Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEM kvalifikation 2016 gruppe I – Portugal vs. Armenien og Serbien vs. Danmark – fredag den 14. November kl. 20.45

Portugal møder Armenien og Danmark spiller mod Serbien i 4. runde af EM kvalifikationsturneringen til europamesterskaberne i fodbold i Frankrig 2016.

Der er kickoff kl. 20.45 dansk tid fredag den 14. november 2014.

Se stillingen i Portugals og Danmarks gruppe I til EM 2016.

På grund af urolighederne i Serbien da Albanien var på besøg i sidste spillerunde, ser stillingen i EM Gruppe I lidt anderledes ud og man bør kende nedenstående informationer, når den aktuelle stilling aflæses.


En hurtig opsummering af stillingen i EM Kval 2014/2015 - Gruppe I
Danmark ligger nummer et med fire point for tre kampe.

Albanien ligger nummer to med fire point for tre kampe (Albanien blev taberdømt 0-3 efter den afbrudte kamp mod Serbien, der aldrig blev genoptaget ved stillingen 0-0). Portugal ligger nummer tre med tre point efter to kampe.

Serbien ligger nummer fire med et point efter to kampe (Serbien vandt en skrivebordssejr hos UEFA på 3-0 efter den afbrudte kamp mod Albanien, men blev samtidig fratrukket 3 point som straf for provokationer med en flyvende drone over stadion). Armenien ligger nummer fem og sidst med et point efter to kampe.

Danmark uden Daniel Agger og Lasse Schöne
Det danske landshold er svækket kraftigt inden kampen mod Serbien. Anfører Daniel Agger og den succesfulde Ajax Amsterdam spiller Lasse Schöne (årets spiller i Ajax 2013/14 sæsonen) er nemlig begge skadet til opgøret.

Portugal skal vinde – som sædvanlig
Presset på Portugals nationalhold er, som sædvanlig fristes man til at skrive, kolossalt højt inden mødet med Albanien på Estádio do Algarve.
Alle forventninger skal indfries, når Ronaldo og kompagni møder det stærkt undertippede armenske landshold, der tidligere har været onde mod Danmark.

Køb billet til Portugals landskamp hos Continente
Er man i Algarve, så kan billetter til landskampen Portugal – Armenien erhverves hos supermarkedskæden Continente til priserne 10, 15 eller 20 euro per billet. Kampen spilles kl. 19.45 lokal tid. Find mere information om billetsalg til Portugal – Armenien.

Din vurdering:Korstog ved verdens yderste rand - dansk bog om Danmark og Portugal i middelalderen udgivet i Portugal

Bogen "Korstog ved verdens yderste rand - Danmark og Portugal ca. 1000 til ca. 1250" blev skrevet af Kurt Villads Jensen I 2011 og udgivet af Syddansk Universitetsforlag.

Bogen (som også er Kurt Villads Jensens doktorafhandling) fortæller som den første bog nogensinde historien om, hvordan Danmark blev skabt som et korstogsrige. Det er desuden det første forsøg på systematisk at sammenligne Danmark og Portugal i middelalderen.

Bogen viser hvordan Danmark og Portugal blev vigtige riger i den almindelige europæiske korstogsbevægelse, og hvordan der var en langt større grad af kommunikation mellem landene i Europa i middelalderen, end man hidtil har troet.

"A Cruzada nas Fronteiras do Mundo - Portugal e Dinamarca desde cerca do ano 1000 até cerca 1250" - udgivet i Portugal af forlaget Chiado Editora i november 2014
Den portugisiske version af "Korstog ved verdens yderste rand" er oversat fra dansk til portugisisk af Fernando C. Kvistgaard.

Den nye portugisiske bog kan købes hos Chiado Editora

Den danske version kan fortsat købes hos: Syddansk Universitetsforlag

Fernando C. Kvistgaard bidrager ligeledes løbende med artikler og indlæg på Portugalnyt, og han har også selv tidligere udgivet en bog om historiske relationer mellem Danmark og Portugal.

Relaterede artikler:

Din vurdering:Se dansk film i Porto - "1989" Anders Østergaard film om Berlinmurens fald kan ses i Biblioteca Almeida Garret (Porto)

Den 5 November 2014 kl. 18:30 kan man i Biblioteca Almeida Garret i Porto se filmen "1989" af danske Anders Østergaard.

Filmen vises i forbindelse med medie og film-festivalen Porto/Post/Doc i Porto i samarbejde med CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Film Festival).

1989 er samtidig årets åbningsfilm på CPH:DOX.

Den nye film 1989 vil blive vist simultant i 17 europæiske storbyer som fejring af 25 års jubilæet for Berlinmurens fald.

Der vil være engelske undertekster.

Debat om tilstanden i ​​Europa i dag
Efter visningen af "1989" vil der blive transmitteret en live diskussion fra København med fokus på de historiske begivenheder portrætteret i filmen. Denne debat vil bl.a. indeholde indslag af hovedpersonen, Miklós Németh. Desuden diskuteres tilstanden i ​​Europa i dag med deltagelse af den amerikanske forsker Jeremy Rifkin, journalist og økonom Loretta Napoleoni samt tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der aktuelt er leder af den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet.

Se trailer video for 1989 - Anders Østergaards nye film om Berlinmurens fald - herunder:

1989 trailer - Film om Berlinmurens fald af Anders Østergaard og Erzsébet Rácz.

Relaterede links: 

Din vurdering:Portugals regeringspartier enige om finanslov for 2015

Parlamentet vedtog fredag den 31. oktober 2014 forslaget til næste års finanslov og der er enighed om, at 2015 også bliver et år med spareplaner.

Uagtet, at 2015 forslaget budgetterer med økonomisk vækst, skal der stadig skæres ind til benet og udsigten til lavere personindkomstskat afhænger af viljen til at alle indberetter alle indtægter.

Betal skat og få lavere skatteprocent
Indkomstskatten bliver kun nedsat, hvis regeringen kan finde penge i den grå zone af skatteunddragelser, der desværre stadig er udbredt i landet.

Finansminister Maria Luis Albuquerque lover dog befolkningen, at hvis det lykkes at skaffe skatteindtægter af tidligere ikke indberettede indkomster, kommer pengene Portugals skatteborgere til gode og udbetales i starten af 2016.

Budgetforslagets overordnede mål for 2015
De primære mål med statens finanslov for 2015 er ifølge finansminister Maria Luis Albuquerque, at opnå:

 • en vækst i økonomien på 1,5 procent,
 • et fald i arbejdsløsheden til 13,7 procent
 • en sænkning af den offentlige gæld fra 127,2 til 123,7 procent af BNP

Desuden vil følgende også blive implementeret i 2015:

 • selskabsskatten bliver nedsat fra 23 til 21 procent
 • afgifter på øl og tobak bliver hævet

Venstrefløjen ikke tilfreds
Tilhængere af forslaget var Premierminister Passos Coelhos centrum-højre regering PSD og CDS, der reelt er i flertal.

Modstanderene af budgetforslaget - socialisterne, kommunisterne, det grønne parti og partiet venstreblokken (Bloco de Esquerda) - stemte alle imod.

Europakommissionen har, inden budgetforslaget blev kendt, udtalt, at Portugal stadig er sårbare i tilfælde af fremtidige negative økonomiske rystelser. 2015 er afgørende for de offentlige finansers holdbarhed på længere sigt, siger Albuquerque.

Den endelige godkendelse skal finde sted den 25. november 2014.

Din vurdering:Erfaren pilot lander fly på Madeira i voldsomt blæsevejr

Passagererne ombord på et TUI fly oplevede en lidt skræmmende landing i Madeira Lufthavn tidligere på måneden (20. oktober 2014), da kraftige vinde skabte nogle udfordrende omstændigheder for piloten.

Erfaren pilot lander sikkert – bevidst handling?
Som det kan ses i nedenstående videoklip, lykkedes det en erfaren pilot at lande flyet sikkert på landingsbanen på Madeira, trods den voldsomme blæst.

Det vurderes af eksperter, at piloten allerede kendte omstændighederne ved den forestående landing og at det nok er bevidst, at han styrer flyet lidt zigzaggende det sidste stykke, inden hjulene rammer banen og alle kan ånde lettede op.

Din vurdering:Portvin – mormors foretrukne drik er blevet hyper trendy. Kan det samme ske for en Francesinha?

De fleste af os nyder gerne et glas portvin. Og helst som den er - direkte fra flasken og ned i et portvinsglas, enten som aperitif eller til desserten (eller begge dele).

Men der er ikke mange unge, der på samme måde værdsætter et godt glas portvin, som man har drukket den i flere hundrede år.

Prøv noget nyt – opskrifter på portvinscocktail
Men portvin er ikke længere gammeldags eller forbeholdt bedsteforældre, men har nu vundet indpas på barer og restauranter i Porto – som ingrediens i en cocktail.

Portonic kaldes den og er et miks af portvin (primært hvid) og tonicvand, tilsat krydderurter og frugtstykker. Opskriften på denne forfriskende drink kan naturligvis varieres efter smag og behag og lige som næsten alt andet nyt, er der modstandere af idéen om at blande Portvin med noget som helst.

Men en Portonic er bare toppen af det Portvinsblandede drinks- isbjerg. Der findes en hel hjemmeside dedikeret til Portvinscocktails, så muligheden for at prøve noget nyt er lige til – det er bare at gå i gang.

Trenden er lige kommet til København
København har også set sin første portvinsbar - kaldet Portvinsbaren. En bar åbnet at unge mennesker, der har luret, at portvin endnu engang er kommet for at blive – endog både i sin rene form og som en nymodens portvinscocktail. Det skriver Politiken i sin kultursektion.

Francesinha – grum eller lækker?
Porto har ubestrideligt lavet en verdensfavorit med portvinen, men har de gjort det samme med Francesinha - den traditionelle sandwich fra det nordlige Portugal?

Det er en kraftig sag der indeholder skinke, pølse, kød, smeltet ost, spejlæg og ikke mindst en tyk tomat- og øl sovs, der overhældes den ellers godt fyldte sandwich inden servering – serveres med pomfritter.

Læs snapguidens How To Make A Francesinha i 67 nemme og underholdende trin, med tilhørende billeder.

Det skal ikke udelukkes, at et glas portvin eller to kunne hjælpe på den lidt oppustede fornemmelse man måske sidder med efter indtagelsen af en Francesinha.

Din vurdering:Rabat på ferieboliger i Portugal - FDM Travel giver op til 20% rabat ved tidlig booking til sommer 2015

FDM Travel udlejer netop nu. ferieboliger i Portugal med op til 20% rabat.

FDM Travel kampagnen med book-tidligt-rabat gælder for tidlig booking af feriebolig i Portugal til sommer 2015 via FDM Rejser i Danmark.

De aktuelle tilbud på ferieboliger i Portugal omfatter:

 • Algarve ferieboliger med op til 20% book-tidlig-rabat.
 • Madeira ferieboliger med op til 20% book-tidlig-rabat.
 • Lissabons kyst ferieboliger med op til 15% book-tidlig-rabat.

Få FDM Travel køb-tidligt-rabat på ferieboliger her.

I andre lande i Europa kan man via FDM Rejser spare helt op til 40% af lejeprisen ved reservation af ferieboliger i god tid før sommer 2015. Man kan f.eks. finde gode feriebolig tilbud i Frankrig, Spanien, Italien, Grækenland, Malta, Tyskland og Østrig.

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Algarvekysten

 • Hotel Apartamento Aqua-Mar, Olhos de Agua - 10% rabat
 • Jardim do Vau, Portimao - 20% rabat
 • Clube Oceano, Albufeira - 20% rabat
 • Vila Petra, Albufeira - 10% rabat
 • Alfagar Village, Albufeira - 10% rabat
 • Olympus Luna Vilamoura Suites, Vilamoura - 20% rabat
 • Colina da Lapa Resort, Carvoeiro - 20% rabat
 • Prainha Village, Alvor - 15% rabat
 • Alagoa Mar, Olhos de Agua - 10% rabat

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Madeira

 • Dorisol Buganvilia Hotel, Funchal - 10% rabat
 • Dorisol Mimosa Hotel, Funchal - 10% rabat
 • Pestana Palms, Funchal - 15% rabat
 • Quinta Splendida, Funchal - 10% rabat
 • Madeira Regency Cliff, Funchal - 20% rabat
 • Hotel Orquidea, Funchal - 10% rabat
 • Pestana Promenade, Funchal - 10% rabat

Deltagende hoteller, resorts og ferieboliger på Lissabonkysten

 • Clube do Lago, Estoril - 10% rabat
 • Hotel Inglaterra, Estoril - 10% rabat
 • Hotel Baia, Cascais - 15% rabat
 • Senhora da Guia, Cascais - 15% rabat
 • Viva Marinha Hotel & Suites, Cascais - 15% rabat
 • Pestana Cascais, Cascais - 10% rabat

I vintersæsonen kan man ofte finde gode tilbud på langtidsleje af ferieboliger blandt Portugalnyts ferieboliger.

Din vurdering:Portugals BCP Millennium bank har allerede bestået 'om-eksamen' efter stresstest‏

Portugals største private bank BCP Millennium klarede ikke første cut i forbindelse med den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) omfattende test af 130 europæiske bankers evner til at stå imod en krise.

Testen skulle vise om Europas banker var i stand til at modstå en økonomisk krise, skulle den opstå igen, og Millennium måtte altså ud i en ’om-eksamen’ for at blive godkendt.

Indledningsvist havde BCP en manko kapital på 1.1 mia. euro, men overholdte ellers alle andre scenarier.

Men i og med at testen ikke havde indregnet de første 10 måneder af 2014, kunne BCP meddele, at de i juni med succes lavede en fortegningsemission på samlede 2.25 mia. euro og skal således ikke gøre mere for at få det blå stempel af Den Europæiske Centralbank (ECB) OG EBA.

12 banker skal finde flere penge
25 af de 130 testede banker bestod ikke i første omgang og 13 af de 25 banker har fået 6-9 måneder til at få tilført mere kapital. De sidste 12 har tilsammen skaffet sig 15 mia. euro og skal ikke længere bekymre sig.

Den 4. november 2014 kommer de 130 banker sammen under tilsyn af Den Europæiske Centralbank og det var vigtigt at få konstateret, hvor godt eller galt fat det stod til.

Danske banker bestod den økonomiske sundhedstest
Alle danske og britiske banker klarede sig igennem skærene og det er primært græske og især italienske banker, som har fået kniven for struben. De har 14 dage til at komme op med en plan for, hvordan de kan skaffe sig den nødvendige kapital på 6-9 måneder.

Det er den største stress test nogensinde udført og ifølge en ekspert fra Aalborg Universitet, er de europæiske banker samlet set godt kørende og kan godt modstå et hårdt pres ved en ny finanskrise.

Kilder: Jyllands-Posten og Reuters

Din vurdering:Azorerne vinder fornem pris – rejsedestinationen med det mest bæredygtige miljø - Platinum Quality Coast 2014-2015

Azorerne er ikke en øgruppe som de fleste og det anerkendes atter engang.

Quality Coast programmet drives af Den Europæiske Kyst & Marine Forening med støtte fra EU og har til formål at give en stringent vurdering af mere end 1000 kystlinjer og ø-destinationer, på baggrund af 120 indikatorer fordelt på 20 kriterier.

Læs også: Besøg Azorerne – ferie-guide til Azores Islands

Azorerne anerkendes igen og igen
Azorerne vinder titlen som den mest bæredygtige turistdestination i miljømæssig forstand.

Delelementer i den samlede vurdering indebærer blandt andet, at der lokalt er brugt mange kræfter på at bevare en særegenhed og identitet, naturen og den historiske kulturarv, det smukke landskab og ikke mindst et rent miljø.

Det skal nævnes, at det er første gang prisen Platinum Quality Coast 2014-2015 uddeles, men Azorerne har tidligere vundet Quality Coast Gold Award 2013/2014.

Få mere information på Quality Coast og læs meget mere om Azorerne - de blå vulkanøer ud for Portugals vestkyst.

Video: São Miguel set fra oven

Din vurdering:Nazaré – en fantastisk by med god mad og afslappende atmosfære – surferen Garrett McNamara hylder Nazaré

Den amerikanske vovehals på de allerhøjeste bølger, surferen Garrett McNamara, fortæller til The Telegraph, at Nazaré er byen han altid vender tilbage til.

Nazaré har også lagt bølger til hans vanvittige surfing-rekorder. På Praia do Norte ved badebyen der ligger 120 km. fra Lissabon og har en af de smukkeste udsigter over Atlanterhavet, har Garrett McNamara surfet på mere end 30 meter høje bølger.

Læs mere om Nazaré

Garrett McNamara er et kendt ansigt i byen
Men det er ikke kun havets bølger der gør indtryk på amerikaneren, det er også byen i sig selv. Ifølge ham har Nazaré meget mere at byde på. Han er specielt glad for de lokales imødekommenhed, restauranterne og før omtalte fantastiske udsigt fra klippen med den gamle befæstning og fyrtårn Forte de São Miguel Arcanjo / Farol da Nazaré fra det 16. århundrede.

Garrett McNamara har tillige giftet sig med sin amerikanske kone i byen.

Læs surferen Garrett McNamaras bud på oplevelser i Nazaré i ’A Praia’ bydelen og ’O Sitio’ bydelen, der ligger på toppen af alting.

Video: Se fantastiske billeder fra Nazaré med Garrett McNamara

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »