Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugisiske sygeplejesker har stor succes med at finde arbejde i Storbritannien

Ifølge tal, offentliggjort af kontoret for indvandringsstatistik i Storbritannien, steg tilstrømningen af portugisiske statsborger til UK i 2013, skriver avisen The Portugal News.

Portugisere strømmer til Storbritannien
Mere end 30.000 fandt vej til UK i 2013 og det er 10.000 mere end året før. I alt forlod 120.000 portugisiske statsborgere Portugal i 2012, så baseret på de tal søger en ud af fire portugisere, der vælger at finde arbejde udenfor landets grænser, til Storbritannien.

Statsborgere fra Portugal udgjorde den fjerdestørste gruppe af udenlandsk arbejdssøgende, der blev registeret på de kommunale kontorer i Storbritannien, overgået af Polen, Spanien og Italien i nævnte rækkefølge.

Veluddannede sygeplejesker har gode muligheder
Især veluddannede sygeplejesker har søgt job i UK. Mere præcist er 773 portugisiske sygeplejesker registrerede i 2013 hos sygeplejerske organisationen i Storbritannien, der administrerer de nytilkomne. Der er tale om en eksplosiv stigning siden 2006/2007, hvor kun 20 portugisiske statsborgere søgte om arbejde på dette felt.

Ifølge talsmanden for sygeplejesker i Portugal Nuno Pinto, skyldes stigningen blandt andet interessen for den høje kvalitet portugisiske sygeplejesker besidder. De er veluddannede og taler meget bedre engelsk end deres medansøgere fra Spanien og Italien, som også forsøger at få foden indenfor på de britiske hospitaler.

Nuno Pinto mener, at der er tale om, at ansøgere fra Portugal har en større professionel holdning til faget, er blandt de bedst uddannede i Europa, samt at de har tilegnet sig høje kompetencer i form af teknisk og teoretisk viden. Og så er portugisere rigtig gode til at tilpasse sig, understreger han.

Læs også: Udvandring fra Portugal fortsætter – engelsk hospital ansætter 42 portugisiske sygeplejesker

Udover Storbritannien søger portugisiske sygeplejersker også arbejde i andre verdensdele, såsom New Zealand, Australien, USA, Mellemøsten og Singapore.

Høj andel af portugisiske statsborgere i udlandet
The Portugal News skriver også, at 14,2 procent af Portugals befolkning bor uden for de nationale grænser. Indenfor OECD medlemslandene er det et af de højeste niveauer af udvandring, sammen med Irland, Mexico og New Zealand.

9.000 portugisere fik nyt statsborgerskab i 2011, ifølge tal fra Eurostat, skriver avisen Algarve resident. Frankrig, Schweiz og Luxemburg har åbnet dørene for størstedelen af de nye borgere, der samtidig beholder deres portugisiske statsborgerskab.

Din vurdering:Nyt dinosaur fund i Portugal - igen

Fossiler fra en ny dinosaur-art, der menes at have vandret rundt på den iberiske halvø for 150 mio. år siden, er fundet ved klippeformationen i Lourinhã, lige nord for Lissabon, ved et tilfælde.

Læs også: Dinosaur fund i Portugal

Det er ikke første gang forskere i Lourinhã støder på rester af de kæmpedyr, der betrådte jorden for millioner af år siden. I Lourinhã er der tidligere fundet rester af Torvosaurus tanneri, en lignede art der engang huserede i Rocky Mountains i Nordamerika.

Men en undersøgelse, bragt i det videnskabelige online magasin PLOS ONE, har fastslået, at der er tale om fossiler fra en anden kødspisende gigant dinosaur, der er blevet døbt Torvosaurus gurneyi og som altså huserede i det, der i dag kendes som Portugal. Forskere mener, at de begge har forfædre der går helt tilbage til den periode, hvor Atlanterhavet ikke var helt åbent og det europæiske og amerikanske kontinent ikke havde løsrevet sig helt fra hinanden.

Havde syleskarpe tænder
Torvosaurus gurneyi er forskellig fra sin amerikanske søster, idet den havde anderledes kæbeparti, skinneben og rygparti, samt færre tænder i overkæben. Disse 10 cm. lange tænder gjorde alligevel Torvosaurus gurneyi til en dødsensfarlig kødæder og den var højst sandsynligt også helt oppe i den trygge ende af fødekæden.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal

Et glubsk bæst
Torvosaurus gurneyi er ikke verdens største kødædende dinosaur man har kendskab til, men med en samlet kropslængde på 10 meter, et hoved på 1.15 meter, kløer på størrelse med en god, dansk hækkesaks og en samlet vægt på mellem 4 og 5 ton, har det med garanti ikke været en udpræget fornøjelse for andre af datidens levende væsener, at møde denne kæmpe.

T-Rex levede for ca. 70 mio. år siden
80 millioner år senere dominerer den nok så kendte T-Rex dinosaur landjorden. På dette tidspunkt var Torvosaurus gurneyi allerede for længst uddøet og blevet til de fossiler, man har fundet rester af i dag.

Din vurdering:Douro Azul køber Joana Vasconcelos udsmykkede færge

Den verdensberømte installationskunstner, portugisiske Joana Vasconcelos, kan snart se et af sine værker flyde på Douro-floden.

Krydstogtsarrangørerne Douro Azul køber tidligere byfærge
2013 udgaven af Venedig Biennalen havde den tidligere Lissabon byfærge, nu flydende kunstpavillon kaldet Trafaria Praia, sejlende i seks måneder på Venedigs vande, alt imens kunstudstillingen i Venedig fandt sted.

Joana Vasconcelos havde så stor succes med den udsmykkede båd, at hun blev tilbudt at fremvise den mange andre steder, blandt andet på en sø i Zürich, men udgiften til denne transport var for stor.

I stedet har ejeren af den store kanalsejlads virksomhed i Porto, Douro Azul købt færgen og lægger den dermed til hans flåde af imponerende krydstogtsskibe der sejler på Douro-floden. Når færgen ikke sejler kunst-ture på Douro, skal den fortøjes i Lissabon, nedenfor Joanas eget galleri.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve

Færgen er smukt dekoreret af Joana Vasconcelos
Udvendig er færgen dekoret med klassiske håndmalede keramikfliser i blå og hvid, med et nutidigt motiv af Lissabon set fra vandet uden for byen. Færgens interiør er beklædt med stoffer og hæklede materialer, samt LED belysning, der tilsammen skaber en atmosfære af et eventyrlandskab i blinkende, organiske former.

Læs mere om Joana Vasconcelos

Lysekronen og skoene – tidligere værker af Joana Vasconcelos
Den 43 årige kunstner, der blev født i Paris, men nu er bosiddende med eget galleri i Lissabon, slog sit navn fast på den store kunstscene i 2005 udgaven af Venedig biennalen, med den seks meter høje lysekrone, kreeret af 25.000 tamponer og blev i 2012 den første kvinde og yngste, moderne kunstner der nogensinde fik en udstilling op på det franske Versailles slot. Et andet af hendes storslåede værker er de Marilyn Monroe inspirerede damesko i gigantisk overstørrelse, udelukkende fremstillet af køkkengryder, pander og låg.

Video: se den smukke Trafaria Praia udvendig og indvendig

Din vurdering:Portugals eksport steg 5,7 procent i 2013 – glæde og bekymring

Portugals agentur for udenrigshandel og investeringsfremme (AICEP) kunne torsdag 27. februar 2014 meddele, at væksten i Portugals eksport steg med 5,7 procent i 2013 til 68 mia. euro (ca. 500 mia. kroner) i forhold til året før.

Ifølge de fremlagte tal, udgør handelsvarer 69,9 procent, en vækst på 4,9 procent i forhold til 2012, og tjenesteydelser 30,1 procent af Portugals samlede eksport.

Spanien største aftager indenfor EU – Angola størst udenfor
Spanien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien er de største aftagere af Portugals eksportvarer i landene indenfor EU’s grænser. I resten af verden er primært Angola og USA storaftagere af portugisiske produkter.

Førnævnte lande har procentmæssigt aftaget:

 1. Spanien – 20 procent
 2. Frankrig – 12,4 procent
 3. Tyskland – 11 procent
 4. UK – 8,3 procent
 5. Angola – 6,6 procent
 6. USA – 4,7 procent

Eksportvækst indenfor og udenfor EU
Den samlede eksport til lande indenfor den Europæiske Union steg samlet med 5 procent, mens eksport til lande udenfor EU steg med 7,2 procent og udgør nu 31 procent af Portugals samlede salg til udlandet.

Angola aftager 6,6 procent af Portugals totale eksport og er derfor et af Portugals primære eksportmarkeder udenfor EU.

Læs også: Eksporten af landsbrugsvarer fra Portugal til lande uden for EU stiger

Eksport af fodtøj når ny rekordhøjde – storinvestering i støbeskeen
2013 var et godt år for fodtøjsproducenterne i Portugal. Den samlede eksport af fodtøj steg med 8 procent til mere end 1,7 mia. euro (ca. 12.5 mia. kroner) og set i lyset af, at fodtøjsindustrien er et af Portugals vigtigste eksportområder, er der tale om en klar succes historie.

Eksporten er så vigtig, at Portugals brancheorganisation planlægger at investere 20 mio. euro over de næste to år, alene for at markedsføre den portugisiske skoindustri på handelsmesser verden over, med henblik på at nå en fordobling af det samlede eksporttal i 2025.

Der er mere end 42.000 ansatte i ca. 1700 skovirksomheder i Portugal og omkring 95 procent af produktionen eksportes til en gennemsnitspris på 23,45 euro per par. Dette tal overgås kun af Italien, der ligesom Portugal gennem tiden har været førende skoproducenter i Europa.

Portugal stadig under økonomisk pres
Et anspændt forhold er opstået mellem regeringen og ’Trojkaen’, efter at politikerne har afvist påstande om, at landets eksportvækst kan vise sig ikke at være bæredygtig, i forsøget på at få succes med den 78 mia. euro store tilbagebetalingsplan for hjælpepakken fra 2010, Portugal er underlagt af Europa-kommissionen, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank.

IMF fremhæver fem negative punkter i Portugals handleplan
Selvom Portugals regering for tiden er opmuntret af faldende statslige låneomkostninger, fremhæver flere rapporter fra Den Internationale Valutafond (IMF) store risici i Portugals svære tilpasningsprogram.

1. Lønniveauet i Portugal er stadig for højt. Lønomkostninger er allerede reduceret med 5,3 procent siden 2010, men IMF mener den bør falde yderligere 2-5 procent.

2. Eksportvæksten kan vise sig uholdbar. Selvom Portugal har vendt betalingsbalancen fra minus 12,6 procent i 2008 til et lille overskud i dag, skal konkurrenceevnen stadig forbedres og der er desuden tegn på, at importen er begyndt at stige i takt med et opsving i den indenlandske efterspørgsel.

3. Strukturreformer på blandt andet energi og transportinfrastruktur og andre afgørende områder for at forøge den eksterne konkurrencedygtighed har ikke været skarpe nok.

4. Virksomheder skal have længere tilbagebetalingskredit. Privatlån og kreditlån skal udbydes til langt bedre vilkår, for at sætte gang i det private forbrug og investeringer i den private sektor. Bankernes manglende villighed til længerevarende kredit og lavere renter anses for at være et af de helt sårbare områder for portugisiske låntagere og en mulig kilde til stagnering eller måske tilbagegang for Portugals økonomi.

5. Den portugisiske højesterets mange afvisninger af politiske reformer på arbejdsmarkedet, er med til at give indtryk af manglende kvalitet i de økonomiske ændringer, der forsøges foretaget, samt høj politisk usikkerhed, der kan medvirke til stigende arbejdsløshed. Desuden er Portugal meget modtagelig for pludselige ændringer på obligationsmarkedet.

IMF’s bekymringer bliver afvist af Portugals vicepremierminister Paulo Portas, der ikke ønsker at skære så kraftigt ind til benet og han udtaler ifølge Financial Times: ’vi ønsker ikke en udvikling baseret på lave lønninger. De lønnedskæringer der var nødvendige, har fundet sted’.

Læs også:

Långivere lader Portugal få et ekstra år til at få balance på de offentlige budgetter

EU-IMF: Portugal får måske brug for endnu en hjælpepakke

Din vurdering:Ribe i Danmark er Europas bedste lille rejsemål – Óbidos i Portugal nummer to

Europe’s Best Big-Time Small Destination 2014
Rejseguiden GlobalGrashopper og Hotel.info var gået sammen om at finde den bedste, lille destination i Europa og stemmefordelingen var næsten lige, men med et lille flertal til fordel for Danmarks ældste by. Men der er bestemt også meget, meget hyggeligt i Óbidos!

Der er meget smukt i Ribe
52 byer var på forhånd udvalgt til at deltage i afstemningen på så forskellige kriterier som pittoresk skønhed, popularitet på sociale medier, hotel anmeldelser og afstand til nærmeste lufthavn.

Ericeira med i opløbet
Kun at par hundrede stemmer afgjorde det til fordel for Ribe og de får dermed æren af at være Europe’s Best Big-Time Small Destination 2014 i kategorien ’Brugernes Favorit Destination’. Det skal også nævnes, at Ericeria blev nummer otte i selvsamme afstemning.

Video: den gamle bydel i Óbidos

Din vurdering:EM 2016 – Danmark og Portugal bør kvalificere sig til EM i Frankrig 2016

EM i Frankrig spilles fra 10. juni til 10. juli 2016
Det er 3. gang franskmændene skal være vært for det største sportsarrangement i europæisk regi, men det er første gang at europamesterskaberne i fodbold (EM) har 24 deltagerlande.

Frankrig er som værtsnation kvalificeret til at deltage, mens de resterende 23 deltagere til EURO 2016 skal findes blandt UEFA’s resterende 53 medlemslande, der alle er blevet fordelt i ni kvalifikationsgrupper.

EM kvalifikationen starter 7. september 2014 og slutter 11. oktober 2015.

Tre hold fra Danmarks gruppe kan kvalificere sig til EM i Frankrig 2016
Danmark er kommet i en gruppe med det der, på papiret, kan ligne overkommelige fodboldnationer. Portugal, Serbien, Armenien og Albanien bør ikke kunne ødelægge muligheden for dansk deltagelse ved EURO 2016, da både nummer et, to og måske nummer tre kan kvalificere sig.

Nummer et og to i alle grupper kommer direkte til EM
Det er på forhånd givet, at Frankrig deltager som vært.

Derefter følger de ni gruppevindere og de ni lande der bliver placeret på andenpladsen i grupperne. Ydermere er den bedste treer i de ni puljer også direkte kvalificeret.

Det efterlader de sidste otte nationer der alle er blevet nummer tre i deres respektive grupper. De lande skal spille Play-off over to kampe, om de sidste fire pladser. Der trækkes lod blandt de otte lande efter kvalifikationsturneringen er slut. De fire vindere af Play-off kampene går videre til slutrunden i Frankrig.

De fleste husker måske nok, at det var på denne måde Portugal kom til Brasilien 2014, efter to kampe mod Sverige.

I og med der nu er 53 lande der skal dyste om hele 23 pladser, synes det meget oplagt, at Danmark bør være én af deltagerne. Til sammenligning deltog kun otte lande ved slutrunden i 1992 i Sverige.

Læs også: Lodtrækning resultat EM 2016 grupper: Danmark i gruppe med Portugal, Armenien, Albanien og Serbien (EM gruppe I)

Frankrig spiller venskabskampe mod alle i Danmarks gruppe I
Frankrig skal, som et led i deres forberedelser til EM, spille venskabs/træningskampe mod alle fem lande i gruppe I. Det betyder at alle lande også får lidt kvalificeret træningsmodstand to gange mod Frankrig, udover de vigtige kvalifikationskampe. Kampene mod Frankrig tæller IKKE med i regnskabet.

Danmarks gruppe I består kun af fem lande, modsat de otte andre grupper, der alle er sammensat af seks deltagerlande. Et land skal derfor stå over i Danmarks grupper i hver spillerunde og det giver plads til kampene mod Frankrig.

Nyt TV koncept for fodboldelskere – ‘Week of Football’
UEFA indfører et nyt tv koncept, der kommer til at hedde ’Week of Football’. Hver runde i EURO 2016 kvalifikationsturneringen bliver spillet over seks dage, fra torsdag til tirsdag, med fokus på de store landes kampe som primetime live tv. Nu kan alle fodboldelskere glæde sig til at se en storkamp hver aften og endda to kampe lørdag og søndag.

Champions League meget mere populært end ligegyldige landskampe
Dette koncept er formentligt skabt som en konsekvens af de almindelige fodboldglade tv-seeres nedafgående interesse for landskampsfodbold, til fordel for den noget mere højtprofilerede klubturnering Champions League, der tilfredsstiller ethvert behov for at se fodbold af høj international klasse. Det er en turnering der langt overgår en EM kvalifikation, der ofte har været præget af en del ligegyldige landskampe spillet på samme aften. Det skal der tilsyneladene laves om på nu.

Alle store nationer skal med til EM i Frankrig
UEFA ønsker i det stille, at få alle de såkaldte store nationer med til EM slutrunden i Frankrig 2016, og håber på denne måde, at ingen falder af på vejen i kvalifikationen og det ses da også tydeligt i kvalifikationspuljerne, hvor der ikke rigtig er nogle grupper med to eller tre top nationer samlet. Det skulle gerne åbne op for, at alle klarer sig videre, når nu både nr. to og mere end halvdelen af de hold der bliver nummer tre i deres respektive kvalifikationsgrupper kan gå videre til slutrunden i Frankrig.

Kvalifikationskampene i Gruppe I – Danmark og Portugal
EM kvalifikationskampene i Gruppe I har fordelt sig som beskrevet nedenfor. Bemærk, at kampene mod Frankrig for alle deltagere er en venskabskamp og ikke tæller med i den samlede stilling.

Søndag 7. september 2014
17.00: Danmark-Armenien
19.45: Portugal-Albanien
(19.45: Serbien-Frankrig)

Lørdag 11. oktober 2014
17.00: Armenien-Serbien
19.45: Albanien-Danmark
(19.45: Frankrig-Portugal)

Tirsdag 14. oktober 2014
19.45: Danmark-Portugal
19.45: Serbien-Albanien
(17.00: Armenien-Frankrig)

Fredag 14. november 2014
19.45: Portugal-Armenien
19.45: Serbien-Danmark
(19.45: Frankrig-Albanien)

Søndag 29. marts 2015
17.00: Albanien-Armenien
19.45: Portugal-Serbien
(19.45 Frankrig-Danmark)

Lørdag 13. juni 2015
17.00: Armenien-Portugal
19.45: Danmark-Serbien
(19.45: Albanien-Frankrig)

Fredag 4. september 2015
19.45: Danmark-Albanien
19.45: Serbien-Armenien
(19.45: Portugal-Frankrig)

Mandag 7. september 2015
17.00: Armenien-Danmark
19.45: Albanien-Portugal
(19.45: Frankrig-Serbien)

Torsdag 8. oktober 2015
19.45: Albanien-Serbien
19.45: Portugal-Danmark
(19.45: Frankrig-Armenien)

Søndag 11. oktober 2015
17.00: Armenien-Albanien
17.00: Serbien-Portugal
(19.45: Danmark-Frankrig)

Alle klokkeslæt er portugisisk tid. Plus en time i Danmark.

Din vurdering:Ryanair flyver Lissabon-Faro og Lissabon-Porto fra 2. april 2014 – nye Ryanair ruter i Portugal

Nye indenrigsruter i Portugal med Ryanair
I forbindelse med Ryanairs nye base og deraf følgende udvidelse af det europæiske rutenet til Lissabon Lufthavn, har Ryanair allerede nu intensiveret konkurrencen på indenrigsflyvninger i Portugal.

Ryanair – Lissabon-Faro
Som noget helt nyt flyver det irske lavprisselskab fra 2. april 2014 på ruten mellem Lissabon og Faro i Algarve. Der er planlagt 10 afgange om ugen mellem Portugals hovedstad og feriedestinationen Faro, med mindst én afgang om dagen med Ryanair.

Læs også: Ryanair åbner ny base i Lissabon Lufthavn

Lissabon-Porto – Ryanair ny rute
Ryanair åbner også ruten mellem Porto og Lissabon med fem afgange om ugen per 2. april. Det drejer sig om morgenafgange fra mandag til fredag. Der er pt ikke planlagt weekendafgange mellem Porto og Lissabon.

Udvidelse af ruten Porto-Faro
Indtil slutningen af marts 2014 flyver Ryanair fem gange om ugen mellem Porto og Faro, men antallet forøges til 13 afgange pr. start april 2014

Læs også: Ryanair flybillet bestilling – meget nemmere at bestille billet hos Ryanair

Din vurdering:Lodtrækning resultat EM 2016 grupper: Danmark i gruppe med Portugal, Armenien, Albanien og Serbien (EM gruppe I)

Den 23. februar 2014 blev der afholdt lodtrækning til EM 2016 turneringen (europamesterskabet i fodbold 2016).

Danmark og Portugal i samme gruppe - igen
Lodtrækning til EM-grupper fandt sted i Nice, og nærmest som en naturlov, trak Danmark og Portugal igen hinanden.

Danmark og Portugal EM gruppe I ser ud som følger:

EM 2016 lodtræknings-resultat gruppe I

 • Portugal
 • Danmark
 • Serbien
 • Armenien
 • Albanien

Danmarks EM gruppe I er den eneste EM gruppe med kun 5 hold.

Lodtrækning til EM og VM – Danmark trækker ofte Portugal 
Ved lodtrækningen til EM 2012, som blev afholdt i 2010, trak Danmark også Portugal som modstander. Både Danmark og Portugal endte med at kvalificere sig til EM 2012 slutrunden.

Også lodtrækningen til VM 2010, som Danmark kvalificerede sig til, var Portugal én af modstanderne i kvalifikationen. Portugal kvalificerede sig også til VM slutrunden efter playoff kampe.

Armenien er ligeledes velkendt for det danske fodboldlandshold. I kvalifikationen til VM 2014 slog Armenien Danmark med resultatet 0-4 i København, hvilket var medvirkende til at Danmark ikke kvalificerede sig til VM. 

Se resultat af lodtrækning EM 2016 på UEFA hjemmesiden.

Din vurdering:Algarve Rundt 2014 – cykelløbet Volta ao Algarve 19-23 februar 2014

2014 udgaven af Volta ao Algarve er skudt i gang i dag, onsdag d. 19. februar, og første etape er allerede afsluttet.

Vinderen af den 160 km lange etape fra Faro til Albufeira blev italieneren Sacha Modolo, der blandt andet er holdkammerat med den Portugisiske verdensmester Rui Costa, der i år er skiftet til Lampre-Merida.

Algarve Rundt 2014 - Alberto Contador er tilbage
I år kan arrangørerne af Volta ao Algarve glæde sig over at have den helt store spanske stjerne Alberto Contador med i løbet. Arrangørerne kan også glæde sig over, at løbet i år igen er på fem etaper, efter de sidste år måtte spare en etape væk på grund af økonomiske vanskeligheder.

Andre store deltagere på startlisten, udover Rui Costa og Alberto Contador, er enkelstartsspecialisten - og vinderen af Algarve Rundt 2013 -Tony Martin fra Tyskland, samt sprinter fænomenet Mark Cavendish fra England.

Danskere til start i Algarve rundt 2014
To danskere er med på det russisk ejede mandskab Tinkoff-Saxo. Nicki Sørensen og Chris Anker Sørensen skal hjælpe Contador til en perfekt start på sæsonen, sammen med blandt andre portugiserne Paulinho og Pires.

Tinkoff-Saxo stiller med følgende mandskab til Algarve Rundt 2014:

31. Alberto Contador
32 Chris Anker Sørensen
33 Bruno Manuel Silva Pires
34 Jesus Hernández
35 Matteo Tosatto
36 Nicki Sørensen
37 Rafal Majka
38 Sérgio Miguel Moreira Paulinho

Team Sky ikke med i dette års Volta ao Algarve
Det frygtindgydende Team Sky fra England er ikke med i år. Dermed er ryttere som Bradley Wiggins og Chris Froom ikke at finde i feltet og det forøger unægteligt Contadors muligheder for en samlet sejr til ham og hans hold, der udover de to danske ryttere også har Bjarne Riis med som sportsdirektør. Bjarne Riis fylder i øvrigt 50 år den 3. april 2014.

I år er det fyrretyvende gang der afholdes Volta ao Algarve. Løbet slutter i Vilamoura, søndag d. 23. februar 2014.

Din vurdering:The Good Life – nu som teaterstykke i København

Ghita Nørby og Tammi Øst skal spille rollerne som mor og datter, der engang levede det søde liv, men som i dag har brugt alle pengene og dårligt har til dagen og vejen.

Teateropsætning baseret på prisvindende dokumentar
Teaterstykket er baseret på den prisvindende dokumentar ’The Good Life’ (Det Lette Liv) fra 2010, der bygger på historien om Anne Mette Beckman og hendes mor Mette, der igennem mange år levede af en stor familieformue, efter at Anne Mettes far og Mettes mand Waldemar døde. Parret bor i dag i Cascais, Portugal, hvor de efter et langt liv i luksus, blandt andet i Paris, slog sig ned for en del år siden.

Formuen formøblet – arvesølvet solgt
Formuen blev skabt af bedstefaderen til Anne Mette, der drev en stor virksomhed i Portugal. Sønnen Waldemar havde ingen intentioner om at drive firmaet videre, så formuen blev formøblet, arvesølvet solgt, og de sidste mange år har Anne Mette og hendes mor boet og levet sammen i en lille lejlighed i Cascais, på moderens lille pension fra Danmark. De er økonomisk helt nede og kysse asfalten, men som de selv siger i filmen: ’det kan man bare ikke se på os’.

Citat: Jeg vil hellere dø, end arbejde
Hele historiens omdrejningspunkt er Anne Mette, der ikke vil arbejde. Det har hun aldrig gjort og det kommer hun heller aldrig til. ’Det er min mors skyld jeg ikke kan noget’, siger hun igen og igen, gennem den 1 time og 24 minutter lange dokumentarfilm, der er optaget i Cascais og instrueret af Eva Mulvad. ’Jeg vil hellere dø, end arbejde’, bliver hendes gennemgående mantra.

Velstand giver vaner – alt kan gå itu
Instruktøren af teaterforestillingen Kamilla Wargo Brekling mener, at Anne Mette og hendes mors tragiske historie og skrøbelighed kan ramme os alle en dag:

”Vi bygger et helt liv og samfund op omkring en velstand, som giver os vaner – og når vi pludselig mister dette, har vi ingenting ” siger hun. ”Vi ved aldrig, hvornår det hele måske krakker – krakker i det store eller i vores eget liv”.

Køb billetter allerede nu
Denne lidt sørgelige historie har altså nu fundet vej til Aveny-T på Frederiksberg og kan opleves fra 7. marts til 12. april 2014. Billetter til forestillingen kan købes på billetnet.

Læs også:

Danske mediers anmeldelser af The Good Life

Fra rigmandsfamilie til fattige excentrikere Historien om familien Beckman i Cascais

The Good Life på filmfestival i Amsterdam

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »