Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkFordelingen af Portugals 21 mandater til Europa-Parlamentet

Søndag d. 25. maj 2014 skulle portugiserne til stemmeurnerne og vælge deres favorit ind i Europa-Parlamentet for de næste fire år.

Valgdeltagelsen var på 33,9 procent (36,9 procent i 2009).

Overraskelserne er Jordpartiet, Kommunisterne og Økologipartiet
’Jordpartiet’ MPT og kommunistpartiet/økologipartiet PCP-PEV har overrasket med henholdsvis to og tre mandater, ifølge artikel fra BBC, som en konsekvens af og protest mod de sidste tre års nøjsomhed i Portugal. Bæltet kan efterhånden ikke strammes længere ind.

Således fordelte Portugals 21 mandater sig:

PS: 8 mandater
(Partido Socialista)

PPD/PSD.CDS-PP : 7 mandater
(Partido Social Democrata / Centro Democrático e Social – Partido Popular) - Portugals regeringskoalision per maj 2014

PCP-PEV: 3 mandater
(Partido Comunista Português / Partido Ecologista "Os Verdes")

MPT: 2 mandater
(Partido da Terra)

BE: 1 mandat
(Bloco de Esquerda)

Avisen Jornal de Notíscias har sat ansigter på nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet.

Din vurdering:Dødelighed blandt nyfødte spædbørn i Portugal blandt verdens laveste – skilsmisseprocent i Portugal blandt verdens højeste

I sidste uge publicerede lægetidsskriftet The Lancet resultatet af en global undersøgelse, der giver et overblik over, hvor i verden dødeligheden blandt nyfødte spædbørn er lavest.

Det skriver den portugisiske avis The Portugal News, der har citeret det ugentlige tidsskrift.

Og det er godt nyt for kommende portugisiske forældre. Portugal har kun en dødelighedsprocent på 1,8 per 1000 nyfødte, hvilket gør landet til et af de sikreste for spædbørn indtil de er 28 dage gamle.

Portugal i godt selskab med skandinaviske lande
Til sammenligning har USA en dødelighedsrate på 4,1 pr. tusinde nyfødte og Storbritannien ligger på 3,0.

Listen toppes af Japan, efterfulgt af lande som Sydkorea, Estland, Finland, Sverige, Norge og altså Portugal i top 10.

I peroden fra 1990 til 2012 er dødelighedsraten faldet med 74,5 procent i Portugal og i den sammenhæng er det også en top 10 placering globalt.

Tidlig indsats ved fødsel påkrævet – regeringer har ansvaret
Ifølge en medicinsk ekspert udgør nyfødte 44 procent af dødeligheden blandt børn under frem år på verdensplan. Idet spædbørn er meget udsatte og sårbare, mener han, at det er indenfor den første time af barnets levetid man skal forbedre overlevelsesmulighederne for børnene og sågar mødrene.

Den britiske minister for international udvikling fortæller, at det er de respektive landes regeringer, der i sidste ende har ansvaret for at leve op til de lovede forbedringer.

Skilsmisseprocenten kolossal høj i Portugal
Det australske magasin Business Insider Australia orienterede sine læser i denne uge om skilsmisseprocenten på verdensplan.

De konkluderer, at ægteskab er en ganske risikobetonet forestilling i Europa. Talopgørelser viser, at Portugal ligger nr. 2 på verdensplan, med en skilsmisseprocent på 68. Dette tal overgås kun af Belgien hvor hele 70 procent af indgået ægteskaber opløses igen.

Andre lande der ligger højt på listen over ophævelse af ægteskab tæller Spanien, Luxemburg, Tjekkiet og Ungarn.

I Chile kan de finde ud af at holde sammen. Her er skilsmisseprocent kun på tre.

Din vurdering:Lissabon-ferie – billig sommerferie i Lissabon

Første gang man er på ferie i Lissabon bliver man meget overrasket over, hvor billigt alting er i forhold til Danmark.

Derfor kommer flere og flere også tilbage for at nyde, hvad mange kalder ’Europas skjulte perle’.

Læs også: Weekendferie i Lissabon – Vesteuropas billigste turistdestination

Mange oplevelser venter i Lissabon
Portugals hovedstad er den ideelle feriedestination for en kortere eller længere sommerferie. Der er masser af oplevelser i vente og mange muligheder for at opleve noget man bestemt ikke er vant til i det kolde nord.

Lej ferielejlighed i den historiske del af Lissabon

Læs også: Facts om Lissabon og de enkelte bydele

Video: Stemningsbilleder fra Lissabon

Der kunne være lige præcis 31 grunde til at besøge Lissabon
Overskriften er inspireret af en artikel i det amerikanske online magasin Global Post, der havde sat sig for at finde ud af, hvorfor der er så skønt i Lissabon.

Det var ikke bare en top 10 eller top 20. Nej, hele 31 grunde fandt de til, hvorfor man burde bo i Lissabon. Det er alt lige fra det gode klima og maden, til stranden der ligger lige uden for byen.

Feriebolig i Lissabon - dejlig penthouse ferielejlighed i Alcântara

Masser af små special butikker
De små butikker i byen minder om dengang, da der var plads til små butikker og dem er der rigtig mange af i Lissabon. Specialiserede butikker fylder mange af de små butiksarealer, der ligger side om side i næsten alle gader.

Udsigten over byen fra bakketoppene og stemningen nede i de små gader var heller ikke gået deres næse forbi og bica (kaffe) og fodbold er som religion for de lokale.

En moderne storby i historiske rammer
Hvem har ikke lyst til at opleve Lissabon på tætteste hold og mærke en moderne storbys puls, pakket ind i en ramme, der inddrager Portugals og Lissabons historie på godt og ondt. Det hele ligger lige for fødderne af de besøgende.

Lej hyggelig ferielejlighed indenfor slotsmurerne - Castelo São Jorge, Lissabon

Læs også: Lissabons historie

Video: Uforglemmelige Lissabon

Din vurdering:The Yeatman – luksusoplevelser på 5 stjernet luksushotel i Porto

Hotel The Yeatman ligger i Vila Nova de Guia på Douro-flodbredden, med udsigt til Portos historiske bydel på den anden side.

Her bliver der kræset for gæsterne ud over det sædvanlige og der er specielt fokus på, at oplevelsen på hotellet skal være total. Fra det overdådige vinkort til Michelin restauranten, fra de luksuriøse værelser til swimmingpools i særklasse (både indendørs og udendørs).

Vinhotel i verdensklasse – The Yeatman
Fra sin karaffel-formede pool til den 25.000 flasker store vinkælder og luksus spa behandlinger, er der ingen tvivl om, at dette elegante hotel kredser om og har fokus på vin.

Med en hypnotiserende udsigt over Porto og med Michelin restaurant, åbnede dette hotel i 2010. Beliggenheden ved de gamle portvinshuse, hvis terrakotta-farvede tagkonstruktioner man næsten kan røre fra swimmingpool området, er der kun 15 minutters gang ned til den smukke, gamle bydel - via brostensbelagte gader, promenaden langs med floden og Ponte Luís I broen (bygget af Eiffels gamle partner fra 1881-86), der forbinder Vila Nova de Guia med Porto.

Bestil ferien på The Yeatman Hotel her

Verdens største udvalg af vin – et stjernet Michelin restaurant
Vinkortet er stort og tæller mere end 1.200 varianter. Kortet anses for at have verdens bedste og største udvalg af portugisiske vine. Huset kan også prale af at have en anseelig samling af portvine, hvoraf mange ikke optræder i nogen vinguider og er absolutte sjældenheder.

Hotellets chefkok hedder Ricardo Costa, født i 1979 og én af Portugals førende køkkenchefer. Det var under ham, at restauranten på The Yeatman fik en Michelin stjerne i 2011. En stjerne som de har opretholdt lige siden. Richardo Costa er i dag Executive Chef med ansvar for begge hotellets restauranter, med hovedvægten lagt på den gastronomiske restaurant.

Hotellets vineksperter er til for dig
The Yeatmans hold af vineksperter er mere end villige til at hjælpe med at opdage de mange perler der findes i Portugals vinproduktion.

Hver torsdag er der guidede tur i The Yeatmans vanvittige store vinkælder, der primært består af portvin i alskens varianter og årgange, men der findes også et kæmpeudvalg af rød, hvid og rosévin fra de omkring 70 vinproducenter hotellet samarbejder med.

Vinproducenterne kommer på skift og tilbyder smagsprøver på netop deres vine, i forbindelse med en gourmet middag i Michelin restauranten – mod betaling.

Spa behandlinger – vinterapi og massage
Caudalie Spa Vinothérapie® har indrettet sig på mange luksushoteller verden over og altså også på Hotel The Yeatman i Porto. Restprodukter fra vinproduktionen menes at have et højt indhold af antioxidanter, til glæde for den naturlige skønhed. Det er muligt at få et Cabernet Scrub med vindruekerner eller ømhedsmassage med en anordning, der oprindeligt blev brugt til at stampe druer med.

Porto er en Global By
På grund af Portos status og vigtighed i regionen, anses byen for at være en Global By. Den er én af kun fem byer på den Iberiske Halvø, der går under begrebet Global By (de andre er Lissabon, Valencia, Barcelona og Madrid), et udtryk der hæftes på byer, der har stor indflydelse på den globale økonomiske sammenhæng.

Rejsen til Porto – med fly fra Danmark
Der er per medio maj 2014 ingen fly direkte til Porto. Norwegian og TAP flyver fra København til Lissabon og TAP flyver også fra Hamborg. Fra Lissabon kan man flyve til Porto (45 min.), tage toget (3 timer) eller leje bil og køre en scenisk tur fra hovedstaden til det smukke område i Nordportugal.

Video: udsigt over Porto fra Hotel The Yeatman

Din vurdering:Svævebane fra Spanien til Portugal – Rope slide over Guadiana- floden

Har man lyst til at prøve sig selv af og finde ud af hvor modig man egentlig er, kunne løsningen være en svævetur fra den spanske side af Guadiana-floden til Portugal på den anden side.

720 m Rope slide i høj fart
Svævebanen, der starter i Sanlúcar de Guadiana i Andalusien, er på intet mindre end 720 m. og slutter i Alcoutim, i Algarve regionen. Det er verdens første svævebane, der krydser grænsen mellem to lande.

På engelsk hedder sporten Rope slide - en sport hvor man, med stor hastighed, glider, hængende på et stålkabel, horisontalt fra et sted til et andet. Undervejs kommer man op på omkring 80 km/t, men man skal heldigvis ikke selv bremse op, når turen slutter sikkert nede på jorden igen, på den anden side af floden.

Sejl med båd retur til Spanien eller bliv i Portugal
Prisen for en tur er 15 euro, der udover en Rope slide tur også inkluderer en tilladelse til at krydse grænsen på denne måde. Skal man tilbage til Spanien, er der en færgebillet med i prisen og ellers kan rejsen bare fortsætte i Portugal, da grænsen er passeret på lovlig vis.

Turen over Guadiana er også en tidsrejse 
Husk at stille uret en time tilbage ved ankomst til Portugal, hvis ikke der skal returneres til Spanien. Turen kan vel kaldes en tidsrejse – ellers er det bare tilbage til fremtiden og Spanien efterfølgende.

Få mere information hos Limitezero om tilmelding

Video: oplev svæveturen som den ser ud fra luften

 

Video: oplev svæveturen nede fra jorden

Din vurdering:30 grader i Lissabon i maj 2014 – sommeren er for alvor kommet til Portugals hovedstad

Den 15. maj forudses til at blive én af årets hidtil varmeste dage i Lissabon.

Temperaturen forventes at nå over 30 grader, og i det indre Alentejo omkring Évora og ved grænsen til Spanien kan der forventes endnu højere varmegrader.

Solrig weekend 15-18 maj
Den lille varme-bølge i maj måned 2014 forventes at vare til og med søndag d. 18. maj.

Normaltemperaturen for Lissabon i maj måned er 18 grader (gennemsnitlig dagstemeperatur) og set over maj måned, har Lissabon normalt op til mellem 22 og 23 graders varme midt på dagen.

Se også: Solskinsferie i Lissabon 

Lissabons varmerekord for maj måned står på 34,8 grader.

Herunder ‘A Sunny Day In Lisbon’

Din vurdering:Vanvittige hotelpriser i Lissabon til Champions League Finalen 2014

Der skal tjenes penge på fodboldbraget mellem Real Madrid og Atlético Madrid lørdag den 24. maj. Der skal tjenes rigtig mange penge.

Hotelpriserne tangerer det vanvittige og har man ikke allerede bestilt for længst, kan man være sikker på at der bliver tæret hårdt på den surt, sammensparede pengebeholdning, hvis man i dag booker én overnatning 24. maj på et hotel i Lissabon.

5 stjernet hotel i Lissabon: Hotel Tivoli Lisboa

Høje priser er eksklusiv morgenmad
En søgning på hotels.com gjorde skribenten her helt forskrækket. En overnatning på Hotel Dom Afonso Henriques - et tostjernet hotel i Lissabon, kostede intet mindre end 26.000 kr. den 24.maj. To dage senere koster en overnatning på selvsamme hotel 336 kr. Booker man direkte på hotellets side ligger priserne mellem 3.500 og 5.500 euro (26.000 og 41.500 kr.). Det er eksklusiv morgenmad, har journalisten for nyhedssitet Bloomberg fået fortalt af hotellets receptionist, da han forespurgte på prisen hos dem.

Lidt billigere kunne det gøres på et Hotel Capital med kun en stjerne: Pris 11.600 kr. for en overnatning efter Champions League finalen. Dagen efter koster en overnatning bare 493 kr.

74.000 kr. for en overnatning
Men vanviddet stopper ikke her. Ekstra Bladet har også lavet en søgning, der resulterede i priser på op til 74.000 kr. for en nat på et trestjernet hotel. Et pristjek foretaget af hotelsøgesiden Trivago viser, at gennemsnitsprisen på denne særlige dag er godt 15.000 kr. for en hotelovernatning. Den gennemsnitlige normalpris for en overnatning er 800 kr. i Lissabon.

Regeringen vil ikke blande sig
Den portugisiske regering blander sig uden om og mener, at det er udbud og efterspørgsel der bestemmer priserne. Ikke ministeren for Portugals turisme. Oppositionspolitikere mener, at landet skyder sig selv i foden og skræmmer fremtidige turister væk.

Lavpris hotel i Lissabon: Hotel Suiço Atlântico

Spanske fans fra Madrid kommer til byen
Det forventes, at 70.000 spaniere vil valfarte til Lissabon i finaleweekenden, også tilhængere uden billet, der bare vil deltage i festlighederne før og efter kampen. Det er første gang nogensinde to hold fra samme by skal spille finale i Champions League. Kampen spilles lørdag den 24. maj på Benficas hjemmebane Estádio da Luz.

Sommer i smukke Lissabon – book hotel til ferien 2014 allerede nu
Book billigt trestjernet hotel i Lissabon på Hotel Borges Chiado til priser fra € 623 (inklusive morgenmad) for to personer i 7 dage i juni måned. Beliggende i Chiado kvarteret – lige i hjertet af Lissabon – Reserver her.

Læs også: Benfica i Europa League finalen 14. maj 2014

Din vurdering:The Color Run Cascais 2014 – de skøreste fem kilometer i farver

Det er ikke et helt almindeligt motionsløb på fem kilometer der løber af stablen lørdag d. 17. maj 2014 i Cascais. Men alle kan være med.

The Color Run er efterhånden et verdensomspændende koncept med over en million deltagere i 30 lande fordelt ud over 200 løb. I Portugal afholdes det i weekenden i Cascais og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Løbet blev oprindeligt stiftet i USA januar 2012, under parolen The Color Run – The Happiest 5k on the Planet.

Hvid t-shirt påkrævet
Der stilles kun to krav til deltagerne: Du skal have hvidt tøj på ved startlinjen og den skal være dækket af farver, når du kommer over målstregen. Nå ja, så skal du selvfølgelig også medbringe det super gode humør. Undervejs bliver du nemlig overhældt med ufarligt farvepulver ved hver kilometerskilt - i en eksplosion af musik og festlig stemning.

Tag en masse fotos undervejs
Tag dig bare god tid. Der er nemlig ingen tidstagning og det gælder egentlig bare om at have det så sjovt som muligt.

Det er beskrevet som værende et perfekt arrangement for den såkaldte ’selfie generation’. Der skal være plads og tid til at tage mange billeder undervejs og poste dem på de sociale medier, så familie, venner og bekendte i hele verden kan følge med i festivitassen og det farverige løb, altimens det står på.

The Color Run – Portugal 2014
I 2014 afholdes der seks løb i Portugal:

Coimbra – 26. april (er afholdt – se video længere nede)
Cascais – 17. maj
Braga – 31. maj
Leiria – 19. oktober

Derudover afholdes The Color Run også i Algarve og Porto, men datoerne for disse arrangementer er endnu ikke fastlagte.

Priser og tilmelding
Det er muligt at deltage individuelt og som gruppe på 4 personer. Prisen er henholdsvis 22,80 euro for individuelle og 20,80 euro pr. person ved gruppetilmelding. Læs mere om tilmelding her.

Tilmeldingsgebyret inkluderer en hvid t-shirt, pandebånd og farveposer, der skal skydes af i euforiske glæde, når målstregen passeres.

Video: Se den meget inspirerende stemningsvideo fra den netop afholdte udgave af The Color Run i Coimbra

Din vurdering:Antallet af cruise-passagerer på besøg i Lissabon slår rekord

Et sjældent sammenfald af krydstogtsskibe på samtidigt besøg i Lissabon, resulterede i, at rekordagtige 13.000 passagerer kom på sightseeing i den portugsiske hovedstad.

Tre store dronninger besøgte Lissabon – på samme tid
De tre kæmpe cruiseliners – Queen Mary 2 (verdens største ocean-liner nogensinde bygget), Queen Victoria og Queen Elisabeth – har kun tidligere mødt hinanden i New York og Southampton.

Tirsdag den 6. marts 2014 var en speciel lukrativ dag for butiksejere i Lissabon. Det vurderedes, ifølge Reuters, at de mange passagerer brugte 1.6 mio. euro på én dag.

Samlet var der, udover de mange passagerer, også omkring 5000 besætningsmedlemmer.

Video: Queen Mary 2, Queen Elisabeth og Queen Victoria sejler fra Lissabon

 

Politiet gør stort narkofund på Madeira
Anderledes gik det for sig på Madeira, da politiet, i weekenden, beslaglagde 132 kilo kokain ombord på et krydstogtsskib, der havde lagt til i havnen i Funchal.

Tre personer blev i den forbindelse anholdt, efter at politiet havde fundet narkotika tapet fast om kroppen på de tre, samt i deres rygsække og kahytter ombord på skibet.

Politiet mener ikke, at den beslaglagte kokain var ment til salg på selve Madeira, skriver The Portugal News Online.

Din vurdering:Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Portugals premierminister, Pedro Passos Coelho meddelte søndag 4. maj 2014 på portugisisk tv, at Portugal forlader låneprogrammet på 580 mia. kr., som er blevet stillet til rådighed af EU og Den Internationale Valutafond siden maj 2011, skriver BBC News.

Succes på obligationsmarkedet
Regeringen vælger at vende tilbage til normalen, uden en økonomisk kredit som sikkerhedsnet og premierministeren mener, at det er i den bedste interesse for Portugal efter landet har fået kreditværdigheden tilbage.

Tidligere i år havde Portugal stor succes med at sælge statsobligationer til internationale investorer. De internationale långivere havde noteret sig, at der er fremgang i eksporten og privatforbruget stille og roligt stiger igen.

Krisen kradsede hårdt
De seneste års lavkonjunktur er ikke set i Portugal siden de svære år i 70’erne og den økonomiske hestekur der skulle til for at slippe ud af låneprogrammer igen, har sat sine spor i den portugisiske befolkning. De offentlige ansattes lønninger og pensioner er blevet kraftigt beskåret, skatterne og momsen er steget og arbejdsløsheden er på over 15 procent.

Nu venter der regeringen en hård opgave med at rette op på landets økonomi, uden lån og sikkerhedsnet fra fællesskabet, hvis situationen, mod premierministerens forventning, skulle tage en uventet negativ drejning i forsøget på, at stå på egne ben igen. Socialisternes partileder António José Seguro fortalte senere søndag aften på portugisisk tv, at ‘selvom låneprogrammerne er ved vejs ende, er nøjsomheden og menig mands selvopofrelse stadig gældende’, citerer avisen New York Times online

Portugal forlader hjælpepakken pr. 17. maj 2014 og følger dermed Irland og Spanien, der forlod låneprogrammerne henholdsvis december 2013 og januar 2014, mens Grækenland stadig har brug for økonomisk støtte.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »