Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal importerer arbejdskraft til landbruget trods høj ledighed

Det er ikke populært blandt Portugals borgere at tage et arbejde i landbruget.

Trods stor arbejdsløshed i Portugal (omkring 15 %), har landbruget i stigende grad svært ved at tiltrække indenlandsk arbejdskraft og må ty til import af bær- og frugtplukkere fra primært Asien, Afrika og Østeuropa.

Det kan ikke betale sig at arbejde i landbruget
Grunden til, at et arbejde i landbruget ikke har den brede appel hos lokalbefolkningen synes lidt kompleks, men den overordnede årsag er formentlig den samme som i mange andre vesteuropæiske lande: det fysisk hårde arbejde til minimumsløn kan ikke betale sig i forhold til, hvad staten udbetaler i arbejdsløshedsunderstøttelse.

Det giver simpelthen ingen økonomisk mening, mener mange portugisere, der har været i beskæftigelse på en gård. Alene den økonomiske omkostning til benzin ved pendling frem og tilbage æder det meste af lønnen.

Den nye generation vælger landbruget fra
Desuden ser den nye generation af portugisere ikke landbruget som en del af fremtiden. Tværtimod, et arbejde i landbruget har for mange nyuddannede, arbejdsløse unge kedelige reminiscenser til en tid, hvor familien knoklede benhårdt hver dag og stadig havde svært ved at forsørge sig selv. Derfor prøver mange unge i stedet lykken i udlandet eller tager et sommersæsonjob i turistbranchen.

Læs The New York Times’ glimrende artikel, der beskriver de portugisiske gårdejeres store dilemma mellem brugen af lokal og importeret arbejdskraft, der samtidig også er et dilemma for staten, der ønsker at komme ud af det økonomiske dødvande og bringe landet og befolkningen på fode igen.

Din vurdering:Portugals monopoliserede online spilmarked forventes ophævet

Trojkaen, der tilsammen lånte Portugal 78 mia. euro, har bedt landets ansvarlige ændre loven på online spillemarkedet og bryde monopolet.

I dag styres spil på internettet i Portugal 100 procent af den religiøse fond Santa Casa da Misericordia de Lisboa (SCML).

Gode skatteindtægter til staten
De mulige, mange skatteindtægter ved online gambling er noget som Portugal kan gøre stor brug af de næste mange år.

Der er brug for at finde så mange indtægtskilder som muligt, fastslår Trojkaen (der er en sammensætning af den Internationale Valutafond, EU Kommissionen og den Europæiske Centralbank), der mener, at der skal åbnes op for lovændringer på online spilmarkedet.

550 årig sidder på det hele
Som det er i dag, har den 550 år gamle religiøse enhed monopol på netop online spiludbuddet i Portugal og det er ikke noget der skal ændres på. Men kan SCML få en solid bid af kagen, er de dog klar til dialog. Sådan lyder fondens forslag til en løsning.

SCML kan læne sig op af en noget kontroversiel EU dom fra 2009, der tillod et medlemsland at opretholde forbuddet mod udenlandske spilvirksomheder, selvom det var lovligt i et andet medlemsland.

Støtter samfundets svageste
En stor del af overskuddet fra indtægter på lotterier og Kasino, som er de spil fonden tilbyder via internettet, går til projekter, som hjælper fattige og værdigt trængende i Portugal.

Online spil i Danmark er forholdsvis nyt
Første januar 2012 åbnede Danmark op for lovgivning omkring udenlandske spiludbyderes etablering i Danmark (indtil da var Danske Spils enerådende, uden konkurrence). Der havde op til da været et tovtrækkeri i 10 år med EU, inden der blev enighed om hvem og hvordan spilmarkedet i Danmark skulle administreres.

 

Læs her for mere information.

Din vurdering:VM 2014 håbet lever endnu – Portugal redder uafgjort i overtiden

Portugal har stadig muligheden for at gå videre fra Gruppe G, efter udligningen til 2-2 i fem minutters overtid i kampen mod USA søndag aften (22. juni).

Men det ligger desværre helt fast, at træner Paulo Bento og hans tropper ikke selv bestemmer deres endelige skæbne ved dette VM i Brasilien 2014.

Foreløbig har det ikke været den drømmeslutrunde man havde håbet på fra portugisisk side og med kun et point i to kampe, hænger den videre kvalifikation i en tynd tråd.

Målscoren vigtig ved pointlighed
Det kan vise sig særdeles bekosteligt, at Ronaldo og co. tabte den første kamp med 4-0, idet målscoren ved dette VM igen er den afgørende faktor i gruppestillingen, hvor det tidligere har været indbyrdes kampe, der fordelte holdenes placering efter alle tre kampe i gruppespillet var afviklet.

Kampen mod Ghana torsdag den 26. juni er måske Portugals sidste optræden i denne omgang, hvis ikke heldet tilsmiler holdet. Der skal sendes mange bolde ind i netmaskerne i gruppens sidste to kampe for at rette op på Portugals samlede målscore og dermed videre deltagelse i knock-out fasen.

Stillingen i Gruppe C – videre avancement er mulig
Inden tredje og sidste runde i Gruppe G spilles, er stillingen som følger:

  Point Mål
1 Tyskland 4 6-2
2 USA 4 4-3
3 Ghana 1 3-4
4 Portugal 1 2-6

 

Tyskland skal slå USA og Portugal skal slå Ghana. Den samlede målforskel skal være på seks eller mere i Portugals favør. For eksempel to gange 3-0.

Hvis USA og Tyskland spiller uafgjort i deres indbyrdes kamp, går de to hold videre og Portugal er definitivt ude af VM slutrunden 2014. Det virker måske som det mest sandsynlige scenarie.

Portugals landshold hårdt ramt, men håbet om miraklet lever
De nationale udvalgte er desværre ramt af mange skader og Pepes karantænegivende røde kort fra kampen mod Tyskland, så Ronaldo og ikke mindst hans holdkammerater skal finde en helt anden passion og spilleglæde end den de har vist i de første to kampe. Ellers er det farvel. Men mirakler er set før, så indtil dommeren fløjter kampen af torsdag, er der stadig håb for videre avancement.

USA – Tyskland og Portugal – Ghana spilles samtidig kl. 17.00 torsdag 26. juni.

Se højdepunkter fra kampen mellem USA og Portugal på dr.dk

Din vurdering:Befolkningstal falder fortsat i Portugal

Portugals Statistiske Institut (INE) har offentliggjort, at befolkningen i Portugal skrumpede med små 60.000 mennesker i 2013, sammenlignet med året før.

I alt skønner INE, at befolkningstallet i Portugal pr. 31. december 2013 var på 10.427.301 (lige under 5. mio. er hankøn og ca. 5,5 mio. er hunkøn)

En negativ balance i den naturlige befolkningstilvækst på ca. 24.000 og en udvandring på omkring 36.000 personer er årsagerne til reduktionen af befolkningen.

Mange flere ældre end yngre mennesker i Portugal
INE rapporterer videre, at der er 136 ældre mennesker for hver 100 unge. En faldende fødselsrate på 7.000 og en samtidig faldende dødelighed på 1.000 personer sidste år, er kun med til at forværre problemerne med en aldrende befolkning i Portugal endnu mere.

Antallet af børn, født af portugisiske kvinder, er generelt faldet over de sidste 10 år og ramte i 2013 et nyt lavpunkt, så den samlede fertilitet nu kun er 1,21 børn pr. kvinde - til sammenligning er fertiliteten 1,7 børn pr. kvinde i Danmark.

Levealderen stiger for både mænd og kvinder i Portugal
Anderledes ser det ud med den gennemsnitlige levealder i Portugal, som bestemt ikke er faldende. I de sidste 10 år er kvindernes gennemsnitlige levealder steget fra omkring 80 til 83 år og mænds gennemsnit er steget fra 73,5 til lige under 77 år. (DK: kvinder 81 år – mænd 77 år)

Det Statistiske Institut konkluderer, at den demografiske aldring er en konsekvens af et fald i fødselstallet, en vækst i levetid og senest også en stor udvandring af den portugisiske befolkning, der søger grønnere græsgange i udlandet.

Mange flere portugisere er sandsynligvis emigreret
Avisen Diário Economico har publiceret en artikel der fortæller, at 128.000 udvandrede fra Portugal i 2013 og siden Trojkaens ankomst i 2011 er mere end 350.000 portugisere emigreret.

På 10 år, i perioden fra 2003 til 2013, er antallet af ældre over 65 år vokset. Omvendt er antallet af unge under 15 år og antallet af befolkningen mellem 15 og 64 år faldet.

Tendensen skal vendes hurtigst muligt
Universitetsprofessor Joaquim Azevedo, som har anført et hold forskere, der fik til opgave at undersøge den faldende fødselsrate i Portugal, fortæller, at det er meget alvorligt med de manglende nyfødte.

Han mener, at der skal bruges kræfter over de næste 20 år på at vende den negative tendens. Hvis ikke det sker, kan Portugals befolkning falde helt ned til kun 7 mio. indbyggere ved udgangen af dette århundrede.

Fødselstallet skal stabiliseres, ellers kan befolkningen ikke opretholde sig selv som vi kender det i dag, siger Joaquim Azevedo.

Kilde: The Portugal News

Din vurdering:Lissabon på listen over verdens 25 bedste byer

Det internationale livsstilsmagasin The Monocle placerer Lissabon som nyhed på top 25 over verdens bedste byer - målt på livskvalitet, citerer dr.dk det London-baserede tidsskrift.

Læs også: Lissabon-ferie – billig sommerferie i Lissabon

København nummer et - igen
Ikke overraskende er alle nordiske hovedstæder på listen, med København på førstepladsen for tredje gang på syv år.

Undersøgelsen bedømmer København på blandt andet kulturelle forhold, indbyrdes tolerance, den offentlig transports infrastruktur, byens grønne områder, byens globale tilslutning, byens arkitektoniske rammer og solens effekt på humøret!

Apropos solen: Vejret i Lissabon nu og de næste dage

Lissabon på top 25
Listen over de 25 bedste byer i verden er som følger (sidste års placering i parentes):

1 København (1)

2 Tokyo (4)

3 Melbourne (2)

4 Stockholm (7)

5 Helsinki (3)

6 Wien (5)

7 Zürich (6)

8 München (8)

9 Kyoto (13)

10 Fukuoka (12)

11 Sydney (9)

12 Auckland (10)

13 Hong Kong (11)

14 Berlin (20)

15 Vancouver (19)

16 Singapore (15)

17 Madrid (18)

18 Paris (14)

19 Amsterdam (22)

20 Hamborg (16)

21 Barcelona (21)

22 Lissabon (ny på listen)

23 Portland (23)

24 Oslo (ny på listen)

25 Brisbane (ny på listen)

Listen er baseret på magasinets undersøgelse `Quality of Life Survey 2014’.

Din vurdering:Portugal klarer sig uden sidste lånerate fra Trojkaen af långivere

Portugal har besluttet sig for at klare sig uden den sidste lånerate i hjælpepakken på 2.6 mia. euro, efter landets forfatningsdomstol afviste besparelsesplaner for 2014 budgettet i maj måned, fortalte finansminister Maria Luis Albuquerque 12. juni, ifølge euronews.

Formelt trådte Portugal ud af det økonomiske hjælpeprogram 17. maj 2014.

Regeringen skulle inden udgangen af juni præsentere et alternativt forslag til stramninger i nationalbudgettet, men har i stedet valgt ikke at modtage den sidste aftalte rate fra Portugals långivere (Trojkaen) – Europa Kommissionen, Den Internationale Valutafond og den Europæiske Centralbank.

Læs også: Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Succes på obligationsmarkedet
Portugal har klaret sig rigtig flot på obligationsmarkedet siden annonceringen af tilbagetrækningen fra hjælpepakken. ’Regeringen mener ikke tiden er til yderligere stramninger og vi afslår derfor at modtage sidste del af den økonomiske hjælpepakke’, siger finansministeren.

Onsdag solgte Portugal for 975 mio. euro i 10-årige obligationer, til den laveste rente i mange år.

Regeringen mere troværdig
’I og med forfatningsdomstolen stadig mangler at tage stilling til flere af regeringens forslag til besparelser på årets budget, vælger vi at afvente med at finde på alternative metoder’, uddyber Maria Luis Albuquerque. Hun mener samtidig, at en sådan beslutning er med til at højne regeringens troværdighed.

Læs også: Nye skattestigninger i Portugal måske nødvendige – 2014 budget underkendt af forfatningsdomstol

Tyskland positive – Moody’s skeptiske
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble roser Portugals regering og mener, at hjælpeprogrammet har virket, landet er kommet tilbage på fode og kan igen klare sig selv. Det er en succeshistorie, fortæller han.

Kreditvurderingsbureauet Moody’s er lidt mere skeptiske og mener, at Portugal kan have svært ved at have et afbalanceret budget fra 2018, hvis ikke der bliver skåret i de udgiftsposter, domstolen altså har afvist. Det kan udskyde opgraderingen af landets økonomi, forudser de.

Din vurdering:Lissabon beboere har et blandet forhold til deres verdensberømte fortove

De møjsommeligt udformede, portugisiske fortove er ikke populære hos den ældre del af befolkningen i Lissabon.

En undersøgelse har vist, at 90 procent af befolkningen over 55 år frygter at gå på fortovene i Lissabons gamle kvarterer, fordi de er for stejle og glatte i regnvejr.

Selvom de hvide kalksten får byen til at lyse op, er der ingen fast greb i underlaget, når stenene blive våde. Det får mange fodgængere til at gå ud på den asfaltbelagte vej til stor fare for dem selv, når trafikken suser forbi.

Mange ældre mennesker glider og falder på fortovene
82 årige Maria de Lourdes Soares Pepe fortæller, at hun ikke har tal på, hvor mange hun har set folk glide og falde ned af det stejle fortov, hun har boet langs med hele sit liv. Mange stopper først deres fald når de rammer en pæl på ved ned af det trappelignede fortov, fortæller hun. Hvis det stod til Fru Pepe, blev alle fortove cementeret.

Prisen for en smuk og anderledes storby
Byen har mange stejle fortove, til fare for de mange ældre mennesker, der bor i den gamle del af Lissabon.

Adelaide Trindade 65 år vil dog ikke undvære byens kunstfærdige brostensbelægninger og siger ‘ja, jeg ved belægningen er glat og jeg går ikke i passende sko, men det er prisen man betaler for at have byens flotte fortove’.

Til sammenligning har Portugals næststørste by Porto samme kunstneriske belægning, men lavet af andre og mere skridsikre sten.

Renovering er på bekostning af kulturarv
Embedsmænd i Lissabon fortæller, at de er lydhøre overfor renovering af mange fortove, men siger samtidig, at den klassiske brostensbelægning i så fald ikke overlever.

Det har fået modstandere af så radikale ændringer på banen, der mener, at belægningen er en vigtig del af Lissabons kulturarv og ikke bare kan fjernes. Indbyggerne i Portugals hovedstad vakler mellem ønsket om en solid fortovsbelægning og bevarelse af et stykke ikonisk kultur.

Fortovene er kendte i mange andre lande
De portugisiske fortove er en kunstform i sig selv. Mønsteret af hvide og sorte sten anlagt i forskellige motiver som smuk gadekunst, er et kulturelt kendetegn for Portugal og som også ses i andre af Portugals tidligere kolonier.

I Brasilien havde man også, indtil 2008, denne type fortovsudsmykning på Rio de Janeiros strandpromenade, men ændrede belægningen på grund af faren for uheld blandt fodgængere og ikke mindst de høje omkostninger til vedligeholdelse.

Kreative idéer skal bevare Lissabons kulturarv
Kunstneren Tiago Custódio vil også bevare de portugisiske fortove og har startet et projekt, hvor huller bliver fyldt med firkanter af træ, beklædt med et stykke farverigt stof. Tiago mener, at ’kulturarven er vores og den skal vi bibeholde’.

Læs hele Wall Street Journal artiklen

Din vurdering:Vækst i turistindustrien og fald i arbejdsløsheden – Portugal på rette spor

Portugal havde verdens 13. største bruttooverskud på turistindustrien på ca. 6 mia. euro, fortalte præsidenten for verdenshandelsorganisationen på et møde i Lissabon i starten af juni 2014. Det skriver The Portugal News.

Portugals økonomiminister António Pires de Lima fulgte op med at fortælle, at de første fire måneder af 2014 har været en rigtig god start på året. Det er helt i tråd med 2013, som var Portugals bedste nogensinde, siger Lima.

Overnatninger steg de første fire måneder med 4 procent og antallet af turister med 6 procent og det er bare med at bygge videre på den gode tendens fra 2013, afslutter økonomiministeren.

Arbejdsløshedsprocent i Portugal faldende
Sammenlignet med april måned 2013 er arbejdsløsheden faldende. Sidste år var den på 17,3 procent, men altså i april 2014 faldet, så den nu ’kun’ er på 14,6 procent, skriver The Portugal News endvidere.

Det er Europas næststørste fald, men det ændre stadig ikke på, at arbejdsløsheden i Portugal er høj. Ud af EU’s 28 medlemslande har Portugal den femtehøjeste arbejdsløshed, efter Grækenland, Spanien, Cypern og Kroatien.

Ungdomsarbejdsløsheden er også faldende, således at den nu udgør 36,1 procent mod 40,3 procent i april 2013. Det er Europas sjettehøjeste.

Noget tyder på at Portugal er på rette vej, selvom der stadig er meget lang vej endnu.

Læs også: Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Din vurdering:Rosévin fra Cliff Richards vingård i Portugal høster anerkendelse i Danmark

Skuespiller Per Pallesen, der også besidder stort kendskab til vin og vinproduktion, smagstester fem rosévine i et TV-indslag for Jyllands-Posten.

Per Pallesen roser Vida Nova Rosé
Én af de fem rosévine kommer fra Cliff Richards vingård i Algarve og Pallesen giver den gode ord med på vejen (og fortæller diskret, at Cliff ikke selv laver vinen, men bare smager den til). En rosévin er ikke bare en blanding af rød og hvidvin, fortæller han og uddyber videre i indslaget.

Læs også: Sir Cliff Richard lancerer vinen Congratulations

Køb vinen på ferien til Algarve, Portugal
Prisen i Danmark for Cliff Richard vinen Vida Nova Rosé 2011 er angivet til 100 kr.

Kommer man forbi Cliffs vingård på sommerferieturen til Algarve, er der åbent mandag - fredag fra 10-17 (frokost lukket fra 13-14). Vingården holder lukket i weekenden og på helligdage.

Her er det muligt at købe selvsamme vin og årgang for 7,5 euro (ca. 56 kr.). Tidligere årgange sælges for 6 euro (ca. 45 kr.).

Læs meget mere om Cliffs vingård Adega Do Cantor på dansk og se og hør Per Pallesen fortælle om vinen i artiklen fra Jyllands-Posten.

 

Video: kom med ind i Cliff Richards vingård

Din vurdering:FIFA VM 2014 Brasilien – José Mourinho forudser finale mellem England og Portugal

Verdensmesterskaberne i fodbold 2014 starter i Brasilien torsdag d. 12. juni med åbningskampen mellem værterne fra Brasilien og Kroatien.

Mandag den 16. juni spiller Portugal sin første kamp ved VM mod Tyskland, som mange eksperter ser som en af favoritterne til titlen.

Portugals indledende kampprogram i Gruppe G ved VM Brasilien 2014
Nedenstående kamptidspunkter er portugisisk tid (plus en time i Danmark)

16. juni: Tyskland- Portugal (kl. 17.00)

22. juni: USA – Portugal (kl. 23.00)

26. juni: Portugal – Ghana (kl. 17.00)

José Mourinho spår et underholdende VM forløb
Spørger man Chelseas portugisiske træner, José Mourinho, bliver det ikke Brasilien, Spanien, Argentina eller Tyskland der løber med det hele.

Sammen med onlineportalen Yahoo! Sports har Mourinho moret sig med at forudsige forløbet af det kommende VM:

- England og Portugal mødes i finalen, spår han og da begge lande notorisk er kendte for at tabe straffesparkskonkurrencer ved de store mesterskaber, bliver finalen afgjort ved, at dommeren slår plat eller krone om udfaldet eller at der for første gang er to vindere af en VM finale, griner han.

På den måde sikre han sig arbejdsro i England og fred i Portugal, når han er på visit i hjemlandet.

På vej mod finalen mødes Portugal og Argentina i et direkte opgør mellem Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, som Mourinhos landsmand selvfølgelig vinder.

Video: Portugal – fodboldhistorien og vejen til VM i Brasilien 2014

Hvem er reelle favoritter til VM titlen 2014?
Tør man lægge et par euro på José Mourinhos forudsigelser? Det er i så fald sikkert, at pengene kommer mange gange tilbage.

Ifølge Dansk Tipstjeneste er følgende lande per 6. juni 2014 favoritter til at vinde VM i Brasilien:

1. Brasilien (odds 3,75)

2. Argentina (5,50)

3. Tyskland (6,5)

4. Spanien (7,0)

5. Belgien (20)

6. Frankrig (22)

7. Italien (25)

8. England (25)

9. Portugal (25)

10. Holland (28)

Har man modet til det (og for mange penge) kan Honduras spilles som vinder til odds 2500.

Placeringer ved VM i Sydafrika 2010
De fleste husker måske nok, at Spanien vandt VM i Sydafrika 2010. Men hvordan gik det ellers de store favoritter? Placeringen af de fire første blev:

1. Spanien

2. Holland

3. Tyskland

4. Uruguay

Argentina tabte til Tyskland i kvartfinalen

Brasilien tabte til Holland i kvartfinalen

Portugal tabte til Spanien i ottendedelsfinalerne

England tabte til Tyskland i ottendedelsfinalerne

Portugal nummer fire på FIFA’s verdensrangliste
Portugal rangerer per juni 2014 som nr. 4 på FIFA’s verdensrangliste. Spanien er nummer 1, Tyskland nr. 2 og Brasilien nr. 3.

Læs også:
FIFA ranglisten – Portugal nummer 3 – træneren forlænger – VM holdopstilling fundet i skraldespand på restaurant

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »