Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal indfører maksimums-renter på forbrugslån og kreditkortkøb

Den portugisiske regering har vedtaget et maksimum for private forbrugeres rentebetalinger.

Renter med loft i Portugal fra 1. juli 2013
Fra 1. juli 2013 vil portugisiske forbrugere ikke kunne betale mere end 27,5% i rente af køb på kreditkort (udstedt i Portugal) og ikke mere end 19,5% i rente på forbrugslån. 

Årsagen til stramningen er at renterne på visse typer lån i år 2012 hos nogen banker steg til op mod 40%.

I Portugal angives årlig omkostning i procent (ÅOP – lovpligtigt at angive ved lånetildbud i Danmark) som Taxa Anual de Encargos Global (TAEG).

Ved samme lejlighed indføres nye regler om mora-renter – dvs. regler for renter af misligeholdte betalinger (forsinkelsesrente).

De fleste banker har allerede rettet ind til 27,5% TAEG eller derunder. Typisk ligger renten i Portugal (TAEG) på mellem 22 og 27,5% for kreditkort og forbrugslån til rejser og lignende.

Din vurdering:Portugal i kraftig recession i 2012

Tal fra Portugals Statistik INE angiver et kraftigt fald i den økonomiske aktivitet i Portugal 2012.

Mindre økonomi – fremgang for eksporten
Den indenlandske efterspørgsel i Portugal er hårdt ramt, mens det går langt bedre for eksporten, der i 2012 steg med 3,3 %.

For første gang siden 1953 ser det ifølge Megan Greene på Bloombergs ud til at Portugal i 2012 havde overskud på samhandelen med udlandet – mest på grund af at den indenlandske efterspørgsel i Portugal og dermed importen er ‘kollapset’.

Samlet set faldt den økonomiske aktivitet i Portugal i 2012 med hele 3,2%. I fjerde kvartal 2012 var faldet isoleret set på 3,8%.

Dermed er Portugal ude i det værste økonomiske stormvejr siden revolutionen i 1974.

Portugals økonomiske historie 2008-2012
De sidste 5 år har budt på følgende væksttal for portugisisk økonomi:

 • 2008 – 0% – ingen økonomisk vækst
 • 2009 – negativ økonomisk vækst (minus 2,9%)
 • 2010 – økonomisk vækst i Portugal på 1,9%
 • 2011 – negativ vækst (minus 1,6%)
 • 2012 - negativ vækst (minus 3,2%)

For år 2013 angiver OECD en forventning om ca. 1,6% negativ vækst. Først i 2014 forventes økonomien at ville vokse igen med omkring 0,9%.

Med det kraftige tilbageslag i 2012 er Portugal økonomisk set sat tilbage på niveau omkring år 2000.

Din vurdering:Justin Bieber aflyser ekstra-koncert i Lissabon, Portugal

Efter et overvædende salg af koncertbilletter til mandag den 11. marts, fik promoterne af Justin Bieber mod på at tilbyde en ekstra koncert den 12. marts; ligeledes i Pavilhão Atlântico i Lissabon.

Se også: Første Justin Bieber koncert i Portugal.    
   
Justin Bieber for sent på scenen i London
Det canadiske teenage-idol Justin Bieber blev for alvor berømt i 2009 med udgivelsen My World, og siden har Justin Bieber ikke kunnet være i fred for teenage-piger i alle aldre.

I den forgangne weekend blev Justin Bieber for første gang buuh’et på scenen efter at være kommet 2 timer for sent til sit eget show i London på O2 Arena.

Måske derfor og sikkert også fordi salget til koncert nummer 2 kom sent igang og ikke har været overvældende, har Justin Bieber music promoters “Everything is new” valgt at aflyse koncerten i Lissabon den 12. marts.

Justin Bieber koncerten i Lissabon den 11. marts afholdes som planlagt.

Din vurdering:Fiskerestauranter i Lissabon liner op til fest - Peixe em Lisboa 2013

Årets kulinariske højdepunkt i Lissabon for tilhængere af fiskeretter løber af stablen 4-14 april 2013.

Fish & Flavours Lisbon
Lisbon Fish & Flavours har efterhånden udviklet sig til et internationalt anerkendt event, som udenlandske mad-journalister deltager i og rapporterer fra.

Efter i nogen år at have fundet sted i det gamle Expo-98 område, flyttede Peixe em Lisboa i 2012 til Lissabons centrum, hvor eventet også afholdes i 2013.

På Lissabons største åbne plads Praça do Comércio findes i højre side, når man ser ned mod vandet, et stort udstillingslokale i landbrugsministeriets bygning ved navn Pátio Galé. Her holder Peixe em Lisboa til. Indgang er fra Rua Arsenal.

Se også: Peixe em Lisboa 2012.

Lissabon anbefaling april måned
Er man blot en anelse interesseret i fiskeretter, kan Peixe em Lisboa eventet varmt anbefales som ét af de bedste Lissabon events i april måned.

Entré er relativt dyrt (15 euro), men der er masser at se på herunder showcooking, hyggeorkester, et stort antal kendtnis-kokke og dertil ofte andre kendte lisboetter.

Man får mad og vinbilletter for sine 15 euro, som rækker et stykke, men dog ikke langt for den sultne Lisbon Fish & Flavour gæst. Til gengæld er der gratis vinsmagning (inkluderet i billetprisen), gourmet-marked, cooking classes (ekstra betaling) og events for børn mellem 5 og 10 år (childrens cooking).

Se liste over aktiviteter.

Peixe em Lisboa 2013 har åbent hver dag 4-14 april fra 12 middag til midnat. Børn under 12 år kommer gratis ind. Rabat gives til studerende, pensionister og grupper på 5 personer. Se priser.

Se Peixe em Lisboa 2013 hjemmesiden, der opdateres.

Relateret artikel: ‘No Reservations’ Anthony Bourdain besøger Lissabon og José Avillez.

Herunder video fra Peixe em Lisboa 2012:

Din vurdering:Konkurrencemyndigheder på uanmeldt besøg hos store portugisiske banker

En større aktion blev onsdag den 6. marts 2013 sat i værk af den portugisiske myndighed til overvågning af konkurrence.

Alle de større bankers hovedsæder fik uanmeldt besøg ved 9-tiden om morgenen af undersøgelsesdommere og politifok fra afdelingen for økonomisk kriminalitet (under PSP).

Der er per 7. marts sluppet meget lidt ud om ransagningerne, som kom som en overraskelse for bankerne.

Undersøgelserne har til formål at opklare om der er foreligger kartel-lignende aftaler blandt de portugisiske banker; herunder om man ulovligt ‘deler oplysninger’ om kunderne af fortrolig art bankerne imellem.

I alt 16 undersøgelsesdommere og 25 efterforskere var involveret i operationen, som på grund af sin usædvanlige og omfattende karaktér også har fået omtale på Reuters.

 

 

Din vurdering:Ela Clark i ny Alentejo promotion video produceret af Flavour Productions for Turismo do Alentejo

Skuespilleren og TV-presenteren Ela Clark er Alentejo’s nye ansigt.

Bor i Portugal
Ela Clark blev født i Devon i Sydengland, men har tilbragt en stor del af sit liv i Portugal, Frankrig og Tyskland.

I 2012 var hun vært for World Travel Awards på Conrad Hotel i Algarve.

Året før præsenterede hun Miss World Portugal konkurrencen.

Til daglig bor hun i Faro området og er Portugal manager for Base Models London | Portugal, som blandt andet arrangerer modeshow for engelske kunder i Portugal. Se mere på Base Models Portugal.

Alentejo video’en blev presenteret på den nyligt afholdte BTL 2013 feriemesse i Lissabon:

Din vurdering:Champions League 2013: Cristiano Ronaldo matchvinder – Real Madrid i kvartfinale

Cristiano Ronaldo bevidste endnu engang at han er sin skyhøje løn værd, da han scorede det afgørende mål til en sejr på 2 mål mod 1 for Real Madrid på udebane mod Manchester United.

Champions League 2013 kvartfinaler
Real Madrid med manager José Mourinho og forward Cristiano Ronaldo, begge fra Portugal; er dermed klar til kvartfinalerne i Champions League 2013 med en samlet målscore på 3-2 mod Manchester United.

Se referat af Manchester United-Real Madrid kampen på Bold.dk og Daily Mail.

Også tyske Dortmund er klar til kvartfinalerne efter en sikker 3-0 sejr over Shakhtar Donetsk.

Se kampplan og resultater fra slutspillet Champions League 2013.

Din vurdering:TAP strejke 21-23 marts 2013

Fagforeningerne hos Portugals nationale flyselskab TAP har udsendt strejkevarsel.

Alle 8 fagforeninger inklusiv piloter og alle andre personalegrupper hos TAP vil strejke 21-23 marts.

Omkring 180 daglige afgange med TAP påvirkes.

Vil ikke ned i løn
TAP medarbejderne strejker i protest mod nedsættelse af lønningerne, der har ramt alle statsansatte i Portugal fra februar måned.

Med andre ord ønsker ansatte ved TAP at undtages for de stramninger, der har ramt hele den offentlige sektor i Portugal.

TAP ansatte med en løn over €1500 per måned, hvilket er 3-gange mindstelønnen i Portugal, står til at gå mellem 3,5% og 10% ned i løn.

Den portugisiske regering har for længst sat TAP til salg. Se også pilot-lønninger i TAP.

Flere medarbejdergrupper herunder piloterne hos TAP er kendt for at bruge strejkevåbenet flere gange årligt. Det sker dog ofte at TAP strejker aflyses. Mere information om strejken i marts 2013 vil kunne findes på TAP’s hjemmeside.

Også Azorerne flyselskabet SATA er påvirket af strejken.

Din vurdering:Demonstrationer i Portugal fortsætter i 2013 – utilfredshed med nedskæringer og skattestigninger

Portugal er hårdt ramt af arbejdsløshed, som forventes at nå op på 17,5% i løbet af år 2013.

Samtidig skæres der kraftigt i offentlige ydelser, og mange middelklassefamilier har fået såvel løn og pension beskåret (offentlige ansatte) og skatten sat op (både offentlige og privatansatte).

Utilfredse på gaden i Lissabon og andre storbyer
Den tiltagende utilfredshed manifisterede sig i starten af marts 2013 i endnu en dag med demonstrationer i de større byer i Portugal.

Demonstranterne kræver at Portugals koalitions-flertalsregering træder af, og at man bryder eller genforhandler aftalen med Portugals långivere dvs. IMF, ECB og EU.

Portugal modtog under en socialistisk regering (center-venstre) i maj 2011 tilsagn fra EU og verdensbanken IMF om en økonomisk hjælpepakke efter at underskudet på statens budget over en lang årrække under skiftende regeringer (både centre-højre og centre-venstre) var kommet ud af kontrol.

Til hjælpen var tilknyttet en række betingelser, som Portugals nye center-højre regering (fra juni 2011) fik til opgave at gennemføre.

Kan ikke betale gæld?
Mange portugisere føler sig i år 2013 ekstremt pressede økonomisk.

Hvad der skal sættes i stedet for besparelser er der meget få, som har svar på, men der er blandt mange portugisere en stemning i retning af at de store lande i Europa og den såkaldte ‘trojka’ bestående af EU, IMF og ECB ikke har lov at kræve betingelserne for lånet i form af hjælpepakken gennemført.

En del vælgere ønsker at satse på - som Grækenland - at få en delvis gældsafskrivning.

Se flere artikler om Portugals økonomi (opdateres løbende).

Herunder indslag om protesterne i Lissabon fra Euronews:

Din vurdering:Lissabon blandt de smukkeste byer i verden - turist-site rangerer Lissabon efter Venedig, Paris og Prag

Ét af de mange internet Urban City Guides har sat Lissabon på en flot 4. plads over verdens smukkeste byer.

Lissabon forskønnes i hastigt tempo
Mange steder i Lissabon er der renovering af gader og stræder i gang.

Som sædvanligt i Portugal tager mange af dén slags projekter tid, men over de sidste 3-4 år er der virkelig sket fremskridt i mange bydele.

Et godt eksempel er Praça do Comércio pladsen i det centrale Lissabon. Den portugisiske hovedstads største plads er ét af de største åbne byrum i Europa.

Praça do Comércio, der også er kendt under navnet Terreiro do Paço, blev i 2010-2012 totalt renoveret og åbnet mod Tejo-floden.

Se også forum-indlæg: Besøg Lissabon nu!

Det var i øvrigt på denne plads at Portugals næstsidste kong Carlos I blev myrdet i 1908. Hans efterfølger Manuel II holdt kun i et par år før han måtte flygte over hals og hovede til Brasilien.

Se video fra den ‘nye’ Praça do Comércio plads optaget i høj solskin i februar 2013:

Også i Lissabon-bydelene Alfama, Mouraria, Santa Catarina og ikke mindst området omkring den tidligere lettere ‘dodgy’ Martim Moniz plads er Lissabons fornyelse slået igennem.

På Martim Moniz foran Hotel Mondial er der i 2013 permanent Mercado Fusão – se facebook-side – og pladsen, der før var et lidt kedeligt sted med et par springvand og nogen småruste havestole, er nu et afslappet byrum i med en varm atmosfære med hyggelige små-café’er spredt rundt på pladsen.

Se også: Forår med solskin i Lissabon (februar 2013).

Verdens smukkeste byer ifølge U City Guides
Listen over verdens smukkeste byer omfatter følgende:

 1. Venedig, Italien
 2. Paris, Frankrig
 3. Prag, Tjekkiet
 4. Lissabon, Portugal
 5. Rio de Janeiro, Brasilien
 6. Amsterdam, Holland
 7. Firenze (Florence), Italien
 8. Rom, Italien
 9. Budapest, Ungarn
 10. Brügge, Belgien
Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »