Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugisernes tro på fremtiden stigende – men stadig negativ

Det statslige statistiske kontor INE kunne i starten af januar 2014 bidrage med en positiv nyhed fra Portugal.

Portugiserne og portugisisk erhvervsliv så i december 2013 mindre negativt på den økonomiske situation end for et år siden, og også mindre negativt end i november 2013.

Indikatorer peger fremaf
I forhold til december 2012, hvor erhvervslivet i Portugal blev rated på ‘confidence’ til minus 4,1, er december 2013 ratingen nu blot minus 1,0 mod minus 1,2 i november 2013.

Årsagen er blandt andet af eksporten af varer og tjenesteydelser fra Portugal aldrig nogen sinde har været højere målt på værdi.

Privatforbruget i Portugal; herunder køb af portugisisk producerede varer, halter derimod bagefter, selvom eksempelvis bilsalget langsomt er stigende efter de særdeles hårde år for den portugisiske bilbrance i 2011 og 2012.

Private husholdninger i Portugal
I de private husholdninger I Portugal er stemningen fortsat præget af negative forventninger omkring økonomien.

De private husholdninger 'confidence' rating steg fra minus 59,8 i december 2012 til minus 40,3 i december 2013. I november 2013 var de privates fremtidsforventninger til økonomien ifølge INE rated til minus 41,8.

Man forventer flere besparelser og dermed fyringer i den offentlige sektor, specielt offentlige pensioner er under pres for at blive yderligere beskåret.

De unge er hårdest ramt af arbejdsløshed og har måske specielt svært ved at se de positive takter i Portugals økonomi. Et udslag heraf er at fødselstallet i Portugal er det laveste i 60 år.

Se artikel fra januar 2014 om fødselstallet i Portugal.

Din vurdering:TAP øger fly frekvensen mellem København og Lissabon – nu 14 ugentlige afgange

Luftfartsselskabet TAP Portugal sætter pr. 1. juli 2014 antallet af afgange mellem København Lufthavn og Lissabon Lufthavn op fra 13 ugentlige afgange til 14. Det betyder i praksis, at TAP flyver to gange dagligt alle ugens 7 dage.

TAP dominerer forbindelsen til Danmark
Udover TAP er det kun Norwegian og EasyJet der flyver mellem København og Lissabon. Norwegian flyver 3 gange ugentligt og EasyJet indstiller ruten i april måned 2014.

Derfor er det meget nærliggende for det portugisiske flyselskab TAP at opruste og udvide muligheden for enten at komme til Lissabon eller rejse videre mod mål i Sydamerika.

Lissabon Lufthavn knudepunkt til Sydamerika
Selvom TAP allerede har lagt stort beslag på ruten mellem København og Lissabon, er udvidelsen af afgange en del af den strategi, der skal gøre Lissabon til knudepunktet for videreflyvninger til Sydamerika.

Læs også: TAP passager-rekord – 28. juli 2013 bedste dag til dato for Portugals flyselskab

Udover København, bliver frekvensen af flyafgange mod Lissabon også forøget fra blandt andet Oslo, London og Berlin, i ønsket om at være det bindende led mellem Europa og Sydamerika. Lissabons, i dette tilfælde, perfekte placering på det Europæiske landkort, gør lufthavnen til en oplagt transferdestination videre mod de mange lande i Sydamerika og specielt Brasilien, der bliver mere og mere attraktiv at besøge i disse år, både for turister og forretningsfolk.

Online flybilletter til Lissabon hos TAP
På TAPs hjemmeside tap.pt kan man primo januar 2014, bestille en returbillet København-Lissabon til 1950 kr. med afrejse og hjemrejse i juni-juli måned 2014.

Din vurdering:Den portugisiske fodboldlegende Eusébio er død - Portugals største fodboldikon med imponerende karriere i Benfica

Eusébio da Silva Ferreira - et af Portugals største fodboldikoner gennem tiderne - er den 5. januar 2014 død i en alder af 71 år.

Dødsårsagen var hjertestop. (Gennem det seneste år var Eusébio indlagt med hjerteproblemer flere gange).

Eusébio blev født den 25. januar 1942 i Mozambique, som på daværende tidspunkt var en portugisisk koloni.

Eusébios karriere i Benfica - Portugals største fodboldikon "den sorte panter"
Som angrebsspiller i Lissabon storklubben Benfica, opnåede Eusebio stor succes gennem mange år, og blev kendt som "den sorte panter".

Eusébio spillede hele 15 år for Benfica, hvor han fortsat er alle tiders topscorer. I 715 kampe scorede Eusébio ikke mindre end 727 mål!

Eusébio vandt med Benfica det portugisiske mesterskab 11 gange og blev kåret som topscorer 7 gange.  

I Portugal har Eusébio også øgenavnet O Rei (Kongen).

Eusébio og det portugisiske landshold
Portugals landshold sikrede sig en 3. plads ved VM i England i 1966, hvor Eusébio blev topscorer med 9 mål. Allerede året forinden blev Eusébio kåret som årets fodboldspiller i Europa.

I alt scorede Eusébio 41 mål i 64 landskampe for Portugal - en scoringsrekord der sidenhen er overgået af Pauleta og Ronaldo.

I slutningen af sin karriere fra 1975 - 1978 spillede Eusébio for en lang række klubber - særligt i USA, men også i Mexico og i mindre portugisiske klubber.

Relaterede artikler om Eusebio:

Portugalnyt: Historien om Portugals fodboldlandshold.

BBC: Eusebio - Portugal football legend dies aged 71.

FIFA: Portugal's beloved and brilliant Black Panther.

FPF: Eusébio da Silva Ferreira.

Din vurdering:Feriemesse Bella Center 2014 – afholdes 17.-19. januar 2014

Igen i år afholdes der i weekenden 17-19. januar 2014 messen Ferie & Fritid i Bella Center i København.

Portugal på 11 stande – ‘around the world’ feriemesse Bella Center
Belle Center oplyser, at Portugal er repræsenteret med 11 udstillere, blandt andet på feriemessen ‘Around the World’, der introducere de besøgende for det bedste af det bedste, de respektive deltagers lande kan mestre indenfor ferie, kultur, gastronomi, musik m.m.

Around the World udstillingen findes i Centerhallen – Hal E

Ferie og Fritid 2014 Bella Center
I 2014 afholdes der hen over året forskellige rejse og feriemesser:

17.-19. januar 2014: Ferie og Fritid 2014 i Bella Center
07.-09. februar 2014: Camping 2014 i Aalborg
21.-23. februar 2014: Ferie For Alle 2014 i Herning
18.-19. oktober 2014: Rejs 2014 i Øksnehallen, København’

Som de tidligere år samles interessen primært om feriemesserne i Herning og København, der er langt de største.

Feriemesse fokusområder 2014
Ferie & Fritid messen i Bella Center sætter i 2014 kræfterne ind på følgende ferie former:

 • Ferieliv
 • Camping
 • Golf
 • Dykning
 • Ferieboliger
 • Sport & Aktivferie

Åbningstider og entrepriser – Feriemesse 2014

Dato: 17-19 januar 2014

Fredag kl. 10.00 – 18.00
Lørdag kl. 10.00 – 18.00
Søndag kl. 10.00 – 17.00

Priser:

Voksen: DKK 95,00
Barn 4 - 12 år: DKK 45,00
2 voksne og 2 børn: DKK 210,00
2 voksne og 1 barn: DKK 200,00

Benyt rabatkode for entré med 50% rabat

Læs mere om hvordan du kommer til Bella Center.

Din vurdering:Nye færdselsregler i Portugal pr. 1. januar 2014

De portugisiske trafikmyndigheder (ANSR) strammede nytårsdag 2014, en hel del på trafikreglementet (Código da Estrada) med en del gennemgribende ændringer til følge, gældende for bilister bosiddende i Portugal.

Specielt trafikregler i rundkørsler har fået en revidering. Reglerne i netop dette segment af færdselsloven er ændret i forhold til at give klarhed over, hvad man som bilist må og ikke må.

Kørsel i rundkørsler
Ifølge ANSR er det nu forbudt at køre i det yderste højre spor i en rundkørsel, med mindre man skal dreje af allerede i den førstkommende afkørsel. Undtagelsen for denne regel gælder dyretrukne køretøjer, cyklister og tunge køretøjer.

Overtrædelsen af denne nye regel for kørsel i en rundkørsel kan medføre bøder for beløb mellem 60 og 300 euro.

Politiet undersøger om du har gæld til staten
Fremover skal man også kunne fremvise NIF-nummer (cartão de contribuente) der udstedes til residerende i Portugal, udover de sædvanlige dokumenter. Dette for at bevise, at man ikke har noget udestående med skattefar. Kan man ikke det, er bødeforlægget på 30 euro for den forseelse.

Som bilist er det nu også forbudt at bruge hovedtelefoner i begge ører. Det er sågar forbudt at bruge hovedtelefoner, selvom man kun har den ene øresnegl af de to i øret. Man skal nu erhverve sig en hovedtelefon med kun én øresnegl, der kan bruges til håndfri telefonering.

Stramning af alkoholpromille – hastighedsbegrænsning i ‘delte zoner’
Erhvervschauffører, såsom taxaførere, eller personer der har fået kørekort indenfor de sidste 36 måneder, må fremover kun have en alkoholpromille på 0,02 mod førhen 0,05.

De nye regler dikterer også, at man fremover højst må køre 20 km/t på strækninger man decideret deler med cyklister og fodgængere.

Alt i alt er der lavet mere en 60 ændringer, blandt andet behøver børn over 1.35 m. ikke længere sidde på børnesiddepuder i bilen, mod 1.50 m tidligere og cyklister har fået forbedret deres rettigheder i forbindelse med kørsel i trafikken.

Bødebetaling – nu med afdragsmulighed
Fremover kan alle, der har fået bøder på mere end 200 euro, få en afdragsordning med staten. Dog med en minimumsrate på 50 euro pr. måned.

ANSR fortæller, at det desværre ikke har været muligt at inddrive omkring 270.000 bødeforlæg, der faldt for forældelsesfristen i 2013. De fortæller desuden, at det har været svært, da mange specialiserede advokatfirmaer har hjulpet med at spekulere i, at undgå at betale bøderne inden forældelsen.

Det er ANSRs håb, at nedbringe de mange ulykker der er i Portugal, samtidig med at man har tilpasset færdselslovgivningen med standarderne i andre EU lande.

Din vurdering:Lissabon ferie kampagne - TV-spots i Danmark, Sverige, Norge og 11 andre lande

Turismo de Lisboa er igang med en større kampagne for at tiltrække flere besøgende til Portugals hovedstad.

Lissabon i sit bedste lys
Lissabon er igennem de sidste par år blevet forskønnet med en langt mere indbydende havnefront og promenade langs Tejo floden forbi byens største og ligeledes nyrenoverede åbne plads Praça do Comércio.

Arbejdet med at renovere det centrale Lissabon er færdigt de fleste steder, og det nærliggende Cais de Sodré kvartér (med tog til Cascais og stor ny metro-station), som tidligere var lidt af en lastens hule står nu klar til at blive en trendigt sted i Lissabon.

Lissabons solskin tiltrækker mange selv i vinter-perioden. Se artikel fra 2013 med billeder fra februar måneds sommervejr i Lissabon: Solferie i Lissabon .

Herunder Lissabon billeder fra december 2013:

Se også ferietip: Lej penthouse-lejlighed i Lissabon (Alcantara) 

TV-reklamer for Lissabon i julen
Lissabon-ferie kampagnen på TV løber fra sidst i november til 15. januar 2014.

Målgruppen omfatter befolkningerne i følgende 14 lande: Danmark, Norge, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Polen, Schweiz, Italien, Tjekkiet, Ungarn og Rusland.  

Statistisk set var der i starten af 2013 flest turister i Lissabon fra følgende lande: UK, Spanien, Frankrig, Tyskland, Italien, Brasilien og USA.

Se også: Billig ferielejlighed i det charmerende gamle Alfama-område i Lissabon. 

Spottet om Lissabon er på 15 sekunder og kan ses herunder. Lissabon-ferie kampagnen er budgettet til at koste €750.000

Din vurdering:John Malkovich og Portugal

Den amerikanske skuespiller John Malkovich fyldte 60 år tidligere i december måned 2013.

John Malkovich blev født 9. december 1953 i Illinois, USA, med kroatiske aner i blodet fra hans bedstefars side.

Manden, der måske i de flestes bevidsthed bedst er kendt for sin lille rolle i filmen der bar hans navn, Being John Malkovich, kastede for en del år tilbage sin kærlighed på Portugal.

John Malkovich bor i Frankrig, men elsker Portugal
Selvom han til hverdag bor i Frankrig, har han bestemt stadig sin gang her i landet, hvor han senest indspillede filmen Linhas do Wellington fra 2012, af den chilenske instruktør Valeria Sarmiento, der afsluttede hendes mand, Raúl Ruiz’ filmprojekt, idet han døde i 2011.

I denne film spiller Malkovich den engelske general Wellington, der hjalp Portugal i krigen mod Frankrig i starten af 1800 tallet.

Se trailer til filmen ‘Linhas do Wellington’

Hans helt store gennembrud som skuespiller kom i 1988, hvor han spillede Vicomte de Valmont i filmen Farlige Forbindelser, sammen med Glenn Close og Michelle Pfeiffer.

Siden er han noteret for at have medvirket i mere end 70 film, både franske, portugisiske og amerikanske. De sidste mange år, er hans unikke talent som skuespiller ofte blevet brugt i biroller i amerikanske storfilm, hvor han spiller en skæv karakter, der er lidt mere excentrisk og flamboyant, hvilket kendetegner ham særdeles godt.

Læs også: John Malkovich deltog i Estoril film festival

Manoel de Oliveira – film instruktør fordi han kan lide det
Den portugisiske film instruktør Manoel de Oliveira er 105 år gammel og stadig aktiv. Han er også en af John Malkovich’s favorit filminstruktører og John har medvirket i flere film med Manoel bag kameraet, blandt andre Vou Para Casa (2001) og Um Filme Falado (2003). John Malkovich har selv udtalt, at hans glæde ved Portugal måske udspringer af hans begejstring for Manoel de Oliveira, der er født i byen Porto, samme by som John Malkovich også har en stor passion for.

Manoel de Oliveiras seneste film ’O Gebo e a Sombra’ er fra 2012 og blev vist på Venedig filmfestival og han er i gang med sin næste film, der efter planen skulle udkomme i 2014.

”Jeg laver film, fordi jeg kan lide det. Jeg er ligeglad med kritikernes vurderinger af min projekter. Sådan har det altid været”, forklarede Manoel for et par år siden, om sin lyst til stadig at være aktiv i en høj alder.

Malkovich, Restauranten og Natklubben – Lissabons kendisser
John Malkovich ankom til Portugal for første gang i 1995, efter at den Portugisiske film producer Paulo Branco spurgte ham, om han ville være med i de Oliveira’s film ”O Convento”. Da John havde undersøgt, hvem denne de Oliveira var, blev han meget begejstret og på denne måde startede hans forhold til landet Portugal.

Se trailer til filmen ‘O Convento’

Sidenhen er han blevet medejer af Bica do Sapato, en restaurant i tre etager ved vandet i Lissabon, og nabo til den højeksklusive natklub Lux, som han også har andel i.

Restaurant Bica do Sapato åbnede for 14 år siden og er stadig meget populær blandt Lissabons berømtheder. Her møder man politikere, skuespiller og andet godtfolk, der har interesse for sladderbladenes skribenter.

Technobehemian – Malkovich og tøjmærket
Han er ikke bleg for at iklæde sig sit eget tøjmærke og vise det frem. Selvom han altså lige er fyldt 60 år, kan man på hjemmesiden for hans tøj brand technobohemian.it, se ham posere i de klæder, han lægger navn til.

Læs mere: Malkovich præsenterede tøj collection i Cascais, Portugal

Han har siden 1999 haft Technobohemian by John Malkovich, og fortæller, at han kun gør det fordi han nyder det. Denne tøj linje til mænd, er ifølge ham selv, designet til at vise en selvudfoldelse. Måden at være John Malkovich.

Din vurdering:Lodtrækning til Europa League kampe forår 2014 – Esbjerg, Benfica og Porto

Porto og Benfica, der begge havde misset kvalifikationen til Champions League slutspillet til foråret, var, sammen med Esbjerg, med i lodtrækningen i dag til sekstendelsfinalerne i Europa League turneringen, der spilles 20. og 27. februar 2014.

Lodtrækningen blev således:

· Esbjerg – Fiorentina (Italien)

· Porto – Eintracht Frankfurt (Tyskland)

· PAOK (Grækenland) – Benfica

Det kan nævnes, at Michael Laudrups klub Swansea møder Italienske Napoli.

Kampene afvikles som knald eller fald kampe, med førstnævnte hold på hjemmebane i første kamp.

Esbjerg har mulighed for at møde Juventus – Benfica kan møde Tottenham og Porto kan få besøg af Michael Laudrup
Ud over lodtrækningen til 16 delsfinalerne, blev der også trukket lod til ottendedelsfinalerne. Går Esbjerg, Porto og Benfica videre, skal de møde vinderen af følgende kampe:

· Porto skal møde vinderen af kampen mellem Swansea og Napoli.

· Benfica skal møde vinderne af kampen mellem Dnipro (Ukraine) og Tottenham

· Esbjerg skal møde vinderen af kampen mellem Juventus eller Trabzonspor (Tyrkiet)

Sådan kvalificerede Benfica, Porto og Esbjerg sig – Europa League lodtrækning
Esbjerg kvalificerede sig som to’er i indledende gruppespil, hvor de var i gruppe med Standard Liege (Belgien), Fc Salzburg (Østrig) og Elfsborg fra Sverige. Salzburg vandt gruppen.

Porto blev nr. 3 i Champions League gruppespillet, efter Atletico Madrid (Spanien), Zenit Petersborg (Rusland) og foran Austria Wien (Østrig)

Benfica endte også på 3. pladsen i Champions League gruppespillet efter Paris Saint Germain, Olympiakos og med Anderlecht fra Belgien som sidst i gruppen.

Nummer et og to i Europa League og 3. pladsen i Champions League gruppespillene, gav adgang til lodtrækningen til 16 delsfinalerne i Europa League turneringen 2013/2014.

Læs også: hvilke hold er seedede i lodtrækningen

Resterende program – Europa League 2013/2014
De resterende runder i Europa League turneringen spilles på følgende datoer:

Ottendedelsfinaler: 13. og. 20. marts 2014

Kvartfinaler: 3. og 10. april 2014

Semifinaler: 24. april og 1. maj 2014

Finalen spilles 14. maj 2014 i Italien, på Juventus Stadium i Torino

Din vurdering:UEFA Europa League lodtrækning 2013/14 – Porto, Benfica og Esbjerg med i forårets kampe

Det ligger nu klart, at to portugisiske og et dansk fodboldhold er med i lodtrækningen til forårets 16 dels finaler i Europa League. Der er lodtrækning mandag d. 16. december 2013.

Læs også: disse hold trak Esbjerg, Porto og Benfica

Benfica og Porto skuffede i Champions League gruppespillet
De to store portugisiske klubber skuffede i Champions League og er derfor, sammen med Esbjerg, med i lodtrækningen til 16 dels finalerne i Europa League 2013/2014.

Allerede nu ved vi at både Porto og Esbjerg er useedede hold og Benfica er seedet. Det er bestemt på forhånd, at et seedet hold skal møde et useedet.

Esbjerg kan trække Benfica, men ikke Porto i lodtrækningen
Inden lodtrækningen er det sikkert, at Esbjerg ikke kan møde Porto, som de er i samme seednings gruppe med og Esbjerg kan ikke møde Salzburg, som de var i indledende gruppespil med.

Porto og Benfica kan ikke tørne sammen endnu, da hold fra samme land ikke kan mødes i 16 dels finalerne. Dermed kan Esbjerg trække Benfica, mens de ikke kan trække Porto i denne runde.

Benfica kan også være mindre heldige og trække store klubber som Juventus eller Ajax, eller endda Michael Laudrups Swansea.

Portos og Esbjergs muligheder i lodtrækningen
Porto kan trække lukrative klubber som Tottenham eller Napoli, eller flyve en tur til Rusland eller Ukraine og spille mod Rubin Kazan eller Shakhtar Donetsk – der er meget koldt i Rusland og Ukraine i februar måned.

Esbjerg har samme muligheder som Porto, men ifølge Esbjergs træner Niels Frederiksen, ønsker klubben en af to ting ved lodtrækningen: Enten at møde en klub, holdet har mulighed for at besejre eller en kassekamp mod en storklub.

UEFA Europa League knald eller fald kampe i februar 2014
16 dels finalerne, der afgøres over to kampe på ude og hjemmebane, spilles henholdsvis 20. og 27. februar 2014.

Finalen spilles i Torino, på Juventus’ hjemmebane, 14. maj 2014.

Følgende hold har kvalificeret sig videre til forårets kampe og er med i lodtrækningen 16. december 2013:

De seedede hold - Benfica

 • Benfica, Portugal
 • Valencia, Spanien
 • Ludogerets Razgrad, Bulgarien
 • Red Bull Salzburg, Østrig
 • Rubin Kazan, Rusland
 • Fiorentina, Italien
 • Eintracht Frankfurt, Tyskland
 • Genk, Belgien
 • Sevilla, Spanien
 • Lyon, Frankrig
 • Trabzonspor, Tyrkiet
 • Tottenham, England
 • AZ Alkmaar, Holland
 • Napoli, Italien
 • Shakhtar Donetsk, Ukraine
 • Basel, Schweiz

De useedede hold – Esbjerg og Porto

 • Esbjerg, Danmark
 • Porto, Portugal
 • Swansea, England
 • NK Maribor, Slovenien
 • Dnipr Dnipropretovsk, Ukraine
 • Maccabi Tel Aviv, Israel
 • Chernomorets, Ukraine
 • Dynamo Kiev, Ukraine
 • Slovan Liberec, Slovakiet
 • Betis, Spanien
 • Lazio, Italien
 • Anzhi Makhachkala, Rusland
 • PAOK Saloniki, Grækenland
 • Juventus, Italien
 • Ajax, Holland
 • Viktoria Plzen, Tjekkiet
Din vurdering:Sir Cliff Richard lancerer vinen Congratulations – fejrer vingård jubilæum i Algarve og den lille nye prins i England

Cliff Richard ville gøre noget specielt ud af sit 10 års jubilæum som ejer af vingården Adega do Cantor på Algarvekysten og samtidig hylde Englands seneste arving til tronen, Prins George, der blev født i juli måned 2013.

Fans mødte talrigt frem for at møde Cliff
73 årige Cliff lancerede for et par uger siden i England, en mousserende rosévin, som han har valgt at kalde Congratulations, efter hans udødelige hitsingle. Det var bestemt til stor glæde for hans mange fans, der mødte op i hobetal, med udsigten til at møde Cliff personligt og sikrer sig en autograf og et eksemplar af hans nye vin, der kun er produceret i et begrænset antal.

Congratulations er lavet på Syrah druen - årgang 2010, og sælges på wells-vines.com, men er desværre kun tilgængelig for britiske kunder. Prisen: 28.50 £ pr. flaske, inklusiv forsendelse.

Nyt Cliff album på gaden nu – nummer 100
Den meget produktive kunstner er aktuel med sit album nr. 100. ”The Fabulous Rock ’n’ Roll Songbook” udkom i november 2013.

Video: Cliff Richard synger Congratulations for en meget glad Dronning Margrethe ved hendes 70 års fødselsdagsfest i 2010.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »