Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk2015 Michelin stjerner uddelt – ny hæder til Portugal – se hele listen her

Så er der igen uddelt Michelin stjerner til alverdens restauranter og rekordmange restauranter i Portugal kan nu prale af og smykke sig med de eftertragtede stjerner, der for de fleste forbrugere signalerer høj kvalitet og en lækker kulinarisk oplevelse.

I alt har Portugal 14 Michelin restauranter i 2015, to mere end i år.

Den internationale Michelin guides direktør Michael Ellis udtalte tidligere på ugen, at Portugal sammen med Spanien gastronomisk er to af de mest dynamiske destinationer i verden.

Nyhed: nu tre restauranter med to stjerner
Downtown Lissabon kan nu også byde gæsterne velkommen på en tostjernet Michelin restaurant (Belcanto) og kommer dermed i selskab med Algarve restauranterne Ocean og Vila Joya, der igen i år opnår den ekstraordinære høje status.

De nye på listen over 1-stjernede Michelin restauranter er São Gabriel, der genvinder den stjerne de mistede sidste år og Pedro Lemos i Porto, som er helt ny i den eksklusive klub.

2 stjerner i Michelin Guiden i Portugal (navn på restaurant, by og køkkenchef):

 • Ocean (Armação de Pêra), Hans Neuner
 • Vila Joya (Albufeira), Dieter Koshina
 • Belcanto (Lissabon), José Avillez

1 stjerne i Michelin Guiden i Portugal:

 • Casa da Calçada (Amarante), Vítor Matos
 • Eleven (Lissabon), Joachim Koerper
 • Feitoria (Lissabon), João Rodrigues
 • Fortaleza do Guincho (Cascais), Vincent Farges
 • Henrique Leis (Almancil), Henrique Leis
 • Il Gallo d’Oro (Funchal), Benoît Sinthon
 • L'And Vineyards (Montemor-o-Novo), Miguel Laffan
 • Pedro Lemos (Porto), Pedro Lemos
 • São Gabriel (Almancil), Leonel Pereira
 • Willie’s (Vilamoura), Willie Wurger
 • Yeatman (Vila Nova de Gaia), Ricardo Costa

Michelin guiden for Portugal og Spanien kan allerede forudbestilles hos Amazon. Den officielle udgivelsesdato er 9. januar 2015.

Video: Inspiration til lækker mad på Belcanto Lissabon (billederne er fra 2013, da restauranten ’kun’ havde en stjerne)

Din vurdering:Portvin nummer et på Wine Spectator Top 100 – stor succes for portugisiske vine 2014

Det er tilsyneladende ikke hverdagskost, at en portvin ender som nummer et på Wine Spectators liste over de 100 bedste vine i 2014.

Det er desuden heller ikke almindeligt, at en vin fra Portugal ender på den fineste position og faktisk har Portugal hele 3 vine i Top 10.

Læs også: Portvin – mormors foretrukne drik er blevet hyper trendy

Lad os tage en hurtig oversigt over Portugals succes vine i top 10:

Nr. 1: Dow’s Vintage Port 2011

Nr. 3: Prats & Symingtons Douro Chryseia 2011

Nr. 4: Quinta Do Vale Meão Douro 2011

Superflotte placeringer og den skarpe iagttager vil måske også bemærke, at de tre vine fra Portugal ikke bare er i top 10, men i top 5 for 2014.

Anmeldernes smagsoplevelser
Wine Spectators anmeldere roser de tre vine med blandt andet følgende ord:

Dow’s: Kraftig, raffineret og saftfuld. Bedst fra år 2030 og frem til år 2060.

Portvinen fik 99 af 100 mulige point på Wine Spectators pointskala, koster ca. 500 kr. per flaske og der er blevet produceret 5000 kasser. Læs mere om Dow’s Vintage Port 2011.

Douro Chryseia 2011: En elegant, ren og kraftfuld rødvin, med smag af blomme, hindbær og solbær og noter af sorte oliven og chokolade. Bedst fra 2016 til 2022.

Chryseia fik 97 af 100 point, koster omkring 330 kr. per flaske og der er produceret 2400 kasser af denne vin. Mere info om Prats & Symingtons Douro Chryseia 2011.

Quinta Do Vale Meão Douro 2011: En frodig og forførende rødvin, fyldt til randen med smagen af mørke bær og kirsebær, afsluttende med en herlig lang eftersmag. Bedst fra 2015 til 2022.

Quinta Do Vale Meão får 97 ud af 100 mulige point, prisen er 450 kr. flaske og 2300 kasser er produceret. Læs mere om Quinta Do Vale Meão Douro 2011 på Wine Spectator Top 10 wines of 2014.

Vine fra Australien, Frankrig, Italien og USA indtog de resterende pladser på top 10.

Se hele Wine Spectator 2014 top 10 her.

2011 en fantastisk druehøst
Wine Spectator bider mærke i, at druerne til produktionen af alle tre portugisiske vine er fra årgang 2011, der ellers var ramt af mange forskellige vejrmæssige udfordringer. Juni måned 2011 bød på et meget kraftigt haglvejr og en weekend med 40 graders varme, som nær havde solskoldet hele høsten og druerne til de to rødvine på listen, er de samme som også er blevet brugt til portvinen på den flotte førsteplads.

På hjemmesiden CataVino kan man læse meget mere om druerne årgang 2011 i Spanien og Portugal og scroller man helt ned, kan man læse om høsten hos familien Symington, der altså endte med at producere den tredjebedste vin i 2014 på druer fra 2011.

Bedømmelsesgrundlag
De mere end tusinde vine, som Wine Spectators medarbejdere har smagt på, er blevet bedømt ud fra kategorierne kvalitet (point), pris og tilgængelighed (antal kasser produceret). Til sidst er der den udefinerbare faktor, der bare kaldes begejstring.

Din vurdering:EM kvalifikation 2016 gruppe I – Portugal vs. Armenien og Serbien vs. Danmark – fredag den 14. November kl. 20.45

Portugal møder Armenien og Danmark spiller mod Serbien i 4. runde af EM kvalifikationsturneringen til europamesterskaberne i fodbold i Frankrig 2016.

Der er kickoff kl. 20.45 dansk tid fredag den 14. november 2014.

Se stillingen i Portugals og Danmarks gruppe I til EM 2016.

På grund af urolighederne i Serbien da Albanien var på besøg i sidste spillerunde, ser stillingen i EM Gruppe I lidt anderledes ud og man bør kende nedenstående informationer, når den aktuelle stilling aflæses.


En hurtig opsummering af stillingen i EM Kval 2014/2015 - Gruppe I
Danmark ligger nummer et med fire point for tre kampe.

Albanien ligger nummer to med fire point for tre kampe (Albanien blev taberdømt 0-3 efter den afbrudte kamp mod Serbien, der aldrig blev genoptaget ved stillingen 0-0). Portugal ligger nummer tre med tre point efter to kampe.

Serbien ligger nummer fire med et point efter to kampe (Serbien vandt en skrivebordssejr hos UEFA på 3-0 efter den afbrudte kamp mod Albanien, men blev samtidig fratrukket 3 point som straf for provokationer med en flyvende drone over stadion). Armenien ligger nummer fem og sidst med et point efter to kampe.

Danmark uden Daniel Agger og Lasse Schöne
Det danske landshold er svækket kraftigt inden kampen mod Serbien. Anfører Daniel Agger og den succesfulde Ajax Amsterdam spiller Lasse Schöne (årets spiller i Ajax 2013/14 sæsonen) er nemlig begge skadet til opgøret.

Portugal skal vinde – som sædvanlig
Presset på Portugals nationalhold er, som sædvanlig fristes man til at skrive, kolossalt højt inden mødet med Albanien på Estádio do Algarve.
Alle forventninger skal indfries, når Ronaldo og kompagni møder det stærkt undertippede armenske landshold, der tidligere har været onde mod Danmark.

Køb billet til Portugals landskamp hos Continente
Er man i Algarve, så kan billetter til landskampen Portugal – Armenien erhverves hos supermarkedskæden Continente til priserne 10, 15 eller 20 euro per billet. Kampen spilles kl. 19.45 lokal tid. Find mere information om billetsalg til Portugal – Armenien.

Din vurdering:Korstog ved verdens yderste rand - dansk bog om Danmark og Portugal i middelalderen udgivet i Portugal

Bogen "Korstog ved verdens yderste rand - Danmark og Portugal ca. 1000 til ca. 1250" blev skrevet af Kurt Villads Jensen I 2011 og udgivet af Syddansk Universitetsforlag.

Bogen (som også er Kurt Villads Jensens doktorafhandling) fortæller som den første bog nogensinde historien om, hvordan Danmark blev skabt som et korstogsrige. Det er desuden det første forsøg på systematisk at sammenligne Danmark og Portugal i middelalderen.

Bogen viser hvordan Danmark og Portugal blev vigtige riger i den almindelige europæiske korstogsbevægelse, og hvordan der var en langt større grad af kommunikation mellem landene i Europa i middelalderen, end man hidtil har troet.

"A Cruzada nas Fronteiras do Mundo - Portugal e Dinamarca desde cerca do ano 1000 até cerca 1250" - udgivet i Portugal af forlaget Chiado Editora i november 2014
Den portugisiske version af "Korstog ved verdens yderste rand" er oversat fra dansk til portugisisk af Fernando C. Kvistgaard.

Den nye portugisiske bog kan købes hos Chiado Editora

Den danske version kan fortsat købes hos: Syddansk Universitetsforlag

Fernando C. Kvistgaard bidrager ligeledes løbende med artikler og indlæg på Portugalnyt, og han har også selv tidligere udgivet en bog om historiske relationer mellem Danmark og Portugal.

Relaterede artikler:

Din vurdering:Se dansk film i Porto - "1989" Anders Østergaard film om Berlinmurens fald kan ses i Biblioteca Almeida Garret (Porto)

Den 5 November 2014 kl. 18:30 kan man i Biblioteca Almeida Garret i Porto se filmen "1989" af danske Anders Østergaard.

Filmen vises i forbindelse med medie og film-festivalen Porto/Post/Doc i Porto i samarbejde med CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Film Festival).

1989 er samtidig årets åbningsfilm på CPH:DOX.

Den nye film 1989 vil blive vist simultant i 17 europæiske storbyer som fejring af 25 års jubilæet for Berlinmurens fald.

Der vil være engelske undertekster.

Debat om tilstanden i ​​Europa i dag
Efter visningen af "1989" vil der blive transmitteret en live diskussion fra København med fokus på de historiske begivenheder portrætteret i filmen. Denne debat vil bl.a. indeholde indslag af hovedpersonen, Miklós Németh. Desuden diskuteres tilstanden i ​​Europa i dag med deltagelse af den amerikanske forsker Jeremy Rifkin, journalist og økonom Loretta Napoleoni samt tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der aktuelt er leder af den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet.

Se trailer video for 1989 - Anders Østergaards nye film om Berlinmurens fald - herunder:

1989 trailer - Film om Berlinmurens fald af Anders Østergaard og Erzsébet Rácz.

Relaterede links: 

Din vurdering:Portugals regeringspartier enige om finanslov for 2015

Parlamentet vedtog fredag den 31. oktober 2014 forslaget til næste års finanslov og der er enighed om, at 2015 også bliver et år med spareplaner.

Uagtet, at 2015 forslaget budgetterer med økonomisk vækst, skal der stadig skæres ind til benet og udsigten til lavere personindkomstskat afhænger af viljen til at alle indberetter alle indtægter.

Betal skat og få lavere skatteprocent
Indkomstskatten bliver kun nedsat, hvis regeringen kan finde penge i den grå zone af skatteunddragelser, der desværre stadig er udbredt i landet.

Finansminister Maria Luis Albuquerque lover dog befolkningen, at hvis det lykkes at skaffe skatteindtægter af tidligere ikke indberettede indkomster, kommer pengene Portugals skatteborgere til gode og udbetales i starten af 2016.

Budgetforslagets overordnede mål for 2015
De primære mål med statens finanslov for 2015 er ifølge finansminister Maria Luis Albuquerque, at opnå:

 • en vækst i økonomien på 1,5 procent,
 • et fald i arbejdsløsheden til 13,7 procent
 • en sænkning af den offentlige gæld fra 127,2 til 123,7 procent af BNP

Desuden vil følgende også blive implementeret i 2015:

 • selskabsskatten bliver nedsat fra 23 til 21 procent
 • afgifter på øl og tobak bliver hævet

Venstrefløjen ikke tilfreds
Tilhængere af forslaget var Premierminister Passos Coelhos centrum-højre regering PSD og CDS, der reelt er i flertal.

Modstanderene af budgetforslaget - socialisterne, kommunisterne, det grønne parti og partiet venstreblokken (Bloco de Esquerda) - stemte alle imod.

Europakommissionen har, inden budgetforslaget blev kendt, udtalt, at Portugal stadig er sårbare i tilfælde af fremtidige negative økonomiske rystelser. 2015 er afgørende for de offentlige finansers holdbarhed på længere sigt, siger Albuquerque.

Den endelige godkendelse skal finde sted den 25. november 2014.

Din vurdering:Erfaren pilot lander fly på Madeira i voldsomt blæsevejr

Passagererne ombord på et TUI fly oplevede en lidt skræmmende landing i Madeira Lufthavn tidligere på måneden (20. oktober 2014), da kraftige vinde skabte nogle udfordrende omstændigheder for piloten.

Erfaren pilot lander sikkert – bevidst handling?
Som det kan ses i nedenstående videoklip, lykkedes det en erfaren pilot at lande flyet sikkert på landingsbanen på Madeira, trods den voldsomme blæst.

Det vurderes af eksperter, at piloten allerede kendte omstændighederne ved den forestående landing og at det nok er bevidst, at han styrer flyet lidt zigzaggende det sidste stykke, inden hjulene rammer banen og alle kan ånde lettede op.

Din vurdering:Portvin – mormors foretrukne drik er blevet hyper trendy. Kan det samme ske for en Francesinha?

De fleste af os nyder gerne et glas portvin. Og helst som den er - direkte fra flasken og ned i et portvinsglas, enten som aperitif eller til desserten (eller begge dele).

Men der er ikke mange unge, der på samme måde værdsætter et godt glas portvin, som man har drukket den i flere hundrede år.

Prøv noget nyt – opskrifter på portvinscocktail
Men portvin er ikke længere gammeldags eller forbeholdt bedsteforældre, men har nu vundet indpas på barer og restauranter i Porto – som ingrediens i en cocktail.

Portonic kaldes den og er et miks af portvin (primært hvid) og tonicvand, tilsat krydderurter og frugtstykker. Opskriften på denne forfriskende drink kan naturligvis varieres efter smag og behag og lige som næsten alt andet nyt, er der modstandere af idéen om at blande Portvin med noget som helst.

Men en Portonic er bare toppen af det Portvinsblandede drinks- isbjerg. Der findes en hel hjemmeside dedikeret til Portvinscocktails, så muligheden for at prøve noget nyt er lige til – det er bare at gå i gang.

Trenden er lige kommet til København
København har også set sin første portvinsbar - kaldet Portvinsbaren. En bar åbnet at unge mennesker, der har luret, at portvin endnu engang er kommet for at blive – endog både i sin rene form og som en nymodens portvinscocktail. Det skriver Politiken i sin kultursektion.

Francesinha – grum eller lækker?
Porto har ubestrideligt lavet en verdensfavorit med portvinen, men har de gjort det samme med Francesinha - den traditionelle sandwich fra det nordlige Portugal?

Det er en kraftig sag der indeholder skinke, pølse, kød, smeltet ost, spejlæg og ikke mindst en tyk tomat- og øl sovs, der overhældes den ellers godt fyldte sandwich inden servering – serveres med pomfritter.

Læs snapguidens How To Make A Francesinha i 67 nemme og underholdende trin, med tilhørende billeder.

Det skal ikke udelukkes, at et glas portvin eller to kunne hjælpe på den lidt oppustede fornemmelse man måske sidder med efter indtagelsen af en Francesinha.

Din vurdering:Rabat på ferieboliger i Portugal - FDM Travel giver op til 20% rabat ved tidlig booking til sommer 2015

FDM Travel udlejer netop nu. ferieboliger i Portugal med op til 20% rabat.

FDM Travel kampagnen med book-tidligt-rabat gælder for tidlig booking af feriebolig i Portugal til sommer 2015 via FDM Rejser i Danmark.

De aktuelle tilbud på ferieboliger i Portugal omfatter:

 • Algarve ferieboliger med op til 20% book-tidlig-rabat.
 • Madeira ferieboliger med op til 20% book-tidlig-rabat.
 • Lissabons kyst ferieboliger med op til 15% book-tidlig-rabat.

Få FDM Travel køb-tidligt-rabat på ferieboliger her.

I andre lande i Europa kan man via FDM Rejser spare helt op til 40% af lejeprisen ved reservation af ferieboliger i god tid før sommer 2015. Man kan f.eks. finde gode feriebolig tilbud i Frankrig, Spanien, Italien, Grækenland, Malta, Tyskland og Østrig.

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Algarvekysten

 • Hotel Apartamento Aqua-Mar, Olhos de Agua - 10% rabat
 • Jardim do Vau, Portimao - 20% rabat
 • Clube Oceano, Albufeira - 20% rabat
 • Vila Petra, Albufeira - 10% rabat
 • Alfagar Village, Albufeira - 10% rabat
 • Olympus Luna Vilamoura Suites, Vilamoura - 20% rabat
 • Colina da Lapa Resort, Carvoeiro - 20% rabat
 • Prainha Village, Alvor - 15% rabat
 • Alagoa Mar, Olhos de Agua - 10% rabat

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Madeira

 • Dorisol Buganvilia Hotel, Funchal - 10% rabat
 • Dorisol Mimosa Hotel, Funchal - 10% rabat
 • Pestana Palms, Funchal - 15% rabat
 • Quinta Splendida, Funchal - 10% rabat
 • Madeira Regency Cliff, Funchal - 20% rabat
 • Hotel Orquidea, Funchal - 10% rabat
 • Pestana Promenade, Funchal - 10% rabat

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Lissabonkysten

 • Clube do Lago, Estoril - 10% rabat
 • Hotel Inglaterra, Estoril - 10% rabat
 • Hotel Baia, Cascais - 15% rabat
 • Senhora da Guia, Cascais - 15% rabat
 • Viva Marinha Hotel & Suites, Cascais - 15% rabat
 • Pestana Cascais, Cascais - 10% rabat

I vintersæsonen kan man ofte finde gode tilbud på langtidsleje af ferieboliger blandt Portugalnyts ferieboliger.

Din vurdering:Portugals BCP Millennium bank har allerede bestået 'om-eksamen' efter stresstest‏

Portugals største private bank BCP Millennium klarede ikke første cut i forbindelse med den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) omfattende test af 130 europæiske bankers evner til at stå imod en krise.

Testen skulle vise om Europas banker var i stand til at modstå en økonomisk krise, skulle den opstå igen, og Millennium måtte altså ud i en ’om-eksamen’ for at blive godkendt.

Indledningsvist havde BCP en manko kapital på 1.1 mia. euro, men overholdte ellers alle andre scenarier.

Men i og med at testen ikke havde indregnet de første 10 måneder af 2014, kunne BCP meddele, at de i juni med succes lavede en fortegningsemission på samlede 2.25 mia. euro og skal således ikke gøre mere for at få det blå stempel af Den Europæiske Centralbank (ECB) OG EBA.

12 banker skal finde flere penge
25 af de 130 testede banker bestod ikke i første omgang og 13 af de 25 banker har fået 6-9 måneder til at få tilført mere kapital. De sidste 12 har tilsammen skaffet sig 15 mia. euro og skal ikke længere bekymre sig.

Den 4. november 2014 kommer de 130 banker sammen under tilsyn af Den Europæiske Centralbank og det var vigtigt at få konstateret, hvor godt eller galt fat det stod til.

Danske banker bestod den økonomiske sundhedstest
Alle danske og britiske banker klarede sig igennem skærene og det er primært græske og især italienske banker, som har fået kniven for struben. De har 14 dage til at komme op med en plan for, hvordan de kan skaffe sig den nødvendige kapital på 6-9 måneder.

Det er den største stress test nogensinde udført og ifølge en ekspert fra Aalborg Universitet, er de europæiske banker samlet set godt kørende og kan godt modstå et hårdt pres ved en ny finanskrise.

Kilder: Jyllands-Posten og Reuters

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »