Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkLissabon Lufthavn i ny passager-rekord – har rundet 18 millioner I 2014

Portugals største lufthavn i Lissabon har den 30. december rundet 18 millioner passagerer i år 2014. Aeroporto de Lisboa har dermed formået at øge antallet af gæster med 2 millioner i forhold til 2013.

Passager nummer 18 million ankom ifølge lufthavnens presseafdeling med Turkish Airlines fra Istanbul i formiddags med flight TK 1756.

Mest populære destinationer
Blandt de mest populære destinationer til og fra Lissabon var i kalenderåret 2013:

 1. Madrid (Barajas-Madrid)
 2. Paris-Orly
 3. London-Heathrow
 4. Amsterdam-Schiphol
 5. Frankfurt
 6. Paris CDG
 7. Barcelona
 8. Geneve
 9. Bruxelles
 10. Zürich

Københavns Lufthavn rangerede i 2013 på plads nr. 14 målt på passagerer til/fra Lissabon Lufthavn med flyselskaberne TAP, Easyjet og Norwegian.

Netop Københavns Lufthavn har per 29. december annonceret sin passager nummer 25 million i 2014.

Med 18 millioner passagerer er Lissabon Lufthavn circa lige så stor målt på passagerer som London-Stansted i England og Milano-Malpensa i Italien.

Lissabon er efter Athen og Brussel den tredje hurtigst voksende lufthavn i Europa.

En overrasket passager fra Istanbul fik overrakt et gavekort på €100 i anledning af rekorden til brug i Lissabon Lufthavns tax free shop.

Din vurdering:Dobbelt statsborgerskab accepteret i Danmark per 1. september 2015 - ny lov om dansk indfødsret for udlandsdanskere

Folketinget i Danmark vedtog den 18. december 2014 med stort flertal at dobbelt statsborgerskab accepteres i Danmark,

Danskere bosat i udlandet og udlændinge bosat i Danmark kan dermed se frem til at bevare deres oprindelige statsborgerskab og samtidig blive statsborger med rettigheder og pligter i deres nye bopælsland.

Hvornår kan man ansøge om dobbelt statsborgerskab i Danmark?
Den nye lov forventes at træde i kraft den 1. september 2015, idet der er 1 års opsigelsesvarsel jf. EU-konventionen fra 1963.

Indtil den nye lov L 44 træder i kraft, vil de gamle regler fortsat være gældende. Det betyder at man mister sit danske statsborgerskab, hvis man søger statsborgerskab i andre lande.

Lov om dansk indfødsret
Den nye lov kaldes også lov om dansk indfødsret.

Foreningen for udlandsdanskere - Danes Worldwide -  har i mange år haft dobbelt statsborgerskab i Danmark som primær mærkesag.

Bliv dansk statsborger igen fra 1. september 2015 - nye regler
Tidligere danske statsborgere, der har tabt deres danske statsborgerskab, fordi de efter ansøgning blev statsborgere i et andet land, vil fra den 1. september 2015 til den 31. august 2020 kunne indgive en erklæring til Statsforvaltningen, hvorefter de bliver danske statsborgere, hvis de opfylder en række betingelser.

Adgangen til at erhverve dansk statsborgerskab ved erklæring gælder for alle tidligere danske statsborgere, der har tabt statsborgerskabet efter indfødsretslovens § 7, uanset hvornår fortabelsen er sket.

Læs det fulde lovforslag om dobbelt statsborgerskab:
L 44  Forslag til lov om ændring af lov om dansk indfødsret

Se også: Dobbelt statsborgerskab for udlandsdanskere med i regeringsgrundlaget for ny S-R-SF regering.

Din vurdering:Portugal nr. 7 på Lonely Planets liste over "Best Value" rejsedestinationer i verden i 2015

Lonely Planet har udgivet årbogen "Lonely Planet's Best in Travel 2015".

Bogen består af en række top 10 anbefalinger til rejser i 2015 - udvalgt af Lonely Planets egen stab af forfattere og journalister.

Lonely Planet - Best value travel destinations for 2015
I kategorien "Best value destinations for 2015" opnår Portugal en placering som nr. 7 som det eneste Vesteuropæiske land på listen. 

Særligt fremhæves Lissabon som et low cost alternativ til Barcelona, og Algarve fremhæves som en af de bedste solferie destinationer i Europa til lav pris.

Den fulde liste kan ses her:

 1. Tunesien
 2. Sydafrika
 3. Shanghai
 4. Samoa
 5. Bali
 6. Uruguay
 7. Portugal
 8. Taiwan
 9. Rumænien
 10. Burkina Faso
Din vurdering:TAP personale har udsendt strejkevarsel til perioden 27-30 december 2014

Man kunne i december 2008, i december 2010 og i december 2011 læse om pilot-strejker hos TAP, som dog alle endte med ikke at blive til noget.

Det er således næsten en tradition for at TAP-ansatte synes at julen skal bruges til at vise utilfredshed.

I december 2014 er det dog ikke piloterne, men derimod et bredt udsnit af personale-grupper, som er utilfredse.

TAP privatisering
TAP skal sælges – og det vil sige privatiseres. Det har været bestemt i mange år, men ingen seriøse købere har endnu meldt sig.

Det trækker dog op til at der måske med lidt bedre tider for luftfartsbranchen kan findes en køber, og det er de ansatte utilfredse med i og med at en privat aktør med meget stor sandsynligvis ikke vil acceptere underskudsgivende virksomhed med deraf følgende forventelige omkostningsbesparelser.

Se mere om privatisering af TAP Airlines på Bloombergs.

Man forhandler stadig i TAP – og ledelsen og personalegrupperne kan sagtens nå at finde en løsning, hvis de vil.

Der er 120.000 reservationer hos TAP i perioden 27-30 december 2014. Hvis alt går, som det plejer, aflyses TAP strejken.

Vi opdaterer her på siden om udviklingen på TAP december 2014 strejken.

UPDATE torsdag d. 18. december
Den portugisiske regering har torsdag udstedt en såkaldt civil-ordre (executive order) om at TAP skal gennemføre sine flyvninger (100%) i den strejkevarslede periode.

Hermed bliver det formelt ulovligt at gennemføre strejken for omkring 70% af det potentielt strejkende personale (piloter, kabinepersonale, m.v.)- dvs. alle de essentielle faggrupper.

Regeringen begrunder det usædvanlige tiltag med hensynet til familiers juleferie (ikke mindst mange portugisere i udlandet), Portugals turisme-industri og Portugals økonomi generelt i den allerede svære genopretnings-situation, som landet befinder sig i.

Det virker som om at fagforeningerne denne gang har spændt buen for hårdt. Det vil dog vise sig i de kommende dage om de i alt 12 fagforeninger besinder sig og under protest vil arbejde 27-30 december - eller om der bliver tale om en form for civil ulydighed.

En lignende executive order for TAP ansatte blev udstedt i 1997, men har ikke været anvendt i den mellemliggende periode.

UPDATE 20. december
TAP har genåbnet billetsalget for perioden 27-30 december.

Se mere på TAP hjemmesiden.

Fra fagforeningerne er der spredte meldinger om at strejken i stedet vil finde sted på at andet tidspunkt - engang i januar 2015 er nævnt.

Det lader til at intern uenighed i fagbevægelsen indtil videre har forhindret en samlet udmelding herfra.

Konsekvenserne for fagforeningerne og i sidste instans også for den enkelte TAP medarbejder vil kunne være omfattende ved en overtrædelse af regeringens civile påbud, og stemingen er at strejken er aflyst - uden at det dog er officielt er bekræftet (per 20. december) af fagforeningerne.

Omkring 25.000 af 130.000 TAP bookinger i perioden nåede at blive aflyst/ombooket/refunderet.

  

Din vurdering:Portugal vinder tre World Travel Awards 2014 priser – turistindustriens Oscaruddeling

Portugal har verdens bedste restaureringsfirma, verdens bedste hotelrestaurant og verdens bedste luksus resort 2014.

Verdens bedste restaureringsfirma – Parques de Sintra
Parques de Sintra - Monte da Lua vinder prisen for bedste virksomhed med speciale i konservering af bevaringsværdige, historiske monumenter. Det var andet år i træk prisen gik til Parques de Sintra og er endnu en anerkendelse af kvaliteten bag deres indsats for at genoprette og restaurere parker og monumenter.

Parques de Sintra er et offentligt ejet selskab som ikke modtager midler fra statsbudgettet. I stedet tjenes penge på billetsalg, cafeterier og udlejning af butiksarealer. I 2013 havde parker og monumenter under ledelse af Parques de Sintra 1.700.000 besøgende. Tallet forventes at ligge på 1.900.000 gæster for hele 2014.

Verdens bedste hotelrestaurant – Vila Joya, Algarve
I kategorien verdens bedste hotelrestaurant løb den meget anerkendte Michelin-restaurant Vila Joya i Albufeira, Algarve med prisen.

Vila Joyas østrigske køkkenchef Dieter Koshina kan føje prisen til hans i forvejen lange hædersliste. I november måned 2014 fik han igen tildelt to stjerner i Michelin-guiden for 2015.

Læs også: 2015 Michelin stjerner uddelt – ny hæder til Portugal – se hele listen her

Verdens bedste luksus resort – Conrad Algarve
I det store luksuriøse område Quinta do Lago i Algarve ligger luksushotellet Conrad Algarve. Hotellet åbnede for kun lidt over to år siden og kan nu kaldes sig verdens bedste luksus resort.

Der er ikke sparet på noget til gæster der kan lægge små 2000 kroner per overnatning. Gourmetkøkkenet er under opsyn af Heinz Beck, der til hverdag har en trestjernet restaurant i Rom og maden er derfor fortrinsvist middelhavsinspireret og serveres i noget så eksotisk som skandinavisk inspirerede omgivelser.

World Travel Awards blev afholdt for 21. gang søndag den 7. december 2014 på den lille ø Anguilla i Caribien og arrangementet anderkendes almindeligvis som turistindustriens svar på den amerikanske filmpris Oscar.

Din vurdering:Børge Mogensen og Hans Wegner udstilling i Lissabon

Dansk design af Børge Mogensen og Hans Wegner kan i disse dage opleves på MUDE – Museu do Design e Da Moda i Lissabon.

I anledning af 100 året for de to meget berømte designere Børge Westergaard Mogensen (1914-1972) og Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) arrangerer Lissabons MUDE museum i samarbejde med den danske ambassade i Portugal en udstilling for at ære og ikke mindst afspejle deres centrale rolle i moderne møbeldesigns historie.

Desuden kan man finde designværker af Finn Juhl, Carl Jacobs, Verner Panton, Poul Volther og Axel Salto.

Wegner og de amerikanske præsidenter
Wegner er mest kendt for at designe stole og hans højdepunkt i den store verden kom i 1960, da Kennedy og Nixon havde en TV debat siddende på Wegners Den Runde Stol fra 1949.

Børge Mogensen, der oprindeligt var uddannet møbelsnedker, blev berømt for blandt andet Den Spanske Stol i 1958.

Udstillingen løber til og med den 6. januar 2015. Der er fri entre.

Din vurdering:Cante Alentejano anerkendt af UNESCO ‏– sange om livet på landet i Portugal

Melankolien er temmelig tydelig i den specielle Sydportugisiske accapella-fremførte sangtype Cante Alentejano.

Normalvis synges disse sange i grupper af op til 30 personer (primært mænd) og med temaer der har rod i livet på landet, religion og kærlighed. Emner, der er meget karakteristiske for den portugisiske arbejdersjæl blandt bønder og minearbejdere.

Cante Alentejano er lige så vigtig i den region af Portugal som områdets rustikke og velsmagende køkken.

UNESCO freder sangmetoden
Nu har UNESCO anerkendt denne traditionelle alentejanske måde at synge på som værende Intangible Cultural Heritage of Humanity, ligesom Fado, en fredning af selve måden at synge på.

Den tilsyneladende obskure musikform, der fremføres uden instrumenter, har indtil fornyligt været en velbevaret hemmelighed i den store verden og kun forbeholdt få mennesker i en lille bitte region af Europa.

Cante Alentejano kan dateres tilbage til det 19. århundrede og siges at have indflydelse fra både den arabiske kulturarv, men også gregorianske chants og vil formentlig aldrig opnå den almindelige lytters opmærksomhed, som Fado har gjort.

Cante Alentejano skal bevares lokalt
De alentejanske sange fremføres af amatører, synges i lokal fælleskab og skal ikke hives ud af den originale kontekst, der bunder i meget lokale rødder. Ægtheden er den vigtigste faktor og formentlig også derfor at UNESCO har anerkendt denne polyfoniske sangmetode og mener den bevaringsværdig, fortæller musikforskeren Rui Vieira Nery til nyhedsmediet Daily Times.

Det frygtedes, at Cante Alentejano ville forsvinde med den ældste del af befolkningen, men heldigvis er flere unge begyndt at tage sangformen til sig og nu også med grupper af kvinder, afslutter Rui Vieira Nery.

Bevar den lokale kultur
Portugals kulturminister Jorge Barreto Xavier fortæller samme nyhedsmedie, at anerkendelsen fra UNESCO er en ære for landet. Det er lige så høj grad vigtigt at kunne bidrage til at bevare og fremme den kulturelle identitet i regionen, siger Barreto Xavier. Det vil have en direkte effekt på turisme og landets økonomiske udvikling, tilføjer han.

‘Alentejo, Alentejo’
Den mest berømte melodi, som også er en meget populær politisk sang hedder ’Alentejo, Alentejo’. En sang der altid høres ved demonstrationer og i øvrigt også er titlen på den brasilianskfødte, men i Portugal bosiddende instruktør Sergio Trefauts film af samme navn. En film han vandt flere priser for på IndieLisboa festivalen 2014.

Det er en smuk film om livet og om både ældre og unge i Alentejo i dag, der har valgt at føre Cante Alentejano videre. Lyt til sangen, læs teksten (engelsk) og få en lille forståelse for det portugisiske begreb saudade (længsel) i nedenstående klip fra Sergio Trefauts film.

Video: Alentejo, Alentejo filmtrailer.

Din vurdering:Verdensrekordholder surfer på Mercedes Benz bræt fremstillet af portugisisk korkmateriale

Hvis man er en af verdens bedste surfere, skal man naturligvis have lavet sit surfbræt af et anerkendt firma.

Siden 2013 har den store tyske bilfabrikant Mercedes-Benz haft et sideprojekt kaldet Mboard og nu er de klar med deres 2014 udgave af et strømlinet surfbræt som lyder navnet ”The Silver Arrow of The Seas”.

Brættet er designet af BBDO Portugal og udelukkende lavet af portugisisk korkmaterialer og specifikt udført og tilpasset surferen Garrett McNamara, der er kendt for at slå sine folder på havets store bølger omkring Nazaré på Portugals vestkyst.

McNamara udtaler, at når nu Portugal er verdens største producent af kork, giver det god mening at bruge dette materiale til surfbrædder, der skal kunne modstå alt og bestemt ikke knække på toppen af de op til 30 meter høje bølger, der i vinterperioden kan opstå i netop Nazaré.

Garrett McNamara kommer oprindeligt fra den amerikanske delstat Hawaii og er således ikke ubekendt med surfkulturen og høje bølger. Men det er i Nazaré at han opnåede verdensrekorden for at have surfet på verdens højeste bølge og tillige med mere end 60 km/t.

Vinterstorme på havet – Nazaré bliver til surferparadis
Det var netop et Mercedes-Benz bræt han stod på, da den massive vinterstorm i 2013 gjorde det muligt for ham at udfordre de vanvittige bølger. En storm, der den vinter i øvrigt forårsagede store ødelæggelser langs med Portugals kyst.

Amerikanske Garrett har tidligere bekendtgjort, at han er mere end almindelig glad for den hyggelige by Nazaré, hvor han udover at have surfet på verdens højeste bølge også blev gift med sin amerikanske kone.

Læs også: Nazaré – en fantastisk by med god mad og afslappende atmosfære – surferen Garrett McNamara hylder Nazaré,

Se billeder af det specielt designede Mercedes-Benz surfbræt, designet eksklusivt til Garrett McNamara.

Video: Garrett McNamara rider på rekordstor bølge i Nazaré

Din vurdering:UEFA Champions League 2014/2015 – Porto videre og Benfica ude inden sidste spillerunde i gruppespillet.

Femte spillerunde af UEFA Champions League 2014/2015 gruppespillet blev afviklet tirsdag og onsdag den 25./26. november.

FC Porto videre til forårets knock-out fase – Champions League Gruppe H
Selvom der resterer én spillerunde kan det allerede nu konstateres, at FC Porto har kvalificeret sig til 1/8-finalerne til foråret. Porto vandt ubesværet 3-0 på udebane over rumænske Bate og ligger nu sikkert på 1. pladsen i gruppe H inden sidste kamp mod Shakhtar Donetsk fra Ukraine 10. december.

Benfica ude af turneringen – helt ude – Champions League Gruppe C
Benficas nederlag til Zenit St. Petersborg fra Rusland på 1-0 i gruppe C og Monacos sejr på 1-0 over Leverkusen i samme gruppe, sender Benfica på sidstepladsen. Benfica måtte endda lide den smerte at se en portugisisk landsmand (Danny) score det vigtige mål for russerne.

Desværre må Benfica således affinde sig med ikke længere at være med i Europas fineste turnering og en fjerdeplads i gruppen ligger også helt fast. Dermed kan de portugisiske mestre ikke engang deltage i Europa League til foråret, en plads der bliver tildelt gruppens nummer 3. Kun de to bedste i hver pulje går videre i Champions League turneringen.

Sporting Lissabon kan selv afgøre videre skæbne – Champions League Gruppe G
Sporting Lissabon ligger, inden den sidste kamp i gruppe G om 14 dage, nummer 2, men kan stadig nå at trække en nitte, hvis kampene i gruppens sidste spillerunde ikke flasker sig for dem. Sporting kan dog selv afgøre om de vil videre til knock-out faserne, hvis hovedstadsklubben onsdag den 10. december slår Chelsea på udebane.

Det bliver ingen nem opgave, da Chelsea vandt den første kamp mellem de to klubber i Lissabon med 1-0. Nedelag kan også sende dem videre, hvis gruppens anden kandidat til 2. pladsen i gruppen Schalke 04 ikke får point mod gruppens svageste hold Maribor fra Slovenien.

Spilledatoer i Champions League 2014/2015 knock-out fasen
Champions League 1/8-finalerne sparkes igang 17. februar, kvartfinalerne spilles fra 10. marts, semifinalerne fra 5. maj og finalen spilles i Berlin den 6. juni 2015.

Se den aktuelle stilling på UEFAs hjemmeside.

Din vurdering:Socialbevidste turister vil se ’det grimme’ i Lissabon – historien om de triste skæbner i Cova da Moura

Et af Lissabons knap så velkendte og i de flestes øjne ‘kedelige’ nabolag Cova da Moura, der til hverdag karakteriseres som Lissabons svar på Brasiliens Favelas (slumkvarterer), er gået hen og blevet en turistattraktion.

I hvert fald for dem der gerne vil se bagsiden af det skønmaleri, som Lissabon helt sikkert også er.

Ingen taxa til Cova da Moura efter solnedgang
Omkring 1000 turister har indtil videre betalt de 5 euro det koster, at blive guidet rundt i kvarteret, der synes at mangle alle fornødenheder. Desuden er fattigdom udbredt, bander har tilholdssted her og narkosalg er en naturlig hverdag for mange unge mennesker. Taxaerne kører heller ikke dertil efter mørkets frembrud.

Området, der ligger en lille halv time nord for Lissabon centrum, blev i mange år anset for at være et af Europas farligste slumkvarterer.

De første der bosatte sig i Cova da Moura, højt over Lissabon, var hjemvendte fra Portugals tidligere kolonier og især efter Kap Verdes uafhængighed i 1975, fik de tilbagevendte følgeskab af en massiv tilstrømning af indvandrere, der byggede huse i dette område uden tilladelse fra myndighederne.

De var alle taget til Portugal, sammen med indvandrere fra Angola og Guinea Bissau, da landet skulle bruge masser af billig arbejdskraft. Fyrre år senere er nabolaget plaget af arbejdsløshed og rigtig mange kæmper for at have til dagen og vejen.

Det har blandt andet medført, at mange unge sælger narko for at brødføde resten af familien.

Sammenholdet er stærkt
En af tour guiderne fortæller, at turisternes besøg i bydelen har to formål: at ændre dets kedelige ry og skabe noget lokal, økonomisk vækst. Det er et kvarter, hvor man stadig er stolt over ens oprindelige kultur og duften, smagen og lyden af de afrikanske lande fornægter sig ikke, når man er på besøg.

Cova da Moura ville blive kørt over med en bulldozer og omdannet til et eksklusivt område på grund af beliggenheden, hvis det stod til Lissabons kommunalpolitikere, der i mange år har ført offentlig smædekampagne mod området, for at få befolkningens opbakning.

Et tidligere forsøg på trods alt at hjælpe områdets børn og unge med for eksempel at lære at læse og skrive, blev opgivet, da landet kom i økonomisk bekneb.

Cova da Mouras beboere prøver at holde fanen højt og holde sammen, som de altid har gjort.

Det har tiltrukket en ny type turister, der gerne vil se de snævre gader, med de sammenflikkede huse side om side og den meget svære skæbne.

Læs onlineavisen Travel Weeklys artikel om de ca. 7000 menneskers forhold i et lille område nord for Lissabons gamle bydel.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »