Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk17,7% arbejdsløshed i Portugal – CDS-PP partiet uvillig til fortsat at beskære høje pensioner

Arbejdsløsheden i Portugal nåede i 1. kvartal 2013 op på næsten 18%.

I Lissabon, som er ét af de hårdest ramte områder, var arbejdsløsheden 19,5% kun få procent fra Algarve, som topper arbejdsløshedsopgørelsen i Portugal for første kvartal 2013 med hele 20,5%.

I den centrale del af Portugal (region Centro) er der ‘kun’ målt 13,3% arbejdsløshed.

De 17,7% arbejdsløshed er en kraftig stigning i.f.t. samme tid sidste år, hvor der var 14,9% arbejdsløse (2,8 procet-points stigning). I forhold til sidste kvartal 2012 steg arbejdsløsheden i Q1 2013 med 0,8 procent-point.

Ungdomsarbejdsløshed meget høj
For unge mellem 15 og 24 år, som ikke er under uddannelse, er arbejdsløsheden primo 2013 opgjort til 42,1%.

Samlet set har omkring 10,4% været arbejdsløse i mere end 12 måneder og det samlede arbejdsløshedstal målt på personer i Portugal er omkring 952.000.

Pensions-uenighed i regeringen
Både premierminister Passos-Coelho og finansminister Gaspar tilhører det største regeringsparti PSD.

Regeringskoalisionens ‘lillebror’ i form af de liberale demokrater (CDS-PP) har længe holdt sig på afstand af diskussioner om og gennemførelse af de efter manges mening nødvendige sparetiltag, der har præget Portugal.

Det ser imidlertid ud til at udenrigsminister og leder af CDS-PP Paulo Portas har tænkt sig at stille sig imod forringelser for de mest velhavende pensionister (pensioner over €1350), som står til at få en ekstra solidaritets-skat videreført for at budgettet kan hænge sammen.

Hvorvidt Portas gør alvor af truslen vides endnu ikke, men der argumenteres for at velhavende og pensionsmæssigt højt betalte ældre portugisere er med til at hjælpe børn og børnebørn gennem den økonomiske krise. Det svære spørgsmål i tilfælde af veto fra Portas/CDS-PP er, hvor pengene så skal findes for at honere aftalen med långiverne om statsbudgettet i Portugal.

Fra oppositionens side ventes der med spænding på om flertals-regeringen kan sprænge sig selv efter at have modstået stort set ethvert pres fra venstrefløjen og det store centrum-venstre parti PS i en længere periode.

Din vurdering:Portugal tilbage på obligationsmarkedet

Portugal er tilbage på det internationale lånemarked for 10-årige statsobligationer.

Udelukket på grund af høje renter
I 2011 blev Portugal i realiteten udelukket fra at skaffe finansiering via salg af lange statsobligationer efter at renterne på portugisiske 10-årige obligationer nåede et godt stykke over 7%.

Dette var medvirkende til at Portugal blev nødt til at ansøge om en EU-hjælpepakke, som landet fik tilsagn om i maj 2011.

5,67% i rente i maj 2013
På trods af at Portugal stadig har ‘junk-bond’ rating hos Moodys og de øvrige store kreditvurderingsselskaber Fitch og Standard&Poors, blev det nylige salg af 10-årige statsobligationer for 3 milliarder euro overtegnet næsten 3 gange, og renten (yield) blev på 5,67%.

Dermed betaler Portugal stadig én af de højeste renter på statsgæld i Europa, men dog nu på et niveau, som er langt mere håndtérbart end for to år siden.

Portugals succesfulde salg af 10-årige papirer betragtes i finanskredse som et vigtigt skridt mod normalisering af Portugals økonomi.

Se mere i artikel fra 7. maj på Wall Street Journal.

Din vurdering:4.-klasses elever til vigtig eksamen i Portugal – 107.000 skoleelever til prøve 7. maj

I Portugal starter de første vigtige prøver allerede i 4. klasse i slutningen af ‘primeiro ciclo do ensino básico’ (på dansk 1-4 klasse).

Mere end 107.000 4. klasses elever er til skriftlig eksamen i portugisisk den 7. maj. Den 10. maj gælder det matematik.

Prøve-karaktererne tæller 25% af årskarakteren (fra næste år 30%) og skal bestås med minimum karaktér niveau 3.

Nervøse forældre
Den megen fokus på at få en god uddannelse i Portugal gør mange forældre særdeles spændte i forhold til deres afkoms prøver i 4. klasse.

Forældre tager i vid udstrækning fri for at bringe børn i skole på eksamens-dagene og ønske held og lykke, hvilket gør en del af børnene ekstra nervøse.

4.-klasses prøver afholdes uden for egne skoler
Prøverne for 4.-klasserne afholdes for mange elever uden for den normale skole.

For de fleste elevers vedkommende betyder det en bustur til en nærliggende, for eleverne fremmed, og meget større skole. Også selve prøve-teksterne er på tur. De bliver mange steder leveret til skolerne på eksamensdagen af GNR (Guarda Nacional de Republica).

Alle portugisiske aviser skriver den 7. maj om den ‘store eksamensdag’ for 4.-klasses eleverne.

Resultaterne foreligger den 5. juli. Der er mulighed for at gentage eksamenerne d. 9 og d. 12 juli, såfremt nogen dumper.

Se også: Internationale skoler i Portugal.

Din vurdering:Stjerneskud over Portugal mandag aften den 6. maj omkring midnat

Halleys komet (resterne heraf) kan den 6. maj ses i Portugal.

Stjerneskud i klart vejr
Himlen vil byde på omkring 50-90 stjerneskud per time omkring midnat i Portugal d. 6-7 maj 2013.

I klart vejr og med en øde horisont med få lyskilder fra jorden er der således mulighed for at opleve en ganske kraftig ‘chuva de estrelas’ – direkte oversat til dansk ‘stjerne-skylle’.

Halleys komet stjerneskud set fra Danmark
I Danmark er den årligt tilbagevendende 6. maj begivenhed mindre synlig, mens lande på den sydlige halvkugle har langt bedre muligheder for at se stjerneskud fra Halleys Komet.

Til gengæld kan man i Danmark hvert år d. 21. oktober se Halleys komet (stjerneskud) i stjernebilledet Orion.

Portugal er typisk et godt sted at se stjerne-fænomenet (Halleys komet i stjernebilledet Vandmanden), da maj måned meget ofte byder på klart vejr.

Nattehimlen den 6-7 maj i Portugal byder dog i 2013 muligvis på spredte skyer. 

Mere om stjerneskud i Danmark på Skysite.dk.

Din vurdering:London-Lisbon Classic Car Rally 2013 ankommer 5. maj til Lissabon

Sidste strækning på London-Lisbon Classic Car Rally 2013 tilbagelægges den 5. maj 2013.

Turen går fra Caramulo (bil-museum) i Nordportugal over Sintra til Lissabon.

Klassiske biler på Praca do Commercio i Lissabon
Tidspunktet for ankomst til Lissabon er usikkert, men blandt de ca. 50 deltagende biler er flere førkrigs-modeller, som ikke klarer mere end 70-80 km/t.

Et godt bud er derfor at der er mulighed for at se klassiske biler i Lissabon på mødestedet Praca do Commercio mellem kl. 16 og kl. 18 søndag.

Blandt deltagerne er efter sigende en ægte raritet i form af en Aston Martin DB4 Zagato, og feltet af biler skulle også indeholde en 1973 Ferrari Dino 246 GTS, flere Porsche 911 fra sidst i 1960’erne, Austin Healey biler fra 1960’erne, Mercedes ‘pagode’, Fiat Dino Spider og en 1962 Rolls Royce Silver Cloud samt mange andre klassikere. Se deltagerliste.

Lissabons viceborgmester Manuel Brito og den engelske ambassadør i Portugal Her Excellency Mrs Jill Gallard tager imod.

Herunder optagelse fra London-Lisbon Classic Car Rally 2013 i byen Abrantes i Portugal:

 

Vi har opdateret med billeder fra eventet. Foto: Portugalnyt©

Din vurdering:Portugal vil skære 30.000 jobs i det offentlige og forøge arbejdstid fra 35 til 40 timer

Den portugisiske regering offentliggjorde fredag den 3. maj 2013 spareforslag til afløsning af de af forfatningsdomstolen underkendte besparelser (blandt andet 13. og 14. månedsløn til offentlige ansatte).

Færre offentlige ansatte
Ét af de væsentligste punkter er at 30.000 offentligt ansatte afskediges over en periode på 3 år.

Der planlægges at nedgangen i antallet af offentlige ansatte sker ved naturlig afgang samt ved begrænsninger i korte ansættelser (op til 18 måneders konsulent-ansættelser).

Flere arbejdstimer
De resterende offentlige ansatte skal i fremtiden arbejde 40 timer istedet for 35. Denne foranstaltning træder i kraft allerede i 2013.

Den normale arbejdsuge i det private i Portugal er på 40 timer.

Højere pensionsalder for både private og offentlige ansatte
Pensionsalderen i Portugal hæves med 1 år fra 65 til 66 år.

Dette gælder såvel private som offentlige ansatte. Man kan dog stadig vælge at gå på pension som 65-årig, men til nedsat sats.

Særskat på høje pensioner
Nuværende pensionister med en månedlig udbetaling på €1350 eller mere vil blive pålagt en ‘solidaritets’-skat af beløbet over 1350 euro.

I Portugal er pensioner i denne størrelsesorden ikke usædvanlige for offentlige ansatte i gode stillinger. Gennemsnitslønnen i Portugal er omkring 900 euro/måned.

Der er på forhånd flertal i parlamentet i Lissabon for besparelserne.

Din vurdering:Benfica i Europa League finale 2013

Fodboldklubben Benfica fra Lissabon vandt den 2. maj 2013 hjemme over Fenerbache fra Tyrket med 3-1.

Dermed er Benfica med en samlet målsore på 3-2 i finalen i Europa League 2012-2013 turneringen.

Modstander i finalen bliver Chelsea fra England, der slog Basel ud i semifinalerne.

Benfica tilbage i finale efter 23 år
Sidste gang Benfica var i finalen i en stor europæisk turnering vat i 1990 mod AC Milan i Europa Cup finalen i Wien.

Denne gang skal Benfica i spille finale mod Chelsea på Amsterdam Arena. Europa League finalen spilles den 15. maj 2013.

Benfica-træner Jorge Jesus har grund til at være tilfreds med sine spillere. Undervejs i Europa League turneringens slutspil har Benfica slået holdene Leverkusen, Bordeaux, Newcastle og Fenerbache ud af turneringen.

I 2011-2012 Champions League turneringen nåede Benfica frem til kvartfinalene, hvor Lissabons traditionsrige arbejderklub blev slået ud af netop Chelsea (Benfica tabte både ude og hjemme).

Torsdag aften, da finale-pladsen var en kendsgerning, var der fest i Lissabon til langt ud på natten. Herunder hyldestvideo produceret af en Benfica fan:

Din vurdering:Cristiano Ronaldo video - Sporting Lissabon supporter nummer 100.000

Portugals bedste fodboldspiller Cristiano Ronaldo har fået æren af at blive nummer 100.000 i Sporting Lissabon’s medlemskartotek.

I den forbindelse blev der lavet en video om Cristiano’s unge år i Sporting.

Lissabon-klubben kæmper i sommeren 2013 med dårlig økonomi og stærkt svingende resultater og kan derfor godt have behov for lidt ‘stjernestøv’ fra tidligere tiders bedrifter.

Se også: Sporting på vej til at sælge topspiller.

Se Cristiano Ronaldo video’en fra tiden som ung i Sporting Lisssabon herunder.

Din vurdering:Double Three by Hilton – nyt Lissabon hotel i luksusklassen

Hilton hotel-gruppens DoubleThree by Hilton åbner i Lissabon.

Det er det tidligere Fontana Park Hotel i Lissabons prestigefulde Saldanha kvartér, der omdannes til Double Three by Hilton – Fontana Park.

Saldanha i Lissabon
Området Saldanha i Lissabon ligger tæt på centrum, men alligevel så tilpas langt væk at det ofte overses af turister med behov for at finde hotel-værelse i Lissabon.

Det er synd, for Saldanha-området er på mange måder mere portugisisk end de meget turistede gader i Lissabons bymidte. Samtidig er der kun ca. 20 minutters gåtur ind til Lissabons bymidte, hvis man ikke tager en billig taxi (ca. 4 euro) eller metroen fra Picoas stationen (5 min. kørsel) tæt på hotellet ind til Lissabons centrum.

Bemærk at bor man lidt uden for det absolutte centrum i Lissabon er larmen om natten som regel meget begrænset. Med åbne vinduer i Lissabons centrum er der ofte først ro fra omkring kl. 2-3 om natten.

I Saldanha er der et godt udvalg af restauranter, og på Saldanhas hovedplads Praça do Duque de Saldanha ligger Atrium Saldanha indkøbcenteret, hvor man kan finde alskens luksusvarer.

Meget tæt på Saldanha finder man Campo Pequeno, hvor der afholdes koncerter, udstilling og i sommerperioden også tyrefægtning. Også Gulbenkian Museet med nogen af Portugals største kunstskatte ligger tæt på. 

Godt Lissabon hotel – Double Three by Hilton Fontana Park
Det oprindelige Fontana Park Hotel i Lissabon åbnede så sent som i 2008 i et totalt ombygget jernstøberi.

Der er derfor ikke behov for den store renovering, men Double Three by Hilton opgraderer istedet detaljerne for kundernes hotel-ophold i Lissabon.

På Double Three by Hilton er detaljer faktisk på sin vis det bærende element i luksus-konceptet. Et godt eksempel er luksus-hotelkædens ‘chocolate chip cookie’. Alle gæster bliver tilbudt en varm chokolade cookie ved ankomst og Double Three by Hilton hævder at det bliver til omkring 60.000 cookies per dag.

På Fontana Park er der udover alle de sædvanlige bekvemmeligheder på et 4-stjernet hotel også fitness klub, og i Fontana Bar Lounge er der ofte DJ til at underholde gæsterne.

Double Three by Hilton - Fontana Park står klar til at modtage gæster fra juni 2013.

Herunder billeder fra Saldanha-hotellet i Lissabon inden overgang til Double Three by Hilton:

Din vurdering:Skat i EU lande – skattetryk i Danmark, England, Portugal, Polen, Tyskland, Spanien, Sverige m.fl.

Eurostat har sammenlignet det generelle skatte-niveau i de enkelte EU-lande, samt i Norge og Island.

Danmark med højeste samlede skat i.f.t. BNP 
Danmark brillierer endnu en gang med at fremvise den suverænt højeste samlede skattebetaling for private.

Specielt hvis man regner samlet skat ud i forhold til bruttonationalprodukt er Danmark med 47,7% langt foran selv de øvrige højskatte-lande Sverige, Finalnd, Østrig, Frankrig, Belgien og Norge (alle over 40%, men under 44,5%).

Højeste moms og bilafgifter i Danmark
På forbrugsskatter er Danmark også i front; ikke mindst på grund af en høj moms på 25% samt meget høje bilafgifter.

Det skal dog bemærkes at landet Ungarn har hele 27% i højeste momssats. Danmark er til gengæld det eneste land, hvor alle varer pålægges samme momssats.

Med blandt landene med højeste forbrugsskatter finder man landene Sverige, Norge, Finland, Ungarn, Holland og Luxembourg, men Danmark har klart de højeste forbrugsskatter.

Netop forbrugsskatterne gør at man med en dansk middel-indkomst faktisk kan købe mindre som dansker i Danmark, end man kan med en engelsk eller østrigsk middel-indkomst i de respektive lande. Se også sammenligning af købekraft i EU lande (2011).

Lavere sammenlagt skat på arbejde i Danmark end i nogen EU-lande 
Selv om indkomstskatten (marginalskatten) i Danmark er den næsthøjeste i EU, er Danmark faktisk samlet set lidt under gennemsnittet for skattebetaling på arbejde.

Dette hænger sammen med at i mange lande (eksempelvis i England og i Italien) udgør virksomhedernes skattebetaling for arbejdskraft en forholdsmæssig betydelig del af den samlede skat på arbejde (virksomheders skat på arbejde + personlig indkomstskat), mens virksomhedsandelen i Danmark er meget lav.

Herunder det samlede skattetryk for de enkelte lande i forhold til BNP:

 • Danmark skattetryk 47,7%
 • Sverige skattetryk 44,3%
 • Belgien skattetryk 44,1%
 • Frankrig skattetryk 43,9%
 • Finland skattetryk 43,9%
 • Norge skattetryk 42,5%
 • Italien skattetryk 42,5%
 • Østrig 42% samlet skat af BNP
 • Tyskland skattetryk 38,7%
 • Holland skattetryk 38,4%
 • Slovenien skattetryk 37,2%
 • Luxembourg skattetryk 37,2%
 • Ungarn skattetryk 37%
 • England skattetryk 36,1%
 • Island skattetryk 35,9%
 • Cypern skattetryk 35,2%
 • Tjekkiet skattetryk 34,4%
 • Malta skattetryk 33,5%
 • Portugal skattetryk 33,2%
 • Estland skattetryk 32,8%
 • Polen skattetryk 32,4%
 • Grækenland skattetryk 32,4%
 • Spanien skattetryk 31,4%
 • Irland skattetryk 28,9%
 • Slovakiet skattetryk 28,5%
 • Rumænien skattetryk 28,2%
 • Letland skattetryk 27,6%
 • Bulgarien skattetryk 27,2%
 • Litauen skattetryk 26%

Bemærk at der er tale om tal fra 2011. Lande som Portugal, Grækenland har øget skatterne betragteligt.

Se mere i pressemeddelelse fra Eurostat (åbner som pdf) fra april 2013.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »