Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkStemningen er unik i Lissabon – gode rejseoplevelser og mest for pengene

Markisen og Sporvogn nr. 28
De fleste turister, der har besøgt Lissabon, kan nikke genkendende til den legendariske sporvogn nr. 28 og ved måske samtidig også, at efter det skrækkelige jordskælv i 1755, blev ansvaret for byens genopbygning lagt i hænderne på Marquês de Pombal (Markisen af Pombal).

Læs også: Lissabon shopping - Avenida da Liberdade

Han havde en vision om, at byens infrastruktur gerne måtte ligne den, der kendes fra Paris – brede, lange boulevarder, der udspringer fra en stor plads/rundkørsel. Pladsen, der hedder Praça Marquês de Pombal, er prydet med en statue af… ham selv (og en løve) – sat op til minde om jordskælvet og den derefter følgende genopbygning.

Læs også: Weekendferie i Lissabon – Vesteuropas billigste turistdestination

Gode oplevelser til lave priser – tag en tur med sporvogn
Det er bare én af grundende til, at rejselivsskribenten fra Berlingske mener, der kan findes pariserstemning i Lissabon og i øvrigt sammenligner priser på mad, drikkevarer og tøj de to byer imellem, hvor resultatet ikke uventet falder ud til fordel for Portugals hovedstad.

Rejseartiklen fra BT, der på hyggeligste vis giver inspiration til gode rejseoplevelser i Lissabon, beskriver turen med den berømte sporvogn nr. 28.

Video: På tur i Lissabons smalle gader med Sporvogn nr. 28

Din vurdering:TAP hylder stor forfatter - symbolsk ære til José Saramago

Flyselskabet TAP hylder Portugals store, afdøde forfatter José Saramago ved at opkalde et nyt fly af typen Airbus A320 efter ham.

TAP’s administrerende direktør Luiz Mor skriver i en pressemeddelelse, at ’det er en stor ære for det portugisiske flyselskab at kunne tilføje José Saramagos navn til deres nye fly. Det er en symbolsk hyldest til én af verdens største repræsentanter for det portugisiske sprog’.

For at markere lanceringen af det nye fly, vises filmen ’José Saramago’, instrueret af Carmen Castillo, for passagererne om bord.

Nobels litteraturpris
José Saramago modtog i 1998 Nobels litteraturpris for sit forfatterskab begrundet i hans evne til at bruge ’sproglige billeder og opdigtede fortællinger til at anskueliggøre sandheden for læseren, ved hjælp af fantasi, medfølelse og ironi’.

I 2010 døde José Saramago i sit frivillige eksil på Tenerife, hvortil han rejste hen, efter at være blevet underlagt politisk censur for sine skriverier i hjemlandet i 1992. Han blev 87 år.

Læs også:

José Saramago (1922-2010)

Jose Saramago statue i Lissabon forstaden Oeiras

Din vurdering:Lagos og Cascais vinder priser for bæredygtig turisme og ansvarligt miljø

Ansvarlig turisme er et udtryk for en feriedestinations evne til at bevare og passe på den lokale natur og kulturelle oprindelse.

Lagos og Cascais positive forbilleder
Byerne Lagos i Algarve og Cascais vest for Lissabon har vundet VISTAS! prisen for deres respektive indsatser for at bevare naturen og nedbringe negative miljøpåvirkninger.

Cascais vinder for noget så simpelt (skulle man mene) som at stille cykler gratis til rådighed for lokale og turister, men også for igangværende naturgenopretningsprojekter.

Lagos får prisen for bevaring af den lokale identitet og kulturarv, øget brug af solpaneler og biogas, samt nedsættelse af gadebelysningens CO2 udledning.

Turisme, lokal identitet og miljø
Begge byer er små perler, der er værdsat højt af turister der har været på besøg. VISTAS! prisen uddeles udelukkende på baggrund af, at kunne bevare egen identitet, kombineret med turisme som indtægtskilde og holde naturen og miljøet i højsædet. I modsætning til områder, der er helt og holdent ødelagt af masseturisme.

Seks af tyve destinationer modtog en 1. eller 2. præmie. Se den samlede oversigt her.

Din vurdering:Benfica møder Juventus i Europa League semifinale 2014

For andet år i træk har Benfica chancen for at komme i finalen i Europa League (EL) turneringen i fodbold. Sidste års finale endte med et 1-2 nederlag til engelske Chelsea (der i år er i semifinalen i Champions League).

Modstanderen i semifinalen bliver italienske Juventus fra Torino. Finalen 14. maj spilles netop i Torino på Juventus Stadium.

Europa League semifinale lodtrækningen blev således:

Benfica – Juventus

Sevilla – Valencia

Benfica nemt videre til semifinalen
Benfica grundlagde den samlede sejr i kvartfinalen med en 1-0 sejr over AZ Alkmaar på udebane og 2-0 i returopgøret på Estádio da Luz. Det var dermed en smal sag for hovedstadsklubben at spille sig videre til semifinalen, der spilles over to kampe henholdsvis 24. april og 1. maj 2014.

Porto måtte skuffende forlade EL turneringen i kvartfinalerunden, med et samlet nederlag til spanske Sevilla på 2-4.

Real Madrid og Cristiano Ronaldo møder Bayern München i CL semifinalen
Cristiano Ronaldo skal med Real Madrid spille semifinale i Champions League (CL). Modstanderen bliver de forsvarende mestre fra Bayern München og første kamp spilles 22/23. april, med returopgør 29/30. april. Finalen spilles i Lissabon 24. maj 2014

Lodtrækningen til Champions League semifinalerne:

Real Madrid – Bayern München

Atlético Madrid - Chelsea

Din vurdering:FIFA ranglisten – Portugal nummer 3 – træneren forlænger – VM holdopstilling fundet i skraldespand på restaurant

Den Iberiske halvø dominerer FIFA’s netop offentliggjorte verdensrangliste i fodbold for april måned 2014. Spanien ligger stadig solidt nummer et, mens Portugal er rykket en plads op til 3. pladsen. Tyskland ligger nr. 2.

Portugal tangerer dermed sin hidtidige bedste placering, som ligger to år tilbage (oktober 2010). Med den kommende VM turnering i Brasilien in mente, er det ikke noget dårligt tegn for Cristiano Ronaldo og co., der dog af de fleste fodboldeksperter i Europa, ikke spås at komme længere end kvartfinalen.

Portugal vinder VM 2014
Med mindre Ronaldos holdkammerater tager et skridt op mod hans niveau og gør det, alle portugisere (og formentlig de fleste danskere i Portugal, af indlysende årsager) håber inderst inde: Portugal vinder VM 2014. Der er helt sikkert grund til optimisme, da Portugal ikke er så meget på udebane, som mange andre nationer måske vil føle sig i Brasilien.

Portugal skal spille mod Tyskland, USA og Ghana i gruppe E ved sommerens VM i Brasilien.

FIFA World Ranking april 2014
Top 10 på Fifa’s verdensrangliste pr. medio april 2014:

1. Spanien (1)

2. Tyskland (2)

3. Portugal (4)

4. Columbia (5)

5. Uruguay (6)

6. Argentina (3)

7. Brasilien (9)

8. Schweitz (7)

9. Italien (8)

10. Grækenland (13)

Længere nede på listen ligger de skandinaviske lande. Ingen har kvalificeret sig til VM i Brasilien:

23. Danmark (24)

25. Sverige (27)

52. Finland (58)

56. Norge (57)

Sidste verdensranglisteplacering nævnt i parentes.

Portugals landstræner forlænger med to år
Paulo Bento, Portugals landstræner siden 2010, har forlænget kontrakten med to år, til EM slutrunden i 2016. Den tidligere Sporting Lissabon træner skal i kvalifikationen til EM i Frankrig 2016, blandt andre møde det danske fodboldlandshold.

I en pressemeddelelse fortæller Bento: ’Jeg er beæret over at forsætte med at tjene mit land, som jeg hidtil har gjort’.

Aprilsnar – Portugals VM opstilling afsløret før tid
Selvsamme Paulo Bento blev brugt som statist i den portugisiske avis Record, der angiveligt havde fundet Bentos ideal opstilling til VM kampene, nedskrevet på en serviet og efterfølgende smidt i skraldespanden. Ifølge avisen var Bento på italiensk restaurant i Estoril med sine venner, for at snakke om sommerens VM.

Men inden det blev afsløret som en aprilsnar, var historien blevet rigtig stor i blandt andet Brasilien – her tager man fodbold alvorligt. Navnene til Portugals trup til sommer er nok ikke meget anderledes end dem, der blev skriblet ned på en serviet af sportsredaktionen på Record.

Din vurdering:Turister fra hele verden elsker Portugal – Lissabon – Sintra – Madeira

Briterne vil til Lissabon i påskeferien 2014, danskerne tager til Madeira og canadierne anbefaler Sintra som den gode ferieoplevelse.

Påsken 2014 er lige om hjørnet og den er ekstra god i år for dem der gerne vil bruge 5-6 dage på en tur ud af landet. Netop fordi påsken falder tre uger senere end i 2013, kribler det i de fleste for at komme afsted til solen og varmen, der endnu ikke har slået igennem i Nordeuropa.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at en storbysferie i foråret kan gøre underværker for humøret hos de fleste.

I Storbritannien fortæller statistikken, at de fleste briter ønsker at tage den klassiske forårstur til Paris, men Lissabon ligger også på top ti over de meste bookede rejsemål for den nært forestående påske. Læs artiklen fra The Daily Mail.

Listen over de 10 mest populære byer ser således ud:

1. Paris
2. Amsterdam
3. Rom
4. London
5. Berlin
6. Barcelona
7. New York
8. Lissabon
9. Prag
10. Wien

Danskerne holder påskeferien på Madeira
Ifølge rejsebranchen i Danmark er der 30.000 danskere der skal på påskeferie i udlandet. De fleste af dem har valgt Madeira, der med sit dejlige klima bestemt er et helt perfekt rejsemål for en kort ferie.

Det store argument for netop Madeira har været, at man vil ned og se Cristiano Ronaldos museum. Så mon ikke der nu også er en del børnefamilier der henlægger rejsen til Madeira i de kommende år. Ronaldos berømmelse er ikke aftaget siden han indviede sit eget museum sidste år. Nærmest tværtimod.

Sintra på listen over oversete europæiske perler
Den canadiske avis The Toronto Star har Sintra på sin top ti over oversete europæiske byer der rummer store rejseoplevelser. Andre byer er Gijón, Sevilla og Lecce i Italien.

Læs mere her om hvorfor Sintra er på listen over europæiske byer, canadiere skal besøge på europarejsen til sommer.

Din vurdering:Hemmelig romersk by under Lissabon – se den fra 11-13. april 2014

Da Lissabon blev ramt af det famøse jordskælv i 1755, opdagede de implicerede, under den derefter følgende oprydning, resterne af en romersk by langt nede i ruinerne under byen.

Arbejderne kravlede ned i hullet og fandt til deres store overraskelse forbindelsesveje bygget i sten, med værelser, kamre og små broer, der skønnes at være bygget, da Kejser Augustus (63 f. kr. – 14. e. kr.) regerede Rom - et sted i århundrederne på hver sin side af Jesus fødsel (år 0).

Lemmen åbnes til det gamle Rom under byen
Hvert år bliver der åbnet op til denne romerske by, der ligger med nedstigning direkte fra gaden rua da Prata. Det er et tilløbsstykke uden lige, så man skal være opmærksom på, at der kan være kødannelse.

Når man ikke at opleve denne begivenhed indenfor tidsrummet på tre dage fra 11-13. april 2014, så kan man komme igen til næste år, hvor der igen bliver åbnet op.

Årsagen er, at ruinerne normalt er oversvømmede, men bliver tømt og gjort i stand en gang om året og åbnet op igen for offentligheden – men altså kun for tre dage.

Åbningstiden er fra 10-18 alle dage (sidste gæst kommer ned kl. 17.30). Turen ned i dybet er med guide og der er gratis entré.

Læs mere og se video her

Din vurdering:Remember Cascais 2014 - 80’er festival i Cascais i juni

Festivalen ERP Remember Cascais, har i år valgt at flytte festlighederne fra september til juni måned.

To dage med rendyrket 80’er musik
Fredag d. 13. og lørdag d. 14. juni er der således dømt skulderpuder, gulerodsbukser og ikke mindst den legendariske 80’er pop lyd på Hipódromo Municipal Manuel Possolo, ikke langt fra Cascais marina.

Programmet for festivalen ser således ud:

Fredag 13. juni

 • Kim Wilde
 • Billy Ocean
 • Lena D’Água & Rock N Roll Station

Lørdag 14. Juni

 • Rick Astley
 • Bananarama
 • Berry White Show

De første tusinde billetter sælges til kun 40 euro for to personer, samlet for begge dag. Vælg kategorien ’Love Ticket’. Få mere information her

Video: trailer til Remember Cascais 2014

 

Video: Se highlights fra 2012 med Bonnie Tyler, F.R. David, Boney M. og Alphaville

Din vurdering:Weekendferie i Lissabon – Vesteuropas billigste turistdestination

Lissabon giver mest for pengene i eurozonen.
Det koster i snit en tredjedel mindre at spise på restaurant i Lissabon, sammenlignet med prisen på et restaurantsbesøg i København.

Den engelske online avis The Portugal News citerer det britiske postfirma The Post Office (ikke at forveksle med Royal Mail), der har foretaget en undersøgelse der dokumenterer, blandt meget andet, gennemsnitsomkostningerne for en 3-retters menu med vin for 2 personer, i 25 forskellige storbyer.

Udgifterne til restaurantsbesøg i et lille udvalg af europæiske storbyer så efter undersøgelsen således ud:

 • Lissabon 312 kr.
 • Paris 632 kr.
 • Stockholm 807 kr.
 • København 895 kr.

Prisen er med andre ord tre gange højere i København end i Lissabon for en tilsvarende menu med vin for to personer på en restaurant.

Drik også en kop kaffe i Lissabon
Der er blevet undersøgt på flere forskellige turist parametre og det inkluderede også en kop kaffe.

En kop kaffe koster i

 • Lissabon 6 kr.
 • Paris 16 kr.
 • Stockholm 27 kr.
 • København 30 kr.

En kop kaffe på en cafe i København koster fem (!) gange mere end på en hyggelig fortovscafe i Lissabon

Lad os lige tage én mere: et glas vin
Når man er i et vinland, skal man selvfølgelig også have et glas vin. Hvad koster det i Lissabon og Paris, samt de to skandinaviske hovedstæder:

Et glas vin koster i

 • Lissabon 24 kr.
 • Paris 47 kr.
 • Stockholm 63 kr.
 • København 67 kr.

Et glas vin koster kun ca. en tredjedel i Lissabon i forhold til København.

Undersøgelsen viser, at en weekendtur med to overnatninger for to personer i Lissabon kan gøres for omkring 1250 kr. inklusive mad, drikkevarer og offentlig transport.

Men det er nu ikke Lissabon der er billigst med alt. Udenfor eurozonen, men i EU er stort set alt endnu billigere i Budapest (Ungarn), Vilnius (Litauen), Warszawa (Polen) og Prag (Tjekkiet) i nævnte rækkefølge.

Læs selv resultaterne på undersøgelsen, der har stillet skarpt på turisters behov og omkostninger i forbindelse med en storby ferie forskellige steder i verden inklusive Moskva og et par amerikanske storbyer. De samlede priser er uden flybillet tur/retur og med indlogering på trestjernede hoteller.

Din vurdering:Portugals Turistbureau i Danmark får nye telefoniske åbningstider og deler kontor med Portugals ambassade og handelsråd i København

Portugals Turistkontor i København vil fremover dele kontorlokaler med Portugals Ambassade og handelsafdeling - fortsat på samme adresse i Toldbodgade i København.

Turistchef Stig Kaspersen oplyser at Portugals Turistbureau per 14. April 2014 derfor kun har telefonisk betjening på alle hverdage fra klokken 10 - 12 på telefon 33 13 12 00.

Via den telefoniske betjening vil det portugisiske turistkontor i København kunne rådgive og hjælpe med at besvare spørgsmål om rejser til Portugal, Azorerne og Madeira.

Personlig henvendelse på Portugals Turistkontor i København vil ikke længere være muligt, idet Turismo Portugal har besluttet at der fremover ikke længere vil blive produceret Portugal brochurer og markedsføringsmateriale på dansk.

Danske turister kan fremover via høflig selvbetjening downloade brochurer, kort, film m.v. på engelsk via Visit Portugal hjemmeside. (Der sendes ikke længere fysiske Portugal-brochurer ud med posten fra Turistkontoret i Danmark).

Henvendelser per e-mail til Visit Portugal skal fremover ligeledes helst ske på engelsk.

Se detaljerede kontaktoplysninger til Portugals Turistbureau her:
Portugals Turistbureau - det portugisiske turistkontor i København

Portugals Turistbureau i Danmark har ved flere lejligheder vundet Danish Travel Awards, og afholder årligt en portugisisk workshop i Rundetårn i København.

Ældre relaterede artikler:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »