Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal nr. 7 på Lonely Planets liste over "Best Value" rejsedestinationer i verden i 2015

Lonely Planet har udgivet årbogen "Lonely Planet's Best in Travel 2015".

Bogen består af en række top 10 anbefalinger til rejser i 2015 - udvalgt af Lonely Planets egen stab af forfattere og journalister.

Lonely Planet - Best value travel destinations for 2015
I kategorien "Best value destinations for 2015" opnår Portugal en placering som nr. 7 som det eneste Vesteuropæiske land på listen. 

Særligt fremhæves Lissabon som et low cost alternativ til Barcelona, og Algarve fremhæves som en af de bedste solferie destinationer i Europa til lav pris.

Den fulde liste kan ses her:

  1. Tunesien
  2. Sydafrika
  3. Shanghai
  4. Samoa
  5. Bali
  6. Uruguay
  7. Portugal
  8. Taiwan
  9. Rumænien
  10. Burkina Faso
Din vurdering:TAP personale har udsendt strejkevarsel til perioden 27-30 december 2014

Man kunne i december 2008, i december 2010 og i december 2011 læse om pilot-strejker hos TAP, som dog alle endte med ikke at blive til noget.

Det er således næsten en tradition for at TAP-ansatte synes at julen skal bruges til at vise utilfredshed.

I december 2014 er det dog ikke piloterne, men derimod et bredt udsnit af personale-grupper, som er utilfredse.

TAP privatisering
TAP skal sælges – og det vil sige privatiseres. Det har været bestemt i mange år, men ingen seriøse købere har endnu meldt sig.

Det trækker dog op til at der måske med lidt bedre tider for luftfartsbranchen kan findes en køber, og det er de ansatte utilfredse med i og med at en privat aktør med meget stor sandsynligvis ikke vil acceptere underskudsgivende virksomhed med deraf følgende forventelige omkostningsbesparelser.

Se mere om privatisering af TAP Airlines på Bloombergs.

Man forhandler stadig i TAP – og ledelsen og personalegrupperne kan sagtens nå at finde en løsning, hvis de vil.

Der er 120.000 reservationer hos TAP i perioden 27-30 december 2014. Hvis alt går, som det plejer, aflyses TAP strejken.

Vi opdaterer her på siden om udviklingen på TAP december 2014 strejken.

UPDATE torsdag d. 18. december
Den portugisiske regering har torsdag udstedt en såkaldt civil-ordre (executive order) om at TAP skal gennemføre sine flyvninger (100%) i den strejkevarslede periode.

Hermed bliver det formelt ulovligt at gennemføre strejken for omkring 70% af det potentielt strejkende personale (piloter, kabinepersonale, m.v.)- dvs. alle de essentielle faggrupper.

Regeringen begrunder det usædvanlige tiltag med hensynet til familiers juleferie (ikke mindst mange portugisere i udlandet), Portugals turisme-industri og Portugals økonomi generelt i den allerede svære genopretnings-situation, som landet befinder sig i.

Det virker som om at fagforeningerne denne gang har spændt buen for hårdt. Det vil dog vise sig i de kommende dage om de i alt 12 fagforeninger besinder sig og under protest vil arbejde 27-30 december - eller om der bliver tale om en form for civil ulydighed.

En lignende executive order for TAP ansatte blev udstedt i 1997, men har ikke været anvendt i den mellemliggende periode.

UPDATE 20. december
TAP har genåbnet billetsalget for perioden 27-30 december.

Se mere på TAP hjemmesiden.

Fra fagforeningerne er der spredte meldinger om at strejken i stedet vil finde sted på at andet tidspunkt - engang i januar 2015 er nævnt.

Det lader til at intern uenighed i fagbevægelsen indtil videre har forhindret en samlet udmelding herfra.

Konsekvenserne for fagforeningerne og i sidste instans også for den enkelte TAP medarbejder vil kunne være omfattende ved en overtrædelse af regeringens civile påbud, og stemingen er at strejken er aflyst - uden at det dog er officielt er bekræftet (per 20. december) af fagforeningerne.

Omkring 25.000 af 130.000 TAP bookinger i perioden nåede at blive aflyst/ombooket/refunderet.

  

Din vurdering:Portugal vinder tre World Travel Awards 2014 priser – turistindustriens Oscaruddeling

Portugal har verdens bedste restaureringsfirma, verdens bedste hotelrestaurant og verdens bedste luksus resort 2014.

Verdens bedste restaureringsfirma – Parques de Sintra
Parques de Sintra - Monte da Lua vinder prisen for bedste virksomhed med speciale i konservering af bevaringsværdige, historiske monumenter. Det var andet år i træk prisen gik til Parques de Sintra og er endnu en anerkendelse af kvaliteten bag deres indsats for at genoprette og restaurere parker og monumenter.

Parques de Sintra er et offentligt ejet selskab som ikke modtager midler fra statsbudgettet. I stedet tjenes penge på billetsalg, cafeterier og udlejning af butiksarealer. I 2013 havde parker og monumenter under ledelse af Parques de Sintra 1.700.000 besøgende. Tallet forventes at ligge på 1.900.000 gæster for hele 2014.

Verdens bedste hotelrestaurant – Vila Joya, Algarve
I kategorien verdens bedste hotelrestaurant løb den meget anerkendte Michelin-restaurant Vila Joya i Albufeira, Algarve med prisen.

Vila Joyas østrigske køkkenchef Dieter Koshina kan føje prisen til hans i forvejen lange hædersliste. I november måned 2014 fik han igen tildelt to stjerner i Michelin-guiden for 2015.

Læs også: 2015 Michelin stjerner uddelt – ny hæder til Portugal – se hele listen her

Verdens bedste luksus resort – Conrad Algarve
I det store luksuriøse område Quinta do Lago i Algarve ligger luksushotellet Conrad Algarve. Hotellet åbnede for kun lidt over to år siden og kan nu kaldes sig verdens bedste luksus resort.

Der er ikke sparet på noget til gæster der kan lægge små 2000 kroner per overnatning. Gourmetkøkkenet er under opsyn af Heinz Beck, der til hverdag har en trestjernet restaurant i Rom og maden er derfor fortrinsvist middelhavsinspireret og serveres i noget så eksotisk som skandinavisk inspirerede omgivelser.

World Travel Awards blev afholdt for 21. gang søndag den 7. december 2014 på den lille ø Anguilla i Caribien og arrangementet anderkendes almindeligvis som turistindustriens svar på den amerikanske filmpris Oscar.

Din vurdering:Børge Mogensen og Hans Wegner udstilling i Lissabon

Dansk design af Børge Mogensen og Hans Wegner kan i disse dage opleves på MUDE – Museu do Design e Da Moda i Lissabon.

I anledning af 100 året for de to meget berømte designere Børge Westergaard Mogensen (1914-1972) og Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) arrangerer Lissabons MUDE museum i samarbejde med den danske ambassade i Portugal en udstilling for at ære og ikke mindst afspejle deres centrale rolle i moderne møbeldesigns historie.

Desuden kan man finde designværker af Finn Juhl, Carl Jacobs, Verner Panton, Poul Volther og Axel Salto.

Wegner og de amerikanske præsidenter
Wegner er mest kendt for at designe stole og hans højdepunkt i den store verden kom i 1960, da Kennedy og Nixon havde en TV debat siddende på Wegners Den Runde Stol fra 1949.

Børge Mogensen, der oprindeligt var uddannet møbelsnedker, blev berømt for blandt andet Den Spanske Stol i 1958.

Udstillingen løber til og med den 6. januar 2015. Der er fri entre.

Din vurdering:Cante Alentejano anerkendt af UNESCO ‏– sange om livet på landet i Portugal

Melankolien er temmelig tydelig i den specielle Sydportugisiske accapella-fremførte sangtype Cante Alentejano.

Normalvis synges disse sange i grupper af op til 30 personer (primært mænd) og med temaer der har rod i livet på landet, religion og kærlighed. Emner, der er meget karakteristiske for den portugisiske arbejdersjæl blandt bønder og minearbejdere.

Cante Alentejano er lige så vigtig i den region af Portugal som områdets rustikke og velsmagende køkken.

UNESCO freder sangmetoden
Nu har UNESCO anerkendt denne traditionelle alentejanske måde at synge på som værende Intangible Cultural Heritage of Humanity, ligesom Fado, en fredning af selve måden at synge på.

Den tilsyneladende obskure musikform, der fremføres uden instrumenter, har indtil fornyligt været en velbevaret hemmelighed i den store verden og kun forbeholdt få mennesker i en lille bitte region af Europa.

Cante Alentejano kan dateres tilbage til det 19. århundrede og siges at have indflydelse fra både den arabiske kulturarv, men også gregorianske chants og vil formentlig aldrig opnå den almindelige lytters opmærksomhed, som Fado har gjort.

Cante Alentejano skal bevares lokalt
De alentejanske sange fremføres af amatører, synges i lokal fælleskab og skal ikke hives ud af den originale kontekst, der bunder i meget lokale rødder. Ægtheden er den vigtigste faktor og formentlig også derfor at UNESCO har anerkendt denne polyfoniske sangmetode og mener den bevaringsværdig, fortæller musikforskeren Rui Vieira Nery til nyhedsmediet Daily Times.

Det frygtedes, at Cante Alentejano ville forsvinde med den ældste del af befolkningen, men heldigvis er flere unge begyndt at tage sangformen til sig og nu også med grupper af kvinder, afslutter Rui Vieira Nery.

Bevar den lokale kultur
Portugals kulturminister Jorge Barreto Xavier fortæller samme nyhedsmedie, at anerkendelsen fra UNESCO er en ære for landet. Det er lige så høj grad vigtigt at kunne bidrage til at bevare og fremme den kulturelle identitet i regionen, siger Barreto Xavier. Det vil have en direkte effekt på turisme og landets økonomiske udvikling, tilføjer han.

‘Alentejo, Alentejo’
Den mest berømte melodi, som også er en meget populær politisk sang hedder ’Alentejo, Alentejo’. En sang der altid høres ved demonstrationer og i øvrigt også er titlen på den brasilianskfødte, men i Portugal bosiddende instruktør Sergio Trefauts film af samme navn. En film han vandt flere priser for på IndieLisboa festivalen 2014.

Det er en smuk film om livet og om både ældre og unge i Alentejo i dag, der har valgt at føre Cante Alentejano videre. Lyt til sangen, læs teksten (engelsk) og få en lille forståelse for det portugisiske begreb saudade (længsel) i nedenstående klip fra Sergio Trefauts film.

Video: Alentejo, Alentejo filmtrailer.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »