Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkBCP Millenium banken fik rekordstort underskud i 2012

Portugals største privatejede bank Banco Comercial Português – i daglig tale BCP eller Millenium BCP, gennemgik et meget svært år 2012.

Se også Reuters artikel.

Grækenland bidrager til store tab
Et samlet BCP Millenium underskud i år 2012 på 1,2 milliarder euro er resultatet af store vanskeligheder hos BCP datterselskabet i Grækenland (tab på 694 milloner euro) og et mere kontrollabelt, men dog stadig stort underskud på driften i Portugal.

BCP gennemførte i slutningen af 2012 en større fyringsrunde, der udover at 'afskaffe' personlige assistenter til middle management også medførte fyringer af personale med gode positioner og lang tids ancinitet. Ingen føler sig længere 100% sikre på deres ansættelse i BCP Millenium i Portugal. 

I BCP’s afdelinger i Polen, Angola og Mozambique tjenes der derimod penge. Det isolerede overskud fra disse tre lande beløb sig i 2012 til 236 millioner euro.

I februar 2013 kom det frem at BCP Millenium ligger i forhandlinger Med Piraeus Bank i Grækenland om frasalg af de græske aktiviteter.

Blandt de nyeste BCP tiltag i Portual er oprettelsen af ‘Activo’ bankfilialer i 2010:

ActivoBank henvender sig til det yngre bank-publikum, som er fortrolige med brug af moderne teknologi og ikke mindst internet, ofte fra håndholdte enheder som iPhones, tablets og lignende.

Der satses på det købedygtige publikum i de større byer i Portugal, og ActivoBank BCP bankfilialerne ligger fysisk typisk i Portugals dyreste ‘mærkevare’ shopping centre.

Se mere på BCP hjemmesiden.

Din vurdering:Engelsk politi har købt portugisiske computere

Engelsk politi kører i London-området rundt i patruljevogne med computere fra virksomheden JP Sá Couto i Portugal.

Engelsk ordre på i alt 20.000 computere forventes
Siden 2012, hvor en test blev fortaget af den prisbillige og robuste Magalhães computer, er 1500 politivogne; primært i hovedstadsområdet, blevet udstyret med de i Matosinhos (Porto) producerede computere.

Går indkøringsfasen og driften af de første 1500 computer efter planen, skal computere monteres i samlet 20.000 engelske politibiler.

Inden det engelske politi besluttede at gå over til ‘rigtige’ computere, anvendte etaten håndholdte PDA enheder, men disse viste sig at være for små og uoverskuelige til administrative rutiner.

Engelsk politi gik i stedet på jagt efter en lidt større bærbar computer i den billigere klasse, som frem for alt skulle være kompakt, robust og økonomisk i brug.

Magalhaes computere udviklet til børn
Den i Portugal kendte skole-computer er udviklet specielt til brug af børn med hvad det medfører af stød og uhensigtsmæssig behandling.

Fra den portugisiske producent side bemærkes det med et smil at det engelske politis omgang med computeren ikke er så væsensforskellig fra børns håndtering af skolecomputere. Se nyheden om den engelske ordre på JP Sá Couto’s egen hjemmeside.

Din vurdering:Champions League 2013 kampe Real Madrid-Manchester United – José Mourinho møder Sir Alex

Champions League 2013 kampene indeholder topopgør mellem to af Europas bedste og mest vindende klubber: spanske Real Madrid og engelske Manchester United.

Interessen fra Portugal samler sig naturligvis om Cristiano Ronaldo (Real Madrid topscorer) og José Mourinho (Real Madrid manager).

José Mourinho venskab med Sir Alex
Den 50-årige Mourinho er gode venner med 71-årige Alex Ferguson (Sir Alex), som ved flere lejligheder har ytret ønske om at netop ‘The Special One’ fra Portugal kunne være en god afløser for ham, som træner i Manchester United, når Alex Ferguson selv en dag vælger at indstille karrieren.

De to trænere har med andre ord et meget venskabeligt forhold.

Til avisen The Independent udtalte Mourinho forud for Real Madrid-Manchester United Champions League 2013 kampene at han var sikker på at venskabet mellem ham og Sir Alex kunne bevares uanset resultatet af kampene. Man skulle måske tro det var en naturlig ting, men Mourinho er ekspert i ‘psykologisk krigsførelse’ og har med regelmæssige mellemrum udfordret trænere og spillere fra andre hold forund, under og efter kampene.

Se også artikel på Independent.

José Mourinho problemer i Spanien
Portugals trænerfænomén José Mourinho har siden maj 2010 stået i spidsen for Real Madrid – Spaniens kongeklub fra hovedstaden og arvefjende til Barcelona; ‘kongeklub’ i hovedstaden i den selvstændighedshungrende Catalunien-provins i det nordøstlige Spanien.

Netop Barcelona har i 2012-2013 stukket en kæp i hjulet på José Mourinho’s perlerække af sejre under sine tidlige trænerjobs hos FC Porto, Chelsea og Inter Milan.

Ganske vist vandt Mourinho med Real Madrid det spanske mesterskab i sæsonen 2011-2012, men i sæsonen 2012-2013 ser det skidt ud – faktisk så dårligt at Real Madrid risikerer at blive ydmyget med en tredjeplads i den spanske liga.

Førstepladsen har Barcelona i realiteten sikret sig med et forspring på 12 point til Atlético Madrid og en yderligere forskel på i alt 16 point til Real Madrid med 17 spillerunder tilbage.

Se også Jose Mourinho artiklerne:

- Jose Mourinho takker nej til landstrænerjob i England (december 2007)
- Jose Mourinho’s karriere (marts 2008)
- Mourinho ny træner i Real Madrid (maj 2010)
- Jose Mourinho ubesejret hjemme i 9 år i træk (februar 2011)
- José Mourinho i problemer (maj 2011)
- Jose Mourinho donerer æresbevisning (september 2011)

Kampe i Champions League 2013 – første knockout runde
Den første runde i 2013 af Champions League spilles den 12/13 februar med returkampe

Real Madrid tager den 13. februar 2013 imod Manchester United på Bernabeu Stadion i den spanske hovedstad.

På BBC omtales kampen som 'The Match The World is Waiting For' .

Kampen starter kl. 20.45,  og det halve Portugal vil være bænket foran fjernsynet som om en vigtig landskamp fandt sted.

Champions League returkampen Manchester United-Real Madrid spilles i Nordengland på Old Trafford den 5. marts, ligeledes kl. 20.45 lokal tid.

Herunder optakt til Real Madrid-Manchester United kampene:

Din vurdering:Frankrig-aftale ønskes - aviserne Expresso og Visão vil have penge af Google for nyheder på portugisisk

Det ulmer af oprør i portugisisk presse mod én af verdens mest magtfulde virksomheder.

Gratis indhold hos Google
Impresa SGSP Sa, som er Portugals største medievirksomhed, vil ikke levere gratis nyheder til Google (Google News på portugisisk) længere.

Impresa ejer blandt andet to af de største publikationer i Portugal: ugeavisen Expresso og ugemagasinet Visão.

Tjenesten Google News er en torn i øjet på de fleste medie-virksomheder på nettet, idet Google ikke betaler for at vise nyhederne – og kommer til at fremstå som en større avis fuldstændig ‘gratis’ – hvilket ikke er godt for hverken avissalget på papir eller salg af online abonnementer.

Google News findes endnu ikke på dansk, hvilket de danske medier priser sig lykkelige for.

Franske medier pressede Goolge til at hoste op
Den begyndende portugisiske revolte er uden tvivl inspireret af fransk presse, hvor førende medievirkomheder med succes fik vredet armet om på Google i starten af 2013.

I en aftale med den samlede presse i Frankrig (opstået efter slet skjulte trusler fra fransk side om blokering af Google) gik Google den 1. februar 2013 med til at oprette en fond på 60 millioner euro til betaling for brug af franske avisers og internetmediers nyheder.

Indtil videre forsøger Google ifølge Bloombergs at dysse sagen ned og vil ikke kommentere på ‘private udtalelser’ om krav om betaling for content i Portugal.

Herunder indslag om ‘den franske aftale’ på Euronews:

Din vurdering:Event for børn i Lissabon – Pet Festival i FIL messecentret 8-10 februar 2013

Kæledyr i alle størrelser kan opleves på FIL messen ‘Pet Festival’ i weekenden 8-10 februar.

Hunde, katte, heste og fisk
På årets kæledyrsmesse er der især fokus på hunde og katte samt heste og fisk.

Blandt de mest spektakulære events i løbet af Pet Festival 2013 er ridebanespringning i Hal 4 (se program)

For hundenes vedkommende er der specialudstilling af portugisiske hunderacer fra lørdag d. 9. feb. kl. 14 og ‘karnevals-optog’ søndag den 10. februar med en gruppe bulldogs.

Se mere på Pet Festival hjemmesiden.

Udover de fire ovennævnte dyrearter, kan man også møde marsvin, hamstere, kaniner, skildpadder, fugle og mange andre kæledyr på messen.

Åbningstider og entré
Messen i Nationernes Park i Oriente området i Lissabon har åbent fra 10 til 23 fredag og lørdag og fra 10 til 20 søndag.

Det er erfaringsmæssigt en god ide at ankomme relativt tidligt til denne messe (gerne før kl. 11), da portugisiske familier med små børn dukker op i store tal (med lange køer til følge), når klokken nærmer sig 11-12 stykker.

Entré er 5 euro. Børn op til 10 år kommer gratis ind.

Herunder billeder af ridebanespringning på Pet Festival 2012:

Din vurdering:Bimby har erobret de portugisiske køkkener – must-have køkkenmaskine i Portugal

I det gode portugisiske køkken har én bestemt maskine over en årrække opnået en bemærkelsesværdig succes.

Alt-mulig maskinen Bimby har gået sejrsgang over Portugal i løbet af de sidste 6-7 år.

Som dansker tænker man med det samme ‘Food-Processor’, men det er der ikke tale om. En mere dækkende betegnelse ville være ‘køkkenrobot’.

Portugiserne er glade for gadget's, og på forunderlig vis, har Bimby'en formået at tryllebinde store dele af nationen. I mange hjem i Portugal er Bimby'en ikke hengemt i et køkkenskabskab, men anvendes aktivt på ugentlig basis.

Portugal er gået BIMBY-crazy – 220.000 maskiner solgt
Bimby blev introduceret på det portugisiske marked i år 2000.

Herunder nyeste udgave fra september 2014: Bimby TM5: 

 Per primo 2013 fandtes der ifølge uofficielle statistikker allerede omkring 220.000 Bimby-maskiner i Portugal, og salget går fortsat godt – så godt at Portugal i forhold til dets indbyggertal skulle være den tyske producent af Bimby’s bedste marked.

Også i Italien går salget af Bimby (udtales bim-bee) forrygende.

Se Bimby-producentens hjemmeside (portugisisk) og Bimby på engelsk.

Bimby i Portugal er blevet en trend, et must-have for middelklassefamilier, hvis man vil måle sig med nabo’en – lidt at sammenligne med Weber kuglegrillens erobring af de danske parcelhus-terrasser, blot er Bimby Thermomix TM31 og den nyeste Bimby TM5 model en god bid dyrere. 

Maskinerne (nyeste Bimby TM5 model) koster i Portugal hele €1095 (8300 danske kroner) i vejledende udsalgspris og fås desuden også på kreditaftaler, således at folk der ikke lige har, hvad der svarer til prisen på de billigste synede brugte biler i Portugal, også har chancen for at erhverve sig en Bimby.

Der afholdes salgsshow hos folk privat i stil med 1960’ernes tupperware-parties.

Bimby gør alle til mesterkokke – ifølge den tyske producent Vorwerk
Men hvad sker der egentlig i en Bimby, og hvorfor er den så populær at portugiserne er blevet de største fans af tingesten?

Svaret er en kombination af følgende salgsargumenter:

  • Bimby laver stort set alle slags middagsretter, selv nogen af de mere komplicerede af slagsen
  • Bimby ‘tænker’ selv – så længe man slavisk følger opskrifterne, skal man ikke holde øje med noget.
  • Bimby er særdeles fleksibel – kan stege, koge, bage, skære ud (grønsager), blende, male, ælte, steame eller lave varm chokolade
  • Følger man opskrifterne, bliver intet overkogt eller brændt – alt lykkes hver gang og ofte med et imponerende resultat
  • Bimby er en hurtig måde at lave mad på
  • Alle kan betjene en Bimby - også uden nogen som helst erfaring med madlavning
  • Bimby er reltiv nem at rengøre
  • Bimby producenten hævder desuden at brug af Bimby TM31/TM5 sparer penge på husholdningsbudgettet.

I nogen lande, herunder Danmark, markedsføres Bimby under navnet Thermomix (Thermomix TM31 - Thermomix TM5), men Bimby er endnu ikke slået helt igennem i Danmark.

Også høj pris på brugte Bimby husholdningsmaskiner
På internettets brugtsalgs-sider i Portugal kan man til gengæld finde aflagte Bimby maskiner til mellem 500 og 800 euro.

Den tyske køkkenmaskine er så populær at nogen familier i Portugal sågar har investeret i to Bimby’er, da hver maskine kun kan producere middagsmad til op til 4 personer af gangen.

Herunder et eksempel på Bimby-maskinens muligheder (dessert) på den lidt ældre TM31 model:

Din vurdering:Portugal møder Equador i venskabskamp i Guimarães (Nordportugal) den 6. februar kl. 20.45

Den portugisiske stjerne Cristiano Ronaldo fyldte 28 år den 5. februar.

På trods af at have en mindre skade, forventes Cristiano Ronaldo at stille op sammen med det øvrige landshold den 6. februar mod Equador i Guimarães i Nordportugal.

Venskabskamp i Nordportugal 
Kampen starter kl. 20.45 portugisisk tid.

De to hold har kun mødt hinanden en enkelt gang før. I 1972 spillede Portugal og Equador åbningskamp i turneringen Brazil Independence Cup afholdt i forbindelse med 150-året for Brasiliens selvstændighed.

Portugal vandt med 3-0.

Portugals holdopstilling mod Equador
Holdopstillingen mod Equador forventes at være følgende:

Mål: Beto
Forsvar: J. Pereira, Alves, R. Costa, Coentrao
Midtbane: Meireles, Moutinho, Veloso
Angreb; Nani, Nelson Oliveira, Ronaldo

Equadors holdopstilling
Blandt Equador spillerne er Manchester United’s højre wing Antonio Valencia blandt de stærkeste.

Mål: Dominguez
Forsvar: Achilier, Guagua, Bagui, Paredes
Midtbane: Valencia, Castillo, Noboa, Montero
Angreb: Caicedo, Benitez

Equadors fodboldlandshold var per januar 2013 nummer 12 på FIFA verdensranglisten i fodbold. Portugal var nummer 7.

Din vurdering:Ny Nike udebane-spilledragt til Portugals fodboldlandshold inspireret af vulkaner

Nike har præsenteret Portugals nye 2013 spilledragt til brug ved udebane-kampe.

Kulfiber-cool
Nike er gået helt i sort med grålige nyancer – en farvekombination, der ville være en kulfiber-optimeret Lamborghini eller Ferrari værdig – eller for den sags skyld passe til et stealth kampfly

De nye grå shorts er lavet af 100% genbrugs-polyester. Trøjen, ligeledes i grå nuancer, og med det portugisiske fodboldforbunds logo på brystet, består af 96% genbrugsmaterialer.

Hvert sæt fodboldtøj anvendes der ifølge Nike 13 genbrugs-plastikflasker – der må have været en marketingmand, som har overset dét tal.

Ventilationshullerne er lavet med laser, og dragten er fremstillet med brug af Nike’s Dri-FIT teknologi, der har skåret 23% af vægten og gjort materialet 20% stærkere.

Inspiration fra Portugals vulkanske øer
Både på Madeira og på Azorerne er den grå-sorte farve at finde i naturen.

Nike hævder at have fået inspiration til Portugals nye spilledragt (udebane) fra ‘volcanic basalt rock’.

Se billeder og omtale af 2013 fodboldshorts og fodboldtrøjer på Unisport.

Din vurdering:Tøger Seidenfadens halvsøster – biografi om ‘Snu’ Abecassis Seidenfaden oversat til dansk

Den karismatiske portugisiske premierminister Francisco Sá Caneiro blev i december 1980 dræbt i et flystyrt, der stadig er omgæret af mystik.

Med i flyet var hans kæreste; den danske kvinde Snu Seidenfaden.

Se også: Historien om den danske førstedame i Portugal.

Ny bog om Snu oversat til dansk
Den erfarne portugisiske journalist, forfatter og med-grundlægger af SIC TV-kanalen Cândida Pinto har skrevet en bog om Snu.

Cândida Pinto anses for at være Portugals fremmeste ‘Snu’-kender. Hun har fortsat en åbenlys fascination af Snu Seidenfaden, der ellers i stor udstrækning er glemt i den portugisiske offentlighed - måske fordi Sá Caneiro aldrig nåede at få lov til at blive skilt fra sin portugisiske kone (som ikke ville skilles).

Snu hed oprindeligt Ebba Merethe Seidenfaden, var barn af Jytte Bonnier og Erik Seidenfaden (redaktør for Information) og halvsøster til den senere redaktør for avisen Politiken Tøger Seidenfaden (1957-2011).

Som barn af dansk-svenske overklasse-forældre blev Snu som ung sent på kostskole i England, hvor hun mødte sin første portugisiske mand. Sammen med ham flyttede hun i 1962 til Lissabon; heraf efternavnet Abecassis. De blev dog skilt, og Snu begyndte at ses med politikeren og senere premierminister Francisco Sá Carneiro.

Se omtale af Cândida Pinto biografi om Snu Seidenfaden på Politiken , der den 30. januar 2013 også bragte en knap så positiv anmeldelse af Edel Hildebrandt. Se også anmeldelse af biografien om 'Snu' på Information.

Herunder en portugisisk video-collage om Francisco Sá Caneiro, hvor man i glimt kan få øje på hans lyshårede danske ledsager:

 

Din vurdering:Happy Days i Cascais på Lissabonkysten – amerikansk-italiensk diner i 50’er stil

I kystbyen Cascais vest for Lissabon er der dukket en usædvanlig restaurant op.

Amerikansk Hollywood pop-art tilsat italiensk flair
Der venter et visuelt bombardement, når man træder indenfor på restaurant ‘Happy Days’ på adressen Jardim Visconde Luz i centrum af Cascais lige over for taxi-holdepladsen.

James Dean, Elvis og Marilyn Monroe er til stede som livagtige figurer, en jukebox (med CD’er) spiller, og plastik modeller af 50’er dollargrin og masser af pastelfarver lægger stilen for en amerikansk ‘diner’, der vil være anderledes.

Inden man når indenfor, har man kunnet studere én af Happy Days røde scootere placeret som blikfang foran restauranten – et bevis for den italienske indflydelse.

Herunder billeder fra Happy Days Cascais:


Imponerende fastfood menu på Happy Days Diner i Cascais
Man er virkelig ‘spoiled for choice’ på Happy Days.

Først og fremmest er der burgere i alle størrelser (inklusiv en kleppert ved navn Big Boppers Gut Buster til €9,90), og er man mere til pizza, er Happy Days Cascais restaurant ligeledes leveringsdygtig i noget for enhver smag. Hertil kommer varianter af barbecue spare ribs, crispy chicken og meget andet.

Menu’en er alen-lang og inkluderer børne-menu, hot dogs i mange varianter, masser af is-desserter herunder banana-split, et utal af ‘side-dishes’; herunder løgringe, nachos, salater, coleslaw og meget andet godt.

Mange af retterne har fantasifulde navne. Blandt de mest populære finder man: Blueberry Cheese cake Fluffy muffins, Happy Days Bacon Egg Muffins, Franks Sea Calamari, Jims Chilli Cheese Hot Dog, Spicy Salami (& black) Olive Pizza's, Fat Shaking Kleber Burger og Jerry's BBQ Ribs

Fælles for stort set alle retterne er at de ikke er særligt portugisiske, og kalorieindholdet er skyhøjt.

Se Happy Days menu (åbner som pdf – filen er stor, så den tager lidt tid at få ned).

Inspirationen til Happy Days kommer utvivlsomt fra den amerikanske sitcom af samme navn:

 

Cascais restaurant for børnefamilier
Happy Days Diner er et sikkert hit for børn.

Interiøret er anderledes, og meget ‘cheasy’. Maden er ukompliceret og velsmagende, og der er alle de usunde ting på menu’en, som børn elsker.

Man må give Happy Days i Cascais at burgerne er væsentlig bedre end på McDonalds eller Burger King – oksekødet er simpelt hen af en højere kvalitet.

Restauranten satser i høj grad på børn, som elsker menu’en. Mange børn ville sikkert besøge dette mekka af pommes friter og hot dogs hver dag, hvis muligt.

Prisniveau Happy Days restaurant
Lad os slå fast med det samme: McDonalds er billigere som fastfood-restaurant.

Priserne på Happy Days er dog ikke vanvittig høje, men forvent at en familie på to voksne og 3 børn ikke slipper ud uden at lægge minimum €50 for en middag med dessert. Mindre børn og for den sags skyld voksne kan i øvrigt sagtens dele en dessert, da portionerne er store. Se priser på ovenstående link til menu’en.

Morgenmad og koncerter på Happy Days
Happy Days restauranten har åbent hver dag fra kl. 08.00 (morgenmad inkluderet på menu’en), og lukker først kl. 02.00 om natten.

Der er mulighed for at bestille drinks, øl og vin i den velassoterede bar. Blandt drinks’en finder man blandt andet Happy Days Mexicana Shot og Lexy Plexy Cocktail.

Med jævne mellemrum er der levende musik i ‘The Garage’ i kælderetagen, der også er indrettet i 50’er-stil. Se oversigt over events på Happy Days.

Happy Days er et vellykket mix af McDonalds, Hard Rock Cafe og den amerikanske kæde TGI Fridays – vi kan anbefale et besøg.

Se video fra ‘The Garage’ på restaurant Happy days i Cascais:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »