Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal køber 4 danske patruljebåde (standard-flex skibe) af Flyvefisken-klassen

Den portugisiske flåde vil inden længe overtage 4 danske patruljebåde, skriver portugisiske medier.

Flyvefisken-klassen
Flyvefisken-klassen er også kendt som standard-flex, og bestod af i alt 14 skibe, hvoraf 13 enheder per år 2014 er udfasede fra patruljetjeneste.

Skibene blev bygget på Danyard værftet i Aalborg fra 1986 til 1996.

Litauens flåde overtog i perioden 2008-2010 de 3 standard-flex skibe 'Hajen', 'Flyvefisken' og 'Lommen', som udfører patruljeopgaver i Østersøen.

Kun skibet ‘Søløven’ er stadig i aktiv dansk tjeneste og ombygget til den danske flådes dykkerskib. De øvrige skibe, som endnu ikke er solgt, ligger i Korsør Havn.

En fleksibel løsning for Portugals maritime myndigheder
Standard-flex opbygningen gør at der hurtigt kan omrustes til vidt forskellige opgaver; herunder minerydning, overvågning, forureningsbekæmpelse, søopmåling, mineudlægning eller om nødvendigt kamp mod andre skibe eller ubåde.

Det portugisiske søværn angiver en pris på 25 millioner euro for de 4 danske skibe.

Planen er at standard-flex bådede afløser de portugisiske korvetter af Cacine-klassen. Det er formelt set en ikke militær myndighed, som får kommandoen over de tidligere danske skibe, som skal anvendes til patruljering og forventes at have en levetid på endnu 15 år.

Herunder standard-flex skibet Søløven efter ombygning til dykker-fartøj 

Din vurdering:Sammenligning af skattesystemer indenfor OECD landene – Portugal næstsidst

34 landes skattesystemer sammenlignes på konkurrenceevne, med henblik på tiltrækning af nye investeringer de enkelte OECD lande imellem, sat op imod de skattemæssige fordele og ulemper forbundet derved.

OECD står for Organisation for Economic Co-operation and Development (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) og er en international organisation, der arbejder for at stimulere økonomisk fremgang og markedsøkonomien mellem de demokratisk regerede medlemslande.

Organisationen har 34 medlemslande og de respektive landes skattesystemers effekt på konkurrencedygtighed eller mangel på samme, er netop blevet offentliggjort i en rapport, lavet af den amerikanske tænketank The Tax Foundation.

I hvilket land skal man oprette en ny virksomhed?
Undersøgelsens udgangspunkt var: hvilket land har de bedste skattemæssige forhold, med henblik på investering og opstart af ny virksomhed?

Beregningerne er lavet ud fra 40 variabler fordelt på fem hovedgrupper: selskabsbeskatning, beskatning af forbrugsvarer, ejendomsbeskatning, personlig indkomstbeskatning, og regler for internationale beskatning (eventuelt dobbeltbeskatning ved aktiviteter i udlandet):

Undersøgelsen rangerer Estland, New Zealand, Schweiz, Sverige og Australien i top fem, som lande med de bedste muligheder for at undslippe alt for hård beskatning af investeringer og nystartede virksomheder.

De fem nederste af OECD’s 34 medlemslande er fra bunden Frankrig, Portugal, USA, Italien og Spanien.

Specielt amerikanerne er ærgerlige over at være havnet 3. sidst, kun lige over Portugal.

Portugals rangering
Af de 34 lande sammenlignet i undersøgelsen rangerer Portugal følgende:

 • Selskabsbeskatning: nr. 29
 • Beskatning af forbrugsvarer: nr. 31
 • Ejendomsbeskatning: nr. 19
 • Personlig indkomstbeskatning: nr. 30
 • Regler for International beskatning: nr. 29
 • Samlet placering: nr. 33

Se den samlede liste over de enkelte landes rangering på de respektive hovedgrupper på The Tax Foundations 2014 International Tax Competitiveness Index

Din vurdering:Madeira rejser – oplevelser og events 2015

Portugals ferieø nummer et er klar med event-kalenderen for Madeira 2015.

Der venter som sædvanligt de mange tusinde turister, der hvert år besøger øen, en masse dejlige og behagelige ferieoplevelser, på en af de mest populære feriedestinationer i Europa.

Det er allerede nu muligt at sætte kryds i kalenderen, så favoritarrangementet på Madeira rejsen kan opleves fuldt ud.

Vejret på Madeira

Karneval, blomsterfestival, golf, vinfestival og juleforberedelserne med det imponerende og årsafsluttende nytårsfyrværkeri, er alle velkendte, klassiske begivenheder på turen til Madeira.

Fra 2015 har Madeiras turistråd tilføjet en naturfestival til event-programmet, da vandreferie på Madeira er mere populært end nogensinde før. Læs mere om det hele nedenfor.

Karneval på Madeira 2015 – Festas de Carnaval 11-18. Februar
Oplev mere end forventet ved det årlige karneval i Funchal fra 11-18. februar 2015. Alle medvirkende i den ugelange festival, der er årets første store begivenhed og som falder tidligt i 2015, har en sand fest, og lokale og turister strømmer til Funchals gader og stræder for at opleve de mange parader og optog.

Man skal i denne uge forvente, at Funchal bliver én lang, traditionel Madeira fest, med det gode humør helt i top - på gaderne, barerne og restauranterne. Se mere i karnevals-artikel fra 2012.

Blomsterfestival Madeira 2015 – Festa da Flor 16-22. april
Den årlige Madeira blomsterfestival i april måned er en fryd for alle sanser. I dagene fra 16-22. april 2015 bliver store dele af Funchal dækket af fantastiske blomsterdekorationer og blomstermarkeder, og kulminerer med en parade samt opførelsen af Håbets Mur. Vær opmærksom på, at det normalt er lørdag og søndag i perioden der er festivalens højdepunkter.

Golf – Madeira Island Open Maj 2015:
Clube de Golfe Santo da Serra lægger igen i 2015 bane til Madeira Island Open.

Golfbanen ligger 500 m. over havets overflade, i særdeles naturskønne omgivelser og på en klar dag er udsigten helt ekseptionel. Læs meget mere om golf på Madeira.

Endelig dato for 2015 golfturneringen er endnu ikke fastlagt per medio oktober 2014.

Atlanterhavsfestival 2015 - Festival do Atlântico 6., 13., 20. og 27. juni
Atlanterhavsfestivalen er begivenheden der markerer starten på sommersæsonen på Madeira. Igen i år er der et bredt udvalg af aktiviteter og events, hvor de vigtigste er de store fyrværkerikonkurrencer, Madeira Musikfestival og den lokale kunstuge.

Fyrværkerikonkurrencen finder sted fire lørdage på molen udenfor Potinha, med fantastiske fyrværkerishows, akkompagneret af musikalske toner. En fyrværkeri-musical kaldes arrangementet også. Det er en helt unik oplevelse for både lokale og turister.

Arrangementet løber i 2015 af stablen på fire lørdage i juni måned:

 • 06. juni
 • 13. juni
 • 20. juni
 • 27. juni

Alle dage fra kl. 22.30

Begivenheder og events på Madeira 2015 finder sted alle dage i juni. Udover fyrværkeri opvisningerne, vil der være mange forskellige optrædener af både folkelig og religiøs karakter.

De mange helgenskikkelser er lige så meget en undskyldning for at afholde nogle gode fester til ære for de respektive. De poplære helgener Santo António, São Pedro og São João fejres således også på Madeira i juni måned og det er ganske forrygende og underholdene at være en del af, som gæst på øen.

Kunstugen på Madeira finder sted for 2. gang som en fast bestanddel af Madeiras event-kalender. Og klassisk musik kan nydes og opleves i Palácio de São Lourenço, Teatro Municipal Balthazar Dias, Casa das Mudas og i flere kirker i Funchal.

Læs også artiklen: Rejser til Madeira – Atlanterhavsfestival i juni måned

30. juli – 1. august 2015: Madeira Rally - Rali Vinho de Madeira
Arrangementet hedder også Madeira Wine Rally og har ikke noget med vin at gøre (se derimod Madeira Vinfestival), og alligevel, for hele løbet - der har start og mål i Funchal - fejres med et glas af den gode Madeira vin ved åbningsceremonien. Selve rallyløbet foregår rundt omkring i Madeiras bakkede terræner og er et stort tilløbsstykke for motorsport interesserede.

Se Madeiras event-kalender for 2015 (åbnes som PDF fil)

14 – 15. august 2015: Monte Festival
Kirken Nossa Senhora do Monte oppe over Funchal ligger plads til øens største festival med et religiøst islæt. Kirken bliver til lejligheden dekoreret med blomster for at ære Madeiras skytsengel.

Dette smukke område omkring kirken i Monte bliver derefter beriget med underholdning og festligheder, med mad, musik og dans.

30. august – 6. september 2015: Madeira vinfestival – Festa das Vindimas
Høstfestival er en mere rammende betegnelse for begivenhederne i slutningen af august og starten af september.

I Madeiras hovedby Funchal er der lys, lyd og folkemusik, når øens befolkning fejrer fremstillingen af den traditionelle Madeira vin.

Byen Câmara de Lobos, 10 km. udenfor Funchal, gør ekstra meget ud af denne, for Madeira, særlige højtid. Festivalen her inkluderer drueplukning og fodtrampning af druerne. Hele høst- og vinfremstillingsritualet omkring denne specielle Madeira folkefest er en sand fornøjelse for alle tilskuere – både lokale og turister.

17-19. september 2015: Columbus Festival (Porto Santo)
Traditionen tro fejres Columbus på øen Porto Santo i september måned.

Koncerter, udstillinger og optog med historisk vingesus er en fast bestanddel af festivalen på Porto Santo, i byen Vila Baleira, hvor der gøres en dyd ud af at mindes Portugals storslåede tid som en nation af opdagelsesrejsende.

Læs mere om Columbus Festival på Porto Santo ved Madeira

22 – 23. august 2015: Porto Santo Vinhøst Festival
Porto Santo har deres egen hyldest til året druehøst, med vinsmagning, indblik i vinproduktion og en udstilling af redskaber, der har været anvendt gennem tiden til at fremstille vin. Musik og lokalkolorit følger med i disse to dage i august.

4 – 11. oktober 2015: Madeira Naturfestival – vandreferie Madeira
Nyhed på Madeiras officielle event-kalender: Madeira Naturfestival.

Selvom det er fjerde år i træk Madeira Naturfestival er en realitet, har festivalen fået det blå stempel af Madeiras turistråd og bliver nu markedsført sammen med de mest spektakulære begivenheder på øen.

Festivalen har til mål at give et indblik i naturen på Madeira. Alle kan deltage – både unge og ældre og naturligvis også dem midt imellem.

Aktiv turisme er det overordnede tema og oktober måned er en fantastisk måned på Madeira, hvor naturen virkelig træder i karakter. Vær aktiv gæst i samspil med naturen og få en masse oplevelser og overraskelser undervejs: til vands, til lands og i luften. Læs også artiklen Levadavandring på Madeira.

Video: naturen på Madeira – både barsk og smuk

1. december 2015 – 6. januar 2016: Jule- og nytårsfestligheder
Festlighederne i forbindelse med jul og nytår på Madeira starter med opsættelse af julebelysningen i Funchal i starten af december måned. Derefter er der et fyldigt program, der varer lige til helligtrekonger den 6. januar (12. dagen efter jul). Rejser til Madeira ved jule- og nytårstid er meget populære blandt nordeuropæiske turister. Her skal fly og hotel bookes i rigtig god tid.

Læs også artiklen: Jule- og Nytårsfestligheder på Madeira.

Nytårsfestlighederne er måske den mest imødesete af alle de mange hyggelige, behagelige og rare oplevelser i december måned på Madeira. Fyrværkeriet, der er noteret i Guinness Rekordbog som verdens største, går nemlig i gang langs med Madeiras havnefront. Se nedenstående video.

Video: fantastisk videooptagelse af nytårsaften 2013 på Madeira – se det storslåede fyrværkerishow

Din vurdering:Ryanair lancerer 6 nye ruter fra Lissabon - nye sommerruter til Hamborg, Bremen, Eindhoven, Milano, Roma og Warszawa

Fra sommer 2015 lancerer Ryanair 6 nye sommeruter fra Portugal til destinationer i Tyskland, Holland, Italien og Polen.

De 6 nye Ryanair-ruter fra Lissabon går til:

 • Hamborg, Tyskland - 1 daglig afgang.
  (Relevant for mange danskere, der flyver fra Hamborg til Lissabon)
 • Bremen, Tyskland - 3 ugentlige afgange.
 • Eindhoven, Holland - 3 ugentlige afgange.
 • Milano, Italien - 1 daglig afgang.
 • Rom, Italien - 1 daglig afgang.
 • Warszawa, Polen - 2 ugentlige afgange.

Den største nyhed er Warszawa som Ryanair hverken har haft vinter- eller sommerruter til fra Lissabon tidligere.

De 10 eksisterende sommerruter fra Lissabon forventes desuden at blive bevaret i sommeren 2015, så der er mange muligheder for at flyve low cost fra Lisbon Airport.

Lissabon - det nye Barcelona
Ved en pressekonference udnævnte Ryanairs Michael O'Leary Lissabon til "det nye Barcelona" - med henvisning til at Barcelona i flere år har haft status som en af de mest populære storbyferie-destinationer i Europa.

Med de nye ruter slår Ryanair fast, at Portugal er et særdeles vigtigt marked for Ryanair, og der satses på at Lissabon kan tiltrække endnu flere turister i årene fremover.

Samtidig annoncerer Ryanair at antallet af afgange fra Lissabon til følgende destinationer øges fra sommer 2015:

 • Porto, Portugal - fremover 2 daglige afgange
 • London, England - fremover 3 daglige afgange
 • Manchester, England - fremover 5 ugentlige afgange
 • Pisa, Italien - fremover 3 ugentlige afgange

Fra Faro udvides antallet af afgange til East Midlands til 2 daglige afgange. Ryanair har 27 ruter fra Faro planlagt til sommeren 2015.

Ryanair vil være største flyselskab i Portugal
Ryanair forventer at man inden for 3 år vil være større end TAP og Easyjet på ruter til/fra Portugal med over 12 millioner passagerer. Ryanair har nyligt annonceret at selskabet har bestilt en række nye Boing-fly, der skal understøtte væksten.

Michael O'Leary udtrykte på pressekonferencen ønske om at Lissabon på sigt etablerer en decideret lavpris-lufthavn, hvor afgifterne for flyselskaberne bliver lavere. Ryanair håber at Vinci's overtagelse af ANA (Portugals Lufthavne) vil sætte hurtigere gang i processen.

Se også: Portugals lufthavne er solgt - Vinci køber ANA (Aeroportes de Portugal)

Din vurdering:Lissabon udenfor Portugals grænser – Lisbon i USA

Hvorfor hedder byerne også Lisbon i USA og hvor ligger de egentlig? – spøjse og historiske observationer

Hvor ligger Lissabon? Det kan lyde som et overflødigt spørgsmål på en hjemmeside, der primært henvender sig til danskere med interesse for Portugal.

Det er da Portugals hovedstad, ville de fleste nok svare.

Og ja, det er sandt nok, men hvis man forestiller sig, at spørgsmålet gik til en person fra Lapland i Finland, så kunne vedkommende sagtens svare, at det er en lille, ubeboet ø i den Botniske Bugt. Og det er faktisk også rigtigt.

Der findes ingen umiddelbar relation mellem øen i Finland og Lissabon i Portugal, der ligger små 4.700 km sydpå. Selv i Norge har de navngivet en plet på landkortet Lissabon.

Mere aktuelt rejse-info om USA på Guide-USA.dk

Lisbon i USA – Lissabon udenfor Portugal
I USA findes der 14 stater, som har byer med navnet Lisbon (Lissabon på engelsk):

 • Florida
 • Clark County, Ohio
 • Iowa
 • Louisiana
 • Illinois
 • Maryland
 • New Hampshire
 • New York
 • North Dakota
 • Juneau County, Wisconsin
 • Ohio (Columbiana County)
 • Waukesha County, Wisconsin
 • Maine
 • Connecticut (i New London County) - én af de store Lisbon i USA med omkring 4500 indbyggere


 

LIsbon, Connecticut - køretur gennem byen

Sjove historier bag navngivning i USA
Det er ofte finurligheder der ligger til grund for, hvorfor byen hedder som den hedder og stort set alle byer med navnet Lisbon i USA har forbindelse med Lissabon i Portugal – i større eller meget mindre grad – en enkelt by skiftede sågar navn til Lisbon (North Dakota), fordi byens grundlæggers kone kom fra Lisbon, New York.

Nedenfor er et par historier om udvalgte Lisbon byer i USA:

Lisbon - New Hampshire
I New Hampshire havde guvernørens ven været konsul i Portugal, så hvorfor ikke kalde byen Lisbon i 1824, da byen én gang for alle skulle have et fast navn. Navnet på byen havde vekslet en del gange, afhængig af bystyret, for allerede i 1763 hed byen Lisbon for første gang.

Lisbon - New York
I den nordlige del af staten New York ligger Lisbon. I 2010 var der godt 4.000 indbyggere, der måske lige så godt kunne have boet i Lisburn. For det var det der stod på papirerne fra folketællingen i 1810 og Lisburn er en by udenfor Belfast i Nordirland.

Lisbon - Illinois
Lisbon i Illinois, USA havde 248 indbygger, 91 husstande og 72 familier der boede i landsbyen. Det var i år 2000. I 2010 var indbyggertallet på 285, eller en stigning på 14,3 procent (!). Tilhørsforholdet til Portugal står lidt i det uvisse, men flere nordmænd fandt Lisbon, Illinois omkring 1850 – Det kan jo faktisk være nordmænd der har medbragt navnet?

New Lisbon og Lisbon
Med tiden blev mange bynavne forkortet fra New Lisbon til bare at hedde Lisbon i USA. Det er en skønsom blanding af små flækker med et par hundrede indbyggere og småbyer med 2-3.000 op til 8.000-9.000 indbyggere.

De fleste byer har med tiden også gennemgået en navneforandring fra noget helt andet til endelig at hedde Lisbon, som i ovenstående eksempel fra New Hampshire, hvilket primært skete i nittenhundredetallet, da byerne skulle indordnes i større amter (County).

Se også: Library of Congress - Lisbon in the US

Rejsetip: Billeje USA

Din vurdering:Måske højere mindsteløn i Portugal fra oktober 2014

Siden 2011 har mindstelønnen i Portugal været 485 euro pr. måned. Nu stiger den måske til 505 euro allerede fra oktober 2014.

Regeringen villig til ny aftale
Avisen Expresso erfarer fra en kilde tæt på begivenhederne, at repræsentanter fra regeringen og arbejdsmarkedets parter fredag den 13. september 2014 satte sig sammen for at diskutere vilkårene for en stigning på 20 euro om måneden for ansatte på mindsteløn i Portugal.

Det menes, at regeringen er villige til at indgå en aftale, men ønsker så bred enighed som muligt mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne.

Det forventes at koste staten 1.6 mio. euro i resten af 2014, hvis en lønstigning på 20 euro træder i kraft.

Ifølge Portugals økonomiministerium arbejder ca. 12 procent af befolkningen på minimumsløn, mens fagforeningerne peger på, at det nærmere er 500.000 personer, eller mere end det dobbelte af regeringens tal.

Portugals økonomi stadig skrøbelig
Portugals økonomi er stadig stram efter landet forlod EU lånehjælpepakken i maj 2014, men regeringen forventer, at bruttonationalproduktet (BNP) vil stige med 1 procent i år og forsøger ihærdigt at sænke statens budgetunderskud fra 4,9 til 4 procent af BNP allerede i 2014 og yderligere til 2,5 procent i 2015.

14 månedslønninger om året
Til almindelig orientering skal det fremhæves, at en årsløn i Portugal udbetales i 14 rater, med en ekstra rate i juli og december, hvilket reelt giver en nuværende mindsteløn på 566 euro (14x485/12). Den kan måske stige til 589 euro om måneden (14x505/12). Lønnen er brutto.

Minimum månedsløn, købekraft og gennemsnitsløn i EU
Per januar 2014 var spændet mellem laveste og højeste månedlige minimumsbruttoindkomst i EU lige fra 174 euro i Bulgarien til 1.921 euro i Luxemburg. Med andre ord tjener en person i Luxemburg 11 gange mere end en bulgarer.

Omsat til købekraft er købekraften i Bulgarien ca. 20 procent i forhold til Luxemburg. Købekraften i Portugal er ca. 40 procent i forhold til Luxemburg (og Danmark). Portugal rangerer lavest blandt alle vesteuropæiske lande, men dog over en lang stribe østeuropæiske nationer.

I runde tal er den månedlige gennemsnitsløn per person i Portugal på 1000 euro. EU gennemsnitslønnen er 2000 euro og i Danmark var gennemsnitslønnen i 2013, ifølge Danmarks Statistik, på omregnet 3000 euro pr. måned. EU’s højeste sammen med Luxemburg.

Kilde: globalpost og Eurostat

Din vurdering:EM fodbold 2016 - Portugal skal have ny landstræner for nationens fodboldhold frem mod EM i Frankrig

Portugals fodboldlandstræner Paulo Bento og det portugisiske fodboldforbund kom den 11. september 2014 til enighed om at ophæve kontrakten mellem dem.

Det meddelte forbundet i en pressemeddelelse.

Med andre ord: en venlig måde at fortælle, at Bento er blevet fyret.

Fyret ovenpå skuffende resultat i EM kval
Det sker efter en stribende skuffende resultater på fodboldbanen, der helt præcist startede med 0-4 nederlaget til Tyskland i sommerens VM-slutrunde i Brasilien og kulminerede ved Portugals forsmædelige nederlag på 0-1 på hjemmebane til, den i fodboldhenseende miniputnation, Albanien (sammenlign med Danmarks triste nederlag på 0-4 til Armenien i Parken efteråret 2013).

Ny landstræner endnu ikke udnævnt - EM fodbold 2016
Det portugisiske fodboldforbund Federação Portuguesa de Futebol (FPF) meddelte desuden, at en ny landstræner endnu ikke var fundet, men at der er forhandlinger i gang.

Endnu et offer for mediekritik
Paulo Bento er endnu en portugisisk landstræner, der er blevet offer for mediernes og befolkningens hårde og skånselsløse kritik, siger Carlos Queiroz til A Bola. Queiroz har blandt andet tidligere trænet Real Madrid.

Han har bemærket, at de fleste, tidligere landsholdstrænere for Portugals udvalgte alle sammen er blevet gennet ud af bagdøren og stort set ingen fremtid har inden for fodboldverden igen.

De er alle ofre for en nådesløs kritik og FPF holder tilsyneladende ikke hånden over landstræneren, hvis hele den fodboldelskende nations krav om trænerfyring bliver alt for voldsomt.

Til sammenligning er Danmarks landstræner Morten Olsen den træner i verden, der for tiden har siddet længst på taburetten og ind imellem har han også måtte lægge øre til sønderrivende kritik (jf. ovennævnte nederlag), uden at DBU har følt sig nødsaget til at afbryde samarbejdet, men tværtimod forlænget eksisterende aftale gentagne gange.

Video: Portugal – Albanien 0-1 (sept. 2014) – Paulo Bentos dødsstød?

Somos Seleção, Somos Portugal – eller hvem bestemmer?
Fodbold i Portugal er kæmpestort! – alle fodboldinteresserede er mandagstrænere og man skal bestemt ikke undervurdere mediernes og folkets dom i fodboldsammenhænge i Portugal - det kan have medvirket til Federação Portuguesa de Futebols beslutning – igen.

Hvem skal være ny Portugal landstræner mod EURO 2016
Den portugisiske sportsavis A Bola, der udkommer dagligt, spekulerer i, at den nye landstræner til at overtage tøjlerne bliver den tidligere Porto, Sporting og Benfica træner, 59 årige Fernando Santos, hvis primære opgave i så fald bliver at føre Portugal til EURO 2016 i Frankrig.

Fernando Santos, der var træner for Grækenlands landshold indtil nederlaget i 8-delsfinalen mod Costa Rica ved VM i Brasilien 2014, formåede, desværre for ham selv, at blive præsenteret for det røde kort af kampens dommer, i de døende minutter for en del upassende kommentarer.

Han fik efterfølgende 8 dages karantæne fra internationale landstræneropgaver og det ville i så fald være en ny landstræner for Portugal, der skulle styre holdet fra tilskuerpladserne. Det kan have kostet ham karrieren på allerhøjeste niveau. Medierne spekulere også i, om det ikke ville være på sin plads at prøve en landstræner fra udlandet.

Portugals mange dygtige spillere i store klubber – og Cristiano Ronaldo selvfølgelig
Portugals spillermateriale er som de fleste ved mest koncentreret om navnet og stjernen Cristiano Ronaldo. Men Portugal har mange stjernenavne: Pepe og Fábio Coentrão spiller med Cristiano i Real Madrid, João Moutinho spiller i Monaco og i det hele taget har Portugal mange spillere i den rigtige gode alder omkring 30 år, samt store talenter i starten af tyverne.

De fleste spillere prøver til dagligt kræfter i store ligaer på deres respektive klubhold, ikke mindst i Spanien, så spørgsmålene der naturligvis melder sig nu kunne blandt andet være: er det ikke rimeligt at træneren bliver fyret og ikke et hold af stjerner? Eller er det en svær og utaknemmelig opgave at styre en stribe fodboldstjerner, når de sammen skal tørne ud på alverdens stadions og indfri nationens evige, store forventninger og ikke bare egne ambitioner?

Lige som i alle andre fodboldinteresserede lande, er dagen efter en sejr én af årets bedste dage for den almindelige fodboldentusiast – dette gælder helt sikkert også i Portugal. Det omvendte gør sig dog desværre også gældende.

Næste betydende kamp for Portugal er mod Danmark i København i EM kval. Gruppe I
Portugals næste landskamp er mod Frankrig (Portugal sidder over i næste EM 2016 kval. runde) og derfor er første betydende kamp for den kommende, nye landstræner mod Morten Olsen og Danmark i København.

Portugal møder Danmark i EM kval. Gruppe I, i Parken den 14. oktober 2014 og igen i Portugal 8. oktober 2015.

Se også: Danmarks EM Gruppe 2016 - Stilling EM Kval Gruppe I med Danmark og Portugal

Din vurdering:Modløshed blandt Portugals ungdom bekymrende for landets fremtid

Det estimeres, at 14 mio. unge europæere mellem 15 og 29 år hverken går i skole eller har et arbejde. Det er især de sydeuropæiske lande, der er hårdt ramt af ungdomsarbejdsløshed.

Disse unge kaldes med et nutidigt udtryk hverken-eller generationen.

En sociolog fra universitetet i Coimbra kalder situationen i Portugal for ’bekymrende’. Han er af den opfattelse, at de unge er demotiverede på grund af landets svære tilstand gennem de seneste år og fremhæver de unges betydning for landets økonomiske genopretning.

Det er en svær balancegang, når mange indbyggere samtidig vælger at forlade fædrelandet for at søge arbejde i udlandet.

Portugals unge vil hverken det ene eller det andet
Portugals ungdomsarbejdsløshedsprocent er på ca. 40. En stor gruppe unge mener ikke længere de behøver at uddanne sig til noget, der alligevel ikke giver job i fremtiden, men vil samtidig heller ikke tage lavtlønnede job til 500 euro om måneden. Hverken det ene eller det andet.

En stor del af ungdommen er havnet i den lidet flatterende kategori: ’Generation hverken-eller’.

Det frygtes, at op til 30 procent af Portugals unge mellem 20 og 24 år er i fare for at blive ramt af fattigdom, ifølge EU.

Læs artiklen ’Neither-nor generation’ worries Portugal publiceret af ShanghaiDaily den 10. september 2014

Din vurdering:Danmarks EM Gruppe 2016 - Stilling EM Kval Gruppe I med Danmark og Portugal

Gå til : EM 2016 (EURO2016) resultater/stilling i Portugals gruppe F

Danmark og Portugal er i kvalifikationsgruppe I - sammen med Albanien, Serbien og Armenien.

Portugal og Danmark er favoritter
Danmark og Portugal tørner sammen i EM kvalifikationen første gang den 14. oktober 2014 i København og igen 8. oktober 2015 i Portugal.

Se kampplan herunder.

Stilling og resultater - Danmarks EM kvalifikationsgruppe I

Bemærk at stilling reflekterer point-fradømmelse efter Serbien-Albanien kampen.

Stilling Danmarks EM kval gruppe

Hold Kampe spillet Vundne kampe Uafgjorte kampe Tabte kampe Målscore Point
Portugal 8 7 0 1 11-5 21
Albanien 8 4 2 2 10-5 14
Danmark 8 3 3 2 8-5 12
Serbien 8 2 1 5 8-13 4
Armenien 8 0 2 6 5-14 2

Stilling opdateret 11. oktober 2015 kl. 19.52 (ifølge UEFA)

1. spillerunde EM Kval kampe

7. sept. 2014: Portugal – Albanien 0-1
7. sept. 2014: Danmark – Armenien 2-1 (Målscorere for Danmark: Pierre-Emil Højbjerg og Thomas Kahlenberg)

2. spillerunde EM Kval 2016 kampe

11. okt. 2014: Armenien - Serbien 1-1 
11. okt. 2014 kl. 20.45: Albanien – Danmark 1-1
(Portugal sad over i 2. runde)

3. spillerunde EM fodbold 2016

14. okt. 2014 kl. 20.45: DanmarkPortugal - 0-1
14. okt. 2014 kl. 20.45: Serbien – Albanien - 0-0 - per kl. 22.45 blev kampen afbrudt på grund af uro på stadion. Serbien vandt administrativt 3-0, men ingen point blev uddelt

4. spillerunde Danmarks EM gruppe kampe

14. nov. 2014 kl. 20.45: Serbien – Danmark - 1-3
14. nov. 2014 kl. 20.45: Portugal – Armenien - 1-0

5. spillerunde EM Kval gruppe I

29. marts 2015 kl. 18.00: Albanien – Armenien  - 2-1
29. marts 2015 kl. 20.45: Portugal – Serbien - 2-1
(Danmark sad over i 5. runde) 

6. spillerunde Fodbold EURO Kval

13. juni 2015 kl. 18.00: Armenien – Portugal - 2-3
13. juni 2015 kl. 20.45: Danmark – Serbien - 2-0

7. spillerunde Danmark EM 2016

4. sept. 2015 kl. 20.45: Danmark – Albanien 0-0
4. sept. 2015 kl. 20.45: Serbien – Armenien 2-0
(Portugal sad over i 7. runde) 

8. spillerunde EM kval gruppe I

7. sept. 2015 kl. 18.00: Armenien – Danmark 0-0
7. sept. 2015 kl. 20.45: Albanien – Portugal 0-1 

Kvalifikation giver adgang til EM slutrunden 2016 i Frankrig
Nummer 1 og 2 i samtlige ni kvalifikationsgrupper (A til I) går direkte videre til EURO 2016 i Frankrig.

Den bedste treer går også direkte videre, mens de resterende otte 3’ere skal spille play-off kampe om fire pladser.

Kommende kampe i EM kvalifikation Gruppe I
Kamptidspunkt er dansk tid (Portugal -1 time)

Alle hold der sidder over i de enkelte runder spiller træningskamp mod Frankrig (VM-arrangørerne)

1-2-3-4-5-6-7-8. spillerunder til EM Kvalifikation 2016

Se resultater ovenfor

9. spillerunde - med Portugal Danmark kamp

8. okt. 2015 kl. 20.45: Albanien – Serbien 0-2
8. okt. 2015 kl. 20.45: Portugal Danmark 1-0

10. spillerunde - Danmarks gruppe EM Kval

11. okt. 2015 kl. 18.00: Armenien – Albanien 0-3
11. okt. 2015 kl. 18.00: Serbien – Portugal 1-2
(Danmark oversidder i 10. runde)

Din vurdering:Portugal springer opad på den globale rangliste over konkurrenceevne

Portugal i økonomisk vækst mens resten af Eurozonen stagnerer – prisfald i fødevarepriserne i første halvår af 2014

Portugal hopper 15 pladser frem og er nu det 36. mest konkurrencedygtige samfund i verden. Stigningen sker efter en periode med næsten uafbrudt tilbagegang siden 2005.

Det oplyser World Economy Forum (WEF) onsdag den 3. september 2014 i deres årlige opgørelse.

Portugal på vej op igen
Verdensranglisten har igen Schweiz på førstepladsen, foran Singapore, USA, Finland og Tyskland. Danmark er nummer 13.

Portugals spring frem til 36. pladsen er første fremgang siden 2005, hvor Portugal toppede på 22. pladsen.

Reformer bærer frugt nu
WEF bemærker sig, at Portugals ambitiøse reformprogram er ved at give resultat og understreger, at der ikke allerede skal hviles på laurbærrene, men fortsættes med at implementere igangværende reformer, ikke mindst for at imødekomme de vedvarende bekymringer angående landets skrøbelige nationaløkonomi.

De tre største problemer for en vedvarende forbedring for Portugal er ifølge WEF bureaukrati, skattetryk og adgang til finansiering af nye forretningstiltag. Portugal scorer til gengæld højt på vej-infrastruktur, grund- og videregående skoleuddannelse, ledelsesuddannelse og teknologisk parathed.

Vækst og fremgang
Portugiserne har også lagt en vækst i BNP ydeevnen på 0,6 procent i andet kvartal af 2014. På årsbasis har Portugal haft en fremgang på 0,8 procent. Dette skal ses i lyset af, at de 18 lande i Eurozonen tilsammen stagnerer. Til sammenligning har Danmark haft en negativ vækst på 0,3 procent (Danmark er ikke en del af Eurozonen).

Prisfald i detailhandlen
Generaldirektøren for Foreningen af Portugisiske Distributionsselskaber (APED) fortæller, at der er tegn på, at priserne i landets butikker er faldene, især for fødevarer. Gennemsnitsprisen for fødevarer er faldet med 0,2 procent i første halvdel af 2014 i forhold til samme periode i 2013. Prisberegningen er baseret på tal, der ikke inkluderer rabat eller er rabatgivende ved betaling.

Kilde: The Portugal News

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »