Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkRekordantal turister i Lissabon - turismen i Portugal i massiv stigning

Der er delte meninger om den markante stigning i antallet af besøgende i Lissabon.

Turismen i Portugal i massiv stigning
Indtjeningen på portugisiske hoteller steg med næsten 17 procent i starten af feriesæsonen i juni, og antallet af udenlandske besøgende er steget med 10 procent siden sidste år ifølge National Statistics Institute (INE)

Turismen har stor indflydelse på Portugals indkomst. Ifølge en rapport fra Henrique Ameida fra Bloomberg.com er Lissabon den hurtigst voksende destination i hele Sydeuropa.

På nuværende tidspunkt står turismen for 10 % af Portugals bruttonationalprodukt (BNP), og tallet har været stigende siden 2011.

I årets første seks måneder er antallet af turister, der bor på hoteller i Portugal steget med 9 procent til 4,5 millioner, én million alene i juni måned.

Pink Street - Rua Rosa
Det, der for årtier siden var byens glemte område, er nu blevet en af turisternes favoritter! Faktisk er Rua Nova do Carvalho blandt 12 ”Favorite Streets” i Europa ifølge New York Times.

Der er tale om floden ved Cais do Sodre, Rua Novo Carvalho, der tidligere var domineret af skumle og snuskede sidegader med en række bordeller, der var fyldt med sømænd og lokale.

I 2011 fik kvarteret en make-over. De snuskede bordeller blev omdannet til hoteller, lejligheder, restauranter, barer og butikker. Ydermere blev hovedvejen lukket for trafik og blev malet pink og fik tilnavnet Pink Street!

Siden make-overen har Pink Street været velbesøgt af lokale og særligt turister - både i dagtimerne og om natten!

Det er en kæmpe fordel for butiksejerne, restauratørerne og udlejerne, der nyder godt af det massive turistboom! En bartender på Champanharia do Cais i Pink Street siger ”I disse dage er 70-80 procent af gæsterne turister. Business er fantastisk!”

Se lækker ferielejlighed i Graca, Lissabon

Lokales frustration i Pink Street
At bo der er en anden sag siger de lokale. ”Det er blevet værre” siger Isabel Sa da Bandeira, der bor 100 m. fra Pink Street og leder en organisation kaldet ”People Live Here”, der har til formål at minde autoriteterne om fastboerne.

Mange af beboerne i Lissabon forsøger at presse det offentlige til at opsætte regler svarende til dem, der er opsat i Barcelona. Der har man en grænse for antallet af åbninger af hoteller, hvilket gør det muligt at kontrollere og begrænse antallet af turister.

Isabel Sa da Banderia udtaler også ”Kvarteret og området var i dårlig stand, men vi kunne sove om natten, fordi alt foregik bag lukkede døre. Nu er festen alle steder”

Mange af fastboerne i Lissabon føler sig forsømt af det offentlige, da de føler, at det offentlige sætter turisterne i første række og ikke tilgodeser de fastboende. Den store ændring har drevet mange af langtidslejerne væk.

Langtidsudlejning af boliger i Lissabon
Et af de store issues er langtidsudlejningen af boliger. I forbindelse med Portugals hjælpepakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) var en af betingelserne, at landet gradvist skulle udfase langtidsudlejningen af boliger.

Gennem adskillige årtier har langtids lejerne haft en form for beskyttelse. Beskyttelsen gør, at lejerne betaler en ualmindelig lav husleje og udlejeren har ikke mulighed for at foretage en prisstigning.

Udlejerne har ikke interesse i at vedligeholde bygningerne grundet den lave husleje, og lejerne sidder i faldefærdige lejligheder, men ønsker ikke at flytte grundet den lave leje.

Det massive boom kan føre til en udvandring af fastboerne mener Vasco Morgado, formand for Santo Antonio bydel, der omfatter flere af Lissabons historiske kvarterer.

Sporvogn 24 - Tram Tour
Sporvogn nr. 24, der kørte op til Lissabons berømte bakker, indstillede tjenesten for to årtier siden og siden har lokalbefolkningen krævet dens tilbagevenden. Lokalbefolkningen blev hørt, og i maj optog Tram Tour (tidl. sporvogn 24) sin rute igen.

Tram Tour blev til ikke til glædens gensyn, som man havde håbet. I stedet blev lokalbefolkningen tilsidesat til fordel for turisterne, der nu benytter sig af ruten.

En tur koster 6 euro, hvilket er mere end dobbelt så meget, som andre city transport. Prisen og turisternes tilstedeværelse har medvirket til, at den ældre befolkning har set sig nødsaget til at gå.

Stigende salgspriser
Der er ingen tvivl om, at turismen er en væsentlig faktor i Portugals økonomi, og den skønnes at komme til at omfatte 15,8 % af landets BNP i 2015.

Med stigningen i turismebranchen følger der en masse goder. Salgspriserne målt på kvadratmeter er steget med 60 procent i nogle områder af Lissabon siden 2011, siger Paulo Silva, leder af ejendomsmægler konsulentfirmaet Aguirre Newman i Lissabon.

Se fantastisk penthouse lejlighed i Alcantara, Lissabon

Dette gør det attraktivt for ejerne af bygninger, der ønsker man at sælge til udenlandske investorer eller udleje direkte til turister for korte ophold, da dette giver væsentlige flere penge på lommen.

Eduardo Abreu, partner i Lissabon Neoturis turisme konsulentfirma siger "Men Lissabon beboerne er nødt til at lære at leve med turister. Hvis man tager til London, Paris eller New York vil man altid finde tusindvis af turister steder som Piccadilly Circus, Eiffeltårnet og Times Square. Det er uundgåeligt.”

I skrivende stund er der endnu ikke lagt nogen plan for det massive turistboom, men turist embedsmændene har erkendt, at der skal foretages nogle ændringer.

Din vurdering:Eksperiment: Reaktioner på homoseksuelt par i Lissabon

Et homoseksuelt par fra Lissabon har netop lavet et eksperiment, der illustrerer portugisernes holdning til homoseksuelle par.

Det homoseksuelle par Lorenzo og Pedro havde set eksperimenter fra henholdsvis Rusland og Ukraine, hvor et homoseksuelt par holdt hinanden i hånden på gaden. Eksperimentet resulterede i krænkelser, spark og overfald, hvilket bliver vist i videoen nedenfor.

Det portugisiske par blev forbavsede over eksperimentets resultat og udtalte ”Resultatet i Moskva og Kiev er så primitivt, sørgeligt og modbydeligt. Det er som om, de stadig lever i 1920.”

Eksperimentet i Lissabon
Parret besluttede sig for at afprøve eksperimentet i Lissabon og demonstrere, hvordan folk burde forholde sig, når de møder et homoseksuelt par på gaden.

De tog til Lissabon i tre dage, hvor de filmede reaktionerne i forskellige områder af byen.

Resultatet i Lissabon var en helt anden oplevelse.

Reaktion på homoseksuelt par i Lissabon

Holdningsændring omkring homoseksuelle
Der er sket en markant udvikling inden for området omkring homo-ægteskaber og folks generelle holdning til homoseksuelle - dog primært i de større byer og i områder med mange udlændinge.

Gay Pride Parade og #LoveWins hashtagget er begge glimrende eksempler på udviklingen de seneste par år.

Historien bag Gay Pride Parade
Homoseksuelle har gennem flere århundreder været vant til undertrykkelse, overgreb og krænkelse. I de fleste lande var homoseksualitet forbudt, da det blev betegnet som en psykisk sygdom - hvilket det stadig gør i mange lande, og gjorde i Danmark indtil 1981.

I 60’erne var The Stolewall Inn et insted for drag queens, homoseksuelle og samfundets svageste grupper. Mødestederne blev ofte spoleret af politirazziaer, hvor man risikererede fængsel og offentlig skandale, såfremt man blev fanget.

Vendepunktet for homoseksuelle
D. 28. juni 1969 var der - igen - politirazzia, men denne gang var anderledes. De samfundssvage grupper gjorde modstand, og tilskuerne forenede sig med de homoseksuelle, hvorefter der var ballade i flere uger med gadekampe og barrikader.

Dette defineres som første gang, hvor de homoseksuelle kæmpede imod undertrykkelsen.

Det oprør blev markeret med parader allerede året efter, og siden har man fejret Christopher Street Day, der har udviklet sig til navnet Gay Pride Parade.

#LoveWins hashtag på Twitter
#LoveWins nåede 6,2 millioner tweets inden for seks timer efter Højesterets afgørelse om homo-ægteskaber: Afgørelsen, der væltede forbuddet mod homo-ægteskaber i 13 stater i USA.

LoveWins hashtagget er nok et af de mest brugte hashtag. Da hashtagget peakede, var der 35.000 tweets pr. minut med #LoveWins. 3 timer senere fortsatte tweetsene, dog med 20.000 tweets pr. minut.

Din vurdering:Kontorleje-priser i Lissabon er stigende ifølge Colliers – i Warszawa, Kiev, St. Petersborg og Minsk falder priserne

Lissabon er blandt de storbyer i Europa med den højeste procentvise stigning i prisen på kontorlejemål.

Den internationale erhvervsmægler Colliers har undersøgt priserne i en række byer og tendensen er klar.

Prisfald i Rusland, Ukraine og Polen
I store russiske byer, i Kiev (Ukraine) og i Minsk (Hviderusland) falder priserne på kontor-kvadratmetre som følge af den økonomiske situation. Største fald over de sidste 12 måneder ses i Kiev med minus 6,5% og i St. Petersborg med minus 6,4%.

I Warszawa er prisen for kontorlejemål også faldet (med 4,2%) over de sidste 12 måneder. Warszawa er speciel derved at prisfaldet i høj grad skyldes at der bygges nye kontorbygninger i den polske hovedstad i et omfang, som markedet ikke på kort sigt kan nå at udnytte. Der er sågar sat kontorbyggerier i stå I Warszawa, fordi der er mangel på lejere.

Resten af øst- og centraleuropa har nogenlunde status quo på kontorlejepriser bortset fra Bratislava i Slovenien, hvor priserne er steget med hele 6,9% over de sidste 12 måneder.

Kontorlejemål i sydeuropa stiger i pris 
I Madrid har stigningen i priserne været på beskedne 2%, mens priserne på kontor-m2 i Barcelona-området er steget 2,8%.

Den italienske forretningsby Milano har oplevet stigninger på 2,5%. Lissabon fører an i Sydeuropa med en stigning i priserne på leje af kontor på 4,0%.

Største prisstigninger på kontorlejemål i Europa
Belfast oplevede den største stigning i Europa med 6,9% over de sidste 12 måneder (til og med første halvår 2015) skarp forfulgt af Bratislava (også 6,9%) og med Manchester (4,6%) og Lissabon (4,0%) på de næste pladser.

Undersøgelsen omfatter kontorlejemål i såkaldte prime-locations; dvs. centralt beliggende kontorer af høj kvalitet i de største byer.

Din vurdering:VisitAlgarve har 45 års jubilæum

Algarves turistorganisation fejrer 45 års jubilæum med en masse forskellige initiativer og spændende, nye tiltag!

Nyd efterårsferien i Algarve

Festlighederne startede tilbage i marts, hvor jubilæumsdagen blev fejret på Ria Park Hotel. Der var blandt andet politisk debat om emnet: Turistme i Alarve fortid, nutid, fremtid.

I forbindelse med fejringen blev der nomineret folk, der har været med til at udvikle og forbedre turismen i Algarve de seneste årtier. Vinderen bliver kåret d. 27. september 2015 på verdens turistdag.

Hotel tæt på strand i Algarve

I forbindelse med jubilæumet er der udarbejdet en video, der har til formål at skildre turisternes oplevelser i Algarve.

VisitAlgarve: Sociale medier i spil!
På Facebook har man mulighed for at samle et sæt af 45 billeder, der alle illustrerer turistdestinationen Algarve.

Blog.turismodaalgarve har kørt ”de 45 mærkeligste spørgsmål fra turister” og udgivet en e-bog på 45 ting, der alle karakteriserer Algarves sjæl.

Din vurdering:Conchita Wurst besøger diskoteket Trump i Lissabon d. 22. august 2015

Den syngende drag queen med det karakteristiske skæg, der repræsenterede Østrig ved det Internationale Melodi Grand Prix i 2014 i København, besøger diskoteket Trump i Lissabon d. 22. august 2015.

Thomas Neuwich, der efterhånden er bedre kendt under navnet Conchita Wurst, vandt med sangen ”Rise like a Phoenix” til Eurovision Song Contest tilbage i 2014.

Protester i Hviderusland
Udvælgelsen af den Østrigske Grand Prix-deltager i 2013 skabte protester i Hviderusland. Her blev der foretaget en underskriftindsamling, der krævede, at tv-stationen BTRC klippede Wurts optræden ud af Eurovision Song Contest 2014.

Underskriftindsamlerne mente, at drag queenen var med til at markedsføre en ”uacceptabel livsstil” og gøre det Internationale Melodi Grand Prix til ”et arnested for sodomi” ifølge netavisen NEWSru.com.

Se Wursts optræden til Eurovision Song Contest 2014 med sangen "Rise like a Phoenix".

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »