Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSuper-sommervejr i Portugal fortsætter – september starter ligeså varm som august

Den portugisiske sommer har vist sig fra sin bedste side i 2013.

September ferie - sommer i Portugal
Temperaturerne mellem 26 og 33 grader i august ser ud til at fortsætte et stykke ind i september, hvor Lissabon og ferieområderne omkring Cascais og Estoril får masser af sol.

Også på Algarvekysten er der udsigt til sol – se 10-døgns prognose for Albufeira-vejret i starten af september.

Porto i Nordportugal – masser af varme i september
I Nordportugal, som ofte får efterår lidt tidligere end den sydlige del af Portugal, er der ligeledes udsigt til behagelige ferie-temperaturer fra 25 til 30 grader i starten af september.

Se det aktuelle vejr (temperaturer) i Porto.

For dem, som overvejer tidlig efterårsferie, er priserne i september generelt lavere end i juli-august.

Se aktuelle priser på hoteller i Lissabon, Albufeira og Porto.

Foretrækker man overnatning i eget hus eller lejlighed, tilbyder Portugalnyt udlejning af feriebolig i hele Portugal.

 

Din vurdering:Portugal har udsigt til flere nedskæringer – artikel om Portugals økonomi i The Telegraph

Portugals regering står med en bunden opgave – og den drejer sig nok engang om at finde besparelser på statsbudgettet, som fortsat er i underskud med ca. 5,5% i år 2013.

Britiske The Telegraph bragte den 27. august en længere artikel om Portugals økonomiske situation.

Besparelser i Portugal kan ikke undgås
Selv om der er lyspunkter i økonomien; herunder en stigning i eksporten, er skatteindtægterne skrumpet ind og udgifterne større end forventet – blandt andet på grund af den høje arbejdsløshed på 16,4% (tal fra Portugals Statistik INE august 2013). 

Set i lyset af store problemer med at holde sammen på  regeringskoalisionen, og de mange folkelige protester, forsøger premierminister Passos-Coelho at skabe så meget konsensus, som muligt, om nye indgreb.

I august 2013 diskuteres blandt andet universiteternes budgetter, som indeholder mange, efter portugisiske forhold, meget høje lønninger.

Én anden og væsentligt større udgiftspost er pensioner til offentligt ansatte.

Regeringen er i august 2013 dialog med de offentligt ansattes fagforeninger og der er ingen tvivl om at regeringens oplæg til forhandling består i at '”hvis ikke der spares nu, bliver besparelserne dikteret af långivere og sandsynligvis langt hårdere – uanset hvilken regering, som måtte være ved magten i Portugal”.

Mange offentlige ansatte i Portugal er gået på pension tidligt som følge af fordelagtige ordninger.

Se også: Borgmester i Portugal går på pension som 47-årig.

Budget for 2014 fremlægges i oktober
Regeringens diskussionsoplæg er en 10% beskæring af stats-pensioner over €600 per måned.

I oktober skal statsbudgettet for 2014 fremlægges.

Der er udsigt til besparelser på en lang række områder, og samtidig risiko for øgede låneomkostninger på Portugals rekordstore gæld til udlandet, hvis oppositionen og ikke mindst fagforeningerne vælger at kaste Portugal ud i konflikt.

En reduktion af antallet af offentligt ansatte vil med stor sandsynlighed også indgå i regeringens budgetforslag.

Portugal har forpligtet sig til at nedbringe underskuddet på statens budget til 4% i år 2014.

Din vurdering:Skovbrande i Nordportugal fortsætter – Portugal anmoder om yderligere international assistance

Skovbrande i den nordlige del af Portugal har sat pres på frivillige brandværn, som gennem det meste af august har været travlt beskæftigede.

På en gennemsnitlig dag i Portugal opstår flere hundrede brande; fortrinsvis i tørre, og meget tyndt befolkede områder i Nordportugal.

De fleste er små og relativt ubetydelige brande, men af og til får ilden rigtig fat og bliver svær at nedkæmpe – specielt i de mest tørre, uvejsomme områder og når vinden blæser kraftigt.

Kendte ildspåsættere i husarrest  
En del af brandene synes år efter år at starte same sted. I lighed med tidligere meget tørre år er flere kendte pyromaner derfor blevet præventivt anholdt.

Enkelte pyromaner er blevet pågrebet i forbindelse med brandene, men generelt er det meget svært at bevise, hvem der er ansvarlig – og i mange tilfælde er der også en naturlig årsag.

Flere brandfolk er kommet til skade i sommeren 2013, og en enkelt fra Estoril-området er omkommet i forbindelse med slukningsarbejde i Nordportugal.

Alene i august 2013 er ca. 40.000 hektarer blevet flammernes bytte.

Slukningsfly fra Spanien og Frankrig
I august måned 2013 har 2 spanske og senere 2 franske slukningsfly været indsat i Portugal.

På grund af den usædvanligt lange ‘sæson’ og fortsat udsigt til megen varme og ingen regn har Portugals myndigheder anmodet om yderligere hjælp fra udlandet.

Det sydlige Portugal med ferieområderne omkring Lissabon og Algarve har som sædvanligt været langt mindre ramt af skovbrande.

Herunder ‘tanker’ en slukningshelikopter fra en swimming pool i Nordportugal.

Din vurdering:TAP øger antallet af flyafgange til Lissabon på London-Gatwick ruten

Det portugisiske flyselskab TAP vil i vintersæsonen 2013/2014 øge frekvensen på Lissabon-Gatwick(London) ruten, således at antallet af afgange per uge mellem Lissabon og London-Gatwick når op på 11.

TAP flyver også på Lissabon-Heathrow.

De nye Gatwick afgange starter 27. oktober og løber indtil 29. marts 2014.

Billigt til Stockholm med TAP
Indtil 15. december (booking senest 15. december) er der special-tilbud på ruten Lissabon-Stockholm med TAP.

Med billigste billet (TAP discount) kan prisen for en retur-rejse fra Lissabon til Stockholm komme helt ned på €227 svarende til ca. 1690 kroner.

TAP flyver 13 gange ugentigt på ruten København-Lissabon til priser fra 1593 kroner (retur-rejse).

Bemærk at priserne hos TAP på ruter til Skandinavien er inklusiv 1 stk. indchecket bagage samt 1 stk. håndbagage, lufthavnsskatter samt et måltid på flyet.

Se mere om booking af TAP flybillet til og fra Lissabon.

Din vurdering:Estoril Praia i kvalifikation til Europa League turneringen 22. august – danske Hummel er sponsor

Lissabonkysten er måske ved at få sig et internationalt forboldbold.

Oprykker til bedste fodbold-række i Portugal i sæsonen 2011/2012 og nummer 5 i Zon-Sagres liga’en i 2012/2013 sæsonen giver adgang til playoff kampe om kvalifikation til Europa League turneringen og dermed en masse rare TV-rettigheds-penge.

Estoril Praia – fodboldklub på den portugisiske riviera
Estoril spiller i gult over blåt (samme kombination som Sveriges landshold) og har ikke siden en 4. plads i sæsonen 1948/1949 kunne fremvise et bedre resultat.

Selv om klubben formelt set residerer i én af de rigeste kommuner i Portugal, er der ingen upper-class fornemmelse på Estorils hjemmebane, der ligger godt gemt bag et større ganske almindeligt boligområde tæt på Monte Estoril mellem Cascais og Estoril. Se mere om Estoril Praia (direkte oversat Estoril strand) på klubbens hjemmeside.

Hummel sponsor for Estoril Paria fodboldholdet
Den fremafstormende Estoril Praia fodboldklub har fået ny sposor, og det blev danske Hummel – se hjemmeside.

Sponsor-aftalen mellem Estoril Praia og Hummel Sport blev præsenteret i juli 2013 og dækker foreløbig 2013/2014 sæsonen.

Estoril playoff kampe mod Pasching
For at kvalificere sig til Europa League turneringen møder Estoril Pasching fra Østrig , der per august 2013 ligger nummer 4 i den østrigste liga efter 4 spillerunder.

Estoril Praia har kun spillet en enkelt kamp i den nationale 2013/2014 turnering. Her vandt Estoril holdet med 3-1 hjemme over Nacional fra Madeira.

Se den aktuelle stilling i Portugals Zon-Zagres liga på fodboldavisen A Bola.

Første kamp mod Pasching spilles 22. august kl. 21.30 i Estoril. Returkamp finder sted den 29. august kl. 20.30 i Linz.

Den samlede vinder kvalificerer sig til gruppespillet i Europa League, hvortil også danske Esbjerg og FC Nordsjælland, portugisiske Braga og Michael Laudrups Swansea har chancen for at kvalificere sig.

UPDATE: Estoril Praia vandt første kamp d. 22. august på hjemmebane med 2-0. 

Herunder promo-video fra Estoril-området i Portugal:

 

Din vurdering:Portugal turisme 2013 med gode besøgstal i Algarve – men stadig svære økonomiske tider

Antallet af irske bookinger i Algarve per sommer 2013 var oppe med 27% i forhold til forår og sommer 2012 (årets første 6 måneder)

Samtidig var der 10% flere englændere på ferie i Algarve. Også tyske turister flokkes i store tal til Portugal.

Turistsæsonen sommer 2013 synes således at være én af de bedre, men bag tallene gemmer sig lavere priser på hotelophold generelt og også at turisterne måske bruger knap så mange penge som tidligere.

Se mere i artikel på BBC fra 19. august 2013.

Algarve i konkurrence med Spanien og Grækenland
I Algarve anser turistorganisationen AHETA nabolandet Spanien og Grækenland for at være de største konkurrenter.

Med uro i Tyrkiet og endnu mere uro i Egypten, har Portugal i sommeren 2013 fået flere bookinger fra turister, som ellers ville have besøgt disse to populære ferielande uden for EU.

Din vurdering:Obama familen har fået endnu en portugisisk vandhund (Portuguese Waterdog–PWD)

Præsident Obama og hans familie har fået ny hund.

Endnu engang har Obama-familien valgt en portugisisk vandhund, og denne gang er der tale om et helt sort eksemplar af slagsen.

2 første-hunde i Obama-familen 
Præsident-familien i Det Hvide Hus i Washington fik allerede i april 2009 en portugisisk vandhund i form af Bo – se mere om Obama-familiens første hund.

Da portugisiske vandhunde er særdeles aktive, har det været svært for den travle familie og de to efterhånden store teenagere Malia Ann (15 år) og Sasha (12 år) at aktivere Bo tilstrækkelig. En del af problemet er at USA’s førstehund Bo ikke bare kan luftes på gaden og derfor sjældent møder andre hunde.

Den nytilkomne portugisiske vandhund ved navn Sunny er derfor tænkt som selskab til Bo. Sunny får dog ligestilling fra starten, idet Det Hvide Hus har meldt ud at der nu er to ‘førstehunde’.

Se video fra Det Hvide Hus med den nye og særdeles glade hund:

Din vurdering:Jeronimo Martins – portugisisk supermarkeds-gigant blandt verdens mest innovative selskaber

Den portugisiske dagligvare-gruppe Jerónimo Martins er af Forbes blevet fremhævet som ét af de 20 mest innovative selskaber i verden.

Blandt dem, som ikke nåede top-20, finder man Google på 47. pladsen og Apple på 79. pladsen.

Jeronimo Martins er mest kendt i Portugal for sine Pingo Doce supermarkeder med mange kvalitetsprodukter til rimelige priser. Virksomheden har også aktiviteter i Polen (er blandt de største udenlandske investorer i Polen) og i Columbia.

Forbes lister milliardærer, virksomheder og højtlønnede
I en tid, hvor gode overskrifter trækker besøgende (og dermed annonce-klik) til alverdens hjemmesider, har Forbes specialiseret sig i hvert år at opgøre et utal af lister over eksempelvis:

  • verdens største virksomheder
  • verdens mest profitable virksomheder
  • verdens mest innovative virksomheder
  • verdens rigeste (mænd og kvinder)
  • verdens mest magtfulde (mænd og kvinder)
  • verdens bedst betalte ledere
  • verdens bedst drevne mindre og små virksomheder

..og meget mere.

Mest innovative virksomheder i venden ifølge Forbes
Den ifølge Forbes mest innovative virksomhed i år 2013 er amerikanske Salesforce; en IT-virksomhed, som tilbyder virksomheder eksempelvis Customer Relation Management (CRM) – også via cloud computing.

Nummer to er Alexion Pharmaceuticals, som specialiserer sig i medicin til alvorlige sjældne sygdomme.

Nummer tre på Forbes 2013 listen over mest innovative virksomheder er VMware, der ligesom Salesforce har specialiceret sig i cloud-løsninger.

Se hele listen fra Forbes. Det skal bemærkes af danske Coloplast kommer ind på en fornem 12. plads og Carlsberg er nummer 66.

Se også:
- Jeronimo Martins vil ekspandere i Columbia (januar 2012)
- Rekordår for Pingo Doce (oktober 2011)

Din vurdering:Brand på Madeira nedkæmpet (august 2013) - Funchal alarmberedskab ophæves

En skovbrand i en højtliggende del af byen Funchal på Madeira er stort set slukket, forlød det fra de lokale myndigheder søndag morgen den 18. august 2013.

Funchal i alarmberedskab fredag og lørdag
Den 16. og 17. august 2013 blev 10 huse i Funchal brandens bytte.

Branden i Funchal på Madeira fik myndighederne til at sætte byen i alarmberedskab i det tilfælde at flere områder skulle blive antændt. Et hospital med godt 200 patienter blev evakueret.

Det lykkedes dog for brandmændene i løbet af lørdagen og natten til søndag at nedkæmpe ilden, således at der søndag formiddag ikke længere er risiko for antændelse i beboede områder.

Det øgede beredskab forventes at blive afblæst søndag, når branden er endeligt slukket.

Funchal sjældent ramt af brande
Brande er normale i Portugal og på Madeira i sommerperioden. Brændvæsenet, som i høj grad består af frivillige, er gearet til at kunne slukke et stort antal samtidige brande og der er desuden slukningsfly og helikoptere til rådighed.

Det er sjældent at en brand kommer så tæt på større byer, som det i august var tilfældet i Funchal. Mange mener at branden var påsat.

Samtidig er det et statistisk faktum at næsten 30% af alle skovbrande starter om natten i Portugal, men det er meget svært at bevise ildspåsættelse og som regel endnu sværere at finde de skyldige. I nogen områder er brande startet det samme sted både 4, 5 og 6 gange over flere år.

Herunder video fra Funchal-branden, som så ganske voldsom ud ved nattetide. Brandfolkene instruerer beboere om at forlade deres huse:

 

 

Din vurdering:Vækst i Portugals økonomi for første gang siden starten af 2011

Det lysner en anelse for Portugals økonomi.

Efter i 10 kvartaler i træk at have oplevet negativ økonomisk vækst og dermed gennemgået en 2-årig periode med recession, kan indbyggerne i Portugal måske begynde at se lidt lysere på fremtiden.

Højeste økonomiske vækst i Portugal af alle EU-lande
I andet kvartal 2013 steg den økonomiske aktivitet i Portugal med 1,1% i forhold til første kvartal.

Dermed nåede Portugal den højeste økonomiske vækst i andet kvartal 2013 i forhold til alle andre EU-lande og også højere end både USA og Japan.

Den samlede vækst for EU-landene endte på 0,3%.

Se meddelelse fra Eurostat fra 14. august 2013. Tallene er foreløbige.

Arbejdsløshed faldende
Også Portugals arbejdsløshed ser ud til at have toppet.

I første kvartal 2013 blev arbejdsløsheden i Portugal opgjort til 17,7%, mens den i anden kvartal 2013 var faldet til 16,4% (sæsonkorrigeret arbejdsløshed).

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »