Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSvensk mad på Bistro 100 Maneiras i Lissabon – “100 Maneiras de Degustar a Suécia”

“Hundrede måder at smage Sverige på” er titlen på et fremstød for svensk mad og drikke sponseret af Den Svenske Ambassade i Lissabon i partnerskab med virksomhederne IKEA, Oriflame og Absolut Vodka.

Svensk mad i Chiado
Restauranten Bistro 100 Maneiras på Largo da Trindade 9 i Lissabons Chiado kvartér vil i perioden 19-28 september 2013 servere svenske retter frembragt af kokken Jörgen Lloyd fra restaurant Mrs. Brown i Malmö.

Til at hjælpe sig har han Bistro 100 Maneiras egen chef Ljubomir Stanisic og som forstærkning desuden den svenske ambassadeboligs kok Jimmy Leon.

Bistro 100 Maneriras har åbent fra kl. 18 til 02 (køkken åbent indtil 00.30).

Portugisisk statsbesøg i Sverige i oktober 2013
Den 1-3 oktober tager Portugals præsident Anibal Cavaco Silva på statsbesøg i Sverige.

Din vurdering:3 portugisiske fodboldhold i Europa League gruppespillet – Estoril Praia møder Sevilla

Sjældent har så mange hold fra Portugal kvalificeret sig til gruppespillet i de to store europæiske fodboldturneringer: Europa League og Champions League, som i 2013.

2013-2014 Europa League hold fra Portugal
I den næstfornemste turnering Europa League’en er følgende 3 hold fra Portugal med:

  • Paços de Ferreira
  • Vitória de Guimarães
  • Estoril Praia

Den 19. september 2013 spilles følgende Europa League kampe i Portugal:

- EL Gruppe E: Fiorentina (Italien) - Paços de Ferreira – start kl.19:00 i Italien

- EL Gruppe H: Estoril-Praia – Sevilla (Spanien) – start kl. 20:05. 

- EL Gruppe I: Vitória de Guimarães – Rijeka (Kroatien) – start kl. 20:05

For den lille klub i Estoril (Estoril Praia) på Lissabonkysten er kampen mod mægtige Sevilla det største, som er sket i flere årtier.

Estoril Praia stadion-indgang d. 19. september 2013 © Foto: Portugalnyt.dk

Estoril rykkede op i den bedste liga i Portugal i 2012, og det lykkedes den lille klub at blive nummer 5 i første sæson og dermed kvalificere sig til to playoff kampe til Europa League’en.

Estoril vandt begge playoff kampe kampe og er dermed ved lidt af et mirakel deltager i Europa League gruppespillet 2013.

Dansk islæt i Estoril fodboldklub
Det danske tøjmærke Hummel er i 2013-2014 sæsonen blevet sponsor for Estoril Praia – se artikel.

I slutningen af 1990’erne havde Estoril i øvrigt teenager Kasper Schmeichel med i ungdomsrækkerne, da farmand Peter Schmeichel var målmand for Sporting Lissabon i perioden 1999-2001.

To hold fra Portugal i Champions League 2013-2014
Sporting Lissabon mangler som deltager i EL og CL efter en katastrofal indsats i den Portugsiske Zon Sagres liga, som kun resulterede i en 7. plads i 2012-2013 sæsonen.

Til gengæld er de to øvrige ‘store hold’ i portugisisk fodbold begge med i Champions League gruppespillet i CL 2013-2014 turneringen.

Champions League gruppespillet 2013 med Porto og Benfica
Første runde af CL gruppespillet 2013-2014 blev spillet midt i september, og begge portugissiske hold fik 3 point med hjem.

FC Porto vandt den 18. september på udebane mod Austria Wien med 0-1 i CL gruppe G.

Benfica vandt ligeledes sin første kamp i Champions League gruppespillet 2013 over Anderlecht hjemme med 2-0 (CL gruppe C).

Din vurdering:BorgWarner bygger ny fabrik i Viana do Castelo i Nordportugal

Mens der mange steder i Europa sker nedskæringer i automobil-sektoren, er den kendte amerikanske producent af gearkasser BorgWarner i færd med at investere yderligere i Portugal.

Avanceret diesel-teknologi i Portugal
Udover gearkasser og transmissioner er BorgWarner også ekspert på området for udstødningssystemer og stop-go teknologier til brug for personbiler.

Den ‘grønne teknologi’ er i høj grad i fokus med øgede krav til bilernes udstødningsgas; herunder introduktionen af Euro-6 normen indenfor EU (for alle nye biler) gældende fra september 2014 for personbiler og varebiler.

BorgWarner har allerede en fabrik i byen Valeca (Valença do Minho) på grænsen til Spanien i det allernordligste Portugal. Her produceres exhaust gas recirculation (EGR) systemer, som kort fortalt leder en del af udstødningsgassen tilbage i motorens forbrændingskammer og resulterer i en samlet set renere udstødning.

For at overholde den nye Euro 6 norm forventes langt de fleste personbiler at blive udstyret med EGR teknologi, og blandt andet derfor forventer BorgWarner en stigning i efterspørgslen på EGR systemer på 50% fra 2013 til 2018. Specielt ved koldstart af diesel-motorer, er det vigtigt at reducere udledningen for at overholde EU’s nye og skærpede forureningsgrænser.

Bilfabrikkerne er i øvrigt allerede igang med at indstille sig på de nye tider. Eksempelvis har BMW skåret kraftigt ned på produktionen af 6-cylindrede motorer til fordel for mindre og renere 3- og 4-cylindrede benzin- og dieselmotorer.

Ny fabrik i Viana do Castelo med plads til udviddelser
Byggeriet af BorgWarners nye produktionsanlæg i Nordportugal er gået igang.

Hele BorgWarner produktionen i Portugal bliver primo 2015 flyttet til Viana do Castelo omkring 50 km sydvest for Valença

Den nye 15.000 m2 store fabrik bliver ‘state of the art’ inden for moderne produktionsteknologi og der er plads til yderligere udviddelse, såfremt det skulle blive nødvendigt.

Din vurdering:Ryanair åbner flyruter til Lissabon i november 2013

Ryanair – kendt for sine lave priser på flybilletter og uanede mængder af gebyrer af enhver slags, vil i november 2013 for første gang åbne flyruter til Lissabon.

Ryanair-Lissabon fly fra London-Stansted
De nye Ryanair ruter til Lissabon er følgende:

- London-Stansted - Lissabon
- Frankfurt-Hahn – Lissabon
- Brussels-Charleroi – Lissabon
- Paris-Beauvais – Lissabon

For danskere kan især London-Stansted ruten være relevant med mindre man benytter ét af de selskaber, som flyver direkte til Lissabon fra Danmark.

Billigste London-Stansted flybillet til Lissabon introduceres til €25,99 (enkeltbillet eksklusiv gebyrer).

Ryanair starter ud med 25 ugentlige afgange til Lissabon (totalt 50 flights), og det forventes hurtigt at skabe ca. 400 nye jobs i lufthavnen.

London-Stansted Ryanair flyet til Lissabon afgår to gange dagligt; et tidligt morgenfly og en afgang omkring kl. 18 engelsk tid. Første Ryanair fly til Lissabon er programsat til at lande d. 26. november 2013.

Fly fra København til Lissabon
TAP flyver dagligt til Lissabon fra København (1-2 afgange dagligt), og Norwegian flyver to gange ugentligt fra København til Lissabon i vinterperioden.

Hertil kommer Easyjet, som flyver 3 gange ugentligt mellem København og Lissabon.

De øvrige danske lufthavne har ikke direkte forbindelse til Lissabon.

Din vurdering:Sommer og høje temperaturer i Portugal – september vejret viser sig fra sin bedste side

Temperaturerne i Portugal ser ud til at holde sig pænt over 25 grader september måned ud.

Indian summer i Portugal
I Lissabon og på Lissabonkysten forventes ganske få dage, hvor temperaturen midt på dagen falder til omkring 25 grader, og der kan fortsat i september 2013 forventes dage med over 30 grader i Lissabon. Se aktuel vejrudsigt for Lissabon.

På Algarvekysten er vejrudsigten for september ligeledes præget af solskin. Her vil temperaturerne sidst i september svinge mellem 25 og 30 grader. Se 10-dages udsigt for Algarve (Alufeira) fra Portugals meteologiske institut.

Nordportugal temperaturer i september
Selv i Nordportugal, som traditionelt får efterårs-temperaturer tidligere end resten af landet, ser september vejret ud til at byde på temperaturer mellem 22 og 30 grader (Porto-området).

I den indre del af Portugal, der tiltrækker færre besøgende, vil september-vejret byde på temperaturer over 30 grader de fleste steder.

Køligere om aftenen og om natten
For mange vil de mærkbart køligere aftener og nætter i Portugal være velkomne.

I stedet for nat-temperaturer over 20 grader, vil normal-temperaturen i slutningen af september 2013 om aftenen og om natten svinge omkring 15-18 grader – nok til at give et frisk pust før endnu en solrig dag i Portugal.

Herunder billeder fra Lissabon:

Din vurdering:Gratis piano koncert i Lissabon af svensk pianist Rosgard Lingardsson

Den 17. september 2013 afholder den svenske pianist Rosgard Lingardsson klassisk pianokoncert i spejlsalen i Palácio Foz i Restauradores i Lissabon.

Rosgard Lingarsson har boet i Porto i Nordportugal siden 1992 og arbejder som professor på Musikkonservatoriet i Porto.

Rosgard Lingardsson har bl.a. studeret på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Koncerten i Lissabon er gratis, starter kl. 18:00 og programmet er som følger:

F. Schubert
Sechs Moments Musicaux Op. 94

F. Chopin
Estudo Op. 25.1
Valsa Op. 69.1
Impromptu Op. 29

S. Rachmaninoff
Prelúdio Op. 23.7
Prelúdio Op. 23.4
Prelúdio Op. 23.5

Video fra tidligere koncert med Rosgard Lingardsson:

Læs mere om Rosgard Lingardsson (Portugisisk)

Din vurdering:Ericeira - strandene ved sølvkysten i Portugal

Den gamle fiskerby Ericeira tager hvert år imod hundredetusinder af turister, der alle kommer for at nyde livet i den smukke by med det forfriskende klima, de rene sandstrande og de friske fiske- og skaldyrs retter.

Mange kommer for at bruge en de mange internationalt anerkendte surf strande der tæller hele 40 styks, med varierende sværhedsgrad.

Læs mere om Ericeira

Strandene ved Ericeira 
Langs Ericeiras kyst ligger 10 strande. De er lige så forskellige som nat og dag, nogen er meget velegnet til surfing for øvede, andre er bedst for dem der skal øve sig inden de kaster sig ud i kunsten at kunne surfe, mens endnu andre er meget familievenlige.

Lej billig ferielejlighed med panoramaudsigt i Ericeira.

Nedenfor er beskrevet de forskellige strande:

Pedra Blanca
Strandens rigtige navn er Praia da Empa og er hovedsaglig for surfere og campister. En strand, hvor havet er ujævnt og farligt for dem der ikke kan svømme.

Praia Orelheira
En diskret strand under klipperne mellem Pedra Branca og Praia do Forte de Mil Regos.

Praia de Ribeira D’Ilhas
Eksperter mener, at det er den bedste surf strand i Europa. “Det Europæiske Mekka for Surfere”. På den strand er der afholdt mange nationale og internationale mesterskaber i surfing og den er temmelig meget besøgt af professionelle surfere, inden og udenlandske. For dem er denne strand der anden hjemegn og de kommer igen og igen. Der er gode parkeringsforhold.

Praia do Algodio og Praia do Norte
Beliggende på den nordlige side, efter Praia dos Pescadores, er dette stranden som de lokale selv bruger. Det er sen strand med både gode surfer faciliteter og strandsand. Parkeringsmulighederne er begrænsede og der er opsyn på stranden i sommersæsonen.

Praia do Ali Babá
Det siges, at der for mange år siden, på denne strand, var forankret et skib med en mand ved navn Ali Babá. Det siges også, at han gemte sin skat her, men den er endnu ikke fundet. Det må være fordi den er smeltet, menes det. Det kan da kun være derfor sandet på denne strand er så gyldent.

Se også: 4-stjernet hotel i Ericeira, Portugal eller billigt lejlighedskompleks i Ericeira (feriebolig - også med morgenmad inkluderet).

Praia do Forte de Mil Regos
Her er en strand hvor den naturlige skønhed hersker. Ideelt til dem der ønsker at ligge stille og ugeneret, men der er til gengæld heller ingen opsyn.

Praia do Matadouro
Stranden er placeret foran Ericeira Camping. Det er en meget still og rolig strand, hvor tidevandet nærmest laver en svimmingpool foran klipperne, mens højvandet skubber, men højvandet gør det lidt mere besværligt at bade. Mange surfere bruger også denne strand.

Praia do Sul e Praia da Baleia
Det er en af de største sandstrande i Ericeira og der er et stort antal gæster hver sommer. Stranden er under opsyn i sommerperioden og der ligger to restauranter i nærheden.

Praia dos Pescadores
Klipperne tårner sig 25 meter op bagved stranden og danner tilsammen en stor veranda til Atlanterhavet. Den er overvåget i løbet af badesæsonen og der er udlejning af strandudstyr, stråhatte, liggestole og badeudstyr for folk med særlige behov.

Praia S. Sebastião
Lokale og surfere bruger gerne denne strand, der på grund af klinten for en naturlig skønhed. Adgang til stranden foregår ned af stejle trapper på klinten, hvor der midtvejs både er et lille springvand og en balkon.

Din vurdering:Udstilling om Søren Kierkegaard i Lissabon - Portugals Nationalbibliotek

Fra den 19. september til 30. oktober 2013, kan man opleve udstillingen "Um Dinamarquês Universal: Søren Kierkegaard" på Portugals Nationalbibliotek i Lissabon.

Søren Kierkegaard (1813-1855) blev kun 42 år, og er alligevel manden bag et af de mest originale og fascinerende forfatterskaber i de seneste århundreder. 

Udstillingen "Den Globale Dansker" fejrer 200-året for Søren Kierkegaards fødsel i 1813.

Portugals Nationalbiblioteket er vært for udstillingen i samarbejde med Center for Filosofi ved universitetet i Lissabon samt Den Danske Ambassade i Lissabon.

Åbning af Søren Kierkegaard udstilling i Lissabon den 19. september 2013
Ved åbningen af udstillingen kl. 18:00 deltager Prof. Eduardo Lourenço og Dr. Guilherme D' Oliveira Martins.

I forbindelse med udstillingen vil der blive offentliggjort et katalog om Søren Kierkegaards værker og publikationer i Portugal. Tekster er skrevet af Joakim Garff, lic.theol. Den portugisiske version er af Elizabeth M. de Sousa og Ana Pinto Leite, gennemlæst af José Miranda Justo fra Lissabons Universitet.

Der er gratis adgang til udstillingen i Lissabon.

Man finder Portugals Nationalbibliotek på adressen:
Campo Grande, 83
1749-081 Lisbon
Portugal

Se også: Jubilæums-hjemmeside om Søren Kierkegaard: www.kierkegaard2013.dk. (Dansk)

Se også: Introduktion til udstillingen (Portugisisk)

Søren Kierkegaard Flyer                            

Din vurdering:Vinhøst i Portugal op med omkring 7% i 2013

Den portugisiske vinproduktion år 2013 forventes at stige med omkring 7% i forhold til år 2012.

Et relativt koldt forår har skubbet høsten en uge eller to nogen steder, mens man andre steder; primært i Portugals nordlige del, allerede har været færdige med vinhøsten i et par uger.

De mindre vinområder omkring Lissabon inklusiv Setúbal står dog til et fald i produktionen på 10%, hvilket dog blot er en tilbagevenden til det normale.

Samlet set forventes der en produktion på 6,7 millioner hektoliter vin i Portugal i 2013.

Se mere om vindistrikter i Portugal.

Portugal 12. største vinland i verden
Per 2012 var Portugal det 12. største land i verden målt på vinproduktion.

Hvis høsten i Rusland ikke stiger, vil Portugal i 2013 sandsynligvis indtage 11. pladsen.

Vinhøsten 2013 er for en del vinho verde producenter i det nordlige Portugal påvirket af de mange skovbrande i august-september måned.

År 2012 var i øvrigt usædvanlig derved at der ikke siden år 1975 blev produceret mindre vin på verdensplan.

Herunder billeder fra den årlige vin-høstfest – på portugisisk Festa da Vindimas – på øen Porto Santo ved Madeira:

Din vurdering:Portugal-Brasilien venskabskamp på Gillette Stadium I Massachusetts d. 10. september

Det portugisiske landshold har tradition for fra tid til anden at spille venskabskampe i lande med store portugisiske befolkningsgrupper; herunder eksempelvis i Schweiz, Luxembourg og i Frankrig.

Portugisere i USA
Portugisiske emmigranter i USA er specielt talrige i staterne Massachusetts og Rhode Island.

Samlet set bor der små 1,5 millioner portugiserer og efterkommere af portugisiske indvandrere i USA.

Det er derfor ingen tilfældighed at venskabskampen Brasilien-Portugal spilles på Gillette stadion i Massachusetts. Over 55.000 billetter er solgt til kampen.

Se optakts-artikel til Brasilien-Portugal kampen.

Portugal fører VM kval gruppe F
Portugal er godt på vej til deltagelse i VM 2014 i netop Brasilien.

Med 17 point for 8 kampe er Portugal så godt som sikker på minimum en andenplads i VM kval gruppe F .

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »