Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkRock In Rio 2014 i Lissabon i maj og juni med Robbie Williams og Justin Timberlake - nyhed: Rolling Stones bekræftet

Robbie Williams, Justin Timberlake og The Rolling Stones er blandt hovednavnene på Rock in Rio 2014 festivalen
Dette års udgave af Rock in Rio Lissabon, løber af stablen på dagene 25., 29.,  30., og 31. maj, samt 1. juni. I anledningen af festivalen, der finder sted i Parque da Bela Vista i Lissabon, opføres en koncert by til lejligheden, der lyder navnet Rock City.

Programmet for Rock in Rio Lisboa 2014 er per start april således:

Fredag 23. maj
Denne dato er sløjfet i det officielle program og erstattet med torsdag d. 29. maj.

Lørdag 24. maj
Arrangørerne har valgt ikke at benytte denne dato, da dagen karambolerer med Champions League Finalen i fodbold, der ligeledes spilles i Lissabon.

Søndag 25. maj
Hovednavnet er Robbie Williams, tidligere Take That medlem, nu succesrig solokunstner. Udover Robbie synger den brasilianske sangerinde Ivete Sangalo, samt en overraskende koncert og, specielt til lejligheden, duet mellem rapperen Boss AC og Aurea, en af Portugals helt nye og meget populære unge sangerinder.

Torsdag 29. maj
The Rolling Stones er endelig bekræftet. Arrangørerne har ændret i planerne for at indpasse det britiske band i deres Line-Up.

Fredag 30. maj
Linkin Park vender tilbage til Parque da Bela Vista, hvor de også spillede i 2006, Queens of the Stone Age følger op og sørger for, at der spilles rockmusik på rockfestivalen, inden det store stjernenavn indenfor dance musikken, Dj’en Steve Aoki, får publikum til at række hænderne op mod den portugisiske nattehimmel i eufori. Indimellem har post-punk bandet Capital Inicial optrådt på scenen.

Lørdag 31. maj
Denne aften domineres af de meget populære Arcade Fire, den unge sanger Ed Sheeran fra England, samt stjernespiren fra Australien, der kalder sig Lorde. Hun hittede stort i hele verden i 2013 med sangen ’Royals’.

Video: Lorde ‘Royals’

 

Søndag 1. juni
Dagen hvor selveste Justin Timberlake spiller. Det er måske også dagen hvor Rock City forvandles til Pop City. Én ting ligger fast: det bliver helt sikkert en hed aften for det dansende publikum i Lissabon, der med rette kan forvente at høre Justins mange hits. I det hele taget er dagens program præget af artister, der ikke er kendt for at spille rockmusik. Legendariske Nile Rodgers fra USA spiller funky disco og Jessie J fra England spiller hits i kategori med nutidens hitliste popkunstnere.

Oplysninger om billetsalg og yderligere info findes på Rock in Rio Lisboa.

Video. Justin Timberlake ‘Cry Me a River’

  Din vurdering:Vikingeskibe skal sejle på Douro-floden

Viking River Cruise, arrangører af krydstogter på alverdens floder, har investeret i 16 nye, såkaldte viking langskibe, der skal stævne ud i løbet af 2014.

På Douro-floden skal to af de nye vikingeskibe efter planen sejle fra Portugal til Spanien og tilbage igen. Skibene, der har fået navnene Viking Torgil og Viking Hemming og efter signede være specielt designet til at sejle på Douro-floden, er lidt anderledes end søsterskibene, der skal sejle på andre af Europas store floder.

Luksuskrydstogt på vikingskib
Mange forbinder nok et vikingeskib med et elendigt liv til søs, kun overgået af endnu mere hårdt arbejde med en åre i hænderne i timevis. Her skal man dog ikke selv tage årer med på ferieturen, for at få disse to vikingskibe til at sejle derudaf, men i stedet bare læne sig tilbage og nyde den luksus, fartøjerne er blevet indrettet med. Fælles for dem alle er, at man har benyttet samme håndværksmetode enkelte steder, som de gamle vikingskibsbyggere brugte.

Skibene skiller sig lidt ud fra den gængse opfattelse af indretningen på et vikingskib, idet der er swimmingpool på dækket, gourmetrestaurant, internet, bibliotek og mulighed for forbedre sit golf put på de dertil indrettede små golf greens.

Hvert skib har en gudmoder
Fartøjerne, der blandt andet er bygget på værfter i Avignon, Frankrig og Rostock, Tyskland, blev alle hver for sig døbt af en notabilitet eller lokal personlighed, mest berømt er nok den franske sangerinde Mireille Mathieu, der udover at kaste den traditionelle Champagneflaske mod skibets skrog, også gav vikingeskibene en maritim velsignelse med på vejen.

Video: rundvisning på et moderne vikingskib

Din vurdering:Manchester City vil overtage aktiemajoritet i fodboldklubben Estoril Praia

Flere portugisiske fodboldsites fortæller, at den engelske Premier League klub Manchester City er klar til at overtage 74 procent af aktierne fra selskabet bag den lille fodboldklub Estoril Praia for 15 mio. euro.

Det er avisen O Jogo der har bragt historien i spil og det skal pointeres, at intet er på plads endnu.

Rygtet har baggrund i Manchester Citys meget pressede økonomiske situation og på trods af at den anden klub fra Manchester ejes af en stenrig oliesheik (der angiveligt er god for 121 mia. kr.), er klubben gældsramt til langt over det forretningsmæssigt ansvarlige.

Manchester City rammer langt over gældsloftet – Financial Fair Play
Det engelske fodboldforbund har til denne sæson 2013/14 indført skærpede regler for klubber med kæmpegæld, det såkaldte Financial Fair Play (FFP), der reelt betyder, at klubberne har fået et økonomisk loft over, hvor stor skyld der må være i fodboldforretningen.

Det skulle for Manchester City være muligt at komme udenom disse regler, ved at overtage en del af aktierne og investere i en anden klub.

I 2012 havde Manchester City et minus i regnskabet på 112 mio. euro, mens de røde tal i 2013 dog kun var på 62 mio. euro.

Estoril ligger lige nu på en solid 4. plads i Portugals bedste fodboldrække Primeira Liga, pointmæssigt ikke langt under ’De Tre Store Klubber’ i Primeira Liga – Benfica, Sporting Lissabon og Porto.

Indtil videre er der ikke noget videre konkret om overtagelsen af Estoril Praia, men den virker dog mere sandsynlig end historien om Manchester Citys måske forestående 2014 sommerkøb af Leonil Messi fra Barcelona for intet mindre end 200 mio. euro.

Din vurdering:Fiskerestauranter i Lissabon – Peixe em Lisboa 2014 er tilbage igen 3-13. april

Den syvende udgave af Lisbon Fish & Flavours løber i år af stablen fra 3. til 13. april 2014 og der venter som sædvanlig en masse gastronomiske oplevelser for de, der ønsker at prøve noget ud over det sædvanlige.

Er du træt af dine madlavningsevner? – lær noget nyt
Festivalen, der finder sted i Pátio da Galé – Terreiro do Paço i hjertet af Lissabon, har blandt andet til formål at udbrede kendskabet til fisk og skaldyr, tilberedt af kokke, der kan deres kram.

Vil man lære noget nyt kan man tilmelde sig madlavningskurser – cooking classes – og prøve kræfter sammen med nogle af landets dygtigste kokke.

Live gastronomiske præsentationer
Festivalen samler en del gode restauranter og invitere kreative køkkenchefer fra ind og udland, til at komme og give et bud på, hvordan en lækker ret skal smage og ikke mindst gøre sig på en tallerken. Der er opvisning med publikum på og det er vel det tætteste man kan komme på et tv madlavningsprogram i virkeligheden. Se hvordan det spænder af, i videoen nederst.

Gourmet marked
I de 11 dage festivalen løber, vil der også være et gourmet marked, hvor muligheden er til stede for at købe de produkter, man eventuelt lige har set de professionelle anvende, eller man selv har jungleret med på et lille madlavningskursus. Det siges, at der er mere end 500 produkter af høj klasse at vælge imellem.

Ti fiskerestauranter tilbyder gode smagsoplevelser
Der skulle være god mulighed for at prøve noget nyt på den kulinariske front, når hele 10 restauranter tilbyder smagsprøver på fiske og skaldyrsretter. Man bestemmer selv hvornår man ønsker at smage, da alle restauranter har åbent fra 12-24 hver dag under festivalen. Det koster dog lidt ekstra udover entrébilletten og portionerne er ikke store. Men det kan helt sikkert anbefales alligevel, hvis alene tanken om en lækker fiskeret får tænderne til at løbe i vand.

Læs også: Peixe em Lisboa 2013

Madlavningskurser – udvid dine egne evner i køkkenet
Det sker tit, at man står i supermarkedets fiskeafdeling og tænker, at der er alt for mange fiske varianter at vælge imellem. Og ikke mindst tænker man, gad vide hvordan de skal tilberedes og hvordan?

Det er der nu råd for, da festivalen tilbyder alle, at komme på et madlavningskursus i tilberedning af lækre fiskeretter. Kom i et par timers selskab med dygtige køkkenchefer og lær, på en sjov måde, et par tips og tricks til at gøre det nemmere at vælge en fisk i kølemontren, næste gang der skal købes ind til middagsmad. Tilmeld dig her.

Se liste over aktiviteter: Peixe em Lisboa 2014

Hvilken vin til hvilken fiskeret?
Beslutter man sig for at lære at lave fiskeretter fra bunden, så ville det næsten være en skam ikke også at vide, hvilken vin der passer til netop den type fisk, man tilbereder. Det kan optimere hele smagsoplevelsen og sanseindtrykkene,

Der afholdes kurser i såkaldt Pairing, der gerne skulle forbedre kendskabet til forholdet mellem mad og vin.

Michelin kokke viser det ypperste
Stjernekokke fra Portugal, Spanien, Italien og Brasilien er til stede for at vise lige præcis deres bud på en lækker fiskeret. Flere af restauranterne, køkkencheferne repræsentere, er også belønnet med den meget eftertragtede Michelin stjerne. De garantere alle som en, at det bliver en ekstraordinær oplevelse, når først de viser deres evner.

Hvad koster det at deltage?
Prisen for en dagsbillet er 15 €.

I prisen indgår adgang til Gourmet markedet og aktiviteter som madlavningskurser, køkkenchefernes liveshow, samtaler og debatter om vinkendskab, musikalsk underholdning og meget andet. Entréprisen inkluderer ikke kurset winepairing, samt smagsprøver på de forskellige restauranter.

Hver af restauranterne, der deltager i Lisbon Fish & Flavours, præsenterer deres bud på en fiske- og skaldyr smagsprøve til priser fra 4-12 euro pr. restaurant. Åbningstiderne er fra kl. 12 til midnat.

Winepairing koster yderligere 15 euro.

Har man mulighed for at komme på lidt skæve tidspunkter, kan man tilkøbe lidt ekstra for en billig penge, inklusive smagsprøver på restauranterne og drinks. Læs mere om hvordan man køber billet til Peixe em Lisboa 2014.

Herunder video fra Peixe em Lisboa 2013 – Lisbon Fish and Flavours ’13

Din vurdering:Portugisiske sygeplejesker har stor succes med at finde arbejde i Storbritannien

Ifølge tal, offentliggjort af kontoret for indvandringsstatistik i Storbritannien, steg tilstrømningen af portugisiske statsborger til UK i 2013, skriver avisen The Portugal News.

Portugisere strømmer til Storbritannien
Mere end 30.000 fandt vej til UK i 2013 og det er 10.000 mere end året før. I alt forlod 120.000 portugisiske statsborgere Portugal i 2012, så baseret på de tal søger en ud af fire portugisere, der vælger at finde arbejde udenfor landets grænser, til Storbritannien.

Statsborgere fra Portugal udgjorde den fjerdestørste gruppe af udenlandsk arbejdssøgende, der blev registeret på de kommunale kontorer i Storbritannien, overgået af Polen, Spanien og Italien i nævnte rækkefølge.

Veluddannede sygeplejesker har gode muligheder
Især veluddannede sygeplejesker har søgt job i UK. Mere præcist er 773 portugisiske sygeplejesker registrerede i 2013 hos sygeplejerske organisationen i Storbritannien, der administrerer de nytilkomne. Der er tale om en eksplosiv stigning siden 2006/2007, hvor kun 20 portugisiske statsborgere søgte om arbejde på dette felt.

Ifølge talsmanden for sygeplejesker i Portugal Nuno Pinto, skyldes stigningen blandt andet interessen for den høje kvalitet portugisiske sygeplejesker besidder. De er veluddannede og taler meget bedre engelsk end deres medansøgere fra Spanien og Italien, som også forsøger at få foden indenfor på de britiske hospitaler.

Nuno Pinto mener, at der er tale om, at ansøgere fra Portugal har en større professionel holdning til faget, er blandt de bedst uddannede i Europa, samt at de har tilegnet sig høje kompetencer i form af teknisk og teoretisk viden. Og så er portugisere rigtig gode til at tilpasse sig, understreger han.

Læs også: Udvandring fra Portugal fortsætter – engelsk hospital ansætter 42 portugisiske sygeplejesker

Udover Storbritannien søger portugisiske sygeplejersker også arbejde i andre verdensdele, såsom New Zealand, Australien, USA, Mellemøsten og Singapore.

Høj andel af portugisiske statsborgere i udlandet
The Portugal News skriver også, at 14,2 procent af Portugals befolkning bor uden for de nationale grænser. Indenfor OECD medlemslandene er det et af de højeste niveauer af udvandring, sammen med Irland, Mexico og New Zealand.

9.000 portugisere fik nyt statsborgerskab i 2011, ifølge tal fra Eurostat, skriver avisen Algarve resident. Frankrig, Schweiz og Luxemburg har åbnet dørene for størstedelen af de nye borgere, der samtidig beholder deres portugisiske statsborgerskab.

Din vurdering:Nyt dinosaur fund i Portugal - igen

Fossiler fra en ny dinosaur-art, der menes at have vandret rundt på den iberiske halvø for 150 mio. år siden, er fundet ved klippeformationen i Lourinhã, lige nord for Lissabon, ved et tilfælde.

Læs også: Dinosaur fund i Portugal

Det er ikke første gang forskere i Lourinhã støder på rester af de kæmpedyr, der betrådte jorden for millioner af år siden. I Lourinhã er der tidligere fundet rester af Torvosaurus tanneri, en lignede art der engang huserede i Rocky Mountains i Nordamerika.

Men en undersøgelse, bragt i det videnskabelige online magasin PLOS ONE, har fastslået, at der er tale om fossiler fra en anden kødspisende gigant dinosaur, der er blevet døbt Torvosaurus gurneyi og som altså huserede i det, der i dag kendes som Portugal. Forskere mener, at de begge har forfædre der går helt tilbage til den periode, hvor Atlanterhavet ikke var helt åbent og det europæiske og amerikanske kontinent ikke havde løsrevet sig helt fra hinanden.

Havde syleskarpe tænder
Torvosaurus gurneyi er forskellig fra sin amerikanske søster, idet den havde anderledes kæbeparti, skinneben og rygparti, samt færre tænder i overkæben. Disse 10 cm. lange tænder gjorde alligevel Torvosaurus gurneyi til en dødsensfarlig kødæder og den var højst sandsynligt også helt oppe i den trygge ende af fødekæden.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal

Et glubsk bæst
Torvosaurus gurneyi er ikke verdens største kødædende dinosaur man har kendskab til, men med en samlet kropslængde på 10 meter, et hoved på 1.15 meter, kløer på størrelse med en god, dansk hækkesaks og en samlet vægt på mellem 4 og 5 ton, har det med garanti ikke været en udpræget fornøjelse for andre af datidens levende væsener, at møde denne kæmpe.

T-Rex levede for ca. 70 mio. år siden
80 millioner år senere dominerer den nok så kendte T-Rex dinosaur landjorden. På dette tidspunkt var Torvosaurus gurneyi allerede for længst uddøet og blevet til de fossiler, man har fundet rester af i dag.

Din vurdering:Douro Azul køber Joana Vasconcelos udsmykkede færge

Den verdensberømte installationskunstner, portugisiske Joana Vasconcelos, kan snart se et af sine værker flyde på Douro-floden.

Krydstogtsarrangørerne Douro Azul køber tidligere byfærge
2013 udgaven af Venedig Biennalen havde den tidligere Lissabon byfærge, nu flydende kunstpavillon kaldet Trafaria Praia, sejlende i seks måneder på Venedigs vande, alt imens kunstudstillingen i Venedig fandt sted.

Joana Vasconcelos havde så stor succes med den udsmykkede båd, at hun blev tilbudt at fremvise den mange andre steder, blandt andet på en sø i Zürich, men udgiften til denne transport var for stor.

I stedet har ejeren af den store kanalsejlads virksomhed i Porto, Douro Azul købt færgen og lægger den dermed til hans flåde af imponerende krydstogtsskibe der sejler på Douro-floden. Når færgen ikke sejler kunst-ture på Douro, skal den fortøjes i Lissabon, nedenfor Joanas eget galleri.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve

Færgen er smukt dekoreret af Joana Vasconcelos
Udvendig er færgen dekoret med klassiske håndmalede keramikfliser i blå og hvid, med et nutidigt motiv af Lissabon set fra vandet uden for byen. Færgens interiør er beklædt med stoffer og hæklede materialer, samt LED belysning, der tilsammen skaber en atmosfære af et eventyrlandskab i blinkende, organiske former.

Læs mere om Joana Vasconcelos

Lysekronen og skoene – tidligere værker af Joana Vasconcelos
Den 43 årige kunstner, der blev født i Paris, men nu er bosiddende med eget galleri i Lissabon, slog sit navn fast på den store kunstscene i 2005 udgaven af Venedig biennalen, med den seks meter høje lysekrone, kreeret af 25.000 tamponer og blev i 2012 den første kvinde og yngste, moderne kunstner der nogensinde fik en udstilling op på det franske Versailles slot. Et andet af hendes storslåede værker er de Marilyn Monroe inspirerede damesko i gigantisk overstørrelse, udelukkende fremstillet af køkkengryder, pander og låg.

Video: se den smukke Trafaria Praia udvendig og indvendig

Din vurdering:Portugals eksport steg 5,7 procent i 2013 – glæde og bekymring

Portugals agentur for udenrigshandel og investeringsfremme (AICEP) kunne torsdag 27. februar 2014 meddele, at væksten i Portugals eksport steg med 5,7 procent i 2013 til 68 mia. euro (ca. 500 mia. kroner) i forhold til året før.

Ifølge de fremlagte tal, udgør handelsvarer 69,9 procent, en vækst på 4,9 procent i forhold til 2012, og tjenesteydelser 30,1 procent af Portugals samlede eksport.

Spanien største aftager indenfor EU – Angola størst udenfor
Spanien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien er de største aftagere af Portugals eksportvarer i landene indenfor EU’s grænser. I resten af verden er primært Angola og USA storaftagere af portugisiske produkter.

Førnævnte lande har procentmæssigt aftaget:

  1. Spanien – 20 procent
  2. Frankrig – 12,4 procent
  3. Tyskland – 11 procent
  4. UK – 8,3 procent
  5. Angola – 6,6 procent
  6. USA – 4,7 procent

Eksportvækst indenfor og udenfor EU
Den samlede eksport til lande indenfor den Europæiske Union steg samlet med 5 procent, mens eksport til lande udenfor EU steg med 7,2 procent og udgør nu 31 procent af Portugals samlede salg til udlandet.

Angola aftager 6,6 procent af Portugals totale eksport og er derfor et af Portugals primære eksportmarkeder udenfor EU.

Læs også: Eksporten af landsbrugsvarer fra Portugal til lande uden for EU stiger

Eksport af fodtøj når ny rekordhøjde – storinvestering i støbeskeen
2013 var et godt år for fodtøjsproducenterne i Portugal. Den samlede eksport af fodtøj steg med 8 procent til mere end 1,7 mia. euro (ca. 12.5 mia. kroner) og set i lyset af, at fodtøjsindustrien er et af Portugals vigtigste eksportområder, er der tale om en klar succes historie.

Eksporten er så vigtig, at Portugals brancheorganisation planlægger at investere 20 mio. euro over de næste to år, alene for at markedsføre den portugisiske skoindustri på handelsmesser verden over, med henblik på at nå en fordobling af det samlede eksporttal i 2025.

Der er mere end 42.000 ansatte i ca. 1700 skovirksomheder i Portugal og omkring 95 procent af produktionen eksportes til en gennemsnitspris på 23,45 euro per par. Dette tal overgås kun af Italien, der ligesom Portugal gennem tiden har været førende skoproducenter i Europa.

Portugal stadig under økonomisk pres
Et anspændt forhold er opstået mellem regeringen og ’Trojkaen’, efter at politikerne har afvist påstande om, at landets eksportvækst kan vise sig ikke at være bæredygtig, i forsøget på at få succes med den 78 mia. euro store tilbagebetalingsplan for hjælpepakken fra 2010, Portugal er underlagt af Europa-kommissionen, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank.

IMF fremhæver fem negative punkter i Portugals handleplan
Selvom Portugals regering for tiden er opmuntret af faldende statslige låneomkostninger, fremhæver flere rapporter fra Den Internationale Valutafond (IMF) store risici i Portugals svære tilpasningsprogram.

1. Lønniveauet i Portugal er stadig for højt. Lønomkostninger er allerede reduceret med 5,3 procent siden 2010, men IMF mener den bør falde yderligere 2-5 procent.

2. Eksportvæksten kan vise sig uholdbar. Selvom Portugal har vendt betalingsbalancen fra minus 12,6 procent i 2008 til et lille overskud i dag, skal konkurrenceevnen stadig forbedres og der er desuden tegn på, at importen er begyndt at stige i takt med et opsving i den indenlandske efterspørgsel.

3. Strukturreformer på blandt andet energi og transportinfrastruktur og andre afgørende områder for at forøge den eksterne konkurrencedygtighed har ikke været skarpe nok.

4. Virksomheder skal have længere tilbagebetalingskredit. Privatlån og kreditlån skal udbydes til langt bedre vilkår, for at sætte gang i det private forbrug og investeringer i den private sektor. Bankernes manglende villighed til længerevarende kredit og lavere renter anses for at være et af de helt sårbare områder for portugisiske låntagere og en mulig kilde til stagnering eller måske tilbagegang for Portugals økonomi.

5. Den portugisiske højesterets mange afvisninger af politiske reformer på arbejdsmarkedet, er med til at give indtryk af manglende kvalitet i de økonomiske ændringer, der forsøges foretaget, samt høj politisk usikkerhed, der kan medvirke til stigende arbejdsløshed. Desuden er Portugal meget modtagelig for pludselige ændringer på obligationsmarkedet.

IMF’s bekymringer bliver afvist af Portugals vicepremierminister Paulo Portas, der ikke ønsker at skære så kraftigt ind til benet og han udtaler ifølge Financial Times: ’vi ønsker ikke en udvikling baseret på lave lønninger. De lønnedskæringer der var nødvendige, har fundet sted’.

Læs også:

Långivere lader Portugal få et ekstra år til at få balance på de offentlige budgetter

EU-IMF: Portugal får måske brug for endnu en hjælpepakke

Din vurdering:Ribe i Danmark er Europas bedste lille rejsemål – Óbidos i Portugal nummer to

Europe’s Best Big-Time Small Destination 2014
Rejseguiden GlobalGrashopper og Hotel.info var gået sammen om at finde den bedste, lille destination i Europa og stemmefordelingen var næsten lige, men med et lille flertal til fordel for Danmarks ældste by. Men der er bestemt også meget, meget hyggeligt i Óbidos!

Der er meget smukt i Ribe
52 byer var på forhånd udvalgt til at deltage i afstemningen på så forskellige kriterier som pittoresk skønhed, popularitet på sociale medier, hotel anmeldelser og afstand til nærmeste lufthavn.

Ericeira med i opløbet
Kun at par hundrede stemmer afgjorde det til fordel for Ribe og de får dermed æren af at være Europe’s Best Big-Time Small Destination 2014 i kategorien ’Brugernes Favorit Destination’. Det skal også nævnes, at Ericeria blev nummer otte i selvsamme afstemning.

Video: den gamle bydel i Óbidos

Din vurdering:EM 2016 – Danmark og Portugal bør kvalificere sig til EM i Frankrig 2016

EM i Frankrig spilles fra 10. juni til 10. juli 2016
Det er 3. gang franskmændene skal være vært for det største sportsarrangement i europæisk regi, men det er første gang at europamesterskaberne i fodbold (EM) har 24 deltagerlande.

Frankrig er som værtsnation kvalificeret til at deltage, mens de resterende 23 deltagere til EURO 2016 skal findes blandt UEFA’s resterende 53 medlemslande, der alle er blevet fordelt i ni kvalifikationsgrupper.

EM kvalifikationen starter 7. september 2014 og slutter 11. oktober 2015.

Tre hold fra Danmarks gruppe kan kvalificere sig til EM i Frankrig 2016
Danmark er kommet i en gruppe med det der, på papiret, kan ligne overkommelige fodboldnationer. Portugal, Serbien, Armenien og Albanien bør ikke kunne ødelægge muligheden for dansk deltagelse ved EURO 2016, da både nummer et, to og måske nummer tre kan kvalificere sig.

Nummer et og to i alle grupper kommer direkte til EM
Det er på forhånd givet, at Frankrig deltager som vært.

Derefter følger de ni gruppevindere og de ni lande der bliver placeret på andenpladsen i grupperne. Ydermere er den bedste treer i de ni puljer også direkte kvalificeret.

Det efterlader de sidste otte nationer der alle er blevet nummer tre i deres respektive grupper. De lande skal spille Play-off over to kampe, om de sidste fire pladser. Der trækkes lod blandt de otte lande efter kvalifikationsturneringen er slut. De fire vindere af Play-off kampene går videre til slutrunden i Frankrig.

De fleste husker måske nok, at det var på denne måde Portugal kom til Brasilien 2014, efter to kampe mod Sverige.

I og med der nu er 53 lande der skal dyste om hele 23 pladser, synes det meget oplagt, at Danmark bør være én af deltagerne. Til sammenligning deltog kun otte lande ved slutrunden i 1992 i Sverige.

Læs også: Lodtrækning resultat EM 2016 grupper: Danmark i gruppe med Portugal, Armenien, Albanien og Serbien (EM gruppe I)

Frankrig spiller venskabskampe mod alle i Danmarks gruppe I
Frankrig skal, som et led i deres forberedelser til EM, spille venskabs/træningskampe mod alle fem lande i gruppe I. Det betyder at alle lande også får lidt kvalificeret træningsmodstand to gange mod Frankrig, udover de vigtige kvalifikationskampe. Kampene mod Frankrig tæller IKKE med i regnskabet.

Danmarks gruppe I består kun af fem lande, modsat de otte andre grupper, der alle er sammensat af seks deltagerlande. Et land skal derfor stå over i Danmarks grupper i hver spillerunde og det giver plads til kampene mod Frankrig.

Nyt TV koncept for fodboldelskere – ‘Week of Football’
UEFA indfører et nyt tv koncept, der kommer til at hedde ’Week of Football’. Hver runde i EURO 2016 kvalifikationsturneringen bliver spillet over seks dage, fra torsdag til tirsdag, med fokus på de store landes kampe som primetime live tv. Nu kan alle fodboldelskere glæde sig til at se en storkamp hver aften og endda to kampe lørdag og søndag.

Champions League meget mere populært end ligegyldige landskampe
Dette koncept er formentligt skabt som en konsekvens af de almindelige fodboldglade tv-seeres nedafgående interesse for landskampsfodbold, til fordel for den noget mere højtprofilerede klubturnering Champions League, der tilfredsstiller ethvert behov for at se fodbold af høj international klasse. Det er en turnering der langt overgår en EM kvalifikation, der ofte har været præget af en del ligegyldige landskampe spillet på samme aften. Det skal der tilsyneladene laves om på nu.

Alle store nationer skal med til EM i Frankrig
UEFA ønsker i det stille, at få alle de såkaldte store nationer med til EM slutrunden i Frankrig 2016, og håber på denne måde, at ingen falder af på vejen i kvalifikationen og det ses da også tydeligt i kvalifikationspuljerne, hvor der ikke rigtig er nogle grupper med to eller tre top nationer samlet. Det skulle gerne åbne op for, at alle klarer sig videre, når nu både nr. to og mere end halvdelen af de hold der bliver nummer tre i deres respektive kvalifikationsgrupper kan gå videre til slutrunden i Frankrig.

Kvalifikationskampene i Gruppe I – Danmark og Portugal
EM kvalifikationskampene i Gruppe I har fordelt sig som beskrevet nedenfor. Bemærk, at kampene mod Frankrig for alle deltagere er en venskabskamp og ikke tæller med i den samlede stilling.

Søndag 7. september 2014
17.00: Danmark-Armenien
19.45: Portugal-Albanien
(19.45: Serbien-Frankrig)

Lørdag 11. oktober 2014
17.00: Armenien-Serbien
19.45: Albanien-Danmark
(19.45: Frankrig-Portugal)

Tirsdag 14. oktober 2014
19.45: Danmark-Portugal
19.45: Serbien-Albanien
(17.00: Armenien-Frankrig)

Fredag 14. november 2014
19.45: Portugal-Armenien
19.45: Serbien-Danmark
(19.45: Frankrig-Albanien)

Søndag 29. marts 2015
17.00: Albanien-Armenien
19.45: Portugal-Serbien
(19.45 Frankrig-Danmark)

Lørdag 13. juni 2015
17.00: Armenien-Portugal
19.45: Danmark-Serbien
(19.45: Albanien-Frankrig)

Fredag 4. september 2015
19.45: Danmark-Albanien
19.45: Serbien-Armenien
(19.45: Portugal-Frankrig)

Mandag 7. september 2015
17.00: Armenien-Danmark
19.45: Albanien-Portugal
(19.45: Frankrig-Serbien)

Torsdag 8. oktober 2015
19.45: Albanien-Serbien
19.45: Portugal-Danmark
(19.45: Frankrig-Armenien)

Søndag 11. oktober 2015
17.00: Armenien-Albanien
17.00: Serbien-Portugal
(19.45: Danmark-Frankrig)

Alle klokkeslæt er portugisisk tid. Plus en time i Danmark.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »