Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkLissabon på listen over verdens 25 bedste byer

Det internationale livsstilsmagasin The Monocle placerer Lissabon som nyhed på top 25 over verdens bedste byer - målt på livskvalitet, citerer dr.dk det London-baserede tidsskrift.

Læs også: Lissabon-ferie – billig sommerferie i Lissabon

København nummer et - igen
Ikke overraskende er alle nordiske hovedstæder på listen, med København på førstepladsen for tredje gang på syv år.

Undersøgelsen bedømmer København på blandt andet kulturelle forhold, indbyrdes tolerance, den offentlig transports infrastruktur, byens grønne områder, byens globale tilslutning, byens arkitektoniske rammer og solens effekt på humøret!

Apropos solen: Vejret i Lissabon nu og de næste dage

Lissabon på top 25
Listen over de 25 bedste byer i verden er som følger (sidste års placering i parentes):

1 København (1)

2 Tokyo (4)

3 Melbourne (2)

4 Stockholm (7)

5 Helsinki (3)

6 Wien (5)

7 Zürich (6)

8 München (8)

9 Kyoto (13)

10 Fukuoka (12)

11 Sydney (9)

12 Auckland (10)

13 Hong Kong (11)

14 Berlin (20)

15 Vancouver (19)

16 Singapore (15)

17 Madrid (18)

18 Paris (14)

19 Amsterdam (22)

20 Hamborg (16)

21 Barcelona (21)

22 Lissabon (ny på listen)

23 Portland (23)

24 Oslo (ny på listen)

25 Brisbane (ny på listen)

Listen er baseret på magasinets undersøgelse `Quality of Life Survey 2014’.

Din vurdering:Portugal klarer sig uden sidste lånerate fra Trojkaen af långivere

Portugal har besluttet sig for at klare sig uden den sidste lånerate i hjælpepakken på 2.6 mia. euro, efter landets forfatningsdomstol afviste besparelsesplaner for 2014 budgettet i maj måned, fortalte finansminister Maria Luis Albuquerque 12. juni, ifølge euronews.

Formelt trådte Portugal ud af det økonomiske hjælpeprogram 17. maj 2014.

Regeringen skulle inden udgangen af juni præsentere et alternativt forslag til stramninger i nationalbudgettet, men har i stedet valgt ikke at modtage den sidste aftalte rate fra Portugals långivere (Trojkaen) – Europa Kommissionen, Den Internationale Valutafond og den Europæiske Centralbank.

Læs også: Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Succes på obligationsmarkedet
Portugal har klaret sig rigtig flot på obligationsmarkedet siden annonceringen af tilbagetrækningen fra hjælpepakken. ’Regeringen mener ikke tiden er til yderligere stramninger og vi afslår derfor at modtage sidste del af den økonomiske hjælpepakke’, siger finansministeren.

Onsdag solgte Portugal for 975 mio. euro i 10-årige obligationer, til den laveste rente i mange år.

Regeringen mere troværdig
’I og med forfatningsdomstolen stadig mangler at tage stilling til flere af regeringens forslag til besparelser på årets budget, vælger vi at afvente med at finde på alternative metoder’, uddyber Maria Luis Albuquerque. Hun mener samtidig, at en sådan beslutning er med til at højne regeringens troværdighed.

Læs også: Nye skattestigninger i Portugal måske nødvendige – 2014 budget underkendt af forfatningsdomstol

Tyskland positive – Moody’s skeptiske
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble roser Portugals regering og mener, at hjælpeprogrammet har virket, landet er kommet tilbage på fode og kan igen klare sig selv. Det er en succeshistorie, fortæller han.

Kreditvurderingsbureauet Moody’s er lidt mere skeptiske og mener, at Portugal kan have svært ved at have et afbalanceret budget fra 2018, hvis ikke der bliver skåret i de udgiftsposter, domstolen altså har afvist. Det kan udskyde opgraderingen af landets økonomi, forudser de.

Din vurdering:Lissabon beboere har et blandet forhold til deres verdensberømte fortove

De møjsommeligt udformede, portugisiske fortove er ikke populære hos den ældre del af befolkningen i Lissabon.

En undersøgelse har vist, at 90 procent af befolkningen over 55 år frygter at gå på fortovene i Lissabons gamle kvarterer, fordi de er for stejle og glatte i regnvejr.

Selvom de hvide kalksten får byen til at lyse op, er der ingen fast greb i underlaget, når stenene blive våde. Det får mange fodgængere til at gå ud på den asfaltbelagte vej til stor fare for dem selv, når trafikken suser forbi.

Mange ældre mennesker glider og falder på fortovene
82 årige Maria de Lourdes Soares Pepe fortæller, at hun ikke har tal på, hvor mange hun har set folk glide og falde ned af det stejle fortov, hun har boet langs med hele sit liv. Mange stopper først deres fald når de rammer en pæl på ved ned af det trappelignede fortov, fortæller hun. Hvis det stod til Fru Pepe, blev alle fortove cementeret.

Prisen for en smuk og anderledes storby
Byen har mange stejle fortove, til fare for de mange ældre mennesker, der bor i den gamle del af Lissabon.

Adelaide Trindade 65 år vil dog ikke undvære byens kunstfærdige brostensbelægninger og siger ‘ja, jeg ved belægningen er glat og jeg går ikke i passende sko, men det er prisen man betaler for at have byens flotte fortove’.

Til sammenligning har Portugals næststørste by Porto samme kunstneriske belægning, men lavet af andre og mere skridsikre sten.

Renovering er på bekostning af kulturarv
Embedsmænd i Lissabon fortæller, at de er lydhøre overfor renovering af mange fortove, men siger samtidig, at den klassiske brostensbelægning i så fald ikke overlever.

Det har fået modstandere af så radikale ændringer på banen, der mener, at belægningen er en vigtig del af Lissabons kulturarv og ikke bare kan fjernes. Indbyggerne i Portugals hovedstad vakler mellem ønsket om en solid fortovsbelægning og bevarelse af et stykke ikonisk kultur.

Fortovene er kendte i mange andre lande
De portugisiske fortove er en kunstform i sig selv. Mønsteret af hvide og sorte sten anlagt i forskellige motiver som smuk gadekunst, er et kulturelt kendetegn for Portugal og som også ses i andre af Portugals tidligere kolonier.

I Brasilien havde man også, indtil 2008, denne type fortovsudsmykning på Rio de Janeiros strandpromenade, men ændrede belægningen på grund af faren for uheld blandt fodgængere og ikke mindst de høje omkostninger til vedligeholdelse.

Kreative idéer skal bevare Lissabons kulturarv
Kunstneren Tiago Custódio vil også bevare de portugisiske fortove og har startet et projekt, hvor huller bliver fyldt med firkanter af træ, beklædt med et stykke farverigt stof. Tiago mener, at ’kulturarven er vores og den skal vi bibeholde’.

Læs hele Wall Street Journal artiklen

Din vurdering:Vækst i turistindustrien og fald i arbejdsløsheden – Portugal på rette spor

Portugal havde verdens 13. største bruttooverskud på turistindustrien på ca. 6 mia. euro, fortalte præsidenten for verdenshandelsorganisationen på et møde i Lissabon i starten af juni 2014. Det skriver The Portugal News.

Portugals økonomiminister António Pires de Lima fulgte op med at fortælle, at de første fire måneder af 2014 har været en rigtig god start på året. Det er helt i tråd med 2013, som var Portugals bedste nogensinde, siger Lima.

Overnatninger steg de første fire måneder med 4 procent og antallet af turister med 6 procent og det er bare med at bygge videre på den gode tendens fra 2013, afslutter økonomiministeren.

Arbejdsløshedsprocent i Portugal faldende
Sammenlignet med april måned 2013 er arbejdsløsheden faldende. Sidste år var den på 17,3 procent, men altså i april 2014 faldet, så den nu ’kun’ er på 14,6 procent, skriver The Portugal News endvidere.

Det er Europas næststørste fald, men det ændre stadig ikke på, at arbejdsløsheden i Portugal er høj. Ud af EU’s 28 medlemslande har Portugal den femtehøjeste arbejdsløshed, efter Grækenland, Spanien, Cypern og Kroatien.

Ungdomsarbejdsløsheden er også faldende, således at den nu udgør 36,1 procent mod 40,3 procent i april 2013. Det er Europas sjettehøjeste.

Noget tyder på at Portugal er på rette vej, selvom der stadig er meget lang vej endnu.

Læs også: Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Din vurdering:Rosévin fra Cliff Richards vingård i Portugal høster anerkendelse i Danmark

Skuespiller Per Pallesen, der også besidder stort kendskab til vin og vinproduktion, smagstester fem rosévine i et TV-indslag for Jyllands-Posten.

Per Pallesen roser Vida Nova Rosé
Én af de fem rosévine kommer fra Cliff Richards vingård i Algarve og Pallesen giver den gode ord med på vejen (og fortæller diskret, at Cliff ikke selv laver vinen, men bare smager den til). En rosévin er ikke bare en blanding af rød og hvidvin, fortæller han og uddyber videre i indslaget.

Læs også: Sir Cliff Richard lancerer vinen Congratulations

Køb vinen på ferien til Algarve, Portugal
Prisen i Danmark for Cliff Richard vinen Vida Nova Rosé 2011 er angivet til 100 kr.

Kommer man forbi Cliffs vingård på sommerferieturen til Algarve, er der åbent mandag - fredag fra 10-17 (frokost lukket fra 13-14). Vingården holder lukket i weekenden og på helligdage.

Her er det muligt at købe selvsamme vin og årgang for 7,5 euro (ca. 56 kr.). Tidligere årgange sælges for 6 euro (ca. 45 kr.).

Læs meget mere om Cliffs vingård Adega Do Cantor på dansk og se og hør Per Pallesen fortælle om vinen i artiklen fra Jyllands-Posten.

 

Video: kom med ind i Cliff Richards vingård

Din vurdering:FIFA VM 2014 Brasilien – José Mourinho forudser finale mellem England og Portugal

Verdensmesterskaberne i fodbold 2014 starter i Brasilien torsdag d. 12. juni med åbningskampen mellem værterne fra Brasilien og Kroatien.

Mandag den 16. juni spiller Portugal sin første kamp ved VM mod Tyskland, som mange eksperter ser som en af favoritterne til titlen.

Portugals indledende kampprogram i Gruppe G ved VM Brasilien 2014
Nedenstående kamptidspunkter er portugisisk tid (plus en time i Danmark)

16. juni: Tyskland- Portugal (kl. 17.00)

22. juni: USA – Portugal (kl. 23.00)

26. juni: Portugal – Ghana (kl. 17.00)

José Mourinho spår et underholdende VM forløb
Spørger man Chelseas portugisiske træner, José Mourinho, bliver det ikke Brasilien, Spanien, Argentina eller Tyskland der løber med det hele.

Sammen med onlineportalen Yahoo! Sports har Mourinho moret sig med at forudsige forløbet af det kommende VM:

- England og Portugal mødes i finalen, spår han og da begge lande notorisk er kendte for at tabe straffesparkskonkurrencer ved de store mesterskaber, bliver finalen afgjort ved, at dommeren slår plat eller krone om udfaldet eller at der for første gang er to vindere af en VM finale, griner han.

På den måde sikre han sig arbejdsro i England og fred i Portugal, når han er på visit i hjemlandet.

På vej mod finalen mødes Portugal og Argentina i et direkte opgør mellem Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, som Mourinhos landsmand selvfølgelig vinder.

Video: Portugal – fodboldhistorien og vejen til VM i Brasilien 2014

Hvem er reelle favoritter til VM titlen 2014?
Tør man lægge et par euro på José Mourinhos forudsigelser? Det er i så fald sikkert, at pengene kommer mange gange tilbage.

Ifølge Dansk Tipstjeneste er følgende lande per 6. juni 2014 favoritter til at vinde VM i Brasilien:

1. Brasilien (odds 3,75)

2. Argentina (5,50)

3. Tyskland (6,5)

4. Spanien (7,0)

5. Belgien (20)

6. Frankrig (22)

7. Italien (25)

8. England (25)

9. Portugal (25)

10. Holland (28)

Har man modet til det (og for mange penge) kan Honduras spilles som vinder til odds 2500.

Placeringer ved VM i Sydafrika 2010
De fleste husker måske nok, at Spanien vandt VM i Sydafrika 2010. Men hvordan gik det ellers de store favoritter? Placeringen af de fire første blev:

1. Spanien

2. Holland

3. Tyskland

4. Uruguay

Argentina tabte til Tyskland i kvartfinalen

Brasilien tabte til Holland i kvartfinalen

Portugal tabte til Spanien i ottendedelsfinalerne

England tabte til Tyskland i ottendedelsfinalerne

Portugal nummer fire på FIFA’s verdensrangliste
Portugal rangerer per juni 2014 som nr. 4 på FIFA’s verdensrangliste. Spanien er nummer 1, Tyskland nr. 2 og Brasilien nr. 3.

Læs også:
FIFA ranglisten – Portugal nummer 3 – træneren forlænger – VM holdopstilling fundet i skraldespand på restaurant

Din vurdering:Cykelferie i Portugal med A2Z Adventures – oplev dit favorit område i eget tempo

Har man besluttet sig for, at det skal være i Portugal man skal på en uges cykelferie (eller mountainbiketur eller vandretur), er der mange forskellige ruter at vælge i mellem.

A2Z Adventures kommer rundt i hele Portugal, lige fra klipperne og strandene i Algarve i syd til portvinsmarkerne i nord. Der er næsten ikke et område i Portugal man ikke kan opleve.

Alle events har et tema eller to som ledsager, hvor man er garanteret at opleve lige det man skulle have lyst til.

Find din tur i Portugal – cykelferie i dit favoritområde Vælg turen der skal smage på det lokale køkken i Alentejo eller turen i Portvinslandet, med masser af indlagte smagsprøver. Eller tag turen der kommer til mange historiske landsbyer undervejs eller turen over Estrela bjergkæden. Mulighederne er stort set uendelige og der er rig mulighed for at få rigtige gode oplevelser med hjem i bagagen. Oplevelser fra Portugal man med garanti aldrig glemmer.

Se A2Z Adventures cykelferie program

Eksperter på cykelferier i Portugal
A2Z Adventures er en portugisisk cykelferie arrangør og blev grundlagt af Pedro Pedrosa i 2006.

Efter at have haft mange gode rejseoplevelser på cykel i blandt andet Himalaya, men mestendels i Portugal, besluttede Pedro Pedrosa sig for, at de oplevelser også skulle komme andre cykelferie-entusiaster til gode.

Pedrosa oprettede firmaet A2Z Adventures med en række partnere, der i dag arrangerer cykelferie og vandreture mange steder i verden, men han indrømmer, at Portugal er landet de har mest ekspertise i – der hvor hans hjerte høre hjemme.

Tæt kontakt med naturen og lokalbefolkningen – få mest ud af cykelferien
Filosofien bag måden at afholde denne type ferie på er, at det er lige præcis på denne måde man får mest ud af en ferie: gode oplevelser i tæt kontakt med naturen og den lokale befolkning og kultur – altid i et afslappet tempo.

Det er ingen hemmelighed at A2Z Adventures elsker at vise deres elskede Portugal frem for deltagerne og sørge for, at turene går til nogle helt særlige egne af landet, som ellers kun de lokale kender.

Få deltagere på hver tur – lokale guider taler engelsk
Der er gennemsnitlig kun 8 deltagere med på hver tur, hvilket gør det nemmere at bo på de små hyggelige steder på landet, i stedet for de overfyldte turisthoteller. Der er noget specielt ved at overnatte på en hyggelig Quinta i Alentejo, fremfor et billigt hotel i midten af en større turistby.

A2Z Adventures arbejder sammen med lokale guider, som kender områderne hvor der cykles eller vandres, med dertilhørende respekt for lokale traditioner og miljø, og på den måde tjenes pengene lokalt i de små landsbyer. Desuden taler alle guider også engelsk.

Alle cykelferie og vandreferie events kan gøres på egen hånd eller med delvis guide eller fuld guide.

Få mere information og vejledning om priser og ruter på A2Z Adventures hjemmeside.

Video: Stemningsbilleder fra Douro, Portvinsregionen

Din vurdering:Nye skattestigninger i Portugal måske nødvendige – 2014 budget underkendt af forfatningsdomstol

Portugals forfatningsdomstol afviste fredag 31. maj 2014 regeringens stramninger i den offentlige sektor.

Det skriver Financial Times.

Besparelser, der har stået på siden 1. januar 2014 og ramte lønninger til ansatte i den offentlige sektor, pensioner til enker og enkemænd, samt en reduktion af sygdoms- og arbejdsløshedsunderstøttelse, skal genoprettes pr. 1. juni 2014.

Der er dog ingen difference godtgørelse til de implicerede med tilbagevirkende kraft.

Det er sjette gang på mindre end to år, at retten afviser regeringens planer om besparelser, der skulle bidrage til at hente indtægter til de nødvendige afdrag på lånene, der skal tilbagebetales i forbindelse med Portugals tre år lange hjælpepakke.

Domstolen skønnede, at nedskæringer på mellem 2-12 procent som værende uforholdsmæssige store og at det ville forbryde sig mod ’det forfatningsmæssige princip om lighed’.

Skatten skal stige
Portugal har, som det andet land efter Irland meldt ud, at man ikke længere ønsker økonomisk hjælp udefra, men EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank er, efter retten igen har afvist besparelsesplaner, bekymret for regeringens evne til at inddrive de nødvendige midler der skal til, uden at det går ud over befolkningen og dermed hindrer den lovede økonomiske fremgang.

Regeringen ser nemlig ingen anden udvej, end at lade skatten stige igen og det kan have en boomerang effekt på den ønskede vækst og forbruget, når den almindelige borger endnu en gang skal spænde bæltet ind for at klare dagen og vejen.

Premiereminister Pedro Passos Coelho siger, at han ’ikke kan forpligtige sig til IKKE at lade skatterne stige’, efter rettens afvisning, der efterlader et hul i statens budget for 2014 på 750 mio. euro.

Oppositionen mener, at der skal udskrives valg tidligere end det planlagte i 2015.

Læs også:

Arbejdstid op fra 35 til 40 timer i det offentlige i Portugal – nyt budget med flere besparelser på vej

Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Din vurdering:Stor tumult ved byrådsmøde i Cascais – nyt kæmpe boligkompleks godkendt i Carcavelos

Byrådet i Cascais godkendte, ved en generalforsamling 28. maj 2014, planerne for en massiv opførelse af boligbyggeri langs med Lissabonkysten. Det skriver sapo.pt.

19 stemmer for – 18 imod
Med stemmerne 19 for og 18 imod blev der, med meget snæver margin, givet grønt lys til en såkaldt ’mega urbanisering’ ved Quinta dos Ingleses i Carcavelos.

Projektet kommer til at består af hundrede bygninger med i alt 1500 boliger, kontorarealer og et shoppingcenter og skal stå færdig senest om 15 år. Bestyrelsesformanden for rådet i Carcavelos og Parede skulle komme med den endelige godkendelse af planerne, efter at byrådet i Cascais havde stemt for.

Lokal bestyrelsesformand stemplet som forræder
Hun bliver nu betragtet som forræder blandt de mange tilhører, der var mødt frem i Kulturhuset i Cascais for at overvære mødet. De fleste fremmødte var primært brugere af strandarealet ved Quinta dos Ingleses i Carcavelos - surfere og bodyboardere - der blev så ophidset og vrede over afstemningsresultatet, at der ligefrem opstod kaos og tumult der endte med, at politiet blev tilkaldt for at opløse forsamlingen af tilhørere.

Stranden har unik social værdi
Tilhørernes argument for, at der ikke skulle opføres et boligkompleks netop der, var, at stranden har en helt unik social og økonomisk værdi i at være den største og længste overlevende sandstrækning i Cascais kommune. En strækning der ikke er tilbygget. Men det er altså slut indenfor en årrække.

Din vurdering:Børnenes fest i Cascais søndag 1. juni 2014 – skøn dag for hele familien ved Lissabonkysten

Børnenes fest vender tilbage ved Baia de Cascais til en søndag fyldt med fest, farver og ikke mindst leg og underholdning for børn i alle aldre og deres forældre og bedsteforældre.

Festlighederne udvidet til Marechal Carmona Parken Søndag den 1. juni 2014 fra kl. 10-18 bliver Cascais fyldt op med glade børn, der får en fantastisk underholdende dag med masser af aktiviteter på programmet på pladsen foran det store Hotel Baia - hoppeborg og gynger, fælles dans og gymnastik er blandt de gode og sjove oplevelser.

Marechal Carmona Parken holder åbent kl. 10-20 og her kan børneforældre få mange gode råd med på vejen.

Parken er fyldt med mange små informationsområder, hvor medarbejdere fra offentlige og private instanser giver oplysninger, informationer og gode råd om stort set alt, der måtte interessere nuværende og kommende børnefamilier.

Der er desuden masser af aktiviteter og lege specielt målrettet babyer i park området, der også har alle faciliteter til de helt små.

Svært at nå rundt til det hele
Arrangørerne lover, at der i år er så mange nye aktiviteter for både babyer og børn i alle aldre og mener, at hele familien kan få svært ved at nå rundt til det hele på én dag. Så er det bare om at alliere sig med bedsteforældrene.

Der er fri adgang, men enkelte forlystelser koster op til et par euro.

Læs programmet for 2014 ’Festa da Criança & Somos Família’ – med oversigt over alle aktiviteter.

Video: stemningsbillleder fra børnenes fest i Cascais 2013

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »