Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSammenligning af skattesystemer indenfor OECD landene – Portugal næstsidst

34 landes skattesystemer sammenlignes på konkurrenceevne, med henblik på tiltrækning af nye investeringer de enkelte OECD lande imellem, sat op imod de skattemæssige fordele og ulemper forbundet derved.

OECD står for Organisation for Economic Co-operation and Development (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) og er en international organisation, der arbejder for at stimulere økonomisk fremgang og markedsøkonomien mellem de demokratisk regerede medlemslande.

Organisationen har 34 medlemslande og de respektive landes skattesystemers effekt på konkurrencedygtighed eller mangel på samme, er netop blevet offentliggjort i en rapport, lavet af den amerikanske tænketank The Tax Foundation.

I hvilket land skal man oprette en ny virksomhed?
Undersøgelsens udgangspunkt var: hvilket land har de bedste skattemæssige forhold, med henblik på investering og opstart af ny virksomhed?

Beregningerne er lavet ud fra 40 variabler fordelt på fem hovedgrupper: selskabsbeskatning, beskatning af forbrugsvarer, ejendomsbeskatning, personlig indkomstbeskatning, og regler for internationale beskatning (eventuelt dobbeltbeskatning ved aktiviteter i udlandet):

Undersøgelsen rangerer Estland, New Zealand, Schweiz, Sverige og Australien i top fem, som lande med de bedste muligheder for at undslippe alt for hård beskatning af investeringer og nystartede virksomheder.

De fem nederste af OECD’s 34 medlemslande er fra bunden Frankrig, Portugal, USA, Italien og Spanien.

Specielt amerikanerne er ærgerlige over at være havnet 3. sidst, kun lige over Portugal.

Portugals rangering
Af de 34 lande sammenlignet i undersøgelsen rangerer Portugal følgende:

 • Selskabsbeskatning: nr. 29
 • Beskatning af forbrugsvarer: nr. 31
 • Ejendomsbeskatning: nr. 19
 • Personlig indkomstbeskatning: nr. 30
 • Regler for International beskatning: nr. 29
 • Samlet placering: nr. 33

Se den samlede liste over de enkelte landes rangering på de respektive hovedgrupper på The Tax Foundations 2014 International Tax Competitiveness Index

Din vurdering:Madeira rejser – oplevelser og events 2015

Portugals ferieø nummer et er klar med event-kalenderen for Madeira 2015.

Der venter som sædvanligt de mange tusinde turister, der hvert år besøger øen, en masse dejlige og behagelige ferieoplevelser, på en af de mest populære feriedestinationer i Europa.

Det er allerede nu muligt at sætte kryds i kalenderen, så favoritarrangementet på Madeira rejsen kan opleves fuldt ud.

Vejret på Madeira

Karneval, blomsterfestival, golf, vinfestival og juleforberedelserne med det imponerende og årsafsluttende nytårsfyrværkeri, er alle velkendte, klassiske begivenheder på turen til Madeira.

Fra 2015 har Madeiras turistråd tilføjet en naturfestival til event-programmet, da vandreferie på Madeira er mere populært end nogensinde før. Læs mere om det hele nedenfor.

Karneval på Madeira 2015 – Festas de Carnaval 11-18. Februar
Oplev mere end forventet ved det årlige karneval i Funchal fra 11-18. februar 2015. Alle medvirkende i den ugelange festival, der er årets første store begivenhed og som falder tidligt i 2015, har en sand fest, og lokale og turister strømmer til Funchals gader og stræder for at opleve de mange parader og optog.

Man skal i denne uge forvente, at Funchal bliver én lang, traditionel Madeira fest, med det gode humør helt i top - på gaderne, barerne og restauranterne. Se mere i karnevals-artikel fra 2012.

Blomsterfestival Madeira 2015 – Festa da Flor 16-22. april
Den årlige Madeira blomsterfestival i april måned er en fryd for alle sanser. I dagene fra 16-22. april 2015 bliver store dele af Funchal dækket af fantastiske blomsterdekorationer og blomstermarkeder, og kulminerer med en parade samt opførelsen af Håbets Mur. Vær opmærksom på, at det normalt er lørdag og søndag i perioden der er festivalens højdepunkter.

Golf – Madeira Island Open Maj 2015:
Clube de Golfe Santo da Serra lægger igen i 2015 bane til Madeira Island Open.

Golfbanen ligger 500 m. over havets overflade, i særdeles naturskønne omgivelser og på en klar dag er udsigten helt ekseptionel. Læs meget mere om golf på Madeira.

Endelig dato for 2015 golfturneringen er endnu ikke fastlagt per medio oktober 2014.

Atlanterhavsfestival 2015 - Festival do Atlântico 6., 13., 20. og 27. juni
Atlanterhavsfestivalen er begivenheden der markerer starten på sommersæsonen på Madeira. Igen i år er der et bredt udvalg af aktiviteter og events, hvor de vigtigste er de store fyrværkerikonkurrencer, Madeira Musikfestival og den lokale kunstuge.

Fyrværkerikonkurrencen finder sted fire lørdage på molen udenfor Potinha, med fantastiske fyrværkerishows, akkompagneret af musikalske toner. En fyrværkeri-musical kaldes arrangementet også. Det er en helt unik oplevelse for både lokale og turister.

Arrangementet løber i 2015 af stablen på fire lørdage i juni måned:

 • 06. juni
 • 13. juni
 • 20. juni
 • 27. juni

Alle dage fra kl. 22.30

Begivenheder og events på Madeira 2015 finder sted alle dage i juni. Udover fyrværkeri opvisningerne, vil der være mange forskellige optrædener af både folkelig og religiøs karakter.

De mange helgenskikkelser er lige så meget en undskyldning for at afholde nogle gode fester til ære for de respektive. De poplære helgener Santo António, São Pedro og São João fejres således også på Madeira i juni måned og det er ganske forrygende og underholdene at være en del af, som gæst på øen.

Kunstugen på Madeira finder sted for 2. gang som en fast bestanddel af Madeiras event-kalender. Og klassisk musik kan nydes og opleves i Palácio de São Lourenço, Teatro Municipal Balthazar Dias, Casa das Mudas og i flere kirker i Funchal.

Læs også artiklen: Rejser til Madeira – Atlanterhavsfestival i juni måned

30. juli – 1. august 2015: Madeira Rally - Rali Vinho de Madeira
Arrangementet hedder også Madeira Wine Rally og har ikke noget med vin at gøre (se derimod Madeira Vinfestival), og alligevel, for hele løbet - der har start og mål i Funchal - fejres med et glas af den gode Madeira vin ved åbningsceremonien. Selve rallyløbet foregår rundt omkring i Madeiras bakkede terræner og er et stort tilløbsstykke for motorsport interesserede.

Se Madeiras event-kalender for 2015 (åbnes som PDF fil)

14 – 15. august 2015: Monte Festival
Kirken Nossa Senhora do Monte oppe over Funchal ligger plads til øens største festival med et religiøst islæt. Kirken bliver til lejligheden dekoreret med blomster for at ære Madeiras skytsengel.

Dette smukke område omkring kirken i Monte bliver derefter beriget med underholdning og festligheder, med mad, musik og dans.

30. august – 6. september 2015: Madeira vinfestival – Festa das Vindimas
Høstfestival er en mere rammende betegnelse for begivenhederne i slutningen af august og starten af september.

I Madeiras hovedby Funchal er der lys, lyd og folkemusik, når øens befolkning fejrer fremstillingen af den traditionelle Madeira vin.

Byen Câmara de Lobos, 10 km. udenfor Funchal, gør ekstra meget ud af denne, for Madeira, særlige højtid. Festivalen her inkluderer drueplukning og fodtrampning af druerne. Hele høst- og vinfremstillingsritualet omkring denne specielle Madeira folkefest er en sand fornøjelse for alle tilskuere – både lokale og turister.

17-19. september 2015: Columbus Festival (Porto Santo)
Traditionen tro fejres Columbus på øen Porto Santo i september måned.

Koncerter, udstillinger og optog med historisk vingesus er en fast bestanddel af festivalen på Porto Santo, i byen Vila Baleira, hvor der gøres en dyd ud af at mindes Portugals storslåede tid som en nation af opdagelsesrejsende.

Læs mere om Columbus Festival på Porto Santo ved Madeira

22 – 23. august 2015: Porto Santo Vinhøst Festival
Porto Santo har deres egen hyldest til året druehøst, med vinsmagning, indblik i vinproduktion og en udstilling af redskaber, der har været anvendt gennem tiden til at fremstille vin. Musik og lokalkolorit følger med i disse to dage i august.

4 – 11. oktober 2015: Madeira Naturfestival – vandreferie Madeira
Nyhed på Madeiras officielle event-kalender: Madeira Naturfestival.

Selvom det er fjerde år i træk Madeira Naturfestival er en realitet, har festivalen fået det blå stempel af Madeiras turistråd og bliver nu markedsført sammen med de mest spektakulære begivenheder på øen.

Festivalen har til mål at give et indblik i naturen på Madeira. Alle kan deltage – både unge og ældre og naturligvis også dem midt imellem.

Aktiv turisme er det overordnede tema og oktober måned er en fantastisk måned på Madeira, hvor naturen virkelig træder i karakter. Vær aktiv gæst i samspil med naturen og få en masse oplevelser og overraskelser undervejs: til vands, til lands og i luften. Læs også artiklen Levadavandring på Madeira.

Video: naturen på Madeira – både barsk og smuk

1. december 2015 – 6. januar 2016: Jule- og nytårsfestligheder
Festlighederne i forbindelse med jul og nytår på Madeira starter med opsættelse af julebelysningen i Funchal i starten af december måned. Derefter er der et fyldigt program, der varer lige til helligtrekonger den 6. januar (12. dagen efter jul). Rejser til Madeira ved jule- og nytårstid er meget populære blandt nordeuropæiske turister. Her skal fly og hotel bookes i rigtig god tid.

Læs også artiklen: Jule- og Nytårsfestligheder på Madeira.

Nytårsfestlighederne er måske den mest imødesete af alle de mange hyggelige, behagelige og rare oplevelser i december måned på Madeira. Fyrværkeriet, der er noteret i Guinness Rekordbog som verdens største, går nemlig i gang langs med Madeiras havnefront. Se nedenstående video.

Video: fantastisk videooptagelse af nytårsaften 2013 på Madeira – se det storslåede fyrværkerishow

Din vurdering:Ryanair lancerer 6 nye ruter fra Lissabon - nye sommerruter til Hamborg, Bremen, Eindhoven, Milano, Roma og Warszawa

Fra sommer 2015 lancerer Ryanair 6 nye sommeruter fra Portugal til destinationer i Tyskland, Holland, Italien og Polen.

De 6 nye Ryanair-ruter fra Lissabon går til:

 • Hamborg, Tyskland - 1 daglig afgang.
  (Relevant for mange danskere, der flyver fra Hamborg til Lissabon)
 • Bremen, Tyskland - 3 ugentlige afgange.
 • Eindhoven, Holland - 3 ugentlige afgange.
 • Milano, Italien - 1 daglig afgang.
 • Rom, Italien - 1 daglig afgang.
 • Warszawa, Polen - 2 ugentlige afgange.

Den største nyhed er Warszawa som Ryanair hverken har haft vinter- eller sommerruter til fra Lissabon tidligere.

De 10 eksisterende sommerruter fra Lissabon forventes desuden at blive bevaret i sommeren 2015, så der er mange muligheder for at flyve low cost fra Lisbon Airport.

Lissabon - det nye Barcelona
Ved en pressekonference udnævnte Ryanairs Michael O'Leary Lissabon til "det nye Barcelona" - med henvisning til at Barcelona i flere år har haft status som en af de mest populære storbyferie-destinationer i Europa.

Med de nye ruter slår Ryanair fast, at Portugal er et særdeles vigtigt marked for Ryanair, og der satses på at Lissabon kan tiltrække endnu flere turister i årene fremover.

Samtidig annoncerer Ryanair at antallet af afgange fra Lissabon til følgende destinationer øges fra sommer 2015:

 • Porto, Portugal - fremover 2 daglige afgange
 • London, England - fremover 3 daglige afgange
 • Manchester, England - fremover 5 ugentlige afgange
 • Pisa, Italien - fremover 3 ugentlige afgange

Fra Faro udvides antallet af afgange til East Midlands til 2 daglige afgange. Ryanair har 27 ruter fra Faro planlagt til sommeren 2015.

Ryanair vil være største flyselskab i Portugal
Ryanair forventer at man inden for 3 år vil være større end TAP og Easyjet på ruter til/fra Portugal med over 12 millioner passagerer. Ryanair har nyligt annonceret at selskabet har bestilt en række nye Boing-fly, der skal understøtte væksten.

Michael O'Leary udtrykte på pressekonferencen ønske om at Lissabon på sigt etablerer en decideret lavpris-lufthavn, hvor afgifterne for flyselskaberne bliver lavere. Ryanair håber at Vinci's overtagelse af ANA (Portugals Lufthavne) vil sætte hurtigere gang i processen.

Se også: Portugals lufthavne er solgt - Vinci køber ANA (Aeroportes de Portugal)

Din vurdering:Lissabon udenfor Portugals grænser – Lisbon i USA

Hvorfor hedder byerne også Lisbon i USA og hvor ligger de egentlig? – spøjse og historiske observationer

Hvor ligger Lissabon? Det kan lyde som et overflødigt spørgsmål på en hjemmeside, der primært henvender sig til danskere med interesse for Portugal.

Det er da Portugals hovedstad, ville de fleste nok svare.

Og ja, det er sandt nok, men hvis man forestiller sig, at spørgsmålet gik til en person fra Lapland i Finland, så kunne vedkommende sagtens svare, at det er en lille, ubeboet ø i den Botniske Bugt. Og det er faktisk også rigtigt.

Der findes ingen umiddelbar relation mellem øen i Finland og Lissabon i Portugal, der ligger små 4.700 km sydpå. Selv i Norge har de navngivet en plet på landkortet Lissabon.

Mere aktuelt rejse-info om USA på Guide-USA.dk

Lisbon i USA – Lissabon udenfor Portugal
I USA findes der 14 stater, som har byer med navnet Lisbon (Lissabon på engelsk):

 • Florida
 • Clark County, Ohio
 • Iowa
 • Louisiana
 • Illinois
 • Maryland
 • New Hampshire
 • New York
 • North Dakota
 • Juneau County, Wisconsin
 • Ohio (Columbiana County)
 • Waukesha County, Wisconsin
 • Maine
 • Connecticut (i New London County) - én af de store Lisbon i USA med omkring 4500 indbyggere


 

LIsbon, Connecticut - køretur gennem byen

Sjove historier bag navngivning i USA
Det er ofte finurligheder der ligger til grund for, hvorfor byen hedder som den hedder og stort set alle byer med navnet Lisbon i USA har forbindelse med Lissabon i Portugal – i større eller meget mindre grad – en enkelt by skiftede sågar navn til Lisbon (North Dakota), fordi byens grundlæggers kone kom fra Lisbon, New York.

Nedenfor er et par historier om udvalgte Lisbon byer i USA:

Lisbon - New Hampshire
I New Hampshire havde guvernørens ven været konsul i Portugal, så hvorfor ikke kalde byen Lisbon i 1824, da byen én gang for alle skulle have et fast navn. Navnet på byen havde vekslet en del gange, afhængig af bystyret, for allerede i 1763 hed byen Lisbon for første gang.

Lisbon - New York
I den nordlige del af staten New York ligger Lisbon. I 2010 var der godt 4.000 indbyggere, der måske lige så godt kunne have boet i Lisburn. For det var det der stod på papirerne fra folketællingen i 1810 og Lisburn er en by udenfor Belfast i Nordirland.

Lisbon - Illinois
Lisbon i Illinois, USA havde 248 indbygger, 91 husstande og 72 familier der boede i landsbyen. Det var i år 2000. I 2010 var indbyggertallet på 285, eller en stigning på 14,3 procent (!). Tilhørsforholdet til Portugal står lidt i det uvisse, men flere nordmænd fandt Lisbon, Illinois omkring 1850 – Det kan jo faktisk være nordmænd der har medbragt navnet?

New Lisbon og Lisbon
Med tiden blev mange bynavne forkortet fra New Lisbon til bare at hedde Lisbon i USA. Det er en skønsom blanding af små flækker med et par hundrede indbyggere og småbyer med 2-3.000 op til 8.000-9.000 indbyggere.

De fleste byer har med tiden også gennemgået en navneforandring fra noget helt andet til endelig at hedde Lisbon, som i ovenstående eksempel fra New Hampshire, hvilket primært skete i nittenhundredetallet, da byerne skulle indordnes i større amter (County).

Se også: Library of Congress - Lisbon in the US

Rejsetip: Billeje USA

Din vurdering:Måske højere mindsteløn i Portugal fra oktober 2014

Siden 2011 har mindstelønnen i Portugal været 485 euro pr. måned. Nu stiger den måske til 505 euro allerede fra oktober 2014.

Regeringen villig til ny aftale
Avisen Expresso erfarer fra en kilde tæt på begivenhederne, at repræsentanter fra regeringen og arbejdsmarkedets parter fredag den 13. september 2014 satte sig sammen for at diskutere vilkårene for en stigning på 20 euro om måneden for ansatte på mindsteløn i Portugal.

Det menes, at regeringen er villige til at indgå en aftale, men ønsker så bred enighed som muligt mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne.

Det forventes at koste staten 1.6 mio. euro i resten af 2014, hvis en lønstigning på 20 euro træder i kraft.

Ifølge Portugals økonomiministerium arbejder ca. 12 procent af befolkningen på minimumsløn, mens fagforeningerne peger på, at det nærmere er 500.000 personer, eller mere end det dobbelte af regeringens tal.

Portugals økonomi stadig skrøbelig
Portugals økonomi er stadig stram efter landet forlod EU lånehjælpepakken i maj 2014, men regeringen forventer, at bruttonationalproduktet (BNP) vil stige med 1 procent i år og forsøger ihærdigt at sænke statens budgetunderskud fra 4,9 til 4 procent af BNP allerede i 2014 og yderligere til 2,5 procent i 2015.

14 månedslønninger om året
Til almindelig orientering skal det fremhæves, at en årsløn i Portugal udbetales i 14 rater, med en ekstra rate i juli og december, hvilket reelt giver en nuværende mindsteløn på 566 euro (14x485/12). Den kan måske stige til 589 euro om måneden (14x505/12). Lønnen er brutto.

Minimum månedsløn, købekraft og gennemsnitsløn i EU
Per januar 2014 var spændet mellem laveste og højeste månedlige minimumsbruttoindkomst i EU lige fra 174 euro i Bulgarien til 1.921 euro i Luxemburg. Med andre ord tjener en person i Luxemburg 11 gange mere end en bulgarer.

Omsat til købekraft er købekraften i Bulgarien ca. 20 procent i forhold til Luxemburg. Købekraften i Portugal er ca. 40 procent i forhold til Luxemburg (og Danmark). Portugal rangerer lavest blandt alle vesteuropæiske lande, men dog over en lang stribe østeuropæiske nationer.

I runde tal er den månedlige gennemsnitsløn per person i Portugal på 1000 euro. EU gennemsnitslønnen er 2000 euro og i Danmark var gennemsnitslønnen i 2013, ifølge Danmarks Statistik, på omregnet 3000 euro pr. måned. EU’s højeste sammen med Luxemburg.

Kilde: globalpost og Eurostat

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »