Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkNyt flod-cruise skib på Douro-floden i Nordportugal

Europas største flodkrydstogtskibsselskab, franske CroisiEurope, har søsat deres spritnye skib i Portugal.

Selskabet, som har mere end 30 flodcruise skibe rundt omkring på Europas floder, har navngivet skibet MS Gil Eanes og sejler på Douro-floden i Nordportugal.

Læs også: Flodcruise Portugal - ture på Dourofloden, Targus (ved Lissabon) og Guadiana-floden i Algarve 

MS Gil Eanes er bygget i 2014/2015, er 80 meter langt og 11 meter bredt og har plads til 132 passagerer fordelt i 66 kahytter. Ombord forefindes restaurant, bibliotek, kæmpe lounge og meget mere. Se billeder af skibets interiør.

Ruten går fra Porto til Spanien og tilbage igen, med stop i Regua, Barca d’Alva, Vega de Teron, Ferradosa og Pinhâo.

Borgmesteren af Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, er gudfar til skibet, som blev både velsignet og indviet den 17. april 2015

Video: indvielsen af MS Gil Eanes

Din vurdering:Strande og fiskerlejer i Alentejo og Algarve skal forbedres for 3,9 millioner euro

Der er skrevet kontrakt på at få igangsat arbejder for at udbedre strande, små fiskerlejer, kystsystemer og mindre udkantsområder i det sydvestlige Alentejo og Algarve.

Udbedringen skal hjælpe kyststrækningen til at blive mere modstandsdygtig og samtidig styrke den lokale økonomi og turisme.

Det bekræfter Portugals miljøminister, Paul Lemos, overfor nyhedsbureauet Lusa.

Ifølge Sociedade Polis Litoral Sudoeste, som står bag projektet, kommer der til at ske forbedringer i kommunerne Santiago do Cacém, Sines og Beja ved Alentejo kysten og Lagos i Algarve.

Første fase indebærer genoprettelse og beskyttelse af kystnære systemer i Santo André (Santiago do Cacém), forbedring og udvikling af små byområder i Zambujeira do Mar (Beja) og stranden i Odeceixe (Aljezur).

Økonomien til forbedringerne stammer fra EU-midler, miljøministeriet og kommunerne, som er omfattet af udbedringerne.

Forbedringsarbejdet er en del af et rehabiliterings- og genoprettelsesprojekt over 150 km langs med Alentejo og Vicentina kysten og kommer samlet til at koste godt 40 mio. euro.

Læs artiklen på Observador (portugisisk tekst).

Din vurdering:Forældre har hjemmeboende barn i næsten 30 år i Portugal - antallet af børn under 15 år forventes at falde drastisk frem mod 2050

Ikke mange unge portugisere flytter hjemmefra i en tidlig alder.

Man skal som ungt menneske i Portugal væbne sig med tålmodighed i bestræbelserne på at komme ud og stå på egne ben i egen bolig.

Der er naturligvis indlysende årsager til, at det ikke lige er sådan at komme væk fra mor og far, da uddannelse, job og økonomi for størstedelen af de unges vedkommende ikke ligger lige for, som det ses i mange andre og mere velstillede nationer.

Svært at slippe hjemmefra i Portugal
Tallene, som er fra 2013, blev offentliggjort i en rapport af Eurostat den 16. april 2015. Faktum er, at i Portugal er gennemsnitsalderen på 29 år inden børn forlader forældrenes husstand, fordelt på 30 år for mænd og 28 år for kvinder.

Til sammenligning er gennemsnitsalderen for en dansk kvinde/mand, som flytter fra det fædrene ophav, på 21 år, fordelt på 20,5 for kvinder og 21,4 år for mænd.

I Sverige er gennemsnitsalderen helt nede på 19,6 år og i hele EU var gennemsnitsalderen på 26,1 år i 2013, inden børnene fløj fra reden.

Fald i antal af unge under 15 år
Eurostat, som er EU’s statistikkontor, har i selvsamme rapport, som hedder Facts and figures on youth and children in the EU, også kalkuleret på, at per 2050 har Portugal den laveste andel af børn under 15 år af alle EU’s medlemslande, hvis den negative tendens i fødselsraten fortsætter som nu.

I 1994 var befolkningsandelen af unge under 15 i Portugal på 18,4 procent, i 2014 faldt den til 14,6 og der forventes yderligere et fald helt ned til 11,5 procent når halvdelen af det 21. århundrede er gået.

Gennemsnitsprocenten i EU for de tre førnævnte årstal er på henholdsvis 18,6, 15,6 og et forventet 15,0 for EU's 28 nuværende medlemslande i 2050.

Det er et kolossalt dyk for Portugal. Forklaringen kan måske ligge i tallene for, hvornår man flytter hjemmefra, samt at flere og flere portugisiske unge mennesker fravælger et, to eller måske helt børn overhovedet, når deres egen situation i denne tid ser svær ud. Det er ikke nemt at komme hjemmefra og starte en familie op fra bunden.

Kun ni af de 28 EU lande forventes at forøge antallet af børn under 15 år per 2050 (og dette inkluderer ikke Danmark), mens resten af EU og især Slovakiet, Portugal, Spanien og Irland kan imødese det største fald målt i procentpoint.

Kilde: eurostat (PDF format)

Læs også: Gode nyheder for Portugals nyfødte børn – laveste børnedødelighed nogensinde i 2014

Din vurdering:‘Rua Rosa’ i Lissabon blandt 12 ‘Favorite Streets’ i Europa på New York Times -

Cais de Sodré området i Lissabon er under stærk forandring til det bedre.

I 2013 blev Rua Nova de Carvalho tæt på Cais de Sodré metro/togstation (forbindelse til Cascais) iklædt en rosa farve og fik i samme anledning kraftigt opgraderet sit image.

Hvad der tidligere var underholdnings-center for nattens mest ‘shady’ personager, er nu (måske mest i dagtimerne) et trendy område med udeservering og rige muligheder for afslapning for hele familien.

Se artiklen ‘12 Favorite Streets in Europe’ på New York Times .

Om aftenen strømmer folk til blandt andet spillestedet Music Box, og 'Rua Cor de Rosa' er faktisk blevet en lyserød konkurrent til det øvrige nærliggende Bairro Alto område lidt længere nord for havnefronten.

 

Din vurdering:Billigt til Oslo fra Lissabon med TAP i resten af 2015 (uden for højsæson'er) – øjebliks-tilbud

Det portugisiske flyselskab TAP Airlines har per 22. april 2015 tilbud på flybilletter fra Lissabon til Oslo-Gardermoen.

Ved at booke rejser med TAP fly til Oslo i perioden enten inden 21. juni eller fly til/fra Oslo i perioden fra 2. august til 14. december, kan billigste flybillet til Oslo tur-retur fra Lissabon komme helt ned omkring 160 euro per person (voksen) inklusiv 1 stk. bagage og lufthavnsskatter.

De 160 euro (små 1200 kroner) forudsætter dog at man booker TAP flybilletter af TAP Discount katagorien, som primært findes til meget tidlige eller meget sene flyafgange fra Lissabon – og i øvrigt må forventes udsolgt inden længe.

Søg billig flybillet til Oslo-Gardermoen (eller til Københavns Lufthavn) på TAP hjemmesiden.

Tilbuddet er set på TAP’s hjemmeside den 22. april, og det fremgår ikke, hvor lang tid man kan booke til denne meget lave pris.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »