Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals konstitutionelle domstol underkender dele af besparelser vedtaget i parlamentet

Den portugisiske regering og måske især premierminister Passos-Coelho står med et alvorligt problem.

Problemet består af ca. 1,2 milliarder euro i besparelser på statens budget i 2013, som skal findes et sted - som besparelser eller øgede indtægter. 

Underkendte besparelser
Problem omfatter dog kun ca. 20% af de vedtagne besparelser - beløbende sig til de ca. €1,2 million.

Besparelserne, som er en del af betingelserne med långiverne af Portugals såkaldte hjælpepakke fra 2011 på 78 milliarder euro, blev fredag den 5. april 2013 kendt i modstrid med portugisisk lov med tilbagevirkende kraft for hele 2013.

Det drejer sig om afskaffelsen af:

 • sommer-‘bonus’ til offentlige ansatte – i realiteten en ekstra månedslån, som udbetales i sommerferien. Nogen, men langt fra alle privat-ansatte har en lignende ekstra 14. månedsløn (der udbetales også en ekstra til jul).
 • besparelser på arbejdsløsheds-‘benefits’ – på dansk vill eman sige, dagpenge, men systemet er anderledes i Portugal
 • besparelser på sygedagpenge

Tribunal Constitucional (TC) – den portugisiske retsinstans for konstitutionelle anliggender har tidligere kendt andre besparelser for ugyldige.

Passos-Coelho er formodentlig tvunget til hurtigst muligt at finde andre besparelser for at møde ‘tjojka’ens’ krav om økonomisk ansvarlig og ikke mindst bevare udlandets tiltro til Portugal.

Din vurdering:Portugal bliver netto-exportør af diesel – Galp raffinaderier snart oppe på fuld kraft

Selv om der så vidt vides ikke er en dråbe olie i Portugals undergrund, som er rentabelt at udvinde, er landet igang med at blive netteeksportør af brændstof til dieselbiler.

Galp raffinaderier i Sines og Porto 
Olieselskabet Galp har meldt ud at de 1,4 milliarder euro, som selskabet har investeret i to diesel-raffinaderier i Sines i Alentejo og Porto (Matosinhos), vil gøre Portugal mere end selvforsynende.

Galp startede produktionen i Sines på den nye ‘'hydrocracker' (diesel-producerende raffinaderi) i marts 2013.

Den 5. april var Presidenten af Republikken Portugal; Anibal Cavaco Silva, i Sines for at indvi det nye anlæg.

Hele projektet tog 3 år at gennemføre. Mere end 4500 personer og 200 firmaer var indvolveret i opførelsen af det nye diesel-raffinaderi i Sines.

Din vurdering:‘Slug Invasion’ og andre danske film på Indie Lisboa 2013 - 18-28 april

I 2013 afholdes den efterhånden bredt anerkendte filmfestival IndieLisboa fra 18. til 28. april.

IndieLisboa har i år 10 års jubilæum. Det fejres blandt andet med 10 events i Lissabon inden filmfestivallen starter den 18. april.

Se liste over IndieLisboa events i februar-marts-april måned.

IndieLisboa 2013 har følgende program (åbner som pdf) – og en lidt ubehjælpsom IndieLisboa hjemmeside.

Danske deltagere på IndieLisboa 2013
Der er 43 tegnefilm/animationsfilm med på IndieLisboa 2013.

Slug Invasion
Én af dem er den danske-producerede ‘Slug Invasion’ - et bachalor-projekt af nordmanden Morten Helgeland fra animationsskolen i Viborg (The Animation Workshop).

Slug Invasion appellerer til større børn og barnlige sjæle – se ‘krigen på græsplænen’ produceret på computer og inspireret af idé-mandens egen bedstemor, som i sin have har taget kampen op mod dræbersneglene.

Slug Invasion var også med på Cannes Filmfestivallen. Se den drabelige 3D computer-producerede tegnefilm herunder:


Whateverest

Dansk-norsk dokumentar-kortfilm af Kristoffer Borgli.

Filmen handler om en DJ og musikproducent, som bor i en lille by i Norge.

 


The Act of Killing
Filmen The Act of Killing handler om, hvordan ektremisme kan drive mennesker til at dræbe og vdblive at være stolte af det.

Den barske danske-norks-engelsk producerede film på 1 time og 55 minutter portræterer folk fra en tidligere dødspatrulje på Sumatra i Indonesion, som gjorde alt for at udrydde kommunister og kinesere sidst i 1960’erne. 

Instruktør af dokumentarfilmen er amerikanske Joshua Oppenheimer.

Din vurdering:Portugisisk regerings-medlem trækker sig efter kritik – og manglende eksamenspapirer

Én af den portugisiske centrum-højre regerings ministre har trukket sig.

Årsagen angives af Miguel Relvas som værende ‘manglende enthusiasme’.

Men portugisiske aviser fortæller at ministeren for koordination og samarbejde i det portugisiske parlament reelt er blevet tvunget til at gå efter afsløring af at regerings-medlemmet formelt set ikke har fuldført sit universitets-studium, som tidligere angivet af ham selv.

Ingen afsluttende eksamen til Miguel Relves
Det viser sig at Relves blev ‘undtaget’ fra at tage den afsluttende skriftlige eksamen i politilogi – sandsynligvis ved hjælp af vennetjenester i administrationen af universitetet Lusofónia i Lissabon, eller måske direkte som korruption, hvilket de fleste portugisiske aviser dog vanen tro ikke skriver eller antyder.

Relves fik desuden godskrevet som bestået en del kurser, som han aldrig tog – på grund af sin politiske erfaring og aktiviteter.

Sagen ligner meget, men er trods alt anderledes, end den tyske forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg, som i 2011 blev nødt til at gå efter at hans doktorafhandling på 300 ud af 400 sider indeholdt passager med afskrift fra andre forfattere.

Se også artikel på Reuters.

Din vurdering:Lissabon-Lissabonkysten-Guincho – populær surfer-strand ved Cascais

Guincho-stranden ligger i et af de mest vindblæste områder yderst på Lissabonkysten – og ikke langt fra Europas vestligste punkt Cabo da Roca.

Den 800 meter lange og 100-200 meter brede sandstrand er kendt for sine gode forhold for surfere.

Se også: Fakta om Guincho stranden.

Kite-surfing og café-liv på Guincho stranden
I de senere år har kite-surfing opnået betydlig popularitet på Guincho-stranden, der har egen kite-surf skole.

Der findes også en lille café ned til Guincho stranden (åbent om sommeren) og en surferskole med udlejning af surf-udstyr. Mest berømt er dog Bar do Guincho, der også serverer mad.

Tæt på Guincho ligger flere hoteller herunder Muxacho, som har egen café (også snack) med meget rimelige priser - og restaurant med udsigt over Guincho (billede 1 - knap så billig, men ikke dyr heller udsigten taget i betragtning) samt Fortaleza do Guincho i kategorien luksushotel og dyr restaurant (billede 5+12).

Herunder billeder fra Guincho stranden:

Foto: Portugalnyt ©

Langs kystvejen til Guincho fra Lissabon/Cascais
Kystvejen fra Cascais til Guincho udgør én af de flotteste kyst-strækninger i Portugal at tilbagelægge på cykel (kombineret cykelsti-løbesti) eller i bil med frit udsyn til Atlanterhavet hele vejen. Se video fra turen Cascais-Guincho herunder.

Afstanden fra Cascais centrum til stranden ved Guincho er ca. 7,5 kilometer. Fra Lissabon til Guincho er der ca. 33 kilometer målt fra Lissabons absolutte centrum.

Det nyrenoverede Arriba pool-resort med restaurant og cafe er åbent om sommeren for dem, som hellere vil ligge og slikke sol ved pool'en ud til Atlanterhavet (se billede 6 ovenfor). Her kan man betale entré for én eftermiddag af gangen (priser fra €9 i højsæsonen).

Se også: Feriehus udlejes med udsigt over Guincho-stranden.

Om vinteren er Guincho populær blandt vandrere og hundeluftere. De to store lyngområder ved Guincho er forsynet med gangbroer (se billede 7 ovenfor), således at man kan bevæge sig rundt og opleve klitterne og strand-heden uden at forstyre dyreliv og den sparsomme vegetation særligt meget.

Temperaturen på den vestligste del af Lissabonkysten er gerne lidt lavere (2-4 grader) end i Cascais, hvilket om sommeren ofte blot er en fordel.

Berømte Guincho restauranter – oplev Lissabonkystens bedste spisesteder
Et pænt udsnit af Lissabonkystens bedste (og dyreste) restauranter ligger ved Guincho.

Her spiste den amerikanske præsident Clinton under sit Portugal-besøg i år 2000 på den kendte restaurant Porto de Santa Maria, hvor også Brad Pitt og diverse royale fra Skandinavien har lagt vejen omkring.

Der findes dog også mange mere ydmyge spisesteder i Guincho området, men prisniveauet er generelt lidt højere end i Cascais-Estoril. 

Fra Guincho strand til Cabo da Roca og Malveira da Serra
Fortsætter man længere ud mod vest fra Guincho, er den første lille by, man kommer til Malveira da Serra, der ligger idyllisk på en bjergskråning.

Fra Malveira da Serra kan man forsætte vestpå mod Cabo da Roca (Europas vestligste punkt) eller skrå ind over Cascais-Sintra naturparken til den berømte Penha Longa golfbane og ferie-resort, der ligger overfor den idylliske sø Lagoa Azul.

Guincho er et yndet udflugtsmål om sommeren.

Da motorvej A5 fører direkte fra Lissabon til Cascais, er strækningen Lissabon-Guincho-stranden mulig at tilbagelægge på 30-50 minutter uden for myldretid.

Herunder video fra turen Cascais-Guincho-Malveira da Serra-Lagoa Azul. Guincho stranden nås efter ca. 4 minutter.

Din vurdering:Portugal vin-event i Malmø - Master Class med Portugal-tema

Den portugisiske vin-journalist Rui Falcão er i Sverige.

Den 5. april afholdes der Master Class og Wine Dinner på Restaurant Årstiderne i Malmø.

Det er ViniPortugal, som står som medarrangør af middagen i samarbejde med Bistro.se.

Gratis vinsmagning i Lissabon og Porto
Der gøres store anstrengelser fra organisationen af portugisiske vinproducenter ViniPortugal for at udbrede kendskabet til portugisisk vin.

Det skandinaviske marked anses som ‘udfordrende’ – på ViniPortugals hjemmeside kan man læse at afsætningen af portugisisk til Norge, Sverige og Finland over de sidste 3 år er steget 14%.

I Lissabon og Porto er det muligt at smage vin fra en lang række producenter ganske gratis. Er man på ferie i Portugal, kan man finde ViniPortugal på følgende adresser:

- Lissabon: Praça do Comércio i landbrugsministeriets bygning til højre, når man ser ud over pladsen mod Tejo-floden

- Porto: Palácio da Bolsa på adressen Rua Ferreira Borges

I begge vinsmagnings-lokaler er der udstillinger og information om portugisisk vin. Bøde i Porto og Lissabon er der åbent fra tirsdag til lørdag 11-19 (dog lukket på feriedage).

ViniPortugal i Porto har i vinter-perioden 2. november til 31. marts åbent fra 14 til 19 (tirsdag til lørdag).

Din vurdering:Pestana Gruppen åbner boutique-hotel i Miami, USA

Portugals største hotel-kæde åbner i USA.

Pestana gruppen driver allerede hoteller i Argentina, Brasilien, Colombia, Venezuela, Portugal, England, Tyskland, Kap Verde, Morokko, Mozambique, San Tomé & Principe, samt i Sydafrika.

I marts 2012 åbende Pestana for Pousada Cascais - én af de hidtil største investeringer i hotel-gruppen.

Miami hotel i Art Deco stil
Den nyeste tilføjelse til Pestana hotel-imperiet ligger på South Beach i Miami, Florida og bærer navnet Pestana South Beach Art Deco Hotel. Se slide-show på South Florida Business Journal.

Miami’s nye 4-stjernede boutique-hotel er på 97 værelser og består af fire gennemrenoverede art-deco bygninger, der tidligere var selvstændige hoteller.

Pestana Group startede oprindeligt på Madeira med det legendariske Pestana Carlton Madeira. Miami hotellet er Pestana gruppens første hotel i USA.

Den portugisiske hotel & leasure virksomhed driver sammenlagt 90 4- og 5-stjernede hoteller under de to brands Pestana Hotels & Resorts og Pousadas de Portugal.

Herunder video fra ét af Pestana-gruppens bedste hoteller – det 5-stjernede Pestana Porto Santo Beach Resort & Spa:

Læs mere om Porto Santo på Madeira.

Din vurdering:Lisbon Big Apps 2013 – Lissabon apps-udvikler event – ansøgning om deltagelse senest 7. april

Lissabon er sammen med Vodafone hovedsponsor og stiller dataset til rådighed.

Opgaven er at udvikle en applikation, der opfylder følgende formål:
 “Winning entries will best fulfill a real need and contribute to improving citizens' lives (i Lissabon) while also generating commercial profit”.

Deltag i APPS udvikling for Lissabon
Potentielle deltagere kan tilmelde sig online senest 7. april. Den 14. april udvælges de endelige deltagere i Lisbon Big APPS 2013 eventet.

Se hvordan på Lisbon Big APPS 2013 siden.

3 vindere udpeges og premieres med €5,000 hver. Yderligere €15.000 er klar som ‘launch-pad’ for de vinder-projekter, som kan overbevise dommerne om at de er værd at satse på.

Se også omtale på EPSI-Platform.

Din vurdering:Besøg Azorerne i 2013 – ferie-guide til Azores Islands

Den engelske avis The Guardian har i marts 2013 fokus på den portugisiske øgruppe Azorerne.

Azorerne-guide til øerne og byerne
De 9 øer på Azorerne består af (rækkefølge efter antal beboere):

 • São Miguel (her går de fleste danske charter/pakkerejser til) - kaldes også 'den grønne ø'
 • Terceira – den lilla ø’
 • Faial – ‘den blå ø’
 • Pico – med Azorernes og Portugals højeste punkt 'Mount Pico' på 2351 meter
 • São Jorge
 • Santa Maria
 • Graciosa
 • Flores
 • Corvo – med under 500 beboere

Over 50% af befolkningen på Azorerne bor på hovedøen São Miguel, der også er den største ø arealmæssigt.

Den tredjestørste ø i øgruppen Azoerne ‘Terceira’ – har omkring 22% af Azorernes samlede befolkningstal på ca. 250.000 mennesker.

Pico er arealmæssigt den næststørste Azorerne-ø, men kun omkring 14.000 bor fast på Pico.

Se og lær mere om Azorerne på Ferie-Guide til Azorerne på The Guardian (interaktiv guide Azores).

Herunder PR-video for ferie på Azorerne:

Din vurdering:Renault Zoe test i Lissabon – første rigtige Renault elbil med normal brugsværdi og tålelig rækkevidde

En ny Renault elbil er i marts 2013 blevet præsenteret i Lissabon for den europæiske motorpresse.

Et mylder af nyligt producerede Renault Zoe kunne ses til test på Lissabons gader og stræder, og mange af dem fandt vej ud til Lissabonkysten ved Cascais og Estoril - en normal praksis, da landskabet her egner sig fortrinligt til fotografering af biler.

Renault Zoe rækkevidde 160 km
Den nye Renault Zoe er bygget fra bunden som en elbil, hvilket giver store fordele.

Alle tidligere Renault elbiler såsom Renault Fluence var baseret på en standardbil. Den nye Renault Zoe virker i høj grad som en helstøbt bil i VW Polo/Ford Fiesta klassen med et gennemført design, der minder lidt om den nye Renault Clio.

Navnet Zoe har optrådt tidligere hos Renault på koncept-biler (alle elbiler), som kun blev produceret i et enkelt eller ganske få eksemplarer til udstillinger m.v.

Med den nye produktionsklare Renault Zoe elbil er den franske bilproducent klar til at træde ind i elbilens 2. generation.

Forbedret batteritid - Renault Zoe test
Den store forskel i forhold til de fleste andre elbiler er at Renault Zoe har en effektiv rækkevidde på 140-160 km på en opladning – og at opladning til 80% af batteristyrke ikke tager mere en en halv times tid.

Den trods alt begrænsede rækkevidde er dog stadig elbilens akilleshæl, men med Renault Zoe vil personer med et veldefineret kørselsbehov fint kunne anvende en elbil som pendlerbil til jobbet – måske kan Renault Zoe endda anvendes som redskab/jobbil for eksempelvis hjemmehjælpere.

Det afgørende er at man kan planlægge sin kørsel og ikke pludselig behøver at tilbagelægge en længere distance.

Renault Zoe pris i Danmark
Den nye Renault Zoe kommer i Danmark til at koste 161.400 kroner.

Hertil kommer leje af batteri til 699 kroner per måned v/ 12.500 km per år. Denne ekstra-betaling for batteri-leje kan faktisk ende med at blive en fordel, for battteriet er uden sammenligning den mest betydende og dyre sliddel i en elbil som Renault Zoe, og derfor er det bedre at ansvaret (og værditabet) for batteriet ligger ved producenten; dvs. i dette tilfælde Renault.

Strøm koster omkring 15 kroner per 100 kilometers kørsel (hjemmeopladning eller opladning ved standere i byer).

Se mere om Renault Zoe på den dedikerede Renault Z-E elbil-hjemmeside (også på dansk).

Herunder Renault Zoe test præsenteret på dansk i Lissabons gader og i det nyopførte Hotel Pousada Pestana i Cascais:

Renault har med den nye Zoe efter al sandsynlighed en vinder på hånden – men kun en vinder inden for et begrænset segment af kunder, trods alt.

Se PR-video med Renault Zoe test fra Renault herunder:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »