Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNye færdselsregler i Portugal pr. 1. januar 2014

De portugisiske trafikmyndigheder (ANSR) strammede nytårsdag 2014, en hel del på trafikreglementet (Código da Estrada) med en del gennemgribende ændringer til følge, gældende for bilister bosiddende i Portugal.

Specielt trafikregler i rundkørsler har fået en revidering. Reglerne i netop dette segment af færdselsloven er ændret i forhold til at give klarhed over, hvad man som bilist må og ikke må.

Kørsel i rundkørsler
Ifølge ANSR er det nu forbudt at køre i det yderste højre spor i en rundkørsel, med mindre man skal dreje af allerede i den førstkommende afkørsel. Undtagelsen for denne regel gælder dyretrukne køretøjer, cyklister og tunge køretøjer.

Overtrædelsen af denne nye regel for kørsel i en rundkørsel kan medføre bøder for beløb mellem 60 og 300 euro.

Politiet undersøger om du har gæld til staten
Fremover skal man også kunne fremvise NIF-nummer (cartão de contribuente) der udstedes til residerende i Portugal, udover de sædvanlige dokumenter. Dette for at bevise, at man ikke har noget udestående med skattefar. Kan man ikke det, er bødeforlægget på 30 euro for den forseelse.

Som bilist er det nu også forbudt at bruge hovedtelefoner i begge ører. Det er sågar forbudt at bruge hovedtelefoner, selvom man kun har den ene øresnegl af de to i øret. Man skal nu erhverve sig en hovedtelefon med kun én øresnegl, der kan bruges til håndfri telefonering.

Stramning af alkoholpromille – hastighedsbegrænsning i ‘delte zoner’
Erhvervschauffører, såsom taxaførere, eller personer der har fået kørekort indenfor de sidste 36 måneder, må fremover kun have en alkoholpromille på 0,02 mod førhen 0,05.

De nye regler dikterer også, at man fremover højst må køre 20 km/t på strækninger man decideret deler med cyklister og fodgængere.

Alt i alt er der lavet mere en 60 ændringer, blandt andet behøver børn over 1.35 m. ikke længere sidde på børnesiddepuder i bilen, mod 1.50 m tidligere og cyklister har fået forbedret deres rettigheder i forbindelse med kørsel i trafikken.

Bødebetaling – nu med afdragsmulighed
Fremover kan alle, der har fået bøder på mere end 200 euro, få en afdragsordning med staten. Dog med en minimumsrate på 50 euro pr. måned.

ANSR fortæller, at det desværre ikke har været muligt at inddrive omkring 270.000 bødeforlæg, der faldt for forældelsesfristen i 2013. De fortæller desuden, at det har været svært, da mange specialiserede advokatfirmaer har hjulpet med at spekulere i, at undgå at betale bøderne inden forældelsen.

Det er ANSRs håb, at nedbringe de mange ulykker der er i Portugal, samtidig med at man har tilpasset færdselslovgivningen med standarderne i andre EU lande.

Din vurdering:Lissabon ferie kampagne - TV-spots i Danmark, Sverige, Norge og 11 andre lande

Turismo de Lisboa er igang med en større kampagne for at tiltrække flere besøgende til Portugals hovedstad.

Lissabon i sit bedste lys
Lissabon er igennem de sidste par år blevet forskønnet med en langt mere indbydende havnefront og promenade langs Tejo floden forbi byens største og ligeledes nyrenoverede åbne plads Praça do Comércio.

Arbejdet med at renovere det centrale Lissabon er færdigt de fleste steder, og det nærliggende Cais de Sodré kvartér (med tog til Cascais og stor ny metro-station), som tidligere var lidt af en lastens hule står nu klar til at blive en trendigt sted i Lissabon.

Lissabons solskin tiltrækker mange selv i vinter-perioden. Se artikel fra 2013 med billeder fra februar måneds sommervejr i Lissabon: Solferie i Lissabon .

Herunder Lissabon billeder fra december 2013:

Se også ferietip: Lej penthouse-lejlighed i Lissabon (Alcantara) 

TV-reklamer for Lissabon i julen
Lissabon-ferie kampagnen på TV løber fra sidst i november til 15. januar 2014.

Målgruppen omfatter befolkningerne i følgende 14 lande: Danmark, Norge, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Polen, Schweiz, Italien, Tjekkiet, Ungarn og Rusland.  

Statistisk set var der i starten af 2013 flest turister i Lissabon fra følgende lande: UK, Spanien, Frankrig, Tyskland, Italien, Brasilien og USA.

Se også: Billig ferielejlighed i det charmerende gamle Alfama-område i Lissabon. 

Spottet om Lissabon er på 15 sekunder og kan ses herunder. Lissabon-ferie kampagnen er budgettet til at koste €750.000

Din vurdering:John Malkovich og Portugal

Den amerikanske skuespiller John Malkovich fyldte 60 år tidligere i december måned 2013.

John Malkovich blev født 9. december 1953 i Illinois, USA, med kroatiske aner i blodet fra hans bedstefars side.

Manden, der måske i de flestes bevidsthed bedst er kendt for sin lille rolle i filmen der bar hans navn, Being John Malkovich, kastede for en del år tilbage sin kærlighed på Portugal.

John Malkovich bor i Frankrig, men elsker Portugal
Selvom han til hverdag bor i Frankrig, har han bestemt stadig sin gang her i landet, hvor han senest indspillede filmen Linhas do Wellington fra 2012, af den chilenske instruktør Valeria Sarmiento, der afsluttede hendes mand, Raúl Ruiz’ filmprojekt, idet han døde i 2011.

I denne film spiller Malkovich den engelske general Wellington, der hjalp Portugal i krigen mod Frankrig i starten af 1800 tallet.

Se trailer til filmen ‘Linhas do Wellington’

Hans helt store gennembrud som skuespiller kom i 1988, hvor han spillede Vicomte de Valmont i filmen Farlige Forbindelser, sammen med Glenn Close og Michelle Pfeiffer.

Siden er han noteret for at have medvirket i mere end 70 film, både franske, portugisiske og amerikanske. De sidste mange år, er hans unikke talent som skuespiller ofte blevet brugt i biroller i amerikanske storfilm, hvor han spiller en skæv karakter, der er lidt mere excentrisk og flamboyant, hvilket kendetegner ham særdeles godt.

Læs også: John Malkovich deltog i Estoril film festival

Manoel de Oliveira – film instruktør fordi han kan lide det
Den portugisiske film instruktør Manoel de Oliveira er 105 år gammel og stadig aktiv. Han er også en af John Malkovich’s favorit filminstruktører og John har medvirket i flere film med Manoel bag kameraet, blandt andre Vou Para Casa (2001) og Um Filme Falado (2003). John Malkovich har selv udtalt, at hans glæde ved Portugal måske udspringer af hans begejstring for Manoel de Oliveira, der er født i byen Porto, samme by som John Malkovich også har en stor passion for.

Manoel de Oliveiras seneste film ’O Gebo e a Sombra’ er fra 2012 og blev vist på Venedig filmfestival og han er i gang med sin næste film, der efter planen skulle udkomme i 2014.

”Jeg laver film, fordi jeg kan lide det. Jeg er ligeglad med kritikernes vurderinger af min projekter. Sådan har det altid været”, forklarede Manoel for et par år siden, om sin lyst til stadig at være aktiv i en høj alder.

Malkovich, Restauranten og Natklubben – Lissabons kendisser
John Malkovich ankom til Portugal for første gang i 1995, efter at den Portugisiske film producer Paulo Branco spurgte ham, om han ville være med i de Oliveira’s film ”O Convento”. Da John havde undersøgt, hvem denne de Oliveira var, blev han meget begejstret og på denne måde startede hans forhold til landet Portugal.

Se trailer til filmen ‘O Convento’

Sidenhen er han blevet medejer af Bica do Sapato, en restaurant i tre etager ved vandet i Lissabon, og nabo til den højeksklusive natklub Lux, som han også har andel i.

Restaurant Bica do Sapato åbnede for 14 år siden og er stadig meget populær blandt Lissabons berømtheder. Her møder man politikere, skuespiller og andet godtfolk, der har interesse for sladderbladenes skribenter.

Technobehemian – Malkovich og tøjmærket
Han er ikke bleg for at iklæde sig sit eget tøjmærke og vise det frem. Selvom han altså lige er fyldt 60 år, kan man på hjemmesiden for hans tøj brand technobohemian.it, se ham posere i de klæder, han lægger navn til.

Læs mere: Malkovich præsenterede tøj collection i Cascais, Portugal

Han har siden 1999 haft Technobohemian by John Malkovich, og fortæller, at han kun gør det fordi han nyder det. Denne tøj linje til mænd, er ifølge ham selv, designet til at vise en selvudfoldelse. Måden at være John Malkovich.

Din vurdering:Lodtrækning til Europa League kampe forår 2014 – Esbjerg, Benfica og Porto

Porto og Benfica, der begge havde misset kvalifikationen til Champions League slutspillet til foråret, var, sammen med Esbjerg, med i lodtrækningen i dag til sekstendelsfinalerne i Europa League turneringen, der spilles 20. og 27. februar 2014.

Lodtrækningen blev således:

· Esbjerg – Fiorentina (Italien)

· Porto – Eintracht Frankfurt (Tyskland)

· PAOK (Grækenland) – Benfica

Det kan nævnes, at Michael Laudrups klub Swansea møder Italienske Napoli.

Kampene afvikles som knald eller fald kampe, med førstnævnte hold på hjemmebane i første kamp.

Esbjerg har mulighed for at møde Juventus – Benfica kan møde Tottenham og Porto kan få besøg af Michael Laudrup
Ud over lodtrækningen til 16 delsfinalerne, blev der også trukket lod til ottendedelsfinalerne. Går Esbjerg, Porto og Benfica videre, skal de møde vinderen af følgende kampe:

· Porto skal møde vinderen af kampen mellem Swansea og Napoli.

· Benfica skal møde vinderne af kampen mellem Dnipro (Ukraine) og Tottenham

· Esbjerg skal møde vinderen af kampen mellem Juventus eller Trabzonspor (Tyrkiet)

Sådan kvalificerede Benfica, Porto og Esbjerg sig – Europa League lodtrækning
Esbjerg kvalificerede sig som to’er i indledende gruppespil, hvor de var i gruppe med Standard Liege (Belgien), Fc Salzburg (Østrig) og Elfsborg fra Sverige. Salzburg vandt gruppen.

Porto blev nr. 3 i Champions League gruppespillet, efter Atletico Madrid (Spanien), Zenit Petersborg (Rusland) og foran Austria Wien (Østrig)

Benfica endte også på 3. pladsen i Champions League gruppespillet efter Paris Saint Germain, Olympiakos og med Anderlecht fra Belgien som sidst i gruppen.

Nummer et og to i Europa League og 3. pladsen i Champions League gruppespillene, gav adgang til lodtrækningen til 16 delsfinalerne i Europa League turneringen 2013/2014.

Læs også: hvilke hold er seedede i lodtrækningen

Resterende program – Europa League 2013/2014
De resterende runder i Europa League turneringen spilles på følgende datoer:

Ottendedelsfinaler: 13. og. 20. marts 2014

Kvartfinaler: 3. og 10. april 2014

Semifinaler: 24. april og 1. maj 2014

Finalen spilles 14. maj 2014 i Italien, på Juventus Stadium i Torino

Din vurdering:UEFA Europa League lodtrækning 2013/14 – Porto, Benfica og Esbjerg med i forårets kampe

Det ligger nu klart, at to portugisiske og et dansk fodboldhold er med i lodtrækningen til forårets 16 dels finaler i Europa League. Der er lodtrækning mandag d. 16. december 2013.

Læs også: disse hold trak Esbjerg, Porto og Benfica

Benfica og Porto skuffede i Champions League gruppespillet
De to store portugisiske klubber skuffede i Champions League og er derfor, sammen med Esbjerg, med i lodtrækningen til 16 dels finalerne i Europa League 2013/2014.

Allerede nu ved vi at både Porto og Esbjerg er useedede hold og Benfica er seedet. Det er bestemt på forhånd, at et seedet hold skal møde et useedet.

Esbjerg kan trække Benfica, men ikke Porto i lodtrækningen
Inden lodtrækningen er det sikkert, at Esbjerg ikke kan møde Porto, som de er i samme seednings gruppe med og Esbjerg kan ikke møde Salzburg, som de var i indledende gruppespil med.

Porto og Benfica kan ikke tørne sammen endnu, da hold fra samme land ikke kan mødes i 16 dels finalerne. Dermed kan Esbjerg trække Benfica, mens de ikke kan trække Porto i denne runde.

Benfica kan også være mindre heldige og trække store klubber som Juventus eller Ajax, eller endda Michael Laudrups Swansea.

Portos og Esbjergs muligheder i lodtrækningen
Porto kan trække lukrative klubber som Tottenham eller Napoli, eller flyve en tur til Rusland eller Ukraine og spille mod Rubin Kazan eller Shakhtar Donetsk – der er meget koldt i Rusland og Ukraine i februar måned.

Esbjerg har samme muligheder som Porto, men ifølge Esbjergs træner Niels Frederiksen, ønsker klubben en af to ting ved lodtrækningen: Enten at møde en klub, holdet har mulighed for at besejre eller en kassekamp mod en storklub.

UEFA Europa League knald eller fald kampe i februar 2014
16 dels finalerne, der afgøres over to kampe på ude og hjemmebane, spilles henholdsvis 20. og 27. februar 2014.

Finalen spilles i Torino, på Juventus’ hjemmebane, 14. maj 2014.

Følgende hold har kvalificeret sig videre til forårets kampe og er med i lodtrækningen 16. december 2013:

De seedede hold - Benfica

 • Benfica, Portugal
 • Valencia, Spanien
 • Ludogerets Razgrad, Bulgarien
 • Red Bull Salzburg, Østrig
 • Rubin Kazan, Rusland
 • Fiorentina, Italien
 • Eintracht Frankfurt, Tyskland
 • Genk, Belgien
 • Sevilla, Spanien
 • Lyon, Frankrig
 • Trabzonspor, Tyrkiet
 • Tottenham, England
 • AZ Alkmaar, Holland
 • Napoli, Italien
 • Shakhtar Donetsk, Ukraine
 • Basel, Schweiz

De useedede hold – Esbjerg og Porto

 • Esbjerg, Danmark
 • Porto, Portugal
 • Swansea, England
 • NK Maribor, Slovenien
 • Dnipr Dnipropretovsk, Ukraine
 • Maccabi Tel Aviv, Israel
 • Chernomorets, Ukraine
 • Dynamo Kiev, Ukraine
 • Slovan Liberec, Slovakiet
 • Betis, Spanien
 • Lazio, Italien
 • Anzhi Makhachkala, Rusland
 • PAOK Saloniki, Grækenland
 • Juventus, Italien
 • Ajax, Holland
 • Viktoria Plzen, Tjekkiet
Din vurdering:Sir Cliff Richard lancerer vinen Congratulations – fejrer vingård jubilæum i Algarve og den lille nye prins i England

Cliff Richard ville gøre noget specielt ud af sit 10 års jubilæum som ejer af vingården Adega do Cantor på Algarvekysten og samtidig hylde Englands seneste arving til tronen, Prins George, der blev født i juli måned 2013.

Fans mødte talrigt frem for at møde Cliff
73 årige Cliff lancerede for et par uger siden i England, en mousserende rosévin, som han har valgt at kalde Congratulations, efter hans udødelige hitsingle. Det var bestemt til stor glæde for hans mange fans, der mødte op i hobetal, med udsigten til at møde Cliff personligt og sikrer sig en autograf og et eksemplar af hans nye vin, der kun er produceret i et begrænset antal.

Congratulations er lavet på Syrah druen - årgang 2010, og sælges på wells-vines.com, men er desværre kun tilgængelig for britiske kunder. Prisen: 28.50 £ pr. flaske, inklusiv forsendelse.

Nyt Cliff album på gaden nu – nummer 100
Den meget produktive kunstner er aktuel med sit album nr. 100. ”The Fabulous Rock ’n’ Roll Songbook” udkom i november 2013.

Video: Cliff Richard synger Congratulations for en meget glad Dronning Margrethe ved hendes 70 års fødselsdagsfest i 2010.

Din vurdering:Jule events 2013 i Lissabon – julehygge for hele familien – nytår i Lissabon

Traditionen tro er der mange julearrangementer i Lissabon. Julen 2013 er ingen undtagelse. Der er rig mulighed for at opleve juletræer på de store pladser, julekoncerter i kirkerne, juleshopping og ikke mindst julelandsbyen i Edward VII parken.

Stemning og juleshopping i Lissabon
Hvis man har den fornøjelse at være i Lissabon i december måned, bør man ikke gå glip af byens mange oplyste gader og pladser.

Avenida da Liberdade – magisk julestemning i Lissabon 
Lissabons store shopping boulevard hedder Avenida da Liberdade. Det er Lissabons mest prestige fyldte og moderne boulevard, der til hverdag rummer butikker for alle de største designer brands i verden. I december måned er der tradition for, at der hænges juledekorationer op, der giver hele Avenida da Liberdade en magisk julestemning.

Praça do Comércio – juletræet på Terreiro do Paço
Praça do Comércio i Lissabon ligger hvert år plads til et meget utraditionelt juletræ af nærmest kunstnerisk karaktere, med et avantgarde udtryk. Juletræet 2013, der ikke er et klassisk grantræ, er i år 25 meter højt, med hundredevis af lys. Smukke julemønstre vil samtidig blive projiceret op på de omkringliggende bygningers facader.

Desuden bør man ikke snyde sig selv for Rossio pladsens smukke julebelysning.

Se nedenståenden video med Lissabons flotte, pyntede gader og pladser

Julelandsbyen i Edward VII parken – Aldeia Natal
Helt frem til 6. januar 2014, vil man kunne opleve den fantastiske julelandsby i Parque Eduardo VII, Lissabon.

Julelandsbyen er et perfekt besøg for børnefamilier, med mulighed for at møde julemanden og ikke mindst levende rensdyr. Karruseller, juletog og masser af boder med hygge gør det til en uforglemmelig dag for børnene.

Parken strækker sig flere hundrede meter op fra Marqûes de Pombal pladsen til en fantastisk udsigt over Lissabon og kan tydeligt ses fra luften, når man flyver ind over byen.

Entréen til julelandsbyen koster mellem 8 og 12 euro, men børn under to år har gratis adgang.

Julekoncerter i Lissabons kirker
Under overskriften ”Jul i Lissabon 2013”, er der en lang række gratis julekoncerter i Lissabons kirker fra 7. til 22. december. Oplev blandt meget andet Händels Messias.

Se program over julekoncerter i Lissabons kirker (PDF fil – på Portugisisk)

clip_image001[5]

Julemarkeder og juleboder
Overalt i Lissabon centrum vil der være julemarkeder og juleboder på gader og stræder, blandt andet på Rua Augusta og Praça Figueira, med mulighed for at købe den traditionelle ”Bolo Rei”, en meget populær julekage.

Nytåret i Lissabon – gigantisk fyrværkeri show
På pladsen Praça do Comércio bliver nytåret skudt ind med manér. Med en imponerende udsigt over Tagus floden, kan man klokken 24 opleve et spektakulært fyrværkeri show. Der er tillige underholdning med populære portugisiske pop artister og bands fra scenen på denne fantastiske plads.

Derefter kan man drage ud i Lissabons natteliv, og besøge de mange barer, restauranter og natklubber, der ligger i gaderne omkring Cais do Sodré og Bairro Alto kvarteret.

Din vurdering:Cinterex stopper arbejdet på metro-byggeri i København

Den portugisiske entreprenørvirkomhed Cinterex skal ikke længere arbejde med bygning af stationer til Cityringen i København.

Se også: Portugisisk firma bygger nye metrostationer

Uenighed om løn og vilkår
Siden starten har Cinterex fremgangsmåder været udsat for kritik af danske fagforeningsfolk.

I juli 2013 blev Cinterex sendt til inkasso af fagforbundet 3F efter at en bod ikke blev indbetalt til tiden. Se 3F hjemmesiden.

Efter at der for tredje gang i november 2013 opstod usikkerhed om, hvorvidt Cinterex overholder aftalen med Copenhagen Metro Team (CMT) om betaling af medarbejdere (i udbudsmaterialet betinges ‘dansk’ løn og med danske arbejdsvilkår), valgte CMT at opsige aftalen med underentreprenøren.

Der har ifølge 3F været problemer i forhold til portugisiske arbejderes indkvartering, som 3F ikke mener svarer til danske arbejdsforhold. Cinterex havde lejet et nedlagt hospital til formålet.

Cinterex færdiggør betonarbejder i løbet af januar 2014, hvorefter Cinterex ikke længere er tilknyttet metrobyggeriet.

Se mere på Ingeniøren.

Metroselskabet forsøger at finde arbejde til de omkring 30 mand, som Cinterex har beskæftiget i København.

Din vurdering:Portugal VM gruppe G til VM 2014 sammen med Tyskland, Ghana og USA

Portugal blev i fredagens lodtrækning til VM 2014 grupper placeret i gruppe G.

Gruppe G til VM 2014 i Brasilien deltagere
Portugals gruppe til VM består af følgende landshold.

- Tyskland
- Portugal
- Ghana
- USA

Med udsigt til endnu en afgørende Portugal-Tyskland kamp, er der mange portugisere, som godt kunne have tænkt sig en anden deltager end Tyskland i Portugals gruppe G. 

Din vurdering:Ronaldo Museum på Madeira - Cristiano Ronaldo åbner nyt CR7 museum i Funchal på Madeira

Cristiano Ronaldo har annonceret at han den 15. december vil åbne et museum i Funchal på Madeira.

Museet dedikeres til den portugisiske ø, hvor Cristiano blev født i 1985.

Det nye museum vil indeholde samleobjekter fra Ronaldos imponerende fodboldkarriere i form af f.eks. trofæer, fodbolde, trøjer, autografer m.v.

Cristiano Ronaldo vil selv være tilstede ved åbningen af Ronaldo Museet den 15. december 2013.

Ronaldo startede sin karriere i den lokale Madeira fodboldklub FC Andorinha, hvor hans far arbejdede, og ideen til det nye museum har han udviklet sammen med sin mor.

Op til åbningen er Ronaldo på familiebesøg på Madeira, og han vil selv forberede de sidste ting på museet inden åbningen. Ud over det nye CR7 Museum, vil Ronaldo også investere i udvikling af erhversliv og turisme på Madeira - herunder opførelse af et nyt 5-stjernet hotel på Madeira. 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »