til sukkerraffinaderiet. Ejerne af raffinaderiet åbnede tre år efter Fábrica de Pastéis de Belém, som i dag stadig eksisterer, og det er efterkommerne af de første ejere, der i dag driver forretningen.
Den lille portugisiske delikatesse findes landet over, men de er alle sammen (ret gode) efterligninger af den oprindelige kage. Opskriften på Pastéis de Belém er nemlig hemmelig, og er ikke blevet ændret siden den dag munkene gav den fra sig i 1834.
Fábrica de Pastéis de Belém
Bageriet fra 1837 findes endnu, og forretningen klarer sig bedre end nogensinde før. Der er både mulighed for at komme ind og sidde i bageriet, få en kop kaffe og en Pastel de Belém.
Hvis man er på farten, men stadig gerne kunne tænke sig at smage den lille tærte, er der også mulighed for at få den med.
Ofte er der meget lang kø ved bageriet - både i køen til take-away og til at få en plads i caféen. Hvis man er et større selskab (12+), kan man reservere bord på Fábrica de Pastéis de Beléms hjemmeside. Her skal man også vælge, om man kunne tænke sig Menu1 eller Menu2.
Den første menu er med en Pastel de Belém og noget at drikke. Vælger man menu nummer to, får man to Pastéis de Belém og noget at drikke til. Kagerne hedder Pastel de Belém, når man skal omtale dem i ental. Ellers hedder de Pastéis de Belém. Traditionelt set serveres kagerne friske fra ovnen, drysset med flormelis og kanel.
Dagligt bliver der produceret intet mindre end 20.000 Pastéis de Belém - og de bliver alle solgt.
Stedet ligger på Beléms hovedgade; Rua de Belém, sammen med flere gamle og smukke bygninger, som sammen med bageriet, har overlevet flere års modernisering og ændringer i byen. Bygningen står som den gjorde tilbage i 1837, og selvom klosteret lukkede, står bygningen der endnu. Så man kan meget vel, efter at have besøgt bageriet, gå en tur over til Jerónimos Kloster og se hvor idéen til Pastéis de Belém opstod.
Fábrica de Pastéis de Belém er, med sine blå og hvide farver, holdt i typisk portugisisk stil. Væggene er dækket af traditionelle blå og hvide kakler i omkring en meters højde. Ellers er væggene hvide, og enkelte steder hænger der en illustration eller to.
Når man kommer ind, er der fire forskellige rum, man kan sidde i. De er mere eller mindre ens indrettet. Derudover er der også en stor sal, man også kan sidde i. Herinde er der stort, og højt til loftet. I de fire andre rum, er der lidt lavere til loftet, og her føles det mere privat at sidde.
Hele fabrikken er meget charmerende indrettet, og stedet har virkelig sjæl, selvom der som oftest er meget travlt og fyldt med mange mennesker.
Pastéis de Nata i resten af verden
Æggetærterne fås ikke blot i Portugal. De er til gengæld meget udbredt - dog hovedsageligt i portugisisk talende regioner som Brasilien, Angola, Mozambique, Kap Verde, São Tomé og Príncipe, Guinea-Bissau, Timor-Leste, Goa, Malacca og Macau.
Kagerne er i løbet af de seneste par år også blevet introduceret til det kinesiske fastland. Kagerne er også at finde i nogle lande, der har en betydelig portugisisk befolkning som de har det i Canada, Australien, Luxembourg, USA og Frankrig.
Den engelske avis The Guadian, har kåret de søde butterdejskager til at være de 15. mest velsmagende delikatesser i verden.
Af og til bliver Pastéis de Nata konkurrencer afholdt. Så hvis man selv vil lege dommer over de små cremetærter, ligger der et bageri i Lissabon, som et par gange har vundet Pastéis de Nata konkurrencer. Bageriet hedder Pastelaria Aloma og ligger på Rua Francisco Metrass 67.
Læs mere om konkurrencen i 2012, hvor Pastelaria vandt
Din vurdering:
Caldo Verde er den mest traditionelle portugisiske suppe.
Den portugisiske suppe caldo verde kan oversættes til grøntsagssuppe.
Caldo verde stammer Minho regionen i Nordportugal.
Det er ikke en ret, portugiserne spiser på daglig basis, men den er nærmest obligatorisk at spise ved festlige lejligheder.
Ofte bliver caldo verde serveret i anledning af jul og nytår eller som forret til konfirmationer og bryllupper.
Ingredienserne til caldo verde lyder på: Kål, hvidløg, chorizo, kartofler, løg, olivenolie, salt og peber med tilhørende brød.

Kål som hovedingrediens i caldo verde
Det helt særlige ved retten er, at den bliver lavet på specielle kål - enten couve portuguesa eller couve galega.
Den specielle kål vokser sig utrolig høj og ikke som almindelige runde kål - desuden er det muligt at tage bladene af stiklen.


Ovenstående billeder viser forskellen på den couve portuguesa og almindelige kål, som vi kender dem.
Opskrifter på caldo verde - portugisisk specialitet
Caldo verde er en portugisisk specialitet, der er enkel og nem at tilberede.
Som så mange andre retter, er der et hav af muligheder at lave den på.
Nedenstående video fortæller og forklarer, hvordan man laver caldo verde og tager dig gennem de nødvendige trin for at tilberede caldo verde
I videoen er der blot undladt løg og olivenolie.
Traditionel opskrift på caldo verde
Nedenstående opskrift er et mix af forskellige opskrifter på caldo verde, og en anden måde at tilberede caldo verde på end videoen illustrerer.
Opskrift til 4 personer - caldo verde.
Ingredienser:
250 gr. friske kål
120 gr. chorizo-pølse
3 kartofler (ca. ½ kg)
1 løg
1,5 liter vand
1 ¼ dl. olivenolie
Salt
Peber
Skær kartoflerne i tern, så de er nemmere at have med at gøre. Herefter skæres chorizo pølsen ud i skiver, og kålbladene rulles som en cigar og skæres herefter ud i tynde strimler.
Du koger løg i en smule olivenolie og hvidlæg i fem minutter indtil det bliver blødt. Hæld herefter vand og kartofler i en gryde - lad kartoflerne være under konstant omrøring i tre minutter. Lad gryden være i kog i 20 minutter indtil kartoflerne er grødagtige.
I mellemtiden tager du en pande og steger chorizopølsen, indtil den har givet afkald på det meste af sit fedt, hvilket ca. tager 10 minutter.
Blend kartoflerne og put pølsen, salt og peber i suppen og lad det simre i fem minutter.
Kort tid inden serveringen putter du kålen i suppen og lader den simre i fem minutter, eventuelt med lidt olivenolie.
Nu er retten færdig og klar til servering.
Du kan følge Jamie Olivers opskrift på caldo verde. Et andet alternativ er Nigel Staters opskrift på caldo verde.
Andre portugisiske specialiteter
Du kan også prøve andre portugisiske specialiteter som lulas og francesinha.
Lulas er en traditionel portugisisk ret, hvor hovedingrediensen er en tiarmet blæksprutte. Retten kommer i flere forskellige udgaver - læs mere om lulas - portugisiske specialitet.
Francesinhas er endnu en portugisisk specialitet, der minder om en udbygget sandwich med masser af ost. Læs mere om francesinhas - traditionel portugisisk ret.
Din vurdering:
Den 17-18 oktober 2015 afholdes Le Mans Series løb på Estoril-banen vest for Lissabon.
Danskere i Le Mans Series i Portugal
Hele to danske teams stiller op.
Den danske Ferrari-importør med team-ejer Johnny Laursen deltager som Team Formula Racing i LM GTE klassen sammen med Mikkel Mac og italienske Andrea Rizzoli.
Bilen er en Ferrari F458 Italia. Formula Racing har en god chance for at vinde LM GTE klassen i Le Mans Series (Europa) i 2015, da Estoril er årets sidste løb.
Johnny Laursens team fører inden starten går søndag d. 18. oktober med 19 point foran nummer to i LM GTE klassen. Vinder Team Formula Racing sin klasse, er vejen banet for deltagelse i det Le Mans 24-timers løbet i 2016 i Frankrig.
Hertil kommer det rent danske team Massive Motorsport med de erfarne racerkørere Casper Elgaard, Kristian Paulsen og Simon Møller. Massive Motorsport deltager i GTC klassen med en Aston Martin Vantage GT3 - i standard-udgaven med V12 motor.
Herunder interview med Casper Elgaard fra Massive Motorsport teamet:
Det 4 timer lange racerløb køres søndag d. 18. oktober fra kl. 13 til 17. Se program.
I alt 30 biler deltager på Estoril; heraf 14 i de væsentligt hurtigere LM P2 og LM P3 klasser.
Billetter til racer-eventet nord for Cascais koster fra GRATIS (men man skal registrere sig på forhånd). Se mere på Le Mans Series hjemmesiden.
Le Mans bilklasser - European Le Mans Series bilklasser
I det rigtige 24 timers Le Mans løb, som afholdes i juni måned hvert år i Frankrig, er bilklasserne følgende:
- LM P1
- LM P2
- LM GTE PRO
- LM GTE AM
LM P3 klasen er en 'lavpris' klasse af Le Mans prototype-racere, som køres som klasse i den europæiske Le Mans Series. Alle teams anvender en Nissan V8 motor på 5 liter.
LM GTE (e for Endurance) racerne er delt op i to klasser i 24-timers Le Mans: den professionelle LM GTE PRO klasse og LM GTE AM (med mindst én amatør-kører).
GTC klassen blev oprettet til Le Mans Series i 2011. Klassen består af biler, der ifølge reglementet skal ligge tæt på gadebiler (GT3 udgaver af sportsvogne) - eksempelvis Porsche 911 GT3, Ferrari F458 GT3 og Aston Martin Vantage GT3.
Le Mans Series klassen GTC er den billigste indgang til sporten, og her kan der kun anvendes én professionel kører i hvert team.
Estoril løbet vil indeholde en nyhed i form en LM P3 Ligier JS P3 fra det franske Graff team.
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »