Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkEmigration fra Portugal - Mozambique indfører visumkrav for at begrænse tilstrømningen af portugisere

Den finansielle krise og manglen på arbejde i Portugal har medført at endnu flere unge portugisere emigrerer til andre lande for søge job.

Emigration fra Portugal stiger kraftigt 
Portugal har traditionelt altid haft mange emigranter - en tendens der stammer helt tilbage fra tiden med de store portugisiske opdagelsesrejsende.

Emigration i større skala startede dog først i anden halvdel af det 19. århundrede, hvor den primære motivation for fraflytning ligeledes skyldtes dårlige økonomiske vilkår og mangel på arbejdspladser i Portugal.

Således bor mere end 5 millioner portugisere nutildags udenfor Portugal, hvilket svarer til ca. 1/3 af alle portugisiske statsborgere. Indbyggertallet i Portugal er for øjeblikket ca. 10,6 mio. og arbejdsløsheden er tæt på 18%.

Arbejdsløsheden blandt unge i Portugal er imidlertid på over 40%, hvilket er historisk højt.

Indenfor Europa flytter mange portugisere til Luxembourg, Schweiz, Frankrig og England, men mange flytter også til Amerika.

Særligt søger mange portugisere pt. lykken i de store portugisisk-talende lande som Brasilien, Mozambique og Angola, der alle har oplevet økonomisk fremgang i de senere år.

Mozambique indfører visumkrav - jobsøgere fra Europa sendes retur
Grundet de seneste års økonomiske fremgang i Mozambique rejser flere hundrede unge portugisere hver uge til Mozambiques hovedstad Maputo med en enkeltbillet.

Der bor i forvejen mange portugisere i den tidligere portugisiske koloni Mozambique, og der er gode fly-forbindelser fra Lissabon Lufthavn. Derfor er Mozambique pt. en populær destination for unge portugisere, der ofte i forvejen har relationer til familie eller bekendte i Mozambique.

En del øvrige job-hungrende europæere søger ligeledes mod Mozambique, og derfor har Mozambique nu indført skærpede visumkrav fra alle tilrejsende europæere. Mozambique var tidligere et af de fattigste lande i Afrika, men fund af bl.a. olie og kul, har de seneste år medført stor økonomisk vækst i Mozambique.

Med de strammere visumregler i Mozambique risikerer portugisere og øvrige job-ansøgere fra Europa, at blive afvist ved ankomsten i Maputo Lufthavn, og efterfølgende hjemsendt med fly.

Man skal således ikke længere forvente at kunne få udstedt et turist-visum ved ankomsten, hvis man ikke kan fremvise retur-billet, hotel-reservation m.v. ved ankomst. Det anbefales nu at selv reelle turister anskaffer 30-dages turist-visum inden ankomst til Mozambique.

Nyt visum-system i Mozambique
Ifølge den danske ambassade i Mozambique, træder et nyt visum-system i Mozambique i kraft 6. juni 2013. Det nye visum system C-VIS er baseret på den centrale Schengen visum-database. Det betyder at man ved ansøgning om visum til Mozambique får taget foto og fingeraftryk.

Se også video-indslag og svensk artikel på Expressen.se: De flyr för arbete i Afrika.

Relateret artikel: 17,7% arbejdsløshed i Portugal - Ungdomsarbejdsløshed meget høj.

Din vurdering:Portugisisk er det 5. mest benyttede sprog på internettet

Antallet af internet-brugere, der benytter portugisisk som deres primære sprog, er steget kraftigt de seneste år.

Ifølge nyeste opgørelse fra ITU (International Telcommunication Union) er der nu 83 millioner internet-brugere, der benytter portugisisk sprog, når de surfer på internet.

Dermed er sproget portugisisk kravlet op på en 5. plads blandt de mest benyttede internet-sprog i verden, og har dermed overhalet Tysk (75 mio), Arabisk (65 mio.) og Fransk (60 mio.).

Den kraftige stigning i brugen af portugisisk sprog skyldes naturligvis de mange brasilianere, der de senere år er begyndt at benytte internet.

Brasilien har 194. millioner indbyggere, så der er udsigt til at antallet af portugisisk-talende internet-brugere vil stige yderligere i de kommende år, hvilket kan betyde at japansk også vil blive overhalet. Derudover findes der også et stigende antal internet-brugere i de portugisisk-talende lande Angola og Mozambique. 

Mest benyttede sprog på internettet
Engelsk er fortsat det mest benyttede sprog på internettet, men kinesisk haler kraftigt ind..

Top 3 - mest benyttede sprog online

  1. Engelsk - 565 mio.
  2. Kinesisk - 510 mio.
  3. Spansk - 165 mio.

Relateret artikel: Portugisisk-talende lande

Din vurdering:Easyjet forhandler med piloter for at afværge Easyjet strejke i Portugal

Easyjet har siden 2012 haft base i Lissabon, og har i løbet af det første år rundet 4 millioner passagerer i Portugal - heraf 2 millioner fra Lissabon Lufthavn.

Lavprisselskabet Easyjet flyver også til Madeira fra Lissabon, og siden april 2012 har Easyjet ligeledes fløjet på ruten København-Lissabon.

Se også: Easyjet fly København-Lissabon – billige flybilletter på ny rute til Portugal

Pilot-forhandling - Easyjet ønsker at undgå strejke i Portugal
Easyjet har 130 ansatte i Lissabon - heraf 45 piloter, og er dermed allerede den 2. største operatør i Lissabon Lufthavn.

Piloterne, der er ansat i Portugal, er utilfredse med deres ansættelsesvilkår, som er dårligere sammenlignet med Easyjet-piloters vilkår på øvrige Easyjet baser i Europa.

I marts 2013 strejkede Easyjets piloter i Portugal i 24 timer, men passagererne blev ikke påvirket, da det lykkedes for Easyjet at holde flyene i luften via personale fra andre lande.

Easyjet forhandler aktuelt med den portugisiske pilotforening (Sindicato dos Pilotos da Aviação Civil), der som udgangspunkt kræver ansættelsesvilkår, der er sammenlignelige med de vilkår for løn og arbejdstid, som øvrige Easyjet piloter kan opnå på andre Easyjet baser i Europa.

Din vurdering:Høj badevandskvalitet i Portugal - badevandsrapport for badestrande i Europa

Hvert år offentliggør Det Europæiske Miljøagentur (EEA) i København en badevandsrapport over ca. 22.000 badesteder i Europa - både i hav, søer og floder.

EU's badevandsrapport for 2012 blev offentliggjort i dag af European Environment Agency.

Gennemsnitligt er badevandet af høj kvalitet i Europa, hvor 78% af badevandet har en fremragende kvalitet, og hele 94% af badevandet i Europa opfylder EU's minimumskrav. (en forbedring på 1,8% siden 2011)

Det portugisiske badevand ligger dog i årets undersøgelse væsentligt højere end gennemsnittet med 87% badevand (456 badeområder) med fremragende kvalitet.

Portugal har nogle af de reneste badestrande i Europa
Medregnes kun kystområder i badevandsrapporten (437 badestrande i Portugal - uden portugisiske søer og floder medtalt) opnår Portugals strande hele 91,8% fremragende badevandskvalitet mod et EU-gennemsnit på 81,2%.

Til sammenligning opnår Danmark blot en badevandskvalitet ved kystområderne på 70,9%. 

De to eneste lande i Europa, der opnår 100% rent badevand i undersøgelsen er de areal-mæssigt mindre lande Cypern og Luxembourg.

Se hele rapporten: European Bathing Water quality 2012 (PDF)

Din vurdering:MGP 2013 vindersang - Danmark vinder Melodi Grand Prix 2013 - hør dansk vindersang

Vinder af  Melodi Grand Prix 2013 i Malmø blev Danmark med vindersangen "Only teardrops" af Emmelie de Forest. Emelie de Forest er blot 20 år, og lavede en flot performance i Sverige.

Den danske vindersang ved European Song Contest opnåede ved afstemningen en overbevisende sejr med 281 point fra de 39 lande, der deltog i afstemningen.

Nr. 2 ved MGP 2013 blev Aserbajdsjan med 234 point og nr. 3 blev Ukraine med 214 point.

Hvornår vandt Danmark sidst Melodi Grand Prix?
Ved seneste Melodi Grand Prix i Sverige løb Brødrene Olsen med sejren i Stockholm i år 2000.

Hør MGP vindersang - Danmark Melodi Grand Prix 2013 - "Only teardrops" dansk MGP vindersang
Emmelie de Forest Only Teardrops Youtube:

Din vurdering:Public Punk Service i Portugal – del af FIMFA LX festival 2013 i Lissabon fra 17.maj til 9. juni

De to danske ‘dukkeførere’ Ole Severin Hartmann og Niels Albertsen vil i slutningen af maj måned kunne opleves i Lissabons gader; nærmere bestemt i Chiado shopping-kvarteret tæt på café ‘A Brasileira’.

FIMFA Festival 2013 i Lissabon
De danske dukker er kun en lille, men gratis del af den omfattende FIMFA 2013 marionet-festival i Lissabon.

Se det omfattende program på FIMFA LX 2013 hjemmesiden.

Punk Service på 2,5 meters højde
Dukkerne slippes løs i Lissabons gader d. 23., 24. og 25. maj kl. 18 og desuden den 24. maj (lørdag) kl. 13.

Kommer man forbi Largo do Chiado og Rua Garret kan man se de sælsomme væsener – i Danmark også kendt som Public Punk Service.

 

Din vurdering:Udvandring fra Portugal fortsætter – engelsk hospital ansætter 42 portugisiske sygeplejesker

Som seneste eksempel på den kraftige emmigration af yngre veluddannede portugisere til økonomisk set mere attraktive lande, bragte BBC den 13. maj en artikel om et hospital i det sydøstlige England; nærmere bestemt Queen Elizabeth Hospital i King's Lynn, county Norfolk.

Sygeplejersker i høj kurs i England
Der er mangel på sygeplejesker i England.

Lønnen er måske ikke høj, men dog næsten dobbelt så høj og i nogen tilfælde mere end dobbelt så høj, som i Portugal.

En sygeplejerske i England tjener som registerred nurse en minimumsløn på £21.176 årligt – svarende til €25.132 eller omkring €2100 om måneden (£1765/måned). Hertil kommer tillæg, overarbejde m.m.

I Portugal er minimumslønnen for en sygeplejerske ca. €7 i timen, svarende til €1020 per måned (per 2012).

Derfor har hospitalet i Sydengland været i stand til at ansætte 42 portugisiske sygeplejesker ud af et samlet antal nyansættelser på 70. De nye medarbejdere starter i juni og juli.

Se artikel på BBC.

Din vurdering:Ericeira i Portugal blandt Europas små perler - og med kolossalt udbud af billige spisesteder

Den 13. maj bragte Jyllandsposten en ferie-artikel om Europas små ferie-perler.

Oplevelser til få penge
Sammen med byerne Bibury, county Gloucestershire i England, Palmanova i Udine-regionen i Italien og Trémolat i Provence i det sydøstligste Frankrig er det relativt ukendte Ericeira i Portugal blandt up-and-coming feriebyerne i Europa.

I alle ovennævnte byer er priserne endnu rimelige og mulighederne for ferieoplevelser store.

Se artiklen om Europas Små Perler på JP.

Ericeira i Portugal 
Ericeira er en hyggelig fiskerby på Portugals Sølvkyst ud til det vilde brusende Atlanterhav.

Med omkring 40 strande og i en afstand af kun 35 km til Portugals hovedstad Lissabon (og Lissabon Lufthavn) er Ericeira blandt de byer i Portugal, som spås øget opmærksomhed.

Ericeira ligger tæt på Malveira (stort marked), Mafra, Sintra, Cascais, Estoril og Santa Cruz og er ligesom den noget nordligere beliggende fiskerby Peniche allerede velkendt blandt surfere, som flokkes i store tal til Portugal.

For feriegæster er Ericeira et velegnet rejsemål med betagende sandstrande og et stort udvalg af seværdigheder inden for kort køreafstand.

Se også: Lej feriebolig i Ericeira.

Herunder video-præsentation af Ericeira-området på Sølvkysten I Portugal:

 

 

Stort udbud af gode spise-steder i Ericeira
Portugisere kører gerne langt for at spise godt, og rigtig mange tager til Ericeira.

I Ericeira findes der over 50 forskellige restauranter, og det er vel at mærke i en by med kun omkring 6500 faste indbyggere.

Specielt udvalget af fiskerestauranter er stort, men det er let i Ericeira at finde noget for enhver smag – og vel at mærke god mad til en billig penge.

Se indbyggernes og gæsternes egne TOP-10 restauranter i Ericeira:

 

Din vurdering:Strande på Algarvekysten – 69 strande med blå flag 2013

Det blå flag er eftertragtet verdensomspændende kvalitetsstempel af vandkvalitet på badestrande.

Hvert år testes vandkvaliteten på de strande, som der er indgivet ansøgning for om blåt flag. Det er FEE (Foundation for Environmental Education), som står for at kvalitetsteste vandet på badestrandene.

Algarve strande med blå flag 2013
I Portugal er Albufeira topscorer på Algarvekysten med i alt 19 strande med blå flag i 2013.

De øvrige områder på Algarve omfatter fra vest mod øst: Aljezur (3 blå flag), Vila do Bispo (9 blå flag), Lagos (6 blå flag), Portimão (5 blå flag), Silves (2 blå flag), Loulé (10 blå flag), Faro (4 blå flag), Olhão (2 blå flag), Alcoutim (1 blåt flag), Tavira (4 blå flag) and Vila Real de Santo António (4 blå flag).

Faktisk kunne der være endnu flere strande med blå flag i Algarve, men de lokale bystyrer har undladt at indgive ansøgning for mindre strande med mange klipper.

I det øvrige Portugal er der yderligere 208 strande med blåt flag i 2013.

Se kort over strande med blå flag på Algarvekysten 2013.

Din vurdering:17,7% arbejdsløshed i Portugal – CDS-PP partiet uvillig til fortsat at beskære høje pensioner

Arbejdsløsheden i Portugal nåede i 1. kvartal 2013 op på næsten 18%.

I Lissabon, som er ét af de hårdest ramte områder, var arbejdsløsheden 19,5% kun få procent fra Algarve, som topper arbejdsløshedsopgørelsen i Portugal for første kvartal 2013 med hele 20,5%.

I den centrale del af Portugal (region Centro) er der ‘kun’ målt 13,3% arbejdsløshed.

De 17,7% arbejdsløshed er en kraftig stigning i.f.t. samme tid sidste år, hvor der var 14,9% arbejdsløse (2,8 procet-points stigning). I forhold til sidste kvartal 2012 steg arbejdsløsheden i Q1 2013 med 0,8 procent-point.

Ungdomsarbejdsløshed meget høj
For unge mellem 15 og 24 år, som ikke er under uddannelse, er arbejdsløsheden primo 2013 opgjort til 42,1%.

Samlet set har omkring 10,4% været arbejdsløse i mere end 12 måneder og det samlede arbejdsløshedstal målt på personer i Portugal er omkring 952.000.

Pensions-uenighed i regeringen
Både premierminister Passos-Coelho og finansminister Gaspar tilhører det største regeringsparti PSD.

Regeringskoalisionens ‘lillebror’ i form af de liberale demokrater (CDS-PP) har længe holdt sig på afstand af diskussioner om og gennemførelse af de efter manges mening nødvendige sparetiltag, der har præget Portugal.

Det ser imidlertid ud til at udenrigsminister og leder af CDS-PP Paulo Portas har tænkt sig at stille sig imod forringelser for de mest velhavende pensionister (pensioner over €1350), som står til at få en ekstra solidaritets-skat videreført for at budgettet kan hænge sammen.

Hvorvidt Portas gør alvor af truslen vides endnu ikke, men der argumenteres for at velhavende og pensionsmæssigt højt betalte ældre portugisere er med til at hjælpe børn og børnebørn gennem den økonomiske krise. Det svære spørgsmål i tilfælde af veto fra Portas/CDS-PP er, hvor pengene så skal findes for at honere aftalen med långiverne om statsbudgettet i Portugal.

Fra oppositionens side ventes der med spænding på om flertals-regeringen kan sprænge sig selv efter at have modstået stort set ethvert pres fra venstrefløjen og det store centrum-venstre parti PS i en længere periode.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »