Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEstoril Praia i kvalifikation til Europa League turneringen 22. august – danske Hummel er sponsor

Lissabonkysten er måske ved at få sig et internationalt forboldbold.

Oprykker til bedste fodbold-række i Portugal i sæsonen 2011/2012 og nummer 5 i Zon-Sagres liga’en i 2012/2013 sæsonen giver adgang til playoff kampe om kvalifikation til Europa League turneringen og dermed en masse rare TV-rettigheds-penge.

Estoril Praia – fodboldklub på den portugisiske riviera
Estoril spiller i gult over blåt (samme kombination som Sveriges landshold) og har ikke siden en 4. plads i sæsonen 1948/1949 kunne fremvise et bedre resultat.

Selv om klubben formelt set residerer i én af de rigeste kommuner i Portugal, er der ingen upper-class fornemmelse på Estorils hjemmebane, der ligger godt gemt bag et større ganske almindeligt boligområde tæt på Monte Estoril mellem Cascais og Estoril. Se mere om Estoril Praia (direkte oversat Estoril strand) på klubbens hjemmeside.

Hummel sponsor for Estoril Paria fodboldholdet
Den fremafstormende Estoril Praia fodboldklub har fået ny sposor, og det blev danske Hummel – se hjemmeside.

Sponsor-aftalen mellem Estoril Praia og Hummel Sport blev præsenteret i juli 2013 og dækker foreløbig 2013/2014 sæsonen.

Estoril playoff kampe mod Pasching
For at kvalificere sig til Europa League turneringen møder Estoril Pasching fra Østrig , der per august 2013 ligger nummer 4 i den østrigste liga efter 4 spillerunder.

Estoril Praia har kun spillet en enkelt kamp i den nationale 2013/2014 turnering. Her vandt Estoril holdet med 3-1 hjemme over Nacional fra Madeira.

Se den aktuelle stilling i Portugals Zon-Zagres liga på fodboldavisen A Bola.

Første kamp mod Pasching spilles 22. august kl. 21.30 i Estoril. Returkamp finder sted den 29. august kl. 20.30 i Linz.

Den samlede vinder kvalificerer sig til gruppespillet i Europa League, hvortil også danske Esbjerg og FC Nordsjælland, portugisiske Braga og Michael Laudrups Swansea har chancen for at kvalificere sig.

UPDATE: Estoril Praia vandt første kamp d. 22. august på hjemmebane med 2-0. 

Herunder promo-video fra Estoril-området i Portugal:

 

Din vurdering:Portugal turisme 2013 med gode besøgstal i Algarve – men stadig svære økonomiske tider

Antallet af irske bookinger i Algarve per sommer 2013 var oppe med 27% i forhold til forår og sommer 2012 (årets første 6 måneder)

Samtidig var der 10% flere englændere på ferie i Algarve. Også tyske turister flokkes i store tal til Portugal.

Turistsæsonen sommer 2013 synes således at være én af de bedre, men bag tallene gemmer sig lavere priser på hotelophold generelt og også at turisterne måske bruger knap så mange penge som tidligere.

Se mere i artikel på BBC fra 19. august 2013.

Algarve i konkurrence med Spanien og Grækenland
I Algarve anser turistorganisationen AHETA nabolandet Spanien og Grækenland for at være de største konkurrenter.

Med uro i Tyrkiet og endnu mere uro i Egypten, har Portugal i sommeren 2013 fået flere bookinger fra turister, som ellers ville have besøgt disse to populære ferielande uden for EU.

Din vurdering:Obama familen har fået endnu en portugisisk vandhund (Portuguese Waterdog–PWD)

Præsident Obama og hans familie har fået ny hund.

Endnu engang har Obama-familien valgt en portugisisk vandhund, og denne gang er der tale om et helt sort eksemplar af slagsen.

2 første-hunde i Obama-familen 
Præsident-familien i Det Hvide Hus i Washington fik allerede i april 2009 en portugisisk vandhund i form af Bo – se mere om Obama-familiens første hund.

Da portugisiske vandhunde er særdeles aktive, har det været svært for den travle familie og de to efterhånden store teenagere Malia Ann (15 år) og Sasha (12 år) at aktivere Bo tilstrækkelig. En del af problemet er at USA’s førstehund Bo ikke bare kan luftes på gaden og derfor sjældent møder andre hunde.

Den nytilkomne portugisiske vandhund ved navn Sunny er derfor tænkt som selskab til Bo. Sunny får dog ligestilling fra starten, idet Det Hvide Hus har meldt ud at der nu er to ‘førstehunde’.

Se video fra Det Hvide Hus med den nye og særdeles glade hund:

Din vurdering:Jeronimo Martins – portugisisk supermarkeds-gigant blandt verdens mest innovative selskaber

Den portugisiske dagligvare-gruppe Jerónimo Martins er af Forbes blevet fremhævet som ét af de 20 mest innovative selskaber i verden.

Blandt dem, som ikke nåede top-20, finder man Google på 47. pladsen og Apple på 79. pladsen.

Jeronimo Martins er mest kendt i Portugal for sine Pingo Doce supermarkeder med mange kvalitetsprodukter til rimelige priser. Virksomheden har også aktiviteter i Polen (er blandt de største udenlandske investorer i Polen) og i Columbia.

Forbes lister milliardærer, virksomheder og højtlønnede
I en tid, hvor gode overskrifter trækker besøgende (og dermed annonce-klik) til alverdens hjemmesider, har Forbes specialiseret sig i hvert år at opgøre et utal af lister over eksempelvis:

  • verdens største virksomheder
  • verdens mest profitable virksomheder
  • verdens mest innovative virksomheder
  • verdens rigeste (mænd og kvinder)
  • verdens mest magtfulde (mænd og kvinder)
  • verdens bedst betalte ledere
  • verdens bedst drevne mindre og små virksomheder

..og meget mere.

Mest innovative virksomheder i venden ifølge Forbes
Den ifølge Forbes mest innovative virksomhed i år 2013 er amerikanske Salesforce; en IT-virksomhed, som tilbyder virksomheder eksempelvis Customer Relation Management (CRM) – også via cloud computing.

Nummer to er Alexion Pharmaceuticals, som specialiserer sig i medicin til alvorlige sjældne sygdomme.

Nummer tre på Forbes 2013 listen over mest innovative virksomheder er VMware, der ligesom Salesforce har specialiceret sig i cloud-løsninger.

Se hele listen fra Forbes. Det skal bemærkes af danske Coloplast kommer ind på en fornem 12. plads og Carlsberg er nummer 66.

Se også:
- Jeronimo Martins vil ekspandere i Columbia (januar 2012)
- Rekordår for Pingo Doce (oktober 2011)

Din vurdering:Brand på Madeira nedkæmpet (august 2013) - Funchal alarmberedskab ophæves

En skovbrand i en højtliggende del af byen Funchal på Madeira er stort set slukket, forlød det fra de lokale myndigheder søndag morgen den 18. august 2013.

Funchal i alarmberedskab fredag og lørdag
Den 16. og 17. august 2013 blev 10 huse i Funchal brandens bytte.

Branden i Funchal på Madeira fik myndighederne til at sætte byen i alarmberedskab i det tilfælde at flere områder skulle blive antændt. Et hospital med godt 200 patienter blev evakueret.

Det lykkedes dog for brandmændene i løbet af lørdagen og natten til søndag at nedkæmpe ilden, således at der søndag formiddag ikke længere er risiko for antændelse i beboede områder.

Det øgede beredskab forventes at blive afblæst søndag, når branden er endeligt slukket.

Funchal sjældent ramt af brande
Brande er normale i Portugal og på Madeira i sommerperioden. Brændvæsenet, som i høj grad består af frivillige, er gearet til at kunne slukke et stort antal samtidige brande og der er desuden slukningsfly og helikoptere til rådighed.

Det er sjældent at en brand kommer så tæt på større byer, som det i august var tilfældet i Funchal. Mange mener at branden var påsat.

Samtidig er det et statistisk faktum at næsten 30% af alle skovbrande starter om natten i Portugal, men det er meget svært at bevise ildspåsættelse og som regel endnu sværere at finde de skyldige. I nogen områder er brande startet det samme sted både 4, 5 og 6 gange over flere år.

Herunder video fra Funchal-branden, som så ganske voldsom ud ved nattetide. Brandfolkene instruerer beboere om at forlade deres huse:

 

 

Din vurdering:Vækst i Portugals økonomi for første gang siden starten af 2011

Det lysner en anelse for Portugals økonomi.

Efter i 10 kvartaler i træk at have oplevet negativ økonomisk vækst og dermed gennemgået en 2-årig periode med recession, kan indbyggerne i Portugal måske begynde at se lidt lysere på fremtiden.

Højeste økonomiske vækst i Portugal af alle EU-lande
I andet kvartal 2013 steg den økonomiske aktivitet i Portugal med 1,1% i forhold til første kvartal.

Dermed nåede Portugal den højeste økonomiske vækst i andet kvartal 2013 i forhold til alle andre EU-lande og også højere end både USA og Japan.

Den samlede vækst for EU-landene endte på 0,3%.

Se meddelelse fra Eurostat fra 14. august 2013. Tallene er foreløbige.

Arbejdsløshed faldende
Også Portugals arbejdsløshed ser ud til at have toppet.

I første kvartal 2013 blev arbejdsløsheden i Portugal opgjort til 17,7%, mens den i anden kvartal 2013 var faldet til 16,4% (sæsonkorrigeret arbejdsløshed).

Din vurdering:TAP passager-rekord – 28. juli 2013 bedste dag til dato for Portugals flyselskab

Det nationale flyselskab TAP fik en bragende flot juli 2013 med gennemsnitligt 90% fulde fly (load factor 90%).

Især søndag den 28. juli var bemærkelsesværdig, idet TAP satte rekord med 38.674 passagerer transporteret på én dag.

Det samlede antal passagerer i juli måned løb op i 1.079.000, og TAP anslår at august 2013 byder på flere rekorder.

TAP ruterne til USA var populære med en load factor på hele 96%. For Brazilien, Venezuela og Europa eksklusiv Portugal var tallene henholdsvis 93%, 92% og 88%.

Load factor
Flyselskaber benytter som regel load factor som mål for udnyttelsesgraden. Her indgår passager-kilometre dvs. solgte sæder som faktor i forhold til det totale antal flysæder til rådighed (flysæde-kilometre til rådighed).

Har et flyselskab fulde fly på lange ruter, kan det således trække den gennemsnitlige load factor op selv med mindre belægning på korte ruter. 
   
TAP København-Lissabon ruten 
TAP flyver til 40 byer i Europa herunder på ruten København-Lissabon (direkte til Lissabon fra Københavns Lufthavn i Kastrup).

Per 14. august 2013 kunne man booke TAP fly fra København til Lissabon og retur fra kun 1967 kroner (TAP Discount returbillet).

Gå til TAP booking af fly til Lissabon fra København.

Oversøiske ruter med TAP
TAP har et særdeles omfattende net af oversøiske flyruter.

Med 16 ruter fra Portugal til Afrika og 10 ruter til Brasilien er det ganske ofte via Lissabon eller Porto at rejsen fortsætter.

Der flyves eksempelvis til Rio de Janeiro (både Lissabon og Porto ruter), São Paulo (både Lissabon og Porto ruter), Recife (fra Lissabon), Fortaleza (fra Lissabon), Luanda (Angola rute fra Lissabon) eller Maputo (Mozambique rute fra Lissabon).

Herunder et TAP Airbus A330-200 fly ved take-off mod Lissabon fra ferieøen Madeira:

 

Din vurdering:Tell A Story i Lissabon – rullende boghandel med berømte portugisiske udgivelser på engelsk

En ældre blå og hvid, men meget velholdt Renault varebil kan i august måned 2013 ses i bybilledet i Lissabon.

Fra bilen sælges bøger af eksempelvis Antonio Lobo Antunes, José Saramago, José Luís Peixoto, Miguel Sousa Tavares og Fernando Pessoa – alle portugisiske forfattere.

Tell A Story projektet
Den rullende boghandel vil stoppe i Lissabons populære kvarterer, hvor der er turister og hvor mange mennesker kommer forbi – man kan møde bilen i Belém ved monumentet for de opdagelsesrejsende eller på Lissabons største plads Praça do Comércio – eller måske i det pulserende Principe Real kvartér.

Bøgerne i ‘bogbussen’ er oversættelser til engelsk, fransk eller spansk og kan købes på stedet.

Se mere på Tell A Story Facebook siden og på Tell A Story hjemmesiden.

RTP TV-kanalen findes en video med introduktion til Tell A Story i Lissabon.

Din vurdering:Vejrudsigt Portugal – solskin i august 2013 i Lissabon, på Algarvekysten og i Nordportugal

Der forventes lidt regn den 7. august i Porto-området og resten af Nordportugal, men ellers byder vejrudsigten for Portugal på solskin så langt øjet rækker og som minimum til omkring den 18. august. 

Temperaturer over 30 grader – august vejret i Portugal
Juli har været varm i Portugal med temperaturer i Lissabon på over 40 grader og enkelte nætter med omkring 30 grader.

Faktisk blev det så varmt at elforbruget til aircondition-anlæg begyndte at kunne ses på landets samlede forbrug af strøm. Se artikel om hedebølgen i juli 2013.

I august 2013 er temperaturerne mere behagelige med op til 30-34 grader midt på dagen i Lissabon, Cascais-Estoril og på store dele af Algarvekysten.

Vejret i Nordportugal i august
Som altid er der i Nordportugal nogen grader køligere, men temperaturen i regionens største by Porto når alligevel op på næsten 30 grader midt på dagen.

Se vejrudsigt for Porto området i Nordportugal.

Den gode sommer i Portugal så i slutningen af juni 2013 således ud til Festival Positive Vibes 2013; Vila Nova de Guia ved Porto i Nordportugal.

Din vurdering:Virksomhedsskat – Portugal og Danmark i konkurrence om at tiltrække investeringer

Den tidligere skatteminister Kristian Jensen (Venstre) gik i starten af august 2013 i pressen med en udtalelse om at lande som Portugal øger konkurrencen på virksomhedsskat.

Se artikel i Jyllandsposten fra 2 august.

Virksomhedsskat 19% i Portugal – men først om 5 år
Portugal har planlagt at sænke virksomhedsskatten til 19% over en periode på sandsynligvis 5 år.

Man ønsker specielt at udenlandske virksomheder i Portugal får bedre vilkår, således at de vælger at investere i Portugal istedet for i eksempelvis Polen eller Tjekkiet, som med sammenlignelige omkostninger lokker med 19% virksomhedsskat.

Udenlandske investorer er desuden nervøse ved den politiske ustabilitet, som finansminister Gaspars afgang i sommeren 2013 afstedkom.

Sporene fra Cypern og til dels Grækenland skræmmer, og enhver regering i Portugal er nødt til at holde sig for øje at kunne tiltrække udenlandske investeringer for at kunne få bugt med den høje arbejdsløshed på næsten 18%. 

Virksomhedsskat i Portugal
Virksomhedsskatten i Portugal svinger med hvilken del af landet, man ser på. De mest erhvervsvenlige områder betaler fra 25 til 28% i virksomhedsskat, men virksomhedsskatten i Portugal kan visse steder nå helt op på 31%.

Det skal tilføjes at der findes en meget stor gruppe af mindre og mellemstore portugisiske virksomheder, som undgår at betale virksomhedsskat ved ikke at fremvise overskud. Med øget kontrol og kraftige sanktioner, bliver det dog i Portugal løbende sværere og mere risikabelt at undgå virksomhedsskat.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »