Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkShopping i Portugal - Primark åbner mega-butik i Columbo centeret i Lissabon

Den engelsk-irske Primark kæde er kendt for sine meget lave priser på tøj til hele familien.

Fokus er på modetøj til piger og kvinder, og priserne er helt i bund.

Throw-Away-Fashion
I England er Primark især kendt for køb og smid-væk tøjthrow-away-fashion.

Tendensen startede omkring år 2000, hvor Primark efter adskillige opkøb af butikskæder i England begyndte at prissætte særdeles aggressivt på markedet for modetøj i Storbritannien. Der var tale om priser, så selv teeenagepiger på normale lommepenge følte at de havde råd at købe et stykke tøj og smide det væk efter en brugsaften eller to.

Til gengæld var tøjet af en kvalitet, som ofte ikke indbød til at beholde det særligt længe. Primærk er i England derfor forbundet med øgede affaldsproblemer, selv om mange andre lavpris-tøjkæder og supermarkedet bidrager ligeså meget til affaldsbjergene af billig-tøj.

Primark i Portugal
Den økonomiske krise har dog til en vis grad sænket forbrugslysten i Storbritannien; herunder lysten til at smide væk.

Den spanske del af Primark åbnede i 2008, og i Portugal var Primark Lissabon klar til købelystne kunder i sommeren 2009.

Med 10 forretninger i Portugal er det nye Primark i Columbo Shopping centeret den største Primark forretning i Portugal og den næststørste på den Iberiske Halvø.

Det nye Primark i Columbo Centeret åbner dørene d. 10. oktober 2013 og forventes at skabe 300 jobs.

 

 

Din vurdering:Kommunalvalg i Portugal 2013 – stor PS-sejr over regeringspartiet PSD

Den 29. september 2013 blev der afholdt kommunalvalg i Portugal.

Oppositionen i stærk fremgang 
Mange steder har befolkningen anvendt lejligheden til at vise utilfreddshed med den siddende regering og i særdeleshed med preierminister Passos-Coelho’s parti PSD, der kan sammenlignes med partiet Venstre eller Konservative i Danmark.

Det vurderes at PSD har tabt omkring 1/5 af stemmerne i forhold til kommunalvalget i 2009.

Samlet set fik partierne følgende foreløbige resultat optalt som antal vundne kommuner (camarás):

 • PS – 136 (socialisterne center-venstre)
 • PPD/PSD – 82 (socialdemokrater center-højre)
 • PCP–PEV (CDU) – 30 (kommunister/grønne – stærkt socialistiske)
 • PPD/PSD+CDS-PP – 14 (regeringskoalision center-højre)
 • Borgerlister – 11 (uafhængige)
 • CDS-PP – 5 (kristelige/frie demokrater center højre)
 • Andre 5

Resultatet er ufuldstændigt. Kilde: Publico – se opdatering.

Valgdeltagelsen ved kommunalvalget i Portugal 2013 blev omkring 53%.

Hvem, der bliver borgmester i de større byer er ikke 100% afgjort, men følgende skulle være sikre:

 • Lissabon – António Costa (PS) fortsætter som borgmester
 • Porto - Rui de Carvalho Araújo Moreira (uafhængig) - Porto var tidligere PSD-ledet
 • Cascais - Carlos Carreira (PS) fortsætter som borgmester
 • Vila Nova da Gaia - Eduardo Rodrigues (PS) afløser Luís Filipe Menezes (PSD) som borgmester
 • Matosinhos - Guilherme Pinto (uafhængig) - tidligere CDU-ledet
 • Loures - Bernadino Soares (CDU) - Loures er tidligere PS-ledet
 • Oeiras - Paulo Vistas (uafhængig) - tidligere Isaltino Morais (uafhængig og gode venner med Vistas, som førte kampagne i hans navn - Morais sidder imidlertid i fængsel for tiden, hvor han udsoner resten af en 2-års dom for korruption og 'uregelmæssigheder' i ledelsen af Oeiras)

På Madeira er ‘ø-kongen’ Alberto João Jardim i fare for at miste titlen som guvernør – en plads, som han har besat siden 1978. Jardim’s PSD parti har tabt 7 ud af 11 kommuner på Madeira i forhold til 2009, hvor PSD vandt kommunalvalget i alle kommuner på Madeira.

PSD-konservative højborge skrumper ind
Ud af de fem befolkningsmæssigt største kommuner i Portugal; Lissabon, Sintra, Vila Nova de Gaia (Nordportugal syd for Porto), Porto og Cascais er det kun Cascais, hvor PSD bevarer borgmesterposten.

Tidligere havde PSD borgmesterposten i 4 af de 5 største kommuner - dog ikke i Lissabon.

Algarve en anelse mere rød end tidligere
I landsdelen Algarve blev 10 af de 16 kommuner vundet af PS. Det blev til sejr over de tidligere PSD-ledede kommuner i Alcoutim, Loulé og Lagoa samt PS bibeholdelse af flest stemmer i Aljezur, Lagos, Olhão, Portimão, São Brás de Alportel, Tavira og Vila do Bispo.

PSD vandt i Albufeira, Castro Marim, Faro, Monchique og Vila Real de Santo António (VRSA), mens CDU fik flest stemmer i Silves.

Din vurdering:Spanien overvejer at skifte tids-zone – portugisisk/engelsk tid bedre for helbredet

Spaniens geografi tilsiger at Spanien i tidszone skulle følge England, Irland og Portugal, som ligesom Spanien er blandt de vestligste lande i Europa.

Island og Færøerne har også ‘engelsk tid’.

En diktators alliance med Nazi-Tyskland
I hele 71 år har Spanien imidlertid fulgt centraleuropæisk tid, dvs. den samme tidszone, som anvendes i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Benelux-landene, Frankrig, Italien med flere.

Det var Spaniens diktator Franco, som i 1940 valgte at ‘flytte’ Spanien ind i tysk tidszone for at lette samarbejdet med Tyskland, selv om Spanien i forhold til dagtimer har samme øst-vest placering som de britiske øer.

Kommission til mulig skift af tidszone
En til lejligheden nedsat kommission i Spanien har set på fordele og ulemper ved at gå fra centraleuropæisk tid (CET – Central European Time); også kaldet GMT+1 (Greenwich Mean Time plus one), til GMT (Greenwich Mean Time).

Foreløbig ser det ud til at kommissionens arbejde har fastslået at:

- spanierne sover gennemsnitligt en time mindre end WHO anbefaler
- den manglende søvn menes at have negativ effekt på produktivitet, stress, frafald i skoler og antallet af ulykker

Den spanske frokost er omkring kl. 13, og aftensmad er omkring kl. 20, hvis man følger solen. I virkeligheden indtages frokosten omkring kl. 14 og aftensmaden omkring kl. 21, skriver BBC – med mindre der er sommertid, for så rykkes der endnu en time i forhold til solens placering.

Se også artiklen Adios SiestaThe Guardian.

Der findes en forening til fremme af at Spanien flytter tidszone til GMT. Asociación para la Racionalización de los Horarios Españoles (ARHOE) har allerede eksisteret i 10 år. De Kanariske Øer anvender dog i modsætning til resten af Spanien GMT tidszone.

Din vurdering:Europas største data-center åbnet ved Covilhã i Portugal

Portugal Telecom har med en investering på 90 millioner euro bygget, hvad der har potentiale til at blive Europas største datacenter.

PT datacenteret anses allerede for at være blandt de største i verden.

50.000 servere i Covilha bygningen
Bygningen er placeret ved byen Covilhã i den centrale del af Portugal 70 kiometers kørsel fra grænsen til Spanien. Beliggenheden er optimal, da Covilhã er blandt de områder i Portugal med mindst risiko for jordskælv.

Den kvadradiske bygning ligner et fort og kan rumme op til 33 pretrabyte data fordelt på 56.000 servere.

Til at sikre adgang ved strømsvigt, har Portugal Telecom et lager af 160.000 liter diesel, der kan holde bygningens generatorer igang i 36 timer; skulle strømmen gå.

PT datacentrent er top-sikret med 250 overvågningskamera’er og personale i vagtrummet 24/7 365 dage om året.

Hele kapaciteten vil dog først blive udnyttet, hvis Portugal Telecom sælger (mere) serverplads til andre virksomheder.

Grønt datacenter
En stor del af energien til køling og drift af datacentret i Covilhã kommer fra solceller.

Blandt de 100 første kunder kan nævnes Accenture, Wipro, Banco BIC, Millennnium BCP, BPI banken, Auchan (Jumbo), Impresa, ISA, La Redoute, Repower, Phone House, Visabeira, og WeDo.

Se også artikel på CIOL.

Din vurdering:Golfrejser til Portugal – de bedste golfbaner i Cascais, Sintra, Óbidos og Algarve

Rigtig mange turister rejser til Portugal med et eneste formål: at spille golf. Og rigtig mange turister der bare er på ferie hernede, benytter muligheden for at booke en tid til en runde golf, når de nu alligevel er her. Der findes utallige muligheder for golfrejser til Portugals mere end 75 baner af absolut høj klasse.

Nedenfor er et par tips til dem der kunne tænke sig at spille golf ved Lissabonkysten eller Algarve, i overdådige rammer, der bestemt ikke ses mange andre steder i Europa.

Portugal golfbaner i verdensklasse – i pagt med naturen
Portugal har baner i verdensklasse og de golfspillere, der har prøvet at spille golf på luksusbanerne ved Cascais, Sintra, Óbidos og Algarve er alle enige om, at design, arkitektur og landskabets naturlige skønhed går op i en højere enhed.

Verdensberømte golfbanedesignere har gennem de sidste 20-30 år indordnet golfbanerne, i området ved Sintra-Cascais naturpark, til naturen og de har brugt de mange billedskønne landskabsscenarier, som en naturlig del af tilblivelsen, af de anlagte golfbaner.

Prisen for en golfrunde starter ved 49 euro i lavsæsonen.

Hvis man kan spille tidligt om morgen eller sent på eftermiddagen i højsæsonen, er priserne også betydeligt lavere end de 130 euro det kan koste en weekend eller helligdag i højsæsonen.

Penha Longa (Atlantico) – Sintra
Oppe i Sintrabjergene, med udsigt over Estoril, ligger denne fantastiske og meget udfordrerne Championship golfbane.

Penha Longa er designet af golfbane arkitekten Robert Trent Jones II, der selv er golfentusiast og samtidig mestrer kunsten at designe en golfbane.

I 1992 åbnede en 18-hullers bane (Atlantico) og i 1995 en 9 hullers bane (Mosteiro). Begge baner har en meget høj standard og ligger i en spektakulær kulisse; med Sintrabjergene som naturlig baggrund plus Trent Jones’ egne designmæssige tilføjelser. Man bliver ualmindeligt imponeret over det landskab der omgiver én, når man går en runde på banen.

Atlantico banen har 18 huller, par er 72 og længden er 6290 meter.

Banen stiller høje krav til golfspillerne og vindene der blæser indover fra bjergene, gør det til en stor udfordring for selv de bedste. Penha Longa banens beskaffenhed er af meget høj klasse.

Quinta da Marinha – Cascais
Endnu en Championship golfbane ligger i Cascais området, ikke langt fra Guincho stranden, langs med Lissabonkysten.

Banen åbnede i midtfirserne og er designet af Robert Trent Jones Sr (d. 2000) og de 18 huller ligger i et fladt område omgivet af grantræer.

Selve golfbanen er af meget høj kvalitet og en runde på Quinta da Marinha er en kvalitetsfyldt oplevelse i de designer skabte landskaber, der karakterisere banen.

Banen er på 18 huller, par er 71 og længden er 5870 meter.

Rigtig mange betragter denne golfbane som en sand perle. Ikke mindst fordi den er lidt billigere, end de andre baner i samme kvalitetsniveau og fordi den har gode træningsfaciliteter.

Oitavos Dunes – Cascais
Ikke langt fra Quinta da Marinha ligger en anden golfbane. Oitavos Dunes banen åbnede september 2001 og er designet af amerikaneren Arthur Hills.

Oitavos Dunes er en dejlig blanding af skov- og linksbaner, som Arthur Hills har frembragt mesterligt for at få det meste ud af området.

Banen er på 18 huller, par er 71 og længden er 6300 meter.

Beliggende med udsigten til Atlanterhavet og Sintrabjergene i baggrunden, bliver banen i Oitavos anset for at være én af de bedste i Portugal. Den er ligeledes på listen over de 100 bedste golfbaner i verden.

Praia d’el Rey – Óbidos
Ikke langt fra den smukke Middelalderby Óbidos, ligger golfbanen Praia d’el Rey. Denne bane er designet af Amerikaneren Cabell B. Robinson, der ved åbningen i 1997 udtalte, at området havde alt den natur og skønhed, som golfbane designere prøvede at genskabe på andre golfbaner i resten af verden. Nu var det hans ansvar at beskytte naturen, frem for at prøvet at efterligne den. Det har han klaret på fremragende vis.

Banen består af to omgange af 9 huller, par er 72 og længden er 6405 meter.

Hullerne spilles blandt frodig beplantning eller langs med Atlanterhavets kystlinje og med de skræmmende bunkere og gennemtænkt placerede greens, udfordres golfspillerne til at bruge hovedet fra tee til green.

Monte Rei – det østlige Algarve
Beliggende i bunden af det maleriske, østlige Algarve, med en flot udsigt til bjergkæden Serra do Caldeirão mod nord og Atlanterhavet mod syd, ligger denne perle af en golfbane.

Banen ligger nær den meget idylliske landsby Tavira, der stadig kan fremvise noget af den imponerende Romerske arkitektur byen blev grundlagt på, samt den lille, hyggelige fisker landsby Vila Real de Santo António, som kunne være et fremragende udgangspunkt for en golfrejse til Algarve.

Monte Rei banen pryder sig med at være designet af golfspilleren Jack Nicklaus og Championship banen Monte Rei North åbnede i september 2007.

Golfbanen er på 18 huller, par er 72 og længden er 6567 m.

De enkelte golfhuller, er individuelle, designmæssige perler, der alle dog har det tilfælles at være skabt af det naturlige element der omgiver dem, samt at være omgivet af sindrigt skulpturerede bunkers og søer, der gør det ene hul lige så bemærkelsesværdigt som det næste.

Oceanico Old – Vilamoura
20 km. vest for Faro og ikke langt fra den idylliske kystby Vilamoura, ligger Algarves næstældste golfbane; Oceanico Old. Banen åbnede i 1969 og har siden været én af de fineste baner i Portugal og Europa.

Banen er smuk, konturerne, terrænet og beplantningen er naturens selvskabte, og klimaet, landskabet og faciliteterne gør Algarve til det perfekte område at spille golf hele året rundt.

Golfbanen er på 18 huller, par er 73 og længden er 6254 m.

Victoria – Vilamoura
En anden storslået golfbane i området omkring Vilamoura er Victoria. Den åbnede i 2004 efter en investering på 140 mil. kroner og var allerede året efter vært for en del af WGC World Cup.

I 2013 afholdes Portugal Masters i oktober måned. En turnering der har kørt på netop denne bane siden 2007.

Golfbanen er på 18 huller, par er 72 og længden er 6609 m

Din vurdering:Svensk mad på Bistro 100 Maneiras i Lissabon – “100 Maneiras de Degustar a Suécia”

“Hundrede måder at smage Sverige på” er titlen på et fremstød for svensk mad og drikke sponseret af Den Svenske Ambassade i Lissabon i partnerskab med virksomhederne IKEA, Oriflame og Absolut Vodka.

Svensk mad i Chiado
Restauranten Bistro 100 Maneiras på Largo da Trindade 9 i Lissabons Chiado kvartér vil i perioden 19-28 september 2013 servere svenske retter frembragt af kokken Jörgen Lloyd fra restaurant Mrs. Brown i Malmö.

Til at hjælpe sig har han Bistro 100 Maneiras egen chef Ljubomir Stanisic og som forstærkning desuden den svenske ambassadeboligs kok Jimmy Leon.

Bistro 100 Maneriras har åbent fra kl. 18 til 02 (køkken åbent indtil 00.30).

Portugisisk statsbesøg i Sverige i oktober 2013
Den 1-3 oktober tager Portugals præsident Anibal Cavaco Silva på statsbesøg i Sverige.

Din vurdering:3 portugisiske fodboldhold i Europa League gruppespillet – Estoril Praia møder Sevilla

Sjældent har så mange hold fra Portugal kvalificeret sig til gruppespillet i de to store europæiske fodboldturneringer: Europa League og Champions League, som i 2013.

2013-2014 Europa League hold fra Portugal
I den næstfornemste turnering Europa League’en er følgende 3 hold fra Portugal med:

 • Paços de Ferreira
 • Vitória de Guimarães
 • Estoril Praia

Den 19. september 2013 spilles følgende Europa League kampe i Portugal:

- EL Gruppe E: Fiorentina (Italien) - Paços de Ferreira – start kl.19:00 i Italien

- EL Gruppe H: Estoril-Praia – Sevilla (Spanien) – start kl. 20:05. 

- EL Gruppe I: Vitória de Guimarães – Rijeka (Kroatien) – start kl. 20:05

For den lille klub i Estoril (Estoril Praia) på Lissabonkysten er kampen mod mægtige Sevilla det største, som er sket i flere årtier.

Estoril Praia stadion-indgang d. 19. september 2013 © Foto: Portugalnyt.dk

Estoril rykkede op i den bedste liga i Portugal i 2012, og det lykkedes den lille klub at blive nummer 5 i første sæson og dermed kvalificere sig til to playoff kampe til Europa League’en.

Estoril vandt begge playoff kampe kampe og er dermed ved lidt af et mirakel deltager i Europa League gruppespillet 2013.

Dansk islæt i Estoril fodboldklub
Det danske tøjmærke Hummel er i 2013-2014 sæsonen blevet sponsor for Estoril Praia – se artikel.

I slutningen af 1990’erne havde Estoril i øvrigt teenager Kasper Schmeichel med i ungdomsrækkerne, da farmand Peter Schmeichel var målmand for Sporting Lissabon i perioden 1999-2001.

To hold fra Portugal i Champions League 2013-2014
Sporting Lissabon mangler som deltager i EL og CL efter en katastrofal indsats i den Portugsiske Zon Sagres liga, som kun resulterede i en 7. plads i 2012-2013 sæsonen.

Til gengæld er de to øvrige ‘store hold’ i portugisisk fodbold begge med i Champions League gruppespillet i CL 2013-2014 turneringen.

Champions League gruppespillet 2013 med Porto og Benfica
Første runde af CL gruppespillet 2013-2014 blev spillet midt i september, og begge portugissiske hold fik 3 point med hjem.

FC Porto vandt den 18. september på udebane mod Austria Wien med 0-1 i CL gruppe G.

Benfica vandt ligeledes sin første kamp i Champions League gruppespillet 2013 over Anderlecht hjemme med 2-0 (CL gruppe C).

Din vurdering:BorgWarner bygger ny fabrik i Viana do Castelo i Nordportugal

Mens der mange steder i Europa sker nedskæringer i automobil-sektoren, er den kendte amerikanske producent af gearkasser BorgWarner i færd med at investere yderligere i Portugal.

Avanceret diesel-teknologi i Portugal
Udover gearkasser og transmissioner er BorgWarner også ekspert på området for udstødningssystemer og stop-go teknologier til brug for personbiler.

Den ‘grønne teknologi’ er i høj grad i fokus med øgede krav til bilernes udstødningsgas; herunder introduktionen af Euro-6 normen indenfor EU (for alle nye biler) gældende fra september 2014 for personbiler og varebiler.

BorgWarner har allerede en fabrik i byen Valeca (Valença do Minho) på grænsen til Spanien i det allernordligste Portugal. Her produceres exhaust gas recirculation (EGR) systemer, som kort fortalt leder en del af udstødningsgassen tilbage i motorens forbrændingskammer og resulterer i en samlet set renere udstødning.

For at overholde den nye Euro 6 norm forventes langt de fleste personbiler at blive udstyret med EGR teknologi, og blandt andet derfor forventer BorgWarner en stigning i efterspørgslen på EGR systemer på 50% fra 2013 til 2018. Specielt ved koldstart af diesel-motorer, er det vigtigt at reducere udledningen for at overholde EU’s nye og skærpede forureningsgrænser.

Bilfabrikkerne er i øvrigt allerede igang med at indstille sig på de nye tider. Eksempelvis har BMW skåret kraftigt ned på produktionen af 6-cylindrede motorer til fordel for mindre og renere 3- og 4-cylindrede benzin- og dieselmotorer.

Ny fabrik i Viana do Castelo med plads til udviddelser
Byggeriet af BorgWarners nye produktionsanlæg i Nordportugal er gået igang.

Hele BorgWarner produktionen i Portugal bliver primo 2015 flyttet til Viana do Castelo omkring 50 km sydvest for Valença

Den nye 15.000 m2 store fabrik bliver ‘state of the art’ inden for moderne produktionsteknologi og der er plads til yderligere udviddelse, såfremt det skulle blive nødvendigt.

Din vurdering:Ryanair åbner flyruter til Lissabon i november 2013

Ryanair – kendt for sine lave priser på flybilletter og uanede mængder af gebyrer af enhver slags, vil i november 2013 for første gang åbne flyruter til Lissabon.

Ryanair-Lissabon fly fra London-Stansted
De nye Ryanair ruter til Lissabon er følgende:

- London-Stansted - Lissabon
- Frankfurt-Hahn – Lissabon
- Brussels-Charleroi – Lissabon
- Paris-Beauvais – Lissabon

For danskere kan især London-Stansted ruten være relevant med mindre man benytter ét af de selskaber, som flyver direkte til Lissabon fra Danmark.

Billigste London-Stansted flybillet til Lissabon introduceres til €25,99 (enkeltbillet eksklusiv gebyrer).

Ryanair starter ud med 25 ugentlige afgange til Lissabon (totalt 50 flights), og det forventes hurtigt at skabe ca. 400 nye jobs i lufthavnen.

London-Stansted Ryanair flyet til Lissabon afgår to gange dagligt; et tidligt morgenfly og en afgang omkring kl. 18 engelsk tid. Første Ryanair fly til Lissabon er programsat til at lande d. 26. november 2013.

Fly fra København til Lissabon
TAP flyver dagligt til Lissabon fra København (1-2 afgange dagligt), og Norwegian flyver to gange ugentligt fra København til Lissabon i vinterperioden.

Hertil kommer Easyjet, som flyver 3 gange ugentligt mellem København og Lissabon.

De øvrige danske lufthavne har ikke direkte forbindelse til Lissabon.

Din vurdering:Sommer og høje temperaturer i Portugal – september vejret viser sig fra sin bedste side

Temperaturerne i Portugal ser ud til at holde sig pænt over 25 grader september måned ud.

Indian summer i Portugal
I Lissabon og på Lissabonkysten forventes ganske få dage, hvor temperaturen midt på dagen falder til omkring 25 grader, og der kan fortsat i september 2013 forventes dage med over 30 grader i Lissabon. Se aktuel vejrudsigt for Lissabon.

På Algarvekysten er vejrudsigten for september ligeledes præget af solskin. Her vil temperaturerne sidst i september svinge mellem 25 og 30 grader. Se 10-dages udsigt for Algarve (Alufeira) fra Portugals meteologiske institut.

Nordportugal temperaturer i september
Selv i Nordportugal, som traditionelt får efterårs-temperaturer tidligere end resten af landet, ser september vejret ud til at byde på temperaturer mellem 22 og 30 grader (Porto-området).

I den indre del af Portugal, der tiltrækker færre besøgende, vil september-vejret byde på temperaturer over 30 grader de fleste steder.

Køligere om aftenen og om natten
For mange vil de mærkbart køligere aftener og nætter i Portugal være velkomne.

I stedet for nat-temperaturer over 20 grader, vil normal-temperaturen i slutningen af september 2013 om aftenen og om natten svinge omkring 15-18 grader – nok til at give et frisk pust før endnu en solrig dag i Portugal.

Herunder billeder fra Lissabon:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »