Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkTAP passager-rekord – 28. juli 2013 bedste dag til dato for Portugals flyselskab

Det nationale flyselskab TAP fik en bragende flot juli 2013 med gennemsnitligt 90% fulde fly (load factor 90%).

Især søndag den 28. juli var bemærkelsesværdig, idet TAP satte rekord med 38.674 passagerer transporteret på én dag.

Det samlede antal passagerer i juli måned løb op i 1.079.000, og TAP anslår at august 2013 byder på flere rekorder.

TAP ruterne til USA var populære med en load factor på hele 96%. For Brazilien, Venezuela og Europa eksklusiv Portugal var tallene henholdsvis 93%, 92% og 88%.

Load factor
Flyselskaber benytter som regel load factor som mål for udnyttelsesgraden. Her indgår passager-kilometre dvs. solgte sæder som faktor i forhold til det totale antal flysæder til rådighed (flysæde-kilometre til rådighed).

Har et flyselskab fulde fly på lange ruter, kan det således trække den gennemsnitlige load factor op selv med mindre belægning på korte ruter. 
   
TAP København-Lissabon ruten 
TAP flyver til 40 byer i Europa herunder på ruten København-Lissabon (direkte til Lissabon fra Københavns Lufthavn i Kastrup).

Per 14. august 2013 kunne man booke TAP fly fra København til Lissabon og retur fra kun 1967 kroner (TAP Discount returbillet).

Gå til TAP booking af fly til Lissabon fra København.

Oversøiske ruter med TAP
TAP har et særdeles omfattende net af oversøiske flyruter.

Med 16 ruter fra Portugal til Afrika og 10 ruter til Brasilien er det ganske ofte via Lissabon eller Porto at rejsen fortsætter.

Der flyves eksempelvis til Rio de Janeiro (både Lissabon og Porto ruter), São Paulo (både Lissabon og Porto ruter), Recife (fra Lissabon), Fortaleza (fra Lissabon), Luanda (Angola rute fra Lissabon) eller Maputo (Mozambique rute fra Lissabon).

Herunder et TAP Airbus A330-200 fly ved take-off mod Lissabon fra ferieøen Madeira:

 

Din vurdering:Tell A Story i Lissabon – rullende boghandel med berømte portugisiske udgivelser på engelsk

En ældre blå og hvid, men meget velholdt Renault varebil kan i august måned 2013 ses i bybilledet i Lissabon.

Fra bilen sælges bøger af eksempelvis Antonio Lobo Antunes, José Saramago, José Luís Peixoto, Miguel Sousa Tavares og Fernando Pessoa – alle portugisiske forfattere.

Tell A Story projektet
Den rullende boghandel vil stoppe i Lissabons populære kvarterer, hvor der er turister og hvor mange mennesker kommer forbi – man kan møde bilen i Belém ved monumentet for de opdagelsesrejsende eller på Lissabons største plads Praça do Comércio – eller måske i det pulserende Principe Real kvartér.

Bøgerne i ‘bogbussen’ er oversættelser til engelsk, fransk eller spansk og kan købes på stedet.

Se mere på Tell A Story Facebook siden og på Tell A Story hjemmesiden.

RTP TV-kanalen findes en video med introduktion til Tell A Story i Lissabon.

Din vurdering:Vejrudsigt Portugal – solskin i august 2013 i Lissabon, på Algarvekysten og i Nordportugal

Der forventes lidt regn den 7. august i Porto-området og resten af Nordportugal, men ellers byder vejrudsigten for Portugal på solskin så langt øjet rækker og som minimum til omkring den 18. august. 

Temperaturer over 30 grader – august vejret i Portugal
Juli har været varm i Portugal med temperaturer i Lissabon på over 40 grader og enkelte nætter med omkring 30 grader.

Faktisk blev det så varmt at elforbruget til aircondition-anlæg begyndte at kunne ses på landets samlede forbrug af strøm. Se artikel om hedebølgen i juli 2013.

I august 2013 er temperaturerne mere behagelige med op til 30-34 grader midt på dagen i Lissabon, Cascais-Estoril og på store dele af Algarvekysten.

Vejret i Nordportugal i august
Som altid er der i Nordportugal nogen grader køligere, men temperaturen i regionens største by Porto når alligevel op på næsten 30 grader midt på dagen.

Se vejrudsigt for Porto området i Nordportugal.

Den gode sommer i Portugal så i slutningen af juni 2013 således ud til Festival Positive Vibes 2013; Vila Nova de Guia ved Porto i Nordportugal.

Din vurdering:Virksomhedsskat – Portugal og Danmark i konkurrence om at tiltrække investeringer

Den tidligere skatteminister Kristian Jensen (Venstre) gik i starten af august 2013 i pressen med en udtalelse om at lande som Portugal øger konkurrencen på virksomhedsskat.

Se artikel i Jyllandsposten fra 2 august.

Virksomhedsskat 19% i Portugal – men først om 5 år
Portugal har planlagt at sænke virksomhedsskatten til 19% over en periode på sandsynligvis 5 år.

Man ønsker specielt at udenlandske virksomheder i Portugal får bedre vilkår, således at de vælger at investere i Portugal istedet for i eksempelvis Polen eller Tjekkiet, som med sammenlignelige omkostninger lokker med 19% virksomhedsskat.

Udenlandske investorer er desuden nervøse ved den politiske ustabilitet, som finansminister Gaspars afgang i sommeren 2013 afstedkom.

Sporene fra Cypern og til dels Grækenland skræmmer, og enhver regering i Portugal er nødt til at holde sig for øje at kunne tiltrække udenlandske investeringer for at kunne få bugt med den høje arbejdsløshed på næsten 18%. 

Virksomhedsskat i Portugal
Virksomhedsskatten i Portugal svinger med hvilken del af landet, man ser på. De mest erhvervsvenlige områder betaler fra 25 til 28% i virksomhedsskat, men virksomhedsskatten i Portugal kan visse steder nå helt op på 31%.

Det skal tilføjes at der findes en meget stor gruppe af mindre og mellemstore portugisiske virksomheder, som undgår at betale virksomhedsskat ved ikke at fremvise overskud. Med øget kontrol og kraftige sanktioner, bliver det dog i Portugal løbende sværere og mere risikabelt at undgå virksomhedsskat.

Din vurdering:Ny portugisisk restaurant i København - Restaurant Portugalo i Nørregade

Den 1. august 2013 åbner Restaurant Portugalo i København. Det er den første portugisiske restaurant i København.

Restaurant Portugalo vil byde på traditionelle portugisiske retter og specialiteter - herunder tapas-retter, fiske-retter og alt godt fra havet tilberedt på traditionel portugisisk maner.

Der vil være et bredt udvalg af gode portugisiske vine, og man kan også bestille en god steak med tilhørende portugisisk øl.

Portugisisk restaurant Portugalo holder Grand Opening den 1. august fra kl. 16 - 18.
På åbningsdagen vil man kunne smage et udvalg af de portugisiske delikatesser mellem kl. 16 og 18 og herefter holder den portugisiske restaurant normalt åbent på følgende dage:

Hvor ligger den nye portugisisike restaurant Portugalo?
Man finder den nye portugisiske restaurant på Nørregade 22 i København.

Åbningstider Restaurant Portugalo København
Tirsdag - Torsdag kl. 10 - 22
Fredag - Lørdag kl. 11 - 24
Søndag: kl. 11 - 22
Mandag: Lukket

Restaurant Portugalo København Nørregade

Din vurdering:Portugals Præsident Cavaco Silva giver den siddende regering endnu en chance

Den portugisiske præsident Cavaco Silva støtter den siddende centrum-højre regering, og udelukker dermed valg i utide efter Portugals nylige politiske krise.

Læs også: Politisk krise i Portugal - både finansminister og udenrigsminister går af i utide

Cavaco Silva måtte fredag den 19. juli erkende at det ikke kunne lykkes for for regeringspartierne PSD og CDS at blive enige med PS (største oppositionsparti) om en aftale, der skulle sikre enighed om den politiske linje gennem krisen (samt en aftale om gældsafvikling) med Portugals største oppositionsparti.

Derfor opstod der påny analytiker-tvivl om hvorvidt Portugal fortsat ville kunne leve op til kravene fra den såkaldte trojka om tilbagebetaling af lån fra hjælpepakken.

Læs også: EU hjælpepakke til Portugal vedtaget i EU (2011)

Mandag skulle trojkaens 8. gennemgang af Portugals økonomi have startet, men den er nu udsat til slutningen af august og starten af september.

Søndag holdt Præsident Cavaco Silva en tv-tale, hvor han afviste at der ville blive udskrevet nyvalg. Cavaco fremhævede at han stolede på at den siddende regering bedst kan føre Portugal gennem den aktuelle krise-situation, eftersom de siddende regeringspartier har givet "solide garantier" for at den eksisterende økonomiske linje fastholdes. Cavaco Silva lagde dog også vægt på at han også fremover vil lytte oppositionens budskaber, samt at han vil gøre sit til at undgå yderligere politisk krise.

Efter Cavaco Silvas udmeldinger har renten i Portugal stabiliseret sig og aktiekurser er steget markant.

Din vurdering:Hoteller i Portugal i fremgang - størst stigning i antal overnatninger i Algarve og på Madeira

Krisen i hotel-branchen i Portugal er aftaget en smule i løbet af de første 5 måneder af 2013.

Særligt antallet af udenlandske turister, der vælger at overnatte på portugisiske hoteller, er steget mere end forventet med hele 8,4%. Således har ca. 740.000 udenlandske hotel-gæster overnattet på hotel i Portugal i den opgjorte periode fra januar - maj 2013.

Til gengæld er antallet af nationale portugisiske turister på hoteller i Portugal faldet med 5% i den samme periode til ca. 194.000 hotel-overnatninger.

Sammenlagt er der dog ifølge Portugals Statistik fortsat tale om en samlet stigning på 4,3%.

Det er særligt et øget antal turister fra Irland, England og Tyskland, der er årsag til stigningen.

Alene i maj øgedes antallet af turister fra Irland med hele 40,8%, hvilket tyder godt for de vigtigste højsæson sommermåneder fra juni - september.

Det eneste fald, der kunne konstateres var i antallet af overnattende turister fra Italien, der faldt 10,6% i perioden.

Antallet af overnattende turister fra det vigtige naboland Spanien steg blot 2,5%.

Hoteller på Algarve og Madeira melder om størst stigning i antallet af overnatninger
På Madeira steg antallet af overnatninger med 5,9%, mens stigningen var 5,5% på Algarvekysten.

Eneste registrerede fald i antal hotel-overnatninger var i Alentejo og Centro med fald på henholdsvis 3,5% og 3,2%.

Relateret side: Find billigt hotel i Portugal

Din vurdering:Portugisisk cykelrytter vinder etape i Tour de France - Rui Costa, Movistar

16. etape af Tour de France 2013 blev i overbevisende stil vundet af den portugisiske rytter Rui Costa fra cykelholdet Movistar.

Den 26-årige portugiser var bedst i et 26 mand stort udbrud, og på den sidste stigning trak Rui Costa fra og kørte solo i mål i Gap 42 sekunder foran udbrudsgruppen.

I udbrudsgruppen kæmpede Rui Costa bl.a. mod profiler som verdensmester Philippe Gilbert fra BMC og Thomas Voeckler fra Europcar.

Blandt de 26 ryttere i udbrudet var der dog ingen trusler mod den gule trøje som fortsat indehaves af Chris Froome fra Sky Procycling.

Rui Costa ligger efter dagens flotte præstation nr. 20 i den samlede stilling Tour de France 2013.

Det er anden gang at Rui Costa vinder en etape i Tour de France. Tilbage i 2011 vandt han 8. etape.

Rui Costa, hvis fulde navn er Rui Alberto Faria da Costa, er bedst kendt for at have vundet Schweiz Rundt i både 2012 og 2013. Han stammer fra Póvoa de Varzim i Portugal.

Din vurdering:Flere millionærer i Portugal - skattefordele for udlandske pensionister og gyldent visum til rige udlændinge

Trods den økonomiske krise i Portugal bliver der fortsat flere millionærer med bopæl i Portugal.

Det amerikanske konsulentfirma Capgemini konstaterer i deres årlige undersøgelse af rigdom, at antallet af dollar-millionærer (765.000 euro) i Portugal fortsat er stigende.

I 2012 var der 10.750 dollar-millonærer i Portugal, hvilket er en stigning på 350 i forhold til året før, svarende til en stigning på 3,4%.

Capgemini vurderer at stigningen skyldes øget opsparing og fremgang på aktiemarkedet i Portugal.

I opgørelsen indgår kun likvide midler samt aktier, obligationer, investeringsbeviser m.v. Værdi af fast ejendom, offshore-konti m.v. er derfor ikke medregnet.

Mange rige pensionister flytter til Portugal - nye skattefordele
Med nye skattefordele målrettet rige udenlandske pensionister må antallet af millionærer forventes at stige yderligere de kommende år.

Pensionister der flytter til Portugal kan ansøge om at blive fritaget fra at betale skat på private pensionsindkomster fra deres hjemlande ved bosættelse i Portugal. Øvrige indtægter vil dog fortsat blive beskattet efter de normale portugisiske skatteregler.

Gyldent Visum til rige udlændinge uden for Europa
Portugal har desuden gjort det muligt for rige udlændinge (der stammer uden for EU) at få opholdstilladelse i Portugal mod at de investerer større beløb i virksomhed eller ejendom i Portugal. Ordningen går under kaldenavnet "Det Gyldne Visa" og har allerede bl.a. tiltrukket mange rige kinesere og russere til Portugal, som via en opholdstilladelse i Portugal også opnår adgang til at opholde sig i øvrige Schengen-lande i Europa i op til 90 dage hvert halve år (uden at skulle søge om yderligere visum).

For at opnå et gyldent visum i Portugal skal man opfylde ét af tre investeringskrav der skal opretholdes i minimum 5 år:

  • Køb af fast ejendom i Portugal til en værdi af minimum 500.000 euro
  • Overførsel af kapital på minimum 1.000.000 euro dedikeret til investering i virksomhed i Portugal
  • Oprettelse af mindst 10 permanente arbejdspladser i Portugal

Milliardærer i Portugal - 3 portugisere på Forbes liste over verdens rigeste
På Forbes årlige liste over milliardærer i Portugal findes tre portugisere: Americo Amorim, Eliseo Alexandre Soares dos Santos og Belmiro de Azevedo.

Højst placeret ligger Americo Amorim, der er nummer 316 (nummer 242 i 2012) på Forbes liste over verdens rigeste personer i 2013. Til sammenligning er Danmark repræsenteret med 6 milliardærer på Forbes liste over verdens rigeste. LEGOs Kjeld Kirk Kristiansen er placeret som Danmarks rigeste som nr. 158.

Din vurdering:Hedebølge i Portugal medfører historisk højt elforbrug og lavere produktivitet

Under den seneste weekends hedebølge, med over 40 grader mange steder i Portugal, blev der sat ny rekord for el-forbrug i en sommer-weekend i Portugal.

Rekord-forbrug af elektricitet og temperatur-advarsler i Portugal
Ifølge det portugisiske energiselskab REN blev der i den første weekend i juli 2013 således forbrugt mere end 17% mere elektricitet end i en normal sommer-weekend i juli. Det skyldes naturligvis at air-condition anlæg, ventilatorer og køleanlæg har været sat på ekstra hårdt arbejde i de fleste portugisiske hjem og virksomheder.

Forbruget var helt oppe på 135 Gigawatt per time. Hedebølgen medførte desuden røde temperatur-advarsler i flere områder af Portugal, og et markant mersalg af ventilatorer og aircondition-anlæg.

Prisen for elektricitet i Portugal er steget markant under krisen, og for mange portugisiske familier vil den kommende større hedebølge-elregning blive svær at betale.

Temperatur over 35 grader medfører 20% fald i produktivitet
De fleste føler sig nok mindre effektive når arbejde udføres i høje temperaturer.

Universitet i Helsinki har i samarbejde med et amerikansk laboratorium (Berkeley Lab) undersøgt hvor meget produktiviteten påvirkes af høje temperaturer. Konklusionen er at den ideele "produktivitets-temperatur" ligger mellem 21 og 24 grader. Undersøgelsen er udført i forskellige kontor-miljøer og konklusionen er at man ved en temperatur på 30 grader bliver 8,9% mindre produktiv, mens man ved temperaturer på 35 grader bliver hele 20% mindre produktiv.

Se hele undersøgelsen her: Effect of Temperature on Task Performance in Offfice Environment (PDF)

Temperaturen i Portugal er nu begyndt at falde, men hedebølgen fortsætter endnu et par dage, hvorefter temperaturerne fra onsdag/torsdag igen skulle blive normale for juli måned i Portugal.

Se også: Vejr og klima i Portugal

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »